Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā |
૬. સુરુસુરુવગ્ગવણ્ણના
6. Surusuruvaggavaṇṇanā
૬૨૭. પાળિયં સીતીકતોતિ સીતપીળિતો. સિલકબુદ્ધોતિ પરિહાસવચનમેતં. સિલકઞ્હિ કિઞ્ચિ દિસ્વા ‘‘બુદ્ધો અય’’ન્તિ વોહરન્તિ.
627. Pāḷiyaṃ sītīkatoti sītapīḷito. Silakabuddhoti parihāsavacanametaṃ. Silakañhi kiñci disvā ‘‘buddho aya’’nti voharanti.
૬૨૮. ‘‘અઙ્ગુલિયો મુખે પવેસેત્વા ભુઞ્જિતું વટ્ટતી’’તિ ઇમિના સબ્બં હત્થં અન્તોમુખે પક્ખિપનસિક્ખાપદસ્સપિ પવિટ્ઠઙ્ગુલિનિલ્લેહનેન ઇમસ્સપિ સિક્ખાપદસ્સ અનાપત્તિં દસ્સેતિ. એસેવ નયોતિ ઘનયાગુઆદીસુ પત્તં હત્થેન, ઓટ્ઠઞ્ચ જિવ્હાય નિલ્લેહિતું વટ્ટતીતિ અતિદિસતિ. તસ્માતિ યસ્મા ઘનયાગુઆદિવિરહિતં નિલ્લેહિતું ન વટ્ટતિ.
628.‘‘Aṅguliyo mukhe pavesetvā bhuñjituṃ vaṭṭatī’’ti iminā sabbaṃ hatthaṃ antomukhe pakkhipanasikkhāpadassapi paviṭṭhaṅgulinillehanena imassapi sikkhāpadassa anāpattiṃ dasseti. Eseva nayoti ghanayāguādīsu pattaṃ hatthena, oṭṭhañca jivhāya nillehituṃ vaṭṭatīti atidisati. Tasmāti yasmā ghanayāguādivirahitaṃ nillehituṃ na vaṭṭati.
૬૩૪. વિલીવચ્છત્તન્તિ વેણુપેસિકાહિ કતં. મણ્ડલબદ્ધાનીતિ દીઘસલાકાસુ તિરિયં વલયાકારેન સલાકં ઠપેત્વા સુત્તેહિ બદ્ધાનિ દીઘઞ્ચ તિરિયઞ્ચ ઉજુકમેવ સલાકાયો ઠપેત્વા દળ્હબદ્ધાનિ ચેવ તિરિયં ઠપેત્વા દીઘદણ્ડકેહેવ સઙ્કોચારહં કત્વા સુત્તેહેવ તિરિયં બદ્ધાનિ. તત્થજાતકદણ્ડકેન કતન્તિ સહ દણ્ડકેન છિન્નતાલપણ્ણાદીહિ કતં. છત્તપાદુકાયાતિ યસ્મિં છત્તદણ્ડકોટિં પવેસેત્વા છત્તં ઉજુકં ઠપેત્વા હેટ્ઠા છાયાય નિસીદન્તિ, તિટ્ઠન્તિ વા, તાદિસે છત્તાધારે.
634.Vilīvacchattanti veṇupesikāhi kataṃ. Maṇḍalabaddhānīti dīghasalākāsu tiriyaṃ valayākārena salākaṃ ṭhapetvā suttehi baddhāni dīghañca tiriyañca ujukameva salākāyo ṭhapetvā daḷhabaddhāni ceva tiriyaṃ ṭhapetvā dīghadaṇḍakeheva saṅkocārahaṃ katvā sutteheva tiriyaṃ baddhāni. Tatthajātakadaṇḍakena katanti saha daṇḍakena chinnatālapaṇṇādīhi kataṃ. Chattapādukāyāti yasmiṃ chattadaṇḍakoṭiṃ pavesetvā chattaṃ ujukaṃ ṭhapetvā heṭṭhā chāyāya nisīdanti, tiṭṭhanti vā, tādise chattādhāre.
૬૩૭. ચાપોતિ મજ્ઝે વઙ્કકાજદણ્ડસદિસા ધનુવિકતિ. કોદણ્ડોતિ વિદ્ધદણ્ડા ધનુવિકતિ.
637.Cāpoti majjhe vaṅkakājadaṇḍasadisā dhanuvikati. Kodaṇḍoti viddhadaṇḍā dhanuvikati.
સુરુસુરુવગ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Surusuruvaggavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૬. સુરુસુરુવગ્ગો • 6. Surusuruvaggo
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૬. સુરુસુરુવગ્ગવણ્ણના • 6. Surusuruvaggavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૬. સુરુસુરુવગ્ગવણ્ણના • 6. Surusuruvaggavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ૬. સુરુસુરુવગ્ગવણ્ણના • 6. Surusuruvaggavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૬. સુરુસુરુવગ્ગ-અત્થયોજના • 6. Surusuruvagga-atthayojanā