Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પેટકોપદેસપાળિ • Peṭakopadesapāḷi |
૬. સુત્તત્થસમુચ્ચયભૂમિ
6. Suttatthasamuccayabhūmi
૬૦. બુદ્ધાનં ભગવન્તાનં સાસનં તિવિધેન સઙ્ગહં ગચ્છતિ, ખન્ધેસુ ધાતૂસુ આયતનેસુ ચ. તત્થ પઞ્ચક્ખન્ધા રૂપક્ખન્ધો યાવ વિઞ્ઞાણક્ખન્ધો. દસ રૂપઆયતનાનિ ચક્ખુ રૂપા ચ યાવ કાયો ફોટ્ઠબ્બા ચ, અયં રૂપક્ખન્ધો. તત્થ છ વેદનાકાયા વેદનાક્ખન્ધો ચક્ખુસમ્ફસ્સજા વેદના યાવ મનોસમ્ફસ્સજા વેદના, અયં વેદનાક્ખન્ધો. તત્થ છ સઞ્ઞાકાયા સઞ્ઞાક્ખન્ધો, રૂપસઞ્ઞા યાવ ધમ્મસઞ્ઞા ઇમે છ સઞ્ઞાકાયા, અયં સઞ્ઞાક્ખન્ધો. તત્થ છ ચેતનાકાયા સઙ્ખારક્ખન્ધો, રૂપસઞ્ચેતના યાવ ધમ્મસઞ્ચેતના ઇમે છ ચેતનાકાયા, અયં સઙ્ખારક્ખન્ધો. તત્થ છ વિઞ્ઞાણકાયા વિઞ્ઞાણક્ખન્ધો, ચક્ખુવિઞ્ઞાણં યાવ મનોવિઞ્ઞાણં ઇમે છ વિઞ્ઞાણકાયા, અયં વિઞ્ઞાણક્ખન્ધો. ઇમે પઞ્ચક્ખન્ધા.
60. Buddhānaṃ bhagavantānaṃ sāsanaṃ tividhena saṅgahaṃ gacchati, khandhesu dhātūsu āyatanesu ca. Tattha pañcakkhandhā rūpakkhandho yāva viññāṇakkhandho. Dasa rūpaāyatanāni cakkhu rūpā ca yāva kāyo phoṭṭhabbā ca, ayaṃ rūpakkhandho. Tattha cha vedanākāyā vedanākkhandho cakkhusamphassajā vedanā yāva manosamphassajā vedanā, ayaṃ vedanākkhandho. Tattha cha saññākāyā saññākkhandho, rūpasaññā yāva dhammasaññā ime cha saññākāyā, ayaṃ saññākkhandho. Tattha cha cetanākāyā saṅkhārakkhandho, rūpasañcetanā yāva dhammasañcetanā ime cha cetanākāyā, ayaṃ saṅkhārakkhandho. Tattha cha viññāṇakāyā viññāṇakkhandho, cakkhuviññāṇaṃ yāva manoviññāṇaṃ ime cha viññāṇakāyā, ayaṃ viññāṇakkhandho. Ime pañcakkhandhā.
તેસં કા પરિઞ્ઞા? અનિચ્ચં દુક્ખં સઞ્ઞા અનત્તાતિ એસા એતેસં પરિઞ્ઞા. તત્થ કતમો ખન્ધત્થો? સમૂહત્થો ખન્ધત્થો, પુઞ્જત્થો ખન્ધત્થો, રાસત્થો ખન્ધત્થો. તં યથા દબ્બક્ખન્ધો વનક્ખન્ધો દારુક્ખન્ધો અગ્ગિક્ખન્ધો ઉદકક્ખન્ધો વાયુક્ખન્ધો ઇતિ એવં ખન્ધેસુ સબ્બસઙ્ગહોવ એવં ખન્ધત્થો.
Tesaṃ kā pariññā? Aniccaṃ dukkhaṃ saññā anattāti esā etesaṃ pariññā. Tattha katamo khandhattho? Samūhattho khandhattho, puñjattho khandhattho, rāsattho khandhattho. Taṃ yathā dabbakkhandho vanakkhandho dārukkhandho aggikkhandho udakakkhandho vāyukkhandho iti evaṃ khandhesu sabbasaṅgahova evaṃ khandhattho.
તત્થ અટ્ઠારસ ધાતુયો ચક્ખુધાતુ રૂપધાતુ ચક્ખુવિઞ્ઞાણધાતુ…પે॰… મનોધાતુ ધમ્મધાતુ મનોવિઞ્ઞાણધાતુ. એતાયો અટ્ઠારસ ધાતુયો. તાસં પરિઞ્ઞા અનિચ્ચં દુક્ખં સઞ્ઞા અનત્તાતિ એસા એતાસં પરિઞ્ઞા. તત્થ કો ધાતુઅત્થો? વુચ્ચતે અવયવત્થો ધાતુઅત્થો. અવયવોતિ ચક્ખુ નો પસાદો ચક્ખુધાતુ. એવં પઞ્ચસુ ધાતૂસુ પુન રાગવવચ્છેદત્થો ધાતુઅત્થો. વવચ્છિન્ના હિ ચક્ખુધાતુ. એવં પઞ્ચસુ પુનરાહ એકન્તિપકત્યત્થેન ધાતુઅત્થોતિ વુચ્ચતે. તં યથા, પકતિયા અયં પુરિસો પિત્તિકો સેમ્હિકો વાતિકો સન્નિપાતિકોતિ એવં પકતિચક્ખુધાતુ દસન્નં પિયા ચ સબ્બેસુ ઇન્દ્રિયેસુ…પે॰… વિસભાગત્થો ધાતુઅત્થો.
Tattha aṭṭhārasa dhātuyo cakkhudhātu rūpadhātu cakkhuviññāṇadhātu…pe… manodhātu dhammadhātu manoviññāṇadhātu. Etāyo aṭṭhārasa dhātuyo. Tāsaṃ pariññā aniccaṃ dukkhaṃ saññā anattāti esā etāsaṃ pariññā. Tattha ko dhātuattho? Vuccate avayavattho dhātuattho. Avayavoti cakkhu no pasādo cakkhudhātu. Evaṃ pañcasu dhātūsu puna rāgavavacchedattho dhātuattho. Vavacchinnā hi cakkhudhātu. Evaṃ pañcasu punarāha ekantipakatyatthena dhātuatthoti vuccate. Taṃ yathā, pakatiyā ayaṃ puriso pittiko semhiko vātiko sannipātikoti evaṃ pakaticakkhudhātu dasannaṃ piyā ca sabbesu indriyesu…pe… visabhāgattho dhātuattho.
તત્થ દ્વાદસાયતનાનિ કતમાનિ? છ અજ્ઝત્તિકાનિ છ બાહિરાનિ. ચક્ખાયતનં યાવ મનાયતનન્તિ અજ્ઝત્તિકં, રૂપાયતનં યાવ ધમ્માયતનન્તિ બાહિરં. એતાનિ દ્વાદસ આયતનાનિ. એતેસં કા પરિઞ્ઞા? અનિચ્ચં દુક્ખં સઞ્ઞા અનત્તાતિ, એસા એતેસં પરિઞ્ઞા. અપિ ચ દ્વિધા પરિઞ્ઞા ઞાતપરિઞ્ઞા ચ પહાનપરિઞ્ઞા ચ. તત્થ ઞાતપરિઞ્ઞા નામ અનિચ્ચં દુક્ખં સઞ્ઞા અનત્તાતિ, એસા ઞાતપરિઞ્ઞા. પહાનપરિઞ્ઞા પન છન્દરાગપ્પહાના, એસા પહાનપરિઞ્ઞા. તત્થ કતમો આયતનત્થો? વુચ્ચતે આકારત્થો આયતનત્થો. યથા સુવણ્ણાકરો દુબ્બણ્ણાકરો, યથા દ્વીહિ તેહિ આકારેહિ તે તે ગાવા ઉત્તિટ્ઠન્તિ. એવં એતેહિ ચિત્તચેતસિકા ગાવા ઉત્તિટ્ઠન્તિ કમ્મકિલેસા દુક્ખધમ્મા ચ. પુનરાહ આયદાનત્થો આયતનત્થો. યથા રઞ્ઞો આયદાનેહિ આયો ભવતિ, એવં આયદાનત્થો આયતનત્થો.
Tattha dvādasāyatanāni katamāni? Cha ajjhattikāni cha bāhirāni. Cakkhāyatanaṃ yāva manāyatananti ajjhattikaṃ, rūpāyatanaṃ yāva dhammāyatananti bāhiraṃ. Etāni dvādasa āyatanāni. Etesaṃ kā pariññā? Aniccaṃ dukkhaṃ saññā anattāti, esā etesaṃ pariññā. Api ca dvidhā pariññā ñātapariññā ca pahānapariññā ca. Tattha ñātapariññā nāma aniccaṃ dukkhaṃ saññā anattāti, esā ñātapariññā. Pahānapariññā pana chandarāgappahānā, esā pahānapariññā. Tattha katamo āyatanattho? Vuccate ākārattho āyatanattho. Yathā suvaṇṇākaro dubbaṇṇākaro, yathā dvīhi tehi ākārehi te te gāvā uttiṭṭhanti. Evaṃ etehi cittacetasikā gāvā uttiṭṭhanti kammakilesā dukkhadhammā ca. Punarāha āyadānattho āyatanattho. Yathā rañño āyadānehi āyo bhavati, evaṃ āyadānattho āyatanattho.
૬૧. ચત્તારિ અરિયસચ્ચાનિ દુક્ખં સમુદયો નિરોધો મગ્ગો ચ. દુક્ખં યથા સમાસેન ધમ્માચરિયં માનસઞ્ચ, સમુદયો સમાસેન અવિજ્જા ચ તણ્હા ચ, નિરોધો સમાસેન વિજ્જા ચ વિમુત્તિ ચ, મગ્ગો સમાસેન સમથો ચ વિપસ્સના ચ.
61. Cattāri ariyasaccāni dukkhaṃ samudayo nirodho maggo ca. Dukkhaṃ yathā samāsena dhammācariyaṃ mānasañca, samudayo samāsena avijjā ca taṇhā ca, nirodho samāsena vijjā ca vimutti ca, maggo samāsena samatho ca vipassanā ca.
તત્થ સત્તતિંસ બોધિપક્ખિકા ધમ્મા કતમે? ચત્તારો સતિપટ્ઠાના યાવ અરિયો અટ્ઠઙ્ગિકો મગ્ગો, એવમેતે સત્તતિંસ બોધિપક્ખિકા ધમ્મા. યે ધમ્મા અતીતાનાગતપચ્ચુપ્પન્નાનં બુદ્ધાનં ભગવન્તાનં પચ્ચેકબુદ્ધાનં સાવકાનં ચ નિબ્બાનાય સંવત્તન્તીતિ, સો મગ્ગો ચત્તારો સતિપટ્ઠાના. કતમે ચત્તારો? ઇધ ભિક્ખુ કાયે કાયાનુપસ્સી વિહરતિ, સમ્મપ્પધાનં…પે॰… ઇદ્ધિપાદં…પે॰… ઇન્દ્રિયાનિ…પે॰… બલાનિ…પે॰… તત્થ કો ઇન્દ્રિયત્થો? ઇન્દત્થો ઇન્દ્રિયત્થો, આધિપતેય્યત્થો ઇન્દ્રિયત્થો, પસાદત્થો ઇન્દ્રિયત્થો, અસાધારણં કસ્સ કિરિયત્થો ઇન્દ્રિયત્થો અનવપરિયત્થો બલત્થો, થામત્થો બલત્થો, ઉપાદાયત્થો બલત્થો, ઉપત્થમ્ભનત્થો બલત્થો.
Tattha sattatiṃsa bodhipakkhikā dhammā katame? Cattāro satipaṭṭhānā yāva ariyo aṭṭhaṅgiko maggo, evamete sattatiṃsa bodhipakkhikā dhammā. Ye dhammā atītānāgatapaccuppannānaṃ buddhānaṃ bhagavantānaṃ paccekabuddhānaṃ sāvakānaṃ ca nibbānāya saṃvattantīti, so maggo cattāro satipaṭṭhānā. Katame cattāro? Idha bhikkhu kāye kāyānupassī viharati, sammappadhānaṃ…pe… iddhipādaṃ…pe… indriyāni…pe… balāni…pe… tattha ko indriyattho? Indattho indriyattho, ādhipateyyattho indriyattho, pasādattho indriyattho, asādhāraṇaṃ kassa kiriyattho indriyattho anavapariyattho balattho, thāmattho balattho, upādāyattho balattho, upatthambhanattho balattho.
તત્થ કતમે સત્ત બોજ્ઝઙ્ગા? સતિસમ્બોજ્ઝઙ્ગો યાવ ઉપેક્ખાસમ્બોજ્ઝઙ્ગો. તત્થ કતમો અટ્ઠઙ્ગિકો મગ્ગો? સમ્માદિટ્ઠિ યાવ સમ્માસમાધિ. તત્થ અટ્ઠઙ્ગિકો મગ્ગોતિ ખન્ધો સીલક્ખન્ધો ચ સમાધિક્ખન્ધો ચ પઞ્ઞાક્ખન્ધો ચ. તત્થ યા ચ સમ્માવાચા યો ચ સમ્માકમ્મન્તો યો ચ સમ્માઆજીવો, અયં સીલક્ખન્ધો. યા ચ સમ્માસતિ યો ચ સમ્માવાયામો યો ચ સમ્માસમાધિ, અયં સમાધિક્ખન્ધો. યો ચ સમ્માસઙ્કપ્પો યા ચ સમ્માદિટ્ઠિ, અયં પઞ્ઞાક્ખન્ધો. એવં તાયો તિસ્સો સિક્ખા. એવં તીહાકારેહિ દસ પદાનિ…પે॰….
Tattha katame satta bojjhaṅgā? Satisambojjhaṅgo yāva upekkhāsambojjhaṅgo. Tattha katamo aṭṭhaṅgiko maggo? Sammādiṭṭhi yāva sammāsamādhi. Tattha aṭṭhaṅgiko maggoti khandho sīlakkhandho ca samādhikkhandho ca paññākkhandho ca. Tattha yā ca sammāvācā yo ca sammākammanto yo ca sammāājīvo, ayaṃ sīlakkhandho. Yā ca sammāsati yo ca sammāvāyāmo yo ca sammāsamādhi, ayaṃ samādhikkhandho. Yo ca sammāsaṅkappo yā ca sammādiṭṭhi, ayaṃ paññākkhandho. Evaṃ tāyo tisso sikkhā. Evaṃ tīhākārehi dasa padāni…pe….
તત્થ યોગાવચરો સીલક્ખન્ધે ઠિતો દોસં અકુસલં ન ઉપાદિયતિ, દોસાનુસયં સમૂહનતિ, દોસસલ્લં ઉદ્ધરતિ, દુક્ખવેદનં પરિજાનાતિ, કામધાતું સમતિક્કમતિ. સમાધિક્ખન્ધે ઠિતો લોભં અકુસલં ન ઉપાદિયતિ, રાગાનુસયં સમૂહનતિ, લોભસલ્લં ઉદ્ધરતિ, સુખવેદનં પરિજાનાતિ, રૂપધાતું સમતિક્કમતિ. પઞ્ઞાક્ખન્ધે ઠિતો મોહં અકુસલં ન ઉપાદિયતિ, અવિજ્જાનુસયં સમૂહનતિ, મોહસલ્લં દિટ્ઠિસલ્લઞ્ચ ઉદ્ધરતિ, અદુક્ખમસુખવેદનં પરિજાનાતિ, અરૂપધાતું સમતિક્કમતિ. ઇતિ તીહિ ખન્ધેહિ તીણિ અકુસલમૂલાનિ ન ઉપાદિયતિ, ચત્તારિ સલ્લાનિ ઉદ્ધરતિ, તિસ્સો વેદના પરિજાનાતિ, તેધાતુકં સમતિક્કમતિ.
Tattha yogāvacaro sīlakkhandhe ṭhito dosaṃ akusalaṃ na upādiyati, dosānusayaṃ samūhanati, dosasallaṃ uddharati, dukkhavedanaṃ parijānāti, kāmadhātuṃ samatikkamati. Samādhikkhandhe ṭhito lobhaṃ akusalaṃ na upādiyati, rāgānusayaṃ samūhanati, lobhasallaṃ uddharati, sukhavedanaṃ parijānāti, rūpadhātuṃ samatikkamati. Paññākkhandhe ṭhito mohaṃ akusalaṃ na upādiyati, avijjānusayaṃ samūhanati, mohasallaṃ diṭṭhisallañca uddharati, adukkhamasukhavedanaṃ parijānāti, arūpadhātuṃ samatikkamati. Iti tīhi khandhehi tīṇi akusalamūlāni na upādiyati, cattāri sallāni uddharati, tisso vedanā parijānāti, tedhātukaṃ samatikkamati.
૬૨. તત્થ કતમા અવિજ્જા? યં ચતૂસુ અરિયસચ્ચેસુ અઞ્ઞાણન્તિ વિત્થારેન યથા સો પાણસજ્જેસુ કથંકથા કાતબ્બં. તત્થ કતમં વિઞ્ઞાણં? છ વિઞ્ઞાણકાયા વેદના સઞ્ઞા ચેતના ફસ્સો મનસિકારો, ઇદં નામં. તત્થ કતમં રૂપં? ચાતુમહાભૂતિકં ચતુન્નં મહાભૂતાનં ઉપાદાયરૂપસ્સ પઞ્ઞત્તિં. ઇતિ પુરિમકઞ્ચ નામં ઇદઞ્ચ રૂપં તદુભયં નામરૂપન્તિ વુચ્ચતિ. તત્થ છળાયતનન્તિ છ અજ્ઝત્તિકાનિ આયતનાનિ, ચક્ખુ અજ્ઝત્તિકં આયતનં યાવ મનો અજ્ઝત્તિકં આયતનં. ફસ્સોતિ છ ફસ્સકાયા ચક્ખુસમ્ફસ્સો યાવ મનોસમ્ફસ્સોતિ ફસ્સો. છ વેદનાકાયા વેદના. તણ્હાતિ છ તણ્હાકાયા તણ્હા. ઉપાદાનન્તિ ચત્તારિ ઉપાદાનાનિ કામુપાદાનં દિટ્ઠુપાદાનં સીલબ્બતુપાદાનં અત્તવાદુપાદાનન્તિ ઉપાદાનં. ભવોતિ તયો ભવા કામભવો રૂપભવો અરૂપભવો. તત્થ કતમા જાતિ? યા પઠમં ખન્ધાનં પઠમં ધાતૂનં પઠમં આયતનાનં ઉપ્પત્તિ જાતિ સઞ્જાતિ ઓક્કન્તિ અભિનિબ્બત્તિ ખન્ધાનં પાતુભાવો, અયં જાતિ. તત્થ કતમા જરા? જરા નામ યં તં ખણ્ડિચ્ચં પાલિચ્ચં વલિત્તચતા પવિવિત્તં ચતુન્નં મહાભૂતાનં વિવણ્ણતં ભગ્ગો તં જરા હીયના પહીયના આયુનો હાનિ સંહાનિ ઇન્દ્રિયાનં પરિભેદો ઉપનાહો પરિપાકો, અયં જરા. તત્થ કતમં મરણં? મરણં નામ યં તસ્મિં તસ્મિં સત્તનિકાયે તેસં તેસં સત્તાનં ચુતિ ચવનતા મરણં કાલઙ્કિરિયા ઉદ્ધુમાતકાનં ભેદો કાયસ્સ જીવિતિન્દ્રિયસ્સ ઉપચ્છેદો, ઇદં મરણં. ઇતિ પુરિમિકા ચ જરા ઇદઞ્ચ મરણં તદુભયં જરામરણં.
62. Tattha katamā avijjā? Yaṃ catūsu ariyasaccesu aññāṇanti vitthārena yathā so pāṇasajjesu kathaṃkathā kātabbaṃ. Tattha katamaṃ viññāṇaṃ? Cha viññāṇakāyā vedanā saññā cetanā phasso manasikāro, idaṃ nāmaṃ. Tattha katamaṃ rūpaṃ? Cātumahābhūtikaṃ catunnaṃ mahābhūtānaṃ upādāyarūpassa paññattiṃ. Iti purimakañca nāmaṃ idañca rūpaṃ tadubhayaṃ nāmarūpanti vuccati. Tattha chaḷāyatananti cha ajjhattikāni āyatanāni, cakkhu ajjhattikaṃ āyatanaṃ yāva mano ajjhattikaṃ āyatanaṃ. Phassoti cha phassakāyā cakkhusamphasso yāva manosamphassoti phasso. Cha vedanākāyā vedanā. Taṇhāti cha taṇhākāyā taṇhā. Upādānanti cattāri upādānāni kāmupādānaṃ diṭṭhupādānaṃ sīlabbatupādānaṃ attavādupādānanti upādānaṃ. Bhavoti tayo bhavā kāmabhavo rūpabhavo arūpabhavo. Tattha katamā jāti? Yā paṭhamaṃ khandhānaṃ paṭhamaṃ dhātūnaṃ paṭhamaṃ āyatanānaṃ uppatti jāti sañjāti okkanti abhinibbatti khandhānaṃ pātubhāvo, ayaṃ jāti. Tattha katamā jarā? Jarā nāma yaṃ taṃ khaṇḍiccaṃ pāliccaṃ valittacatā pavivittaṃ catunnaṃ mahābhūtānaṃ vivaṇṇataṃ bhaggo taṃ jarā hīyanā pahīyanā āyuno hāni saṃhāni indriyānaṃ paribhedo upanāho paripāko, ayaṃ jarā. Tattha katamaṃ maraṇaṃ? Maraṇaṃ nāma yaṃ tasmiṃ tasmiṃ sattanikāye tesaṃ tesaṃ sattānaṃ cuti cavanatā maraṇaṃ kālaṅkiriyā uddhumātakānaṃ bhedo kāyassa jīvitindriyassa upacchedo, idaṃ maraṇaṃ. Iti purimikā ca jarā idañca maraṇaṃ tadubhayaṃ jarāmaraṇaṃ.
તત્થ અન્ધકારતિમિસા યથાભૂતં અપ્પજાનનલક્ખણા અવિજ્જા સઙ્ખારાનં પદટ્ઠાનં હ. અભિસઙ્ખરણલક્ખણા સઙ્ખારા, ઉપચયપુનબ્ભવાભિરોપનપચ્ચુપટ્ઠાના. તે વિઞ્ઞાણસ્સ પદટ્ઠાનં. વત્થુ સવિઞ્ઞત્તિલક્ખણં વિઞ્ઞાણં, તં નામરૂપસ્સ પદટ્ઠાનં. અનેકસન્નિસ્સયલક્ખણં નામરૂપં, તં સળાયતનસ્સ પદટ્ઠાનં. ઇન્દ્રિયવવત્થાપનલક્ખણં સળાયતનં, તં ફસ્સસ્સ પદટ્ઠાનં . સન્નિપાતલક્ખણો ફસ્સો, સો વેદનાય પદટ્ઠાનં. અનુભવનલક્ખણા વેદના, સા તણ્હાય પદટ્ઠાનં. અજ્ઝોસાનલક્ખણા તણ્હા, સા ઉપાદાનસ્સ પદટ્ઠાનં. આદાનપરિહનનલક્ખણં ઉપાદાનં, તં ભવસ્સ પદટ્ઠાનં . નાનાગતિવિક્ખેપલક્ખણો ભવો, સો જાતિયા પદટ્ઠાનં. ખન્ધાનં પાતુભાવલક્ખણા જાતિ, સા જરાય પદટ્ઠાનં. ઉપનયપરિપાકલક્ખણા જરા, સા મરણસ્સ પદટ્ઠાનં. આયુક્ખયજીવિતઉપરોધલક્ખણં મરણં, તં દુક્ખસ્સ પદટ્ઠાનં. કાયસમ્પીળનલક્ખણં દુક્ખં, તં દોમનસ્સસ્સ પદટ્ઠાનં. ચિત્તસમ્પીળનલક્ખણં દોમનસ્સં, તં સોકસ્સ પદટ્ઠાનં. સોચનલક્ખણો સોકો, સો પરિદેવસ્સ પદટ્ઠાનં. વચીનિચ્છારણલક્ખણો પરિદેવો, સો ઉપાયાસસ્સ પદટ્ઠાનં. યે આયાસા તે ઉપાયાસા.
Tattha andhakāratimisā yathābhūtaṃ appajānanalakkhaṇā avijjā saṅkhārānaṃ padaṭṭhānaṃ ha. Abhisaṅkharaṇalakkhaṇā saṅkhārā, upacayapunabbhavābhiropanapaccupaṭṭhānā. Te viññāṇassa padaṭṭhānaṃ. Vatthu saviññattilakkhaṇaṃ viññāṇaṃ, taṃ nāmarūpassa padaṭṭhānaṃ. Anekasannissayalakkhaṇaṃ nāmarūpaṃ, taṃ saḷāyatanassa padaṭṭhānaṃ. Indriyavavatthāpanalakkhaṇaṃ saḷāyatanaṃ, taṃ phassassa padaṭṭhānaṃ . Sannipātalakkhaṇo phasso, so vedanāya padaṭṭhānaṃ. Anubhavanalakkhaṇā vedanā, sā taṇhāya padaṭṭhānaṃ. Ajjhosānalakkhaṇā taṇhā, sā upādānassa padaṭṭhānaṃ. Ādānaparihananalakkhaṇaṃ upādānaṃ, taṃ bhavassa padaṭṭhānaṃ . Nānāgativikkhepalakkhaṇo bhavo, so jātiyā padaṭṭhānaṃ. Khandhānaṃ pātubhāvalakkhaṇā jāti, sā jarāya padaṭṭhānaṃ. Upanayaparipākalakkhaṇā jarā, sā maraṇassa padaṭṭhānaṃ. Āyukkhayajīvitauparodhalakkhaṇaṃ maraṇaṃ, taṃ dukkhassa padaṭṭhānaṃ. Kāyasampīḷanalakkhaṇaṃ dukkhaṃ, taṃ domanassassa padaṭṭhānaṃ. Cittasampīḷanalakkhaṇaṃ domanassaṃ, taṃ sokassa padaṭṭhānaṃ. Socanalakkhaṇo soko, so paridevassa padaṭṭhānaṃ. Vacīnicchāraṇalakkhaṇo paridevo, so upāyāsassa padaṭṭhānaṃ. Ye āyāsā te upāyāsā.
નવ પદાનિ યત્થ સબ્બો અકુસલપક્ખો સઙ્ગહં સમોસરણં ગચ્છતિ. કતમાનિ નવ પદાનિ? દ્વે મૂલકિલેસા, તીણિ અકુસલમૂલાનિ, ચત્તારો વિપલ્લાસા. તત્થ દ્વે મૂલકિલેસા અવિજ્જા ચ ભવતણ્હા ચ, તીણિ અકુસલમૂલાનિ લોભો દોસો મોહો ચ. ચત્તારો વિપલ્લાસા 1 – ‘‘અનિચ્ચે નિચ્ચ’’ન્તિ સઞ્ઞાવિપલ્લાસો ચિત્તવિપલ્લાસો દિટ્ઠિવિપલ્લાસો, ‘‘દુક્ખે સુખ’’ન્તિ સઞ્ઞાવિપલ્લાસો ચિત્તવિપલ્લાસો દિટ્ઠિવિપલ્લાસો, ‘‘અનત્તનિ અત્તા’’તિ સઞ્ઞાવિપલ્લાસો ચિત્તવિપલ્લાસો દિટ્ઠિવિપલ્લાસો, ‘‘અસુભે સુભ’’ન્તિ સઞ્ઞાવિપલ્લાસો ચિત્તવિપલ્લાસો દિટ્ઠિવિપલ્લાસો.
Nava padāni yattha sabbo akusalapakkho saṅgahaṃ samosaraṇaṃ gacchati. Katamāni nava padāni? Dve mūlakilesā, tīṇi akusalamūlāni, cattāro vipallāsā. Tattha dve mūlakilesā avijjā ca bhavataṇhā ca, tīṇi akusalamūlāni lobho doso moho ca. Cattāro vipallāsā 2 – ‘‘anicce nicca’’nti saññāvipallāso cittavipallāso diṭṭhivipallāso, ‘‘dukkhe sukha’’nti saññāvipallāso cittavipallāso diṭṭhivipallāso, ‘‘anattani attā’’ti saññāvipallāso cittavipallāso diṭṭhivipallāso, ‘‘asubhe subha’’nti saññāvipallāso cittavipallāso diṭṭhivipallāso.
૬૩. તત્થ અવિજ્જા નામ ચતૂસુ અરિયસચ્ચેસુ યથાભૂતં અઞ્ઞાણં, અયં અવિજ્જા. ભવતણ્હા નામ યો ભવેસુ રાગો સારાગો ઇચ્છા મુચ્છા પત્થના નન્દી અજ્ઝોસાનં અપરિચ્ચાગો, અયં ભવતણ્હા.
63. Tattha avijjā nāma catūsu ariyasaccesu yathābhūtaṃ aññāṇaṃ, ayaṃ avijjā. Bhavataṇhā nāma yo bhavesu rāgo sārāgo icchā mucchā patthanā nandī ajjhosānaṃ apariccāgo, ayaṃ bhavataṇhā.
તત્થ કતમો લોભો અકુસલમૂલં?
Tattha katamo lobho akusalamūlaṃ?
લોભો નામ સો તેસુ તેસુ પરવત્થૂસુ પરદબ્બેસુ પરટ્ઠાનેસુ પરસાપતેય્યેસુ પરપરિગ્ગહિતેસુ લોભો લુબ્ભના ઇચ્છા મુચ્છા પત્થના નન્દી અજ્ઝોસાનં અપરિચ્ચાગો, અયં લોભો અકુસલમૂલં. કસ્સેતં મૂલં? લોભો લોભજસ્સ અકુસલસ્સ કાયકમ્મસ્સ વચીકમ્મસ્સ મનોકમ્મસ્સ ચ, તથા યથા તંસમ્પયુત્તાનં ચિત્તચેતસિકાનં ધમ્માનં મૂલં.
Lobho nāma so tesu tesu paravatthūsu paradabbesu paraṭṭhānesu parasāpateyyesu parapariggahitesu lobho lubbhanā icchā mucchā patthanā nandī ajjhosānaṃ apariccāgo, ayaṃ lobho akusalamūlaṃ. Kassetaṃ mūlaṃ? Lobho lobhajassa akusalassa kāyakammassa vacīkammassa manokammassa ca, tathā yathā taṃsampayuttānaṃ cittacetasikānaṃ dhammānaṃ mūlaṃ.
તત્થ કતમો દોસો અકુસલમૂલં?
Tattha katamo doso akusalamūlaṃ?
સો સત્તેસુ આઘાતો અક્ખન્તિ અપ્પચ્ચયો બ્યાપાદો પદોસો અનત્થકામતા ચેતસો પટિઘાતો, અયં દોસો અકુસલમૂલં.
So sattesu āghāto akkhanti appaccayo byāpādo padoso anatthakāmatā cetaso paṭighāto, ayaṃ doso akusalamūlaṃ.
કસ્સેતં મૂલં?
Kassetaṃ mūlaṃ?
દોસજસ્સ કાયકમ્મસ્સ વચીકમ્મસ્સ મનોકમ્મસ્સ સમ્પયુત્તાનઞ્ચ ચિત્તચેતસિકાનં ધમ્માનં મૂલં.
Dosajassa kāyakammassa vacīkammassa manokammassa sampayuttānañca cittacetasikānaṃ dhammānaṃ mūlaṃ.
તત્થ કતમો મોહો અકુસલમૂલં?
Tattha katamo moho akusalamūlaṃ?
યં ચતૂસુ અરિયસચ્ચેસુ અનભિસમયો અસમ્પજ્જગ્ગાહો અપ્પટિવેધો મોહો મુય્હના સમ્મોહો સમ્મુય્હના અવિજ્જા તમો અન્ધકારો આવરણં નીવરણં છદનં અચ્છદનં 3 અપસચ્છાગમનં કુસલાનં ધમ્માનં, અયં મોહો અકુસલમૂલં.
Yaṃ catūsu ariyasaccesu anabhisamayo asampajjaggāho appaṭivedho moho muyhanā sammoho sammuyhanā avijjā tamo andhakāro āvaraṇaṃ nīvaraṇaṃ chadanaṃ acchadanaṃ 4 apasacchāgamanaṃ kusalānaṃ dhammānaṃ, ayaṃ moho akusalamūlaṃ.
કસ્સેતં મૂલં?
Kassetaṃ mūlaṃ?
મોહજસ્સ અકુસલસ્સ કાયકમ્મસ્સ વચીકમ્મસ્સ મનોકમ્મસ્સ ચ તંસમ્પયુત્તકાનઞ્ચ ચિત્તચેતસિકાનં ધમ્માનં મૂલં.
Mohajassa akusalassa kāyakammassa vacīkammassa manokammassa ca taṃsampayuttakānañca cittacetasikānaṃ dhammānaṃ mūlaṃ.
તત્થ વિપલ્લાસા જાનિતબ્બા, વિપલ્લાસાનં વત્થુ જાનિતબ્બં. યં વિપલ્લાસં સિયા, તં જાનિતબ્બં. તત્થ એકો વિપલ્લાસો તીણિ વિપલ્લાસાનિ ચત્તારિ વિપલ્લાસવત્થૂનિ. કતમો એકો વિપલ્લાસો ચ, યેન પટિપક્ખેન વિપલ્લાસિતં ગણ્હાતિ?
Tattha vipallāsā jānitabbā, vipallāsānaṃ vatthu jānitabbaṃ. Yaṃ vipallāsaṃ siyā, taṃ jānitabbaṃ. Tattha eko vipallāso tīṇi vipallāsāni cattāri vipallāsavatthūni. Katamo eko vipallāso ca, yena paṭipakkhena vipallāsitaṃ gaṇhāti?
‘‘અનિચ્ચે નિચ્ચ’’ન્તિ, ‘‘દુક્ખે સુખ’’ન્તિ, ‘‘અનત્તનિ અત્તા’’તિ, ‘‘અસુભે સુભ’’ન્તિ, અયં એકો વિપલ્લાસો.
‘‘Anicce nicca’’nti, ‘‘dukkhe sukha’’nti, ‘‘anattani attā’’ti, ‘‘asubhe subha’’nti, ayaṃ eko vipallāso.
કતમાનિ ચત્તારિ વિપલ્લાસવત્થૂનિ?
Katamāni cattāri vipallāsavatthūni?
કાયો વેદના ચિત્તં ધમ્મા ચ. ઇમાનિ ચત્તારિ વિપલ્લાસવત્થૂનિ.
Kāyo vedanā cittaṃ dhammā ca. Imāni cattāri vipallāsavatthūni.
કતમાનિ તીણિ વિપલ્લાસાનિ?
Katamāni tīṇi vipallāsāni?
સઞ્ઞા ચિત્તં દિટ્ઠિ ચ. ઇમાનિ તીણિ વિપલ્લાસાનિ.
Saññā cittaṃ diṭṭhi ca. Imāni tīṇi vipallāsāni.
તત્થ મનાપિકે વત્થુમ્હિ ઇન્દ્રિયવત્થે વણ્ણાયતને વા યો નિમિત્તસ્સ ઉગ્ગાહો, અયં સઞ્ઞાવિપલ્લાસો. તત્થ વિપરીતચિત્તસ્સ વત્થુમ્હિ સતિ વિઞ્ઞત્તિ, અયં ચિત્તવિપલ્લાસો. તત્થ વિપરીતચિત્તસ્સ તમ્હિ રૂપે ‘‘અસુભે સુભ’’ન્તિ યા ખન્તિ રુચિ ઉપેક્ખના નિચ્છયો દિટ્ઠિ નિદસ્સનં સન્તીરણા, અયં દિટ્ઠિવિપલ્લાસો. તત્થ વત્થુભેદેન કાયેસુ દ્વાદસ વિપલ્લાસા ભવન્તિ. તયો કાયે તયો વેદનાય તયો ચિત્તે તયો ધમ્મે, ચત્તારો સઞ્ઞાવિપલ્લાસા ચત્તારો ચિત્તવિપલ્લાસા ચત્તારો દિટ્ઠિવિપલ્લાસા, આયતનૂપચયતો ચક્ખુવિઞ્ઞાણસઞ્ઞાસમઙ્ગિસ્સ રૂપેસુ દ્વાદસ વિપલ્લાસા યાવ મનો સઞ્ઞાસમઙ્ગિસ્સ, ધમ્મેસુ દ્વાદસ વિપલ્લાસા છ દ્વાદસકા ચત્તારિ વિપલ્લાસા ભવન્તિ. આરમ્મણનાનત્તતો હિ અપરિમિતસઙ્ખેય્યાનં સત્તાનં 5 અપરિમિતમસઙ્ખેય્યા વિપલ્લાસા ભવન્તિ હીનુક્કટ્ઠમજ્ઝિમતાય.
Tattha manāpike vatthumhi indriyavatthe vaṇṇāyatane vā yo nimittassa uggāho, ayaṃ saññāvipallāso. Tattha viparītacittassa vatthumhi sati viññatti, ayaṃ cittavipallāso. Tattha viparītacittassa tamhi rūpe ‘‘asubhe subha’’nti yā khanti ruci upekkhanā nicchayo diṭṭhi nidassanaṃ santīraṇā, ayaṃ diṭṭhivipallāso. Tattha vatthubhedena kāyesu dvādasa vipallāsā bhavanti. Tayo kāye tayo vedanāya tayo citte tayo dhamme, cattāro saññāvipallāsā cattāro cittavipallāsā cattāro diṭṭhivipallāsā, āyatanūpacayato cakkhuviññāṇasaññāsamaṅgissa rūpesu dvādasa vipallāsā yāva mano saññāsamaṅgissa, dhammesu dvādasa vipallāsā cha dvādasakā cattāri vipallāsā bhavanti. Ārammaṇanānattato hi aparimitasaṅkheyyānaṃ sattānaṃ 6 aparimitamasaṅkheyyā vipallāsā bhavanti hīnukkaṭṭhamajjhimatāya.
૬૪. તત્થ પઞ્ચક્ખન્ધા ચત્તારિ અત્તભાવવત્થૂનિ ભવન્તિ. યો રૂપક્ખન્ધો, સો કાયો અત્તભાવવત્થુ. યો વેદનાક્ખન્ધો, સો વેદના અત્તભાવવત્થુ. યો સઞ્ઞાક્ખન્ધો ચ સઙ્ખારક્ખન્ધો ચ, તે ધમ્મા અત્તભાવવત્થુ. યો વિઞ્ઞાણક્ખન્ધો, સો ચિત્તં અત્તભાવવત્થુ. ઇતિ પઞ્ચક્ખન્ધા ચત્તારિ અત્તભાવવત્થૂનિ. તત્થ કાયે ‘‘અસુભે સુભ’’ન્તિ વિપલ્લાસો ભવતિ. એવં વેદનાસુ…પે॰… ચિત્તે…પે॰… ધમ્મેસુ ચ અત્તવિપલ્લાસો ભવતિ. તત્થ ચતુન્નં વિપલ્લાસાનં સમુગ્ઘાતનત્થં ભગવા ચત્તારો સતિપટ્ઠાને દેસેતિ પઞ્ઞપેતિ કાયે કાયાનુપસ્સી વિહરતો ‘‘અસુભે સુભ’’ન્તિ વિપલ્લાસં સમુગ્ઘાતેતિ, એવં વેદનાસુ, ચિત્તે, ધમ્મેસુ ચ કાતબ્બં.
64. Tattha pañcakkhandhā cattāri attabhāvavatthūni bhavanti. Yo rūpakkhandho, so kāyo attabhāvavatthu. Yo vedanākkhandho, so vedanā attabhāvavatthu. Yo saññākkhandho ca saṅkhārakkhandho ca, te dhammā attabhāvavatthu. Yo viññāṇakkhandho, so cittaṃ attabhāvavatthu. Iti pañcakkhandhā cattāri attabhāvavatthūni. Tattha kāye ‘‘asubhe subha’’nti vipallāso bhavati. Evaṃ vedanāsu…pe… citte…pe… dhammesu ca attavipallāso bhavati. Tattha catunnaṃ vipallāsānaṃ samugghātanatthaṃ bhagavā cattāro satipaṭṭhāne deseti paññapeti kāye kāyānupassī viharato ‘‘asubhe subha’’nti vipallāsaṃ samugghāteti, evaṃ vedanāsu, citte, dhammesu ca kātabbaṃ.
તત્થ અન્ધકારતિમિસા અપ્પટિવેધલક્ખણા અવિજ્જા, તસ્સા વિપલ્લાસપદટ્ઠાનં. અજ્ઝોસાનલક્ખણા તણ્હા, તસ્સા પિયરૂપસાતરૂપં પદટ્ઠાનં. અત્તાસયવઞ્ચનાલક્ખણો લોભો, તસ્સ અદિન્નાદાનં પદટ્ઠાનં. ઇધ વિવાદલક્ખણો દોસો, તસ્સ પાણાતિપાતો પદટ્ઠાનં. વત્થુવિપ્પટિપત્તિલક્ખણો મોહો, તસ્સ મિચ્છાપટિપત્તિ પદટ્ઠાનં. સઙ્ખતાનં ધમ્માનં અવિનાસગ્ગહણલક્ખણા નિચ્ચસઞ્ઞા, તસ્સા સબ્બસઙ્ખારા પદટ્ઠાનં. સાસવફસ્સોપગમનલક્ખણા સુખસઞ્ઞા, તસ્સા મમઙ્કારો પદટ્ઠાનં. ધમ્મેસુ ઉપગમનલક્ખણા અત્તસઞ્ઞા , તસ્સા અહઙ્કારો પદટ્ઠાનં. વણ્ણસઙ્ગહણલક્ખણા સુભસઞ્ઞા, તસ્સા ઇન્દ્રિયઅસંવરો પદટ્ઠાનં. એતેહિ નવહિ પદેહિ ઉદ્દિટ્ઠેહિ સબ્બો અકુસલપક્ખો નિદ્દિટ્ઠો ભવતિ, સો ચ ખો બહુસ્સુતેન સક્કા જાનિતું નો અપ્પસ્સુતેન, પઞ્ઞવતા નો દુપ્પઞ્ઞેન, યુત્તેન નો અયુત્તેન.
Tattha andhakāratimisā appaṭivedhalakkhaṇā avijjā, tassā vipallāsapadaṭṭhānaṃ. Ajjhosānalakkhaṇā taṇhā, tassā piyarūpasātarūpaṃ padaṭṭhānaṃ. Attāsayavañcanālakkhaṇo lobho, tassa adinnādānaṃ padaṭṭhānaṃ. Idha vivādalakkhaṇo doso, tassa pāṇātipāto padaṭṭhānaṃ. Vatthuvippaṭipattilakkhaṇo moho, tassa micchāpaṭipatti padaṭṭhānaṃ. Saṅkhatānaṃ dhammānaṃ avināsaggahaṇalakkhaṇā niccasaññā, tassā sabbasaṅkhārā padaṭṭhānaṃ. Sāsavaphassopagamanalakkhaṇā sukhasaññā, tassā mamaṅkāro padaṭṭhānaṃ. Dhammesu upagamanalakkhaṇā attasaññā , tassā ahaṅkāro padaṭṭhānaṃ. Vaṇṇasaṅgahaṇalakkhaṇā subhasaññā, tassā indriyaasaṃvaro padaṭṭhānaṃ. Etehi navahi padehi uddiṭṭhehi sabbo akusalapakkho niddiṭṭho bhavati, so ca kho bahussutena sakkā jānituṃ no appassutena, paññavatā no duppaññena, yuttena no ayuttena.
નવ પદાનિ કુસલાનિ યત્થ સબ્બો કુસલપક્ખો સઙ્ગહો સમોસરણં ગચ્છન્તિ. કતમાનિ નવ પદાનિ? સમથો વિપસ્સના અલોભો અદોસો અમોહો અનિચ્ચસઞ્ઞા દુક્ખસઞ્ઞા અનત્તસઞ્ઞા અસુભસઞ્ઞા ચ.
Nava padāni kusalāni yattha sabbo kusalapakkho saṅgaho samosaraṇaṃ gacchanti. Katamāni nava padāni? Samatho vipassanā alobho adoso amoho aniccasaññā dukkhasaññā anattasaññā asubhasaññā ca.
તત્થ કતમો સમથો? યા ચિત્તસ્સ ઠિતિ સણ્ઠિતિ અવટ્ઠિતિ ઠાનં પટ્ઠાનં ઉપટ્ઠાનં સમાધિ સમાધાનં અવિક્ખેપો અવિપ્પટિસારો વૂપસમો માનસો એકગ્ગં ચિત્તસ્સ, અયં સમથો.
Tattha katamo samatho? Yā cittassa ṭhiti saṇṭhiti avaṭṭhiti ṭhānaṃ paṭṭhānaṃ upaṭṭhānaṃ samādhi samādhānaṃ avikkhepo avippaṭisāro vūpasamo mānaso ekaggaṃ cittassa, ayaṃ samatho.
તત્થ કતમા વિપસ્સના? ખન્ધેસુ વા ધાતૂસુ વા આયતનેસુ વા નામરૂપેસુ વા પટિચ્ચસમુપ્પાદેસુ વા પટિચ્ચસમુપ્પન્નેસુ વા ધમ્મેસુ દુક્ખેસુ વા સમુદયેસુ વા નિરોધે વા મગ્ગે વા કુસલાકુસલેસુ વા ધમ્મેસુ સાવજ્જઅનવજ્જેસુ વા કણ્હસુક્કેસુ વા સેવિતબ્બઅસેવિતબ્બેસુ વા સો યથાભૂતં વિચયો પવિચયો વીમંસા પરવીમંસા ગાહના અગ્ગાહના પરિગ્ગાહના ચિત્તેન પરિચિતના તુલના ઉપપરિક્ખા ઞાણં વિજ્જા વા ચક્ખુ બુદ્ધિ મેધા પઞ્ઞા ઓભાસો આલોકો આભા પભા ખગ્ગો નારાચો 7 ધમ્મવિચયસમ્બોજ્ઝઙ્ગો સમ્માદિટ્ઠિ મગ્ગઙ્ગં, અયં વિપસ્સના. તેનેસા વિપસ્સના ઇતિ વુચ્ચતિ વિવિધા વા એસા વિપસ્સનાતિ, તસ્મા એસા વિપસ્સનાતિ વુચ્ચતિ. દ્વિધા ચેસા હિ વિપસ્સના ધમ્મવિપસ્સનાતિ વુચ્ચતિ, દ્વિધા ઇમાય પસ્સતિ સુભઞ્ચ અસુભઞ્ચ કણ્હઞ્ચ સુક્કઞ્ચ સેવિતબ્બઞ્ચ અસેવિતબ્બઞ્ચ કમ્મઞ્ચ વિપાકઞ્ચ બન્ધઞ્ચ વિમોક્ખઞ્ચ આચયઞ્ચ અપચયઞ્ચ પવત્તિઞ્ચ નિવત્તિઞ્ચ સંકિલેસઞ્ચ વોદાનઞ્ચ, એવં વિપસ્સનાતિ વુચ્ચતિ. અથ વા વિઇતિ ઉપસગ્ગો પસ્સનાતિ અત્થો તસ્મા વિપસ્સનાતિ વુચ્ચતે, અયં વિપસ્સના.
Tattha katamā vipassanā? Khandhesu vā dhātūsu vā āyatanesu vā nāmarūpesu vā paṭiccasamuppādesu vā paṭiccasamuppannesu vā dhammesu dukkhesu vā samudayesu vā nirodhe vā magge vā kusalākusalesu vā dhammesu sāvajjaanavajjesu vā kaṇhasukkesu vā sevitabbaasevitabbesu vā so yathābhūtaṃ vicayo pavicayo vīmaṃsā paravīmaṃsā gāhanā aggāhanā pariggāhanā cittena paricitanā tulanā upaparikkhā ñāṇaṃ vijjā vā cakkhu buddhi medhā paññā obhāso āloko ābhā pabhā khaggo nārāco 8 dhammavicayasambojjhaṅgo sammādiṭṭhi maggaṅgaṃ, ayaṃ vipassanā. Tenesā vipassanā iti vuccati vividhā vā esā vipassanāti, tasmā esā vipassanāti vuccati. Dvidhā cesā hi vipassanā dhammavipassanāti vuccati, dvidhā imāya passati subhañca asubhañca kaṇhañca sukkañca sevitabbañca asevitabbañca kammañca vipākañca bandhañca vimokkhañca ācayañca apacayañca pavattiñca nivattiñca saṃkilesañca vodānañca, evaṃ vipassanāti vuccati. Atha vā viiti upasaggo passanāti attho tasmā vipassanāti vuccate, ayaṃ vipassanā.
૬૫. તત્થ દ્વે રોગા સત્તાનં અવિજ્જા ચ ભવતણ્હા ચ, એતેસં દ્વિન્નં રોગાનં નિઘાતાય ભગવતા દ્વે ભેસજ્જાનિ વુત્તાનિ સમથો ચ વિપસ્સના ચ. ઇમાનિ દ્વે ભેસજ્જાનિ પટિસેવેન્તો દ્વે અરોગે સચ્છિકરોતિ રાગવિરાગં ચેતોવિમુત્તિં અવિજ્જાવિરાગઞ્ચ પઞ્ઞાવિમુત્તિં. તત્થ તણ્હારોગસ્સ સમથો ભેસજ્જં, રાગવિરાગા ચેતોવિમુત્તિ અરોગં. અવિજ્જારોગસ્સ વિપસ્સનાભેસજ્જં અવિજ્જાવિરાગા પઞ્ઞાવિમુત્તિ અરોગં. એવઞ્હિ ભગવા ચાહ, ‘‘દ્વે ધમ્મા પરિઞ્ઞેય્યા 9 નામઞ્ચ રૂપઞ્ચ, દ્વે ધમ્મા પહાતબ્બા અવિજ્જા ચ ભવતણ્હા ચ, દ્વે ધમ્મા ભાવેતબ્બા સમથો ચ વિપસ્સના ચ, દ્વે ધમ્મા સચ્છિકાતબ્બા વિજ્જા ચ વિમુત્તિ ચા’’તિ. તત્થ સમથં ભાવેન્તો રૂપં પરિજાનાતિ, રૂપં પરિજાનન્તો તણ્હં પજહતિ, તણ્હં પજહન્તો રાગવિરાગા ચેતોવિમુત્તિં સચ્છિકરોતિ, વિપસ્સનં ભાવેન્તો નામં પરિજાનાતિ, નામં પરિજાનન્તો અવિજ્જં પજહતિ, અવિજ્જં પજહન્તો અવિજ્જાવિરાગા પઞ્ઞાવિમુત્તિં સચ્છિકરોતિ. યદા ભિક્ખુનો દ્વે ધમ્મા પરિઞ્ઞાતા ભવન્તિ નામઞ્ચ રૂપઞ્ચ, તથાસ્સ દ્વે ધમ્મા પહીના ભવન્તિ અવિજ્જા ચ ભવતણ્હા ચ. દ્વે ધમ્મા ભાવિતા ભવન્તિ સમથો ચ વિપસ્સના ચ, દ્વે ધમ્મા સચ્છિકાતબ્બા ભવન્તિ વિજ્જા ચ વિમુત્તિ ચ. એત્તાવતા ભિક્ખુ કતકિચ્ચો ભવતિ. એસા સોપાદિસેસા નિબ્બાનધાતુ. તસ્સ આયુપરિયાદાના જીવિતિન્દ્રિયસ્સ ઉપરોધા ઇદઞ્ચ દુક્ખં નિરુજ્ઝતિ, અઞ્ઞઞ્ચ દુક્ખં ન ઉપ્પજ્જતિ. તત્થ યો ઇમેસં ખન્ધાનં ધાતુઆયતનાનં નિરોધો વૂપસમો અઞ્ઞેસઞ્ચ ખન્ધધાતુઆયતનાનં અપ્પટિસન્ધિ અપાતુભાવો, અયં અનુપાદિસેસા નિબ્બાનધાતુ.
65. Tattha dve rogā sattānaṃ avijjā ca bhavataṇhā ca, etesaṃ dvinnaṃ rogānaṃ nighātāya bhagavatā dve bhesajjāni vuttāni samatho ca vipassanā ca. Imāni dve bhesajjāni paṭisevento dve aroge sacchikaroti rāgavirāgaṃ cetovimuttiṃ avijjāvirāgañca paññāvimuttiṃ. Tattha taṇhārogassa samatho bhesajjaṃ, rāgavirāgā cetovimutti arogaṃ. Avijjārogassa vipassanābhesajjaṃ avijjāvirāgā paññāvimutti arogaṃ. Evañhi bhagavā cāha, ‘‘dve dhammā pariññeyyā 10 nāmañca rūpañca, dve dhammā pahātabbā avijjā ca bhavataṇhā ca, dve dhammā bhāvetabbā samatho ca vipassanā ca, dve dhammā sacchikātabbā vijjā ca vimutti cā’’ti. Tattha samathaṃ bhāvento rūpaṃ parijānāti, rūpaṃ parijānanto taṇhaṃ pajahati, taṇhaṃ pajahanto rāgavirāgā cetovimuttiṃ sacchikaroti, vipassanaṃ bhāvento nāmaṃ parijānāti, nāmaṃ parijānanto avijjaṃ pajahati, avijjaṃ pajahanto avijjāvirāgā paññāvimuttiṃ sacchikaroti. Yadā bhikkhuno dve dhammā pariññātā bhavanti nāmañca rūpañca, tathāssa dve dhammā pahīnā bhavanti avijjā ca bhavataṇhā ca. Dve dhammā bhāvitā bhavanti samatho ca vipassanā ca, dve dhammā sacchikātabbā bhavanti vijjā ca vimutti ca. Ettāvatā bhikkhu katakicco bhavati. Esā sopādisesā nibbānadhātu. Tassa āyupariyādānā jīvitindriyassa uparodhā idañca dukkhaṃ nirujjhati, aññañca dukkhaṃ na uppajjati. Tattha yo imesaṃ khandhānaṃ dhātuāyatanānaṃ nirodho vūpasamo aññesañca khandhadhātuāyatanānaṃ appaṭisandhi apātubhāvo, ayaṃ anupādisesā nibbānadhātu.
તત્થ કતમં અલોભો કુસલમૂલં? યંધાતુકો અલોભો અલુબ્ભના અલુબ્ભિતત્તં અનિચ્છા અપત્થના અકન્તા અનજ્ઝોસાનં. અયં અલોભો કુસલમૂલં. કસ્સેતં મૂલં? અલોભજસ્સ કુસલસ્સ કાયકમ્મસ્સ વચીકમ્મસ્સ મનોકમ્મસ્સ તંસમ્પયુત્તાનઞ્ચ ચિત્તચેતસિકાનં ધમ્માનં મૂલં. અથ વા અરિયો અટ્ઠઙ્ગિકો મગ્ગો કુસલન્તિ વુચ્ચતિ, સો તિણ્ણં મગ્ગઙ્ગાનં મૂલં. કતમેસં તિણ્ણં, સમ્માસઙ્કપ્પસ્સ સમ્માવાયામસ્સ સમ્માસમાધિસ્સ ચ ઇમેસં મૂલન્તિ, તસ્મા કુસલમૂલન્તિ વુચ્ચતિ.
Tattha katamaṃ alobho kusalamūlaṃ? Yaṃdhātuko alobho alubbhanā alubbhitattaṃ anicchā apatthanā akantā anajjhosānaṃ. Ayaṃ alobho kusalamūlaṃ. Kassetaṃ mūlaṃ? Alobhajassa kusalassa kāyakammassa vacīkammassa manokammassa taṃsampayuttānañca cittacetasikānaṃ dhammānaṃ mūlaṃ. Atha vā ariyo aṭṭhaṅgiko maggo kusalanti vuccati, so tiṇṇaṃ maggaṅgānaṃ mūlaṃ. Katamesaṃ tiṇṇaṃ, sammāsaṅkappassa sammāvāyāmassa sammāsamādhissa ca imesaṃ mūlanti, tasmā kusalamūlanti vuccati.
તત્થ કતમં અદોસો કુસલમૂલં? યા સત્તેસુ વા સઙ્ખારેસુ વા અનઘાતો અપ્પટિઘાતો અબ્યાપત્તિ અબ્યાપાદો અદોસો મેત્તા મેત્તાયના અત્થકામતા હિતકામતા ચેતસો પસાદો, અયં અદોસો કુસલમૂલં. કસ્સેતં મૂલં? અદોસજસ્સ કુસલસ્સ કાયકમ્મસ્સ વચીકમ્મસ્સ મનોકમ્મસ્સ તંસમ્પયુત્તાનઞ્ચ ચિત્તચેતસિકાનં ધમ્માનં મૂલં. અથ વા તિણ્ણં મગ્ગઙ્ગાનં મૂલં. કતમેસં તિણ્ણં? સમ્માવાચાય સમ્માકમ્મન્તસ્સ સમ્માઆજીવસ્સ ચ ઇમેસં તિણ્ણં મગ્ગઙ્ગાનં મૂલં, તસ્મા કુસલમૂલન્તિ વુચ્ચતિ.
Tattha katamaṃ adoso kusalamūlaṃ? Yā sattesu vā saṅkhāresu vā anaghāto appaṭighāto abyāpatti abyāpādo adoso mettā mettāyanā atthakāmatā hitakāmatā cetaso pasādo, ayaṃ adoso kusalamūlaṃ. Kassetaṃ mūlaṃ? Adosajassa kusalassa kāyakammassa vacīkammassa manokammassa taṃsampayuttānañca cittacetasikānaṃ dhammānaṃ mūlaṃ. Atha vā tiṇṇaṃ maggaṅgānaṃ mūlaṃ. Katamesaṃ tiṇṇaṃ? Sammāvācāya sammākammantassa sammāājīvassa ca imesaṃ tiṇṇaṃ maggaṅgānaṃ mūlaṃ, tasmā kusalamūlanti vuccati.
તત્થ કતમં અમોહો કુસલમૂલં? યં ચતૂસુ અરિયસચ્ચેસુ યથાભૂતં ઞાણદસ્સનં અભિસમયો સમ્મા ચ પચ્ચાગમો પટિવેધો અમોહો અસમ્મુય્હના અસમ્મોહો વિજ્જાપકાસો આલોકો અનાવરણં સેક્ખાનં કુસલાનં ધમ્માનં, અયં અમોહો કુસલમૂલં. કસ્સેતં મૂલં? અમોહજસ્સ કુસલસ્સ કાયકમ્મસ્સ વચીકમ્મસ્સ મનોકમ્મસ્સ તંસમ્પયુત્તાનઞ્ચ ચિત્તચેતસિકાનં ધમ્માનં મૂલં. અથ વા દ્વિન્નં મગ્ગઙ્ગાનં એતં મૂલં. કતમેસં દ્વિન્નં? સમ્માદિટ્ઠિયા ચ સમ્માસતિયા ચ ઇમેસં દ્વિન્નં મગ્ગઙ્ગાનં મૂલં, તસ્મા કુસલમૂલન્તિ વુચ્ચતિ. એવં ઇમેસં તીહિ કુસલમૂલેહિ અટ્ઠઙ્ગિકો મગ્ગો યોજેતબ્બો.
Tattha katamaṃ amoho kusalamūlaṃ? Yaṃ catūsu ariyasaccesu yathābhūtaṃ ñāṇadassanaṃ abhisamayo sammā ca paccāgamo paṭivedho amoho asammuyhanā asammoho vijjāpakāso āloko anāvaraṇaṃ sekkhānaṃ kusalānaṃ dhammānaṃ, ayaṃ amoho kusalamūlaṃ. Kassetaṃ mūlaṃ? Amohajassa kusalassa kāyakammassa vacīkammassa manokammassa taṃsampayuttānañca cittacetasikānaṃ dhammānaṃ mūlaṃ. Atha vā dvinnaṃ maggaṅgānaṃ etaṃ mūlaṃ. Katamesaṃ dvinnaṃ? Sammādiṭṭhiyā ca sammāsatiyā ca imesaṃ dvinnaṃ maggaṅgānaṃ mūlaṃ, tasmā kusalamūlanti vuccati. Evaṃ imesaṃ tīhi kusalamūlehi aṭṭhaṅgiko maggo yojetabbo.
૬૬. તત્થ કતમા અનિચ્ચસઞ્ઞા? ‘‘સબ્બે સઙ્ખારા ઉપ્પાદવયધમ્મિનો’’તિ ચ યા સઞ્ઞા સઞ્જાનના વવત્થપના ઉગ્ગાહો, અયં અનિચ્ચસઞ્ઞા. તસ્સા કો નિસ્સન્દો? અનિચ્ચસઞ્ઞાય ભાવિતાય બહુલીકતાય અટ્ઠસુ લોકધમ્મેસુ ચિત્તં નાનુસન્ધતિ ન સન્ધતિ ન સણ્ઠહતિ, ઉપેક્ખા વા પટિક્કૂલતા વા સણ્ઠહતિ, અયમસ્સા નિસ્સન્દો.
66. Tattha katamā aniccasaññā? ‘‘Sabbe saṅkhārā uppādavayadhammino’’ti ca yā saññā sañjānanā vavatthapanā uggāho, ayaṃ aniccasaññā. Tassā ko nissando? Aniccasaññāya bhāvitāya bahulīkatāya aṭṭhasu lokadhammesu cittaṃ nānusandhati na sandhati na saṇṭhahati, upekkhā vā paṭikkūlatā vā saṇṭhahati, ayamassā nissando.
તત્થ કતમા દુક્ખસઞ્ઞા? ‘‘સબ્બે સઙ્ખારા દુક્ખા’’તિ યા સઞ્ઞા સઞ્જાનના વવત્થપના ઉગ્ગાહો, અયં દુક્ખસઞ્ઞા. તસ્સા કો નિસ્સન્દો? દુક્ખસઞ્ઞાય ભાવિતાય બહુલીકતાય આલસ્સે સંપમાદે વિમ્હયે ચ ચિત્તં નાનુસન્ધતિ ન સન્ધતિ ન સણ્ઠહતિ, ઉપેક્ખા વા પટિક્કૂલતા વા સણ્ઠહતિ, અયમસ્સા નિસ્સન્દો.