Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā |
[૫૪૦] ૩. સુવણ્ણસામજાતકવણ્ણના
[540] 3. Suvaṇṇasāmajātakavaṇṇanā
કો નુ મં ઉસુના વિજ્ઝીતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો એકં માતુપોસકભિક્ખું આરબ્ભ કથેસિ. સાવત્થિયં કિર અટ્ઠારસકોટિવિભવસ્સ એકસ્સ સેટ્ઠિકુલસ્સ એકપુત્તકો અહોસિ માતાપિતૂનં પિયો મનાપો. સો એકદિવસં પાસાદવરગતો સીહપઞ્જરં ઉગ્ઘાટેત્વા વીથિં ઓલોકેન્તો ગન્ધમાલાદિહત્થં મહાજનં ધમ્મસ્સવનત્થાય જેતવનં ગચ્છન્તં દિસ્વા ‘‘અહમ્પિ ધમ્મં સુણિસ્સામી’’તિ માતાપિતરો વન્દિત્વા ગન્ધમાલાદીનિ ગાહાપેત્વા વિહારં ગન્ત્વા વત્થભેસજ્જપાનકાદીનિ ભિક્ખુસઙ્ઘસ્સ દાપેત્વા ગન્ધમાલાદીહિ ચ ભગવન્તં પૂજેત્વા એકમન્તં નિસિન્નો ધમ્મં સુત્વા કામેસુ આદીનવં દિસ્વા પબ્બજ્જાય ચ આનિસંસં સલ્લક્ખેત્વા પરિસાય વુટ્ઠિતાય ભગવન્તં પબ્બજ્જં યાચિત્વા ‘‘માતાપિતૂહિ અનનુઞ્ઞાતં પુત્તં તથાગતા નામ ન પબ્બાજેન્તી’’તિ સુત્વા ભગવન્તં વન્દિત્વા પુન ગેહં ગન્ત્વા સગારવેન માતાપિતરો વન્દિત્વા એવમાહ – ‘‘અમ્મતાતા, અહં તથાગતસ્સ સન્તિકે પબ્બજિસ્સામી’’તિ. અથસ્સ માતાપિતરો તસ્સ વચનં સુત્વા એકપુત્તકભાવેન સત્તધા ભિજ્જમાનહદયા વિય પુત્તસિનેહેન કમ્પમાના એવમાહંસુ ‘‘તાત પિયપુત્તક, તાત કુલઙ્કુર, તાત નયન, તાત હદય, તાત પાણસદિસ, તયા વિના કથં જીવામ, તયિ પટિબદ્ધં નો જીવિતં. મયઞ્હિ તાત, જરાજિણ્ણા વુડ્ઢા મહલ્લકા, અજ્જ વા સુવે વા પરસુવે વા મરણં પાપુણિસ્સામ, તસ્મા મા અમ્હે ઓહાય ગચ્છસિ. તાત, પબ્બજ્જા નામ અતિદુક્કરા, સીતેન અત્થે સતિ ઉણ્હં લભતિ, ઉણ્હેન અત્થે સતિ સીતં લભતિ, તસ્મા તાત, મા પબ્બજાહી’’તિ.
Konu maṃ usunā vijjhīti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ mātuposakabhikkhuṃ ārabbha kathesi. Sāvatthiyaṃ kira aṭṭhārasakoṭivibhavassa ekassa seṭṭhikulassa ekaputtako ahosi mātāpitūnaṃ piyo manāpo. So ekadivasaṃ pāsādavaragato sīhapañjaraṃ ugghāṭetvā vīthiṃ olokento gandhamālādihatthaṃ mahājanaṃ dhammassavanatthāya jetavanaṃ gacchantaṃ disvā ‘‘ahampi dhammaṃ suṇissāmī’’ti mātāpitaro vanditvā gandhamālādīni gāhāpetvā vihāraṃ gantvāvatthabhesajjapānakādīni bhikkhusaṅghassa dāpetvā gandhamālādīhi ca bhagavantaṃ pūjetvā ekamantaṃ nisinno dhammaṃ sutvā kāmesu ādīnavaṃ disvā pabbajjāya ca ānisaṃsaṃ sallakkhetvā parisāya vuṭṭhitāya bhagavantaṃ pabbajjaṃ yācitvā ‘‘mātāpitūhi ananuññātaṃ puttaṃ tathāgatā nāma na pabbājentī’’ti sutvā bhagavantaṃ vanditvā puna gehaṃ gantvā sagāravena mātāpitaro vanditvā evamāha – ‘‘ammatātā, ahaṃ tathāgatassa santike pabbajissāmī’’ti. Athassa mātāpitaro tassa vacanaṃ sutvā ekaputtakabhāvena sattadhā bhijjamānahadayā viya puttasinehena kampamānā evamāhaṃsu ‘‘tāta piyaputtaka, tāta kulaṅkura, tāta nayana, tāta hadaya, tāta pāṇasadisa, tayā vinā kathaṃ jīvāma, tayi paṭibaddhaṃ no jīvitaṃ. Mayañhi tāta, jarājiṇṇā vuḍḍhā mahallakā, ajja vā suve vā parasuve vā maraṇaṃ pāpuṇissāma, tasmā mā amhe ohāya gacchasi. Tāta, pabbajjā nāma atidukkarā, sītena atthe sati uṇhaṃ labhati, uṇhena atthe sati sītaṃ labhati, tasmā tāta, mā pabbajāhī’’ti.
તં સુત્વા કુલપુત્તો દુક્ખી દુમ્મનો ઓનતસીસો પજ્ઝાયન્તોવ નિસીદિ સત્તાહં નિરાહારો. અથસ્સ માતાપિતરો એવં ચિન્તેસું ‘‘સચે નો પુત્તો અનનુઞ્ઞાતો, અદ્ધા મરિસ્સતિ, પુન ન પસ્સિસ્સામ, પબ્બજ્જાય જીવમાનં પુન નં પસ્સિસ્સામા’’તિ. ચિન્તેત્વા ચ પન ‘‘તાત પિયપુત્તક, તં પબ્બજ્જાય અનુજાનામ, પબ્બજાહી’’તિ અનુજાનિંસુ. તં સુત્વા કુલપુત્તો તુટ્ઠમાનસો હુત્વા અત્તનો સકલસરીરં ઓણામેત્વા માતાપિતરો વન્દિત્વા વિહારં ગન્ત્વા ભગવન્તં પબ્બજ્જં યાચિ. સત્થા એકં ભિક્ખું પક્કોસાપેત્વા ‘‘ઇમં કુમારં પબ્બાજેહી’’તિ આણાપેસિ. સો તં પબ્બાજેસિ. તસ્સ પબ્બજિતકાલતો પટ્ઠાય મહાલાભસક્કારો નિબ્બત્તિ. સો આચરિયુપજ્ઝાયે આરાધેત્વા લદ્ધૂપસમ્પદો પઞ્ચ વસ્સાનિ ધમ્મં પરિયાપુણિત્વા ‘‘અહં ઇધ આકિણ્ણો વિહરામિ, ન મે ઇદં પતિરૂપ’’ન્તિ વિપસ્સનાધુરં પૂરેતુકામો હુત્વા ઉપજ્ઝાયસ્સ સન્તિકે કમ્મટ્ઠાનં ગહેત્વા ઉપજ્ઝાયં વન્દિત્વા જેતવના નિક્ખમિત્વા એકં પચ્ચન્તગામં નિસ્સાય અરઞ્ઞે વિહાસિ. સો તત્થ વિપસ્સનં વડ્ઢેત્વા દ્વાદસ વસ્સાનિ ઘટેન્તો વાયમન્તોપિ વિસેસં નિબ્બત્તેતું નાસક્ખિ. માતાપિતરોપિસ્સ ગચ્છન્તે ગચ્છન્તે કાલે દુગ્ગતા અહેસું. યે હિ તેસં ખેત્તં વા વણિજ્જં વા પયોજેસું, તે ‘‘ઇમસ્મિં કુલે પુત્તો વા ભાતા વા ઇણં ચોદેત્વા ગણ્હન્તો નામ નત્થી’’તિ અત્તનો અત્તનો હત્થગતં ગહેત્વા યથારુચિ પલાયિંસુ. ગેહે દાસકમ્મકરાદયોપિ હિરઞ્ઞસુવણ્ણાદીનિ ગહેત્વા પલાયિંસુ.
Taṃ sutvā kulaputto dukkhī dummano onatasīso pajjhāyantova nisīdi sattāhaṃ nirāhāro. Athassa mātāpitaro evaṃ cintesuṃ ‘‘sace no putto ananuññāto, addhā marissati, puna na passissāma, pabbajjāya jīvamānaṃ puna naṃ passissāmā’’ti. Cintetvā ca pana ‘‘tāta piyaputtaka, taṃ pabbajjāya anujānāma, pabbajāhī’’ti anujāniṃsu. Taṃ sutvā kulaputto tuṭṭhamānaso hutvā attano sakalasarīraṃ oṇāmetvā mātāpitaro vanditvā vihāraṃ gantvā bhagavantaṃ pabbajjaṃ yāci. Satthā ekaṃ bhikkhuṃ pakkosāpetvā ‘‘imaṃ kumāraṃ pabbājehī’’ti āṇāpesi. So taṃ pabbājesi. Tassa pabbajitakālato paṭṭhāya mahālābhasakkāro nibbatti. So ācariyupajjhāye ārādhetvā laddhūpasampado pañca vassāni dhammaṃ pariyāpuṇitvā ‘‘ahaṃ idha ākiṇṇo viharāmi, na me idaṃ patirūpa’’nti vipassanādhuraṃ pūretukāmo hutvā upajjhāyassa santike kammaṭṭhānaṃ gahetvā upajjhāyaṃ vanditvā jetavanā nikkhamitvā ekaṃ paccantagāmaṃ nissāya araññe vihāsi. So tattha vipassanaṃ vaḍḍhetvā dvādasa vassāni ghaṭento vāyamantopi visesaṃ nibbattetuṃ nāsakkhi. Mātāpitaropissa gacchante gacchante kāle duggatā ahesuṃ. Ye hi tesaṃ khettaṃ vā vaṇijjaṃ vā payojesuṃ, te ‘‘imasmiṃ kule putto vā bhātā vā iṇaṃ codetvā gaṇhanto nāma natthī’’ti attano attano hatthagataṃ gahetvā yathāruci palāyiṃsu. Gehe dāsakammakarādayopi hiraññasuvaṇṇādīni gahetvā palāyiṃsu.
અપરભાગે દ્વે જના કપણા હુત્વા હત્થે ઉદકસિઞ્ચનમ્પિ અલભિત્વા ગેહં વિક્કિણિત્વા અઘરા હુત્વા કારુઞ્ઞભાવં પત્તા પિલોતિકં નિવાસેત્વા કપાલહત્થા ભિક્ખાય ચરિંસુ. તસ્મિં કાલે એકો ભિક્ખુ જેતવનતો નિક્ખમિત્વા અનુપુબ્બેન તસ્સ વસનટ્ઠાનં અગમાસિ. સો તસ્સ આગન્તુકવત્તં કત્વા સુખનિસિન્નકાલે ‘‘ભન્તે, કુતો આગતત્થા’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘જેતવના આગતો આવુસો’’તિ વુત્તે સત્થુનો ચેવ મહાસાવકાદીનઞ્ચ આરોગ્યં પુચ્છિત્વા માતાપિતૂનઞ્ચ પવત્તિં પુચ્છિ ‘‘કિં, ભન્તે, સાવત્થિયં અસુકસ્સ નામ સેટ્ઠિકુલસ્સ આરોગ્ય’’ન્તિ? ‘‘આવુસો, મા તસ્સ કુલસ્સ પવત્તિં પુચ્છા’’તિ. ‘‘કિં ભન્તે’’તિ. ‘‘આવુસો, તસ્સ કિર કુલસ્સ એકો પુત્તો અત્થિ, સો બુદ્ધસાસને પબ્બજિતો, તસ્સ પબ્બજિતકાલતો પટ્ઠાય એતં કુલં પરિક્ખીણં, ઇદાનિ દ્વે જના પરમકારુઞ્ઞભાવં પત્તા ભિક્ખાય ચરન્તી’’તિ. સો તસ્સ વચનં સુત્વા સકભાવેન સણ્ઠાતું અસક્કોન્તો અસ્સુપુણ્ણેહિ નેત્તેહિ રોદિતું આરભિ. ‘‘આવુસો, કિં રોદસી’’તિ? ‘‘ભન્તે, તે મય્હં માતાપિતરો, અહં તેસં પુત્તો’’તિ. ‘‘આવુસો, તવ માતાપિતરો તં નિસ્સાય વિનાસં પત્તા, ગચ્છ, તે પટિજગ્ગાહી’’તિ.
Aparabhāge dve janā kapaṇā hutvā hatthe udakasiñcanampi alabhitvā gehaṃ vikkiṇitvā agharā hutvā kāruññabhāvaṃ pattā pilotikaṃ nivāsetvā kapālahatthā bhikkhāya cariṃsu. Tasmiṃ kāle eko bhikkhu jetavanato nikkhamitvā anupubbena tassa vasanaṭṭhānaṃ agamāsi. So tassa āgantukavattaṃ katvā sukhanisinnakāle ‘‘bhante, kuto āgatatthā’’ti pucchitvā ‘‘jetavanā āgato āvuso’’ti vutte satthuno ceva mahāsāvakādīnañca ārogyaṃ pucchitvā mātāpitūnañca pavattiṃ pucchi ‘‘kiṃ, bhante, sāvatthiyaṃ asukassa nāma seṭṭhikulassa ārogya’’nti? ‘‘Āvuso, mā tassa kulassa pavattiṃ pucchā’’ti. ‘‘Kiṃ bhante’’ti. ‘‘Āvuso, tassa kira kulassa eko putto atthi, so buddhasāsane pabbajito, tassa pabbajitakālato paṭṭhāya etaṃ kulaṃ parikkhīṇaṃ, idāni dve janā paramakāruññabhāvaṃ pattā bhikkhāya carantī’’ti. So tassa vacanaṃ sutvā sakabhāvena saṇṭhātuṃ asakkonto assupuṇṇehi nettehi rodituṃ ārabhi. ‘‘Āvuso, kiṃ rodasī’’ti? ‘‘Bhante, te mayhaṃ mātāpitaro, ahaṃ tesaṃ putto’’ti. ‘‘Āvuso, tava mātāpitaro taṃ nissāya vināsaṃ pattā, gaccha, te paṭijaggāhī’’ti.
સો ‘‘અહં દ્વાદસ વસ્સાનિ ઘટેન્તો વાયમન્તોપિ મગ્ગં વા ફલં વા નિબ્બત્તેતું નાસક્ખિં , અભબ્બો ભવિસ્સામિ, કિં મે પબ્બજ્જાય, ગિહી હુત્વા માતાપિતરો પોસેત્વા દાનં દત્વા સગ્ગપરાયણો ભવિસ્સામી’’તિ ચિન્તેત્વા અરઞ્ઞાવાસં તસ્સ થેરસ્સ નિય્યાદેત્વા પુનદિવસે અરઞ્ઞા નિક્ખમિત્વા અનુપુબ્બેન ગચ્છન્તો સાવત્થિતો અવિદૂરે જેતવનપિટ્ઠિવિહારં પાપુણિ. તત્થ દ્વે મગ્ગા અહેસું. તેસુ એકો મગ્ગો જેતવનં ગચ્છતિ, એકો સાવત્થિં. સો તત્થેવ ઠત્વા ‘‘કિં નુ ખો પઠમં માતાપિતરો પસ્સામિ, ઉદાહુ દસબલ’’ન્તિ ચિન્તેત્વા ‘‘મયા માતાપિતરો ચિરં દિટ્ઠપુબ્બા, ઇતો પટ્ઠાય પન મે બુદ્ધદસ્સનં દુલ્લભં ભવિસ્સતિ, તસ્મા અજ્જમેવ સમ્માસમ્બુદ્ધં દિસ્વા ધમ્મં સુત્વા સ્વે પાતોવ માતાપિતરો પસ્સિસ્સામી’’તિ સાવત્થિમગ્ગં પહાય સાયન્હસમયે જેતવનં પાવિસિ. તં દિવસં પન સત્થા પચ્ચૂસકાલે લોકં ઓલોકેન્તો ઇમસ્સ કુલપુત્તસ્સ ઉપનિસ્સયસમ્પત્તિં અદ્દસ. સો તસ્સાગમનકાલે માતુપોસકસુત્તેન (સં॰ નિ॰ ૧.૨૦૫) માતાપિતૂનં ગુણં વણ્ણેસિ. સો પન ભિક્ખુ પરિસપરિયન્તે ઠત્વા સત્થુસ્સ ધમ્મકથં સુણન્તો ચિન્તેસિ ‘‘અહં ગિહી હુત્વા માતાપિતરો પટિજગ્ગિતું સક્કોમીતિ ચિન્તેસિં, સત્થા પન ‘પબ્બજિતોવ સમાનો પટિજગ્ગિતો ઉપકારકો માતાપિતૂન’ન્તિ વદતિ. સચાહં સત્થારં અદિસ્વા ગતો, એવરૂપાય પબ્બજ્જાય પરિહીનો ભવેય્યં. ઇદાનિ પન ગિહી અહુત્વા પબ્બજિતોવ સમાનો માતાપિતરો પોસેસ્સામી’’તિ.
So ‘‘ahaṃ dvādasa vassāni ghaṭento vāyamantopi maggaṃ vā phalaṃ vā nibbattetuṃ nāsakkhiṃ , abhabbo bhavissāmi, kiṃ me pabbajjāya, gihī hutvā mātāpitaro posetvā dānaṃ datvā saggaparāyaṇo bhavissāmī’’ti cintetvā araññāvāsaṃ tassa therassa niyyādetvā punadivase araññā nikkhamitvā anupubbena gacchanto sāvatthito avidūre jetavanapiṭṭhivihāraṃ pāpuṇi. Tattha dve maggā ahesuṃ. Tesu eko maggo jetavanaṃ gacchati, eko sāvatthiṃ. So tattheva ṭhatvā ‘‘kiṃ nu kho paṭhamaṃ mātāpitaro passāmi, udāhu dasabala’’nti cintetvā ‘‘mayā mātāpitaro ciraṃ diṭṭhapubbā, ito paṭṭhāya pana me buddhadassanaṃ dullabhaṃ bhavissati, tasmā ajjameva sammāsambuddhaṃ disvā dhammaṃ sutvā sve pātova mātāpitaro passissāmī’’ti sāvatthimaggaṃ pahāya sāyanhasamaye jetavanaṃ pāvisi. Taṃ divasaṃ pana satthā paccūsakāle lokaṃ olokento imassa kulaputtassa upanissayasampattiṃ addasa. So tassāgamanakāle mātuposakasuttena (saṃ. ni. 1.205) mātāpitūnaṃ guṇaṃ vaṇṇesi. So pana bhikkhu parisapariyante ṭhatvā satthussa dhammakathaṃ suṇanto cintesi ‘‘ahaṃ gihī hutvā mātāpitaro paṭijaggituṃ sakkomīti cintesiṃ, satthā pana ‘pabbajitova samāno paṭijaggito upakārako mātāpitūna’nti vadati. Sacāhaṃ satthāraṃ adisvā gato, evarūpāya pabbajjāya parihīno bhaveyyaṃ. Idāni pana gihī ahutvā pabbajitova samāno mātāpitaro posessāmī’’ti.
સો સલાકગ્ગં ગન્ત્વા સલાકભત્તઞ્ચેવ સલાકયાગુઞ્ચ ગણ્હિત્વા દ્વાદસ વસ્સાનિ અરઞ્ઞે વુત્થભિક્ખુ પારાજિકપ્પત્તો વિય અહોસિ. સો પાતોવ સાવત્થિયં પવિસિત્વા ‘‘કિં નુ ખો પઠમં યાગું ગણ્હિસ્સામિ, ઉદાહુ માતાપિતરો પસ્સિસ્સામી’’તિ ચિન્તેત્વા ‘‘કપણાનં માતાપિતૂનં સન્તિકં તુચ્છહત્થેન ગન્તું અયુત્ત’’ન્તિ ચિન્તેત્વા યાગું ગહેત્વા એતેસં પોરાણકગેહદ્વારં ગતો. માતાપિતરોપિસ્સ યાગુભિક્ખં ચરિત્વા પરભિત્તિં નિસ્સાય વિહરન્તિ. સો ઉપગન્ત્વા નિસિન્નકે દિસ્વા ઉપ્પન્નસોકો અસ્સુપુણ્ણેહિ નેત્તેહિ તેસં અવિદૂરે અટ્ઠાસિ. તે તં દિસ્વાપિ ન સઞ્જાનિંસુ. અથ માતા ‘‘ભિક્ખત્થાય ઠિતો ભવિસ્સતી’’તિ સઞ્ઞાય ‘‘ભન્તે, તુમ્હાકં દાતબ્બયુત્તકં નત્થિ, અતિચ્છથા’’તિ આહ. સો તસ્સા કથં સુત્વા હદયપૂરં સોકં ગહેત્વા અસ્સુપુણ્ણેહિ નેત્તેહિ તત્થેવ અટ્ઠાસિ. દુતિયમ્પિ તતિયમ્પિ ‘‘અતિચ્છથા’’તિ વુચ્ચમાનોપિ અટ્ઠાસિયેવ. અથસ્સ પિતા માતરં આહ – ‘‘ગચ્છ, ભદ્દે, જાનાહિ, પુત્તો નુ ખો નો એસો’’તિ. સા ઉટ્ઠાય ઉપગન્ત્વા ઓલોકેન્તી સઞ્જાનિત્વા પાદમૂલે પતિત્વા પરિદેવિ, પિતાપિસ્સ તથેવ અકાસિ, મહન્તં કારુઞ્ઞં અહોસિ.
