Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / உதா³ன-அட்ட²கதா² • Udāna-aṭṭhakathā

    3. ஸுப்பபு³த்³த⁴குட்டி²ஸுத்தவண்ணனா

    3. Suppabuddhakuṭṭhisuttavaṇṇanā

    43. ததியே ராஜக³ஹே ஸுப்பபு³த்³தோ⁴ நாம குட்டீ² அஹோஸீதி ஸுப்பபு³த்³த⁴னாமகோ ஏகோ புரிஸோ ராஜக³ஹே அஹோஸி. ஸோ ச குட்டீ² குட்ட²ரோகே³ன பா³ள்ஹவிதூ³ஸிதக³த்தோ. மனுஸ்ஸத³லித்³தோ³தி யத்தகா ராஜக³ஹே மனுஸ்ஸா தேஸு ஸப்³ப³து³க்³க³தோ. ஸோ ஹி ஸங்காரகூடவதிஆதீ³ஸு மனுஸ்ஸேஹி ச²ட்³டி³தபிலோதிகக²ண்டா³னி ஸிப்³பி³த்வா பரித³ஹதி, கபாலங் க³ஹெத்வா க⁴ரா க⁴ரங் க³ந்த்வா லத்³த⁴ஆசாமஉச்சி²ட்ட²ப⁴த்தானி நிஸ்ஸாய ஜீவதி, தம்பி புப்³பே³ கதகம்மபச்சயா ந யாவத³த்த²ங் லப⁴தி. தேன வுத்தங் ‘‘மனுஸ்ஸத³லித்³தோ³’’தி. மனுஸ்ஸகபணோதி மனுஸ்ஸேஸு பரமகபணதங் பத்தோ. மனுஸ்ஸவராகோதி மனுஸ்ஸானங் ஹீளிதபரிபூ⁴ததாய அதிவிய தீ³னோ. மஹதியா பரிஸாயாதி மஹதியா பி⁴க்கு²பரிஸாய சேவ உபாஸகபரிஸாய ச.

    43. Tatiye rājagahe suppabuddho nāma kuṭṭhī ahosīti suppabuddhanāmako eko puriso rājagahe ahosi. So ca kuṭṭhī kuṭṭharogena bāḷhavidūsitagatto. Manussadaliddoti yattakā rājagahe manussā tesu sabbaduggato. So hi saṅkārakūṭavatiādīsu manussehi chaḍḍitapilotikakhaṇḍāni sibbitvā paridahati, kapālaṃ gahetvā gharā gharaṃ gantvā laddhaācāmaucchiṭṭhabhattāni nissāya jīvati, tampi pubbe katakammapaccayā na yāvadatthaṃ labhati. Tena vuttaṃ ‘‘manussadaliddo’’ti. Manussakapaṇoti manussesu paramakapaṇataṃ patto. Manussavarākoti manussānaṃ hīḷitaparibhūtatāya ativiya dīno. Mahatiyā parisāyāti mahatiyā bhikkhuparisāya ceva upāsakaparisāya ca.

    ஏகதி³வஸங் கிர ப⁴க³வா மஹாபி⁴க்கு²ஸங்க⁴பரிவாரோ ராஜக³ஹங் பிண்டா³ய பவிஸித்வா பி⁴க்கூ²னங் ஸுலப⁴பிண்ட³பாதங் கத்வா பச்சா²ப⁴த்தங் பிண்ட³பாதப்படிக்கந்தோ கதிபயபி⁴க்கு²பரிவாரோ நிக்க²ந்தோ யேஹி தா³னங் தி³ன்னங், தேஸங் உபாஸகானங் அவஸேஸபி⁴க்கூ²னஞ்ச ஆக³மனங் ஆக³மயமானோ அந்தோனக³ரேயேவ அஞ்ஞதரஸ்மிங் ரமணீயே பதே³ஸே அட்டா²ஸி. தாவதே³வ பி⁴க்கூ² ததோ ததோ ஆக³ந்த்வா ப⁴க³வந்தங் பரிவாரேஸுங், உபாஸகாபி ‘‘அனுமோத³னங் ஸுத்வா வந்தி³த்வா நிவத்திஸ்ஸாமா’’தி ப⁴க³வந்தங் உபஸங்கமிங்ஸு, மஹாஸன்னிபாதோ அஹோஸி. ப⁴க³வா நிஸீத³னாகாரங் த³ஸ்ஸேஸி. தாவதே³வ பு³த்³தா⁴ரஹங் ஆஸனங் பஞ்ஞாபேஸுங். அத² ப⁴க³வா அஸீதிஅனுப்³யஞ்ஜனப்படிமண்டி³தேஹி த்³வத்திங்ஸமஹாபுரிஸலக்க²ணேஹி விரோசமானாய ப்³யாமப்பபா⁴பரிக்கே²பஸமுஜ்ஜலாய நீலபீதலோஹிதோதா³தமஞ்ஜெட்ட²பப⁴ஸ்ஸரானங் வஸேன ச²ப்³ப³ண்ணபு³த்³த⁴ரங்ஸியோ விஸ்ஸஜ்ஜெந்தியா அனுபமாய ரூபகாயஸிரியா ஸகலமேவ தங் பதே³ஸங் ஓபா⁴ஸெந்தோ தாராக³ணபரிவுதோ விய புண்ணசந்தோ³ பி⁴க்கு²க³ணபரிவுதோ பஞ்ஞத்தவரபு³த்³தா⁴ஸனே நிஸீதி³த்வா மனோஸிலாதலே கேஸரஸீஹோ விய ஸீஹனாத³ங் நத³ந்தோ கரவீகருதமஞ்ஜுனா ப்³ரஹ்மஸ்ஸரேன த⁴ம்மங் தே³ஸேதி.

    Ekadivasaṃ kira bhagavā mahābhikkhusaṅghaparivāro rājagahaṃ piṇḍāya pavisitvā bhikkhūnaṃ sulabhapiṇḍapātaṃ katvā pacchābhattaṃ piṇḍapātappaṭikkanto katipayabhikkhuparivāro nikkhanto yehi dānaṃ dinnaṃ, tesaṃ upāsakānaṃ avasesabhikkhūnañca āgamanaṃ āgamayamāno antonagareyeva aññatarasmiṃ ramaṇīye padese aṭṭhāsi. Tāvadeva bhikkhū tato tato āgantvā bhagavantaṃ parivāresuṃ, upāsakāpi ‘‘anumodanaṃ sutvā vanditvā nivattissāmā’’ti bhagavantaṃ upasaṅkamiṃsu, mahāsannipāto ahosi. Bhagavā nisīdanākāraṃ dassesi. Tāvadeva buddhārahaṃ āsanaṃ paññāpesuṃ. Atha bhagavā asītianubyañjanappaṭimaṇḍitehi dvattiṃsamahāpurisalakkhaṇehi virocamānāya byāmappabhāparikkhepasamujjalāya nīlapītalohitodātamañjeṭṭhapabhassarānaṃ vasena chabbaṇṇabuddharaṃsiyo vissajjentiyā anupamāya rūpakāyasiriyā sakalameva taṃ padesaṃ obhāsento tārāgaṇaparivuto viya puṇṇacando bhikkhugaṇaparivuto paññattavarabuddhāsane nisīditvā manosilātale kesarasīho viya sīhanādaṃ nadanto karavīkarutamañjunā brahmassarena dhammaṃ deseti.

    பி⁴க்கூ²பி கோ² அப்பிச்சா² ஸந்துட்டா² பவிவித்தா அஸங்ஸட்டா² ஆரத்³த⁴வீரியா பஹிதத்தா சோத³கா பாபக³ரஹினோ வத்தாரோ வசனக்க²மா ஸீலஸம்பன்னா ஸமாதி⁴ஸம்பன்னா பஞ்ஞாஸம்பன்னா விமுத்திஸம்பன்னா விமுத்திஞாணத³ஸ்ஸனஸம்பன்னா மேக⁴வண்ணங் பங்ஸுகூலசீவரங் பாருபித்வா ஸுவம்மிதா விய க³ந்த⁴ஹத்தி²னோ ப⁴க³வந்தங் பரிவாரெத்வா ஓஹிதஸோதா த⁴ம்மங் ஸுணந்தி. உபாஸகாபி ஸுத்³த⁴வத்த²னிவத்தா² ஸுத்³து⁴த்தராஸங்கா³ புப்³ப³ண்ஹஸமயங் மஹாதா³னானி பவத்தெத்வா க³ந்த⁴மாலாதீ³ஹி ப⁴க³வந்தங் பூஜெத்வா வந்தி³த்வா பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ நிபச்சகாரங் த³ஸ்ஸெத்வா ப⁴க³வந்தங் பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஞ்ச பரிவாரெத்வா ஸங்யதஹத்த²பாதா³ ஓஹிதஸோதா ஸக்கச்சங் த⁴ம்மங் ஸுணந்தி. தேன வுத்தங் – ‘‘தேன கோ² பன ஸமயேன ப⁴க³வா மஹதியா பரிஸாய பரிவுதோ த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தோ நிஸின்னோ ஹோதீ’’தி.

    Bhikkhūpi kho appicchā santuṭṭhā pavivittā asaṃsaṭṭhā āraddhavīriyā pahitattā codakā pāpagarahino vattāro vacanakkhamā sīlasampannā samādhisampannā paññāsampannā vimuttisampannā vimuttiñāṇadassanasampannā meghavaṇṇaṃ paṃsukūlacīvaraṃ pārupitvā suvammitā viya gandhahatthino bhagavantaṃ parivāretvā ohitasotā dhammaṃ suṇanti. Upāsakāpi suddhavatthanivatthā suddhuttarāsaṅgā pubbaṇhasamayaṃ mahādānāni pavattetvā gandhamālādīhi bhagavantaṃ pūjetvā vanditvā bhikkhusaṅghassa nipaccakāraṃ dassetvā bhagavantaṃ bhikkhusaṅghañca parivāretvā saṃyatahatthapādā ohitasotā sakkaccaṃ dhammaṃ suṇanti. Tena vuttaṃ – ‘‘tena kho pana samayena bhagavā mahatiyā parisāya parivuto dhammaṃ desento nisinno hotī’’ti.

    ஸுப்பபு³த்³தோ⁴ பன ஜிக⁴ச்சா²து³ப்³ப³ல்யபரேதோ கா⁴ஸபரியேஸனங் சரமானோ அந்தரவீதி²ங் ஓதிண்ணோ தூ³ரதோவ தங் மஹாஜனஸன்னிபாதங் தி³ஸ்வா, ‘‘கிங் நு கோ² அயங் மஹாஜனகாயோ ஸன்னிபதிதோ, அத்³தா⁴ எத்த² போ⁴ஜனங் தீ³யதி மஞ்ஞே, அப்பேவ நாமெத்த² க³தேன கிஞ்சி கா²த³னீயங் வா போ⁴ஜனீயங் வா லத்³து⁴ங் ஸக்கா’’தி ஸஞ்ஜாதாபி⁴லாஸோ தத்த² க³ந்த்வா அத்³த³ஸ ப⁴க³வந்தங் பாஸாதி³கங் த³ஸ்ஸனீயங் பஸாத³னீயங் உத்தமத³மத²ஸமத²மனுப்பத்தங் த³ந்தங் கு³த்தங் ஸந்திந்த்³ரியங் ஸுஸமாஹிதங் தாய பரிஸாய பரிவுதங் த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தங், தி³ஸ்வான புரிமஜாதிஸம்ப⁴தாய பரிபக்காய உபனிஸ்ஸயஸம்பத்தியா சோதி³யமானோ ‘‘யங்னூனாஹம்பி த⁴ம்மங் ஸுணெய்ய’’ந்தி பரிஸபரியந்தே நிஸீதி³. தங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங் – ‘‘அத்³த³ஸா கோ² ஸுப்பபு³த்³தோ⁴ குட்டீ²…பே॰… தத்தே²வ ஏகமந்தங் நிஸீதி³ ‘அஹம்பி த⁴ம்மங் ஸொஸ்ஸாமீ’’’தி.

    Suppabuddho pana jighacchādubbalyapareto ghāsapariyesanaṃ caramāno antaravīthiṃ otiṇṇo dūratova taṃ mahājanasannipātaṃ disvā, ‘‘kiṃ nu kho ayaṃ mahājanakāyo sannipatito, addhā ettha bhojanaṃ dīyati maññe, appeva nāmettha gatena kiñci khādanīyaṃ vā bhojanīyaṃ vā laddhuṃ sakkā’’ti sañjātābhilāso tattha gantvā addasa bhagavantaṃ pāsādikaṃ dassanīyaṃ pasādanīyaṃ uttamadamathasamathamanuppattaṃ dantaṃ guttaṃ santindriyaṃ susamāhitaṃ tāya parisāya parivutaṃ dhammaṃ desentaṃ, disvāna purimajātisambhatāya paripakkāya upanissayasampattiyā codiyamāno ‘‘yaṃnūnāhampi dhammaṃ suṇeyya’’nti parisapariyante nisīdi. Taṃ sandhāya vuttaṃ – ‘‘addasā kho suppabuddho kuṭṭhī…pe… tattheva ekamantaṃ nisīdi‘ahampi dhammaṃ sossāmī’’’ti.

    ஸப்³பா³வந்தந்தி ஸப்³பா³வதிங் ஹீனாதி³ஸப்³ப³புக்³க³லவதங், தத்த² கிஞ்சிபி அனவஸேஸெத்வாதி அத்தோ². ‘‘ஸப்³ப³வந்த’’ந்திபி பட²ந்தி. சேதஸாதி பு³த்³த⁴சக்கு²ஸம்பயுத்தசித்தேன. சித்தஸீஸேன ஹி ஞாணங் நித்³தி³ட்ட²ங், தஸ்மா ஆஸயானுஸயஞாணேன இந்த்³ரியபரோபரியத்தஞாணேன சாதி அத்தோ². சேதோ பரிச்ச மனஸாகாஸீதி தஸ்ஸா பரிஸாய சித்தங் பச்சேகங் பரிச்சி²ந்தி³த்வா மனஸி அகாஸி தே வோலோகேஸி. ப⁴ப்³போ³ த⁴ம்மங் விஞ்ஞாதுந்தி மக்³க³ப²லத⁴ம்மங் அதி⁴க³ந்துங் ஸமத்தோ², உபனிஸ்ஸயஸம்பன்னோதி அத்தோ². ஏதத³ஹோஸீதி அயங் ஸுப்பபு³த்³தோ⁴ கிஞ்சாபி தக³ரஸிகி²ம்ஹி பச்சேகபு³த்³தே⁴ அபரஜ்ஜி²த்வா ஈதி³ஸோ ஜாதோ, மக்³க³ப²லூபனிஸ்ஸயோ பனஸ்ஸ பங்ஸுபடிச்ச²ன்னஸுவண்ணனிக்க²ங் விய அந்தோஹத³யேயேவ விஜ்ஜோததி, தஸ்மா ஸுவிஞ்ஞாபியோதி இத³ங் அஹோஸி. தேனாஹ – ‘‘அயங் கோ² இத⁴ ப⁴ப்³போ³ த⁴ம்மங் விஞ்ஞாது’’ந்தி.

    Sabbāvantanti sabbāvatiṃ hīnādisabbapuggalavataṃ, tattha kiñcipi anavasesetvāti attho. ‘‘Sabbavanta’’ntipi paṭhanti. Cetasāti buddhacakkhusampayuttacittena. Cittasīsena hi ñāṇaṃ niddiṭṭhaṃ, tasmā āsayānusayañāṇena indriyaparopariyattañāṇena cāti attho. Ceto paricca manasākāsīti tassā parisāya cittaṃ paccekaṃ paricchinditvā manasi akāsi te volokesi. Bhabbo dhammaṃ viññātunti maggaphaladhammaṃ adhigantuṃ samattho, upanissayasampannoti attho. Etadahosīti ayaṃ suppabuddho kiñcāpi tagarasikhimhi paccekabuddhe aparajjhitvā īdiso jāto, maggaphalūpanissayo panassa paṃsupaṭicchannasuvaṇṇanikkhaṃ viya antohadayeyeva vijjotati, tasmā suviññāpiyoti idaṃ ahosi. Tenāha – ‘‘ayaṃ kho idha bhabbo dhammaṃ viññātu’’nti.

    அனுபுப்³பி³ங் கத²ந்தி தா³னானந்தரங் ஸீலங், ஸீலானந்தரங் ஸக்³க³ங், ஸக்³கா³னந்தரங் மக்³க³ந்தி ஏவங் அனுபடிபாடிகத²ங். ப⁴க³வா ஹி பட²மங் ஹேதுனா ஸத்³தி⁴ங் அஸ்ஸாத³ங் த³ஸ்ஸெத்வா ததோ ஸத்தே விவேசேதுங் நானானயேஹி ஆதீ³னவங் பகாஸெத்வா ஆதீ³னவஸவனேன ஸங்விக்³க³ஹத³யானங் நெக்க²ம்மகு³ணவிபா⁴வனமுகே²ன ச விவட்டங் த³ஸ்ஸேதி.

    Anupubbiṃ kathanti dānānantaraṃ sīlaṃ, sīlānantaraṃ saggaṃ, saggānantaraṃ magganti evaṃ anupaṭipāṭikathaṃ. Bhagavā hi paṭhamaṃ hetunā saddhiṃ assādaṃ dassetvā tato satte vivecetuṃ nānānayehi ādīnavaṃ pakāsetvā ādīnavasavanena saṃviggahadayānaṃ nekkhammaguṇavibhāvanamukhena ca vivaṭṭaṃ dasseti.

    தா³னகத²ந்தி இத³ங் நாம ஸுகா²னங் நிதா³னங், ஸம்பத்தீனங் மூலங், போ⁴கா³னங் பதிட்டா², விஸமக³தஸ்ஸ தாணங் லேணங் க³தி பராயணங், இத⁴லோகபரலோகேஸு தா³னஸதி³ஸோ அவஸ்ஸயோ பதிட்டா² ஆலம்ப³னங் தாணங் லேணங் க³தி பராயணங் நத்தி². இத³ஞ்ஹி அவஸ்ஸயட்டே²ன ரதனமயஸீஹாஸனஸதி³ஸங், பதிட்டா²னட்டே²ன மஹாபத²விஸதி³ஸங் , ஆலம்ப³னட்டே²ன ஆலம்ப³னரஜ்ஜுஸதி³ஸங், து³க்க²னித்த²ரணட்டே²ன நாவாஸதி³ஸங், ஸமஸ்ஸாஸனட்டே²ன ஸங்கா³மஸூரோ, ப⁴யபரித்தாணட்டே²ன ஸுபரிகா²பரிக்கி²த்தனக³ரங், மச்சே²ரமலாதீ³ஹி அனுபலித்தட்டே²ன பது³மங், தேஸங் நித³ஹனட்டே²ன ஜாதவேதோ³, து³ராஸத³ட்டே²ன ஆஸீவிஸோ, அஸந்தாஸட்டே²ன ஸீஹோ, ப³லவந்தட்டே²ன ஹத்தீ², அபி⁴மங்க³லஸம்மதட்டே²ன ஸேதஉஸபோ⁴, கே²மந்தபூ⁴மிஸம்பாபனட்டே²ன வலாஹகோ அஸ்ஸராஜா. தா³னஞ்ஹி லோகே ரஜ்ஜஸிரிங் தே³தி, சக்கவத்திஸம்பத்திங் ஸக்கஸம்பத்திங் மாரஸம்பத்திங் ப்³ரஹ்மஸம்பத்திங் ஸாவகபாரமீஞாணங் பச்சேகபோ³தி⁴ஞாணங் ஸம்மாஸம்போ³தி⁴ஞாணங் தே³தீதி ஏவமாதி³தா³னகு³ணப்படிஸங்யுத்தகத²ங்.

    Dānakathanti idaṃ nāma sukhānaṃ nidānaṃ, sampattīnaṃ mūlaṃ, bhogānaṃ patiṭṭhā, visamagatassa tāṇaṃ leṇaṃ gati parāyaṇaṃ, idhalokaparalokesu dānasadiso avassayo patiṭṭhā ālambanaṃ tāṇaṃ leṇaṃ gati parāyaṇaṃ natthi. Idañhi avassayaṭṭhena ratanamayasīhāsanasadisaṃ, patiṭṭhānaṭṭhena mahāpathavisadisaṃ , ālambanaṭṭhena ālambanarajjusadisaṃ, dukkhanittharaṇaṭṭhena nāvāsadisaṃ, samassāsanaṭṭhena saṅgāmasūro, bhayaparittāṇaṭṭhena suparikhāparikkhittanagaraṃ, maccheramalādīhi anupalittaṭṭhena padumaṃ, tesaṃ nidahanaṭṭhena jātavedo, durāsadaṭṭhena āsīviso, asantāsaṭṭhena sīho, balavantaṭṭhena hatthī, abhimaṅgalasammataṭṭhena setausabho, khemantabhūmisampāpanaṭṭhena valāhako assarājā. Dānañhi loke rajjasiriṃ deti, cakkavattisampattiṃ sakkasampattiṃ mārasampattiṃ brahmasampattiṃ sāvakapāramīñāṇaṃ paccekabodhiñāṇaṃ sammāsambodhiñāṇaṃ detīti evamādidānaguṇappaṭisaṃyuttakathaṃ.

    யஸ்மா பன தா³னங் தெ³ந்தோ ஸீலங் ஸமாதா³துங் ஸக்கோதி, தஸ்மா தா³னகதா²னந்தரங் ஸீலகத²ங் கதே²ஸி. ஸீலகத²ந்தி ஸீலங் நாமேதங் ஸத்தானங் அவஸ்ஸயோ பதிட்டா² ஆலம்ப³னங் தாணங் லேணங் க³தி பராயணங். இத⁴லோகபரலோகஸம்பத்தீனஞ்ஹி ஸீலஸதி³ஸோ அவஸ்ஸயோ பதிட்டா² ஆலம்ப³னங் தாணங் லேணங் க³தி பராயணங் நத்தி², ஸீலாலங்காரஸதி³ஸோ அலங்காரோ, ஸீலபுப்ப²ஸதி³ஸங் புப்ப²ங், ஸீலக³ந்த⁴ஸதி³ஸோ க³ந்தோ⁴ நத்தி², ஸீலாலங்காரேன ஹி அலங்கதங் ஸீலகுஸுமபிளந்தி⁴தங் ஸீலக³ந்தா⁴னுலித்தங் ஸதே³வகோ லோகோ ஓலோகெந்தோ தித்திங் ந க³ச்ச²தீதி ஏவமாதீ³ஹி ஸீலகு³ணப்படிஸங்யுத்தகத²ங்.

    Yasmā pana dānaṃ dento sīlaṃ samādātuṃ sakkoti, tasmā dānakathānantaraṃ sīlakathaṃ kathesi. Sīlakathanti sīlaṃ nāmetaṃ sattānaṃ avassayo patiṭṭhā ālambanaṃ tāṇaṃ leṇaṃ gati parāyaṇaṃ. Idhalokaparalokasampattīnañhi sīlasadiso avassayo patiṭṭhā ālambanaṃ tāṇaṃ leṇaṃ gati parāyaṇaṃ natthi, sīlālaṅkārasadiso alaṅkāro, sīlapupphasadisaṃ pupphaṃ, sīlagandhasadiso gandho natthi, sīlālaṅkārena hi alaṅkataṃ sīlakusumapiḷandhitaṃ sīlagandhānulittaṃ sadevako loko olokento tittiṃ na gacchatīti evamādīhi sīlaguṇappaṭisaṃyuttakathaṃ.

    இத³ங் பன ஸீலங் நிஸ்ஸாய அயங் ஸக்³கோ³ லப்³ப⁴தீதி த³ஸ்ஸேதுங் ஸீலானந்தரங் ஸக்³க³கத²ங் கதே²ஸி. ஸக்³க³கத²ந்தி ஸக்³கோ³ நாம இட்டோ² கந்தோ மனாபோ, நிச்சமெத்த² கீளா நிச்சஸம்பத்தியோ லப்³ப⁴ந்தி, சாதுமஹாராஜிகா தே³வா நவுதிவஸ்ஸஸதஸஹஸ்ஸானி தி³ப்³ப³ஸுக²ங் தி³ப்³ப³ஸம்பத்திங் படிலப⁴ந்தி, தாவதிங்ஸா திஸ்ஸோ வஸ்ஸகோடியோ ஸட்டி² ச வஸ்ஸஸதஸஹஸ்ஸானீதி ஏவமாதி³ஸக்³க³கு³ணப்படிஸங்யுத்தகத²ங். ஸக்³க³ஸம்பத்திங் கதெ²ந்தானஞ்ஹி பு³த்³தா⁴னங் முக²ங் நப்பஹோதி. வுத்தம்பி சேதங் ‘‘அனேகபரியாயேன கோ² அஹங், பி⁴க்க²வே, ஸக்³க³கத²ங் கதெ²ய்ய’’ந்திஆதி³.

    Idaṃ pana sīlaṃ nissāya ayaṃ saggo labbhatīti dassetuṃ sīlānantaraṃ saggakathaṃ kathesi. Saggakathanti saggo nāma iṭṭho kanto manāpo, niccamettha kīḷā niccasampattiyo labbhanti, cātumahārājikā devā navutivassasatasahassāni dibbasukhaṃ dibbasampattiṃ paṭilabhanti, tāvatiṃsā tisso vassakoṭiyo saṭṭhi ca vassasatasahassānīti evamādisaggaguṇappaṭisaṃyuttakathaṃ. Saggasampattiṃ kathentānañhi buddhānaṃ mukhaṃ nappahoti. Vuttampi cetaṃ ‘‘anekapariyāyena kho ahaṃ, bhikkhave, saggakathaṃ katheyya’’ntiādi.

    ஏவங் ஹேதுனா ஸத்³தி⁴ங் ஸக்³க³கதா²ய பலோபெ⁴த்வா புன ஹத்தி²ங் அலங்கரித்வா தஸ்ஸ ஸொண்ட³ங் சி²ந்த³ந்தோ விய ‘‘அயம்பி ஸக்³கோ³ அனிச்சோ அது⁴வோ, ந எத்த² ச²ந்த³ராகோ³ காதப்³போ³’’தி த³ஸ்ஸனத்த²ங் ‘‘அப்பஸ்ஸாதா³ காமா ப³ஹுது³க்கா² ப³ஹுபாயாஸா, ஆதீ³னவோ எத்த² பி⁴ய்யோ’’திஆதி³னா (ம॰ நி॰ 1.177; 2.42) நயேன காமானங் ஆதீ³னவங் ஓகாரங் ஸங்கிலேஸங் கதே²ஸி. தத்த² ஆதீ³னவந்தி தோ³ஸங். ஓகாரந்தி லாமகஸபா⁴வங், அஸெட்டே²ஹி ஸேவிதப்³ப³ங் ஸெட்டே²ஹி ந ஸேவிதப்³ப³ங் நிஹீனஸபா⁴வந்தி அத்தோ². ஸங்கிலேஸந்தி தேஹி ஸத்தானங் ஸங்ஸாரே ஸங்கிலிஸ்ஸனங். தேனாஹ – ‘‘கிலிஸ்ஸந்தி வத போ⁴ ஸத்தா’’தி (ம॰ நி॰ 2.351).

    Evaṃ hetunā saddhiṃ saggakathāya palobhetvā puna hatthiṃ alaṅkaritvā tassa soṇḍaṃ chindanto viya ‘‘ayampi saggo anicco adhuvo, na ettha chandarāgo kātabbo’’ti dassanatthaṃ ‘‘appassādā kāmā bahudukkhā bahupāyāsā, ādīnavo ettha bhiyyo’’tiādinā (ma. ni. 1.177; 2.42) nayena kāmānaṃ ādīnavaṃ okāraṃ saṃkilesaṃ kathesi. Tattha ādīnavanti dosaṃ. Okāranti lāmakasabhāvaṃ, aseṭṭhehi sevitabbaṃ seṭṭhehi na sevitabbaṃ nihīnasabhāvanti attho. Saṃkilesanti tehi sattānaṃ saṃsāre saṃkilissanaṃ. Tenāha – ‘‘kilissanti vata bho sattā’’ti (ma. ni. 2.351).

    ஏவங் காமாதீ³னவேன தஜ்ஜெத்வா நெக்க²ம்மே ஆனிஸங்ஸங் பகாஸேஸி பப்³ப³ஜ்ஜாய ஜா²னாதீ³ஸு ச கு³ணங் தீ³பேஸி வண்ணேஸி. கல்லசித்தந்திஆதீ³ஸு கல்லசித்தந்தி கம்மனியசித்தங், ஹெட்டா² பவத்திததே³ஸனாய அஸ்ஸத்³தி⁴யாதீ³னங் சித்ததோ³ஸானங் விக³தத்தா உபரிதே³ஸனாய பா⁴ஜனபா⁴வூபக³மனேன கம்மனியசித்தங், கம்மக்க²மசித்தந்தி அத்தோ². தி³ட்டி²மானாதி³ஸங்கிலேஸவிக³மேன முது³சித்தங். காமச்ச²ந்தா³தி³விக³மேன வினீவரணசித்தங். ஸம்மாபடிபத்தியங் உளாரபீதிபாமோஜ்ஜயோகே³ன உத³க்³க³சித்தங். தத்த² ஸத்³தா⁴ஸம்பத்தியா பஸன்னசித்தங், யதா³ ப⁴க³வா அஞ்ஞாஸீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴.

    Evaṃ kāmādīnavena tajjetvā nekkhamme ānisaṃsaṃ pakāsesi pabbajjāya jhānādīsu ca guṇaṃ dīpesi vaṇṇesi. Kallacittantiādīsu kallacittanti kammaniyacittaṃ, heṭṭhā pavattitadesanāya assaddhiyādīnaṃ cittadosānaṃ vigatattā uparidesanāya bhājanabhāvūpagamanena kammaniyacittaṃ, kammakkhamacittanti attho. Diṭṭhimānādisaṃkilesavigamena muducittaṃ. Kāmacchandādivigamena vinīvaraṇacittaṃ. Sammāpaṭipattiyaṃ uḷārapītipāmojjayogena udaggacittaṃ. Tattha saddhāsampattiyā pasannacittaṃ, yadā bhagavā aññāsīti sambandho.

    அத² வா கல்லசித்தந்தி காமச்ச²ந்த³விக³மேன அரோக³சித்தங். முது³சித்தந்தி ப்³யாபாத³விக³மேன மெத்தாவஸேன அகதி²னசித்தங். வினீவரணசித்தந்தி உத்³த⁴ச்சகுக்குச்சவிக³மேன அவிக்கி²பனதோ ந பிஹிதசித்தங். உத³க்³க³சித்தந்தி தி²னமித்³த⁴விக³மேன ஸம்பக்³க³ஹவஸேன அலீனசித்தங். பஸன்னசித்தந்தி விசிகிச்சா²விக³மேன ஸம்மாபடிபத்தியா அதி⁴முத்தசித்தங்.

    Atha vā kallacittanti kāmacchandavigamena arogacittaṃ. Muducittanti byāpādavigamena mettāvasena akathinacittaṃ. Vinīvaraṇacittanti uddhaccakukkuccavigamena avikkhipanato na pihitacittaṃ. Udaggacittanti thinamiddhavigamena sampaggahavasena alīnacittaṃ. Pasannacittanti vicikicchāvigamena sammāpaṭipattiyā adhimuttacittaṃ.

    அதா²தி பச்சா². ஸாமுக்கங்ஸிகாதி ஸாமங் உக்கங்ஸிகா அத்தனாவ உத்³த⁴ரித்வா க³ஹிதா, ஸயம்பூ⁴ஞாணேன ஸாமங் தி³ட்டா², அஞ்ஞேஸங் அஸாதா⁴ரணாதி அத்தோ². கா ச பன ஸாதி? அரியஸச்சதே³ஸனா. தேனேவாஹ – ‘‘து³க்க²ங் ஸமுத³யங் நிரோத⁴ங் மக்³க³’’ந்தி. இத³ஞ்ஹி ஸச்சானங் ஸரூபத³ஸ்ஸனங், தஸ்மா இமஸ்மிங் டா²னே அரியஸச்சானி கதே²தப்³பா³னி, தானி ஸப்³பா³காரதோ வித்தா²ரேன விஸுத்³தி⁴மக்³கே³ (விஸுத்³தி⁴॰ 2.529) வுத்தானீதி தத்த² வுத்தனயேன வேதி³தப்³பா³னி.

    Athāti pacchā. Sāmukkaṃsikāti sāmaṃ ukkaṃsikā attanāva uddharitvā gahitā, sayambhūñāṇena sāmaṃ diṭṭhā, aññesaṃ asādhāraṇāti attho. Kā ca pana sāti? Ariyasaccadesanā. Tenevāha – ‘‘dukkhaṃ samudayaṃ nirodhaṃ magga’’nti. Idañhi saccānaṃ sarūpadassanaṃ, tasmā imasmiṃ ṭhāne ariyasaccāni kathetabbāni, tāni sabbākārato vitthārena visuddhimagge (visuddhi. 2.529) vuttānīti tattha vuttanayena veditabbāni.

    ஸெய்யதா²பீதிஆதி³னா உபமாவஸேன ஸுப்பபு³த்³த⁴ஸ்ஸ கிலேஸப்பஹானங் அரியமக்³கு³ப்பாத³ஞ்ச த³ஸ்ஸேதி. அபக³தகாளகந்தி விக³தகாளகங். ஸம்மதே³வாதி ஸுட்டு²யேவ. ரஜனந்தி நீலபீதலோஹிதமஞ்ஜெட்டா²தி³ரங்க³ஜாதங். படிக்³க³ண்ஹெய்யாதி க³ண்ஹெய்ய, பப⁴ஸ்ஸரங் ப⁴வெய்ய. தஸ்மிங்யேவ ஆஸனேதி தஸ்ஸங்யேவ நிஸஜ்ஜாயங். ஏதேனஸ்ஸ லஹுவிபஸ்ஸனகதா திக்க²பஞ்ஞதா ஸுகா²படிபதா³ கி²ப்பாபி⁴ஞ்ஞதா ச த³ஸ்ஸிதா ஹொந்தி. விரஜங் வீதமலந்தி அபாயக³மனீயராக³ரஜாதீ³னங் அபா⁴வேன விரஜங், அனவஸேஸதி³ட்டி²விசிகிச்சா²மலாபக³மேன வீதமலங். பட²மமக்³க³வஜ்ஜ²கிலேஸரஜாபா⁴வேன வா விரஜங், பஞ்சவித⁴து³ஸ்ஸீலமலாபக³மேன வீதமலங். த⁴ம்மசக்கு²ந்தி ஸோதாபத்திமக்³கோ³ அதி⁴ப்பேதோ. தஸ்ஸ உப்பத்திஆகாரத³ஸ்ஸனத்த²ங் ‘‘யங்கிஞ்சி ஸமுத³யத⁴ம்மங், ஸப்³ப³ங் தங் நிரோத⁴த⁴ம்ம’’ந்தி வுத்தங். தஞ்ஹி நிரோத⁴ங் ஆரம்மணங் கத்வா கிச்சவஸேன ஏவ ஸங்க²தத⁴ம்மே படிவிஜ்ஜ²ந்தங் உப்பஜ்ஜதி.

    Seyyathāpītiādinā upamāvasena suppabuddhassa kilesappahānaṃ ariyamagguppādañca dasseti. Apagatakāḷakanti vigatakāḷakaṃ. Sammadevāti suṭṭhuyeva. Rajananti nīlapītalohitamañjeṭṭhādiraṅgajātaṃ. Paṭiggaṇheyyāti gaṇheyya, pabhassaraṃ bhaveyya. Tasmiṃyeva āsaneti tassaṃyeva nisajjāyaṃ. Etenassa lahuvipassanakatā tikkhapaññatā sukhāpaṭipadā khippābhiññatā ca dassitā honti. Virajaṃ vītamalanti apāyagamanīyarāgarajādīnaṃ abhāvena virajaṃ, anavasesadiṭṭhivicikicchāmalāpagamena vītamalaṃ. Paṭhamamaggavajjhakilesarajābhāvena vā virajaṃ, pañcavidhadussīlamalāpagamena vītamalaṃ. Dhammacakkhunti sotāpattimaggo adhippeto. Tassa uppattiākāradassanatthaṃ ‘‘yaṃkiñci samudayadhammaṃ, sabbaṃ taṃ nirodhadhamma’’nti vuttaṃ. Tañhi nirodhaṃ ārammaṇaṃ katvā kiccavasena eva saṅkhatadhamme paṭivijjhantaṃ uppajjati.

    தத்ரித³ங் உபமாஸங்ஸந்த³னங் – வத்த²ங் விய சித்தங் த³ட்ட²ப்³ப³ங், வத்த²ஸ்ஸ ஆக³ந்துகமலேஹி கிலிட்ட²பா⁴வோ விய சித்தஸ்ஸ ராகா³தி³மலேஹி ஸங்கிலிட்ட²பா⁴வோ, தோ⁴வனப²லகங் விய அனுபுப்³பி³கதா², உத³கங் விய ஸத்³தா⁴, உத³கேன தேமெத்வா தேமெத்வா கோ³மயகா²ரேஹி காளகே ஸம்மத்³தி³த்வா வத்த²ஸ்ஸ தோ⁴வனப்பயோகோ³ விய ஸத்³தா⁴ஸலிலேன தேமெத்வா ஸதிஸமாதி⁴பஞ்ஞாஹி தோ³ஸே ஸிதி²லே கத்வா ஸத்³தா⁴தி³விதி⁴னா சித்தஸ்ஸ ஸோத⁴னே வீரியாரம்போ⁴, தேன பயோகே³ன வத்தே² காளகாபக³மோ விய வீரியாரம்பே⁴ன கிலேஸவிக்க²ம்ப⁴னங், ரங்க³ஜாதங் விய அரியமக்³கோ³, தேன ஸுத்³த⁴ஸ்ஸ வத்த²ஸ்ஸ பப⁴ஸ்ஸரபா⁴வோ விய விக்க²ம்பி⁴தகிலேஸஸ்ஸ சித்தஸ்ஸ மக்³கே³ன பரியோதா³பனந்தி.

    Tatridaṃ upamāsaṃsandanaṃ – vatthaṃ viya cittaṃ daṭṭhabbaṃ, vatthassa āgantukamalehi kiliṭṭhabhāvo viya cittassa rāgādimalehi saṃkiliṭṭhabhāvo, dhovanaphalakaṃ viya anupubbikathā, udakaṃ viya saddhā, udakena temetvā temetvā gomayakhārehi kāḷake sammadditvā vatthassa dhovanappayogo viya saddhāsalilena temetvā satisamādhipaññāhi dose sithile katvā saddhādividhinā cittassa sodhane vīriyārambho, tena payogena vatthe kāḷakāpagamo viya vīriyārambhena kilesavikkhambhanaṃ, raṅgajātaṃ viya ariyamaggo, tena suddhassa vatthassa pabhassarabhāvo viya vikkhambhitakilesassa cittassa maggena pariyodāpananti.

    ஏவங் பன ஸுப்பபு³த்³தோ⁴ பரிஸபரியந்தே நிஸின்னோ த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸுத்வா ஸோதாபத்திப²லங் பத்வா அத்தனா படிலத்³த⁴கு³ணங் ஸத்து² ஆரோசேதுகாமோ பரிஸமஜ்ஜ²ங் ஓகா³ஹிதுங் அவிஸஹந்தோ மஹாஜனஸ்ஸ ஸத்தா²ரங் வந்தி³த்வா அனுக³ந்த்வா நிவத்தகாலே ப⁴க³வதி விஹாரங் க³தே ஸயம்பி விஹாரங் அக³மாஸி. தஸ்மிங் க²ணே ஸக்கோ தே³வராஜா ‘‘அயங் ஸுப்பபு³த்³தோ⁴ குட்டீ² அத்தனா ஸத்து² ஸாஸனே படிலத்³த⁴கு³ணங் பாகடங் காதுகாமோ’’தி ஞத்வா ‘‘வீமங்ஸிஸ்ஸாமி ந’’ந்தி க³ந்த்வா ஆகாஸே டி²தோ ஏதத³வோச – ‘‘ஸுப்பபு³த்³த⁴ த்வங் மனுஸ்ஸத³லித்³தோ³ மனுஸ்ஸகபணோ மனுஸ்ஸவராகோ, அஹங் தே அபரிமிதங் த⁴னங் த³ஸ்ஸாமி, ‘பு³த்³தோ⁴ ந பு³த்³தோ⁴, த⁴ம்மோ ந த⁴ம்மோ, ஸங்கோ⁴ ந ஸங்கோ⁴, அலங் மே பு³த்³தே⁴ன, அலங் மே த⁴ம்மேன, அலங் மே ஸங்கே⁴னா’தி வதே³ஹீ’’தி. அத² நங் ஸோ ஆஹ ‘‘கோஸி த்வ’’ந்தி? ‘‘அஹங் ஸக்கோ தே³வராஜா’’தி. ‘‘அந்த⁴பா³ல அஹிரிக, த்வங் மயா ஸத்³தி⁴ங் கதே²துங் ந யுத்தரூபோ, யோ த்வங் ஏவங் அவத்தப்³ப³ங் வதே³ஸி, அபிச மங் த்வங் ‘து³க்³க³தோ த³லித்³தோ³ கபணோ’தி கஸ்மா வதே³ஸி, நனு அஹங் லோகனாத²ஸ்ஸ ஓரஸபுத்தோ, நேவாஹங் து³க்³க³தோ ந த³லித்³தோ³ ந கபணோ, அத² கோ² ஸுக²ப்பத்தோ பரமேன ஸுகே²ன அபாஹமஸ்மி மஹத்³த⁴னோ’’தி வத்வா ஆஹ –

    Evaṃ pana suppabuddho parisapariyante nisinno dhammadesanaṃ sutvā sotāpattiphalaṃ patvā attanā paṭiladdhaguṇaṃ satthu ārocetukāmo parisamajjhaṃ ogāhituṃ avisahanto mahājanassa satthāraṃ vanditvā anugantvā nivattakāle bhagavati vihāraṃ gate sayampi vihāraṃ agamāsi. Tasmiṃ khaṇe sakko devarājā ‘‘ayaṃ suppabuddho kuṭṭhī attanā satthu sāsane paṭiladdhaguṇaṃ pākaṭaṃ kātukāmo’’ti ñatvā ‘‘vīmaṃsissāmi na’’nti gantvā ākāse ṭhito etadavoca – ‘‘suppabuddha tvaṃ manussadaliddo manussakapaṇo manussavarāko, ahaṃ te aparimitaṃ dhanaṃ dassāmi, ‘buddho na buddho, dhammo na dhammo, saṅgho na saṅgho, alaṃ me buddhena, alaṃ me dhammena, alaṃ me saṅghenā’ti vadehī’’ti. Atha naṃ so āha ‘‘kosi tva’’nti? ‘‘Ahaṃ sakko devarājā’’ti. ‘‘Andhabāla ahirika, tvaṃ mayā saddhiṃ kathetuṃ na yuttarūpo, yo tvaṃ evaṃ avattabbaṃ vadesi, apica maṃ tvaṃ ‘duggato daliddo kapaṇo’ti kasmā vadesi, nanu ahaṃ lokanāthassa orasaputto, nevāhaṃ duggato na daliddo na kapaṇo, atha kho sukhappatto paramena sukhena apāhamasmi mahaddhano’’ti vatvā āha –

    ‘‘ஸத்³தா⁴த⁴னங் ஸீலத⁴னங், ஹிரிஒத்தப்பியங் த⁴னங்;

    ‘‘Saddhādhanaṃ sīladhanaṃ, hiriottappiyaṃ dhanaṃ;

    ஸுதத⁴னஞ்ச சாகோ³ ச, பஞ்ஞா வே ஸத்தமங் த⁴னங்.

    Sutadhanañca cāgo ca, paññā ve sattamaṃ dhanaṃ.

    ‘‘யஸ்ஸ ஏதே த⁴னா அத்தி², இத்தி²யா புரிஸஸ்ஸ வா;

    ‘‘Yassa ete dhanā atthi, itthiyā purisassa vā;

    ‘அத³லித்³தோ³’தி தங் ஆஹு, அமோக⁴ங் தஸ்ஸ ஜீவித’’ந்தி. (அ॰ நி॰ 7.5) –

    ‘Adaliddo’ti taṃ āhu, amoghaṃ tassa jīvita’’nti. (a. ni. 7.5) –

    தஸ்ஸிமானி மே ஸத்த அரியத⁴னானி ஸந்தி. யேஸஞ்ஹி இமானி த⁴னானி ஸந்தி, ந த்வேவ தே பு³த்³தே⁴ஹி வா பச்சேகபு³த்³தே⁴ஹி வா ‘த³லித்³தா³’தி வுச்சந்தீ’’தி.

    Tassimāni me satta ariyadhanāni santi. Yesañhi imāni dhanāni santi, na tveva te buddhehi vā paccekabuddhehi vā ‘daliddā’ti vuccantī’’ti.

    ஸக்கோ தஸ்ஸ கத²ங் ஸுத்வா தங் அந்தராமக்³கே³ ஓஹாய ஸத்து² ஸந்திகங் க³ந்த்வா ஸப்³ப³ங் தங் வசனங் படிவசனஞ்ச ஆரோசேஸி. அத² நங் ப⁴க³வா ஆஹ – ‘‘ந கோ² ஸக்க ஸக்கா தாதி³ஸானங் ஸதேனபி ஸஹஸ்ஸேனபி ஸுப்பபு³த்³த⁴ங் குட்டி²ங் ‘பு³த்³தோ⁴ ந பு³த்³தோ⁴, த⁴ம்மோ ந த⁴ம்மோ, ஸங்கோ⁴ ந ஸங்கோ⁴’தி கதா²பேது’’ந்தி. ஸுப்பபு³த்³தோ⁴பி கோ² குட்டீ² ஸத்து² ஸந்திகங் க³ந்த்வா ஸத்தா²ரா கதபடிஸந்தா²ரோ அத்தனா படிலத்³த⁴கு³ணங் ஆரோசேஸி. தேன வுத்தங் – ‘‘அத² கோ² ஸுப்பபு³த்³தோ⁴ குட்டீ² தி³ட்ட²த⁴ம்மோ’’திஆதி³.

    Sakko tassa kathaṃ sutvā taṃ antarāmagge ohāya satthu santikaṃ gantvā sabbaṃ taṃ vacanaṃ paṭivacanañca ārocesi. Atha naṃ bhagavā āha – ‘‘na kho sakka sakkā tādisānaṃ satenapi sahassenapi suppabuddhaṃ kuṭṭhiṃ ‘buddho na buddho, dhammo na dhammo, saṅgho na saṅgho’ti kathāpetu’’nti. Suppabuddhopi kho kuṭṭhī satthu santikaṃ gantvā satthārā katapaṭisanthāro attanā paṭiladdhaguṇaṃ ārocesi. Tena vuttaṃ – ‘‘atha kho suppabuddho kuṭṭhī diṭṭhadhammo’’tiādi.

    தத்த² தி³ட்ட²த⁴ம்மோதி தி³ட்டோ² அரியஸச்சத⁴ம்மோ ஏதேனாதி தி³ட்ட²த⁴ம்மோ. ஸேஸபதே³ஸுபி ஏஸேவ நயோ. தத்த² ‘‘தி³ட்ட²த⁴ம்மோ’’தி செத்த² ஸாமஞ்ஞவசனோ த⁴ம்மஸத்³தோ³. த³ஸ்ஸனங் நாம ஞாணத³ஸ்ஸனதோ அஞ்ஞம்பி அத்தீ²தி தங் நிவத்தனத்த²ங் ‘‘பத்தத⁴ம்மோ’’தி வுத்தங். பத்தி ச ஞாணஸம்பத்திதோ அஞ்ஞாபி விஜ்ஜதீதி ததோ விஸேஸனத்த²ங் ‘‘விதி³தத⁴ம்மோ’’தி வுத்தங். ஸா பனாயங் விதி³தத⁴ம்மதா த⁴ம்மேஸு ஏகதே³ஸேனாபி ஹோதீதி நிப்பதே³ஸதோ விதி³தபா⁴வங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘பரியோகா³ள்ஹத⁴ம்மோ’’தி வுத்தங். தேனஸ்ஸ யதா²வுத்தங் ஸச்சாபி⁴ஸம்போ³த⁴ங்யேவ தீ³பேதி. மக்³க³ஞாணஞ்ஹி ஏகாபி⁴ஸமயவஸேன பரிஞ்ஞாதி³கிச்சங் ஸாதெ⁴ந்தங் நிப்பதே³ஸேனபி பரிஞ்ஞெய்யத⁴ம்மங் ஸமந்ததோ ஓகா³ள்ஹங் நாம ஹோதி, ந தத³ஞ்ஞஞாணங். தேன வுத்தங் – ‘‘தி³ட்டோ² அரியஸச்சத⁴ம்மோ ஏதேனாதி தி³ட்ட²த⁴ம்மோ’’தி. தேனேவாஹ ‘‘திண்ணவிசிகிச்சோ²’’திஆதி³.

    Tattha diṭṭhadhammoti diṭṭho ariyasaccadhammo etenāti diṭṭhadhammo. Sesapadesupi eseva nayo. Tattha ‘‘diṭṭhadhammo’’ti cettha sāmaññavacano dhammasaddo. Dassanaṃ nāma ñāṇadassanato aññampi atthīti taṃ nivattanatthaṃ ‘‘pattadhammo’’ti vuttaṃ. Patti ca ñāṇasampattito aññāpi vijjatīti tato visesanatthaṃ ‘‘viditadhammo’’ti vuttaṃ. Sā panāyaṃ viditadhammatā dhammesu ekadesenāpi hotīti nippadesato viditabhāvaṃ dassetuṃ ‘‘pariyogāḷhadhammo’’ti vuttaṃ. Tenassa yathāvuttaṃ saccābhisambodhaṃyeva dīpeti. Maggañāṇañhi ekābhisamayavasena pariññādikiccaṃ sādhentaṃ nippadesenapi pariññeyyadhammaṃ samantato ogāḷhaṃ nāma hoti, na tadaññañāṇaṃ. Tena vuttaṃ – ‘‘diṭṭho ariyasaccadhammo etenāti diṭṭhadhammo’’ti. Tenevāha ‘‘tiṇṇavicikiccho’’tiādi.

    தத்த² படிப⁴யகந்தாரஸதி³ஸா ஸோளஸவத்து²கா ச அட்ட²வத்து²கா ச திண்ணா விசிகிச்சா² ஏதேனாதி திண்ணவிசிகிச்சோ². ததோ ஏவ பவத்திஆதீ³ஸு ‘‘ஏவங் நு கோ², ந நு கோ²’’தி ஏவங் பவத்திதா விக³தா ஸமுச்சி²ன்னா கத²ங்கதா² ஏதஸ்ஸாதி விக³தகத²ங்கதோ². ஸாரஜ்ஜகரானங் பாபத⁴ம்மானங் பஹீனத்தா தப்படிபக்கே²ஸு ச ஸீலாதி³கு³ணேஸு ஸுப்பதிட்டி²தத்தா வேஸாரஜ்ஜங் விஸாரத³பா⁴வங் வெய்யத்தியங் பத்தோதி வேஸாரஜ்ஜப்பத்தோ. நாஸ்ஸ பரோ பச்சயோ, ந பரஸ்ஸ ஸத்³தா⁴ய எத்த² வத்ததீதி அபரப்பச்சயோ. கத்தா²தி ஆஹ ‘‘ஸத்து²ஸாஸனே’’தி.

    Tattha paṭibhayakantārasadisā soḷasavatthukā ca aṭṭhavatthukā ca tiṇṇā vicikicchā etenāti tiṇṇavicikiccho. Tato eva pavattiādīsu ‘‘evaṃ nu kho, na nu kho’’ti evaṃ pavattitā vigatā samucchinnā kathaṃkathā etassāti vigatakathaṃkatho. Sārajjakarānaṃ pāpadhammānaṃ pahīnattā tappaṭipakkhesu ca sīlādiguṇesu suppatiṭṭhitattā vesārajjaṃ visāradabhāvaṃ veyyattiyaṃ pattoti vesārajjappatto. Nāssa paro paccayo, na parassa saddhāya ettha vattatīti aparappaccayo. Katthāti āha ‘‘satthusāsane’’ti.

    அபி⁴க்கந்தந்திஆதீ³ஸு கிஞ்சாபி அயங் அபி⁴க்கந்தஸத்³தோ³ க²யஸுந்த³ராபி⁴ரூபப்³ப⁴னுமோத³னாதீ³ஸு அனேகேஸு அத்தே²ஸு தி³ஸ்ஸதி, இத⁴ பன அப்³ப⁴னுமோத³னே த³ட்ட²ப்³போ³. தேனேவ ஸோ பஸாத³வஸேன பஸங்ஸாவஸேன ச த்³விக்க²த்துங் வுத்தோ, ஸாது⁴ ஸாது⁴, ப⁴ந்தேதி வுத்தங் ஹோதி. அபி⁴க்கந்தந்தி வா அதிகந்தங் அதிஇட்ட²ங் அதிமனாபங், அதிஸுந்த³ரந்தி அத்தோ². தத்த² ஏகேன அபி⁴க்கந்தஸத்³தே³ன ப⁴க³வதோ தே³ஸனங் தோ²மேதி, ஏகேன அத்தனோ பஸாத³ங்.

    Abhikkantantiādīsu kiñcāpi ayaṃ abhikkantasaddo khayasundarābhirūpabbhanumodanādīsu anekesu atthesu dissati, idha pana abbhanumodane daṭṭhabbo. Teneva so pasādavasena pasaṃsāvasena ca dvikkhattuṃ vutto, sādhu sādhu, bhanteti vuttaṃ hoti. Abhikkantanti vā atikantaṃ atiiṭṭhaṃ atimanāpaṃ, atisundaranti attho. Tattha ekena abhikkantasaddena bhagavato desanaṃ thometi, ekena attano pasādaṃ.

    அயஞ்ஹெத்த² அதி⁴ப்பாயோ – அபி⁴க்கந்தங், ப⁴ந்தே, யதி³த³ங் ப⁴க³வதோ த⁴ம்மதே³ஸனா, அபி⁴க்கந்தங், ப⁴ந்தே, யதி³த³ங் ப⁴க³வதோ த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆக³ம்ம மம பஸாதோ³தி. ப⁴க³வதோ ஏவ வா வசனங் அபி⁴க்கந்தங் தோ³ஸனாஸனதோ, அபி⁴க்கந்தங் கு³ணாதி⁴க³மனதோ, ததா² ஸத்³தா⁴வட்³ட⁴னதோ, பஞ்ஞாஜனநதோ, ஸாத்த²தோ , ஸப்³யஞ்ஜனதோ, உத்தானபத³தோ, க³ம்பீ⁴ரத்த²தோ, கண்ணஸுக²தோ, ஹத³யங்க³மதோ, அனத்துக்கங்ஸனதோ, அபரவம்ப⁴னதோ, கருணாஸீதலதோ, பஞ்ஞாவதா³ததோ, ஆபாத²ரமணீயதோ, விமத்³த³க்க²மதோ, ஸுய்யமானஸுக²தோ, வீமங்ஸியமானஹிததோதி ஏவமாதி³னயேஹி தோ²மெந்தோ பத³த்³வயங் ஆஹ.

    Ayañhettha adhippāyo – abhikkantaṃ, bhante, yadidaṃ bhagavato dhammadesanā, abhikkantaṃ, bhante, yadidaṃ bhagavato dhammadesanaṃ āgamma mama pasādoti. Bhagavato eva vā vacanaṃ abhikkantaṃ dosanāsanato, abhikkantaṃ guṇādhigamanato, tathā saddhāvaḍḍhanato, paññājananato, sātthato , sabyañjanato, uttānapadato, gambhīratthato, kaṇṇasukhato, hadayaṅgamato, anattukkaṃsanato, aparavambhanato, karuṇāsītalato, paññāvadātato, āpātharamaṇīyato, vimaddakkhamato, suyyamānasukhato, vīmaṃsiyamānahitatoti evamādinayehi thomento padadvayaṃ āha.

    ததோ பரம்பி சதூஹி உபமாஹி தே³ஸனங்யேவ தோ²மேதி. தத்த² நிக்குஜ்ஜிதந்தி அதோ⁴முக²ட்ட²பிதங், ஹெட்டா²முக²ஜாதங் வா. உக்குஜ்ஜெய்யாதி உபரி முக²ங் கரெய்ய. படிச்ச²ன்னந்தி திணபண்ணாதி³னா சா²தி³தங். விவரெய்யாதி உக்³கா⁴டெய்ய. மூள்ஹஸ்ஸாதி தி³ஸாமூள்ஹஸ்ஸ. மக்³க³ங் ஆசிக்கெ²ய்யாதி ஹத்தே² க³ஹெத்வா ‘‘ஏஸ மக்³கோ³’’தி மக்³க³ங் உபதி³ஸெய்ய. அந்த⁴காரேதி சதுரங்க³ஸமன்னாக³தே. அயங் தாவ பத³த்தோ².

    Tato parampi catūhi upamāhi desanaṃyeva thometi. Tattha nikkujjitanti adhomukhaṭṭhapitaṃ, heṭṭhāmukhajātaṃ vā. Ukkujjeyyāti upari mukhaṃ kareyya. Paṭicchannanti tiṇapaṇṇādinā chāditaṃ. Vivareyyāti ugghāṭeyya. Mūḷhassāti disāmūḷhassa. Maggaṃ ācikkheyyāti hatthe gahetvā ‘‘esa maggo’’ti maggaṃ upadiseyya. Andhakāreti caturaṅgasamannāgate. Ayaṃ tāva padattho.

    அயங் பன அதி⁴ப்பாயயோஜனா – யதா² கோசி நிக்குஜ்ஜிதங் உக்குஜ்ஜெய்ய, ஏவங் ஸத்³த⁴ம்மவிமுக²ங் அஸத்³த⁴ம்மே பதிட்டி²தங் மங் அஸத்³த⁴ம்மா வுட்டா²பெந்தேன, யதா² படிச்ச²ன்னங் விவரெய்ய, ஏவங் கஸ்ஸபஸ்ஸ ப⁴க³வதோ ஸாஸனந்தரதா⁴னதோ பட்டா²ய மிச்சா²தி³ட்டி²க³ஹனபடிச்ச²ன்னங் ஸாஸனங் விவரந்தேன, யதா² மூள்ஹஸ்ஸ மக்³க³ங் ஆசிக்கெ²ய்ய, ஏவங் கும்மக்³க³மிச்சா²மக்³க³ப்படிபன்னஸ்ஸ மே ஸக்³க³மொக்க²மக்³க³ங் ஆவிகரொந்தேன, யதா² அந்த⁴காரே தேலபஜ்ஜோதங் தா⁴ரெய்ய, ஏவங் மோஹந்த⁴காரே நிமுக்³க³ஸ்ஸ மே பு³த்³தா⁴தி³ரதனரூபானி அபஸ்ஸதோ தப்படிச்சா²த³கமோஹந்த⁴காரவித்³த⁴ங்ஸனதே³ஸனாபஜ்ஜோததா⁴ரணேன ப⁴க³வதா நானானயேஹி பகாஸிதத்தா அனேகபரியாயேன த⁴ம்மோ பகாஸிதோ.

    Ayaṃ pana adhippāyayojanā – yathā koci nikkujjitaṃ ukkujjeyya, evaṃ saddhammavimukhaṃ asaddhamme patiṭṭhitaṃ maṃ asaddhammā vuṭṭhāpentena, yathā paṭicchannaṃ vivareyya, evaṃ kassapassa bhagavato sāsanantaradhānato paṭṭhāya micchādiṭṭhigahanapaṭicchannaṃ sāsanaṃ vivarantena, yathā mūḷhassa maggaṃ ācikkheyya, evaṃ kummaggamicchāmaggappaṭipannassa me saggamokkhamaggaṃ āvikarontena, yathā andhakāre telapajjotaṃ dhāreyya, evaṃ mohandhakāre nimuggassa me buddhādiratanarūpāni apassato tappaṭicchādakamohandhakāraviddhaṃsanadesanāpajjotadhāraṇena bhagavatā nānānayehi pakāsitattā anekapariyāyena dhammo pakāsito.

    ஏவங் தே³ஸனங் தோ²மெத்வா தாய தே³ஸனாய ரதனத்தயே பஸன்னசித்தோ பஸன்னாகாரங் கரொந்தோ ‘‘ஏஸாஹ’’ந்திஆதி³மாஹ. தத்த² ஏஸாஹந்தி ஏஸோ அஹங். ப⁴க³வந்தங் ஸரணங் க³ச்சா²மீதி ப⁴க³வா மே ஸரணங் பராயணங் அக⁴ஸ்ஸ கா⁴தா, ஹிதஸ்ஸ விதா⁴தாதி இமினா அதி⁴ப்பாயேன ப⁴க³வந்தங் க³ச்சா²மி ப⁴ஜாமி, ஏவங் வா ஜானாமி பு³ஜ்ஜா²மீதி. யேஸஞ்ஹி தா⁴தூனங் க³திஅத்தோ², பு³த்³தி⁴பி தேஸங் அத்தோ²தி. த⁴ம்மந்தி அதி⁴க³தமக்³கே³ ஸச்சி²கதனிரோதே⁴ யதா²னுஸிட்ட²ங் படிபஜ்ஜமானே சதூஸு அபாயேஸு அபதமானே தா⁴ரேதீதி த⁴ம்மோ. ஸோ அத்த²தோ அரியமக்³கோ³ சேவ நிப்³பா³னஞ்ச. வுத்தஞ்ஹேதங் –

    Evaṃ desanaṃ thometvā tāya desanāya ratanattaye pasannacitto pasannākāraṃ karonto ‘‘esāha’’ntiādimāha. Tattha esāhanti eso ahaṃ. Bhagavantaṃ saraṇaṃ gacchāmīti bhagavā me saraṇaṃ parāyaṇaṃ aghassa ghātā, hitassa vidhātāti iminā adhippāyena bhagavantaṃ gacchāmi bhajāmi, evaṃ vā jānāmi bujjhāmīti. Yesañhi dhātūnaṃ gatiattho, buddhipi tesaṃ atthoti. Dhammanti adhigatamagge sacchikatanirodhe yathānusiṭṭhaṃ paṭipajjamāne catūsu apāyesu apatamāne dhāretīti dhammo. So atthato ariyamaggo ceva nibbānañca. Vuttañhetaṃ –

    ‘‘யாவதா, பி⁴க்க²வே, த⁴ம்மா ஸங்க²தா, அரியோ அட்ட²ங்கி³கோ மக்³கோ³ தேஸங் அக்³க³மக்கா²யதீ’’தி (அ॰ நி॰ 4.34; இதிவு॰ 90).

    ‘‘Yāvatā, bhikkhave, dhammā saṅkhatā, ariyo aṭṭhaṅgiko maggo tesaṃ aggamakkhāyatī’’ti (a. ni. 4.34; itivu. 90).

    ‘‘யாவதா, பி⁴க்க²வே, த⁴ம்மா ஸங்க²தா வா அஸங்க²தா வா, விராகோ³ தேஸங் அக்³க³மக்கா²யதீ’’தி (இதிவு॰ 90) ச –

    ‘‘Yāvatā, bhikkhave, dhammā saṅkhatā vā asaṅkhatā vā, virāgo tesaṃ aggamakkhāyatī’’ti (itivu. 90) ca –

    ந கேவலங் அரியமக்³கோ³ சேவ நிப்³பா³னஞ்ச, அபிச கோ² அரியப²லேஹி ஸத்³தி⁴ங் பரியத்தித⁴ம்மோபி. வுத்தஞ்ஹேதங் –

    Na kevalaṃ ariyamaggo ceva nibbānañca, apica kho ariyaphalehi saddhiṃ pariyattidhammopi. Vuttañhetaṃ –
