Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    389. ஸுவண்ணகக்கடஜாதகங் (6-2-4)

    389. Suvaṇṇakakkaṭajātakaṃ (6-2-4)

    94.

    94.

    ஸிங்கீ³மிகோ³ ஆயதசக்கு²னெத்தோ, அட்டி²த்தசோ வாரிஸயோ அலோமோ;

    Siṅgīmigo āyatacakkhunetto, aṭṭhittaco vārisayo alomo;

    தேனாபி⁴பூ⁴தோ கபணங் ருதா³மி, ஹரே ஸகா² கிஸ்ஸ நு மங் ஜஹாஸி.

    Tenābhibhūto kapaṇaṃ rudāmi, hare sakhā kissa nu maṃ jahāsi.

    95.

    95.

    ஸோ பஸ்ஸஸந்தோ மஹதா ப²ணேன, பு⁴ஜங்க³மோ கக்கடமஜ்ஜ²பத்தோ;

    So passasanto mahatā phaṇena, bhujaṅgamo kakkaṭamajjhapatto;

    ஸகா² ஸகா²ரங் பரிதாயமானோ, பு⁴ஜங்க³மங் கக்கடகோ க³ஹேஸி.

    Sakhā sakhāraṃ paritāyamāno, bhujaṅgamaṃ kakkaṭako gahesi.

    96.

    96.

    ந வாயஸங் நோ பன கண்ஹஸப்பங், கா⁴ஸத்தி²கோ கக்கடகோ அதெ³ய்ய;

    Na vāyasaṃ no pana kaṇhasappaṃ, ghāsatthiko kakkaṭako adeyya;

    புச்சா²மி தங் ஆயதசக்கு²னெத்த, அத² கிஸ்ஸ ஹேதும்ஹ உபோ⁴ க³ஹீதா.

    Pucchāmi taṃ āyatacakkhunetta, atha kissa hetumha ubho gahītā.

    97.

    97.

    அயங் புரிஸோ மம அத்த²காமோ, யோ மங் க³ஹெத்வான த³காய நேதி;

    Ayaṃ puriso mama atthakāmo, yo maṃ gahetvāna dakāya neti;

    தஸ்மிங் மதே து³க்க²மனப்பகங் மே, அஹஞ்ச ஏஸோ ச உபோ⁴ ந ஹோம.

    Tasmiṃ mate dukkhamanappakaṃ me, ahañca eso ca ubho na homa.

    98.

    98.

    மமஞ்ச தி³ஸ்வான பவத்³த⁴காயங், ஸப்³போ³ ஜனோ ஹிங்ஸிதுமேவ மிச்சே²;

    Mamañca disvāna pavaddhakāyaṃ, sabbo jano hiṃsitumeva micche;

    ஸாது³ஞ்ச தூ²லஞ்ச முது³ஞ்ச மங்ஸங், காகாபி மங் தி³ஸ்வான 1 விஹேட²யெய்யுங்.

    Sāduñca thūlañca muduñca maṃsaṃ, kākāpi maṃ disvāna 2 viheṭhayeyyuṃ.

    99.

    99.

    ஸசேதஸ்ஸ ஹேதும்ஹ உபோ⁴ க³ஹீதா, உட்டா²து போஸோ விஸமாவமாமி 3;

    Sacetassa hetumha ubho gahītā, uṭṭhātu poso visamāvamāmi 4;

    மமஞ்ச காகஞ்ச பமுஞ்ச கி²ப்பங், புரே விஸங் கா³ள்ஹமுபேதி மச்சங்.

    Mamañca kākañca pamuñca khippaṃ, pure visaṃ gāḷhamupeti maccaṃ.

    100.

    100.

    ஸப்பங் பமொக்கா²மி ந தாவ காகங், படிப³ந்த⁴கோ 5 ஹோஹிதி 6 தாவ காகோ;

    Sappaṃ pamokkhāmi na tāva kākaṃ, paṭibandhako 7 hohiti 8 tāva kāko;

    புரிஸஞ்ச தி³ஸ்வான ஸுகி²ங் அரோக³ங், காகங் பமொக்கா²மி யதே²வ ஸப்பங்.

    Purisañca disvāna sukhiṃ arogaṃ, kākaṃ pamokkhāmi yatheva sappaṃ.

    101.

    101.

    காகோ ததா³ தே³வத³த்தோ அஹோஸி, மாரோ பன கண்ஹஸப்போ அஹோஸி;

    Kāko tadā devadatto ahosi, māro pana kaṇhasappo ahosi;

    ஆனந்த³ப⁴த்³தோ³ கக்கடகோ அஹோஸி, அஹங் ததா³ ப்³ராஹ்மணோ ஹோமி ஸத்தா²தி 9.

    Ānandabhaddo kakkaṭako ahosi, ahaṃ tadā brāhmaṇo homi satthāti 10.

    ஸுவண்ணகக்கடஜாதகங் சதுத்த²ங்.

    Suvaṇṇakakkaṭajātakaṃ catutthaṃ.







    Footnotes:
    1. தி³ஸ்வ (ஸீ॰ பீ॰)
    2. disva (sī. pī.)
    3. விஸமாசமாமி (ஸீ॰ பீ॰ க॰)
    4. visamācamāmi (sī. pī. ka.)
    5. படிப³த்³த⁴கோ (ஸீ॰ பீ॰)
    6. ஹோதி ஹி (ஸ்யா॰)
    7. paṭibaddhako (sī. pī.)
    8. hoti hi (syā.)
    9. தத்தா²தி (ஸீ॰ பீ॰)
    10. tatthāti (sī. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [389] 4. ஸுவண்ணகக்கடகஜாதகவண்ணனா • [389] 4. Suvaṇṇakakkaṭakajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact