Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā

    [૨૦૮] ૮. સુસુમારજાતકવણ્ણના

    [208] 8. Susumārajātakavaṇṇanā

    અલં મેતેહિ અમ્બેહીતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો દેવદત્તસ્સ વધાય પરિસક્કનં આરબ્ભ કથેસિ. તદા હિ સત્થા ‘‘દેવદત્તો વધાય પરિસક્કતી’’તિ સુત્વા ‘‘ન, ભિક્ખવે, ઇદાનેવ દેવદત્તો મય્હં વધાય પરિસક્કતિ, પુબ્બેપિ પરિસક્કિયેવ, સન્તાસમત્તમ્પિ પન કાતું ન સક્ખી’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.

    Alaṃmetehi ambehīti idaṃ satthā jetavane viharanto devadattassa vadhāya parisakkanaṃ ārabbha kathesi. Tadā hi satthā ‘‘devadatto vadhāya parisakkatī’’ti sutvā ‘‘na, bhikkhave, idāneva devadatto mayhaṃ vadhāya parisakkati, pubbepi parisakkiyeva, santāsamattampi pana kātuṃ na sakkhī’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે હિમવન્તપદેસે બોધિસત્તો કપિયોનિયં નિબ્બત્તિત્વા નાગબલો થામસમ્પન્નો મહાસરીરો સોભગ્ગપ્પત્તો હુત્વા ગઙ્ગાનિવત્તને અરઞ્ઞાયતને વાસં કપ્પેસિ. તદા ગઙ્ગાય એકો સુસુમારો વસિ. અથસ્સ ભરિયા બોધિસત્તસ્સ સરીરં દિસ્વા તસ્સ હદયમંસે દોહળં ઉપ્પાદેત્વા સુસુમારં આહ – ‘‘અહં સામિ, એતસ્સ કપિરાજસ્સ હદયમંસં ખાદિતુકામા’’તિ. ‘‘ભદ્દે, મયં જલગોચરા, એસો થલગોચરો, કિન્તિ નં ગણ્હિતું સક્ખિસ્સામા’’તિ. ‘‘યેન કેનચિ ઉપાયેન ગણ્હ, સચે ન લભિસ્સામિ, મરિસ્સામી’’તિ. ‘‘તેન હિ મા સોચિ, અત્થેકો ઉપાયો, ખાદાપેસ્સામિ તં તસ્સ હદયમંસ’’ન્તિ સુસુમારિં સમસ્સાસેત્વા બોધિસત્તસ્સ ગઙ્ગાય પાનીયં પિવિત્વા ગઙ્ગાતીરે નિસિન્નકાલે સન્તિકં ગન્ત્વા એવમાહ – ‘‘વાનરિન્દ, ઇમસ્મિં પદેસે કસાયફલાનિ ખાદન્તો કિં ત્વં નિવિટ્ઠટ્ઠાનેયેવ ચરસિ, પારગઙ્ગાય અમ્બલબુજાદીનં મધુરફલાનં અન્તો નત્થિ, કિં તે તત્થ ગન્ત્વા ફલાફલં ખાદિતું ન વટ્ટતી’’તિ? ‘‘કુમ્ભીલરાજ, ગઙ્ગા મહોદકા વિત્થિણ્ણા, કથં તત્થ ગમિસ્સામી’’તિ? ‘‘સચે ઇચ્છસિ, અહં તં મમ પિટ્ઠિં આરોપેત્વા નેસ્સામી’’તિ. સો સદ્દહિત્વા ‘‘સાધૂ’’તિ સમ્પટિચ્છિ. ‘‘તેન હિ એહિ પિટ્ઠિં મે અભિરૂહા’’તિ ચ વુત્તે તં અભિરુહિ. સુસુમારો થોકં નેત્વા ઉદકે ઓસીદાપેસિ.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente himavantapadese bodhisatto kapiyoniyaṃ nibbattitvā nāgabalo thāmasampanno mahāsarīro sobhaggappatto hutvā gaṅgānivattane araññāyatane vāsaṃ kappesi. Tadā gaṅgāya eko susumāro vasi. Athassa bhariyā bodhisattassa sarīraṃ disvā tassa hadayamaṃse dohaḷaṃ uppādetvā susumāraṃ āha – ‘‘ahaṃ sāmi, etassa kapirājassa hadayamaṃsaṃ khāditukāmā’’ti. ‘‘Bhadde, mayaṃ jalagocarā, eso thalagocaro, kinti naṃ gaṇhituṃ sakkhissāmā’’ti. ‘‘Yena kenaci upāyena gaṇha, sace na labhissāmi, marissāmī’’ti. ‘‘Tena hi mā soci, attheko upāyo, khādāpessāmi taṃ tassa hadayamaṃsa’’nti susumāriṃ samassāsetvā bodhisattassa gaṅgāya pānīyaṃ pivitvā gaṅgātīre nisinnakāle santikaṃ gantvā evamāha – ‘‘vānarinda, imasmiṃ padese kasāyaphalāni khādanto kiṃ tvaṃ niviṭṭhaṭṭhāneyeva carasi, pāragaṅgāya ambalabujādīnaṃ madhuraphalānaṃ anto natthi, kiṃ te tattha gantvā phalāphalaṃ khādituṃ na vaṭṭatī’’ti? ‘‘Kumbhīlarāja, gaṅgā mahodakā vitthiṇṇā, kathaṃ tattha gamissāmī’’ti? ‘‘Sace icchasi, ahaṃ taṃ mama piṭṭhiṃ āropetvā nessāmī’’ti. So saddahitvā ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchi. ‘‘Tena hi ehi piṭṭhiṃ me abhirūhā’’ti ca vutte taṃ abhiruhi. Susumāro thokaṃ netvā udake osīdāpesi.

    બોધિસત્તો ‘‘સમ્મ, ઉદકે મં ઓસીદાપેસિ, કિં નુ ખો એત’’ન્તિ આહ. ‘‘નાહં તં ધમ્મસુધમ્મતાય ગહેત્વા ગચ્છામિ, ભરિયાય પન મે તવ હદયમંસે દોહળો ઉપ્પન્નો, તમહં તવ હદયં ખાદાપેતુકામો’’તિ. ‘‘સમ્મ, કથેન્તેન તે સુન્દરં કતં. સચે હિ અમ્હાકં ઉદરે હદયં ભવેય્ય, સાખગ્ગેસુ ચરન્તાનં ચુણ્ણવિચુણ્ણં ભવેય્યા’’તિ. ‘‘કહં પન તુમ્હે ઠપેથા’’તિ? બોધિસત્તો અવિદૂરે એકં ઉદુમ્બરં પક્કફલપિણ્ડિસઞ્છન્નં દસ્સેન્તો ‘‘પસ્સેતાનિ અમ્હાકં હદયાનિ એતસ્મિં ઉદુમ્બરે ઓલમ્બન્તી’’તિ આહ. ‘‘સચે મે હદયં દસ્સસિ, અહં તં ન મારેસ્સામી’’તિ. ‘‘તેન હિ મં એત્થ નેહિ, અહં તે રુક્ખે ઓલમ્બન્તં દસ્સામી’’તિ. સો તં આદાય તત્થ અગમાસિ. બોધિસત્તો તસ્સ પિટ્ઠિતો ઉપ્પતિત્વા ઉદુમ્બરરુક્ખે નિસીદિત્વા ‘‘સમ્મ, બાલ સુસુમાર, ‘ઇમેસં સત્તાનં હદયં નામ રુક્ખગ્ગે હોતી’તિ સઞ્ઞી અહોસિ, બાલોસિ, અહં તં વઞ્ચેસિં, તવ ફલાફલં તવેવ હોતુ, સરીરમેવ પન તે મહન્તં પઞ્ઞા પન નત્થી’’તિ વત્વા ઇમમત્થં પકાસેન્તો ઇમા ગાથા અવોચ –

    Bodhisatto ‘‘samma, udake maṃ osīdāpesi, kiṃ nu kho eta’’nti āha. ‘‘Nāhaṃ taṃ dhammasudhammatāya gahetvā gacchāmi, bhariyāya pana me tava hadayamaṃse dohaḷo uppanno, tamahaṃ tava hadayaṃ khādāpetukāmo’’ti. ‘‘Samma, kathentena te sundaraṃ kataṃ. Sace hi amhākaṃ udare hadayaṃ bhaveyya, sākhaggesu carantānaṃ cuṇṇavicuṇṇaṃ bhaveyyā’’ti. ‘‘Kahaṃ pana tumhe ṭhapethā’’ti? Bodhisatto avidūre ekaṃ udumbaraṃ pakkaphalapiṇḍisañchannaṃ dassento ‘‘passetāni amhākaṃ hadayāni etasmiṃ udumbare olambantī’’ti āha. ‘‘Sace me hadayaṃ dassasi, ahaṃ taṃ na māressāmī’’ti. ‘‘Tena hi maṃ ettha nehi, ahaṃ te rukkhe olambantaṃ dassāmī’’ti. So taṃ ādāya tattha agamāsi. Bodhisatto tassa piṭṭhito uppatitvā udumbararukkhe nisīditvā ‘‘samma, bāla susumāra, ‘imesaṃ sattānaṃ hadayaṃ nāma rukkhagge hotī’ti saññī ahosi, bālosi, ahaṃ taṃ vañcesiṃ, tava phalāphalaṃ taveva hotu, sarīrameva pana te mahantaṃ paññā pana natthī’’ti vatvā imamatthaṃ pakāsento imā gāthā avoca –

    ૧૧૫.

    115.

    ‘‘અલં મેતેહિ અમ્બેહિ, જમ્બૂહિ પનસેહિ ચ;

    ‘‘Alaṃ metehi ambehi, jambūhi panasehi ca;

    યાનિ પારં સમુદ્દસ્સ, વરં મય્હં ઉદુમ્બરો.

    Yāni pāraṃ samuddassa, varaṃ mayhaṃ udumbaro.

    ૧૧૬.

    116.

    ‘‘મહતી વત તે બોન્દિ, ન ચ પઞ્ઞા તદૂપિકા;

    ‘‘Mahatī vata te bondi, na ca paññā tadūpikā;

    સુસુમાર વઞ્ચિતો મેસિ, ગચ્છ દાનિ યથાસુખ’’ન્તિ.

    Susumāra vañcito mesi, gaccha dāni yathāsukha’’nti.

    તત્થ અલં મેતેહીતિ યાનિ તયા દીપકે નિદ્દિટ્ઠાનિ, એતેહિ મય્હં અલં. વરં મય્હં ઉદુમ્બરોતિ મય્હં અયમેવ ઉદુમ્બરરુક્ખો વરં. બોન્દીતિ સરીરં. તદૂપિકાતિ પઞ્ઞા પન તે તદૂપિકા તસ્સ સરીરસ્સ અનુચ્છવિકા નત્થિ. ગચ્છ દાનિ યથાસુખન્તિ ઇદાનિ યથાસુખં ગચ્છ, નત્થિ તે હદયમંસગહણૂપાયોતિ અત્થો. સુસુમારો સહસ્સં પરાજિતો વિય દુક્ખી દુમ્મનો પજ્ઝાયન્તોવ અત્તનો નિવાસટ્ઠાનમેવ ગતો.

    Tattha alaṃ metehīti yāni tayā dīpake niddiṭṭhāni, etehi mayhaṃ alaṃ. Varaṃ mayhaṃ udumbaroti mayhaṃ ayameva udumbararukkho varaṃ. Bondīti sarīraṃ. Tadūpikāti paññā pana te tadūpikā tassa sarīrassa anucchavikā natthi. Gaccha dāni yathāsukhanti idāni yathāsukhaṃ gaccha, natthi te hadayamaṃsagahaṇūpāyoti attho. Susumāro sahassaṃ parājito viya dukkhī dummano pajjhāyantova attano nivāsaṭṭhānameva gato.

    સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા સુસુમારો દેવદત્તો અહોસિ, સુસુમારી ચિઞ્ચમાણવિકા, કપિરાજા પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā susumāro devadatto ahosi, susumārī ciñcamāṇavikā, kapirājā pana ahameva ahosi’’nti.

    સુસુમારજાતકવણ્ણના અટ્ઠમા.

    Susumārajātakavaṇṇanā aṭṭhamā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૨૦૮. સુસુમારજાતકં • 208. Susumārajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact