Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૧૦. સુસિમસુત્તવણ્ણના

    10. Susimasuttavaṇṇanā

    ૭૦. દસમે ગરુકતોતિ ગરુભાવહેતૂનં ઉત્તમગુણાનં મત્થકપ્પત્તિયા અનઞ્ઞસાધારણેન ગરુકારેન ગરુકતો. માનિતોતિ સમ્માપટિપત્તિયા માનિતો. તાય હિ વિઞ્ઞૂનં મનાપતાતિ આહ ‘‘મનેન પિયાયિતો’’તિ. ચતુપચ્ચયપૂજાય ચ પૂજિતોતિ ઇદં અત્થવચનં. યદત્થં સંગીતિકારેહિ ‘‘તેન ખો પન સમયેન ભગવા સક્કતો હોતી’’તિઆદિના ઇમસ્સ સુત્તસ્સ નિદાનં નિક્ખિત્તં, તસ્સ અત્થસ્સ ઉલ્લિઙ્ગવસેન વુત્તન્તિ દટ્ઠબ્બં. એસ નયો સેસપદેસુપિ. અંસકૂટતોતિ ઉત્તરાસઙ્ગેન ઉભો અંસકૂટે પટિચ્છાદેત્વા ઠિતા દક્ખિણઅંસકૂટતો, ઉભયતો વા અપનેન્તિ. પરિચિતગન્થવસેન પણ્ડિતપરિબ્બાજકો, યતો પચ્છા વિસેસભાગી જાતો. વિચિત્તનયાય ધમ્મકથાય કથનતો ‘‘કવિસેટ્ઠો’’તિ આહંસુ.

    70. Dasame garukatoti garubhāvahetūnaṃ uttamaguṇānaṃ matthakappattiyā anaññasādhāraṇena garukārena garukato. Mānitoti sammāpaṭipattiyā mānito. Tāya hi viññūnaṃ manāpatāti āha ‘‘manena piyāyito’’ti. Catupaccayapūjāya ca pūjitoti idaṃ atthavacanaṃ. Yadatthaṃ saṃgītikārehi ‘‘tena kho pana samayena bhagavā sakkato hotī’’tiādinā imassa suttassa nidānaṃ nikkhittaṃ, tassa atthassa ulliṅgavasena vuttanti daṭṭhabbaṃ. Esa nayo sesapadesupi. Aṃsakūṭatoti uttarāsaṅgena ubho aṃsakūṭe paṭicchādetvā ṭhitā dakkhiṇaaṃsakūṭato, ubhayato vā apanenti. Paricitaganthavasena paṇḍitaparibbājako, yato pacchā visesabhāgī jāto. Vicittanayāya dhammakathāya kathanato ‘‘kaviseṭṭho’’ti āhaṃsu.

    તેજુસ્સદોતિ મહાતેજો. પુરેભત્તકિચ્ચાદીનં નિયતભાવેન નિયમમનુયુત્તો. વિપસ્સનાલક્ખણમ્હીતિ ઞાણં તત્થ કથિતં. ધમ્મન્તિ તસ્સં તસ્સં પરિસાયં થેરસ્સ અસમ્મુખા દેસિતં ધમ્મં. આહરિત્વા કથેતિ તથા વરસ્સ દિન્નત્તા.

    Tejussadoti mahātejo. Purebhattakiccādīnaṃ niyatabhāvena niyamamanuyutto. Vipassanālakkhaṇamhīti ñāṇaṃ tattha kathitaṃ. Dhammanti tassaṃ tassaṃ parisāyaṃ therassa asammukhā desitaṃ dhammaṃ. Āharitvā katheti tathā varassa dinnattā.

    કિઞ્ચાપિ સુસિમો પૂરણાદયો વિય સત્થુપટિઞ્ઞો ન હોતિ, તિત્થિયેહિ પન ‘‘અયં બ્રાહ્મણપબ્બજિતો પઞ્ઞવા વેદઙ્ગકુસલો’’તિ ગણાચરિયટ્ઠાને ઠપિતો, તથા ચસ્સ સમ્ભાવિતો. તેન વુત્તં ‘‘અહં સત્થાતિ પટિજાનન્તો’’તિ, ન સસ્સતદિટ્ઠિકત્તા. તથા હેસ ભગવતો સમ્મુખા ઉપગન્તું અસક્ખિ.

    Kiñcāpi susimo pūraṇādayo viya satthupaṭiñño na hoti, titthiyehi pana ‘‘ayaṃ brāhmaṇapabbajito paññavā vedaṅgakusalo’’ti gaṇācariyaṭṭhāne ṭhapito, tathā cassa sambhāvito. Tena vuttaṃ ‘‘ahaṃ satthāti paṭijānanto’’ti, na sassatadiṭṭhikattā. Tathā hesa bhagavato sammukhā upagantuṃ asakkhi.

    અઞ્ઞાતિ અરહત્તસ્સ નામં અઞ્ઞિન્દ્રિયસ્સ ચિણ્ણન્તે પવત્તત્તા. તં પવત્તિન્તિ યં અઞ્ઞબ્યાકરણં વુત્તં, તં સુત્વા. અસ્સ સુસિમસ્સ, પરમપ્પમાણન્તિ ઉત્તમકોટિ. આચરિયમુટ્ઠીતિ આચરિયસ્સ મુટ્ઠિકતધમ્મો.

    Aññāti arahattassa nāmaṃ aññindriyassa ciṇṇante pavattattā. Taṃ pavattinti yaṃ aññabyākaraṇaṃ vuttaṃ, taṃ sutvā. Assa susimassa, paramappamāṇanti uttamakoṭi. Ācariyamuṭṭhīti ācariyassa muṭṭhikatadhammo.

    અઙ્ગસન્તતાયાતિ નીવરણાદીનં પચ્ચનીકધમ્માનં વિદૂરભાવેન ઝાનઙ્ગાનં વૂપસન્તતાય. નિબ્બુતસબ્બદરથપરિળાહતાય હિ તેસં ઝાનાનં પણીતતરભાવો. આરમ્મણસન્તતાયાતિ રૂપપતિભાગવિગમેન સણ્હસુખુમાદિભાવપ્પત્તસ્સ આરમ્મણસ્સ સન્તભાવેન. યદગ્ગેન હિ તેસં ભાવનાતિસયસમ્ભાવિતસણ્હસુખુમપ્પકારાનિ આરમ્મણાનિ સન્તાનિ, તદગ્ગેન ઝાનઙ્ગાનં સન્તતા વેદિતબ્બા. આરમ્મણસન્તતાય વા તદારમ્મણધમ્માનં સન્તતા લોકુત્તરધમ્મારમ્મણાહિ પચ્ચવેક્ખણાહિ દીપેતબ્બા. આરુપ્પવિમોક્ખાતિ અરૂપજ્ઝાનસઞ્ઞાવિમોક્ખા. પઞ્ઞામત્તેનેવ વિમુત્તા, ન ઉભતોભાગવિમુત્તા. ધમ્માનં ઠિતતા તંસભાવતા ધમ્મટ્ઠિતિ, અનિચ્ચદુક્ખાનત્તતા, તત્થ ઞાણં ધમ્મટ્ઠિતિઞાણન્તિ આહ ‘‘વિપસ્સનાઞાણ’’ન્તિ. એવમાહાતિ ‘‘પુબ્બે ખો, સુસિમ, ધમ્મટ્ઠિતિઞાણં, પચ્છા નિબ્બાને ઞાણ’’ન્તિ એવમાદિ.

    Aṅgasantatāyāti nīvaraṇādīnaṃ paccanīkadhammānaṃ vidūrabhāvena jhānaṅgānaṃ vūpasantatāya. Nibbutasabbadarathapariḷāhatāya hi tesaṃ jhānānaṃ paṇītatarabhāvo. Ārammaṇasantatāyāti rūpapatibhāgavigamena saṇhasukhumādibhāvappattassa ārammaṇassa santabhāvena. Yadaggena hi tesaṃ bhāvanātisayasambhāvitasaṇhasukhumappakārāni ārammaṇāni santāni, tadaggena jhānaṅgānaṃ santatā veditabbā. Ārammaṇasantatāya vā tadārammaṇadhammānaṃ santatā lokuttaradhammārammaṇāhi paccavekkhaṇāhi dīpetabbā. Āruppavimokkhāti arūpajjhānasaññāvimokkhā. Paññāmatteneva vimuttā, na ubhatobhāgavimuttā. Dhammānaṃ ṭhitatā taṃsabhāvatā dhammaṭṭhiti, aniccadukkhānattatā, tattha ñāṇaṃ dhammaṭṭhitiñāṇanti āha ‘‘vipassanāñāṇa’’nti. Evamāhāti ‘‘pubbe kho, susima, dhammaṭṭhitiñāṇaṃ, pacchā nibbāne ñāṇa’’nti evamādi.

    વિનાપિ સમાધિન્તિ સમથલક્ખણપ્પત્તં પુરિમસિદ્ધં વિનાપિ સમાધિન્તિ વિપસ્સનાયાનિકં સન્ધાય વુત્તં. એવન્તિ વુત્તાકારેન. ન સમાધિનિસ્સન્દો અનુપુબ્બવિહારા વિય. ન સમાધિઆનિસંસો લોકિયાભિઞ્ઞા વિય. ન સમાધિસ્સ નિપ્ફત્તિ સબ્બભવગ્ગં વિય. વિપસ્સનાય નિપ્ફત્તિ મગ્ગો વા ફલં વાતિ યોજના.

    Vināpisamādhinti samathalakkhaṇappattaṃ purimasiddhaṃ vināpi samādhinti vipassanāyānikaṃ sandhāya vuttaṃ. Evanti vuttākārena. Na samādhinissando anupubbavihārā viya. Na samādhiānisaṃso lokiyābhiññā viya. Na samādhissa nipphatti sabbabhavaggaṃ viya. Vipassanāya nipphatti maggo vā phalaṃ vāti yojanā.

    રૂપાદીસુ ચેતેસુ તિણ્ણં લક્ખણાનં પરિવત્તનવસેન દેસના તેપરિવટ્ટદેસના. અનુયોગં આરોપેન્તોતિ નનુ વુત્તં, સુસિમ, ઇદાનિ અરહત્તાધિગમેન સબ્બસો પચ્ચયાકારં પટિવિજ્ઝિત્વા તત્થ વિગતસમ્મોહોતિ અનુયોગં કરોન્તો. પાકટકરણત્થન્તિ યથા ત્વં, સુસિમ, નિજ્ઝાનકો સુક્ખવિપસ્સકો ચ હુત્વા આસવાનં ખયસમ્મસને સુપ્પતિટ્ઠિતો, એવમેતેપિ ભિક્ખૂ, તસ્મા ‘‘અપિ પન તુમ્હે આયસ્મન્તો’’તિઆદિના ન તે તયા અનુયુઞ્જિતબ્બાતિ.

    Rūpādīsu cetesu tiṇṇaṃ lakkhaṇānaṃ parivattanavasena desanā teparivaṭṭadesanā. Anuyogaṃ āropentoti nanu vuttaṃ, susima, idāni arahattādhigamena sabbaso paccayākāraṃ paṭivijjhitvā tattha vigatasammohoti anuyogaṃ karonto. Pākaṭakaraṇatthanti yathā tvaṃ, susima, nijjhānako sukkhavipassako ca hutvā āsavānaṃ khayasammasane suppatiṭṭhito, evametepi bhikkhū, tasmā ‘‘api pana tumhe āyasmanto’’tiādinā na te tayā anuyuñjitabbāti.

    સુસિમસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Susimasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.

    મહાવગ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Mahāvaggavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૧૦. સુસિમસુત્તં • 10. Susimasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૧૦. સુસિમસુત્તવણ્ણના • 10. Susimasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact