Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) |
૬. સૂરિયપેય્યાલવગ્ગવણ્ણના
6. Sūriyapeyyālavaggavaṇṇanā
૪૯-૬૨. યથા અરુણુગ્ગં સૂરિયુગ્ગમનસ્સ એકન્તિકં પુબ્બનિમિત્તં, એવં કલ્યાણમિત્તતા અરિયમગ્ગપાતુભાવસ્સાતિ સદિસૂપમા અરુણુગ્ગં કલ્યાણમિત્તતાય. કલ્યાણમિત્તોતિ ચેત્થ અરિયો, અરિયમગ્ગો વા દટ્ઠબ્બો સૂરિયપાતુભાવો વિય તેન વિધૂપનીયન્ધકારવિધમનતો. કુસલકત્તુકમ્યતાછન્દો છન્દસમ્પદા ઇતરછન્દતો સમ્પન્નત્તા. કારાપકઅપ્પમાદસ્સાતિ સચ્ચપટિવેધસ્સ કારાપકસ્સ. એવં સબ્બત્થેવ સમ્પદાસદ્દા વિસેસાધિગમહેતુતાય વેદિતબ્બા. અઞ્ઞેનપિ આકારેનાતિ ‘‘વિવેકનિસ્સિત’’ન્તિઆદિઆકારતો અઞ્ઞેન ‘‘રાગવિનયપરિયોસાન’’ન્તિઆદિના આકારેન.
49-62. Yathā aruṇuggaṃ sūriyuggamanassa ekantikaṃ pubbanimittaṃ, evaṃ kalyāṇamittatā ariyamaggapātubhāvassāti sadisūpamā aruṇuggaṃ kalyāṇamittatāya. Kalyāṇamittoti cettha ariyo, ariyamaggo vā daṭṭhabbo sūriyapātubhāvo viya tena vidhūpanīyandhakāravidhamanato. Kusalakattukamyatāchando chandasampadā itarachandato sampannattā. Kārāpakaappamādassāti saccapaṭivedhassa kārāpakassa. Evaṃ sabbattheva sampadāsaddā visesādhigamahetutāya veditabbā. Aññenapi ākārenāti ‘‘vivekanissita’’ntiādiākārato aññena ‘‘rāgavinayapariyosāna’’ntiādinā ākārena.
સૂરિયપેય્યાલવગ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Sūriyapeyyālavaggavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya
૧. કલ્યાણમિત્તસુત્તં • 1. Kalyāṇamittasuttaṃ
૨-૬. સીલસમ્પદાદિસુત્તપઞ્ચકં • 2-6. Sīlasampadādisuttapañcakaṃ
૭. યોનિસોમનસિકારસમ્પદાસુત્તં • 7. Yonisomanasikārasampadāsuttaṃ
૧. કલ્યાણમિત્તસુત્તં • 1. Kalyāṇamittasuttaṃ
૨-૬. સીલસમ્પદાદિસુત્તપઞ્ચકં • 2-6. Sīlasampadādisuttapañcakaṃ
૭. યોનિસોમનસિકારસમ્પદાસુત્તં • 7. Yonisomanasikārasampadāsuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૬. સૂરિયપેય્યાલવગ્ગવણ્ણના • 6. Sūriyapeyyālavaggavaṇṇanā