Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā |
[૧૩૬] ૬. સુવણ્ણહંસજાતકવણ્ણના
[136] 6. Suvaṇṇahaṃsajātakavaṇṇanā
યં લદ્ધં તેન તુટ્ઠબ્બન્તિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો થુલ્લનન્દં ભિક્ખુનિં આરબ્ભ કથેસિ. સાવત્થિયઞ્હિ અઞ્ઞતરો ઉપાસકો ભિક્ખુનિસઙ્ઘં લસુણેન પવારેત્વા ખેત્તપાલં આણાપેસિ ‘‘સચે ભિક્ખુનિયો આગચ્છન્તિ, એકેકાય ભિક્ખુનિયા દ્વે તયો ભણ્ડિકે દેહી’’તિ. તતો પટ્ઠાય ભિક્ખુનિયો તસ્સ ગેહમ્પિ ખેત્તમ્પિ લસુણત્થાય ગચ્છન્તિ. અથેકસ્મિં ઉસ્સવદિવસે તસ્સ ગેહે લસુણં પરિક્ખયં અગમાસિ. થુલ્લનન્દા ભિક્ખુની સપરિવારા ગેહં ગન્ત્વા ‘‘લસુણેનાવુસો અત્થો’’તિ વત્વા ‘‘નત્થય્યે, યથાભતં લસુણં પરિક્ખીણં, ખેત્તં ગચ્છથા’’તિ વુત્તા ખેત્તં ગન્ત્વા ન મત્તં જાનિત્વા લસુણં આહરાપેસિ. ખેત્તપાલો ઉજ્ઝાયિ ‘‘કથઞ્હિ નામ ભિક્ખુનિયો ન મત્તં જાનિત્વા લસુણં હરાપેસ્સન્તી’’તિ? તસ્સ કથં સુત્વા યા તા ભિક્ખુનિયો અપ્પિચ્છા, તાપિ, તાસં સુત્વા ભિક્ખૂપિ, ઉજ્ઝાયિંસુ. ઉજ્ઝાયિત્વા ચ પન ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું. ભગવા થુલ્લનન્દં ભિક્ખનિં ગરહિત્વા ‘‘ભિક્ખવે, મહિચ્છો પુગ્ગલો નામ વિજાતમાતુયાપિ અપ્પિયો હોતિ અમનાપો, અપ્પસન્ને પસાદેતું, પસન્નાનં વા ભિય્યોસોમત્તાય પસાદં જનેતું, અનુપ્પન્નં વા લાભં ઉપ્પાદેતું, ઉપ્પન્નં વા પન લાભં થિરં કાતું ન સક્કોતિ. અપ્પિચ્છો પન પુગ્ગલો અપ્પસન્ને પસાદેતું, પસન્નાનં વા ભિય્યોસોમત્તાય પસાદં જનેતું, અનુપ્પન્નં વા લાભં ઉપ્પાદેતું, ઉપ્પન્નં વા પન લાભં થિરં કાતું સક્કોતી’’તિઆદિના નયેન ભિક્ખૂનં તદનુચ્છવિકં ધમ્મં કથેત્વા ‘‘ન, ભિક્ખવે, થુલ્લનન્દા ઇદાનેવ મહિચ્છા, પુબ્બેપિ મહિચ્છાયેવા’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.
Yaṃ laddhaṃ tena tuṭṭhabbanti idaṃ satthā jetavane viharanto thullanandaṃ bhikkhuniṃ ārabbha kathesi. Sāvatthiyañhi aññataro upāsako bhikkhunisaṅghaṃ lasuṇena pavāretvā khettapālaṃ āṇāpesi ‘‘sace bhikkhuniyo āgacchanti, ekekāya bhikkhuniyā dve tayo bhaṇḍike dehī’’ti. Tato paṭṭhāya bhikkhuniyo tassa gehampi khettampi lasuṇatthāya gacchanti. Athekasmiṃ ussavadivase tassa gehe lasuṇaṃ parikkhayaṃ agamāsi. Thullanandā bhikkhunī saparivārā gehaṃ gantvā ‘‘lasuṇenāvuso attho’’ti vatvā ‘‘natthayye, yathābhataṃ lasuṇaṃ parikkhīṇaṃ, khettaṃ gacchathā’’ti vuttā khettaṃ gantvā na mattaṃ jānitvā lasuṇaṃ āharāpesi. Khettapālo ujjhāyi ‘‘kathañhi nāma bhikkhuniyo na mattaṃ jānitvā lasuṇaṃ harāpessantī’’ti? Tassa kathaṃ sutvā yā tā bhikkhuniyo appicchā, tāpi, tāsaṃ sutvā bhikkhūpi, ujjhāyiṃsu. Ujjhāyitvā ca pana bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. Bhagavā thullanandaṃ bhikkhaniṃ garahitvā ‘‘bhikkhave, mahiccho puggalo nāma vijātamātuyāpi appiyo hoti amanāpo, appasanne pasādetuṃ, pasannānaṃ vā bhiyyosomattāya pasādaṃ janetuṃ, anuppannaṃ vā lābhaṃ uppādetuṃ, uppannaṃ vā pana lābhaṃ thiraṃ kātuṃ na sakkoti. Appiccho pana puggalo appasanne pasādetuṃ, pasannānaṃ vā bhiyyosomattāya pasādaṃ janetuṃ, anuppannaṃ vā lābhaṃ uppādetuṃ, uppannaṃ vā pana lābhaṃ thiraṃ kātuṃ sakkotī’’tiādinā nayena bhikkhūnaṃ tadanucchavikaṃ dhammaṃ kathetvā ‘‘na, bhikkhave, thullanandā idāneva mahicchā, pubbepi mahicchāyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.
અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો અઞ્ઞતરસ્મિં બ્રાહ્મણકુલે નિબ્બત્તિ. તસ્સ વયપ્પત્તસ્સ સમાનજાતિકા કુલા પજાપતિં આહરિંસુ. તસ્સા નન્દા નન્દાવતી સુન્દરીનન્દાતિ તિસ્સો ધીતરો અહેસું. તાસુ પતિકુલં અગતાસુયેવ બોધિસત્તો કાલં કત્વા સુવણ્ણહંસયોનિયં નિબ્બત્તિ, જાતિસ્સરઞાણઞ્ચસ્સ ઉપ્પજ્જિ. સો વયપ્પત્તો સુવણ્ણસઞ્છન્નં સોભગ્ગપ્પત્તં મહન્તં અત્તભાવં દિસ્વા ‘‘કુતો નુ ખો ચવિત્વા અહં ઇધૂપપન્નો’’તિ આવજ્જેન્તો ‘‘મનુસ્સલોકતો’’તિ ઞત્વા પુન ‘‘કથં નુ ખો મે બ્રાહ્મણી ચ ધીતરો ચ જીવન્તી’’તિ ઉપધારેન્તો ‘‘પરેસં ભતિં કત્વા કિચ્છેન જીવન્તી’’તિ ઞત્વા ચિન્તેસિ ‘‘મય્હં સરીરે સોવણ્ણમયાનિ પત્તાનિ કોટ્ટનઘટ્ટનખમાનિ, ઇતો તાસં એકેકં પત્તં દસ્સામિ, તેન મે પજાપતિ ચ ધીતરો ચ સુખં જીવિસ્સન્તી’’તિ. સો તત્થ ગન્ત્વા પિટ્ઠિવંસકોટિયં નિલીયિ, બ્રાહ્મણી ચ ધીતરો ચ બોધિસત્તં દિસ્વા ‘‘કુતો આગતોસિ, સામી’’તિ પુચ્છિંસુ. ‘‘અહં તુમ્હાકં પિતા કાલં કત્વા સુવણ્ણહંસયોનિયં નિબ્બત્તો તુમ્હે દટ્ઠું આગતો. ઇતો પટ્ઠાય તુમ્હાકં પરેસં ભતિં કત્વા દુક્ખજીવિકાય જીવનકિચ્ચં નત્થિ, અહં વો એકેકં પત્તં દસ્સામિ, તં વિક્કિણિત્વા સુખેન જીવથા’’તિ એકં પત્તં દત્વા અગમાસિ. સો એતેનેવ નિયામેન અન્તરન્તરા આગન્ત્વા એકેકં પત્તં દેતિ, બ્રાહ્મણી ચ ધીતરો ચ અડ્ઢા સુખિતા અહેસું.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto aññatarasmiṃ brāhmaṇakule nibbatti. Tassa vayappattassa samānajātikā kulā pajāpatiṃ āhariṃsu. Tassā nandā nandāvatī sundarīnandāti tisso dhītaro ahesuṃ. Tāsu patikulaṃ agatāsuyeva bodhisatto kālaṃ katvā suvaṇṇahaṃsayoniyaṃ nibbatti, jātissarañāṇañcassa uppajji. So vayappatto suvaṇṇasañchannaṃ sobhaggappattaṃ mahantaṃ attabhāvaṃ disvā ‘‘kuto nu kho cavitvā ahaṃ idhūpapanno’’ti āvajjento ‘‘manussalokato’’ti ñatvā puna ‘‘kathaṃ nu kho me brāhmaṇī ca dhītaro ca jīvantī’’ti upadhārento ‘‘paresaṃ bhatiṃ katvā kicchena jīvantī’’ti ñatvā cintesi ‘‘mayhaṃ sarīre sovaṇṇamayāni pattāni koṭṭanaghaṭṭanakhamāni, ito tāsaṃ ekekaṃ pattaṃ dassāmi, tena me pajāpati ca dhītaro ca sukhaṃ jīvissantī’’ti. So tattha gantvā piṭṭhivaṃsakoṭiyaṃ nilīyi, brāhmaṇī ca dhītaro ca bodhisattaṃ disvā ‘‘kuto āgatosi, sāmī’’ti pucchiṃsu. ‘‘Ahaṃ tumhākaṃ pitā kālaṃ katvā suvaṇṇahaṃsayoniyaṃ nibbatto tumhe daṭṭhuṃ āgato. Ito paṭṭhāya tumhākaṃ paresaṃ bhatiṃ katvā dukkhajīvikāya jīvanakiccaṃ natthi, ahaṃ vo ekekaṃ pattaṃ dassāmi, taṃ vikkiṇitvā sukhena jīvathā’’ti ekaṃ pattaṃ datvā agamāsi. So eteneva niyāmena antarantarā āgantvā ekekaṃ pattaṃ deti, brāhmaṇī ca dhītaro ca aḍḍhā sukhitā ahesuṃ.
અથેકદિવસં સા બ્રાહ્મણી ધીતરો આમન્તેસિ ‘‘અમ્મા, તિરચ્છાનાનં નામ ચિત્તં દુજ્જાનં. કદાચિ વો પિતા ઇધ નાગચ્છેય્ય, ઇદાનિસ્સ આગતકાલે સબ્બાનિ પત્તાનિપિ લુઞ્ચિત્વા ગણ્હામા’’તિ. તા ‘‘એવં નો પિતા કિલમિસ્સતી’’તિ ન સમ્પટિચ્છિંસુ. બ્રાહ્મણી પન મહિચ્છતાય પુન એકદિવસં સુવણ્ણહંસરાજસ્સ આગતકાલે ‘‘એહિ તાવ, સામી’’તિ વત્વા તં અત્તનો સન્તિકં ઉપગતં ઉભોહિ હત્થેહિ ગહેત્વા સબ્બપત્તાનિ લુઞ્ચિ. તાનિ પન બોધિસત્તસ્સ રુચિં વિના બલક્કારેન ગહિતત્તા સબ્બાનિ બકપત્તસદિસાનિ અહેસું. બોધિસત્તો પક્ખે પસારેત્વા ગન્તું નાસક્ખિ. અથ નં સા મહાચાટિયં પક્ખિપિત્વા પોસેસિ. તસ્સ પુન ઉટ્ઠહન્તાનિ પત્તાનિ સેતાનિ સમ્પજ્જિંસુ. સો સઞ્જાતપત્તો ઉપ્પતિત્વા અત્તનો વસનટ્ઠાનમેવ ગન્ત્વા ન પુન આગમાસિ.
Athekadivasaṃ sā brāhmaṇī dhītaro āmantesi ‘‘ammā, tiracchānānaṃ nāma cittaṃ dujjānaṃ. Kadāci vo pitā idha nāgaccheyya, idānissa āgatakāle sabbāni pattānipi luñcitvā gaṇhāmā’’ti. Tā ‘‘evaṃ no pitā kilamissatī’’ti na sampaṭicchiṃsu. Brāhmaṇī pana mahicchatāya puna ekadivasaṃ suvaṇṇahaṃsarājassa āgatakāle ‘‘ehi tāva, sāmī’’ti vatvā taṃ attano santikaṃ upagataṃ ubhohi hatthehi gahetvā sabbapattāni luñci. Tāni pana bodhisattassa ruciṃ vinā balakkārena gahitattā sabbāni bakapattasadisāni ahesuṃ. Bodhisatto pakkhe pasāretvā gantuṃ nāsakkhi. Atha naṃ sā mahācāṭiyaṃ pakkhipitvā posesi. Tassa puna uṭṭhahantāni pattāni setāni sampajjiṃsu. So sañjātapatto uppatitvā attano vasanaṭṭhānameva gantvā na puna āgamāsi.
સત્થા ઇમં અતીતં આહરિત્વા ‘‘ન, ભિક્ખવે, થુલ્લનન્દા ઇદાનેવ મહિચ્છા, પુબ્બેપિ મહિચ્છાયેવ , મહિચ્છતાય ચ પન સુવણ્ણમ્હા પરિહીના. ઇદાનિ પન અત્તનો મહિચ્છતાય એવ લસુણમ્હાપિ પરિહાયિસ્સતિ, તસ્મા ઇતો પટ્ઠાય લસુણં ખાદિતું ન લભિસ્સતિ. યથા ચ થુલ્લનન્દા, એવં તં નિસ્સાય સેસભિક્ખુનિયોપિ. તસ્મા બહું લભિત્વાપિ પમાણમેવ જાનિતબ્બં, અપ્પં લભિત્વા પન યથાલદ્ધેનેવ સન્તોસો કાતબ્બો, ઉત્તરિ ન પત્થેતબ્બ’’ન્તિ વત્વા ઇમં ગાથમાહ –
Satthā imaṃ atītaṃ āharitvā ‘‘na, bhikkhave, thullanandā idāneva mahicchā, pubbepi mahicchāyeva , mahicchatāya ca pana suvaṇṇamhā parihīnā. Idāni pana attano mahicchatāya eva lasuṇamhāpi parihāyissati, tasmā ito paṭṭhāya lasuṇaṃ khādituṃ na labhissati. Yathā ca thullanandā, evaṃ taṃ nissāya sesabhikkhuniyopi. Tasmā bahuṃ labhitvāpi pamāṇameva jānitabbaṃ, appaṃ labhitvā pana yathāladdheneva santoso kātabbo, uttari na patthetabba’’nti vatvā imaṃ gāthamāha –
૧૩૬.
136.
‘‘યં લદ્ધં તેન તુટ્ઠબ્બં, અતિલોભો હિ પાપકો;
‘‘Yaṃ laddhaṃ tena tuṭṭhabbaṃ, atilobho hi pāpako;
હંસરાજં ગહેત્વાન, સુવણ્ણા પરિહાયથા’’તિ.
Haṃsarājaṃ gahetvāna, suvaṇṇā parihāyathā’’ti.
તત્થ તુટ્ઠબ્બન્તિ તુસ્સિતબ્બં.
Tattha tuṭṭhabbanti tussitabbaṃ.
ઇદં પન વત્વા સત્થા અનેકપરિયાયેન ગરહિત્વા ‘‘યા પન ભિક્ખુની લસુણં ખાદેય્ય, પાચિત્તિય’’ન્તિ (પાચિ॰ ૭૯૪) સિક્ખાપદં પઞ્ઞાપેત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા બ્રાહ્મણી અયં થુલ્લનન્દા અહોસિ, તિસ્સો ધીતરો ઇદાનિ તિસ્સોયેવ ભગિનિયો, સુવણ્ણહંસરાજા પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.
Idaṃ pana vatvā satthā anekapariyāyena garahitvā ‘‘yā pana bhikkhunī lasuṇaṃ khādeyya, pācittiya’’nti (pāci. 794) sikkhāpadaṃ paññāpetvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā brāhmaṇī ayaṃ thullanandā ahosi, tisso dhītaro idāni tissoyeva bhaginiyo, suvaṇṇahaṃsarājā pana ahameva ahosi’’nti.
સુવણ્ણહંસજાતકવણ્ણના છટ્ઠા.
Suvaṇṇahaṃsajātakavaṇṇanā chaṭṭhā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૧૩૬. સુવણ્ણહંસજાતકં • 136. Suvaṇṇahaṃsajātakaṃ