Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā

    ૬. સુરાપાનવગ્ગો

    6. Surāpānavaggo

    ૧. સુરાપાનસિક્ખાપદવણ્ણના

    1. Surāpānasikkhāpadavaṇṇanā

    આયસ્મતો યં મુનિ સાગતસ્સ,

    Āyasmato yaṃ muni sāgatassa,

    મહિદ્ધિકત્તસ્સ નિદસ્સનેન;

    Mahiddhikattassa nidassanena;

    પાનસ્સ દોસો તસ્સ દસ્સનત્થં,

    Pānassa doso tassa dassanatthaṃ,

    પુબ્બેવ સો ભદ્દવતિં પયાતો.

    Pubbeva so bhaddavatiṃ payāto.

    તસ્મા પસ્સં નાગમપોથયિત્વા,

    Tasmā passaṃ nāgamapothayitvā,

    વિનિસ્સટં સાગતં ઇદ્ધિયા ચ;

    Vinissaṭaṃ sāgataṃ iddhiyā ca;

    નતો સુરાપાનનિસેધનત્થં,

    Nato surāpānanisedhanatthaṃ,

    કોસમ્બિમેવજ્ઝગમાતિ ઞેય્યં.

    Kosambimevajjhagamāti ñeyyaṃ.

    ૩૨૬-૮. પસુપાલકાતિ અજપાલકા. યેન મજ્જતિ, તસ્સ બીજતો પટ્ઠાય. કેચિ ‘‘સચિત્તકપક્ખે ચિત્તં અકુસલમેવાતિ (કઙ્ખા॰ અટ્ઠ॰ પઠમપારાજિકવણ્ણના) વુત્તત્તા વત્થું જાનિત્વા પિવતો અકુસલ’’ન્તિ વદન્તિ. એવં સતિ ‘‘અકુસલેનેવ પાતબ્બતાયાતિ ન વત્તબ્બ’’ન્તિ વુત્તે ‘‘સચિત્તકપક્ખમેવ સન્ધાયા’’તિ વદન્તિ. એવં સતિ ‘‘કુસલાકુસલાબ્યાકતચિત્તન્તિ વત્તબ્બ’’ન્તિ વુત્તે તમ્પિ ‘‘તબ્બહુલનયેન વુત્ત’’ન્તિ વદન્તિ. કઙ્ખાવિતરણિયમ્પિ અવિસેસેત્વા ‘‘અકુસલચિત્ત’’ન્તિ (કઙ્ખા॰ અટ્ઠ॰ સુરાપાનસિક્ખાપદવણ્ણના) વુત્તં, તસ્મા ‘‘તં અકુસલેનેવ પિવતી’’તિ વદન્તીતિ.

    326-8.Pasupālakāti ajapālakā. Yena majjati, tassa bījato paṭṭhāya. Keci ‘‘sacittakapakkhe cittaṃ akusalamevāti (kaṅkhā. aṭṭha. paṭhamapārājikavaṇṇanā) vuttattā vatthuṃ jānitvā pivato akusala’’nti vadanti. Evaṃ sati ‘‘akusaleneva pātabbatāyāti na vattabba’’nti vutte ‘‘sacittakapakkhameva sandhāyā’’ti vadanti. Evaṃ sati ‘‘kusalākusalābyākatacittanti vattabba’’nti vutte tampi ‘‘tabbahulanayena vutta’’nti vadanti. Kaṅkhāvitaraṇiyampi avisesetvā ‘‘akusalacitta’’nti (kaṅkhā. aṭṭha. surāpānasikkhāpadavaṇṇanā) vuttaṃ, tasmā ‘‘taṃ akusaleneva pivatī’’ti vadantīti.

    સુરાપાનસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Surāpānasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૬. સુરાપાનવગ્ગો • 6. Surāpānavaggo

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૧. સુરાપાનસિક્ખાપદવણ્ણના • 1. Surāpānasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૧. સુરાપાનસિક્ખાપદવણ્ણના • 1. Surāpānasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૧. સુરાપાનસિક્ખાપદવણ્ણના • 1. Surāpānasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૧. સુરાપાનસિક્ખાપદ-અત્થયોજના • 1. Surāpānasikkhāpada-atthayojanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact