Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya |
૧૧. સુતવન્તસુત્તં
11. Sutavantasuttaṃ
૧૨૩. એકં સમયં આયસ્મા ચ સારિપુત્તો આયસ્મા ચ મહાકોટ્ઠિકો બારાણસિયં વિહરન્તિ ઇસિપતને મિગદાયે. અથ ખો આયસ્મા મહાકોટ્ઠિકો સાયન્હસમયં પટિસલ્લાના વુટ્ઠિતો યેનાયસ્મા સારિપુત્તો તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા…પે॰… એતદવોચ –
123. Ekaṃ samayaṃ āyasmā ca sāriputto āyasmā ca mahākoṭṭhiko bārāṇasiyaṃ viharanti isipatane migadāye. Atha kho āyasmā mahākoṭṭhiko sāyanhasamayaṃ paṭisallānā vuṭṭhito yenāyasmā sāriputto tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā…pe… etadavoca –
‘‘સુતવતાવુસો સારિપુત્ત, ભિક્ખુના કતમે ધમ્મા યોનિસો મનસિ કાતબ્બા’’તિ? ‘‘સુતવતાવુસો કોટ્ઠિક, ભિક્ખુના પઞ્ચુપાદાનક્ખન્ધા અનિચ્ચતો…પે॰… અનત્તતો યોનિસો મનસિ કાતબ્બા. કતમે પઞ્ચ? સેય્યથિદં – રૂપુપાદાનક્ખન્ધો…પે॰… વિઞ્ઞાણુપાદાનક્ખન્ધો. સુતવતાવુસો કોટ્ઠિક, ભિક્ખુના ઇમે પઞ્ચુપાદાનક્ખન્ધા અનિચ્ચતો…પે॰… અનત્તતો યોનિસો મનસિ કાતબ્બા. ઠાનં ખો પનેતં, આવુસો, વિજ્જતિ – યં સુતવા ભિક્ખુ ઇમે પઞ્ચુપાદાનક્ખન્ધે અનિચ્ચતો…પે॰… અનત્તતો યોનિસો મનસિ કરોન્તો સોતાપત્તિફલં સચ્છિકરેય્યા’’તિ.
‘‘Sutavatāvuso sāriputta, bhikkhunā katame dhammā yoniso manasi kātabbā’’ti? ‘‘Sutavatāvuso koṭṭhika, bhikkhunā pañcupādānakkhandhā aniccato…pe… anattato yoniso manasi kātabbā. Katame pañca? Seyyathidaṃ – rūpupādānakkhandho…pe… viññāṇupādānakkhandho. Sutavatāvuso koṭṭhika, bhikkhunā ime pañcupādānakkhandhā aniccato…pe… anattato yoniso manasi kātabbā. Ṭhānaṃ kho panetaṃ, āvuso, vijjati – yaṃ sutavā bhikkhu ime pañcupādānakkhandhe aniccato…pe… anattato yoniso manasi karonto sotāpattiphalaṃ sacchikareyyā’’ti.
‘‘સોતાપન્નેન પનાવુસો સારિપુત્ત, ભિક્ખુના કતમે ધમ્મા યોનિસો મનસિ કાતબ્બા’’તિ? ‘‘સોતાપન્નેનપિ ખો આવુસો કોટ્ઠિક , ભિક્ખુના ઇમે પઞ્ચુપાદાનક્ખન્ધા અનિચ્ચતો…પે॰… અનત્તતો યોનિસો મનસિ કાતબ્બા. ઠાનં ખો પનેતં, આવુસો, વિજ્જતિ – યં સોતાપન્નો ભિક્ખુ ઇમે પઞ્ચુપાદાનક્ખન્ધે અનિચ્ચતો…પે॰… અનત્તતો યોનિસો મનસિ કરોન્તો સકદાગામિફલં…પે॰… અનાગામિફલં…પે॰… અરહત્તફલં સચ્છિકરેય્યા’’તિ.
‘‘Sotāpannena panāvuso sāriputta, bhikkhunā katame dhammā yoniso manasi kātabbā’’ti? ‘‘Sotāpannenapi kho āvuso koṭṭhika , bhikkhunā ime pañcupādānakkhandhā aniccato…pe… anattato yoniso manasi kātabbā. Ṭhānaṃ kho panetaṃ, āvuso, vijjati – yaṃ sotāpanno bhikkhu ime pañcupādānakkhandhe aniccato…pe… anattato yoniso manasi karonto sakadāgāmiphalaṃ…pe… anāgāmiphalaṃ…pe… arahattaphalaṃ sacchikareyyā’’ti.
‘‘અરહતા પનાવુસો સારિપુત્ત, કતમે ધમ્મા યોનિસો મનસિ કાતબ્બા’’તિ? ‘‘અરહતાપિ ખ્વાવુસો, કોટ્ઠિક, ઇમે પઞ્ચુપાદાનક્ખન્ધા અનિચ્ચતો દુક્ખતો રોગતો ગણ્ડતો સલ્લતો અઘતો આબાધતો પરતો પલોકતો સુઞ્ઞતો અનત્તતો યોનિસો મનસિ કાતબ્બા. નત્થિ, ખ્વાવુસો, અરહતો ઉત્તરિ કરણીયં, કતસ્સ વા પતિચયો; અપિ ચ ખો ઇમે ધમ્મા ભાવિતા બહુલીકતા દિટ્ઠધમ્મસુખવિહારાય ચેવ સંવત્તન્તિ સતિસમ્પજઞ્ઞા ચા’’તિ. એકાદસમં.
‘‘Arahatā panāvuso sāriputta, katame dhammā yoniso manasi kātabbā’’ti? ‘‘Arahatāpi khvāvuso, koṭṭhika, ime pañcupādānakkhandhā aniccato dukkhato rogato gaṇḍato sallato aghato ābādhato parato palokato suññato anattato yoniso manasi kātabbā. Natthi, khvāvuso, arahato uttari karaṇīyaṃ, katassa vā paticayo; api ca kho ime dhammā bhāvitā bahulīkatā diṭṭhadhammasukhavihārāya ceva saṃvattanti satisampajaññā cā’’ti. Ekādasamaṃ.
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૧૧. સુતવન્તસુત્તવણ્ણના • 11. Sutavantasuttavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૧૧. સુતવન્તસુત્તવણ્ણના • 11. Sutavantasuttavaṇṇanā