Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya

    7. ஸுப்பவாஸாஸுத்தங்

    7. Suppavāsāsuttaṃ

    57. ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா கோலியேஸு விஹரதி பஜ்ஜனிகங் 1 நாம கோலியானங் நிக³மோ. அத² கோ² ப⁴க³வா புப்³ப³ண்ஹஸமயங் நிவாஸெத்வா பத்தசீவரமாதா³ய யேன ஸுப்பவாஸாய கோலியதீ⁴துயா நிவேஸனங் தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா பஞ்ஞத்தே ஆஸனே நிஸீதி³. அத² கோ² ஸுப்பவாஸா கோலியதீ⁴தா ப⁴க³வந்தங் பணீதேன கா²த³னீயேன போ⁴ஜனீயேன ஸஹத்தா² ஸந்தப்பேஸி ஸம்பவாரேஸி. அத² கோ² ஸுப்பவாஸா கோலியதீ⁴தா ப⁴க³வந்தங் பு⁴த்தாவிங் ஓனீதபத்தபாணிங் ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஏகமந்தங் நிஸின்னங் கோ² ஸுப்பவாஸங் கோலியதீ⁴தரங் ப⁴க³வா ஏதத³வோச –

    57. Ekaṃ samayaṃ bhagavā koliyesu viharati pajjanikaṃ 2 nāma koliyānaṃ nigamo. Atha kho bhagavā pubbaṇhasamayaṃ nivāsetvā pattacīvaramādāya yena suppavāsāya koliyadhītuyā nivesanaṃ tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā paññatte āsane nisīdi. Atha kho suppavāsā koliyadhītā bhagavantaṃ paṇītena khādanīyena bhojanīyena sahatthā santappesi sampavāresi. Atha kho suppavāsā koliyadhītā bhagavantaṃ bhuttāviṃ onītapattapāṇiṃ ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinnaṃ kho suppavāsaṃ koliyadhītaraṃ bhagavā etadavoca –

    ‘‘போ⁴ஜனங் , ஸுப்பவாஸே, தெ³ந்தீ அரியஸாவிகா படிக்³கா³ஹகானங் சத்தாரி டா²னானி தே³தி. கதமானி சத்தாரி? ஆயுங் தே³தி, வண்ணங் தே³தி, ஸுக²ங் தே³தி, ப³லங் தே³தி. ஆயுங் கோ² பன த³த்வா ஆயுஸ்ஸ பா⁴கி³னீ ஹோதி தி³ப்³ப³ஸ்ஸ வா மானுஸஸ்ஸ வா. வண்ணங் த³த்வா வண்ணஸ்ஸ பா⁴கி³னீ ஹோதி தி³ப்³ப³ஸ்ஸ வா மானுஸஸ்ஸ வா. ஸுக²ங் த³த்வா ஸுக²ஸ்ஸ பா⁴கி³னீ ஹோதி தி³ப்³ப³ஸ்ஸ வா மானுஸஸ்ஸ வா. ப³லங் த³த்வா ப³லஸ்ஸ பா⁴கி³னீ ஹோதி தி³ப்³ப³ஸ்ஸ வா மானுஸஸ்ஸ வா. போ⁴ஜனங், ஸுப்பவாஸே, தெ³ந்தீ அரியஸாவிகா படிக்³கா³ஹகானங் இமானி சத்தாரி டா²னானி தே³தீ’’தி.

    ‘‘Bhojanaṃ , suppavāse, dentī ariyasāvikā paṭiggāhakānaṃ cattāri ṭhānāni deti. Katamāni cattāri? Āyuṃ deti, vaṇṇaṃ deti, sukhaṃ deti, balaṃ deti. Āyuṃ kho pana datvā āyussa bhāginī hoti dibbassa vā mānusassa vā. Vaṇṇaṃ datvā vaṇṇassa bhāginī hoti dibbassa vā mānusassa vā. Sukhaṃ datvā sukhassa bhāginī hoti dibbassa vā mānusassa vā. Balaṃ datvā balassa bhāginī hoti dibbassa vā mānusassa vā. Bhojanaṃ, suppavāse, dentī ariyasāvikā paṭiggāhakānaṃ imāni cattāri ṭhānāni detī’’ti.

    ‘‘ஸுஸங்க²தங் போ⁴ஜனங் யா த³தா³தி,

    ‘‘Susaṅkhataṃ bhojanaṃ yā dadāti,

    ஸுசிங் பணீதங் 3 ரஸஸா உபேதங்;

    Suciṃ paṇītaṃ 4 rasasā upetaṃ;

    ஸா த³க்கி²ணா உஜ்ஜுக³தேஸு தி³ன்னா,

    Sā dakkhiṇā ujjugatesu dinnā,

    சரணூபபன்னேஸு மஹக்³க³தேஸு;

    Caraṇūpapannesu mahaggatesu;

    புஞ்ஞேன புஞ்ஞங் ஸங்ஸந்த³மானா,

    Puññena puññaṃ saṃsandamānā,

    மஹப்ப²லா லோகவிதூ³ன வண்ணிதா.

    Mahapphalā lokavidūna vaṇṇitā.

    ‘‘ஏதாதி³ஸங் யஞ்ஞமனுஸ்ஸரந்தா,

    ‘‘Etādisaṃ yaññamanussarantā,

    யே வேத³ஜாதா விசரந்தி லோகே;

    Ye vedajātā vicaranti loke;

    வினெய்ய மச்சே²ரமலங் ஸமூலங்,

    Vineyya maccheramalaṃ samūlaṃ,

    அனிந்தி³தா ஸக்³க³முபெந்தி டா²ன’’ந்தி. ஸத்தமங்;

    Aninditā saggamupenti ṭhāna’’nti. sattamaṃ;







    Footnotes:
    1. ஸஜ்ஜனேலங் (ஸீ॰ பீ॰), பஜ்ஜனேலங் (ஸ்யா॰ கங்॰)
    2. sajjanelaṃ (sī. pī.), pajjanelaṃ (syā. kaṃ.)
    3. ஸுபணீதங் (க॰)
    4. supaṇītaṃ (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 7. ஸுப்பவாஸாஸுத்தவண்ணனா • 7. Suppavāsāsuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 7-10. ஸுப்பவாஸாஸுத்தாதி³வண்ணனா • 7-10. Suppavāsāsuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact