Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    463. ஸுப்பாரகஜாதகங் (9)

    463. Suppārakajātakaṃ (9)

    108.

    108.

    உம்முஜ்ஜந்தி நிமுஜ்ஜந்தி, மனுஸ்ஸா கு²ரனாஸிகா;

    Ummujjanti nimujjanti, manussā khuranāsikā;

    ஸுப்பாரகங் தங் புச்சா²ம, ஸமுத்³தோ³ கதமோ அயங்.

    Suppārakaṃ taṃ pucchāma, samuddo katamo ayaṃ.

    109.

    109.

    குருகச்சா² 1 பயாதானங், வாணிஜானங் த⁴னேஸினங்;

    Kurukacchā 2 payātānaṃ, vāṇijānaṃ dhanesinaṃ;

    நாவாய விப்பனட்டா²ய, கு²ரமாலீதி வுச்சதி.

    Nāvāya vippanaṭṭhāya, khuramālīti vuccati.

    110.

    110.

    யதா² அக்³கீ³வ ஸுரியோவ 3, ஸமுத்³தோ³ படிதி³ஸ்ஸதி;

    Yathā aggīva suriyova 4, samuddo paṭidissati;

    ஸுப்பாரகங் தங் புச்சா²ம, ஸமுத்³தோ³ கதமோ அயங்.

    Suppārakaṃ taṃ pucchāma, samuddo katamo ayaṃ.

    111.

    111.

    குருகச்சா² பயாதானங், வாணிஜானங் த⁴னேஸினங்;

    Kurukacchā payātānaṃ, vāṇijānaṃ dhanesinaṃ;

    நாவாய விப்பனட்டா²ய, அக்³கி³மாலீதி வுச்சதி.

    Nāvāya vippanaṭṭhāya, aggimālīti vuccati.

    112.

    112.

    யதா² த³தீ⁴வ கீ²ரங்வ 5, ஸமுத்³தோ³ படிதி³ஸ்ஸதி;

    Yathā dadhīva khīraṃva 6, samuddo paṭidissati;

    ஸுப்பாரகங் தங் புச்சா²ம, ஸமுத்³தோ³ கதமோ அயங்.

    Suppārakaṃ taṃ pucchāma, samuddo katamo ayaṃ.

    113.

    113.

    குருகச்சா² பயாதானங், வாணிஜானங் த⁴னேஸினங்;

    Kurukacchā payātānaṃ, vāṇijānaṃ dhanesinaṃ;

    நாவாய விப்பனட்டா²ய, த³தி⁴மாலீதி 7 வுச்சதி.

    Nāvāya vippanaṭṭhāya, dadhimālīti 8 vuccati.

    114.

    114.

    யதா² குஸோவ ஸஸ்ஸோவ, ஸமுத்³தோ³ படிதி³ஸ்ஸதி;

    Yathā kusova sassova, samuddo paṭidissati;

    ஸுப்பாரகங் தங் புச்சா²ம, ஸமுத்³தோ³ கதமோ அயங்.

    Suppārakaṃ taṃ pucchāma, samuddo katamo ayaṃ.

    115.

    115.

    குருகச்சா² பயாதானங், வாணிஜானங் த⁴னேஸினங்;

    Kurukacchā payātānaṃ, vāṇijānaṃ dhanesinaṃ;

    நாவாய விப்பனட்டா²ய, குஸமாலீதி வுச்சதி.

    Nāvāya vippanaṭṭhāya, kusamālīti vuccati.

    116.

    116.

    யதா² நளோவ வேளூவ, ஸமுத்³தோ³ படிதி³ஸ்ஸதி;

    Yathā naḷova veḷūva, samuddo paṭidissati;

    ஸுப்பாரகங் தங் புச்சா²ம, ஸமுத்³தோ³ கதமோ அயங்.

    Suppārakaṃ taṃ pucchāma, samuddo katamo ayaṃ.

    117.

    117.

    குருகச்சா² பயாதானங், வாணிஜானங் த⁴னேஸினங்;

    Kurukacchā payātānaṃ, vāṇijānaṃ dhanesinaṃ;

    நாவாய விப்பனட்டா²ய, நளமாலீதி வுச்சதி.

    Nāvāya vippanaṭṭhāya, naḷamālīti vuccati.

    118.

    118.

    மஹப்³ப⁴யோ பி⁴ங்ஸனகோ, ஸத்³தோ³ ஸுய்யதிமானுஸோ 9;

    Mahabbhayo bhiṃsanako, saddo suyyatimānuso 10;

    யதா² ஸொப்³போ⁴ பபாதோவ, ஸமுத்³தோ³ படிதி³ஸ்ஸதி;

    Yathā sobbho papātova, samuddo paṭidissati;

    ஸுப்பாரகங் தங் புச்சா²ம, ஸமுத்³தோ³ கதமோ அயங்.

    Suppārakaṃ taṃ pucchāma, samuddo katamo ayaṃ.

    119.

    119.

    குருகச்சா² பயாதானங், வாணிஜானங் த⁴னேஸினங்;

    Kurukacchā payātānaṃ, vāṇijānaṃ dhanesinaṃ;

    நாவாய விப்பனட்டா²ய, ப³ளவாமுகீ²தி 11 வுச்சதி.

    Nāvāya vippanaṭṭhāya, baḷavāmukhīti 12 vuccati.

    120.

    120.

    யதோ ஸராமி அத்தானங், யதோ பத்தொஸ்மி விஞ்ஞுதங்;

    Yato sarāmi attānaṃ, yato pattosmi viññutaṃ;

    நாபி⁴ஜானாமி ஸஞ்சிச்ச, ஏகபாணம்பி ஹிங்ஸிதங்;

    Nābhijānāmi sañcicca, ekapāṇampi hiṃsitaṃ;

    ஏதேன ஸச்சவஜ்ஜேன, ஸொத்தி²ங் நாவா நிவத்ததூதி.

    Etena saccavajjena, sotthiṃ nāvā nivattatūti.

    ஸுப்பாரகஜாதகங் நவமங்.

    Suppārakajātakaṃ navamaṃ.

    ஏகாத³ஸகனிபாதங் நிட்டி²தங்.

    Ekādasakanipātaṃ niṭṭhitaṃ.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    ஸிரிமாதுஸுபோஸகனாக³வரோ, புன ஜுண்ஹக த⁴ம்மமுத³யவரோ;

    Sirimātusuposakanāgavaro, puna juṇhaka dhammamudayavaro;

    அத² பானி யுத⁴ஞ்சயகோ ச, த³ஸரத² ஸங்வர பாரக³தேன நவாதி.

    Atha pāni yudhañcayako ca, dasaratha saṃvara pāragatena navāti.







    Footnotes:
    1. ப⁴ருகச்சா² (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰ அட்ட²॰)
    2. bharukacchā (sī. syā. pī. aṭṭha.)
    3. அக்³கி³ ஸுரியோ ச (ஸ்யா॰), அக்³கீ³வ ஸூரியோ (க॰)
    4. aggi suriyo ca (syā.), aggīva sūriyo (ka.)
    5. த³தி⁴ ச கீ²ரங் ச (ஸ்யா॰), ஏவமுபரிபி
    6. dadhi ca khīraṃ ca (syā.), evamuparipi
    7. கீ²ரமாலீதி (க॰)
    8. khīramālīti (ka.)
    9. ஸமுத்³தோ³ ஸுய்யத’மானுஸோ (ஸீ॰ பீ॰ அட்ட²॰)
    10. samuddo suyyata’mānuso (sī. pī. aṭṭha.)
    11. வளபா⁴முகீ²தி (ஸீ॰ ஸ்யா॰), ப³லவாமுகீ²தி (ஸ்யா॰ க॰)
    12. vaḷabhāmukhīti (sī. syā.), balavāmukhīti (syā. ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [463] 9. ஸுப்பாரகஜாதகவண்ணனா • [463] 9. Suppārakajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact