Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    540. ஸுவண்ணஸாமஜாதகங் (3)

    540. Suvaṇṇasāmajātakaṃ (3)

    296.

    296.

    ‘‘கோ நு மங் உஸுனா விஜ்ஜி², பமத்தங் உத³ஹாரகங் 1;

    ‘‘Ko nu maṃ usunā vijjhi, pamattaṃ udahārakaṃ 2;

    க²த்தியோ ப்³ராஹ்மணோ வெஸ்ஸோ, கோ மங் வித்³தா⁴ நிலீயஸி.

    Khattiyo brāhmaṇo vesso, ko maṃ viddhā nilīyasi.

    297.

    297.

    ‘‘ந மே மங்ஸானி க²ஜ்ஜானி, சம்மேனத்தோ² ந விஜ்ஜதி;

    ‘‘Na me maṃsāni khajjāni, cammenattho na vijjati;

    அத² கேன நு வண்ணேன, வித்³தெ⁴ய்யங் மங் அமஞ்ஞத².

    Atha kena nu vaṇṇena, viddheyyaṃ maṃ amaññatha.

    298.

    298.

    ‘‘கோ வா த்வங் கஸ்ஸ வா புத்தோ, கத²ங் ஜானேமு தங் மயங்;

    ‘‘Ko vā tvaṃ kassa vā putto, kathaṃ jānemu taṃ mayaṃ;

    புட்டோ² மே ஸம்ம அக்கா²ஹி, கிங் மங் வித்³தா⁴ நிலீயஸி’’.

    Puṭṭho me samma akkhāhi, kiṃ maṃ viddhā nilīyasi’’.

    299.

    299.

    ‘‘ராஜாஹமஸ்மி காஸீனங், பீளியக்கோ²தி மங் விதூ³;

    ‘‘Rājāhamasmi kāsīnaṃ, pīḷiyakkhoti maṃ vidū;

    லோபா⁴ ரட்ட²ங் பஹித்வான, மிக³மேஸங் சராமஹங்.

    Lobhā raṭṭhaṃ pahitvāna, migamesaṃ carāmahaṃ.

    300.

    300.

    ‘‘இஸ்ஸத்தே² சஸ்மி குஸலோ, த³ள்ஹத⁴ம்மோதி விஸ்ஸுதோ;

    ‘‘Issatthe casmi kusalo, daḷhadhammoti vissuto;

    நாகோ³பி மே ந முச்செய்ய, ஆக³தோ உஸுபாதனங்.

    Nāgopi me na mucceyya, āgato usupātanaṃ.

    301.

    301.

    ‘‘கோ வா த்வங் கஸ்ஸ வா புத்தோ 3, கத²ங் ஜானேமு தங் மயங்;

    ‘‘Ko vā tvaṃ kassa vā putto 4, kathaṃ jānemu taṃ mayaṃ;

    பிதுனோ அத்தனோ சாபி, நாமகொ³த்தங் பவேத³ய’’.

    Pituno attano cāpi, nāmagottaṃ pavedaya’’.

    302.

    302.

    ‘‘நேஸாத³புத்தோ ப⁴த்³த³ந்தே, ஸாமோ இதி மங் ஞாதயோ;

    ‘‘Nesādaputto bhaddante, sāmo iti maṃ ñātayo;

    ஆமந்தயிங்ஸு ஜீவந்தங், ஸ்வஜ்ஜேவாஹங் க³தோ 5 ஸயே.

    Āmantayiṃsu jīvantaṃ, svajjevāhaṃ gato 6 saye.

    303.

    303.

    ‘‘வித்³தொ⁴ஸ்மி புது²ஸல்லேன, ஸவிஸேன யதா² மிகோ³;

    ‘‘Viddhosmi puthusallena, savisena yathā migo;

    ஸகம்ஹி லோஹிதே ராஜ, பஸ்ஸ ஸேமி பரிப்லுதோ.

    Sakamhi lohite rāja, passa semi paripluto.

    304.

    304.

    ‘‘படிவாமக³தங் 7 ஸல்லங், பஸ்ஸ தி⁴ம்ஹாமி 8 லோஹிதங்;

    ‘‘Paṭivāmagataṃ 9 sallaṃ, passa dhimhāmi 10 lohitaṃ;

    ஆதுரோ த்யானுபுச்சா²மி, கிங் மங் வித்³தா⁴ நிலீயஸி.

    Āturo tyānupucchāmi, kiṃ maṃ viddhā nilīyasi.

    305.

    305.

    ‘‘அஜினம்ஹி ஹஞ்ஞதே தீ³பி, நாகோ³ த³ந்தேஹி ஹஞ்ஞதே;

    ‘‘Ajinamhi haññate dīpi, nāgo dantehi haññate;

    அத² கேன நு வண்ணேன, வித்³தெ⁴ய்யங் மங் அமஞ்ஞத²’’.

    Atha kena nu vaṇṇena, viddheyyaṃ maṃ amaññatha’’.

    306.

    306.

    ‘‘மிகோ³ உபட்டி²தோ ஆஸி, ஆக³தோ உஸுபாதனங்;

    ‘‘Migo upaṭṭhito āsi, āgato usupātanaṃ;

    தங் தி³ஸ்வா உப்³பி³ஜீ ஸாம, தேன கோதோ⁴ மமாவிஸி’’.

    Taṃ disvā ubbijī sāma, tena kodho mamāvisi’’.

    307.

    307.

    ‘‘யதோ ஸராமி அத்தானங், யதோ பத்தொஸ்மி விஞ்ஞுதங்;

    ‘‘Yato sarāmi attānaṃ, yato pattosmi viññutaṃ;

    ந மங் மிகா³ உத்தஸந்தி, அரஞ்ஞே ஸாபதா³னிபி.

    Na maṃ migā uttasanti, araññe sāpadānipi.

    308.

    308.

    ‘‘யதோ நிதி⁴ங் பரிஹரிங், யதோ பத்தொஸ்மி யொப்³ப³னங்;

    ‘‘Yato nidhiṃ parihariṃ, yato pattosmi yobbanaṃ;

    ந மங் மிகா³ உத்தஸந்தி, அரஞ்ஞே ஸாபதா³னிபி.

    Na maṃ migā uttasanti, araññe sāpadānipi.

    309.

    309.

    ‘‘பீ⁴ரூ கிம்புரிஸா ராஜ, பப்³ப³தே க³ந்த⁴மாத³னே;

    ‘‘Bhīrū kimpurisā rāja, pabbate gandhamādane;

    ஸம்மோத³மானா க³ச்சா²ம, பப்³ப³தானி வனானி ச.

    Sammodamānā gacchāma, pabbatāni vanāni ca.

    310.

    310.

    (‘‘ந மங் மிகா³ உத்தஸந்தி, அரஞ்ஞே ஸாபதா³னிபி;) 11

    (‘‘Na maṃ migā uttasanti, araññe sāpadānipi;) 12

    அத² கேன நு வண்ணேன, உத்ராஸந்தி மிகா³ மமங்’’ 13.

    Atha kena nu vaṇṇena, utrāsanti migā mamaṃ’’ 14.

    311.

    311.

    ‘‘ந தங் தஸ 15 மிகோ³ ஸாம, கிங் தாஹங் அலிகங் ப⁴ணே;

    ‘‘Na taṃ tasa 16 migo sāma, kiṃ tāhaṃ alikaṃ bhaṇe;

    கோத⁴லோபா⁴பி⁴பூ⁴தாஹங், உஸுங் தே தங் அவஸ்ஸஜிங் 17.

    Kodhalobhābhibhūtāhaṃ, usuṃ te taṃ avassajiṃ 18.

    312.

    312.

    ‘‘குதோ நு ஸாம ஆக³ம்ம, கஸ்ஸ வா பஹிதோ துவங்;

    ‘‘Kuto nu sāma āgamma, kassa vā pahito tuvaṃ;

    உத³ஹாரோ நதி³ங் க³ச்ச², ஆக³தோ மிக³ஸம்மதங்’’.

    Udahāro nadiṃ gaccha, āgato migasammataṃ’’.

    313.

    313.

    ‘‘அந்தா⁴ மாதாபிதா மய்ஹங், தே ப⁴ராமி ப்³ரஹாவனே;

    ‘‘Andhā mātāpitā mayhaṃ, te bharāmi brahāvane;

    தேஸாஹங் உத³காஹாரோ, ஆக³தோ மிக³ஸம்மதங்.

    Tesāhaṃ udakāhāro, āgato migasammataṃ.

    314.

    314.

    ‘‘அத்தி² நேஸங் உஸாமத்தங், அத² ஸாஹஸ்ஸ ஜீவிதங்;

    ‘‘Atthi nesaṃ usāmattaṃ, atha sāhassa jīvitaṃ;

    உத³கஸ்ஸ அலாபே⁴ன , மஞ்ஞே அந்தா⁴ மரிஸ்ஸரே.

    Udakassa alābhena , maññe andhā marissare.

    315.

    315.

    ‘‘ந மே இத³ங் ததா² து³க்க²ங், லப்³பா⁴ ஹி புமுனா இத³ங்;

    ‘‘Na me idaṃ tathā dukkhaṃ, labbhā hi pumunā idaṃ;

    யஞ்ச அம்மங் ந பஸ்ஸாமி, தங் மே து³க்க²தரங் இதோ.

    Yañca ammaṃ na passāmi, taṃ me dukkhataraṃ ito.

    316.

    316.

    ‘‘ந மே இத³ங் ததா² து³க்க²ங், லப்³பா⁴ ஹி புமுனா இத³ங்;

    ‘‘Na me idaṃ tathā dukkhaṃ, labbhā hi pumunā idaṃ;

    யஞ்ச தாதங் ந பஸ்ஸாமி, தங் மே து³க்க²தரங் இதோ.

    Yañca tātaṃ na passāmi, taṃ me dukkhataraṃ ito.

    317.

    317.

    ‘‘ஸா நூன கபணா அம்மா, சிரரத்தாய ருச்ச²தி 19;

    ‘‘Sā nūna kapaṇā ammā, cirarattāya rucchati 20;

    அட்³ட⁴ரத்தேவ ரத்தே வா, நதீ³வ அவஸுச்ச²தி 21.

    Aḍḍharatteva ratte vā, nadīva avasucchati 22.

    318.

    318.

    ‘‘ஸோ நூன கபணோ தாதோ, சிரரத்தாய ருச்ச²தி 23;

    ‘‘So nūna kapaṇo tāto, cirarattāya rucchati 24;

    அட்³ட⁴ரத்தேவ ரத்தே வா, நதீ³வ அவஸுச்ச²தி 25.

    Aḍḍharatteva ratte vā, nadīva avasucchati 26.

    319.

    319.

    ‘‘உட்டா²னபாத³சரியாய 27, பாத³ஸம்பா³ஹனஸ்ஸ ச;

    ‘‘Uṭṭhānapādacariyāya 28, pādasambāhanassa ca;

    ஸாம தாத விலபந்தா, ஹிண்டி³ஸ்ஸந்தி ப்³ரஹாவனே.

    Sāma tāta vilapantā, hiṇḍissanti brahāvane.

    320.

    320.

    ‘‘இத³ம்பி து³தியங் ஸல்லங், கம்பேதி ஹத³யங் மமங்;

    ‘‘Idampi dutiyaṃ sallaṃ, kampeti hadayaṃ mamaṃ;

    யஞ்ச அந்தே⁴ ந பஸ்ஸாமி, மஞ்ஞே ஹிஸ்ஸாமி 29 ஜீவிதங்’’.

    Yañca andhe na passāmi, maññe hissāmi 30 jīvitaṃ’’.

    321.

    321.

    ‘‘மா பா³ள்ஹங் பரிதே³வேஸி, ஸாம கல்யாணத³ஸ்ஸன;

    ‘‘Mā bāḷhaṃ paridevesi, sāma kalyāṇadassana;

    அஹங் கம்மகரோ ஹுத்வா, ப⁴ரிஸ்ஸங் தே ப்³ரஹாவனே.

    Ahaṃ kammakaro hutvā, bharissaṃ te brahāvane.

    322.

    322.

    ‘‘இஸ்ஸத்தே² சஸ்மி குஸலோ, த³ள்ஹத⁴ம்மோதி விஸ்ஸுதோ;

    ‘‘Issatthe casmi kusalo, daḷhadhammoti vissuto;

    அஹங் கம்மகரோ ஹுத்வா, ப⁴ரிஸ்ஸங் தே ப்³ரஹாவனே.

    Ahaṃ kammakaro hutvā, bharissaṃ te brahāvane.

    323.

    323.

    ‘‘மிகா³னங் 31 விகா⁴ஸமன்வேஸங், வனமூலப²லானி ச;

    ‘‘Migānaṃ 32 vighāsamanvesaṃ, vanamūlaphalāni ca;

    அஹங் கம்மகரோ ஹுத்வா, ப⁴ரிஸ்ஸங் தே ப்³ரஹாவனே.

    Ahaṃ kammakaro hutvā, bharissaṃ te brahāvane.

    324.

    324.

    ‘‘கதமங் தங் வனங் ஸாம, யத்த² மாதாபிதா தவ;

    ‘‘Katamaṃ taṃ vanaṃ sāma, yattha mātāpitā tava;

    அஹங் தே ததா² ப⁴ரிஸ்ஸங், யதா² தே அப⁴ரீ துவங்’’.

    Ahaṃ te tathā bharissaṃ, yathā te abharī tuvaṃ’’.

    325.

    325.

    ‘‘அயங் ஏகபதீ³ ராஜ, யோயங் உஸ்ஸீஸகே மம;

    ‘‘Ayaṃ ekapadī rāja, yoyaṃ ussīsake mama;

    இதோ க³ந்த்வா அட்³ட⁴கோஸங், தத்த² நேஸங் அகா³ரகங்;

    Ito gantvā aḍḍhakosaṃ, tattha nesaṃ agārakaṃ;

    யத்த² மாதாபிதா மய்ஹங், தே ப⁴ரஸ்ஸு இதோ க³தோ.

    Yattha mātāpitā mayhaṃ, te bharassu ito gato.

    326.

    326.

    ‘‘நமோ தே காஸிராஜத்து², நமோ தே காஸிவட்³ட⁴ன;

    ‘‘Namo te kāsirājatthu, namo te kāsivaḍḍhana;

    அந்தா⁴ மாதாபிதா மய்ஹங், தே ப⁴ரஸ்ஸு ப்³ரஹாவனே.

    Andhā mātāpitā mayhaṃ, te bharassu brahāvane.

    327.

    327.

    ‘‘அஞ்ஜலிங் தே பக்³க³ண்ஹாமி, காஸிராஜ நமத்து² தே;

    ‘‘Añjaliṃ te paggaṇhāmi, kāsirāja namatthu te;

    மாதரங் பிதரங் மய்ஹங், வுத்தோ வஜ்ஜாஸி வந்த³னங்’’.

    Mātaraṃ pitaraṃ mayhaṃ, vutto vajjāsi vandanaṃ’’.

    328.

    328.

    ‘‘இத³ங் வத்வான ஸோ ஸாமோ, யுவா கல்யாணத³ஸ்ஸனோ;

    ‘‘Idaṃ vatvāna so sāmo, yuvā kalyāṇadassano;

    முச்சி²தோ விஸவேகே³ன, விஸஞ்ஞீ ஸமபஜ்ஜத².

    Mucchito visavegena, visaññī samapajjatha.

    329.

    329.

    ‘‘ஸ ராஜா பரிதே³வேஸி, ப³ஹுங் காருஞ்ஞஸஞ்ஹிதங்;

    ‘‘Sa rājā paridevesi, bahuṃ kāruññasañhitaṃ;

    அஜராமரோஹங் ஆஸிங், அஜ்ஜேதங் ஞாமி 33 நோ புரே;

    Ajarāmarohaṃ āsiṃ, ajjetaṃ ñāmi 34 no pure;

    ஸாமங் காலங்கதங் தி³ஸ்வா, நத்தி² மச்சுஸ்ஸ நாக³மோ.

    Sāmaṃ kālaṅkataṃ disvā, natthi maccussa nāgamo.

    330.

    330.

    ‘‘யஸ்ஸு மங் படிமந்தேதி, ஸவிஸேன ஸமப்பிதோ;

    ‘‘Yassu maṃ paṭimanteti, savisena samappito;

    ஸ்வஜ்ஜேவங் க³தே காலே, ந கிஞ்சி மபி⁴பா⁴ஸதி.

    Svajjevaṃ gate kāle, na kiñci mabhibhāsati.

    331.

    331.

    ‘‘நிரயங் நூன க³ச்சா²மி, எத்த² மே நத்தி² ஸங்ஸயோ;

    ‘‘Nirayaṃ nūna gacchāmi, ettha me natthi saṃsayo;

    ததா³ ஹி பகதங் பாபங், சிரரத்தாய கிப்³பி³ஸங்.

    Tadā hi pakataṃ pāpaṃ, cirarattāya kibbisaṃ.

    332.

    332.

    ‘‘ப⁴வந்தி தஸ்ஸ வத்தாரோ, கா³மே கிப்³பி³ஸகாரகோ;

    ‘‘Bhavanti tassa vattāro, gāme kibbisakārako;

    அரஞ்ஞே நிம்மனுஸ்ஸம்ஹி, கோ மங் வத்துமரஹதி.

    Araññe nimmanussamhi, ko maṃ vattumarahati.

    333.

    333.

    ‘‘ஸாரயந்தி ஹி கம்மானி, கா³மே ஸங்க³ச்ச² மாணவா;

    ‘‘Sārayanti hi kammāni, gāme saṃgaccha māṇavā;

    அரஞ்ஞே நிம்மனுஸ்ஸம்ஹி, கோ நு மங் ஸாரயிஸ்ஸதி’’.

    Araññe nimmanussamhi, ko nu maṃ sārayissati’’.

    334.

    334.

    ‘‘ஸா தே³வதா அந்தரஹிதா, பப்³ப³தே க³ந்த⁴மாத³னே;

    ‘‘Sā devatā antarahitā, pabbate gandhamādane;

    ரஞ்ஞோவ அனுகம்பாய, இமா கா³தா² அபா⁴ஸத².

    Raññova anukampāya, imā gāthā abhāsatha.

    335.

    335.

    ‘‘ஆகு³ங் கிர மஹாராஜ, அகரி 35 கம்ம து³க்கடங்;

    ‘‘Āguṃ kira mahārāja, akari 36 kamma dukkaṭaṃ;

    அதூ³ஸகா பிதாபுத்தா, தயோ ஏகூஸுனா ஹதா.

    Adūsakā pitāputtā, tayo ekūsunā hatā.

    336.

    336.

    ‘‘ஏஹி தங் அனுஸிக்கா²மி, யதா² தே ஸுக³தீ ஸியா;

    ‘‘Ehi taṃ anusikkhāmi, yathā te sugatī siyā;

    த⁴ம்மேனந்தே⁴ வனே போஸ, மஞ்ஞேஹங் ஸுக³தீ தயா.

    Dhammenandhe vane posa, maññehaṃ sugatī tayā.

    337.

    337.

    ‘‘ஸ ராஜா பரிதே³வித்வா, ப³ஹுங் காருஞ்ஞஸஞ்ஹிதங்;

    ‘‘Sa rājā paridevitvā, bahuṃ kāruññasañhitaṃ;

    உத³ககும்ப⁴மாதா³ய, பக்காமி த³க்கி²ணாமுகோ².

    Udakakumbhamādāya, pakkāmi dakkhiṇāmukho.

    338.

    338.

    ‘‘கஸ்ஸ நு ஏஸோ பத³ஸத்³தோ³, மனுஸ்ஸஸ்ஸேவ ஆக³தோ;

    ‘‘Kassa nu eso padasaddo, manussasseva āgato;

    நேஸோ ஸாமஸ்ஸ நிக்³கோ⁴ஸோ, கோ நு த்வமஸி மாரிஸ.

    Neso sāmassa nigghoso, ko nu tvamasi mārisa.

    339.

    339.

    ‘‘ஸந்தஞ்ஹி ஸாமோ வஜதி, ஸந்தங் பாதா³னி நேயதி 37;

    ‘‘Santañhi sāmo vajati, santaṃ pādāni neyati 38;

    நேஸோ ஸாமஸ்ஸ நிக்³கோ⁴ஸோ, கோ நு த்வமஸி மாரிஸ’’.

    Neso sāmassa nigghoso, ko nu tvamasi mārisa’’.

    340.

    340.

    ‘‘ராஜாஹமஸ்மி காஸீனங், பீளியக்கோ²தி மங் விதூ³;

    ‘‘Rājāhamasmi kāsīnaṃ, pīḷiyakkhoti maṃ vidū;

    லோபா⁴ ரட்ட²ங் பஹித்வான, மிக³மேஸங் சராமஹங்.

    Lobhā raṭṭhaṃ pahitvāna, migamesaṃ carāmahaṃ.

    341.

    341.

    ‘‘இஸ்ஸத்தே² சஸ்மி குஸலோ, த³ள்ஹத⁴ம்மோதி விஸ்ஸுதோ;

    ‘‘Issatthe casmi kusalo, daḷhadhammoti vissuto;

    நாகோ³பி மே ந முச்செய்ய, ஆக³தோ உஸுபாதனங்’’.

    Nāgopi me na mucceyya, āgato usupātanaṃ’’.

    342.

    342.

    ‘‘ஸ்வாக³தங் தே மஹாராஜ, அதோ² தே அது³ராக³தங்;

    ‘‘Svāgataṃ te mahārāja, atho te adurāgataṃ;

    இஸ்ஸரோஸி அனுப்பத்தோ, யங் இத⁴த்தி² பவேத³ய.

    Issarosi anuppatto, yaṃ idhatthi pavedaya.

    343.

    343.

    ‘‘திந்து³கானி பியாலானி, மது⁴கே காஸுமாரியோ;

    ‘‘Tindukāni piyālāni, madhuke kāsumāriyo;

    ப²லானி கு²த்³த³கப்பானி, பு⁴ஞ்ஜ ராஜ வரங் வரங்.

    Phalāni khuddakappāni, bhuñja rāja varaṃ varaṃ.

    344.

    344.

    ‘‘இத³ம்பி பானீயங் ஸீதங், ஆப⁴தங் கி³ரிக³ப்³ப⁴ரா;

    ‘‘Idampi pānīyaṃ sītaṃ, ābhataṃ girigabbharā;

    ததோ பிவ மஹாராஜ, ஸசே த்வங் அபி⁴கங்க²ஸி’’.

    Tato piva mahārāja, sace tvaṃ abhikaṅkhasi’’.

    345.

    345.

    ‘‘நாலங் அந்தா⁴ வனே த³ட்டு²ங், கோ நு வோ ப²லமாஹரி;

    ‘‘Nālaṃ andhā vane daṭṭhuṃ, ko nu vo phalamāhari;

    அனந்த⁴ஸ்ஸேவயங் ஸம்மா, நிவாபோ மய்ஹ கா²யதி’’.

    Anandhassevayaṃ sammā, nivāpo mayha khāyati’’.

    346.

    346.

    ‘‘த³ஹரோ யுவா நாதிப்³ரஹா, ஸாமோ கல்யாணத³ஸ்ஸனோ;

    ‘‘Daharo yuvā nātibrahā, sāmo kalyāṇadassano;

    தீ³க⁴ஸ்ஸ கேஸா அஸிதா, அதோ² ஸூனக்³க³ 39 வேல்லிதா.

    Dīghassa kesā asitā, atho sūnagga 40 vellitā.

    347.

    347.

    ‘‘ஸோ ஹவே ப²லமாஹரித்வா, இதோ ஆதா³ய 41 கமண்ட³லுங்;

    ‘‘So have phalamāharitvā, ito ādāya 42 kamaṇḍaluṃ;

    நதி³ங் க³தோ உத³ஹாரோ, மஞ்ஞே ந தூ³ரமாக³தோ’’.

    Nadiṃ gato udahāro, maññe na dūramāgato’’.

    348.

    348.

    ‘‘அஹங் தங் அவதி⁴ங் ஸாமங், யோ துய்ஹங் பரிசாரகோ;

    ‘‘Ahaṃ taṃ avadhiṃ sāmaṃ, yo tuyhaṃ paricārako;

    யங் குமாரங் பவேதே³த², ஸாமங் கல்யாணத³ஸ்ஸனங்.

    Yaṃ kumāraṃ pavedetha, sāmaṃ kalyāṇadassanaṃ.

    349.

    349.

    ‘‘தீ³க⁴ஸ்ஸ கேஸா அஸிதா, அதோ² ஸூனக்³க³வேல்லிதா;

    ‘‘Dīghassa kesā asitā, atho sūnaggavellitā;

    தேஸு லோஹிதலித்தேஸு, ஸேதி ஸாமோ மயா ஹதோ’’.

    Tesu lohitalittesu, seti sāmo mayā hato’’.

    350.

    350.

    ‘‘கேன து³கூலமந்தேஸி, ஹதோ ஸாமோதி வாதி³னா;

    ‘‘Kena dukūlamantesi, hato sāmoti vādinā;

    ஹதோ ஸாமோதி ஸுத்வான, ஹத³யங் மே பவேத⁴தி.

    Hato sāmoti sutvāna, hadayaṃ me pavedhati.

    351.

    351.

    ‘‘அஸ்ஸத்த²ஸ்ஸேவ தருணங், பவாளங் மாலுதேரிதங்;

    ‘‘Assatthasseva taruṇaṃ, pavāḷaṃ māluteritaṃ;

    ஹதோ ஸாமோதி ஸுத்வான, ஹத³யங் மே பவேத⁴தி’’.

    Hato sāmoti sutvāna, hadayaṃ me pavedhati’’.

    352.

    352.

    ‘‘பாரிகே காஸிராஜாயங், ஸோ ஸாமங் மிக³ஸம்மதே;

    ‘‘Pārike kāsirājāyaṃ, so sāmaṃ migasammate;

    கோத⁴ஸா உஸுனா விஜ்ஜி², தஸ்ஸ மா பாபமிச்சி²ம்ஹா’’.

    Kodhasā usunā vijjhi, tassa mā pāpamicchimhā’’.

    353.

    353.

    ‘‘கிச்சா² லத்³தோ⁴ பியோ புத்தோ, யோ அந்தே⁴ அப⁴ரீ வனே;

    ‘‘Kicchā laddho piyo putto, yo andhe abharī vane;

    தங் ஏகபுத்தங் கா⁴திம்ஹி, கத²ங் சித்தங் ந கோபயே’’.

    Taṃ ekaputtaṃ ghātimhi, kathaṃ cittaṃ na kopaye’’.

    354.

    354.

    ‘‘கிச்சா² லத்³தோ⁴ பியோ புத்தோ, யோ அந்தே⁴ அப⁴ரீ வனே;

    ‘‘Kicchā laddho piyo putto, yo andhe abharī vane;

    தங் ஏகபுத்தங் கா⁴திம்ஹி, அக்கோத⁴ங் ஆஹு பண்டி³தா’’.

    Taṃ ekaputtaṃ ghātimhi, akkodhaṃ āhu paṇḍitā’’.

    355.

    355.

    ‘‘மா பா³ள்ஹங் பரிதே³வேத², ஹதோ ஸாமோதி வாதி³னா;

    ‘‘Mā bāḷhaṃ paridevetha, hato sāmoti vādinā;

    அஹங் கம்மகரோ ஹுத்வா, ப⁴ரிஸ்ஸாமி ப்³ரஹாவனே.

    Ahaṃ kammakaro hutvā, bharissāmi brahāvane.

    356.

    356.

    ‘‘இஸ்ஸத்தே² சஸ்மி குஸலோ, த³ள்ஹத⁴ம்மோதி விஸ்ஸுதோ;

    ‘‘Issatthe casmi kusalo, daḷhadhammoti vissuto;

    அஹங் கம்மகரோ ஹுத்வா, ப⁴ரிஸ்ஸாமி ப்³ரஹாவனே.

    Ahaṃ kammakaro hutvā, bharissāmi brahāvane.

    357.

    357.

    ‘‘மிகா³னங் விகா⁴ஸமன்வேஸங், வனமூலப²லானி ச;

    ‘‘Migānaṃ vighāsamanvesaṃ, vanamūlaphalāni ca;

    அஹங் கம்மகரோ ஹுத்வா, ப⁴ரிஸ்ஸாமி ப்³ரஹாவனே’’.

    Ahaṃ kammakaro hutvā, bharissāmi brahāvane’’.

    358.

    358.

    ‘‘நேஸ த⁴ம்மோ மஹாராஜ, நேதங் அம்ஹேஸு கப்பதி;

    ‘‘Nesa dhammo mahārāja, netaṃ amhesu kappati;

    ராஜா த்வமஸி அம்ஹாகங், பாதே³ வந்தா³ம தே மயங்’’.

    Rājā tvamasi amhākaṃ, pāde vandāma te mayaṃ’’.

    359.

    359.

    ‘‘த⁴ம்மங் நேஸாத³ ப⁴ணத², கதா அபசிதீ தயா;

    ‘‘Dhammaṃ nesāda bhaṇatha, katā apacitī tayā;

    பிதா த்வமஸி 43 அம்ஹாகங், மாதா த்வமஸி பாரிகே’’.

    Pitā tvamasi 44 amhākaṃ, mātā tvamasi pārike’’.

    360.

    360.

    ‘‘நமோ தே காஸிராஜத்து², நமோ தே காஸிவட்³ட⁴ன;

    ‘‘Namo te kāsirājatthu, namo te kāsivaḍḍhana;

    அஞ்ஜலிங் தே பக்³க³ண்ஹாம, யாவ ஸாமானுபாபய.

    Añjaliṃ te paggaṇhāma, yāva sāmānupāpaya.

    361.

    361.

    ‘‘தஸ்ஸ பாதே³ ஸமஜ்ஜந்தா 45, முக²ஞ்ச பு⁴ஜத³ஸ்ஸனங்;

    ‘‘Tassa pāde samajjantā 46, mukhañca bhujadassanaṃ;

    ஸங்ஸும்ப⁴மானா அத்தானங், காலமாக³மயாமஸே’’.

    Saṃsumbhamānā attānaṃ, kālamāgamayāmase’’.

    362.

    362.

    ‘‘ப்³ரஹா வாளமிகா³கிண்ணங், ஆகாஸந்தங்வ தி³ஸ்ஸதி;

    ‘‘Brahā vāḷamigākiṇṇaṃ, ākāsantaṃva dissati;

    யத்த² ஸாமோ ஹதோ ஸேதி, சந்தோ³வ பதிதோ ச²மா.

    Yattha sāmo hato seti, candova patito chamā.

    363.

    363.

    ‘‘ப்³ரஹா வாளமிகா³கிண்ணங், ஆகாஸந்தங்வ தி³ஸ்ஸதி;

    ‘‘Brahā vāḷamigākiṇṇaṃ, ākāsantaṃva dissati;

    யத்த² ஸாமோ ஹதோ ஸேதி, ஸூரியோவ பதிதோ ச²மா.

    Yattha sāmo hato seti, sūriyova patito chamā.

    364.

    364.

    ‘‘ப்³ரஹா வாளமிகா³கிண்ணங், ஆகாஸந்தங்வ தி³ஸ்ஸதி;

    ‘‘Brahā vāḷamigākiṇṇaṃ, ākāsantaṃva dissati;

    யத்த² ஸாமோ ஹதோ ஸேதி, பங்ஸுனா பதிகுந்திதோ 47.

    Yattha sāmo hato seti, paṃsunā patikuntito 48.

    365.

    365.

    ‘‘ப்³ரஹா வாளமிகா³கிண்ணங், ஆகாஸந்தங்வ தி³ஸ்ஸதி;

    ‘‘Brahā vāḷamigākiṇṇaṃ, ākāsantaṃva dissati;

    யத்த² ஸாமோ ஹதோ ஸேதி, இதே⁴வ வஸத²ஸ்ஸமே’’.

    Yattha sāmo hato seti, idheva vasathassame’’.

    366.

    366.

    ‘‘யதி³ தத்த² ஸஹஸ்ஸானி, ஸதானி நியுதானி 49 ச;

    ‘‘Yadi tattha sahassāni, satāni niyutāni 50 ca;

    நேவம்ஹாகங் ப⁴யங் கோசி, வனே வாளேஸு விஜ்ஜதி’’.

    Nevamhākaṃ bhayaṃ koci, vane vāḷesu vijjati’’.

    367.

    367.

    ‘‘ததோ அந்தா⁴னமாதா³ய, காஸிராஜா ப்³ரஹாவனே;

    ‘‘Tato andhānamādāya, kāsirājā brahāvane;

    ஹத்தே² க³ஹெத்வா பக்காமி, யத்த² ஸாமோ ஹதோ அஹு.

    Hatthe gahetvā pakkāmi, yattha sāmo hato ahu.

    368.

    368.

    ‘‘தி³ஸ்வான பதிதங் ஸாமங், புத்தகங் பங்ஸுகுந்தி²தங்;

    ‘‘Disvāna patitaṃ sāmaṃ, puttakaṃ paṃsukunthitaṃ;

    அபவித்³த⁴ங் ப்³ரஹாரஞ்ஞே, சந்த³ங்வ பதிதங் ச²மா.

    Apaviddhaṃ brahāraññe, candaṃva patitaṃ chamā.

    369.

    369.

    ‘‘தி³ஸ்வான பதிதங் ஸாமங், புத்தகங் பங்ஸுகுந்தி²தங்;

    ‘‘Disvāna patitaṃ sāmaṃ, puttakaṃ paṃsukunthitaṃ;

    அபவித்³த⁴ங் ப்³ரஹாரஞ்ஞே, ஸூரியங்வ பதிதங் ச²மா.

    Apaviddhaṃ brahāraññe, sūriyaṃva patitaṃ chamā.

    370.

    370.

    ‘‘தி³ஸ்வான பதிதங் ஸாமங், புத்தகங் பங்ஸுகுந்தி²தங்;

    ‘‘Disvāna patitaṃ sāmaṃ, puttakaṃ paṃsukunthitaṃ;

    அபவித்³த⁴ங் ப்³ரஹாரஞ்ஞே, கலூனங் 51 பரிதே³வயுங்.

    Apaviddhaṃ brahāraññe, kalūnaṃ 52 paridevayuṃ.

    371.

    371.

    ‘‘தி³ஸ்வான பதிதங் ஸாமங், புத்தகங் பங்ஸுகுந்தி²தங்;

    ‘‘Disvāna patitaṃ sāmaṃ, puttakaṃ paṃsukunthitaṃ;

    பா³ஹா பக்³க³ய்ஹ பக்கந்து³ங், அத⁴ம்மோ கிர போ⁴ இதி.

    Bāhā paggayha pakkanduṃ, adhammo kira bho iti.

    372.

    372.

    ‘‘பா³ள்ஹங் கோ² த்வங் பமத்தோஸி, ஸாம கல்யாணத³ஸ்ஸன;

    ‘‘Bāḷhaṃ kho tvaṃ pamattosi, sāma kalyāṇadassana;

    யோ அஜ்ஜேவங் 53 க³தே காலே, ந கிஞ்சி மபி⁴பா⁴ஸஸி.

    Yo ajjevaṃ 54 gate kāle, na kiñci mabhibhāsasi.

    373.

    373.

    ‘‘பா³ள்ஹங் கோ² த்வங் பதி³த்தோஸி, ஸாம கல்யாணத³ஸ்ஸன;

    ‘‘Bāḷhaṃ kho tvaṃ padittosi, sāma kalyāṇadassana;

    யோ அஜ்ஜேவங் க³தே காலே, ந கிஞ்சி மபி⁴பா⁴ஸஸி.

    Yo ajjevaṃ gate kāle, na kiñci mabhibhāsasi.

    374.

    374.

    ‘‘பா³ள்ஹங் கோ² த்வங் பகுத்³தோ⁴ஸி, ஸாம கல்யாணத³ஸ்ஸன;

    ‘‘Bāḷhaṃ kho tvaṃ pakuddhosi, sāma kalyāṇadassana;

    யோ அஜ்ஜேவங் க³தே காலே, ந கிஞ்சி மபி⁴பா⁴ஸஸி.

    Yo ajjevaṃ gate kāle, na kiñci mabhibhāsasi.

    375.

    375.

    ‘‘பா³ள்ஹங் கோ² த்வங் பஸுத்தோஸி, ஸாம கல்யாணத³ஸ்ஸன;

    ‘‘Bāḷhaṃ kho tvaṃ pasuttosi, sāma kalyāṇadassana;

    யோ அஜ்ஜேவங் க³தே காலே, ந கிஞ்சி மபி⁴பா⁴ஸஸி.

    Yo ajjevaṃ gate kāle, na kiñci mabhibhāsasi.

    376.

    376.

    ‘‘பா³ள்ஹங் கோ² த்வங் விமனோஸி, ஸாம கல்யாணத³ஸ்ஸன;

    ‘‘Bāḷhaṃ kho tvaṃ vimanosi, sāma kalyāṇadassana;

    யோ அஜ்ஜேவங் க³தே காலே, ந கிஞ்சி மபி⁴பா⁴ஸஸி.

    Yo ajjevaṃ gate kāle, na kiñci mabhibhāsasi.

    377.

    377.

    ‘‘ஜடங் வலினங் பங்ஸுக³தங் 55, கோ தா³னி ஸண்ட²பெஸ்ஸதி 56;

    ‘‘Jaṭaṃ valinaṃ paṃsugataṃ 57, ko dāni saṇṭhapessati 58;

    ஸாமோ அயங் காலங்கதோ, அந்தா⁴னங் பரிசாரகோ.

    Sāmo ayaṃ kālaṅkato, andhānaṃ paricārako.

    378.

    378.

    ‘‘கோ மே ஸம்மஜ்ஜமாதா³ய 59, ஸம்மஜ்ஜிஸ்ஸதி அஸ்ஸமங்;

    ‘‘Ko me sammajjamādāya 60, sammajjissati assamaṃ;

    ஸாமோ அயங் காலங்கதோ, அந்தா⁴னங் பரிசாரகோ.

    Sāmo ayaṃ kālaṅkato, andhānaṃ paricārako.

    379.

    379.

    ‘‘கோ தா³னி ந்ஹாபயிஸ்ஸதி, ஸீதேனுண்ஹோத³கேன ச;

    ‘‘Ko dāni nhāpayissati, sītenuṇhodakena ca;

    ஸாமோ அயங் காலங்கதோ, அந்தா⁴னங் பரிசாரகோ.

    Sāmo ayaṃ kālaṅkato, andhānaṃ paricārako.

    380.

    380.

    ‘‘கோ தா³னி போ⁴ஜயிஸ்ஸதி, வனமூலப²லானி ச;

    ‘‘Ko dāni bhojayissati, vanamūlaphalāni ca;

    ஸாமோ அயங் காலங்கதோ, அந்தா⁴னங் பரிசாரகோ’’.

    Sāmo ayaṃ kālaṅkato, andhānaṃ paricārako’’.

    381.

    381.

    ‘‘தி³ஸ்வான பதிதங் ஸாமங், புத்தகங் பங்ஸுகுந்தி²தங்;

    ‘‘Disvāna patitaṃ sāmaṃ, puttakaṃ paṃsukunthitaṃ;

    அட்டிதா புத்தஸோகேன, மாதா ஸச்சங் அபா⁴ஸத².

    Aṭṭitā puttasokena, mātā saccaṃ abhāsatha.

    382.

    382.

    ‘‘யேன ஸச்சேனயங் ஸாமோ, த⁴ம்மசாரீ புரே அஹு;

    ‘‘Yena saccenayaṃ sāmo, dhammacārī pure ahu;

    ஏதேன ஸச்சவஜ்ஜேன, விஸங் ஸாமஸ்ஸ ஹஞ்ஞது.

    Etena saccavajjena, visaṃ sāmassa haññatu.

    383.

    383.

    ‘‘யேன ஸச்சேனயங் ஸாமோ, ப்³ரஹ்மசாரீ புரே அஹு;

    ‘‘Yena saccenayaṃ sāmo, brahmacārī pure ahu;

    ஏதேன ஸச்சவஜ்ஜேன, விஸங் ஸாமஸ்ஸ ஹஞ்ஞது.

    Etena saccavajjena, visaṃ sāmassa haññatu.

    384.

    384.

    ‘‘யேன ஸச்சேனயங் ஸாமோ, ஸச்சவாதீ³ புரே அஹு;

    ‘‘Yena saccenayaṃ sāmo, saccavādī pure ahu;

    ஏதேன ஸச்சவஜ்ஜேன, விஸங் ஸாமஸ்ஸ ஹஞ்ஞது.

    Etena saccavajjena, visaṃ sāmassa haññatu.

    385.

    385.

    ‘‘யேன ஸச்சேனயங் ஸாமோ, மாதாபெத்திப⁴ரோ 61 அஹு;

    ‘‘Yena saccenayaṃ sāmo, mātāpettibharo 62 ahu;

    ஏதேன ஸச்சவஜ்ஜேன, விஸங் ஸாமஸ்ஸ ஹஞ்ஞது.

    Etena saccavajjena, visaṃ sāmassa haññatu.

    386.

    386.

    ‘‘யேன ஸச்சேனயங் ஸாமோ, குலே ஜெட்டா²பசாயிகோ;

    ‘‘Yena saccenayaṃ sāmo, kule jeṭṭhāpacāyiko;

    ஏதேன ஸச்சவஜ்ஜேன, விஸங் ஸாமஸ்ஸ ஹஞ்ஞது.

    Etena saccavajjena, visaṃ sāmassa haññatu.

    387.

    387.

    ‘‘யேன ஸச்சேனயங் ஸாமோ, பாணா பியதரோ மம;

    ‘‘Yena saccenayaṃ sāmo, pāṇā piyataro mama;

    ஏதேன ஸச்சவஜ்ஜேன, விஸங் ஸாமஸ்ஸ ஹஞ்ஞது.

    Etena saccavajjena, visaṃ sāmassa haññatu.

    388.

    388.

    ‘‘யங் கிஞ்சித்தி² கதங் புஞ்ஞங், மய்ஹஞ்சேவ பிதுச்ச தே;

    ‘‘Yaṃ kiñcitthi kataṃ puññaṃ, mayhañceva pitucca te;

    ஸப்³பே³ன தேன குஸலேன, விஸங் ஸாமஸ்ஸ ஹஞ்ஞது’’.

    Sabbena tena kusalena, visaṃ sāmassa haññatu’’.

    389.

    389.

    ‘‘தி³ஸ்வான பதிதங் ஸாமங், புத்தகங் பங்ஸுகுந்தி²தங்;

    ‘‘Disvāna patitaṃ sāmaṃ, puttakaṃ paṃsukunthitaṃ;

    அட்டிதோ புத்தஸோகேன, பிதா ஸச்சங் அபா⁴ஸத².

    Aṭṭito puttasokena, pitā saccaṃ abhāsatha.

    390.

    390.

    ‘‘யேன ஸச்சேனயங் ஸாமோ, த⁴ம்மசாரீ புரே அஹு;

    ‘‘Yena saccenayaṃ sāmo, dhammacārī pure ahu;

    ஏதேன ஸச்சவஜ்ஜேன, விஸங் ஸாமஸ்ஸ ஹஞ்ஞது.

    Etena saccavajjena, visaṃ sāmassa haññatu.

    391.

    391.

    ‘‘யேன ஸச்சேனயங் ஸாமோ, ப்³ரஹ்மசாரீ புரே அஹு;

    ‘‘Yena saccenayaṃ sāmo, brahmacārī pure ahu;

    ஏதேன ஸச்சவஜ்ஜேன, விஸங் ஸாமஸ்ஸ ஹஞ்ஞது.

    Etena saccavajjena, visaṃ sāmassa haññatu.

    392.

    392.

    ‘‘யேன ஸச்சேனயங் ஸாமோ, ஸச்சவாதீ³ புரே அஹு;

    ‘‘Yena saccenayaṃ sāmo, saccavādī pure ahu;

    ஏதேன ஸச்சவஜ்ஜேன, விஸங் ஸாமஸ்ஸ ஹஞ்ஞது.

    Etena saccavajjena, visaṃ sāmassa haññatu.

    393.

    393.

    ‘‘யேன ஸச்சேனயங் ஸாமோ, மாதாபெத்திப⁴ரோ அஹு;

    ‘‘Yena saccenayaṃ sāmo, mātāpettibharo ahu;

    ஏதேன ஸச்சவஜ்ஜேன, விஸங் ஸாமஸ்ஸ ஹஞ்ஞது.

    Etena saccavajjena, visaṃ sāmassa haññatu.

    394.

    394.

    ‘‘யேன ஸச்சேனயங் ஸாமோ, குலே ஜெட்டா²பசாயிகோ;

    ‘‘Yena saccenayaṃ sāmo, kule jeṭṭhāpacāyiko;

    ஏதேன ஸச்சவஜ்ஜேன, விஸங் ஸாமஸ்ஸ ஹஞ்ஞது.

    Etena saccavajjena, visaṃ sāmassa haññatu.

    395.

    395.

    ‘‘யேன ஸச்சேனயங் ஸாமோ, பாணா பியதரோ மம;

    ‘‘Yena saccenayaṃ sāmo, pāṇā piyataro mama;

    ஏதேன ஸச்சவஜ்ஜேன, விஸங் ஸாமஸ்ஸ ஹஞ்ஞது.

    Etena saccavajjena, visaṃ sāmassa haññatu.

    396.

    396.

    ‘‘யங் கிஞ்சித்தி² 63 கதங் புஞ்ஞங், மய்ஹஞ்சேவ மாதுச்ச தே;

    ‘‘Yaṃ kiñcitthi 64 kataṃ puññaṃ, mayhañceva mātucca te;

    ஸப்³பே³ன தேன குஸலேன, விஸங் ஸாமஸ்ஸ ஹஞ்ஞது.

    Sabbena tena kusalena, visaṃ sāmassa haññatu.

    397.

    397.

    ‘‘ஸா தே³வதா அந்தரஹிதா, பப்³ப³தே க³ந்த⁴மாத³னே;

    ‘‘Sā devatā antarahitā, pabbate gandhamādane;

    ஸாமஸ்ஸ அனுகம்பாய, இமங் ஸச்சங் அபா⁴ஸத².

    Sāmassa anukampāya, imaṃ saccaṃ abhāsatha.

    398.

    398.

    ‘‘பப்³ப³த்யாஹங் க³ந்த⁴மாத³னே, சிரரத்தனிவாஸினீ 65;

    ‘‘Pabbatyāhaṃ gandhamādane, cirarattanivāsinī 66;

    ந மே பியதரோ கோசி, அஞ்ஞோ ஸாமேன 67 விஜ்ஜதி;

    Na me piyataro koci, añño sāmena 68 vijjati;

    ஏதேன ஸச்சவஜ்ஜேன, விஸங் ஸாமஸ்ஸ ஹஞ்ஞது.

    Etena saccavajjena, visaṃ sāmassa haññatu.

    399.

    399.

    ‘‘ஸப்³பே³ வனா க³ந்த⁴மயா, பப்³ப³தே க³ந்த⁴மாத³னே;

    ‘‘Sabbe vanā gandhamayā, pabbate gandhamādane;

    ஏதேன ஸச்சவஜ்ஜேன, விஸங் ஸாமஸ்ஸ ஹஞ்ஞது’’.

    Etena saccavajjena, visaṃ sāmassa haññatu’’.

    400.

    400.

    தேஸங் லாலப்பமானானங், ப³ஹுங் காருஞ்ஞஸஞ்ஹிதங்;

    Tesaṃ lālappamānānaṃ, bahuṃ kāruññasañhitaṃ;

    கி²ப்பங் ஸாமோ ஸமுட்டா²ஸி, யுவா கல்யாணத³ஸ்ஸனோ.

    Khippaṃ sāmo samuṭṭhāsi, yuvā kalyāṇadassano.

    401.

    401.

    ‘‘ஸாமோஹமஸ்மி ப⁴த்³த³ங் வோ 69, ஸொத்தி²னாம்ஹி ஸமுட்டி²தோ;

    ‘‘Sāmohamasmi bhaddaṃ vo 70, sotthināmhi samuṭṭhito;

    மா பா³ள்ஹங் பரிதே³வேத², மஞ்ஜுனாபி⁴வதே³த² மங்’’.

    Mā bāḷhaṃ paridevetha, mañjunābhivadetha maṃ’’.

    402.

    402.

    ‘‘ஸ்வாக³தங் தே மஹாராஜ, அதோ² தே அது³ராக³தங்;

    ‘‘Svāgataṃ te mahārāja, atho te adurāgataṃ;

    இஸ்ஸரோஸி அனுப்பத்தோ, யங் இத⁴த்தி² பவேத³ய.

    Issarosi anuppatto, yaṃ idhatthi pavedaya.

    403.

    403.

    ‘‘திந்து³கானி பியாலானி, மது⁴கே காஸுமாரியோ;

    ‘‘Tindukāni piyālāni, madhuke kāsumāriyo;

    ப²லானி கு²த்³த³கப்பானி, பு⁴ஞ்ஜ ராஜ வரங் வரங்.

    Phalāni khuddakappāni, bhuñja rāja varaṃ varaṃ.

    404.

    404.

    ‘‘அத்தி² மே பானியங் ஸீதங், ஆப⁴தங் கி³ரிக³ப்³ப⁴ரா;

    ‘‘Atthi me pāniyaṃ sītaṃ, ābhataṃ girigabbharā;

    ததோ பிவ மஹாராஜ, ஸசே த்வங் அபி⁴கங்க²ஸி’’.

    Tato piva mahārāja, sace tvaṃ abhikaṅkhasi’’.

    405.

    405.

    ‘‘ஸம்முய்ஹாமி பமுய்ஹாமி, ஸப்³பா³ முய்ஹந்தி மே தி³ஸா;

    ‘‘Sammuyhāmi pamuyhāmi, sabbā muyhanti me disā;

    பேதங் தங் ஸாமமத்³த³க்கி²ங், கோ நு த்வங் ஸாம ஜீவஸி’’.

    Petaṃ taṃ sāmamaddakkhiṃ, ko nu tvaṃ sāma jīvasi’’.

    406.

    406.

    ‘‘அபி ஜீவங் மஹாராஜ, புரிஸங் கா³ள்ஹவேத³னங்;

    ‘‘Api jīvaṃ mahārāja, purisaṃ gāḷhavedanaṃ;

    உபனீதமனஸங்கப்பங், ஜீவந்தங் மஞ்ஞதே மதங்.

    Upanītamanasaṅkappaṃ, jīvantaṃ maññate mataṃ.

    407.

    407.

    ‘‘அபி ஜீவங் மஹாராஜ, புரிஸங் கா³ள்ஹவேத³னங்;

    ‘‘Api jīvaṃ mahārāja, purisaṃ gāḷhavedanaṃ;

    தங் நிரோத⁴க³தங் ஸந்தங், ஜீவந்தங் மஞ்ஞதே மதங்.

    Taṃ nirodhagataṃ santaṃ, jīvantaṃ maññate mataṃ.

    408.

    408.

    ‘‘யோ மாதரங் பிதரங் வா, மச்சோ த⁴ம்மேன போஸதி;

    ‘‘Yo mātaraṃ pitaraṃ vā, macco dhammena posati;

    தே³வாபி நங் திகிச்ச²ந்தி, மாதாபெத்திப⁴ரங் நரங்.

    Devāpi naṃ tikicchanti, mātāpettibharaṃ naraṃ.

    409.

    409.

    ‘‘யோ மாதரங் பிதரங் வா, மச்சோ த⁴ம்மேன போஸதி;

    ‘‘Yo mātaraṃ pitaraṃ vā, macco dhammena posati;

    இதே⁴வ நங் பஸங்ஸந்தி, பேச்ச ஸக்³கே³ பமோத³தி’’.

    Idheva naṃ pasaṃsanti, pecca sagge pamodati’’.

    410.

    410.

    ‘‘ஏஸ பி⁴ய்யோ பமுய்ஹாமி, ஸப்³பா³ முய்ஹந்தி மே தி³ஸா;

    ‘‘Esa bhiyyo pamuyhāmi, sabbā muyhanti me disā;

    ஸரணங் தங் ஸாம க³ச்சா²மி 71, த்வஞ்ச மே ஸரணங் ப⁴வ’’.

    Saraṇaṃ taṃ sāma gacchāmi 72, tvañca me saraṇaṃ bhava’’.

    411.

    411.

    ‘‘த⁴ம்மங் சர மஹாராஜ, மாதாபிதூஸு க²த்திய;

    ‘‘Dhammaṃ cara mahārāja, mātāpitūsu khattiya;

    இத⁴ த⁴ம்மங் சரித்வான, ராஜ ஸக்³க³ங் க³மிஸ்ஸஸி.

    Idha dhammaṃ caritvāna, rāja saggaṃ gamissasi.

    412.

    412.

    ‘‘த⁴ம்மங் சர மஹாராஜ, புத்ததா³ரேஸு க²த்திய;

    ‘‘Dhammaṃ cara mahārāja, puttadāresu khattiya;

    இத⁴ த⁴ம்மங் சரித்வான, ராஜ ஸக்³க³ங் க³மிஸ்ஸஸி.

    Idha dhammaṃ caritvāna, rāja saggaṃ gamissasi.

    413.

    413.

    ‘‘த⁴ம்மங் சர மஹாராஜ, மித்தாமச்சேஸு க²த்திய;

    ‘‘Dhammaṃ cara mahārāja, mittāmaccesu khattiya;

    இத⁴ த⁴ம்மங் சரித்வான, ராஜ ஸக்³க³ங் க³மிஸ்ஸஸி.

    Idha dhammaṃ caritvāna, rāja saggaṃ gamissasi.

    414.

    414.

    ‘‘த⁴ம்மங் சர மஹாராஜ, வாஹனேஸு ப³லேஸு ச;

    ‘‘Dhammaṃ cara mahārāja, vāhanesu balesu ca;

    இத⁴ த⁴ம்மங் சரித்வான, ராஜ ஸக்³க³ங் க³மிஸ்ஸஸி.

    Idha dhammaṃ caritvāna, rāja saggaṃ gamissasi.

    415.

    415.

    ‘‘த⁴ம்மங் சர மஹாராஜ, கா³மேஸு நிக³மேஸு ச;

    ‘‘Dhammaṃ cara mahārāja, gāmesu nigamesu ca;

    இத⁴ த⁴ம்மங் சரித்வான, ராஜ ஸக்³க³ங் க³மிஸ்ஸஸி.

    Idha dhammaṃ caritvāna, rāja saggaṃ gamissasi.

    416.

    416.

    ‘‘த⁴ம்மங் சர மஹாராஜ, ரட்டே²ஸு ஜனபதே³ஸு ச;

    ‘‘Dhammaṃ cara mahārāja, raṭṭhesu janapadesu ca;

    இத⁴ த⁴ம்மங் சரித்வான, ராஜ ஸக்³க³ங் க³மிஸ்ஸஸி.

    Idha dhammaṃ caritvāna, rāja saggaṃ gamissasi.

    417.

    417.

    ‘‘த⁴ம்மங் சர மஹாராஜ, ஸமணப்³ராஹ்மணேஸு ச;

    ‘‘Dhammaṃ cara mahārāja, samaṇabrāhmaṇesu ca;

    இத⁴ த⁴ம்மங் சரித்வான, ராஜ ஸக்³க³ங் க³மிஸ்ஸஸி.

    Idha dhammaṃ caritvāna, rāja saggaṃ gamissasi.

    418.

    418.

    ‘‘த⁴ம்மங் சர மஹாராஜ, மிக³பக்கீ²ஸு க²த்திய;

    ‘‘Dhammaṃ cara mahārāja, migapakkhīsu khattiya;

    இத⁴ த⁴ம்மங் சரித்வான, ராஜ ஸக்³க³ங் க³மிஸ்ஸஸி.

    Idha dhammaṃ caritvāna, rāja saggaṃ gamissasi.

    419.

    419.

    ‘‘த⁴ம்மங் சர மஹாராஜ, த⁴ம்மோ சிண்ணோ ஸுகா²வஹோ;

    ‘‘Dhammaṃ cara mahārāja, dhammo ciṇṇo sukhāvaho;

    இத⁴ த⁴ம்மங் சரித்வான, ராஜ ஸக்³க³ங் க³மிஸ்ஸஸி.

    Idha dhammaṃ caritvāna, rāja saggaṃ gamissasi.

    420.

    420.

    ‘‘த⁴ம்மங் சர மஹாராஜ, ஸஇந்தா³ தே³வா ஸப்³ரஹ்மகா;

    ‘‘Dhammaṃ cara mahārāja, saindā devā sabrahmakā;

    ஸுசிண்ணேன தி³வங் பத்தா, மா த⁴ம்மங் ராஜ பாமதோ³’’தி.

    Suciṇṇena divaṃ pattā, mā dhammaṃ rāja pāmado’’ti.

    ஸுவண்ணஸாமஜாதகங் 73 ததியங்.

    Suvaṇṇasāmajātakaṃ 74 tatiyaṃ.







    Footnotes:
    1. ஹாரிகங் (ஸ்யா॰), ஹாரியங் (க॰)
    2. hārikaṃ (syā.), hāriyaṃ (ka.)
    3. த்வங் ச கஸ்ஸ வா புத்தோஸி (ஸீ॰ பீ॰)
    4. tvaṃ ca kassa vā puttosi (sī. pī.)
    5. ஸ்வாஜ்ஜேவங்க³தோ (ஸ்யா॰), ஸ்வஜ்ஜேவங்க³தே (க॰)
    6. svājjevaṅgato (syā.), svajjevaṅgate (ka.)
    7. படித⁴ம்ம க³தங் (ஸீ॰ பீ॰)
    8. விஹாம்ஹி (ஸீ॰ பீ॰)
    9. paṭidhamma gataṃ (sī. pī.)
    10. vihāmhi (sī. pī.)
    11. ( ) நத்தி² ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰ பொத்த²கேஸு
    12. ( ) natthi sī. syā. pī. potthakesu
    13. உத்ராஸே ஸோ மிகோ³ மமங் (ஸீ॰ பீ॰)
    14. utrāse so migo mamaṃ (sī. pī.)
    15. ந தத்³த³ஸா (ஸீ॰ பீ॰)
    16. na taddasā (sī. pī.)
    17. அவிஸ்ஸஜிங் (ஸ்யா॰)
    18. avissajiṃ (syā.)
    19. ருச்சதி (க॰)
    20. ruccati (ka.)
    21. அவஸுஸ்ஸதி (ஸ்யா॰)
    22. avasussati (syā.)
    23. ருச்சதி (க॰)
    24. ruccati (ka.)
    25. அவஸுஸ்ஸதி (ஸ்யா॰)
    26. avasussati (syā.)
    27. பாரிசரியாய (ஸீ॰ பீ॰)
    28. pāricariyāya (sī. pī.)
    29. யஞ்ச ஹெஸ்ஸாமி (ஸீ॰ பீ॰), தங் மேங் ஹிஸ்ஸாமி (க॰)
    30. yañca hessāmi (sī. pī.), taṃ meṃ hissāmi (ka.)
    31. மகா³னங் (க॰)
    32. magānaṃ (ka.)
    33. அஜ்ஜஹஞ்ஞாமி (க॰)
    34. ajjahaññāmi (ka.)
    35. அகரா (ஸீ॰)
    36. akarā (sī.)
    37. உத்தஹி (ஸீ॰)
    38. uttahi (sī.)
    39. ஸோனக்³க³ (க॰)
    40. sonagga (ka.)
    41. ஆதா³ (ஸீ॰ பீ॰)
    42. ādā (sī. pī.)
    43. த்வமஹி (?)
    44. tvamahi (?)
    45. பவட்டந்தா (பீ॰)
    46. pavaṭṭantā (pī.)
    47. குண்டி²தோ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰) ஏவமுபரிபி
    48. kuṇṭhito (sī. syā. pī.) evamuparipi
    49. நஹுதானி (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    50. nahutāni (sī. syā. pī.)
    51. கருணங் (ஸீ॰ பீ॰)
    52. karuṇaṃ (sī. pī.)
    53. ஸ்வஜ்ஜேவங் (க॰) ஏவமுபரிபி