Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    489. ஸுருசிஜாதகங் (6)

    489. Surucijātakaṃ (6)

    102.

    102.

    மஹேஸீ ஸுருசினோ 1 ப⁴ரியா, ஆனீதா பட²மங் அஹங்;

    Mahesī surucino 2 bhariyā, ānītā paṭhamaṃ ahaṃ;

    த³ஸ வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி, யங் மங் ஸுருசிமானயி.

    Dasa vassasahassāni, yaṃ maṃ surucimānayi.

    103.

    103.

    ஸாஹங் ப்³ராஹ்மண ராஜானங், வேதே³ஹங் மிதி²லக்³க³ஹங்;

    Sāhaṃ brāhmaṇa rājānaṃ, vedehaṃ mithilaggahaṃ;

    நாபி⁴ஜானாமி காயேன, வாசாய உத³ சேதஸா;

    Nābhijānāmi kāyena, vācāya uda cetasā;

    ஸுருசிங் அதிமஞ்ஞித்த² 3, ஆவி 4 வா யதி³ வா ரஹோ.

    Suruciṃ atimaññittha 5, āvi 6 vā yadi vā raho.

    104.

    104.

    ஏதேன ஸச்சவஜ்ஜேன, புத்தோ உப்பஜ்ஜதங் இஸே;

    Etena saccavajjena, putto uppajjataṃ ise;

    முஸா மே ப⁴ணமானாய, முத்³தா⁴ ப²லது ஸத்ததா⁴.

    Musā me bhaṇamānāya, muddhā phalatu sattadhā.

    105.

    105.

    ப⁴த்து மம ஸஸ்ஸு மாதா, பிதா சாபி ச ஸஸ்ஸுரோ;

    Bhattu mama sassu mātā, pitā cāpi ca sassuro;

    தே மங் ப்³ரஹ்மே வினேதாரோ, யாவ அட்ட²ங்ஸு ஜீவிதங்.

    Te maṃ brahme vinetāro, yāva aṭṭhaṃsu jīvitaṃ.

    106.

    106.

    ஸாஹங் அஹிங்ஸாரதினீ, காமஸா 7 த⁴ம்மசாரினீ 8;

    Sāhaṃ ahiṃsāratinī, kāmasā 9 dhammacārinī 10;

    ஸக்கச்சங் தே உபட்டா²ஸிங், ரத்திந்தி³வமதந்தி³தா.

    Sakkaccaṃ te upaṭṭhāsiṃ, rattindivamatanditā.

    107.

    107.

    ஏதேன ஸச்சவஜ்ஜேன, புத்தோ உப்பஜ்ஜதங் இஸே;

    Etena saccavajjena, putto uppajjataṃ ise;

    முஸா மே ப⁴ணமானாய, முத்³தா⁴ ப²லது ஸத்ததா⁴.

    Musā me bhaṇamānāya, muddhā phalatu sattadhā.

    108.

    108.

    ஸோளஸித்தி²ஸஹஸ்ஸானி, ஸஹப⁴ரியானி ப்³ராஹ்மண;

    Soḷasitthisahassāni, sahabhariyāni brāhmaṇa;

    தாஸு இஸ்ஸா வா கோதோ⁴ வா, நாஹு மய்ஹங் குதா³சனங்.

    Tāsu issā vā kodho vā, nāhu mayhaṃ kudācanaṃ.

    109.

    109.

    ஹிதேன தாஸங் நந்தா³மி, ந ச மே காசி அப்பியா;

    Hitena tāsaṃ nandāmi, na ca me kāci appiyā;

    அத்தானங்வானுகம்பாமி, ஸதா³ ஸப்³பா³ ஸபத்தியோ.

    Attānaṃvānukampāmi, sadā sabbā sapattiyo.

    110.

    110.

    ஏதேன ஸச்சவஜ்ஜேன, புத்தோ உப்பஜ்ஜதங் இஸே;

    Etena saccavajjena, putto uppajjataṃ ise;

    முஸா மே ப⁴ணமானாய, முத்³தா⁴ ப²லது ஸத்ததா⁴.

    Musā me bhaṇamānāya, muddhā phalatu sattadhā.

    111.

    111.

    தா³ஸே கம்மகரே பெஸ்ஸே 11, யே சஞ்ஞே அனுஜீவினோ;

    Dāse kammakare pesse 12, ye caññe anujīvino;

    பேஸேமி 13 ஸஹத⁴ம்மேன, ஸதா³ பமுதி³திந்த்³ரியா.

    Pesemi 14 sahadhammena, sadā pamuditindriyā.

    112.

    112.

    ஏதேன ஸச்சவஜ்ஜேன, புத்தோ உப்பஜ்ஜதங் இஸே;

    Etena saccavajjena, putto uppajjataṃ ise;

    முஸா மே ப⁴ணமானாய, முத்³தா⁴ ப²லது ஸத்ததா⁴.

    Musā me bhaṇamānāya, muddhā phalatu sattadhā.

    113.

    113.

    ஸமணே ப்³ராஹ்மணே சாபி, அஞ்ஞே சாபி வனிப்³ப³கே;

    Samaṇe brāhmaṇe cāpi, aññe cāpi vanibbake;

    தப்பேமி அன்னபானேன, ஸதா³ பயதபாணினீ.

    Tappemi annapānena, sadā payatapāṇinī.

    114.

    114.

    ஏதேன ஸச்சவஜ்ஜேன, புத்தோ உப்பஜ்ஜதங் இஸே;

    Etena saccavajjena, putto uppajjataṃ ise;

    முஸா மே ப⁴ணமானாய, முத்³தா⁴ ப²லது ஸத்ததா⁴.

    Musā me bhaṇamānāya, muddhā phalatu sattadhā.

    115.

    115.

    சாதுத்³த³ஸிங் பஞ்சத்³த³ஸிங் 15, யா ச பக்க²ஸ்ஸ அட்ட²மீ 16;

    Cātuddasiṃ pañcaddasiṃ 17, yā ca pakkhassa aṭṭhamī 18;

    பாடிஹாரியபக்க²ஞ்ச, அட்ட²ங்க³ஸுஸமாக³தங் 19;

    Pāṭihāriyapakkhañca, aṭṭhaṅgasusamāgataṃ 20;

    உபோஸத²ங் உபவஸாமி 21, ஸதா³ ஸீலேஸு ஸங்வுதா.

    Uposathaṃ upavasāmi 22, sadā sīlesu saṃvutā.

    116.

    116.

    ஏதேன ஸச்சவஜ்ஜேன, புத்தோ உப்பஜ்ஜதங் இஸே;

    Etena saccavajjena, putto uppajjataṃ ise;

    முஸா மே ப⁴ணமானாய, முத்³தா⁴ ப²லது ஸத்ததா⁴.

    Musā me bhaṇamānāya, muddhā phalatu sattadhā.

    117.

    117.

    ஸப்³பே³வ தே த⁴ம்மகு³ணா, ராஜபுத்தி யஸஸ்ஸினி;

    Sabbeva te dhammaguṇā, rājaputti yasassini;

    ஸங்விஜ்ஜந்தி தயி ப⁴த்³தே³, யே த்வங் கித்தேஸி அத்தனி.

    Saṃvijjanti tayi bhadde, ye tvaṃ kittesi attani.

    118.

    118.

    க²த்தியோ ஜாதிஸம்பன்னோ, அபி⁴ஜாதோ யஸஸ்ஸிமா;

    Khattiyo jātisampanno, abhijāto yasassimā;

    த⁴ம்மராஜா விதே³ஹானங், புத்தோ உப்பஜ்ஜதே தவ 23.

    Dhammarājā videhānaṃ, putto uppajjate tava 24.

    119.

    119.

    து³ம்மீ 25 ரஜோஜல்லத⁴ரோ, அகே⁴ வேஹாயஸங் டி²தோ;

    Dummī 26 rajojalladharo, aghe vehāyasaṃ ṭhito;

    மனுஞ்ஞங் பா⁴ஸஸே வாசங், யங் மய்ஹங் ஹத³யங்க³மங்.

    Manuññaṃ bhāsase vācaṃ, yaṃ mayhaṃ hadayaṅgamaṃ.

    120.

    120.

    தே³வதானுஸி ஸக்³க³ம்ஹா, இஸி வாஸி 27 மஹித்³தி⁴கோ;

    Devatānusi saggamhā, isi vāsi 28 mahiddhiko;

    கோ வாஸி த்வங் அனுப்பத்தோ, அத்தானங் மே பவேத³ய.

    Ko vāsi tvaṃ anuppatto, attānaṃ me pavedaya.

    121.

    121.

    யங் தே³வஸங்கா⁴ வந்த³ந்தி, ஸுத⁴ம்மாயங் ஸமாக³தா;

    Yaṃ devasaṅghā vandanti, sudhammāyaṃ samāgatā;

    ஸோஹங் ஸக்கோ ஸஹஸ்ஸக்கோ², ஆக³தொஸ்மி தவந்திகே.

    Sohaṃ sakko sahassakkho, āgatosmi tavantike.

    122.

    122.

    இத்தி²யோ 29 ஜீவலோகஸ்மிங், யா ஹோதி 30 ஸமசாரினீ 31;

    Itthiyo 32 jīvalokasmiṃ, yā hoti 33 samacārinī 34;

    மேதா⁴வினீ ஸீலவதீ, ஸஸ்ஸுதே³வா பதிப்³ப³தா.

    Medhāvinī sīlavatī, sassudevā patibbatā.

    123.

    123.

    தாதி³ஸாய ஸுமேதா⁴ய, ஸுசிகம்மாய நாரியா;

    Tādisāya sumedhāya, sucikammāya nāriyā;

    தே³வா த³ஸ்ஸனமாயந்தி, மானுஸியா அமானுஸா.

    Devā dassanamāyanti, mānusiyā amānusā.

    124.

    124.

    த்வஞ்ச ப⁴த்³தே³ ஸுசிண்ணேன, புப்³பே³ ஸுசரிதேன ச;

    Tvañca bhadde suciṇṇena, pubbe sucaritena ca;

    இத⁴ ராஜகுலே ஜாதா, ஸப்³ப³காமஸமித்³தி⁴னீ.

    Idha rājakule jātā, sabbakāmasamiddhinī.

    125.

    125.

    அயஞ்ச தே ராஜபுத்தி, உப⁴யத்த² கடக்³க³ஹோ;

    Ayañca te rājaputti, ubhayattha kaṭaggaho;

    தே³வலோகூபபத்தீ ச, கித்தீ ச இத⁴ ஜீவிதே.

    Devalokūpapattī ca, kittī ca idha jīvite.

    126.

    126.

    சிரங் ஸுமேதே⁴ ஸுகி²னீ, த⁴ம்மமத்தனி பாலய;

    Ciraṃ sumedhe sukhinī, dhammamattani pālaya;

    ஏஸாஹங் திதி³வங் யாமி, பியங் மே தவ த³ஸ்ஸனந்தி.

    Esāhaṃ tidivaṃ yāmi, piyaṃ me tava dassananti.

    ஸுருசிஜாதகங் ச²ட்ட²ங்.

    Surucijātakaṃ chaṭṭhaṃ.







    Footnotes:
    1. ருசினோ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    2. rucino (sī. syā. pī.)
    3. அதிமஞ்ஞித்தோ² (ஸீ॰ பீ॰), அதிமஞ்ஞிதா (?)
    4. ஆவிங் (ஸீ॰ பீ॰)
    5. atimaññittho (sī. pī.), atimaññitā (?)
    6. āviṃ (sī. pī.)
    7. காமஸோ (ஸீ॰)
    8. த⁴ம்மசாரிணீ (ஸீ॰)
    9. kāmaso (sī.)
    10. dhammacāriṇī (sī.)
    11. போஸே (ஸ்யா॰ க॰)
    12. pose (syā. ka.)
    13. போஸேமி (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    14. posemi (sī. syā. pī.)
    15. பன்னரஸிங் (ஸீ॰ பீ॰)
    16. அட்ட²மிங் (ஸீ॰ பீ॰)
    17. pannarasiṃ (sī. pī.)
    18. aṭṭhamiṃ (sī. pī.)
    19. அட்ட²ங்க³ஸுஸமாஹிதங் (ஸப்³ப³த்த²) வி॰ வ॰ 129 பாளியா அட்ட²கதா² பஸ்ஸிதப்³பா³
    20. aṭṭhaṅgasusamāhitaṃ (sabbattha) vi. va. 129 pāḷiyā aṭṭhakathā passitabbā
    21. உபவஸிங் (க॰)
    22. upavasiṃ (ka.)
    23. தவங் (ஸீ॰ பீ॰)
    24. tavaṃ (sī. pī.)
    25. ரும்மீ (ஸீ॰ பீ॰)
    26. rummī (sī. pī.)
    27. சாபி (க॰)
    28. cāpi (ka.)
    29. இத்தி²யா (பீ॰)
    30. ஹொந்தி (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    31. ஸமசாரிணீ (ஸீ॰)
    32. itthiyā (pī.)
    33. honti (sī. syā.)
    34. samacāriṇī (sī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [489] 6. ஸுருசிஜாதகவண்ணனா • [489] 6. Surucijātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact