Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પેતવત્થુ-અટ્ઠકથા • Petavatthu-aṭṭhakathā |
૧૧. સુત્તપેતવત્થુવણ્ણના
11. Suttapetavatthuvaṇṇanā
અહં પુરે પબ્બજિતસ્સ ભિક્ખુનોતિ ઇદં સુત્તપેતવત્થુ. તસ્સ કા ઉપ્પત્તિ? સાવત્થિયા કિર અવિદૂરે અઞ્ઞતરસ્મિં ગામકે અમ્હાકં સત્થરિ અનુપ્પન્નેયેવ સત્તન્નં વસ્સસતાનં ઉપરિ અઞ્ઞતરો દારકો એકં પચ્ચેકબુદ્ધં ઉપટ્ઠહિ. તસ્સ માતા તસ્મિં વયપ્પત્તે તસ્સત્થાય સમાનકુલતો અઞ્ઞતરં કુલધીતરં આનેસિ. વિવાહદિવસેયેવ ચ સો કુમારો સહાયેહિ સદ્ધિં ન્હાયિતું ગતો અહિના દટ્ઠો કાલમકાસિ, ‘‘યક્ખગાહેના’’તિપિ વદન્તિ. સો પચ્ચેકબુદ્ધસ્સ ઉપટ્ઠાનેન બહું કુસલકમ્મં કત્વા ઠિતોપિ તસ્સા દારિકાય પટિબદ્ધચિત્તતાય વિમાનપેતો હુત્વા નિબ્બત્તિ, મહિદ્ધિકો પન અહોસિ મહાનુભાવો.
Ahaṃ pure pabbajitassa bhikkhunoti idaṃ suttapetavatthu. Tassa kā uppatti? Sāvatthiyā kira avidūre aññatarasmiṃ gāmake amhākaṃ satthari anuppanneyeva sattannaṃ vassasatānaṃ upari aññataro dārako ekaṃ paccekabuddhaṃ upaṭṭhahi. Tassa mātā tasmiṃ vayappatte tassatthāya samānakulato aññataraṃ kuladhītaraṃ ānesi. Vivāhadivaseyeva ca so kumāro sahāyehi saddhiṃ nhāyituṃ gato ahinā daṭṭho kālamakāsi, ‘‘yakkhagāhenā’’tipi vadanti. So paccekabuddhassa upaṭṭhānena bahuṃ kusalakammaṃ katvā ṭhitopi tassā dārikāya paṭibaddhacittatāya vimānapeto hutvā nibbatti, mahiddhiko pana ahosi mahānubhāvo.
અથ સો તં દારિકં અત્તનો વિમાનં નેતુકામો ‘‘કેન નુ ખો ઉપાયેન એસા દિટ્ઠધમ્મવેદનીયકમ્મં કત્વા મયા સદ્ધિં ઇધ અભિરમેય્યા’’તિ તસ્સા દિબ્બભોગસમ્પત્તિયા અનુભવનહેતું વીમંસન્તો પચ્ચેકબુદ્ધં ચીવરકમ્મં કરોન્તં દિસ્વા મનુસ્સરૂપેન ગન્ત્વા વન્દિત્વા ‘‘કિં, ભન્તે, સુત્તકેન અત્થો અત્થી’’તિ આહ. ‘‘ચીવરકમ્મં કરોમિ, ઉપાસકા’’તિ. ‘‘તેન હિ, ભન્તે, અસુકસ્મિં ઠાને સુત્તભિક્ખં ચરથા’’તિ તસ્સા દારિકાય ગેહં દસ્સેસિ. પચ્ચેકબુદ્ધો તત્થ ગન્ત્વા ઘરદ્વારે અટ્ઠાસિ. અથ સા પચ્ચેકબુદ્ધં તત્થ ઠિતં દિસ્વા પસન્નમાનસા ‘‘સુત્તકેન મે અય્યો અત્થિકો’’તિ ઞત્વા એકં સુત્તગુળં અદાસિ. અથ સો અમનુસ્સો મનુસ્સરૂપેન તસ્સ દારિકાય ઘરં ગન્ત્વા તસ્સા માતરં યાચિત્વા તાય સદ્ધિં કતિપાહં વસિત્વા તસ્સા માતુયા અનુગ્ગહત્થં તસ્મિં ગેહે સબ્બભાજનાનિ હિરઞ્ઞસુવણ્ણસ્સ પૂરેત્વા સબ્બત્થ ઉપરિ નામં લિખિ ‘‘ઇદં દેવદત્તિયં ધનં ન કેનચિ ગહેતબ્બ’’ન્તિ, તઞ્ચ દારિકં ગહેત્વા અત્તનો વિમાનં અગમાસિ. તસ્સા માતા પહૂતં ધનં લભિત્વા અત્તનો ઞાતકાનં કપણદ્ધિકાદિનઞ્ચ દત્વા અત્તના ચ પરિભુઞ્જિત્વા કાલં કરોન્તી ‘‘મમ ધીતા આગચ્છતિ ચે, ઇદં ધનં દસ્સેથા’’તિ ઞાતકાનં કથેત્વા કાલમકાસિ.
Atha so taṃ dārikaṃ attano vimānaṃ netukāmo ‘‘kena nu kho upāyena esā diṭṭhadhammavedanīyakammaṃ katvā mayā saddhiṃ idha abhirameyyā’’ti tassā dibbabhogasampattiyā anubhavanahetuṃ vīmaṃsanto paccekabuddhaṃ cīvarakammaṃ karontaṃ disvā manussarūpena gantvā vanditvā ‘‘kiṃ, bhante, suttakena attho atthī’’ti āha. ‘‘Cīvarakammaṃ karomi, upāsakā’’ti. ‘‘Tena hi, bhante, asukasmiṃ ṭhāne suttabhikkhaṃ carathā’’ti tassā dārikāya gehaṃ dassesi. Paccekabuddho tattha gantvā gharadvāre aṭṭhāsi. Atha sā paccekabuddhaṃ tattha ṭhitaṃ disvā pasannamānasā ‘‘suttakena me ayyo atthiko’’ti ñatvā ekaṃ suttaguḷaṃ adāsi. Atha so amanusso manussarūpena tassa dārikāya gharaṃ gantvā tassā mātaraṃ yācitvā tāya saddhiṃ katipāhaṃ vasitvā tassā mātuyā anuggahatthaṃ tasmiṃ gehe sabbabhājanāni hiraññasuvaṇṇassa pūretvā sabbattha upari nāmaṃ likhi ‘‘idaṃ devadattiyaṃ dhanaṃ na kenaci gahetabba’’nti, tañca dārikaṃ gahetvā attano vimānaṃ agamāsi. Tassā mātā pahūtaṃ dhanaṃ labhitvā attano ñātakānaṃ kapaṇaddhikādinañca datvā attanā ca paribhuñjitvā kālaṃ karontī ‘‘mama dhītā āgacchati ce, idaṃ dhanaṃ dassethā’’ti ñātakānaṃ kathetvā kālamakāsi.
તતો સત્તન્નં વસ્સસતાનં અચ્ચયેન અમ્હાકં ભગવતિ લોકે ઉપ્પજ્જિત્વા પવત્તિતવરધમ્મચક્કે અનુક્કમેન સાવત્થિયં વિહરન્તે તસ્સા ઇત્થિયા તેન અમનુસ્સેન સદ્ધિં વસન્તિયા ઉક્કણ્ઠા ઉપ્પજ્જિ. સા તં ‘‘સાધુ, અય્યપુત્ત, મં સકઞ્ઞેવ ગેહં પટિનેહી’’તિ વદન્તી –
Tato sattannaṃ vassasatānaṃ accayena amhākaṃ bhagavati loke uppajjitvā pavattitavaradhammacakke anukkamena sāvatthiyaṃ viharante tassā itthiyā tena amanussena saddhiṃ vasantiyā ukkaṇṭhā uppajji. Sā taṃ ‘‘sādhu, ayyaputta, maṃ sakaññeva gehaṃ paṭinehī’’ti vadantī –
૩૪૧.
341.
‘‘અહં પુરે પબ્બજિતસ્સ ભિક્ખુનો,
‘‘Ahaṃ pure pabbajitassa bhikkhuno,
સુત્તં અદાસિં ઉપસઙ્કમ્મ યાચિતા;
Suttaṃ adāsiṃ upasaṅkamma yācitā;
તસ્સ વિપાકો વિપુલફલૂપલબ્ભતિ,
Tassa vipāko vipulaphalūpalabbhati,
બહુકા ચ મે ઉપ્પજ્જરે વત્થકોટિયો.
Bahukā ca me uppajjare vatthakoṭiyo.
૩૪૨.
342.
‘‘પુપ્ફાભિકિણ્ણં રમિતં વિમાનં, અનેકચિત્તં નરનારિસેવિતં;
‘‘Pupphābhikiṇṇaṃ ramitaṃ vimānaṃ, anekacittaṃ naranārisevitaṃ;
સાહં ભુઞ્જામિ ચ પારુપામિ ચ, પહૂતવિત્તા ન ચ તાવ ખીયતિ.
Sāhaṃ bhuñjāmi ca pārupāmi ca, pahūtavittā na ca tāva khīyati.
૩૪૩.
343.
‘‘તસ્સેવ કમ્મસ્સ વિપાકમન્વયા, સુખઞ્ચ સાતઞ્ચ ઇધૂપલબ્ભતિ;
‘‘Tasseva kammassa vipākamanvayā, sukhañca sātañca idhūpalabbhati;
સાહં ગન્ત્વા પુનદેવ માનુસં, કાહામિ પુઞ્ઞાનિ નયય્યપુત્ત મ’’ન્તિ. –
Sāhaṃ gantvā punadeva mānusaṃ, kāhāmi puññāni nayayyaputta ma’’nti. –
ઇમા ગાથા અભાસિ.
Imā gāthā abhāsi.
૩૪૧. તત્થ ‘‘પબ્બજિતસ્સ ભિક્ખુનો’’તિ ઇદં પચ્ચેકબુદ્ધં સદ્ધાય વુત્તં. સો હિ કામાદિમલાનં અત્તનો સન્તાનતો અનવસેસતો પબ્બાજિતત્તા પહીનત્તા પરમત્થતો ‘‘પબ્બજિતો’’તિ, ભિન્નકિલેસત્તા ‘‘ભિક્ખૂ’’તિ ચ વત્તબ્બતં અરહતિ. સુત્તન્તિ કપ્પાસિયસુત્તં. ઉપસઙ્કમ્માતિ મય્હં ગેહં ઉપસઙ્કમિત્વા. યાચિતાતિ ‘‘ઉદ્દિસ્સ અરિયા તિટ્ઠન્તિ, એસા અરિયાન યાચના’’તિ (જા॰ ૧.૭.૫૯) એવં વુત્તાય કાયવિઞ્ઞત્તિપયોગસઙ્ખાતાય ભિક્ખાચરિયાય યાચિતા. તસ્સાતિ તસ્સ સુત્તદાનસ્સ. વિપાકો વિપુલફલૂપલબ્ભતીતિ વિપુલફલો ઉળારઉદયો મહાઉદયો વિપાકો એતરહિ ઉપલબ્ભતિ પચ્ચનુભવીયતિ. બહુકાતિ અનેકા. વત્થકોટિયોતિ વત્થાનં કોટિયો, અનેકસતસહસ્સપભેદાનિ વત્થાનીતિ અત્થો.
341. Tattha ‘‘pabbajitassa bhikkhuno’’ti idaṃ paccekabuddhaṃ saddhāya vuttaṃ. So hi kāmādimalānaṃ attano santānato anavasesato pabbājitattā pahīnattā paramatthato ‘‘pabbajito’’ti, bhinnakilesattā ‘‘bhikkhū’’ti ca vattabbataṃ arahati. Suttanti kappāsiyasuttaṃ. Upasaṅkammāti mayhaṃ gehaṃ upasaṅkamitvā. Yācitāti ‘‘uddissa ariyā tiṭṭhanti, esā ariyāna yācanā’’ti (jā. 1.7.59) evaṃ vuttāya kāyaviññattipayogasaṅkhātāya bhikkhācariyāya yācitā. Tassāti tassa suttadānassa. Vipāko vipulaphalūpalabbhatīti vipulaphalo uḷāraudayo mahāudayo vipāko etarahi upalabbhati paccanubhavīyati. Bahukāti anekā. Vatthakoṭiyoti vatthānaṃ koṭiyo, anekasatasahassapabhedāni vatthānīti attho.
૩૪૨. અનેકચિત્તન્તિ નાનાવિધચિત્તકમ્મં, અનેકેહિ વા મુત્તામણિઆદીહિ રતનેહિ વિચિત્તરૂપં. નરનારિસેવિતન્તિ પરિચારકભૂતેહિ નરેહિ નારીહિ ચ ઉપસેવિતં. સાહં ભુઞ્જામીતિ સા અહં તં વિમાનં પરિભુઞ્જામિ. પારુપામીતિ અનેકાસુ વત્થકોટીસુ ઇચ્છિતિચ્છિતં નિવાસેમિ ચેવ પરિદહામિ ચ. પહૂતવિત્તાતિ પહૂતવિત્તૂપકરણા મહદ્ધના મહાભોગા. ન ચ તાવ ખીયતીતિ તઞ્ચ વિત્તં ન ખીયતિ, ન પરિક્ખયં પરિયાદાનં ગચ્છતિ.
342.Anekacittanti nānāvidhacittakammaṃ, anekehi vā muttāmaṇiādīhi ratanehi vicittarūpaṃ. Naranārisevitanti paricārakabhūtehi narehi nārīhi ca upasevitaṃ. Sāhaṃ bhuñjāmīti sā ahaṃ taṃ vimānaṃ paribhuñjāmi. Pārupāmīti anekāsu vatthakoṭīsu icchiticchitaṃ nivāsemi ceva paridahāmi ca. Pahūtavittāti pahūtavittūpakaraṇā mahaddhanā mahābhogā. Na ca tāva khīyatīti tañca vittaṃ na khīyati, na parikkhayaṃ pariyādānaṃ gacchati.
૩૪૩. તસ્સેવ કમ્મસ્સ વિપાકમન્વયાતિ તસ્સેવ સુત્તદાનમયપુઞ્ઞકમ્મસ્સ અન્વયા પચ્ચયા હેતુભાવેન વિપાકભૂતં સુખં, ઇટ્ઠમધુરસઙ્ખાતં સાતઞ્ચ ઇધ ઇમસ્મિં વિમાને ઉપલબ્ભતિ. ગન્ત્વા પુનદેવ માનુસન્તિ પુન એવ મનુસ્સલોકં ઉપગન્ત્વા. કાહામિ પુઞ્ઞાનીતિ મય્હં સુખવિસેસનિપ્ફાદકાનિ પુઞ્ઞાનિ કરિસ્સામિ, યેસં વા મયા અયં સમ્પત્તિ લદ્ધાતિ અધિપ્પાયો. નયય્યપુત્ત મન્તિ, અય્યપુત્ત, મં મનુસ્સલોકં નય, નેહીતિ અત્થો.
343.Tasseva kammassa vipākamanvayāti tasseva suttadānamayapuññakammassa anvayā paccayā hetubhāvena vipākabhūtaṃ sukhaṃ, iṭṭhamadhurasaṅkhātaṃ sātañca idha imasmiṃ vimāne upalabbhati. Gantvā punadeva mānusanti puna eva manussalokaṃ upagantvā. Kāhāmi puññānīti mayhaṃ sukhavisesanipphādakāni puññāni karissāmi, yesaṃ vā mayā ayaṃ sampatti laddhāti adhippāyo. Nayayyaputta manti, ayyaputta, maṃ manussalokaṃ naya, nehīti attho.
તં સુત્વા સો અમનુસ્સો તસ્સા પટિબદ્ધચિત્તતાય અનુકમ્પાય ગમનં અનિચ્છન્તો –
Taṃ sutvā so amanusso tassā paṭibaddhacittatāya anukampāya gamanaṃ anicchanto –
૩૪૪.
344.
‘‘સત્ત તુવં વસ્સસતા ઇધાગતા,
‘‘Satta tuvaṃ vassasatā idhāgatā,
જિણ્ણા ચ વુડ્ઢા ચ તહિં ભવિસ્સસિ;
Jiṇṇā ca vuḍḍhā ca tahiṃ bhavissasi;
સબ્બેવ તે કાલકતા ચ ઞાતકા,
Sabbeva te kālakatā ca ñātakā,
કિં તત્થ ગન્ત્વાન ઇતો કરિસ્સસી’’તિ. –
Kiṃ tattha gantvāna ito karissasī’’ti. –
ગાથમાહ. તત્થ સત્તાતિ વિભત્તિલોપેન નિદ્દેસો, નિસ્સક્કે વા એતં પચ્ચત્તવચનં. વસ્સસતાતિ વસ્સસતતો, સત્તહિ વસ્સસતેહિ ઉદ્ધં તુવં ઇધાગતા ઇમં વિમાનં આગતા, ઇધાગતાય તુય્હં સત્ત વસ્સસતાનિ હોન્તીતિ અત્થો. જિણ્ણા ચ વુડ્ઢા ચ તહિં ભવિસ્સસીતિ ઇધ દિબ્બેહિ ઉતુઆહારેહિ ઉપથમ્ભિતત્તભાવા કમ્માનુભાવેન એત્તકં કાલં દહરાકારેનેવ ઠિતા. ઇતો પન ગતા કમ્મસ્સ ચ પરિક્ખીણત્તા મનુસ્સાનઞ્ચ ઉતુઆહારવસેન જરાજિણ્ણા વયોવુડ્ઢા ચ તહિં મનુસ્સલોકે ભવિસ્સસિ. કિન્તિ? સબ્બેવ તે કાલકતા ચ ઞાતકાતિ દીઘસ્સ અદ્ધુનો ગતત્તા તવ ઞાતયોપિ સબ્બે એવ મતા, તસ્મા ઇતો દેવલોકતો તત્થ મનુસ્સલોકં ગન્ત્વા કિં કરિસ્સસિ, અવસેસમ્પિ આયુઞ્ચ ઇધેવ ખેપેહિ, ઇધ વસાહીતિ અધિપ્પાયો.
Gāthamāha. Tattha sattāti vibhattilopena niddeso, nissakke vā etaṃ paccattavacanaṃ. Vassasatāti vassasatato, sattahi vassasatehi uddhaṃ tuvaṃ idhāgatā imaṃ vimānaṃ āgatā, idhāgatāya tuyhaṃ satta vassasatāni hontīti attho. Jiṇṇā cavuḍḍhā ca tahiṃ bhavissasīti idha dibbehi utuāhārehi upathambhitattabhāvā kammānubhāvena ettakaṃ kālaṃ daharākāreneva ṭhitā. Ito pana gatā kammassa ca parikkhīṇattā manussānañca utuāhāravasena jarājiṇṇā vayovuḍḍhā ca tahiṃ manussaloke bhavissasi. Kinti? Sabbeva te kālakatā ca ñātakāti dīghassa addhuno gatattā tava ñātayopi sabbe eva matā, tasmā ito devalokato tattha manussalokaṃ gantvā kiṃ karissasi, avasesampi āyuñca idheva khepehi, idha vasāhīti adhippāyo.
એવં તેન વુત્તા સા તસ્સ વચનં અસદ્દહન્તી પુનદેવ –
Evaṃ tena vuttā sā tassa vacanaṃ asaddahantī punadeva –
૩૪૫.
345.
‘‘સત્તેવ વસ્સાનિ ઇધાગતાય મે, દિબ્બઞ્ચ સુખઞ્ચ સમપ્પિતાય;
‘‘Satteva vassāni idhāgatāya me, dibbañca sukhañca samappitāya;
સાહં ગન્ત્વા પુનદેવ માનુસં, કાહામિ પુઞ્ઞાનિ નયય્યપુત્ત મ’’ન્તિ. –
Sāhaṃ gantvā punadeva mānusaṃ, kāhāmi puññāni nayayyaputta ma’’nti. –
ગાથમાહ. તત્થ સત્તેવ વસ્સાનિ ઇધાગતાય મેતિ, અય્યપુત્ત, મય્હં ઇધાગતાય સત્તેવ વસ્સાનિ મઞ્ઞે વીતિવત્તાનિ. સત્ત વસ્સસતાનિ દિબ્બસુખસમપ્પિતાય બહુમ્પિ કાલં ગતં અસલ્લક્ખેન્તી એવમાહ.
Gāthamāha. Tattha satteva vassāni idhāgatāya meti, ayyaputta, mayhaṃ idhāgatāya satteva vassāni maññe vītivattāni. Satta vassasatāni dibbasukhasamappitāya bahumpi kālaṃ gataṃ asallakkhentī evamāha.
એવં પન તાય વુત્તો સો વિમાનપેતો નાનપ્પકારં તં અનુસાસિત્વા ‘‘ત્વં ઇદાનિ સત્તાહતો ઉત્તરિ તત્થ ન જીવિસ્સસિ, માતુયા તે નિક્ખિત્તં મયા દિન્નં ધનં અત્થિ, તં સમણબ્રાહ્મણાનં દત્વા ઇધેવ ઉપ્પત્તિં પત્થેહી’’તિ વત્વા તં બાહાયં ગહેત્વા ગામમજ્ઝે ઠપેત્વા ‘‘ઇધાગતે અઞ્ઞેપિ જને ‘યથાબલં પુઞ્ઞાનિ કરોથા’તિ ઓવદેય્યાસી’’તિ વત્વા ગતો. તેન વુત્તં –
Evaṃ pana tāya vutto so vimānapeto nānappakāraṃ taṃ anusāsitvā ‘‘tvaṃ idāni sattāhato uttari tattha na jīvissasi, mātuyā te nikkhittaṃ mayā dinnaṃ dhanaṃ atthi, taṃ samaṇabrāhmaṇānaṃ datvā idheva uppattiṃ patthehī’’ti vatvā taṃ bāhāyaṃ gahetvā gāmamajjhe ṭhapetvā ‘‘idhāgate aññepi jane ‘yathābalaṃ puññāni karothā’ti ovadeyyāsī’’ti vatvā gato. Tena vuttaṃ –
૩૪૬.
346.
‘‘સો તં ગહેત્વાન પસય્હ બાહાયં, પચ્ચાનયિત્વાન થેરિં સુદુબ્બલં;
‘‘So taṃ gahetvāna pasayha bāhāyaṃ, paccānayitvāna theriṃ sudubbalaṃ;
વજ્જેસિ ‘અઞ્ઞમ્પિ જનં ઇધાગતં, કરોથ પુઞ્ઞાનિ સુખૂપલબ્ભતી’’’તિ.
Vajjesi ‘aññampi janaṃ idhāgataṃ, karotha puññāni sukhūpalabbhatī’’’ti.
તત્થ સોતિ સો વિમાનપેતો. તન્તિ તં ઇત્થિં. ગહેત્વાન પસય્હ બાહાયન્તિ પસય્હ નેતા વિય બાહાયં તં ગહેત્વા. પચ્ચાનયિત્વાનાતિ તસ્સા જાતસંવુડ્ઢગામં પુનદેવ આનયિત્વા. થેરિન્તિ થાવરિં, જિણ્ણં વુડ્ઢન્તિ અત્થો. સુદુબ્બલન્તિ જરાજિણ્ણતાય એવ સુટ્ઠુ દુબ્બલં. સા કિર તતો વિમાનતો અપગમનસમનન્તરમેવ જિણ્ણા વુડ્ઢા મહલ્લિકા અદ્ધગતા વયોઅનુપ્પત્તા અહોસિ. વજ્જેસીતિ વદેય્યાસિ. વત્તબ્બવચનાકારઞ્ચ દસ્સેતું ‘‘અઞ્ઞમ્પિ જન’’ન્તિઆદિ વુત્તં. તસ્સત્થો – ભદ્દે, ત્વમ્પિ પુઞ્ઞં કરેય્યાસિ, અઞ્ઞમ્પિ જનં ઇધ તવ દસ્સનત્થાય આગતં ‘‘ભદ્રમુખા, આદિત્તં સીસં વા ચેલં વા અજ્ઝુપેક્ખિત્વાપિ દાનસીલાદીનિ પુઞ્ઞાનિ કરોથાતિ, કતે ચ પુઞ્ઞે એકંસેનેવ તસ્સ ફલભૂતં સુખં ઉપલબ્ભતિ, ન એત્થ સંસયો કાતબ્બો’’તિ વદેય્યાસિ ઓવદેય્યાસીતિ.
Tattha soti so vimānapeto. Tanti taṃ itthiṃ. Gahetvāna pasayha bāhāyanti pasayha netā viya bāhāyaṃ taṃ gahetvā. Paccānayitvānāti tassā jātasaṃvuḍḍhagāmaṃ punadeva ānayitvā. Therinti thāvariṃ, jiṇṇaṃ vuḍḍhanti attho. Sudubbalanti jarājiṇṇatāya eva suṭṭhu dubbalaṃ. Sā kira tato vimānato apagamanasamanantarameva jiṇṇā vuḍḍhā mahallikā addhagatā vayoanuppattā ahosi. Vajjesīti vadeyyāsi. Vattabbavacanākārañca dassetuṃ ‘‘aññampi jana’’ntiādi vuttaṃ. Tassattho – bhadde, tvampi puññaṃ kareyyāsi, aññampi janaṃ idha tava dassanatthāya āgataṃ ‘‘bhadramukhā, ādittaṃ sīsaṃ vā celaṃ vā ajjhupekkhitvāpi dānasīlādīni puññāni karothāti, kate ca puññe ekaṃseneva tassa phalabhūtaṃ sukhaṃ upalabbhati, na ettha saṃsayo kātabbo’’ti vadeyyāsi ovadeyyāsīti.
એવઞ્ચ વત્વા તસ્મિં ગતે સા ઇત્થી અત્તનો ઞાતકાનં વસનટ્ઠાનં ગન્ત્વા તેસં અત્તાનં જાનાપેત્વા તેહિ નિય્યાદિતધનં ગહેત્વા સમણબ્રાહ્મણાનં દાનં દેન્તી અત્તનો સન્તિકં આગતાગતાનં –
Evañca vatvā tasmiṃ gate sā itthī attano ñātakānaṃ vasanaṭṭhānaṃ gantvā tesaṃ attānaṃ jānāpetvā tehi niyyāditadhanaṃ gahetvā samaṇabrāhmaṇānaṃ dānaṃ dentī attano santikaṃ āgatāgatānaṃ –
૩૪૭.
347.
‘‘દિટ્ઠા મયા અકતેન સાધુના, પેતા વિહઞ્ઞન્તિ તથેવ મનુસ્સા;
‘‘Diṭṭhā mayā akatena sādhunā, petā vihaññanti tatheva manussā;
કમ્મઞ્ચ કત્વા સુખવેદનીયં, દેવા મનુસ્સા ચ સુખે ઠિતા પજા’’તિ. –
Kammañca katvā sukhavedanīyaṃ, devā manussā ca sukhe ṭhitā pajā’’ti. –
ગાથાય ઓવાદમદાસિ.
Gāthāya ovādamadāsi.
તત્થ અકતેનાતિ અનિબ્બત્તિતેન અત્તના અનુપચિતેન. સાધુનાતિ કુસલકમ્મેન, ઇત્થમ્ભૂતલક્ખણે કરણવચનં. વિહઞ્ઞન્તીતિ વિઘાતં આપજ્જન્તિ. સુખવેદનીયન્તિ સુખવિપાકં પુઞ્ઞકમ્મં. સુખે ઠિતાતિ સુખે પતિટ્ઠિતા. ‘‘સુખેધિતા’’તિ વા પાઠો, સુખેન અભિવુડ્ઢા ફીતાતિ અત્થો. અયઞ્હેત્થ અધિપ્પાયો – યથા પેતા તથેવ મનુસ્સા અકતેન કુસલેન, કતેન ચ અકુસલેન વિહઞ્ઞમાના ખુપ્પિપાસાદિના વિઘાતં આપજ્જન્તા મહાદુક્ખં અનુભવન્તા દિટ્ઠા મયા. સુખવેદનીયં પન કમ્મં કત્વા તેન કતેન કુસલકમ્મેન, અકતેન ચ અકુસલકમ્મેન દેવમનુસ્સપરિયાપન્ના પજા સુખે ઠિતા દિટ્ઠા મયા, અત્તપચ્ચક્ખમેતં, તસ્મા પાપં દૂરતોવ પરિવજ્જેન્તા પુઞ્ઞકિરિયાય યુત્તપયુત્તા હોથાતિ.
Tattha akatenāti anibbattitena attanā anupacitena. Sādhunāti kusalakammena, itthambhūtalakkhaṇe karaṇavacanaṃ. Vihaññantīti vighātaṃ āpajjanti. Sukhavedanīyanti sukhavipākaṃ puññakammaṃ. Sukhe ṭhitāti sukhe patiṭṭhitā. ‘‘Sukhedhitā’’ti vā pāṭho, sukhena abhivuḍḍhā phītāti attho. Ayañhettha adhippāyo – yathā petā tatheva manussā akatena kusalena, katena ca akusalena vihaññamānā khuppipāsādinā vighātaṃ āpajjantā mahādukkhaṃ anubhavantā diṭṭhā mayā. Sukhavedanīyaṃ pana kammaṃ katvā tena katena kusalakammena, akatena ca akusalakammena devamanussapariyāpannā pajā sukhe ṭhitā diṭṭhā mayā, attapaccakkhametaṃ, tasmā pāpaṃ dūratova parivajjentā puññakiriyāya yuttapayuttā hothāti.
એવં પન ઓવાદં દેન્તી સમણબ્રાહ્મણાદીનં સત્તાહં મહાદાનં પવત્તેત્વા સત્તમે દિવસે કાલં કત્વા તાવતિંસેસુ નિબ્બત્તિ. ભિક્ખૂ તં પવત્તિં ભગવતો આરોચેસું. ભગવા તમત્થં અટ્ઠુપ્પત્તિં કત્વા સમ્પત્તપરિસાય ધમ્મં દેસેસિ, વિસેસતો ચ પચ્ચેકબુદ્ધેસુ પવત્તિતદાનસ્સ મહપ્ફલતં મહાનિસંસતઞ્ચ પકાસેસિ. તં સુત્વા મહાજનો વિગતમલમચ્છેરો દાનાદિપુઞ્ઞાભિરતો અહોસીતિ.
Evaṃ pana ovādaṃ dentī samaṇabrāhmaṇādīnaṃ sattāhaṃ mahādānaṃ pavattetvā sattame divase kālaṃ katvā tāvatiṃsesu nibbatti. Bhikkhū taṃ pavattiṃ bhagavato ārocesuṃ. Bhagavā tamatthaṃ aṭṭhuppattiṃ katvā sampattaparisāya dhammaṃ desesi, visesato ca paccekabuddhesu pavattitadānassa mahapphalataṃ mahānisaṃsatañca pakāsesi. Taṃ sutvā mahājano vigatamalamacchero dānādipuññābhirato ahosīti.
સુત્તપેતવત્થુવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Suttapetavatthuvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / પેતવત્થુપાળિ • Petavatthupāḷi / ૧૧. સુત્તપેતવત્થુ • 11. Suttapetavatthu