Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પેટકોપદેસપાળિ • Peṭakopadesapāḷi |
૪. સુત્તવિચયચતુત્થભૂમિ
4. Suttavicayacatutthabhūmi
૪૦. તત્થ કતમો સુત્તવિચયો?
40. Tattha katamo suttavicayo?
તત્થ કુસલેહિ ધમ્મેહિ અકુસલેહિ ધમ્મેહિ પુબ્બાપરસો સાધુકં ઉપપરિક્ખિયતિ. કિંનુ ખો ઇદં સુત્તં આરભિ…પે॰… તેહિ સુત્તેહિ સહ અધિસન્નટ્ઠેહિ યુજ્જતિ ઉદાહુ ન યુજ્જતીતિ?
Tattha kusalehi dhammehi akusalehi dhammehi pubbāparaso sādhukaṃ upaparikkhiyati. Kiṃnu kho idaṃ suttaṃ ārabhi…pe… tehi suttehi saha adhisannaṭṭhehi yujjati udāhu na yujjatīti?
યથા ભગવા કિલેસે આદિમ્હિ તત્થ દેસેતિ. કિં દેસિતં? તેસં કિલેસાનં પહાનં ઉદાહુ નો દેસિતન્તિ ઉપપરિક્ખિતબ્બં. યદિ ન દેસિતં ભગવતિ તેસં કિલેસાનં પહાનં કુસલા ધમ્મા પરિયેસિતબ્બા યત્થ તે અકુસલા પહાનં ગચ્છન્તિ. સચે સમન્નેહમાનો ન લભતિ. તત્થ અકુસલા ધમ્મા અપકડ્ઢિતબ્બા વીમંસિતબ્બા, સંકિલેસભાગિયસુત્તં, યદિ કિલેસા અપકડ્ઢિયન્તા. યે વા ન દેન્તિ તત્થ ઉપપરિક્ખિતબ્બા અરિયમગ્ગધમ્મા તાસુ ભૂમીસુ કિલેસા પહાનં ગચ્છન્તિ, ઉદાહુ ન ગચ્છન્તીતિ. યત્તકા પન કિલેસા દેસિતા. ન તત્તકા અરિયધમ્મા દેસિતા. યત્થ કિલેસા પહાનં ગચ્છન્તિ, તત્થ યે કિલેસા અરિયધમ્માનં પટિપક્ખેન ન યુજ્જન્તિ, તે અપકડ્ઢિતબ્બા, સચે અપકડ્ઢિયન્તા યોજનં દેતિ. તત્થ એવં વીમંસિતબ્બં. દ્વે તીણિ વા તદુત્તરિ વા કિલેસા એકેન અરિયમગ્ગેન પહાનં ગચ્છન્તીતિ. સચે એવં વીમંસિયન્તા યોજનં દેતિ, તત્થ ઉપપરિક્ખિતબ્બં. પરમ્પરાય વા પિટકસમ્પદાનેન વા સુત્તસ્સ અત્થો ચ નત્થો ચ. યં વા ન સક્કા સુત્તં નિદ્દિસિતું નેવ સુત્તં વિચિકિચ્છિતબ્બં. એવં યથા આદિમ્હિ કુસલા ધમ્મા હોન્તિ. યે કિલેસા તે પહીનેય્યાતિ. તે ઉપપરિક્ખિતબ્બા. પુરો વા કુસલો પટિપક્ખેન વા પુરો દેસના, અનૂના અનધિકા ઉગ્ગહેતબ્બા. યથા પઠમો ઉત્તિલો યેસમિદાનિ કિલેસાનં યે અરિયધમ્મા દેસિતા ઇમે કિલેસા ઇમેહિ અરિયધમ્મેહિ પહીયન્તિ, ઉદાહુ નપ્પહીયન્તીતિ વિચિનિતબ્બા. યદિ ઉપપરિક્ખિયમાના યુજ્જન્તિ, ગહેતબ્બા. અથ ન યુજ્જન્તિ, યે કિલેસા અપટિપક્ખા હોન્તિ, તે કિલેસા અપરિપક્ખિતબ્બા. યે ચ અરિયધમ્મા પટિપક્ખા હોન્તિ, તે અરિયધમ્મા અપકડ્ઢિતબ્બા . ન હિ અરિયધમ્મા અનાગામિકિલેસપ્પહાનં ગચ્છન્તિ, નાપિ અરિયધમ્મા સબ્બકિલેસાનં પહાનાય સંવત્તન્તિ. યથા કુસલા મેત્તા અકુસલો રાગો ન તુ કુસલા મેત્તાતિ કારેત્વા અકુસલસ્સ રાગસ્સ પહાનાય સમ્ભવતિ બ્યાપાદો મેત્તાય પહાનં ગચ્છતિ. તસ્મા ઉભો કિલેસા ઉપપરિક્ખિતબ્બા. યો યો ચ ધમ્મો ઉપદિસિયતિ કુસલો વા અકુસલો વા સો અપકડ્ઢિતબ્બો. સચે તે યુજ્જન્તિ અપકડ્ઢિયમાનો નત્થિ ઉપપરિક્ખિતબ્બં. દ્વે વા કિલેસા એકેન અરિયધમ્મેન પહીનેય્યાતિ દ્વીહિ વા અરિયધમ્મેહિ એકો વા કિલેસો પહીયતીતિ.
Yathā bhagavā kilese ādimhi tattha deseti. Kiṃ desitaṃ? Tesaṃ kilesānaṃ pahānaṃ udāhu no desitanti upaparikkhitabbaṃ. Yadi na desitaṃ bhagavati tesaṃ kilesānaṃ pahānaṃ kusalā dhammā pariyesitabbā yattha te akusalā pahānaṃ gacchanti. Sace samannehamāno na labhati. Tattha akusalā dhammā apakaḍḍhitabbā vīmaṃsitabbā, saṃkilesabhāgiyasuttaṃ, yadi kilesā apakaḍḍhiyantā. Ye vā na denti tattha upaparikkhitabbā ariyamaggadhammā tāsu bhūmīsu kilesā pahānaṃ gacchanti, udāhu na gacchantīti. Yattakā pana kilesā desitā. Na tattakā ariyadhammā desitā. Yattha kilesā pahānaṃ gacchanti, tattha ye kilesā ariyadhammānaṃ paṭipakkhena na yujjanti, te apakaḍḍhitabbā, sace apakaḍḍhiyantā yojanaṃ deti. Tattha evaṃ vīmaṃsitabbaṃ. Dve tīṇi vā taduttari vā kilesā ekena ariyamaggena pahānaṃ gacchantīti. Sace evaṃ vīmaṃsiyantā yojanaṃ deti, tattha upaparikkhitabbaṃ. Paramparāya vā piṭakasampadānena vā suttassa attho ca nattho ca. Yaṃ vā na sakkā suttaṃ niddisituṃ neva suttaṃ vicikicchitabbaṃ. Evaṃ yathā ādimhi kusalā dhammā honti. Ye kilesā te pahīneyyāti. Te upaparikkhitabbā. Puro vā kusalo paṭipakkhena vā puro desanā, anūnā anadhikā uggahetabbā. Yathā paṭhamo uttilo yesamidāni kilesānaṃ ye ariyadhammā desitā ime kilesā imehi ariyadhammehi pahīyanti, udāhu nappahīyantīti vicinitabbā. Yadi upaparikkhiyamānā yujjanti, gahetabbā. Atha na yujjanti, ye kilesā apaṭipakkhā honti, te kilesā aparipakkhitabbā. Ye ca ariyadhammā paṭipakkhā honti, te ariyadhammā apakaḍḍhitabbā . Na hi ariyadhammā anāgāmikilesappahānaṃ gacchanti, nāpi ariyadhammā sabbakilesānaṃ pahānāya saṃvattanti. Yathā kusalā mettā akusalo rāgo na tu kusalā mettāti kāretvā akusalassa rāgassa pahānāya sambhavati byāpādo mettāya pahānaṃ gacchati. Tasmā ubho kilesā upaparikkhitabbā. Yo yo ca dhammo upadisiyati kusalo vā akusalo vā so apakaḍḍhitabbo. Sace te yujjanti apakaḍḍhiyamāno natthi upaparikkhitabbaṃ. Dve vā kilesā ekena ariyadhammena pahīneyyāti dvīhi vā ariyadhammehi eko vā kileso pahīyatīti.
અથ વા એવમ્પિ ઉપપરિક્ખિયમાનં યુજ્જતિ, તત્થ વીમંસિતબ્બં વા યથા યુજ્જતિ તત્થ વીમંસિતબ્બં વા, યથા નનુ સક્કા સુત્તં નિદ્દિસિતું, ન હિ સુત્તે વિચિકિચ્છિતબ્બં. કિલેસો મં અરિયધમ્મેસુ દેસિતેસુ ઉભયતો ઉપપરિક્ખિતબ્બં. કિર યે વા ઇમે કિલેસા દેસિતા યે ચ અરિયધમ્મા દેસિતા ગાથાય વા બ્યાકરણેન વા, કિં નુ ખો ઇમે કિલેસા ઇમેહિ અરિયધમ્મેહિ પહીયન્તિ, ઉદાહુ નપ્પહીયન્તિ? ઇમે વા અરિયધમ્મા ઇમેસં કિલેસાનં પહાનાય સંવત્તન્તીતિ. કિઞ્ચાપિ કુસલેહિ ધમ્મેહિ અકુસલા ધમ્મા પહાનં ગચ્છન્તિ. ન તુ સબ્બેહિ અરિયધમ્મેહિ સબ્બાકુસલા પહાનં ગચ્છન્તિ. યથા મેત્તા કુસલો અકુસલો ચ રાગો ન તુ કુસલા મેત્તા અકુસલો રાગોતિ કારેત્વા મેત્તાય રાગો પહાનં, બ્યાપાદો મેત્તાય પહાનં ગચ્છન્તિ. એવં કિલેસોતિ કારેત્વા સુત્તેન પહાનં ગચ્છતિ. ન સુત્તો ધમ્મોતિ કારેત્વા સબ્બં કિલેસસ્સ પહાનાય સંવત્તતિ. યં તુ સુત્તસ્સ અરિયધમ્મો સંકિલેસપટિપક્ખો, સો તેન પહાનં ગચ્છતીતિ.
Atha vā evampi upaparikkhiyamānaṃ yujjati, tattha vīmaṃsitabbaṃ vā yathā yujjati tattha vīmaṃsitabbaṃ vā, yathā nanu sakkā suttaṃ niddisituṃ, na hi sutte vicikicchitabbaṃ. Kileso maṃ ariyadhammesu desitesu ubhayato upaparikkhitabbaṃ. Kira ye vā ime kilesā desitā ye ca ariyadhammā desitā gāthāya vā byākaraṇena vā, kiṃ nu kho ime kilesā imehi ariyadhammehi pahīyanti, udāhu nappahīyanti? Ime vā ariyadhammā imesaṃ kilesānaṃ pahānāya saṃvattantīti. Kiñcāpi kusalehi dhammehi akusalā dhammā pahānaṃ gacchanti. Na tu sabbehi ariyadhammehi sabbākusalā pahānaṃ gacchanti. Yathā mettā kusalo akusalo ca rāgo na tu kusalā mettā akusalo rāgoti kāretvā mettāya rāgo pahānaṃ, byāpādo mettāya pahānaṃ gacchanti. Evaṃ kilesoti kāretvā suttena pahānaṃ gacchati. Na sutto dhammoti kāretvā sabbaṃ kilesassa pahānāya saṃvattati. Yaṃ tu suttassa ariyadhammo saṃkilesapaṭipakkho, so tena pahānaṃ gacchatīti.
૪૧. તત્થ કુસલે દેસિતે સુત્તે બ્યાકરણે વા સંકિલેસા ન યુજ્જન્તિ અરિયધમ્મા વા, તે મહાપદેસે નિદ્દિસિતબ્બાવયવેન અપકડ્ઢિતબ્બા . તત્થ કિલેસેહિ ચ દેસિતેહિ અરિયધમ્મેસુ ચ યદિપિ તેન અરિયધમ્મેન તે કિલેસા પહાનં ગચ્છન્તિ. તત્થપિ ઉત્તરિ ઉપપરિક્ખિતબ્બં. કેન કારણેન એતે કિલેસા પજહિતબ્બા, કેન કારણેન અરિયધમ્મા દેસિતાતિ? યેન યેન વા આકારેન અરિયધમ્મા દેસિતા, તેન તેન પકારેન અયં કિલેસો ઠિતો. અત્થિ હિ એકો કિલેસો, તેન વા અરિયધમ્મા ન અઞ્ઞથા અઞ્ઞથા પહાતબ્બો, યથા દિટ્ઠિ રાગો અવિજ્જા ચ દસ્સનેન પહાતબ્બા. સા ચે એવઞ્ચ અવિજ્જા ભાવનાય ભૂમિ વા ધમ્મા ભાવનાય પહાતબ્બા. સાયેવ ઉદ્ધંભાગિયં અસઙ્ખતદસ્સનાય વિમુત્તિયા અનિમિત્તેન ચેતોસમાધિના અમનસિકારેન પહીયતિ. એવં સાત્થં સબ્યઞ્જનં ઉપપરિક્ખિતબ્બં. યે દસ્સનેન પહાતબ્બા કિલેસા દસ્સનાકારેન અરિયધમ્મો દેસિતો, ભાવનાય પહાતબ્બા ભાવનાકારેન અરિયધમ્મો દેસિતો, પતિસેવના પહાતબ્બા પતિસેવનાકારેન અરિયધમ્મો દેસિતો, એવં વિનોદનપહાતબ્બા યાવ સત્ત આસવા કાતબ્બા, યાવઞ્ઞથા. અઞ્ઞથા હેસ ધમ્મો પહાતબ્બો અઞ્ઞેનાકારેન અરિયધમ્મો દેસિતો, સો અરિયધમ્મો અઞ્ઞથા પરિયેસિતબ્બો. યદિ અયં ધમ્મો પરિયેસતો યો ચ દેસેતિ યેન યેનાકારેન, સો અરિયધમ્મો પરિયેસિતબ્બો, તેનાકારેન કિલેસો પહીયતિ. સો તત્થ ઉપપરિક્ખિતબ્બો. અથ ન યુજ્જતિ યદિ હિ તેન સુત્તેન વિહિતં સુત્તં વીમંસિતબ્બં. યથા યુજ્જતિ, તથા ગહેતબ્બં. યથા ન યુજ્જતિ, તથા ન ગહેતબ્બં, અદ્ધા એતં ભગવતા ન ભાસિતં, આયસ્મતા વા દુગ્ગહિતં, યથા મહાપદેસે નિદ્દિસિતબ્બં, ભગવતા યથાભૂતં દેસિતં, યો ચ ધમ્મો દેસિતો કુસલો ચ અકુસલો ચ તસ્સ ધમ્મસ્સ પચ્ચયો પરિયેસિતબ્બો. ન હિ પચ્ચયા વિના ધમ્મો અપ્પચ્ચયો ઉપ્પજ્જતિ. તત્થ કો આકારો પરિયેસનાય?
41. Tattha kusale desite sutte byākaraṇe vā saṃkilesā na yujjanti ariyadhammā vā, te mahāpadese niddisitabbāvayavena apakaḍḍhitabbā . Tattha kilesehi ca desitehi ariyadhammesu ca yadipi tena ariyadhammena te kilesā pahānaṃ gacchanti. Tatthapi uttari upaparikkhitabbaṃ. Kena kāraṇena ete kilesā pajahitabbā, kena kāraṇena ariyadhammā desitāti? Yena yena vā ākārena ariyadhammā desitā, tena tena pakārena ayaṃ kileso ṭhito. Atthi hi eko kileso, tena vā ariyadhammā na aññathā aññathā pahātabbo, yathā diṭṭhi rāgo avijjā ca dassanena pahātabbā. Sā ce evañca avijjā bhāvanāya bhūmi vā dhammā bhāvanāya pahātabbā. Sāyeva uddhaṃbhāgiyaṃ asaṅkhatadassanāya vimuttiyā animittena cetosamādhinā amanasikārena pahīyati. Evaṃ sātthaṃ sabyañjanaṃ upaparikkhitabbaṃ. Ye dassanena pahātabbā kilesā dassanākārena ariyadhammo desito, bhāvanāya pahātabbā bhāvanākārena ariyadhammo desito, patisevanā pahātabbā patisevanākārena ariyadhammo desito, evaṃ vinodanapahātabbā yāva satta āsavā kātabbā, yāvaññathā. Aññathā hesa dhammo pahātabbo aññenākārena ariyadhammo desito, so ariyadhammo aññathā pariyesitabbo. Yadi ayaṃ dhammo pariyesato yo ca deseti yena yenākārena, so ariyadhammo pariyesitabbo, tenākārena kileso pahīyati. So tattha upaparikkhitabbo. Atha na yujjati yadi hi tena suttena vihitaṃ suttaṃ vīmaṃsitabbaṃ. Yathā yujjati, tathā gahetabbaṃ. Yathā na yujjati, tathā na gahetabbaṃ, addhā etaṃ bhagavatā na bhāsitaṃ, āyasmatā vā duggahitaṃ, yathā mahāpadese niddisitabbaṃ, bhagavatā yathābhūtaṃ desitaṃ, yo ca dhammo desito kusalo ca akusalo ca tassa dhammassa paccayo pariyesitabbo. Na hi paccayā vinā dhammo appaccayo uppajjati. Tattha ko ākāro pariyesanāya?
તત્થ તથારૂપં સહેતુ સપ્પચ્ચયં સોયં ધમ્મો વુત્તોતિ ઇદં વીમંસિતબ્બં. સો ચ પચ્ચયો તિવિધો – મુદુ મજ્ઝો અધિમત્તો. તત્થ મુદુમ્હિ પચ્ચયે મુદુધમ્મો ગહેતબ્બો, એવં સત્યેસ પચ્ચયો દુવિધો પરંપરાપચ્ચયો ચ સમનન્તરપચ્ચયો ચ. સો પચ્ચયો મુદુતેન બ્યાધિમત્તં પરિયેસિતબ્બં. કિં કારણં? અઞ્ઞતરોપિ પચ્ચયો અઞ્ઞેહિ પચ્ચયેહિ પરિયત્તિં વા પારિપૂરિં વા ગચ્છતિ . તત્થ યો ધમ્મો દેસિતો, તસ્સ ધમ્મસ્સ એતેન વા કારણેન વા હેતુ પરિયેસિતબ્બો. યથા પચ્ચયો હેતુના પચ્ચયેન ચ, સો તસ્સ ધમ્મસ્સ નિસ્સન્દો પરિયેસિતબ્બો. યથા નિદ્દિટ્ઠો અધિટ્ઠાને પધાનં પરિયેસતિ, સો પચ્ચયો પરિયેસિતબ્બો. ન હિ મુદુસ્સ ધમ્મસ્સ અધિમત્તો નિસ્સન્દો અધિમત્તસ્સ વા નિસ્સન્દસ્સ મુદુધમ્મો, અથ મુદુસ્સ મુદુ મજ્ઝાય મજ્ઝો અધિમત્તસ્સ અધિમત્તો યુજ્જતિ, તં ગહેતબ્બં, અથ ન યુજ્જતિ ન ગહેતબ્બં. યઞ્ચ ભગવા આરભતિ ધમ્મં દેસેતું, તંયેવ ધમ્મં મજ્ઝન્તપરિયોસાનં દેસેતિ, યથા સુત્તાધિટ્ઠાને ધમ્મા આદિમ્હિ નિદ્દિસતિ, તંયેવ બહુ તસ્સ સુત્તસ્સ પરિયોસાનં. તસ્સ હિ ધમ્મસ્સ વસેન તં સુત્તં હોતિ ગાથા વા બ્યાકરણં ખુદ્દકં મહન્તં વા, યથા પન દુવિધા અનુરૂપન્તિ વા થપના ચ દેસનાથપના. રૂપન્તિપિ ધમ્મસ્સ પરિયેસિતબ્બા. યથા ચ ભગવતા પઞ્ચન્નં ઇન્દ્રિયાનં સંવરણં દેસિતં તણ્હાય નિગ્ગહણત્થં ઇચ્છાવ હોતિ. દેસેતિ યથા ગોપાલકોપમે સુત્તે અઞ્ઞેહિપિ સુત્તેહિ ભગવા ભાસતિ ઇચ્છાવ હોતિ મજ્ઝિમનિકાયે વિતક્કો અયં ભગવતો દેસનાનુરૂપન્તિ ઇતિ સો ધમ્મો અઞ્ઞેસુપિ વેય્યાકરણેસુ પરિયેસિતબ્બો. ન હિ એકં હિ સુત્તે દટ્ઠબ્બો. યુજ્જનં તં ગહેતબ્બં.
Tattha tathārūpaṃ sahetu sappaccayaṃ soyaṃ dhammo vuttoti idaṃ vīmaṃsitabbaṃ. So ca paccayo tividho – mudu majjho adhimatto. Tattha mudumhi paccaye mududhammo gahetabbo, evaṃ satyesa paccayo duvidho paraṃparāpaccayo ca samanantarapaccayo ca. So paccayo mudutena byādhimattaṃ pariyesitabbaṃ. Kiṃ kāraṇaṃ? Aññataropi paccayo aññehi paccayehi pariyattiṃ vā pāripūriṃ vā gacchati . Tattha yo dhammo desito, tassa dhammassa etena vā kāraṇena vā hetu pariyesitabbo. Yathā paccayo hetunā paccayena ca, so tassa dhammassa nissando pariyesitabbo. Yathā niddiṭṭho adhiṭṭhāne padhānaṃ pariyesati, so paccayo pariyesitabbo. Na hi mudussa dhammassa adhimatto nissando adhimattassa vā nissandassa mududhammo, atha mudussa mudu majjhāya majjho adhimattassa adhimatto yujjati, taṃ gahetabbaṃ, atha na yujjati na gahetabbaṃ. Yañca bhagavā ārabhati dhammaṃ desetuṃ, taṃyeva dhammaṃ majjhantapariyosānaṃ deseti, yathā suttādhiṭṭhāne dhammā ādimhi niddisati, taṃyeva bahu tassa suttassa pariyosānaṃ. Tassa hi dhammassa vasena taṃ suttaṃ hoti gāthā vā byākaraṇaṃ khuddakaṃ mahantaṃ vā, yathā pana duvidhā anurūpanti vā thapanā ca desanāthapanā. Rūpantipi dhammassa pariyesitabbā. Yathā ca bhagavatā pañcannaṃ indriyānaṃ saṃvaraṇaṃ desitaṃ taṇhāya niggahaṇatthaṃ icchāva hoti. Deseti yathā gopālakopame sutte aññehipi suttehi bhagavā bhāsati icchāva hoti majjhimanikāye vitakko ayaṃ bhagavato desanānurūpanti iti so dhammo aññesupi veyyākaraṇesu pariyesitabbo. Na hi ekaṃ hi sutte daṭṭhabbo. Yujjanaṃ taṃ gahetabbaṃ.
૪૨. તત્થ કતમં અનુઞ્ઞાતં? યં કિઞ્ચિ સુત્તં ભગવતા ન ભાસિતં તઞ્ચ સુત્તેસુયેવ ન્દિસ્સતિ, એવમેતં ધારેતબ્બં. યથા અસુકેન ભાસિતન્તિ, તં સુત્તં વીમંસિતબ્બં. કિં નુ ખો ઇમં સુત્તં અનુઞ્ઞાતં ખમં ભગવતો ઉદાહુ નાનુઞ્ઞાતં ખમં, કિઞ્ચિ રૂપઞ્ચ સુત્તં ભગવતો અનુઞ્ઞાતં ખમં કિઞ્ચિ રૂપઞ્ચ નાનુઞ્ઞાતં ખમં? યં સબ્બસો અનોતારેત્વા દસબલો ગોચરં દેસેતિ, તં સબ્બં સુત્તં ભગવતો નાનુઞ્ઞાતં ખમં. અત્થિપિ સો સાવકો દસબલાનં ગોચરં જાનાતિ ઓધિસો અનોધિસો, તં પન બલં સબ્બસો ન જાનાતિ અઞ્ઞથા નામ સવનેન, યથા આયસ્મતા સારિપુત્તેન યેન બ્રાહ્મણો ઓવદિતો, તસ્સ આયસ્મતો નત્થિ ઇન્દ્રિયબલવેમત્તઞાણં, તેન પુગ્ગલપરો 1 પરઞ્ચ તં અજાનન્તો સતિ ઉત્તરિકરણીયે ઉપ્પાદિતો, સો ભગવતા અપસાદિતો. યથાવ આયસ્મા મહાકસ્સપો ભાગિનેય્યં ઓવદતિ અનન્તરિયસમન્નાગતો ઇદ્ધિપાટિહીરેન અઙ્ગુલિયો અદીપેત્વા યં સબ્બેસં ધમ્માનં કમ્મસમાદાનાનં હેતુસો ઠાનસો યથાભૂતં ઞાણં, તસ્સ આયસ્મતો સંવિજ્જતે, તેન નં ઓવદતિ, તં ભગવા કરોતિ.
42. Tattha katamaṃ anuññātaṃ? Yaṃ kiñci suttaṃ bhagavatā na bhāsitaṃ tañca suttesuyeva ndissati, evametaṃ dhāretabbaṃ. Yathā asukena bhāsitanti, taṃ suttaṃ vīmaṃsitabbaṃ. Kiṃ nu kho imaṃ suttaṃ anuññātaṃ khamaṃ bhagavato udāhu nānuññātaṃ khamaṃ, kiñci rūpañca suttaṃ bhagavato anuññātaṃ khamaṃ kiñci rūpañca nānuññātaṃ khamaṃ? Yaṃ sabbaso anotāretvā dasabalo gocaraṃ deseti, taṃ sabbaṃ suttaṃ bhagavato nānuññātaṃ khamaṃ. Atthipi so sāvako dasabalānaṃ gocaraṃ jānāti odhiso anodhiso, taṃ pana balaṃ sabbaso na jānāti aññathā nāma savanena, yathā āyasmatā sāriputtena yena brāhmaṇo ovadito, tassa āyasmato natthi indriyabalavemattañāṇaṃ, tena puggalaparo 2 parañca taṃ ajānanto sati uttarikaraṇīye uppādito, so bhagavatā apasādito. Yathāva āyasmā mahākassapo bhāgineyyaṃ ovadati anantariyasamannāgato iddhipāṭihīrena aṅguliyo adīpetvā yaṃ sabbesaṃ dhammānaṃ kammasamādānānaṃ hetuso ṭhānaso yathābhūtaṃ ñāṇaṃ, tassa āyasmato saṃvijjate, tena naṃ ovadati, taṃ bhagavā karoti.
‘‘સચેપિ દસ પજ્જોતે, ધારયિસ્સસિ કસ્સપ;
‘‘Sacepi dasa pajjote, dhārayissasi kassapa;
નેવ દક્ખતિ રૂપાનિ, ચક્ખુ તસ્સ ન વિજ્જતી’’તિ.
Neva dakkhati rūpāni, cakkhu tassa na vijjatī’’ti.
અપિ ચ ખો યથા દૂતો રાજવચનેન સત્તમનુસાસતિ, એવં સેસાનુગો અઞ્ઞાતકં ઘોસં પરેસં દેસેતિ. અનુઞ્ઞાતખમસુત્તં ગહેતબ્બં. અનનુઞ્ઞાતખમં ન ગહેતબ્બં.
Api ca kho yathā dūto rājavacanena sattamanusāsati, evaṃ sesānugo aññātakaṃ ghosaṃ paresaṃ deseti. Anuññātakhamasuttaṃ gahetabbaṃ. Ananuññātakhamaṃ na gahetabbaṃ.
તત્થ કતમો સુત્તસઙ્કરો? પઞ્ચવિધં સુત્તં, સંકિલેસભાગિયં વાસનાભાગિયં દસ્સનભાગિયં ભાવનાભાગિયં અસેક્ખભાગિયં. અઞ્ઞં આરાધેય્ય અઞ્ઞં દેસેતિ અઞ્ઞસ્સ ચ સુત્તસ્સ અત્થં અઞ્ઞમ્હિ સુત્તે નિદ્દિસતિ. સુત્તસ્સ વા હિ અનેકાકારં અત્થં નિદ્દિસતિ. અરિયધમ્મસાધને અત્થં વિવરતિ. વાસનાભાગિયસ્સ અત્થં દસ્સનભાગિયેસુ નિદ્દિસતિ. ઓરમ્ભાગિયાનં સંયોજનાનં અત્થં ઉદ્ધંભાગિયેસુ નિદ્દિસતિ. મુદુમજ્ઝાનં ઇન્દ્રિયાનં અધિમત્તેસુ સુત્તેસુ નિદ્દિસતિ. ઇતિ અયં સુત્તં સમ્ભેદં હેતુના ચ નિસ્સન્દેન ચ ફલેન ચ નિદ્દેસેન ચ મુદુમજ્ઝાધિમત્તતાયપિ ચ અત્થેન ચ બ્યઞ્જનેન ચ યો સમ્ભેદો, અયં વુચ્ચતિ સુત્તસઙ્કરો. યો અસમ્ભેદો, અયં વુચ્ચતિ સુત્તવિચયો.
Tattha katamo suttasaṅkaro? Pañcavidhaṃ suttaṃ, saṃkilesabhāgiyaṃ vāsanābhāgiyaṃ dassanabhāgiyaṃ bhāvanābhāgiyaṃ asekkhabhāgiyaṃ. Aññaṃ ārādheyya aññaṃ deseti aññassa ca suttassa atthaṃ aññamhi sutte niddisati. Suttassa vā hi anekākāraṃ atthaṃ niddisati. Ariyadhammasādhane atthaṃ vivarati. Vāsanābhāgiyassa atthaṃ dassanabhāgiyesu niddisati. Orambhāgiyānaṃ saṃyojanānaṃ atthaṃ uddhaṃbhāgiyesu niddisati. Mudumajjhānaṃ indriyānaṃ adhimattesu suttesu niddisati. Iti ayaṃ suttaṃ sambhedaṃ hetunā ca nissandena ca phalena ca niddesena ca mudumajjhādhimattatāyapi ca atthena ca byañjanena ca yo sambhedo, ayaṃ vuccati suttasaṅkaro. Yo asambhedo, ayaṃ vuccati suttavicayo.
તત્થાયં ઉદ્દાનગાથા
Tatthāyaṃ uddānagāthā
પુરિમાનં અક્ખણ્ડં, યથાભૂતસ્સ પચ્ચયો;
Purimānaṃ akkhaṇḍaṃ, yathābhūtassa paccayo;
નિસ્સન્દો વાસનાસદ્ધિ, અનુઞ્ઞા સુત્તસઙ્કરો.
Nissando vāsanāsaddhi, anuññā suttasaṅkaro.
થેરસ્સ મહાકચ્ચાયનસ્સ
Therassa mahākaccāyanassa
સુત્તવિચયો નામ ચતુત્થભૂમિ.
Suttavicayo nāma catutthabhūmi.
Footnotes: