Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā |
૬. સુત્તવિઞ્ઞત્તિસિક્ખાપદવણ્ણના
6. Suttaviññattisikkhāpadavaṇṇanā
૬૩૭. છટ્ઠે કિઞ્ચાપિ ‘‘સામં સુત્તં વિઞ્ઞાપેત્વા’’તિ વુત્તં, માતિકાટ્ઠકથાયં પન ‘‘ચીવરત્થાય સામં વિઞ્ઞત્તં સુત્ત’’ન્તિ અવત્વા કેવલં ‘‘ચીવરત્થાય વિઞ્ઞાપિતસુત્ત’’ન્તિ અઙ્ગેસુ વુત્તત્તા અઞ્ઞેન ચીવરત્થાય વિઞ્ઞત્તં સુત્તમ્પિ સઙ્ગહં ગચ્છતીતિ વેદિતબ્બં. સામન્તિ ચેત્થ કસ્સચિ નિયમનં. ‘‘સામં વિઞ્ઞાપેત્વા’’તિ કિઞ્ચાપિ વુત્તં, તથાપિ ‘‘સામં વાયાપેય્યા’’તિ અત્તનો અત્થાય વાયાપેય્યાતિ એવં સમ્બન્ધો, અત્થો ચ વેદિતબ્બો, પાળિયં પન આસન્નપદેન યોજના કતા, તસ્મા સામં વિઞ્ઞત્તં સુત્તન્તિ અઞ્ઞવિઞ્ઞત્તં કપ્પિયં આપજ્જતિ, હત્થકમ્મયાચનવસેન લદ્ધતન્તવાયોપિ કપ્પિયો. વિકપ્પનુપગપચ્છિમપ્પમાણં ચે, તન્તે વીતંયેવ સકિં અધિટ્ઠાતબ્બં, પુન અધિટ્ઠાનકિચ્ચં નત્થિ અધિટ્ઠિતેન એકીભાવૂપગમનતો. ‘‘સચે પન પરિચ્છેદં દસ્સેત્વાવ ચિનસાટકં વિય, અન્તરન્તરા અધિટ્ઠિતં હોતિ, પુન અધિટ્ઠાતબ્બ’’ન્તિ વુત્તં. ‘‘પટિલાભેનાતિ વચનેન વાયાપેત્વા ઠપેસ્સામીતિઆદિ એકસ્મિં અન્તોગધં હોતી’’તિ વદન્તિ.
637. Chaṭṭhe kiñcāpi ‘‘sāmaṃ suttaṃ viññāpetvā’’ti vuttaṃ, mātikāṭṭhakathāyaṃ pana ‘‘cīvaratthāya sāmaṃ viññattaṃ sutta’’nti avatvā kevalaṃ ‘‘cīvaratthāya viññāpitasutta’’nti aṅgesu vuttattā aññena cīvaratthāya viññattaṃ suttampi saṅgahaṃ gacchatīti veditabbaṃ. Sāmanti cettha kassaci niyamanaṃ. ‘‘Sāmaṃ viññāpetvā’’ti kiñcāpi vuttaṃ, tathāpi ‘‘sāmaṃ vāyāpeyyā’’ti attano atthāya vāyāpeyyāti evaṃ sambandho, attho ca veditabbo, pāḷiyaṃ pana āsannapadena yojanā katā, tasmā sāmaṃ viññattaṃ suttanti aññaviññattaṃ kappiyaṃ āpajjati, hatthakammayācanavasena laddhatantavāyopi kappiyo. Vikappanupagapacchimappamāṇaṃ ce, tante vītaṃyeva sakiṃ adhiṭṭhātabbaṃ, puna adhiṭṭhānakiccaṃ natthi adhiṭṭhitena ekībhāvūpagamanato. ‘‘Sace pana paricchedaṃ dassetvāva cinasāṭakaṃ viya, antarantarā adhiṭṭhitaṃ hoti, puna adhiṭṭhātabba’’nti vuttaṃ. ‘‘Paṭilābhenāti vacanena vāyāpetvā ṭhapessāmītiādi ekasmiṃ antogadhaṃ hotī’’ti vadanti.
સુત્તવિઞ્ઞત્તિસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Suttaviññattisikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૬. સુત્તવિઞ્ઞત્તિસિક્ખાપદં • 6. Suttaviññattisikkhāpadaṃ