Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૭. સુપતિસુત્તવણ્ણના

    7. Supatisuttavaṇṇanā

    ૧૪૩. ઉતુગાહાપનત્થં ધોવિત્વા, ન રજોજલ્લવિક્ખાલનત્થં. તેનાહ ‘‘બુદ્ધાનં પના’’તિઆદિ. ધોતપાદકે ગેહેતિ ધોતપાદેહિ અક્કમિતબ્બકે. વત્તભેદો નામ નત્થિ ધમ્મસ્સામિભાવતો. વત્તસીસે ઠત્વા ધોવન્તિ અઞ્ઞેસં દિટ્ઠાનુગતિઆપજ્જનત્થં. સોપ્પપરિગ્ગાહકેનાતિ એત્થ સોપ્પં નામ નિદ્દાય અન્તરન્તરા પવત્તકિરિયમયચિત્તપ્પવત્તિરહિતા નિરન્તરભવઙ્ગસન્તતીતિ તં સભાવતો પયોજનતો કાલપરિચ્છેદતો પરિગ્ગાહકં ઉપરિનિદ્દેસસતિસમ્પજઞ્ઞં સન્ધાય વુત્તં ‘‘સોપ્પપરિગ્ગાહકેન સતિસમ્પજઞ્ઞેના’’તિ. કેચિ પન ‘‘નિદ્દાસોપ્પના’’તિ વદન્તિ, તં ભગવતો સોપ્પં હીળેન્તો વદતિ.

    143.Utugāhāpanatthaṃdhovitvā, na rajojallavikkhālanatthaṃ. Tenāha ‘‘buddhānaṃ panā’’tiādi. Dhotapādake geheti dhotapādehi akkamitabbake. Vattabhedo nāma natthi dhammassāmibhāvato. Vattasīseṭhatvā dhovanti aññesaṃ diṭṭhānugatiāpajjanatthaṃ. Soppapariggāhakenāti ettha soppaṃ nāma niddāya antarantarā pavattakiriyamayacittappavattirahitā nirantarabhavaṅgasantatīti taṃ sabhāvato payojanato kālaparicchedato pariggāhakaṃ upariniddesasatisampajaññaṃ sandhāya vuttaṃ ‘‘soppapariggāhakena satisampajaññenā’’ti. Keci pana ‘‘niddāsoppanā’’ti vadanti, taṃ bhagavato soppaṃ hīḷento vadati.

    કિં નૂતિ એત્થં કિન્તિ હેતુનિસ્સક્કે પચ્ચત્તવચનન્તિ આહ ‘‘કસ્મા નુ સુપસી’’તિ? દુબ્ભગો વુચ્ચતિ નિસ્સિરિકો ભિન્નભગો, સો પન મતસદિસો વિસઞ્ઞિસદિસો ચ હોતીતિ આહ ‘‘મતો વિય વિસઞ્ઞી વિય ચા’’તિ.

    Kiṃ nūti etthaṃ kinti hetunissakke paccattavacananti āha ‘‘kasmā nu supasī’’ti? Dubbhago vuccati nissiriko bhinnabhago, so pana matasadiso visaññisadiso ca hotīti āha ‘‘mato viya visaññī viya cā’’ti.

    આદિનાતિ આદિ-સદ્દેન ‘‘બાહિરસ્સ ઉપાદાય અટ્ઠારસા’’તિઆદિના (વિભ॰ ૮૪૨) આગતં તણ્હાકોટ્ઠાસં સઙ્ગણ્હાતિ. તત્થ તત્થ વિસત્તતાયાતિ તમ્મિં તસ્મિં આરમ્મણે વિસેસતો આસત્તભાવેન. વિસસ્સ દુક્ખનિબ્બત્તકકમ્મસ્સ હેતુભાવતો વિસમૂલતા વિસં વા દુક્ખદુક્ખાદિભૂતવેદના મૂલં એતસ્સાતિ વિસમૂલા, તણ્હા. તસ્સ રૂપાદિકસ્સ દુક્ખસ્સ પરિભોગો, ન અમતસ્સાતિ વિસપરિભોગતા. કત્થચિ નેતુન્તિ કત્થચિ ભવે સબ્બથા નેતું? પરિક્ખયાતિ સબ્બસો ખીણત્તા. તુય્હં કિં એત્થાતિ સબ્બુપધિપરિક્ખયા સુદ્ધસ્સ મમ પટિપત્તિયં તુય્હં કિં ઉજ્ઝાયનં? કેવલં વિઘાતોયેવ તેતિ દસ્સેતિ.

    Ādināti ādi-saddena ‘‘bāhirassa upādāya aṭṭhārasā’’tiādinā (vibha. 842) āgataṃ taṇhākoṭṭhāsaṃ saṅgaṇhāti. Tattha tattha visattatāyāti tammiṃ tasmiṃ ārammaṇe visesato āsattabhāvena. Visassa dukkhanibbattakakammassa hetubhāvato visamūlatā visaṃ vā dukkhadukkhādibhūtavedanā mūlaṃ etassāti visamūlā, taṇhā. Tassa rūpādikassa dukkhassa paribhogo, na amatassāti visaparibhogatā. Katthaci netunti katthaci bhave sabbathā netuṃ? Parikkhayāti sabbaso khīṇattā. Tuyhaṃ kiṃ etthāti sabbupadhiparikkhayā suddhassa mama paṭipattiyaṃ tuyhaṃ kiṃ ujjhāyanaṃ? Kevalaṃ vighātoyeva teti dasseti.

    સુપતિસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Supatisuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૭. સુપતિસુત્તં • 7. Supatisuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૭. સુપતિસુત્તવણ્ણના • 7. Supatisuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact