Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga

    ૬. સુરાપાનવગ્ગો

    6. Surāpānavaggo

    ૧. સુરાપાનસિક્ખાપદં

    1. Surāpānasikkhāpadaṃ

    ૩૨૬. તેન સમયેન બુદ્ધો ભગવા ચેતિયેસુ ચારિકં ચરમાનો યેન ભદ્દવતિકા તેન પાયાસિ. અદ્દસંસુ ખો ગોપાલકા પસુપાલકા કસ્સકા પથાવિનો ભગવન્તં દૂરતોવ આગચ્છન્તં. દિસ્વાન ભગવન્તં એતદવોચું – ‘‘મા ખો, ભન્તે, ભગવા અમ્બતિત્થં અગમાસિ. અમ્બતિત્થે, ભન્તે, જટિલસ્સ અસ્સમે નાગો પટિવસતિ ઇદ્ધિમા આસિવિસો 1 ઘોરવિસો. સો ભગવન્તં મા વિહેઠેસી’’તિ. એવં વુત્તે ભગવા તુણ્હી અહોસિ. દુતિયમ્પિ ખો…પે॰… તતિયમ્પિ ખો ગોપાલકા પસુપાલકા કસ્સકા પથાવિનો ભગવન્તં એતદવોચું – ‘‘મા ખો, ભન્તે, ભગવા અમ્બતિત્થં અગમાસિ. અમ્બતિત્થે, ભન્તે, જટિલસ્સ અસ્સમે નાગો પટિવસતિ ઇદ્ધિમા આસિવિસો ઘોરવિસો. સો ભગવન્તં મા વિહેઠેસી’’તિ. તતિયમ્પિ ખો ભગવા તુણ્હી અહોસિ.

    326. Tena samayena buddho bhagavā cetiyesu cārikaṃ caramāno yena bhaddavatikā tena pāyāsi. Addasaṃsu kho gopālakā pasupālakā kassakā pathāvino bhagavantaṃ dūratova āgacchantaṃ. Disvāna bhagavantaṃ etadavocuṃ – ‘‘mā kho, bhante, bhagavā ambatitthaṃ agamāsi. Ambatitthe, bhante, jaṭilassa assame nāgo paṭivasati iddhimā āsiviso 2 ghoraviso. So bhagavantaṃ mā viheṭhesī’’ti. Evaṃ vutte bhagavā tuṇhī ahosi. Dutiyampi kho…pe… tatiyampi kho gopālakā pasupālakā kassakā pathāvino bhagavantaṃ etadavocuṃ – ‘‘mā kho, bhante, bhagavā ambatitthaṃ agamāsi. Ambatitthe, bhante, jaṭilassa assame nāgo paṭivasati iddhimā āsiviso ghoraviso. So bhagavantaṃ mā viheṭhesī’’ti. Tatiyampi kho bhagavā tuṇhī ahosi.

    અથ ખો ભગવા અનુપુબ્બેન ચારિકં ચરમાનો યેન ભદ્દવતિકા તદવસરિ. તત્ર સુદં ભગવા ભદ્દવતિકાયં વિહરતિ . અથ ખો આયસ્મા સાગતો યેન અમ્બતિત્થસ્સ 3 જટિલસ્સ અસ્સમો તેનુપસઙ્કમિ ; ઉપસઙ્કમિત્વા અગ્યાગારં પવિસિત્વા તિણસન્થારકં પઞ્ઞપેત્વા નિસીદિ પલ્લઙ્કં આભુજિત્વા ઉજું કાયં પણિધાય પરિમુખં સતિં ઉપટ્ઠપેત્વા. અદ્દસા ખો સો નાગો આયસ્મન્તં સાગતં પવિટ્ઠં . દિસ્વાન દુમ્મનો 4 પધૂપાયિ 5. આયસ્માપિ સાગતો પધૂપાયિ 6. અથ ખો સો નાગો મક્ખં અસહમાનો પજ્જલિ. આયસ્માપિ સાગતો તેજોધાતું સમાપજ્જિત્વા પજ્જલિ. અથ ખો આયસ્મા સાગતો તસ્સ નાગસ્સ તેજસા તેજં પરિયાદિયિત્વા યેન ભદ્દવતિકા તેનુપસઙ્કમિ. અથ ખો ભગવા ભદ્દવતિકાયં યથાભિરન્તં વિહરિત્વા યેન કોસમ્બી તેન ચારિકં પક્કામિ. અસ્સોસું ખો કોસમ્બિકા ઉપાસકા – ‘‘અય્યો કિર સાગતો અમ્બતિત્થિકેન નાગેન સદ્ધિં સઙ્ગામેસી’’તિ.

    Atha kho bhagavā anupubbena cārikaṃ caramāno yena bhaddavatikā tadavasari. Tatra sudaṃ bhagavā bhaddavatikāyaṃ viharati . Atha kho āyasmā sāgato yena ambatitthassa 7 jaṭilassa assamo tenupasaṅkami ; upasaṅkamitvā agyāgāraṃ pavisitvā tiṇasanthārakaṃ paññapetvā nisīdi pallaṅkaṃ ābhujitvā ujuṃ kāyaṃ paṇidhāya parimukhaṃ satiṃ upaṭṭhapetvā. Addasā kho so nāgo āyasmantaṃ sāgataṃ paviṭṭhaṃ . Disvāna dummano 8 padhūpāyi 9. Āyasmāpi sāgato padhūpāyi 10. Atha kho so nāgo makkhaṃ asahamāno pajjali. Āyasmāpi sāgato tejodhātuṃ samāpajjitvā pajjali. Atha kho āyasmā sāgato tassa nāgassa tejasā tejaṃ pariyādiyitvā yena bhaddavatikā tenupasaṅkami. Atha kho bhagavā bhaddavatikāyaṃ yathābhirantaṃ viharitvā yena kosambī tena cārikaṃ pakkāmi. Assosuṃ kho kosambikā upāsakā – ‘‘ayyo kira sāgato ambatitthikena nāgena saddhiṃ saṅgāmesī’’ti.

    અથ ખો ભગવા અનુપુબ્બેન ચારિકં ચરમાનો યેન કોસમ્બી તદવસરિ. અથ ખો કોસમ્બિકા ઉપાસકા ભગવતો પચ્ચુગ્ગમનં કરિત્વા યેનાયસ્મા સાગતો તેનુપસઙ્કમિંસુ; ઉપસઙ્કમિત્વા આયસ્મન્તં સાગતં અભિવાદેત્વા એકમન્તં અટ્ઠંસુ. એકમન્તં ઠિતા ખો કોસમ્બિકા ઉપાસકા આયસ્મન્તં સાગતં એતદવોચું – ‘‘કિં, ભન્તે, અય્યાનં દુલ્લભઞ્ચ મનાપઞ્ચ, કિં પટિયાદેમા’’તિ? એવં વુત્તે છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ કોસમ્બિકે ઉપાસકે એતદવોચું – ‘‘અત્થાવુસો, કાપોતિકા નામ પસન્ના ભિક્ખૂનં દુલ્લભા ચ મનાપા ચ, તં પટિયાદેથા’’તિ. અથ ખો કોસમ્બિકા ઉપાસકા ઘરે ઘરે કાપોતિકં પસન્નં પટિયાદેત્વા આયસ્મન્તં સાગતં પિણ્ડાય પવિટ્ઠં દિસ્વાન આયસ્મન્તં સાગતં એતદવોચું – ‘‘પિવતુ, ભન્તે, અય્યો સાગતો કાપોતિકં પસન્નં, પિવતુ , ભન્તે, અય્યો સાગતો કાપોતિકં પસન્ન’’ન્તિ. અથ ખો આયસ્મા સાગતો ઘરે ઘરે કાપોતિકં પસન્નં પિવિત્વા નગરમ્હા નિક્ખમન્તો નગરદ્વારે પરિપતિ.

    Atha kho bhagavā anupubbena cārikaṃ caramāno yena kosambī tadavasari. Atha kho kosambikā upāsakā bhagavato paccuggamanaṃ karitvā yenāyasmā sāgato tenupasaṅkamiṃsu; upasaṅkamitvā āyasmantaṃ sāgataṃ abhivādetvā ekamantaṃ aṭṭhaṃsu. Ekamantaṃ ṭhitā kho kosambikā upāsakā āyasmantaṃ sāgataṃ etadavocuṃ – ‘‘kiṃ, bhante, ayyānaṃ dullabhañca manāpañca, kiṃ paṭiyādemā’’ti? Evaṃ vutte chabbaggiyā bhikkhū kosambike upāsake etadavocuṃ – ‘‘atthāvuso, kāpotikā nāma pasannā bhikkhūnaṃ dullabhā ca manāpā ca, taṃ paṭiyādethā’’ti. Atha kho kosambikā upāsakā ghare ghare kāpotikaṃ pasannaṃ paṭiyādetvā āyasmantaṃ sāgataṃ piṇḍāya paviṭṭhaṃ disvāna āyasmantaṃ sāgataṃ etadavocuṃ – ‘‘pivatu, bhante, ayyo sāgato kāpotikaṃ pasannaṃ, pivatu , bhante, ayyo sāgato kāpotikaṃ pasanna’’nti. Atha kho āyasmā sāgato ghare ghare kāpotikaṃ pasannaṃ pivitvā nagaramhā nikkhamanto nagaradvāre paripati.

    અથ ખો ભગવા સમ્બહુલેહિ ભિક્ખૂહિ સદ્ધિં નગરમ્હા નિક્ખમન્તો અદ્દસ આયસ્મન્તં સાગતં નગરદ્વારે પરિપતન્તં. દિસ્વાન ભિક્ખૂ આમન્તેસિ – ‘‘ગણ્હથ, ભિક્ખવે, સાગત’’ન્તિ. ‘‘એવં, ભન્તે’’તિ ખો તે ભિક્ખૂ ભગવતો પટિસ્સુણિત્વા આયસ્મન્તં સાગતં આરામં નેત્વા યેન ભગવા તેન સીસં કત્વા નિપાતેસું. અથ ખો આયસ્મા સાગતો પરિવત્તિત્વા યેન ભગવા તેન પાદે કરિત્વા સેય્યં કપ્પેસિ . અથ ખો ભગવા ભિક્ખૂ આમન્તેસિ – ‘‘નનુ, ભિક્ખવે, પુબ્બે સાગતો તથાગતે સગારવો અહોસિ સપ્પતિસ્સો’’તિ ? ‘‘એવં, ભન્તે’’. ‘‘અપિ નુ ખો, ભિક્ખવે, સાગતો એતરહિ તથાગતે સગારવો સપ્પતિસ્સો’’તિ? ‘‘નો હેતં, ભન્તે’’. ‘‘નનુ, ભિક્ખવે, સાગતો અમ્બતિત્થિકેન નાગેન 11 સદ્ધિં સઙ્ગામેસી’’તિ? ‘‘એવં, ભન્તે’’. ‘‘અપિ નુ ખો, ભિક્ખવે, સાગતો એતરહિ પહોતિ નાગેન સદ્ધિં સઙ્ગામેતુ’’ન્તિ? ‘‘નો હેતં, ભન્તે’’. ‘‘અપિ નુ ખો, ભિક્ખવે, તં પાતબ્બં યં પિવિત્વા વિસઞ્ઞી અસ્સા’’તિ? ‘‘નો હેતં, ભન્તે’’. ‘‘અનનુચ્છવિકં, ભિક્ખવે, સાગતસ્સ અનનુલોમિકં અપ્પતિરૂપં અસ્સામણકં અકપ્પિયં અકરણીયં. કથઞ્હિ નામ, ભિક્ખવે, સાગતો મજ્જં પિવિસ્સતિ! નેતં, ભિક્ખવે, અપ્પસન્નાનં વા પસાદાય…પે॰… એવઞ્ચ પન, ભિક્ખવે, ઇમં સિક્ખાપદં ઉદ્દિસેય્યાથ –

    Atha kho bhagavā sambahulehi bhikkhūhi saddhiṃ nagaramhā nikkhamanto addasa āyasmantaṃ sāgataṃ nagaradvāre paripatantaṃ. Disvāna bhikkhū āmantesi – ‘‘gaṇhatha, bhikkhave, sāgata’’nti. ‘‘Evaṃ, bhante’’ti kho te bhikkhū bhagavato paṭissuṇitvā āyasmantaṃ sāgataṃ ārāmaṃ netvā yena bhagavā tena sīsaṃ katvā nipātesuṃ. Atha kho āyasmā sāgato parivattitvā yena bhagavā tena pāde karitvā seyyaṃ kappesi . Atha kho bhagavā bhikkhū āmantesi – ‘‘nanu, bhikkhave, pubbe sāgato tathāgate sagāravo ahosi sappatisso’’ti ? ‘‘Evaṃ, bhante’’. ‘‘Api nu kho, bhikkhave, sāgato etarahi tathāgate sagāravo sappatisso’’ti? ‘‘No hetaṃ, bhante’’. ‘‘Nanu, bhikkhave, sāgato ambatitthikena nāgena 12 saddhiṃ saṅgāmesī’’ti? ‘‘Evaṃ, bhante’’. ‘‘Api nu kho, bhikkhave, sāgato etarahi pahoti nāgena saddhiṃ saṅgāmetu’’nti? ‘‘No hetaṃ, bhante’’. ‘‘Api nu kho, bhikkhave, taṃ pātabbaṃ yaṃ pivitvā visaññī assā’’ti? ‘‘No hetaṃ, bhante’’. ‘‘Ananucchavikaṃ, bhikkhave, sāgatassa ananulomikaṃ appatirūpaṃ assāmaṇakaṃ akappiyaṃ akaraṇīyaṃ. Kathañhi nāma, bhikkhave, sāgato majjaṃ pivissati! Netaṃ, bhikkhave, appasannānaṃ vā pasādāya…pe… evañca pana, bhikkhave, imaṃ sikkhāpadaṃ uddiseyyātha –

    ૩૨૭. ‘‘સુરામેરયપાને પાચિત્તિય’’ન્તિ.

    327.‘‘Surāmerayapāne pācittiya’’nti.

    ૩૨૮. સુરા નામ પિટ્ઠસુરા પૂવસુરા ઓદનસુરા કિણ્ણપક્ખિત્તા સમ્ભારસંયુત્તા.

    328.Surā nāma piṭṭhasurā pūvasurā odanasurā kiṇṇapakkhittā sambhārasaṃyuttā.

    મેરયો નામ પુપ્ફાસવો ફલાસવો મધ્વાસવો ગુળાસવો સમ્ભારસંયુત્તો.

    Merayo nāma pupphāsavo phalāsavo madhvāsavo guḷāsavo sambhārasaṃyutto.

    પિવેય્યાતિ અન્તમસો કુસગ્ગેનપિ પિવતિ, આપત્તિ પાચિત્તિયસ્સ.

    Piveyyāti antamaso kusaggenapi pivati, āpatti pācittiyassa.

    મજ્જે મજ્જસઞ્ઞી પિવતિ, આપત્તિ પાચિત્તિયસ્સ. મજ્જે વેમતિકો પિવતિ, આપત્તિ પાચિત્તિયસ્સ. મજ્જે અમજ્જસઞ્ઞી પિવતિ, આપત્તિ પાચિત્તિયસ્સ.

    Majje majjasaññī pivati, āpatti pācittiyassa. Majje vematiko pivati, āpatti pācittiyassa. Majje amajjasaññī pivati, āpatti pācittiyassa.

    અમજ્જે મજ્જસઞ્ઞી, આપત્તિ દુક્કટસ્સ. અમજ્જે વેમતિકો, આપત્તિ દુક્કટસ્સ. અમજ્જે અમજ્જસઞ્ઞી, અનાપત્તિ.

    Amajje majjasaññī, āpatti dukkaṭassa. Amajje vematiko, āpatti dukkaṭassa. Amajje amajjasaññī, anāpatti.

    ૩૨૯. અનાપત્તિ અમજ્જઞ્ચ હોતિ મજ્જવણ્ણં મજ્જગન્ધં મજ્જરસં તં પિવતિ, સૂપસમ્પાકે, મંસસમ્પાકે, તેલસમ્પાકે, આમલકફાણિતે, અમજ્જં અરિટ્ઠં પિવતિ, ઉમ્મત્તકસ્સ, આદિકમ્મિકસ્સાતિ.

    329. Anāpatti amajjañca hoti majjavaṇṇaṃ majjagandhaṃ majjarasaṃ taṃ pivati, sūpasampāke, maṃsasampāke, telasampāke, āmalakaphāṇite, amajjaṃ ariṭṭhaṃ pivati, ummattakassa, ādikammikassāti.

    સુરાપાનસિક્ખાપદં નિટ્ઠિતં પઠમં.

    Surāpānasikkhāpadaṃ niṭṭhitaṃ paṭhamaṃ.

    ૨. અઙ્ગુલિપતોદકસિક્ખાપદં

    2. Aṅgulipatodakasikkhāpadaṃ

    ૩૩૦. તેન સમયેન બુદ્ધો ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. તેન ખો પન સમયેન છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ સત્તરસવગ્ગિયં ભિક્ખું અઙ્ગુલિપતોદકેન હાસેસું. સો ભિક્ખુ ઉત્તન્તો અનસ્સાસકો કાલમકાસિ. યે તે ભિક્ખૂ અપ્પિચ્છા…પે॰… તે ઉજ્ઝાયન્તિ ખિય્યન્તિ વિપાચેન્તિ – ‘‘કથઞ્હિ નામ છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ ભિક્ખું અઙ્ગુલિપતોદકેન હાસેસ્સન્તી’’તિ…પે॰… સચ્ચં કિર તુમ્હે, ભિક્ખવે, ભિક્ખું અઙ્ગુલિપતોદકેન હાસેથાતિ? ‘‘સચ્ચં, ભગવા’’તિ. વિગરહિ બુદ્ધો ભગવા…પે॰… કથઞ્હિ નામ તુમ્હે, મોઘપુરિસા, ભિક્ખું અઙ્ગુલિપતોદકેન હાસેસ્સથ! નેતં, મોઘપુરિસા, અપ્પસન્નાનં વા પસાદાય…પે॰… એવઞ્ચ પન, ભિક્ખવે, ઇમં સિક્ખાપદં ઉદ્દિસેય્યાથ –

    330. Tena samayena buddho bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena chabbaggiyā bhikkhū sattarasavaggiyaṃ bhikkhuṃ aṅgulipatodakena hāsesuṃ. So bhikkhu uttanto anassāsako kālamakāsi. Ye te bhikkhū appicchā…pe… te ujjhāyanti khiyyanti vipācenti – ‘‘kathañhi nāma chabbaggiyā bhikkhū bhikkhuṃ aṅgulipatodakena hāsessantī’’ti…pe… saccaṃ kira tumhe, bhikkhave, bhikkhuṃ aṅgulipatodakena hāsethāti? ‘‘Saccaṃ, bhagavā’’ti. Vigarahi buddho bhagavā…pe… kathañhi nāma tumhe, moghapurisā, bhikkhuṃ aṅgulipatodakena hāsessatha! Netaṃ, moghapurisā, appasannānaṃ vā pasādāya…pe… evañca pana, bhikkhave, imaṃ sikkhāpadaṃ uddiseyyātha –

    ૩૩૧. ‘‘અઙ્ગુલિપતોદકે પાચિત્તિય’’ન્તિ.

    331.‘‘Aṅgulipatodake pācittiya’’nti.

    ૩૩૨. અઙ્ગુલિપતોદકો નામ 13 ઉપસમ્પન્નો ઉપસમ્પન્નં હસાધિપ્પાયો 14 કાયેન કાયં આમસતિ, આપત્તિ પાચિત્તિયસ્સ. ઉપસમ્પન્ને ઉપસમ્પન્નસઞ્ઞી અઙ્ગુલિપતોદકેન હાસેતિ, આપત્તિ પાચિત્તિયસ્સ. ઉપસમ્પન્ને વેમતિકો અઙ્ગુલિપતોદકેન હાસેતિ, આપત્તિ પાચિત્તિયસ્સ . ઉપસમ્પન્ને અનુપસમ્પન્નસઞ્ઞી અઙ્ગુલિપતોદકેન હાસેતિ, આપત્તિ પાચિત્તિયસ્સ.

    332.Aṅgulipatodako nāma 15 upasampanno upasampannaṃ hasādhippāyo 16 kāyena kāyaṃ āmasati, āpatti pācittiyassa. Upasampanne upasampannasaññī aṅgulipatodakena hāseti, āpatti pācittiyassa. Upasampanne vematiko aṅgulipatodakena hāseti, āpatti pācittiyassa . Upasampanne anupasampannasaññī aṅgulipatodakena hāseti, āpatti pācittiyassa.

    કાયેન કાયપટિબદ્ધં આમસતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ. કાયપટિબદ્ધેન કાયં આમસતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ. કાયપટિબદ્ધેન કાયપટિબદ્ધં આમસતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ. નિસ્સગ્ગિયેન કાયં આમસતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ. નિસ્સગ્ગિયેન કાયપટિબદ્ધં આમસતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ. નિસ્સગ્ગિયેન નિસ્સગ્ગિયં આમસતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ.

    Kāyena kāyapaṭibaddhaṃ āmasati, āpatti dukkaṭassa. Kāyapaṭibaddhena kāyaṃ āmasati, āpatti dukkaṭassa. Kāyapaṭibaddhena kāyapaṭibaddhaṃ āmasati, āpatti dukkaṭassa. Nissaggiyena kāyaṃ āmasati, āpatti dukkaṭassa. Nissaggiyena kāyapaṭibaddhaṃ āmasati, āpatti dukkaṭassa. Nissaggiyena nissaggiyaṃ āmasati, āpatti dukkaṭassa.

    ૩૩૩. અનુપસમ્પન્નં કાયેન કાયં આમસતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ. કાયેન કાયપટિબદ્ધં આમસતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ. કાયપટિબદ્ધેન કાયં આમસતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ. કાયપટિબદ્ધેન કાયપટિબદ્ધં આમસતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ. નિસ્સગ્ગિયેન કાયં આમસતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ . નિસ્સગ્ગિયેન કાયપટિબદ્ધં આમસતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ. નિસ્સગ્ગિયેન નિસ્સગ્ગિયં આમસતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ. અનુપસમ્પન્ને ઉપસમ્પન્નસઞ્ઞી, આપત્તિ દુક્કટસ્સ. અનુપસમ્પન્ને વેમતિકો, આપત્તિ દુક્કટસ્સ. અનુપસમ્પન્ને અનુપસમ્પન્નસઞ્ઞી, આપત્તિ દુક્કટસ્સ.

    333. Anupasampannaṃ kāyena kāyaṃ āmasati, āpatti dukkaṭassa. Kāyena kāyapaṭibaddhaṃ āmasati, āpatti dukkaṭassa. Kāyapaṭibaddhena kāyaṃ āmasati, āpatti dukkaṭassa. Kāyapaṭibaddhena kāyapaṭibaddhaṃ āmasati, āpatti dukkaṭassa. Nissaggiyena kāyaṃ āmasati, āpatti dukkaṭassa . Nissaggiyena kāyapaṭibaddhaṃ āmasati, āpatti dukkaṭassa. Nissaggiyena nissaggiyaṃ āmasati, āpatti dukkaṭassa. Anupasampanne upasampannasaññī, āpatti dukkaṭassa. Anupasampanne vematiko, āpatti dukkaṭassa. Anupasampanne anupasampannasaññī, āpatti dukkaṭassa.

    ૩૩૪. અનાપત્તિ ન હસાધિપ્પાયો, સતિ કરણીયે આમસતિ, ઉમ્મત્તકસ્સ, આદિકમ્મિકસ્સાતિ.

    334. Anāpatti na hasādhippāyo, sati karaṇīye āmasati, ummattakassa, ādikammikassāti.

    અઙ્ગુલિપતોદકસિક્ખાપદં નિટ્ઠિતં દુતિયં.

    Aṅgulipatodakasikkhāpadaṃ niṭṭhitaṃ dutiyaṃ.

    ૩. હસધમ્મસિક્ખાપદં

    3. Hasadhammasikkhāpadaṃ

    ૩૩૫. તેન સમયેન બુદ્ધો ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. તેન ખો પન સમયેન સત્તરસવગ્ગિયા ભિક્ખૂ અચિરવતિયા નદિયા ઉદકે કીળન્તિ. તેન ખો પન સમયેન રાજા પસેનદિ કોસલો મલ્લિકાય દેવિયા સદ્ધિં ઉપરિપાસાદવરગતો હોતિ. અદ્દસા ખો રાજા પસેનદિ કોસલો સત્તરસવગ્ગિયે ભિક્ખૂ અચિરવતિયા નદિયા ઉદકે કીળન્તે. દિસ્વાન મલ્લિકં દેવિં એતદવોચ – ‘‘એતે તે, મલ્લિકે, અરહન્તો ઉદકે કીળન્તી’’તિ. ‘‘નિસ્સંસયં ખો, મહારાજ, ભગવતા સિક્ખાપદં અપઞ્ઞત્તં. તે વા ભિક્ખૂ અપ્પકતઞ્ઞુનો’’તિ. અથ ખો રઞ્ઞો પસેનદિસ્સ કોસલસ્સ એતદહોસિ – ‘‘કેન નુ ખો અહં ઉપાયેન ભગવતો ચ ન આરોચેય્યં, ભગવા ચ જાનેય્ય ઇમે ભિક્ખૂ ઉદકે કીળિતા’’તિ? અથ ખો રાજા પસેનદિ કોસલો સત્તરસવગ્ગિયે ભિક્ખૂ પક્કોસાપેત્વા મહન્તં ગુળપિણ્ડં અદાસિ – ‘‘ઇમં, ભન્તે, ગુળપિણ્ડં ભગવતો દેથા’’તિ. સત્તરસવગ્ગિયા ભિક્ખૂ તં ગુળપિણ્ડં આદાય યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિંસુ; ઉપસઙ્કમિત્વા ભગવન્તં એતદવોચું – ‘‘ઇમં, ભન્તે, ગુળપિણ્ડં રાજા પસેનદિ કોસલો ભગવતો દેતી’’તિ. ‘‘કહં પન તુમ્હે, ભિક્ખવે, રાજા અદ્દસા’’તિ. ‘‘અચિરવતિયા નદિયા, ભગવા, ઉદકે કીળન્તે’’તિ. વિગરહિ બુદ્ધો ભગવા…પે॰… કથઞ્હિ નામ તુમ્હે, મોઘપુરિસા, ઉદકે કીળિસ્સથ! નેતં , મોઘપુરિસા, અપ્પસન્નાનં વા પસાદાય…પે॰… એવઞ્ચ પન, ભિક્ખવે, ઇમં સિક્ખાપદં ઉદ્દિસેય્યાથ –

    335. Tena samayena buddho bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena sattarasavaggiyā bhikkhū aciravatiyā nadiyā udake kīḷanti. Tena kho pana samayena rājā pasenadi kosalo mallikāya deviyā saddhiṃ uparipāsādavaragato hoti. Addasā kho rājā pasenadi kosalo sattarasavaggiye bhikkhū aciravatiyā nadiyā udake kīḷante. Disvāna mallikaṃ deviṃ etadavoca – ‘‘ete te, mallike, arahanto udake kīḷantī’’ti. ‘‘Nissaṃsayaṃ kho, mahārāja, bhagavatā sikkhāpadaṃ apaññattaṃ. Te vā bhikkhū appakataññuno’’ti. Atha kho rañño pasenadissa kosalassa etadahosi – ‘‘kena nu kho ahaṃ upāyena bhagavato ca na āroceyyaṃ, bhagavā ca jāneyya ime bhikkhū udake kīḷitā’’ti? Atha kho rājā pasenadi kosalo sattarasavaggiye bhikkhū pakkosāpetvā mahantaṃ guḷapiṇḍaṃ adāsi – ‘‘imaṃ, bhante, guḷapiṇḍaṃ bhagavato dethā’’ti. Sattarasavaggiyā bhikkhū taṃ guḷapiṇḍaṃ ādāya yena bhagavā tenupasaṅkamiṃsu; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ etadavocuṃ – ‘‘imaṃ, bhante, guḷapiṇḍaṃ rājā pasenadi kosalo bhagavato detī’’ti. ‘‘Kahaṃ pana tumhe, bhikkhave, rājā addasā’’ti. ‘‘Aciravatiyā nadiyā, bhagavā, udake kīḷante’’ti. Vigarahi buddho bhagavā…pe… kathañhi nāma tumhe, moghapurisā, udake kīḷissatha! Netaṃ , moghapurisā, appasannānaṃ vā pasādāya…pe… evañca pana, bhikkhave, imaṃ sikkhāpadaṃ uddiseyyātha –

    ૩૩૬. ‘‘ઉદકે હસધમ્મે 17 પાચિત્તિય’’ન્તિ.

    336.‘‘Udakehasadhamme18pācittiya’’nti.

    ૩૩૭. ઉદકે હસધમ્મો નામ ઉપરિગોપ્ફકે ઉદકે હસાધિપ્પાયો નિમુજ્જતિ વા ઉમ્મુજ્જતિ વા પલવતિ વા, આપત્તિ પાચિત્તિયસ્સ.

    337.Udake hasadhammo nāma uparigopphake udake hasādhippāyo nimujjati vā ummujjati vā palavati vā, āpatti pācittiyassa.

    ૩૩૮. ઉદકે હસધમ્મે હસધમ્મસઞ્ઞી, આપત્તિ પાચિત્તિયસ્સ. ઉદકે હસધમ્મે વેમતિકો, આપત્તિ પાચિત્તિયસ્સ. ઉદકે હસધમ્મે અહસધમ્મસઞ્ઞી, આપત્તિ પાચિત્તિયસ્સ.

    338. Udake hasadhamme hasadhammasaññī, āpatti pācittiyassa. Udake hasadhamme vematiko, āpatti pācittiyassa. Udake hasadhamme ahasadhammasaññī, āpatti pācittiyassa.

    હેટ્ઠાગોપ્ફકે ઉદકે કીળતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ. ઉદકે નાવાય કીળતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ. હત્થેન વા પાદેન વા કટ્ઠેન વા કઠલાય વા ઉદકં પહરતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ. ભાજનગતં ઉદકં વા કઞ્જિકં વા ખીરં વા તક્કં વા રજનં વા પસ્સાવં વા ચિક્ખલ્લં વા કીળતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ.

    Heṭṭhāgopphake udake kīḷati, āpatti dukkaṭassa. Udake nāvāya kīḷati, āpatti dukkaṭassa. Hatthena vā pādena vā kaṭṭhena vā kaṭhalāya vā udakaṃ paharati, āpatti dukkaṭassa. Bhājanagataṃ udakaṃ vā kañjikaṃ vā khīraṃ vā takkaṃ vā rajanaṃ vā passāvaṃ vā cikkhallaṃ vā kīḷati, āpatti dukkaṭassa.

    ઉદકે અહસધમ્મે હસધમ્મસઞ્ઞી, આપત્તિ દુક્કટસ્સ. ઉદકે અહસધમ્મે વેમતિકો, આપત્તિ દુક્કટસ્સ. ઉદકે અહસધમ્મે અહસધમ્મસઞ્ઞી, અનાપત્તિ.

    Udake ahasadhamme hasadhammasaññī, āpatti dukkaṭassa. Udake ahasadhamme vematiko, āpatti dukkaṭassa. Udake ahasadhamme ahasadhammasaññī, anāpatti.

    ૩૩૯. અનાપત્તિ ન હસાધિપ્પાયો, સતિ કરણીયે ઉદકં ઓતરિત્વા નિમુજ્જતિ વા ઉમ્મુજ્જતિ વા પલવતિ વા, પારં ગચ્છન્તો નિમુજ્જતિ વા ઉમ્મુજ્જતિ વા પલવતિ વા, આપદાસુ, ઉમ્મત્તકસ્સ, આદિકમ્મિકસ્સાતિ.

    339. Anāpatti na hasādhippāyo, sati karaṇīye udakaṃ otaritvā nimujjati vā ummujjati vā palavati vā, pāraṃ gacchanto nimujjati vā ummujjati vā palavati vā, āpadāsu, ummattakassa, ādikammikassāti.

    હસધમ્મસિક્ખાપદં નિટ્ઠિતં તતિયં.

    Hasadhammasikkhāpadaṃ niṭṭhitaṃ tatiyaṃ.

    ૪. અનાદરિયસિક્ખાપદં

    4. Anādariyasikkhāpadaṃ

    ૩૪૦. તેન સમયેન બુદ્ધો ભગવા કોસમ્બિયં વિહરતિ ઘોસિતારામે. તેન ખો પન સમયેન આયસ્મા છન્નો અનાચારં આચરતિ. ભિક્ખૂ એવમાહંસુ – ‘‘માવુસો છન્ન, એવરૂપં અકાસિ. નેતં કપ્પતી’’તિ. સો અનાદરિયં પટિચ્ચ કરોતિયેવ. યે તે ભિક્ખૂ અપ્પિચ્છા…પે॰… તે ઉજ્ઝાયન્તિ ખિય્યન્તિ વિપાચેન્તિ – ‘‘કથઞ્હિ નામ આયસ્મા છન્નો અનાદરિયં કરિસ્સતી’’તિ…પે॰… સચ્ચં કિર ત્વં, છન્ન, અનાદરિયં કરોસીતિ ? ‘‘સચ્ચં, ભગવા’’તિ. વિગરહિ બુદ્ધો ભગવા…પે॰… કથઞ્હિ નામ ત્વં, મોઘપુરિસ, અનાદરિયં કરિસ્સસિ! નેતં, મોઘપુરિસ, અપ્પસન્નાનં વા પસાદાય…પે॰… એવઞ્ચ પન, ભિક્ખવે, ઇમં સિક્ખાપદં ઉદ્દિસેય્યાથ –

    340. Tena samayena buddho bhagavā kosambiyaṃ viharati ghositārāme. Tena kho pana samayena āyasmā channo anācāraṃ ācarati. Bhikkhū evamāhaṃsu – ‘‘māvuso channa, evarūpaṃ akāsi. Netaṃ kappatī’’ti. So anādariyaṃ paṭicca karotiyeva. Ye te bhikkhū appicchā…pe… te ujjhāyanti khiyyanti vipācenti – ‘‘kathañhi nāma āyasmā channo anādariyaṃ karissatī’’ti…pe… saccaṃ kira tvaṃ, channa, anādariyaṃ karosīti ? ‘‘Saccaṃ, bhagavā’’ti. Vigarahi buddho bhagavā…pe… kathañhi nāma tvaṃ, moghapurisa, anādariyaṃ karissasi! Netaṃ, moghapurisa, appasannānaṃ vā pasādāya…pe… evañca pana, bhikkhave, imaṃ sikkhāpadaṃ uddiseyyātha –

    ૩૪૧. ‘‘અનાદરિયે પાચિત્તિય’’ન્તિ.

    341.‘‘Anādariye pācittiya’’nti.

    ૩૪૨. અનાદરિયં નામ દ્વે અનાદરિયાનિ – પુગ્ગલાનાદરિયઞ્ચ ધમ્માનાદરિયઞ્ચ.

    342.Anādariyaṃ nāma dve anādariyāni – puggalānādariyañca dhammānādariyañca.

    પુગ્ગલાનાદરિયં નામ ઉપસમ્પન્નેન પઞ્ઞત્તેન વુચ્ચમાનો – ‘‘અયં ઉક્ખિત્તકો વા વમ્ભિતો વા ગરહિતો વા, ઇમસ્સ વચનં અકતં ભવિસ્સતી’’તિ અનાદરિયં કરોતિ, આપત્તિ પાચિત્તિયસ્સ.

    Puggalānādariyaṃ nāma upasampannena paññattena vuccamāno – ‘‘ayaṃ ukkhittako vā vambhito vā garahito vā, imassa vacanaṃ akataṃ bhavissatī’’ti anādariyaṃ karoti, āpatti pācittiyassa.

    ધમ્માનાદરિયં નામ ઉપસમ્પન્નેન પઞ્ઞત્તેન વુચ્ચમાનો ‘‘કથાયં નસ્સેય્ય વા વિનસ્સેય્ય વા અન્તરધાયેય્ય વા’’, તં વા ન સિક્ખિતુકામો અનાદરિયં કરોતિ, આપત્તિ પાચિત્તિયસ્સ.

    Dhammānādariyaṃ nāma upasampannena paññattena vuccamāno ‘‘kathāyaṃ nasseyya vā vinasseyya vā antaradhāyeyya vā’’, taṃ vā na sikkhitukāmo anādariyaṃ karoti, āpatti pācittiyassa.

    ૩૪૩. ઉપસમ્પન્ને ઉપસમ્પન્નસઞ્ઞી અનાદરિયં કરોતિ, આપત્તિ પાચિત્તિયસ્સ. ઉપસમ્પન્ને વેમતિકો અનાદરિયં કરોતિ, આપત્તિ પાચિત્તિયસ્સ. ઉપસમ્પન્ને અનુપસમ્પન્નસઞ્ઞી અનાદરિયં કરોતિ, આપત્તિ પાચિત્તિયસ્સ.

    343. Upasampanne upasampannasaññī anādariyaṃ karoti, āpatti pācittiyassa. Upasampanne vematiko anādariyaṃ karoti, āpatti pācittiyassa. Upasampanne anupasampannasaññī anādariyaṃ karoti, āpatti pācittiyassa.

    અપઞ્ઞત્તેન વુચ્ચમાનો – ‘‘ઇદં ન સલ્લેખાય ન ધુતત્થાય ન પાસાદિકતાય ન અપચયાય ન વીરિયારમ્ભાય સંવત્તતી’’તિ અનાદરિયં કરોતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ. અનુપસમ્પન્નેન પઞ્ઞત્તેન વા અપઞ્ઞત્તેન વા વુચ્ચમાનો – ‘‘ઇદં ન સલ્લેખાય ન ધુતત્થાય ન પાસાદિકતાય ન અપચયાય ન વીરિયારમ્ભાય સંવત્તતી’’તિ અનાદરિયં કરોતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ.

    Apaññattena vuccamāno – ‘‘idaṃ na sallekhāya na dhutatthāya na pāsādikatāya na apacayāya na vīriyārambhāya saṃvattatī’’ti anādariyaṃ karoti, āpatti dukkaṭassa. Anupasampannena paññattena vā apaññattena vā vuccamāno – ‘‘idaṃ na sallekhāya na dhutatthāya na pāsādikatāya na apacayāya na vīriyārambhāya saṃvattatī’’ti anādariyaṃ karoti, āpatti dukkaṭassa.

    અનુપસમ્પન્ને ઉપસમ્પન્નસઞ્ઞી આપત્તિ દુક્કટસ્સ. અનુપસમ્પન્ને વેમતિકો, આપત્તિ દુક્કટસ્સ. અનુપસમ્પન્ને અનુપસમ્પન્નસઞ્ઞી, આપત્તિ દુક્કટસ્સ.

    Anupasampanne upasampannasaññī āpatti dukkaṭassa. Anupasampanne vematiko, āpatti dukkaṭassa. Anupasampanne anupasampannasaññī, āpatti dukkaṭassa.

    ૩૪૪. અનાપત્તિ – ‘‘એવં અમ્હાકં આચરિયાનં ઉગ્ગહો પરિપુચ્છા’’તિ ભણતિ, ઉમ્મત્તકસ્સ, આદિકમ્મિકસ્સાતિ.

    344. Anāpatti – ‘‘evaṃ amhākaṃ ācariyānaṃ uggaho paripucchā’’ti bhaṇati, ummattakassa, ādikammikassāti.

    અનાદરિયસિક્ખાપદં નિટ્ઠિતં ચતુત્થં.

    Anādariyasikkhāpadaṃ niṭṭhitaṃ catutthaṃ.

    ૫. ભિંસાપનસિક્ખાપદં

    5. Bhiṃsāpanasikkhāpadaṃ

    ૩૪૫. તેન સમયેન બુદ્ધો ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. તેન ખો પન સમયેન છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ સત્તરસવગ્ગિયે ભિક્ખૂ ભિંસાપેન્તિ. તે ભિંસાપીયમાના રોદન્તિ. ભિક્ખૂ એવમાહંસુ – ‘‘કિસ્સ તુમ્હે, આવુસો, રોદથા’’તિ? ‘‘ઇમે, આવુસો, છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ અમ્હે ભિંસાપેન્તી’’તિ. યે તે ભિક્ખૂ અપ્પિચ્છા…પે॰… તે ઉજ્ઝાયન્તિ ખિય્યન્તિ વિપાચેન્તિ – ‘‘કથઞ્હિ નામ છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ ભિક્ખું ભિંસાપેસ્સન્તી’’તિ…પે॰… સચ્ચં કિર તુમ્હે, ભિક્ખવે, ભિક્ખું ભિંસાપેથાતિ? ‘‘સચ્ચં, ભગવા’’તિ. વિગરહિ બુદ્ધો ભગવા…પે॰… કથઞ્હિ નામ તુમ્હે, મોઘપુરિસા, ભિક્ખું ભિંસાપેસ્સથ! નેતં, મોઘપુરિસા, અપ્પસન્નાનં વા પસાદાય…પે॰… એવઞ્ચ પન, ભિક્ખવે, ઇમં સિક્ખાપદં ઉદ્દિસેય્યાથ –

    345. Tena samayena buddho bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena chabbaggiyā bhikkhū sattarasavaggiye bhikkhū bhiṃsāpenti. Te bhiṃsāpīyamānā rodanti. Bhikkhū evamāhaṃsu – ‘‘kissa tumhe, āvuso, rodathā’’ti? ‘‘Ime, āvuso, chabbaggiyā bhikkhū amhe bhiṃsāpentī’’ti. Ye te bhikkhū appicchā…pe… te ujjhāyanti khiyyanti vipācenti – ‘‘kathañhi nāma chabbaggiyā bhikkhū bhikkhuṃ bhiṃsāpessantī’’ti…pe… saccaṃ kira tumhe, bhikkhave, bhikkhuṃ bhiṃsāpethāti? ‘‘Saccaṃ, bhagavā’’ti. Vigarahi buddho bhagavā…pe… kathañhi nāma tumhe, moghapurisā, bhikkhuṃ bhiṃsāpessatha! Netaṃ, moghapurisā, appasannānaṃ vā pasādāya…pe… evañca pana, bhikkhave, imaṃ sikkhāpadaṃ uddiseyyātha –

    ૩૪૬. ‘‘યો પન ભિક્ખુ ભિક્ખું ભિંસાપેય્ય, પાચિત્તિય’’ન્તિ.

    346.‘‘Yo pana bhikkhu bhikkhuṃ bhiṃsāpeyya, pācittiya’’nti.

    ૩૪૭. યો પનાતિ યો યાદિસો…પે॰… ભિક્ખૂતિ…પે॰… અયં ઇમસ્મિં અત્થે અધિપ્પેતો ભિક્ખૂતિ.

    347.Yo panāti yo yādiso…pe… bhikkhūti…pe… ayaṃ imasmiṃ atthe adhippeto bhikkhūti.

    ભિક્ખુન્તિ અઞ્ઞં ભિક્ખું.

    Bhikkhunti aññaṃ bhikkhuṃ.

    ભિંસાપેય્યાતિ ઉપસમ્પન્નો ઉપસમ્પન્નં ભિંસાપેતુકામો રૂપં વા સદ્દં વા ગન્ધં વા રસં વા ફોટ્ઠબ્બં વા ઉપસંહરતિ. ભાયેય્ય વા સો ન વા ભાયેય્ય, આપત્તિ પાચિત્તિયસ્સ. ચોરકન્તારં વા વાળકન્તારં વા પિસાચકન્તારં વા આચિક્ખતિ. ભાયેય્ય વા સો ન વા ભાયેય્ય, આપત્તિ પાચિત્તિયસ્સ.

    Bhiṃsāpeyyāti upasampanno upasampannaṃ bhiṃsāpetukāmo rūpaṃ vā saddaṃ vā gandhaṃ vā rasaṃ vā phoṭṭhabbaṃ vā upasaṃharati. Bhāyeyya vā so na vā bhāyeyya, āpatti pācittiyassa. Corakantāraṃ vā vāḷakantāraṃ vā pisācakantāraṃ vā ācikkhati. Bhāyeyya vā so na vā bhāyeyya, āpatti pācittiyassa.

    ૩૪૮. ઉપસમ્પન્ને ઉપસમ્પન્નસઞ્ઞી ભિંસાપેતિ, આપત્તિ પાચિત્તિયસ્સ. ઉપસમ્પન્ને વેમતિકો ભિંસાપેતિ, આપત્તિ પાચિત્તિયસ્સ. ‘ઉપસમ્પન્ને અનુપસમ્પન્નસઞ્ઞી ભિંસાપેતિ, આપત્તિ પાચિત્તિયસ્સ.

    348. Upasampanne upasampannasaññī bhiṃsāpeti, āpatti pācittiyassa. Upasampanne vematiko bhiṃsāpeti, āpatti pācittiyassa. ‘Upasampanne anupasampannasaññī bhiṃsāpeti, āpatti pācittiyassa.

    અનુપસમ્પન્નં ભિંસાપેતુકામો રૂપં વા સદ્દં વા ગન્ધં વા રસં વા ફોટ્ઠબ્બં વા ઉપસંહરતિ. ભાયેય્ય વા સો ન વા ભાયેય્ય, આપત્તિ દુક્કટસ્સ. ચોરકન્તારં વા વાળકન્તારં વા પિસાચકન્તારં વા આચિક્ખતિ. ભાયેય્ય વા સો ન વા ભાયેય્ય, આપત્તિ દુક્કટસ્સ . અનુપસમ્પન્ને ઉપસમ્પન્નસઞ્ઞી, આપત્તિ દુક્કટસ્સ. અનુપસમ્પન્ને વેમતિકો, આપત્તિ દુક્કટસ્સ. અનુપસમ્પન્ને અનુપસમ્પન્નસઞ્ઞી, આપત્તિ દુક્કટસ્સ.

    Anupasampannaṃ bhiṃsāpetukāmo rūpaṃ vā saddaṃ vā gandhaṃ vā rasaṃ vā phoṭṭhabbaṃ vā upasaṃharati. Bhāyeyya vā so na vā bhāyeyya, āpatti dukkaṭassa. Corakantāraṃ vā vāḷakantāraṃ vā pisācakantāraṃ vā ācikkhati. Bhāyeyya vā so na vā bhāyeyya, āpatti dukkaṭassa . Anupasampanne upasampannasaññī, āpatti dukkaṭassa. Anupasampanne vematiko, āpatti dukkaṭassa. Anupasampanne anupasampannasaññī, āpatti dukkaṭassa.

    ૩૪૯. અનાપત્તિ ન ભિંસાપેતુકામો રૂપં વા સદ્દં વા ગન્ધં વા રસં વા ફોટ્ઠબ્બં વા ઉપસંહરતિ, ચોરકન્તારં વા વાળકન્તારં વા પિસાચકન્તારં વા આચિક્ખતિ, ઉમ્મત્તકસ્સ, આદિકમ્મિકસ્સાતિ.

    349. Anāpatti na bhiṃsāpetukāmo rūpaṃ vā saddaṃ vā gandhaṃ vā rasaṃ vā phoṭṭhabbaṃ vā upasaṃharati, corakantāraṃ vā vāḷakantāraṃ vā pisācakantāraṃ vā ācikkhati, ummattakassa, ādikammikassāti.

    ભિંસાપનસિક્ખાપદં નિટ્ઠિતં પઞ્ચમં.

    Bhiṃsāpanasikkhāpadaṃ niṭṭhitaṃ pañcamaṃ.

    ૬. જોતિકસિક્ખાપદં

    6. Jotikasikkhāpadaṃ

    ૩૫૦. તેન સમયેન બુદ્ધો ભગવા ભગ્ગેસુ વિહરતિ સુંસુમારગિરે 19 ભેસકળાવને મિગદાયે. તેન ખો પન સમયેન ભિક્ખૂ હેમન્તિકે કાલે અઞ્ઞતરં મહન્તં સુસિરકટ્ઠં જોતિં સમાદહિત્વા વિસિબ્બેસું. તસ્મિઞ્ચ સુસિરે કણ્હસપ્પો અગ્ગિના સન્તત્તો નિક્ખમિત્વા ભિક્ખૂ પરિપાતેસિ. ભિક્ખૂ તહં તહં ઉપધાવિંસુ. યે તે ભિક્ખૂ અપ્પિચ્છા…પે॰… તે ઉજ્ઝાયન્તિ ખિય્યન્તિ વિપાચેન્તિ – ‘‘કથઞ્હિ નામ ભિક્ખૂ જોતિં સમાદહિત્વા વિસિબ્બેસ્સન્તી’’તિ…પે॰… સચ્ચં કિર, ભિક્ખવે, ભિક્ખૂ જોતિં સમાદહિત્વા વિસિબ્બેન્તીતિ? ‘‘સચ્ચં, ભગવા’’તિ. વિગરહિ બુદ્ધો ભગવા…પે॰… કથઞ્હિ નામ તે, ભિક્ખવે , મોઘપુરિસા જોતિં સમાદહિત્વા વિસિબ્બેસ્સન્તિ! નેતં, ભિક્ખવે, અપ્પસન્નાનં વા પસાદાય…પે॰… એવઞ્ચ પન, ભિક્ખવે, ઇમં સિક્ખાપદં ઉદ્દિસેય્યાથ –

    350. Tena samayena buddho bhagavā bhaggesu viharati suṃsumāragire 20 bhesakaḷāvane migadāye. Tena kho pana samayena bhikkhū hemantike kāle aññataraṃ mahantaṃ susirakaṭṭhaṃ jotiṃ samādahitvā visibbesuṃ. Tasmiñca susire kaṇhasappo agginā santatto nikkhamitvā bhikkhū paripātesi. Bhikkhū tahaṃ tahaṃ upadhāviṃsu. Ye te bhikkhū appicchā…pe… te ujjhāyanti khiyyanti vipācenti – ‘‘kathañhi nāma bhikkhū jotiṃ samādahitvā visibbessantī’’ti…pe… saccaṃ kira, bhikkhave, bhikkhū jotiṃ samādahitvā visibbentīti? ‘‘Saccaṃ, bhagavā’’ti. Vigarahi buddho bhagavā…pe… kathañhi nāma te, bhikkhave , moghapurisā jotiṃ samādahitvā visibbessanti! Netaṃ, bhikkhave, appasannānaṃ vā pasādāya…pe… evañca pana, bhikkhave, imaṃ sikkhāpadaṃ uddiseyyātha –

    ‘‘યો પન ભિક્ખુ વિસિબ્બનાપેક્ખો જોતિં સમાદહેય્ય વા સમાદહાપેય્ય વા, પાચિત્તિય’’ન્તિ.

    ‘‘Yo pana bhikkhu visibbanāpekkho jotiṃ samādaheyya vā samādahāpeyya vā, pācittiya’’nti.

    એવઞ્ચિદં ભગવતા ભિક્ખૂનં સિક્ખાપદં પઞ્ઞત્તં હોતિ.

    Evañcidaṃ bhagavatā bhikkhūnaṃ sikkhāpadaṃ paññattaṃ hoti.

    ૩૫૧. તેન ખો પન સમયેન ભિક્ખૂ ગિલાના હોન્તિ. ગિલાનપુચ્છકા ભિક્ખૂ ગિલાને ભિક્ખૂ એતદવોચું – ‘‘કચ્ચાવુસો, ખમનીયં, કચ્ચિ યાપનીય’’ન્તિ? ‘‘પુબ્બે મયં, આવુસો, જોતિં સમાદહિત્વા વિસિબ્બેમ; તેન નો ફાસુ હોતિ. ઇદાનિ પન ‘‘ભગવતા પટિક્ખિત્ત’’ન્તિ કુક્કુચ્ચાયન્તા ન વિસિબ્બેમ, તેન નો ન ફાસુ હોતી’’તિ. ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું…પે॰… અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, ગિલાનેન ભિક્ખુના જોતિં સમાદહિત્વા વા સમાદહાપેત્વા વા વિસિબ્બેતું. એવઞ્ચ પન, ભિક્ખવે, ઇમં સિક્ખાપદં ઉદ્દિસેય્યાથ –

    351. Tena kho pana samayena bhikkhū gilānā honti. Gilānapucchakā bhikkhū gilāne bhikkhū etadavocuṃ – ‘‘kaccāvuso, khamanīyaṃ, kacci yāpanīya’’nti? ‘‘Pubbe mayaṃ, āvuso, jotiṃ samādahitvā visibbema; tena no phāsu hoti. Idāni pana ‘‘bhagavatā paṭikkhitta’’nti kukkuccāyantā na visibbema, tena no na phāsu hotī’’ti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ…pe… anujānāmi, bhikkhave, gilānena bhikkhunā jotiṃ samādahitvā vā samādahāpetvā vā visibbetuṃ. Evañca pana, bhikkhave, imaṃ sikkhāpadaṃ uddiseyyātha –

    ‘‘યો પન ભિક્ખુ અગિલાનો વિસિબ્બનાપેક્ખો જોતિં સમાદહેય્ય વા સમાદહાપેય્ય વા, પાચિત્તિય’’ન્તિ.

    ‘‘Yo pana bhikkhu agilāno visibbanāpekkho jotiṃ samādaheyyavā samādahāpeyya vā, pācittiya’’nti.

    એવઞ્ચિદં ભગવતા ભિક્ખૂનં સિક્ખાપદં પઞ્ઞત્તં હોતિ.

    Evañcidaṃ bhagavatā bhikkhūnaṃ sikkhāpadaṃ paññattaṃ hoti.

    ૩૫૨. તેન ખો પન સમયેન ભિક્ખૂ પદીપેપિ જોતિકેપિ જન્તાઘરેપિ કુક્કુચ્ચાયન્તિ. ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું…પે॰… અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, તથારૂપપ્પચ્ચયા જોતિં સમાદહિતું સમાદહાપેતું. એવઞ્ચ પન, ભિક્ખવે, ઇમં સિક્ખાપદં ઉદ્દિસેય્યાથ –

    352. Tena kho pana samayena bhikkhū padīpepi jotikepi jantāgharepi kukkuccāyanti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ…pe… anujānāmi, bhikkhave, tathārūpappaccayā jotiṃ samādahituṃ samādahāpetuṃ. Evañca pana, bhikkhave, imaṃ sikkhāpadaṃ uddiseyyātha –

    ૩૫૩. ‘‘યો પન ભિક્ખુ અગિલાનો વિસિબ્બનાપેક્ખો જોતિં સમાદહેય્ય વા સમાદહાપેય્ય વા, અઞ્ઞત્ર તથારૂપપ્પચ્ચયા, પાચિત્તિય’’ન્તિ.

    353.‘‘Yo pana bhikkhu agilāno visibbanāpekkho jotiṃ samādaheyya vā samādahāpeyya vā, aññatra tathārūpappaccayā, pācittiya’’nti.

    ૩૫૪. યો પનાતિ યો યાદિસો…પે॰… ભિક્ખૂતિ…પે॰… અયં ઇમસ્મિં અત્થે અધિપ્પેતો ભિક્ખૂતિ.

    354.Yo panāti yo yādiso…pe… bhikkhūti…pe… ayaṃ imasmiṃ atthe adhippeto bhikkhūti.

    અગિલાનો નામ યસ્સ વિના અગ્ગિના ફાસુ હોતિ.

    Agilāno nāma yassa vinā agginā phāsu hoti.

    ગિલાનો નામ યસ્સ વિના અગ્ગિના ન ફાસુ હોતિ.

    Gilāno nāma yassa vinā agginā na phāsu hoti.

    વિસિબ્બનાપેક્ખોતિ તપ્પિતુકામો.

    Visibbanāpekkhoti tappitukāmo.

    જોતિ નામ અગ્ગિ વુચ્ચતિ.

    Joti nāma aggi vuccati.

    સમાદહેય્યાતિ સયં સમાદહતિ, આપત્તિ પાચિત્તિયસ્સ.

    Samādaheyyāti sayaṃ samādahati, āpatti pācittiyassa.

    સમાદહાપેય્યાતિ અઞ્ઞં આણાપેતિ, આપત્તિ પાચિત્તિયસ્સ. સકિં આણત્તો બહુકમ્પિ સમાદહતિ, આપત્તિ પાચિત્તિયસ્સ.

    Samādahāpeyyāti aññaṃ āṇāpeti, āpatti pācittiyassa. Sakiṃ āṇatto bahukampi samādahati, āpatti pācittiyassa.

    અઞ્ઞત્ર તથા રૂપપ્પચ્ચયાતિ ઠપેત્વા તથારૂપપ્પચ્ચયં.

    Aññatra tathā rūpappaccayāti ṭhapetvā tathārūpappaccayaṃ.

    ૩૫૫. અગિલાનો અગિલાનસઞ્ઞી વિસિબ્બનાપેક્ખો જોતિં સમાદહતિ વા સમાદહાપેતિ વા, અઞ્ઞત્ર તથારૂપપ્પચ્ચયા, આપત્તિ પાચિત્તિયસ્સ. અગિલાનો વેમતિકો વિસિબ્બનાપેક્ખો જોતિં સમાદહતિ વા સમાદહાપેતિ વા, અઞ્ઞત્ર તથારૂપપ્પચ્ચયા, આપત્તિ પાચિત્તિયસ્સ. અગિલાનો ગિલાનસઞ્ઞી વિસિબ્બનાપેક્ખો જોતિં સમાદહતિ વા સમાદહાપેતિ વા, અઞ્ઞત્ર તથારૂપપ્પચ્ચયા, આપત્તિ પાચિત્તિયસ્સ.

    355. Agilāno agilānasaññī visibbanāpekkho jotiṃ samādahati vā samādahāpeti vā, aññatra tathārūpappaccayā, āpatti pācittiyassa. Agilāno vematiko visibbanāpekkho jotiṃ samādahati vā samādahāpeti vā, aññatra tathārūpappaccayā, āpatti pācittiyassa. Agilāno gilānasaññī visibbanāpekkho jotiṃ samādahati vā samādahāpeti vā, aññatra tathārūpappaccayā, āpatti pācittiyassa.

    પટિલાતં ઉક્ખિપતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ. ગિલાનો અગિલાનસઞ્ઞી, આપત્તિ દુક્કટસ્સ. ગિલાનો વેમતિકો, આપત્તિ દુક્કટસ્સ. ગિલાનો ગિલાનસઞ્ઞી, અનાપત્તિ.
