Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā

    [૨૯૨] ૨. સુપત્તજાતકવણ્ણના

    [292] 2. Supattajātakavaṇṇanā

    બારાણસ્યં , મહારાજાતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો બિમ્બાદેવિયા સારિપુત્તત્થેરેન દિન્નં રોહિતમચ્છરસં નવસપ્પિમિસ્સકં સાલિભત્તં આરબ્ભ કથેસિ. વત્થુ હેટ્ઠા કથિતઅબ્ભન્તરજાતકે (જા॰ ૧.૩.૯૧-૯૩) વત્થુસદિસમેવ. તદાપિ હિ થેરિયા ઉદરવાતો કુપ્પિ, રાહુલભદ્દો થેરસ્સ આચિક્ખિ. થેરો તં આસનસાલાયં નિસીદાપેત્વા કોસલરઞ્ઞો નિવેસનં ગન્ત્વા રોહિતમચ્છરસં નવસપ્પિમિસ્સકં સાલિભત્તં આહરિત્વા તસ્સ અદાસિ. સો આહરિત્વા માતુ થેરિયા અદાસિ, તસ્સા ભુત્તમત્તાય ઉદરવાતો પટિપ્પસ્સમ્ભિ. રાજા પુરિસે પેસેત્વા પરિગ્ગણ્હાપેત્વા તતો પટ્ઠાય થેરિયા તથારૂપં ભત્તં અદાસિ. અથેકદિવસં ભિક્ખૂ ધમ્મસભાયં કથં સમુટ્ઠાપેસું – ‘‘આવુસો ધમ્મસેનાપતિ, થેરિં એવરૂપેન નામ ભોજનેન સન્તપ્પેસી’’તિ. સત્થા આગન્ત્વા ‘‘કાય નુત્થ, ભિક્ખવે, એતરહિ કથાય સન્નિસિન્ના’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘ઇમાય નામા’’તિ વુત્તે ‘‘ન, ભિક્ખવે, ઇદાનેવ સારિપુત્તો રાહુલમાતાય પત્થિતં દેતિ, પુબ્બેપિ અદાસિયેવા’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.

    Bārāṇasyaṃ, mahārājāti idaṃ satthā jetavane viharanto bimbādeviyā sāriputtattherena dinnaṃ rohitamaccharasaṃ navasappimissakaṃ sālibhattaṃ ārabbha kathesi. Vatthu heṭṭhā kathitaabbhantarajātake (jā. 1.3.91-93) vatthusadisameva. Tadāpi hi theriyā udaravāto kuppi, rāhulabhaddo therassa ācikkhi. Thero taṃ āsanasālāyaṃ nisīdāpetvā kosalarañño nivesanaṃ gantvā rohitamaccharasaṃ navasappimissakaṃ sālibhattaṃ āharitvā tassa adāsi. So āharitvā mātu theriyā adāsi, tassā bhuttamattāya udaravāto paṭippassambhi. Rājā purise pesetvā pariggaṇhāpetvā tato paṭṭhāya theriyā tathārūpaṃ bhattaṃ adāsi. Athekadivasaṃ bhikkhū dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ – ‘‘āvuso dhammasenāpati, theriṃ evarūpena nāma bhojanena santappesī’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idāneva sāriputto rāhulamātāya patthitaṃ deti, pubbepi adāsiyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો કાકયોનિયં નિબ્બત્તિત્વા વયપ્પત્તો અસીતિયા કાકસહસ્સાનં જેટ્ઠકો સુપત્તો નામ કાકરાજા અહોસિ, અગ્ગમહેસી પનસ્સ સુફસ્સા નામ કાકી અહોસિ, સેનાપતિ સુમુખો નામ. સો અસીતિયા કાકસહસ્સેહિ પરિવુતો બારાણસિં ઉપનિસ્સાય વસિ. સો એકદિવસં સુફસ્સં આદાય ગોચરં પરિયેસન્તો બારાણસિરઞ્ઞો મહાનસમત્થકેન અગમાસિ. સૂદો રઞ્ઞો નાનામચ્છમંસવિકતિપરિવારં ભોજનં સમ્પાદેત્વા થોકં ભાજનાનિ વિવરિત્વા ઉસુમં પલાપેન્તો અટ્ઠાસિ. સુફસ્સા મચ્છમંસગન્ધં ઘાયિત્વા રાજભોજનં ભુઞ્જિતુકામા હુત્વા તં દિવસં અકથેત્વા દુતિયદિવસે ‘‘એહિ, ભદ્દે, ગોચરાય ગમિસ્સામા’’તિ વુત્તા ‘‘તુમ્હે ગચ્છથ, મય્હં એકો દોહળો અત્થી’’તિ વત્વા ‘‘કીદિસો દોહળો’’તિ વુત્તે ‘‘બારાણસિરઞ્ઞો ભોજનં ભુઞ્જિતુકામામ્હિ, ન ખો પન સક્કા મયા તં લદ્ધું, તસ્મા જીવિતં પરિચ્ચજિસ્સામિ, દેવા’’તિ આહ. બોધિસત્તો ચિન્તયમાનો નિસીદિ. સુમુખો આગન્ત્વા ‘‘કિં, મહારાજ, અનત્તમનોસી’’તિ પુચ્છિ, રાજા તમત્થં આરોચેસિ. સેનાપતિ ‘‘મા ચિન્તયિ, મહારાજા’’તિ તે ઉભોપિ અસ્સાસેત્વા ‘‘અજ્જ તુમ્હે ઇધેવ હોથ, મયં ભત્તં આહરિસ્સામા’’તિ વત્વા પક્કામિ.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto kākayoniyaṃ nibbattitvā vayappatto asītiyā kākasahassānaṃ jeṭṭhako supatto nāma kākarājā ahosi, aggamahesī panassa suphassā nāma kākī ahosi, senāpati sumukho nāma. So asītiyā kākasahassehi parivuto bārāṇasiṃ upanissāya vasi. So ekadivasaṃ suphassaṃ ādāya gocaraṃ pariyesanto bārāṇasirañño mahānasamatthakena agamāsi. Sūdo rañño nānāmacchamaṃsavikatiparivāraṃ bhojanaṃ sampādetvā thokaṃ bhājanāni vivaritvā usumaṃ palāpento aṭṭhāsi. Suphassā macchamaṃsagandhaṃ ghāyitvā rājabhojanaṃ bhuñjitukāmā hutvā taṃ divasaṃ akathetvā dutiyadivase ‘‘ehi, bhadde, gocarāya gamissāmā’’ti vuttā ‘‘tumhe gacchatha, mayhaṃ eko dohaḷo atthī’’ti vatvā ‘‘kīdiso dohaḷo’’ti vutte ‘‘bārāṇasirañño bhojanaṃ bhuñjitukāmāmhi, na kho pana sakkā mayā taṃ laddhuṃ, tasmā jīvitaṃ pariccajissāmi, devā’’ti āha. Bodhisatto cintayamāno nisīdi. Sumukho āgantvā ‘‘kiṃ, mahārāja, anattamanosī’’ti pucchi, rājā tamatthaṃ ārocesi. Senāpati ‘‘mā cintayi, mahārājā’’ti te ubhopi assāsetvā ‘‘ajja tumhe idheva hotha, mayaṃ bhattaṃ āharissāmā’’ti vatvā pakkāmi.

    સો કાકે સન્નિપાતેત્વા તં કારણં કથેત્વા ‘‘એથ ભત્તં આહરિસ્સામા’’તિ કાકેહિ સદ્ધિં બારાણસિં પવિસિત્વા મહાનસસ્સ અવિદૂરે કાકે વગ્ગે વગ્ગે કત્વા તસ્મિં તસ્મિં ઠાને આરક્ખત્થાય ઠપેત્વા સયં અટ્ઠહિ કાકયોધેહિ સદ્ધિં મહાનસછદને નિસીદિ રઞ્ઞો ભત્તહરણકાલં ઓલોકયમાનો. તે ચ કાકે આહ – ‘‘અહં રઞ્ઞો ભત્તે હરિયમાને ભાજનાનિ પાતેસ્સામિ, ભાજનેસુ પતિતેસુ મય્હં જીવિતં નત્થિ, તુમ્હેસુ ચત્તારો જના મુખપૂરં ભત્તં, ચત્તારો મચ્છમંસં ગહેત્વા નેત્વા સુપત્તં સપજાપતિકં કાકરાજાનં ભોજેથ, ‘કહં સેનાપતી’તિ વુત્તે ‘પચ્છતો એહિતી’તિ વદેય્યાથા’’તિ. અથ સૂદો રઞ્ઞો ભોજનવિકતિં સમ્પાદેત્વા કાજેન ગહેત્વા રાજકુલં પાયાસિ. તસ્સ રાજઙ્ગણં ગતકાલે કાકસેનાપતિ કાકાનં સઞ્ઞં દત્વા સયં ઉપ્પતિત્વા ભત્તહારકસ્સ ઉરે નિસીદિત્વા નખપઞ્જરેન પહરિત્વા કણયગ્ગસદિસેન તુણ્ડેન નાસગ્ગમસ્સ અભિહન્ત્વા ઉટ્ઠાય દ્વીહિ પક્ખેહિ મુખમસ્સ પિદહિ. રાજા મહાતલે ચઙ્કમન્તો મહાવાતપાનેન ઓલોકેત્વા તં કાકસ્સ કિરિયં દિસ્વા ભત્તહારકસ્સ સદ્દં દત્વા ‘‘ભો ભત્તકારક, ભાજનાનિ છડ્ડેત્વા કાકમેવ ગણ્હા’’તિ આહ. સો ભાજનાનિ છડ્ડેત્વા કાકં દળ્હં ગણ્હિ. રાજાપિ નં ‘‘ઇતો એહી’’તિ આહ.

    So kāke sannipātetvā taṃ kāraṇaṃ kathetvā ‘‘etha bhattaṃ āharissāmā’’ti kākehi saddhiṃ bārāṇasiṃ pavisitvā mahānasassa avidūre kāke vagge vagge katvā tasmiṃ tasmiṃ ṭhāne ārakkhatthāya ṭhapetvā sayaṃ aṭṭhahi kākayodhehi saddhiṃ mahānasachadane nisīdi rañño bhattaharaṇakālaṃ olokayamāno. Te ca kāke āha – ‘‘ahaṃ rañño bhatte hariyamāne bhājanāni pātessāmi, bhājanesu patitesu mayhaṃ jīvitaṃ natthi, tumhesu cattāro janā mukhapūraṃ bhattaṃ, cattāro macchamaṃsaṃ gahetvā netvā supattaṃ sapajāpatikaṃ kākarājānaṃ bhojetha, ‘kahaṃ senāpatī’ti vutte ‘pacchato ehitī’ti vadeyyāthā’’ti. Atha sūdo rañño bhojanavikatiṃ sampādetvā kājena gahetvā rājakulaṃ pāyāsi. Tassa rājaṅgaṇaṃ gatakāle kākasenāpati kākānaṃ saññaṃ datvā sayaṃ uppatitvā bhattahārakassa ure nisīditvā nakhapañjarena paharitvā kaṇayaggasadisena tuṇḍena nāsaggamassa abhihantvā uṭṭhāya dvīhi pakkhehi mukhamassa pidahi. Rājā mahātale caṅkamanto mahāvātapānena oloketvā taṃ kākassa kiriyaṃ disvā bhattahārakassa saddaṃ datvā ‘‘bho bhattakāraka, bhājanāni chaḍḍetvā kākameva gaṇhā’’ti āha. So bhājanāni chaḍḍetvā kākaṃ daḷhaṃ gaṇhi. Rājāpi naṃ ‘‘ito ehī’’ti āha.

    તસ્મિં ખણે કાકા આગન્ત્વા અત્તનો પહોનકં ભુઞ્જિત્વા સેસં વુત્તનિયામેનેવ ગહેત્વા અગમિંસુ. તતો સેસા આગન્ત્વા સેસં ભુઞ્જિંસુ. તેપિ અટ્ઠ જના ગન્ત્વા રાજાનં સપજાપતિકં ભોજેસું, સુફસ્સાય દોહળો વૂપસમિ. ભત્તહારકો કાકં રઞ્ઞો ઉપનેસિ. અથ નં રાજા પુચ્છિ – ‘‘ભો કાક, ત્વં મમઞ્ચ ન લજ્જિ, ભત્તહારકસ્સ ચ નાસં ખણ્ડેસિ, ભત્તભાજનાનિ ચ ભિન્દિ, અત્તનો ચ જીવિતં ન રક્ખિ, કસ્મા એવરૂપં કમ્મમકાસી’’તિ? કાકો ‘‘મહારાજ, અમ્હાકં રાજા બારાણસિં ઉપનિસ્સાય વસતિ, અહમસ્સ સેનાપતિ, તસ્સ સુફસ્સા નામ ભરિયા દોહળિની તુમ્હાકં ભોજનં ભુઞ્જિતુકામા, રાજા તસ્સા દોહળં મય્હં આચિક્ખિ. અહં તત્થેવ મમ જીવિતં પરિચ્ચજિત્વા આગતો, ઇદાનિ મે તસ્સા ભોજનં પેસિતં, મય્હં મનોરથો મત્થકં પત્તો, ઇમિના કારણેન મયા એવરૂપં કમ્મં કત’’ન્તિ દીપેન્તો ઇમા ગાથા આહ.

    Tasmiṃ khaṇe kākā āgantvā attano pahonakaṃ bhuñjitvā sesaṃ vuttaniyāmeneva gahetvā agamiṃsu. Tato sesā āgantvā sesaṃ bhuñjiṃsu. Tepi aṭṭha janā gantvā rājānaṃ sapajāpatikaṃ bhojesuṃ, suphassāya dohaḷo vūpasami. Bhattahārako kākaṃ rañño upanesi. Atha naṃ rājā pucchi – ‘‘bho kāka, tvaṃ mamañca na lajji, bhattahārakassa ca nāsaṃ khaṇḍesi, bhattabhājanāni ca bhindi, attano ca jīvitaṃ na rakkhi, kasmā evarūpaṃ kammamakāsī’’ti? Kāko ‘‘mahārāja, amhākaṃ rājā bārāṇasiṃ upanissāya vasati, ahamassa senāpati, tassa suphassā nāma bhariyā dohaḷinī tumhākaṃ bhojanaṃ bhuñjitukāmā, rājā tassā dohaḷaṃ mayhaṃ ācikkhi. Ahaṃ tattheva mama jīvitaṃ pariccajitvā āgato, idāni me tassā bhojanaṃ pesitaṃ, mayhaṃ manoratho matthakaṃ patto, iminā kāraṇena mayā evarūpaṃ kammaṃ kata’’nti dīpento imā gāthā āha.

    ૧૨૪.

    124.

    ‘‘બારાણસ્યં મહારાજ, કાકરાજા નિવાસકો;

    ‘‘Bārāṇasyaṃ mahārāja, kākarājā nivāsako;

    અસીતિયા સહસ્સેહિ, સુપત્તો પરિવારિતો.

    Asītiyā sahassehi, supatto parivārito.

    ૧૨૫.

    125.

    ‘‘તસ્સ દોહળિની ભરિયા, સુફસ્સા ભક્ખિતુમિચ્છતિ;

    ‘‘Tassa dohaḷinī bhariyā, suphassā bhakkhitumicchati;

    રઞ્ઞો મહાનસે પક્કં, પચ્ચગ્ઘં રાજભોજનં.

    Rañño mahānase pakkaṃ, paccagghaṃ rājabhojanaṃ.

    ૧૨૬.

    126.

    ‘‘તેસાહં પહિતો દૂતો, રઞ્ઞો ચમ્હિ ઇધાગતો;

    ‘‘Tesāhaṃ pahito dūto, rañño camhi idhāgato;

    ભત્તુ અપચિતિં કુમ્મિ, નાસાયમકરં વણ’’ન્તિ.

    Bhattu apacitiṃ kummi, nāsāyamakaraṃ vaṇa’’nti.

    તત્થ બારાણસ્યન્તિ બારાણસિયં. નિવાસકોતિ નિબદ્ધવસનકો. પક્કન્તિ નાનપ્પકારેન સમ્પાદિતં. કેચિ ‘‘સિદ્ધ’’ન્તિ સજ્ઝાયન્તિ. પચ્ચગ્ઘન્તિ અબ્ભુણ્હં અપારિવાસિકં, મચ્છમંસવિકતીસુ વા પચ્ચેકં મહગ્ઘં એત્થાતિ પચ્ચગ્ઘં. તેસાહં પહિતો દૂતો, રઞ્ઞો ચમ્હિ ઇધાગતોતિ તેસં ઉભિન્નમ્પિ અહં દૂતો આણત્તિકરો રઞ્ઞો ચ અમ્હિ પહિતો, તસ્મા ઇધ આગતોતિ અત્થો. ભત્તુ અપચિતિં કુમ્મીતિ સ્વાહં એવં આગતો અત્તનો ભત્તુ અપચિતિં સક્કારસમ્માનં કરોમિ. નાસાયમકરં વણન્તિ, મહારાજ, ઇમિના કારણેન તુમ્હે ચ અત્તનો ચ જીવિતં અગણેત્વા ભત્તભાજનં પાતાપેતું ભત્તહારકસ્સ નાસાય મુખતુણ્ડકેન વણં અકાસિં, મયા અત્તનો રઞ્ઞો અપચિતિ કતા, ઇદાનિ તુમ્હે યં ઇચ્છથ, તં દણ્ડં કરોથાતિ.

    Tattha bārāṇasyanti bārāṇasiyaṃ. Nivāsakoti nibaddhavasanako. Pakkanti nānappakārena sampāditaṃ. Keci ‘‘siddha’’nti sajjhāyanti. Paccagghanti abbhuṇhaṃ apārivāsikaṃ, macchamaṃsavikatīsu vā paccekaṃ mahagghaṃ etthāti paccagghaṃ. Tesāhaṃ pahito dūto, rañño camhi idhāgatoti tesaṃ ubhinnampi ahaṃ dūto āṇattikaro rañño ca amhi pahito, tasmā idha āgatoti attho. Bhattu apacitiṃ kummīti svāhaṃ evaṃ āgato attano bhattu apacitiṃ sakkārasammānaṃ karomi. Nāsāyamakaraṃ vaṇanti, mahārāja, iminā kāraṇena tumhe ca attano ca jīvitaṃ agaṇetvā bhattabhājanaṃ pātāpetuṃ bhattahārakassa nāsāya mukhatuṇḍakena vaṇaṃ akāsiṃ, mayā attano rañño apaciti katā, idāni tumhe yaṃ icchatha, taṃ daṇḍaṃ karothāti.

    રાજા તસ્સ વચનં સુત્વા ‘‘મયં તાવ મનુસ્સભૂતાનં મહન્તં યસં દત્વા અમ્હાકં સુહજ્જે કાતું ન સક્કોમ, ગામાદીનિ દદમાનાપિ અમ્હાકં જીવિતદાયકં ન લભામ, અયં કાકો સમાનો અત્તનો રઞ્ઞો જીવિતં પરિચ્ચજતિ, અતિવિય સપ્પુરિસો મધુરસ્સરો ધમ્મકથિકો’’તિ ગુણેસુ પસીદિત્વા તં સેતચ્છત્તેન પૂજેસિ. સો અત્તના લદ્ધેન સેતચ્છત્તેન રાજાનમેવ પૂજેત્વા બોધિસત્તસ્સ ગુણે કથેસિ. રાજા નં પક્કોસાપેત્વા ધમ્મં સુત્વા ઉભિન્નમ્પિ તેસં અત્તનો ભોજનનિયામેન ભત્તં પટ્ઠપેસિ, સેસકાકાનં દેવસિકં એકં તણ્ડુલમ્બણં પચાપેસિ, સયઞ્ચ બોધિસત્તસ્સ ઓવાદે ઠત્વા સબ્બસત્તાનં અભયં દત્વા પઞ્ચ સીલાનિ રક્ખિ. સુપત્તકાકોવાદો પન સત્ત વસ્સસતાનિ પવત્તિ.

    Rājā tassa vacanaṃ sutvā ‘‘mayaṃ tāva manussabhūtānaṃ mahantaṃ yasaṃ datvā amhākaṃ suhajje kātuṃ na sakkoma, gāmādīni dadamānāpi amhākaṃ jīvitadāyakaṃ na labhāma, ayaṃ kāko samāno attano rañño jīvitaṃ pariccajati, ativiya sappuriso madhurassaro dhammakathiko’’ti guṇesu pasīditvā taṃ setacchattena pūjesi. So attanā laddhena setacchattena rājānameva pūjetvā bodhisattassa guṇe kathesi. Rājā naṃ pakkosāpetvā dhammaṃ sutvā ubhinnampi tesaṃ attano bhojananiyāmena bhattaṃ paṭṭhapesi, sesakākānaṃ devasikaṃ ekaṃ taṇḍulambaṇaṃ pacāpesi, sayañca bodhisattassa ovāde ṭhatvā sabbasattānaṃ abhayaṃ datvā pañca sīlāni rakkhi. Supattakākovādo pana satta vassasatāni pavatti.

    સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા રાજા આનન્દો અહોસિ, સુમુખો સેનાપતિ સારિપુત્તો, સુફસ્સા રાહુલમાતા, સુપત્તો પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā rājā ānando ahosi, sumukho senāpati sāriputto, suphassā rāhulamātā, supatto pana ahameva ahosi’’nti.

    સુપત્તજાતકવણ્ણના દુતિયા.

    Supattajātakavaṇṇanā dutiyā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૨૯૨. સુપત્તજાતકં • 292. Supattajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact