Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / உதா³னபாளி • Udānapāḷi |
3. ஸுப்பபு³த்³த⁴குட்டி²ஸுத்தங்
3. Suppabuddhakuṭṭhisuttaṃ
43. ஏவங் மே ஸுதங் – ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா ராஜக³ஹே விஹரதி வேளுவனே கலந்த³கனிவாபே. தேன கோ² பன ஸமயேன ராஜக³ஹே ஸுப்பபு³த்³தோ⁴ நாம குட்டீ² அஹோஸி – மனுஸ்ஸத³லித்³தோ³, மனுஸ்ஸகபணோ , மனுஸ்ஸவராகோ. தேன கோ² பன ஸமயேன ப⁴க³வா மஹதியா பரிஸாய பரிவுதோ த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தோ நிஸின்னோ ஹோதி.
43. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā rājagahe viharati veḷuvane kalandakanivāpe. Tena kho pana samayena rājagahe suppabuddho nāma kuṭṭhī ahosi – manussadaliddo, manussakapaṇo , manussavarāko. Tena kho pana samayena bhagavā mahatiyā parisāya parivuto dhammaṃ desento nisinno hoti.
அத்³த³ஸா கோ² ஸுப்பபு³த்³தோ⁴ குட்டீ² தங் மஹாஜனகாயங் தூ³ரதோவ ஸன்னிபதிதங். தி³ஸ்வானஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸி – ‘‘நிஸ்ஸங்ஸயங் கோ² எத்த² கிஞ்சி கா²த³னீயங் வா போ⁴ஜனீயங் வா பா⁴ஜீயதி 1. யங்னூனாஹங் யேன ஸோ மஹாஜனகாயோ தேனுபஸங்கமெய்யங். அப்பேவ நாமெத்த² கிஞ்சி கா²த³னீயங் வா போ⁴ஜனீயங் வா லபெ⁴ய்ய’’ந்தி.
Addasā kho suppabuddho kuṭṭhī taṃ mahājanakāyaṃ dūratova sannipatitaṃ. Disvānassa etadahosi – ‘‘nissaṃsayaṃ kho ettha kiñci khādanīyaṃ vā bhojanīyaṃ vā bhājīyati 2. Yaṃnūnāhaṃ yena so mahājanakāyo tenupasaṅkameyyaṃ. Appeva nāmettha kiñci khādanīyaṃ vā bhojanīyaṃ vā labheyya’’nti.
அத² கோ² ஸுப்பபு³த்³தோ⁴ குட்டீ² யேன ஸோ மஹாஜனகாயோ தேனுபஸங்கமி. அத்³த³ஸா கோ² ஸுப்பபு³த்³தோ⁴ குட்டீ² ப⁴க³வந்தங் மஹதியா பரிஸாய பரிவுதங் த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தங் நிஸின்னங். தி³ஸ்வானஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸி – ‘‘ந கோ² எத்த² கிஞ்சி கா²த³னீயங் வா போ⁴ஜனீயங் வா பா⁴ஜீயதி. ஸமணோ அயங் கோ³தமோ பரிஸதி த⁴ம்மங் தே³ஸேதி. யங்னூனாஹம்பி த⁴ம்மங் ஸுணெய்ய’’ந்தி. தத்தே²வ ஏகமந்தங் நிஸீதி³ – ‘‘அஹம்பி த⁴ம்மங் ஸொஸ்ஸாமீ’’தி.
Atha kho suppabuddho kuṭṭhī yena so mahājanakāyo tenupasaṅkami. Addasā kho suppabuddho kuṭṭhī bhagavantaṃ mahatiyā parisāya parivutaṃ dhammaṃ desentaṃ nisinnaṃ. Disvānassa etadahosi – ‘‘na kho ettha kiñci khādanīyaṃ vā bhojanīyaṃ vā bhājīyati. Samaṇo ayaṃ gotamo parisati dhammaṃ deseti. Yaṃnūnāhampi dhammaṃ suṇeyya’’nti. Tattheva ekamantaṃ nisīdi – ‘‘ahampi dhammaṃ sossāmī’’ti.
அத² கோ² ப⁴க³வா ஸப்³பா³வந்தங் பரிஸங் சேதஸா சேதோ பரிச்ச மனஸாகாஸி ‘‘கோ நு கோ² இத⁴ ப⁴ப்³போ³ த⁴ம்மங் விஞ்ஞாது’’ந்தி? அத்³த³ஸா கோ² ப⁴க³வா ஸுப்பபு³த்³த⁴ங் குட்டி²ங் தஸ்ஸங் பரிஸாயங் நிஸின்னங். தி³ஸ்வானஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸி – ‘‘அயங் கோ² இத⁴ ப⁴ப்³போ³ த⁴ம்மங் விஞ்ஞாது’’ந்தி. ஸுப்பபு³த்³த⁴ங் குட்டி²ங் ஆரப்³ப⁴ ஆனுபுப்³பி³ங் கத²ங் 3 கதே²ஸி, ஸெய்யதி²த³ங் – தா³னகத²ங் ஸீலகத²ங் ஸக்³க³கத²ங்; காமானங் ஆதீ³னவங் ஓகாரங் ஸங்கிலேஸங்; நெக்க²ம்மே 4 ஆனிஸங்ஸங் பகாஸேஸி. யதா³ ப⁴க³வா அஞ்ஞாஸி ஸுப்பபு³த்³த⁴ங் குட்டி²ங் கல்லசித்தங் முது³சித்தங் வினீவரணசித்தங் உத³க்³க³சித்தங் பஸன்னசித்தங், அத² யா பு³த்³தா⁴னங் ஸாமுக்கங்ஸிகா த⁴ம்மதே³ஸனா தங் பகாஸேஸி – து³க்க²ங், ஸமுத³யங், நிரோத⁴ங், மக்³க³ங். ஸெய்யதா²பி நாம ஸுத்³த⁴ங் வத்த²ங் அபக³தகாளகங் ஸம்மதே³வ ரஜனங் படிக்³க³ண்ஹெய்ய, ஏவமேவ ஸுப்பபு³த்³த⁴ஸ்ஸ குட்டி²ஸ்ஸ தஸ்மிங்யேவ ஆஸனே விரஜங் வீதமலங் த⁴ம்மசக்கு²ங் உத³பாதி³ – ‘‘யங் கிஞ்சி ஸமுத³யத⁴ம்மங் ஸப்³ப³ங் தங் நிரோத⁴த⁴ம்ம’’ந்தி.
Atha kho bhagavā sabbāvantaṃ parisaṃ cetasā ceto paricca manasākāsi ‘‘ko nu kho idha bhabbo dhammaṃ viññātu’’nti? Addasā kho bhagavā suppabuddhaṃ kuṭṭhiṃ tassaṃ parisāyaṃ nisinnaṃ. Disvānassa etadahosi – ‘‘ayaṃ kho idha bhabbo dhammaṃ viññātu’’nti. Suppabuddhaṃ kuṭṭhiṃ ārabbha ānupubbiṃ kathaṃ 5 kathesi, seyyathidaṃ – dānakathaṃ sīlakathaṃ saggakathaṃ; kāmānaṃ ādīnavaṃ okāraṃ saṅkilesaṃ; nekkhamme 6 ānisaṃsaṃ pakāsesi. Yadā bhagavā aññāsi suppabuddhaṃ kuṭṭhiṃ kallacittaṃ muducittaṃ vinīvaraṇacittaṃ udaggacittaṃ pasannacittaṃ, atha yā buddhānaṃ sāmukkaṃsikā dhammadesanā taṃ pakāsesi – dukkhaṃ, samudayaṃ, nirodhaṃ, maggaṃ. Seyyathāpi nāma suddhaṃ vatthaṃ apagatakāḷakaṃ sammadeva rajanaṃ paṭiggaṇheyya, evameva suppabuddhassa kuṭṭhissa tasmiṃyeva āsane virajaṃ vītamalaṃ dhammacakkhuṃ udapādi – ‘‘yaṃ kiñci samudayadhammaṃ sabbaṃ taṃ nirodhadhamma’’nti.
அத² கோ² ஸுப்பபு³த்³தோ⁴ குட்டீ² தி³ட்ட²த⁴ம்மோ பத்தத⁴ம்மோ விதி³தத⁴ம்மோ பரியோகா³ள்ஹத⁴ம்மோ திண்ணவிசிகிச்சோ² விக³தகத²ங்கதோ² வேஸாரஜ்ஜப்பத்தோ அபரப்பச்சயோ ஸத்து² ஸாஸனே உட்டா²யாஸனா யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஏகமந்தங் நிஸின்னோ கோ² ஸுப்பபு³த்³தோ⁴ குட்டீ² ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச –
Atha kho suppabuddho kuṭṭhī diṭṭhadhammo pattadhammo viditadhammo pariyogāḷhadhammo tiṇṇavicikiccho vigatakathaṃkatho vesārajjappatto aparappaccayo satthu sāsane uṭṭhāyāsanā yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho suppabuddho kuṭṭhī bhagavantaṃ etadavoca –
‘‘அபி⁴க்கந்தங் , ப⁴ந்தே, அபி⁴க்கதங், ப⁴ந்தே! ஸெய்யதா²பி, ப⁴ந்தே, நிக்குஜ்ஜிதங் வா உக்குஜ்ஜெய்ய, படிச்ச²ன்னங் வா விவரெய்ய, மூள்ஹஸ்ஸ வா மக்³க³ங் ஆசிக்கெ²ய்ய, அந்த⁴காரே வா தேலபஜ்ஜோதங் தா⁴ரெய்ய – சக்கு²மந்தோ ரூபானி த³க்க²ந்தீதி; ஏவமேவங் ப⁴க³வதா அனேகபரியாயேன த⁴ம்மோ பகாஸிதோ. ஏஸாஹங், ப⁴ந்தே, ப⁴க³வந்தங் ஸரணங் க³ச்சா²மி த⁴ம்மஞ்ச பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஞ்ச. உபாஸகங் மங் ப⁴க³வா தா⁴ரேது அஜ்ஜதக்³கே³ பாணுபேதங் ஸரணங் க³த’’ந்தி.
‘‘Abhikkantaṃ , bhante, abhikkataṃ, bhante! Seyyathāpi, bhante, nikkujjitaṃ vā ukkujjeyya, paṭicchannaṃ vā vivareyya, mūḷhassa vā maggaṃ ācikkheyya, andhakāre vā telapajjotaṃ dhāreyya – cakkhumanto rūpāni dakkhantīti; evamevaṃ bhagavatā anekapariyāyena dhammo pakāsito. Esāhaṃ, bhante, bhagavantaṃ saraṇaṃ gacchāmi dhammañca bhikkhusaṅghañca. Upāsakaṃ maṃ bhagavā dhāretu ajjatagge pāṇupetaṃ saraṇaṃ gata’’nti.
அத² கோ² ஸுப்பபு³த்³தோ⁴ குட்டீ² ப⁴க³வதா த⁴ம்மியா கதா²ய ஸந்த³ஸ்ஸிதோ ஸமாத³பிதோ ஸமுத்தேஜிதோ ஸம்பஹங்ஸிதோ ப⁴க³வதோ பா⁴ஸிதங் அபி⁴னந்தி³த்வா அனுமோதி³த்வா உட்டா²யாஸனா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா பத³க்கி²ணங் கத்வா பக்காமி. அத² கோ² அசிரபக்கந்தங் ஸுப்பபு³த்³த⁴ங் குட்டி²ங் கா³வீ தருணவச்சா² அதி⁴பதித்வா ஜீவிதா வோரோபேஸி.
Atha kho suppabuddho kuṭṭhī bhagavatā dhammiyā kathāya sandassito samādapito samuttejito sampahaṃsito bhagavato bhāsitaṃ abhinanditvā anumoditvā uṭṭhāyāsanā bhagavantaṃ abhivādetvā padakkhiṇaṃ katvā pakkāmi. Atha kho acirapakkantaṃ suppabuddhaṃ kuṭṭhiṃ gāvī taruṇavacchā adhipatitvā jīvitā voropesi.
அத² கோ² ஸம்ப³ஹுலா பி⁴க்கூ² யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமிங்ஸு; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³ங்ஸு. ஏகமந்தங் நிஸின்னா கோ² தே பி⁴க்கூ² ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோசுங் – ‘‘யோ ஸோ, ப⁴ந்தே, ஸுப்பபு³த்³தோ⁴ நாம குட்டீ² ப⁴க³வதா த⁴ம்மியா கதா²ய ஸந்த³ஸ்ஸிதோ ஸமாத³பிதோ ஸமுத்தேஜிதோ ஸம்பஹங்ஸிதோ, ஸோ காலங்கதோ. தஸ்ஸ கா க³தி, கோ அபி⁴ஸம்பராயோ’’தி?
Atha kho sambahulā bhikkhū yena bhagavā tenupasaṅkamiṃsu; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdiṃsu. Ekamantaṃ nisinnā kho te bhikkhū bhagavantaṃ etadavocuṃ – ‘‘yo so, bhante, suppabuddho nāma kuṭṭhī bhagavatā dhammiyā kathāya sandassito samādapito samuttejito sampahaṃsito, so kālaṅkato. Tassa kā gati, ko abhisamparāyo’’ti?
‘‘பண்டி³தோ, பி⁴க்க²வே, ஸுப்பபு³த்³தோ⁴ குட்டீ²; பச்சபாதி³ த⁴ம்மஸ்ஸானுத⁴ம்மங்; ந ச மங் த⁴ம்மாதி⁴கரணங் விஹேஸேஸி. ஸுப்பபு³த்³தோ⁴, பி⁴க்க²வே, குட்டீ² திண்ணங் ஸங்யோஜனானங் பரிக்க²யா ஸோதாபன்னோ அவினிபாதத⁴ம்மோ நியதோ ஸம்போ³தி⁴பராயணோ’’தி.
‘‘Paṇḍito, bhikkhave, suppabuddho kuṭṭhī; paccapādi dhammassānudhammaṃ; na ca maṃ dhammādhikaraṇaṃ vihesesi. Suppabuddho, bhikkhave, kuṭṭhī tiṇṇaṃ saṃyojanānaṃ parikkhayā sotāpanno avinipātadhammo niyato sambodhiparāyaṇo’’ti.
ஏவங் வுத்தே, அஞ்ஞதரோ பி⁴க்கு² ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘கோ நு கோ², ப⁴ந்தே, ஹேது, கோ பச்சயோ யேன ஸுப்பபு³த்³தோ⁴ குட்டீ² அஹோஸி – மனுஸ்ஸத³லித்³தோ³, மனுஸ்ஸகபணோ, மனுஸ்ஸவராகோ’’தி?
Evaṃ vutte, aññataro bhikkhu bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘ko nu kho, bhante, hetu, ko paccayo yena suppabuddho kuṭṭhī ahosi – manussadaliddo, manussakapaṇo, manussavarāko’’ti?
‘‘பூ⁴தபுப்³ப³ங், பி⁴க்க²வே, ஸுப்பபு³த்³தோ⁴ குட்டீ² இமஸ்மிங்யேவ ராஜக³ஹே ஸெட்டி²புத்தோ அஹோஸி. ஸோ உய்யானபூ⁴மிங் நிய்யந்தோ அத்³த³ஸ தக³ரஸிகி²ங் 7 பச்சேகபு³த்³த⁴ங் நக³ரங் பிண்டா³ய பவிஸந்தங். தி³ஸ்வானஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸி – ‘க்வாயங் குட்டீ² குட்டி²சீவரேன விசரதீ’தி? நிட்டு²பி⁴த்வா அபஸப்³யதோ 8 கரித்வா பக்காமி. ஸோ தஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ விபாகேன ப³ஹூனி வஸ்ஸஸதானி ப³ஹூனி வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி ப³ஹூனி வஸ்ஸஸதஸஹஸ்ஸானி நிரயே பச்சித்த². தஸ்ஸேவ கம்மஸ்ஸ விபாகாவஸேஸேன இமஸ்மிங்யேவ ராஜக³ஹே குட்டீ² அஹோஸி மனுஸ்ஸத³லித்³தோ³, மனுஸ்ஸகபணோ, மனுஸ்ஸவராகோ. ஸோ ததா²க³தப்பவேதி³தங் த⁴ம்மவினயங் ஆக³ம்ம ஸத்³த⁴ங் ஸமாதி³யி ஸீலங் ஸமாதி³யி ஸுதங் ஸமாதி³யி சாக³ங் ஸமாதி³யி பஞ்ஞங் ஸமாதி³யி. ஸோ ததா²க³தப்பவேதி³தங் த⁴ம்மவினயங் ஆக³ம்ம ஸத்³த⁴ங் ஸமாதி³யித்வா ஸீலங் ஸமாதி³யித்வா ஸுதங் ஸமாதி³யித்வா சாக³ங் ஸமாதி³யித்வா பஞ்ஞங் ஸமாதி³யித்வா காயஸ்ஸ பே⁴தா³ பரங் மரணா ஸுக³திங் ஸக்³க³ங் லோகங் உபபன்னோ தே³வானங் தாவதிங்ஸானங் ஸஹப்³யதங். ஸோ தத்த² அஞ்ஞே தே³வே அதிரோசதி வண்ணேன சேவ யஸஸா சா’’தி.
‘‘Bhūtapubbaṃ, bhikkhave, suppabuddho kuṭṭhī imasmiṃyeva rājagahe seṭṭhiputto ahosi. So uyyānabhūmiṃ niyyanto addasa tagarasikhiṃ 9 paccekabuddhaṃ nagaraṃ piṇḍāya pavisantaṃ. Disvānassa etadahosi – ‘kvāyaṃ kuṭṭhī kuṭṭhicīvarena vicaratī’ti? Niṭṭhubhitvā apasabyato 10 karitvā pakkāmi. So tassa kammassa vipākena bahūni vassasatāni bahūni vassasahassāni bahūni vassasatasahassāni niraye paccittha. Tasseva kammassa vipākāvasesena imasmiṃyeva rājagahe kuṭṭhī ahosi manussadaliddo, manussakapaṇo, manussavarāko. So tathāgatappaveditaṃ dhammavinayaṃ āgamma saddhaṃ samādiyi sīlaṃ samādiyi sutaṃ samādiyi cāgaṃ samādiyi paññaṃ samādiyi. So tathāgatappaveditaṃ dhammavinayaṃ āgamma saddhaṃ samādiyitvā sīlaṃ samādiyitvā sutaṃ samādiyitvā cāgaṃ samādiyitvā paññaṃ samādiyitvā kāyassa bhedā paraṃ maraṇā sugatiṃ saggaṃ lokaṃ upapanno devānaṃ tāvatiṃsānaṃ sahabyataṃ. So tattha aññe deve atirocati vaṇṇena ceva yasasā cā’’ti.
அத² கோ² ப⁴க³வா ஏதமத்த²ங் விதி³த்வா தாயங் வேலாயங் இமங் உதா³னங் உதா³னேஸி –
Atha kho bhagavā etamatthaṃ viditvā tāyaṃ velāyaṃ imaṃ udānaṃ udānesi –
‘‘சக்கு²மா விஸமானீவ, விஜ்ஜமானே பரக்கமே;
‘‘Cakkhumā visamānīva, vijjamāne parakkame;
பண்டி³தோ ஜீவலோகஸ்மிங், பாபானி பரிவஜ்ஜயே’’தி. ததியங்;
Paṇḍito jīvalokasmiṃ, pāpāni parivajjaye’’ti. tatiyaṃ;
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / உதா³ன-அட்ட²கதா² • Udāna-aṭṭhakathā / 3. ஸுப்பபு³த்³த⁴குட்டி²ஸுத்தவண்ணனா • 3. Suppabuddhakuṭṭhisuttavaṇṇanā