So salākaggaṃ gantvā salākabhattañceva salākayāguñca gaṇhitvā dvādasa vassāni araññe vutthabhikkhu pārājikappatto viya ahosi. So pātova sāvatthiyaṃ pavisitvā ‘‘kiṃ nu kho paṭhamaṃ yāguṃ gaṇhissāmi, udāhu mātāpitaro passissāmī’’ti cintetvā ‘‘kapaṇānaṃ mātāpitūnaṃ santikaṃ tucchahatthena gantuṃ ayutta’’nti cintetvā yāguṃ gahetvā etesaṃ porāṇakagehadvāraṃ gato. Mātāpitaropissa yāgubhikkhaṃ caritvā parabhittiṃ nissāya viharanti. So upagantvā nisinnake disvā uppannasoko assupuṇṇehi nettehi tesaṃ avidūre aṭṭhāsi. Te taṃ disvāpi na sañjāniṃsu. Atha mātā ‘‘bhikkhatthāya ṭhito bhavissatī’’ti saññāya ‘‘bhante, tumhākaṃ dātabbayuttakaṃ natthi, aticchathā’’ti āha. So tassā kathaṃ sutvā hadayapūraṃ sokaṃ gahetvā assupuṇṇehi nettehi tattheva aṭṭhāsi. Dutiyampi tatiyampi ‘‘aticchathā’’ti vuccamānopi aṭṭhāsiyeva. Athassa pitā mātaraṃ āha – ‘‘gaccha, bhadde, jānāhi, putto nu kho no eso’’ti. Sā uṭṭhāya upagantvā olokentī sañjānitvā pādamūle patitvā paridevi, pitāpissa tatheva akāsi, mahantaṃ kāruññaṃ ahosi.
સોપિ માતાપિતરો દિસ્વા સકભાવેન સણ્ઠાતું અસક્કોન્તો અસ્સૂનિ પવત્તેસિ. સો સોકં અધિવાસેત્વા ‘‘અમ્મતાતા, મા ચિન્તયિત્થ, અહં વો પોસેસ્સામી’’તિ માતાપિતરો અસ્સાસેત્વા યાગું પાયેત્વા એકમન્તે નિસીદાપેત્વા પુન ભિક્ખં આહરિત્વા તે ભોજેત્વા અત્તનો અત્થાય ભિક્ખં પરિયેસિત્વા તેસં સન્તિકં ગન્ત્વા પુન ભત્તેનાપુચ્છિત્વા પચ્છા સયં પરિભુઞ્જતિ. સો તતો પટ્ઠાય ઇમિના નિયામેન માતાપિતરો પટિજગ્ગતિ. અત્તના લદ્ધાનિ પક્ખિકભત્તાદીનિ તેસંયેવ દત્વા સયં પિણ્ડાય ચરિત્વા લભમાનો ભુઞ્જતિ, અલભમાનો ન ભુઞ્જતિ, વસ્સાવાસિકમ્પિ અઞ્ઞમ્પિ યં કિઞ્ચિ લભિત્વા તેસંયેવ દેતિ. તેહિ પરિભુત્તં જિણ્ણપિલોતિકં ગહેત્વા અગ્ગળં દત્વા રજિત્વા સયં પરિભુઞ્જતિ. ભિક્ખલભનદિવસેહિ પનસ્સ અલભનદિવસા બહૂ અહેસું. અથસ્સ નિવાસનપારુપનં અતિલૂખં હોતિ.
Sopi mātāpitaro disvā sakabhāvena saṇṭhātuṃ asakkonto assūni pavattesi. So sokaṃ adhivāsetvā ‘‘ammatātā, mā cintayittha, ahaṃ vo posessāmī’’ti mātāpitaro assāsetvā yāguṃ pāyetvā ekamante nisīdāpetvā puna bhikkhaṃ āharitvā te bhojetvā attano atthāya bhikkhaṃ pariyesitvā tesaṃ santikaṃ gantvā puna bhattenāpucchitvā pacchā sayaṃ paribhuñjati. So tato paṭṭhāya iminā niyāmena mātāpitaro paṭijaggati. Attanā laddhāni pakkhikabhattādīni tesaṃyeva datvā sayaṃ piṇḍāya caritvā labhamāno bhuñjati, alabhamāno na bhuñjati, vassāvāsikampi aññampi yaṃ kiñci labhitvā tesaṃyeva deti. Tehi paribhuttaṃ jiṇṇapilotikaṃ gahetvā aggaḷaṃ datvā rajitvā sayaṃ paribhuñjati. Bhikkhalabhanadivasehi panassa alabhanadivasā bahū ahesuṃ. Athassa nivāsanapārupanaṃ atilūkhaṃ hoti.
ઇતિ સો માતાપિતરો પટિજગ્ગન્તોયેવ અપરભાગે કિસો ઉપ્પણ્ડુપ્પણ્ડુકજાતો ધમનિસન્થતગત્તો અહોસિ. અથ નં સન્દિટ્ઠસમ્ભત્તા ભિક્ખૂ પુચ્છિંસુ ‘‘આવુસો, પુબ્બે તવ સરીરવણ્ણો સોભતિ, ઇદાનિ પન કિસો ઉપ્પણ્ડુપ્પણ્ડુકજાતો ધમનિસન્થતગત્તો, બ્યાધિ તે નુ ખો ઉપ્પન્નો’’તિ. સો ‘‘નત્થિ મે, આવુસો, બ્યાધિ, અપિચ પન પલિબોધો મે અત્થી’’તિ તં પવત્તિં આરોચેસિ. અથ નં તે ભિક્ખૂ આહંસુ ‘‘આવુસો, ભગવા સદ્ધાદેય્યં વિનિપાતેતું ન દેતિ, ત્વં પન સદ્ધાદેય્યં ગહેત્વા ગિહીનં દદમાનો અયુત્તં કરોસી’’તિ. સો તેસં કથં સુત્વા લજ્જિતો ઓલીયિ. તે એત્તકેનપિ અસન્તુટ્ઠા ભગવતો સન્તિકં ગન્ત્વા ‘‘ભન્તે, અસુકો નામ ભિક્ખુ સદ્ધાદેય્યં વિનિપાતેત્વા ગિહી પોસેતી’’તિ સત્થુ આરોચેસું. સત્થા તં ભિક્ખું પક્કોસાપેત્વા ‘‘સચ્ચં કિર ત્વં ભિક્ખુ સદ્ધાદેય્યં ગહેત્વા ગિહી પોસેસી’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘સચ્ચં, ભન્તે’’તિ વુત્તે તં કિરિયં વણ્ણેતુકામો અત્તનો ચ પુબ્બચરિયં પકાસેતુકામો ‘‘ભિક્ખુ, ગિહી પોસેન્તો કે પોસેસી’’તિ પુચ્છિ. ‘‘માતાપિતરો મે, ભન્તે’’તિ વુત્તે સત્થા તસ્સ ઉસ્સાહં જનેતું ‘‘સાધુ સાધુ, ભિક્ખૂ’’તિ તિક્ખત્તું સાધુકારં દત્વા ‘‘ત્વં મમ ગતમગ્ગે ઠિતો, અહમ્પિ પુબ્બચરિયં ચરન્તો માતાપિતરો પોસેસિ’’ન્તિ આહ. સો અસ્સાસં પટિલભિ. સત્થા તાય પુબ્બચરિયાય આવિકરણત્થં તેહિ ભિક્ખૂહિ યાચિતો અતીતં આહરિ.
Iti so mātāpitaro paṭijaggantoyeva aparabhāge kiso uppaṇḍuppaṇḍukajāto dhamanisanthatagatto ahosi. Atha naṃ sandiṭṭhasambhattā bhikkhū pucchiṃsu ‘‘āvuso, pubbe tava sarīravaṇṇo sobhati, idāni pana kiso uppaṇḍuppaṇḍukajāto dhamanisanthatagatto, byādhi te nu kho uppanno’’ti. So ‘‘natthi me, āvuso, byādhi, apica pana palibodho me atthī’’ti taṃ pavattiṃ ārocesi. Atha naṃ te bhikkhū āhaṃsu ‘‘āvuso, bhagavā saddhādeyyaṃ vinipātetuṃ na deti, tvaṃ pana saddhādeyyaṃ gahetvā gihīnaṃ dadamāno ayuttaṃ karosī’’ti. So tesaṃ kathaṃ sutvā lajjito olīyi. Te ettakenapi asantuṭṭhā bhagavato santikaṃ gantvā ‘‘bhante, asuko nāma bhikkhu saddhādeyyaṃ vinipātetvā gihī posetī’’ti satthu ārocesuṃ. Satthā taṃ bhikkhuṃ pakkosāpetvā ‘‘saccaṃ kira tvaṃ bhikkhu saddhādeyyaṃ gahetvā gihī posesī’’ti pucchitvā ‘‘saccaṃ, bhante’’ti vutte taṃ kiriyaṃ vaṇṇetukāmo attano ca pubbacariyaṃ pakāsetukāmo ‘‘bhikkhu, gihī posento ke posesī’’ti pucchi. ‘‘Mātāpitaro me, bhante’’ti vutte satthā tassa ussāhaṃ janetuṃ ‘‘sādhu sādhu, bhikkhū’’ti tikkhattuṃ sādhukāraṃ datvā ‘‘tvaṃ mama gatamagge ṭhito, ahampi pubbacariyaṃ caranto mātāpitaro posesi’’nti āha. So assāsaṃ paṭilabhi. Satthā tāya pubbacariyāya āvikaraṇatthaṃ tehi bhikkhūhi yācito atītaṃ āhari.
અતીતે બારાણસિનગરતો અવિદૂરે નદિયા ઓરિમતીરે એકો નેસાદગામો અહોસિ, પારિમતીરે એકો નેસાદગામો. એકેકસ્મિં ગામે પઞ્ચ પઞ્ચ કુલસતાનિ વસન્તિ. દ્વીસુપિ ગામેસુ દ્વે નેસાદજેટ્ઠકા સહાયકા અહેસું. તે દહરકાલેયેવ કતિકવત્તં કરિંસુ ‘‘સચે અમ્હેસુ એકસ્સ ધીતા હોતિ, એકસ્સ પુત્તો હોતિ, તેસં આવાહવિવાહં કરિસ્સામા’’તિ. અથ ઓરિમતીરે ગામજેટ્ઠકસ્સ ગેહે પુત્તો જાયિ, જાતક્ખણેયેવ દુકૂલેન પટિગ્ગહિતત્તા ‘‘દુકૂલો’’ત્વેવસ્સ નામં કરિંસુ. ઇતરસ્સ ગેહે ધીતા જાયિ, તસ્સા પરતીરે જાતત્તા ‘‘પારિકા’’તિ નામં કરિંસુ. તે ઉભોપિ અભિરૂપા પાસાદિકા અહેસું સુવણ્ણવણ્ણા. તે નેસાદકુલે જાતાપિ પાણાતિપાતં નામ ન કરિંસુ.
Atīte bārāṇasinagarato avidūre nadiyā orimatīre eko nesādagāmo ahosi, pārimatīre eko nesādagāmo. Ekekasmiṃ gāme pañca pañca kulasatāni vasanti. Dvīsupi gāmesu dve nesādajeṭṭhakā sahāyakā ahesuṃ. Te daharakāleyeva katikavattaṃ kariṃsu ‘‘sace amhesu ekassa dhītā hoti, ekassa putto hoti, tesaṃ āvāhavivāhaṃ karissāmā’’ti. Atha orimatīre gāmajeṭṭhakassa gehe putto jāyi, jātakkhaṇeyeva dukūlena paṭiggahitattā ‘‘dukūlo’’tvevassa nāmaṃ kariṃsu. Itarassa gehe dhītā jāyi, tassā paratīre jātattā ‘‘pārikā’’ti nāmaṃ kariṃsu. Te ubhopi abhirūpā pāsādikā ahesuṃ suvaṇṇavaṇṇā. Te nesādakule jātāpi pāṇātipātaṃ nāma na kariṃsu.
અપરભાગે સોળસવસ્સુદ્દેસિકં દુકૂલકુમારં માતાપિતરો આહંસુ ‘‘પુત્ત, કુમારિકં તે આનયિસ્સામા’’તિ. સો પન બ્રહ્મલોકતો આગતો સુદ્ધસત્તો ઉભો કણ્ણે પિધાય ‘‘ન મે ઘરાવાસેનત્થો અમ્મતાતા, મા એવરૂપં અવચુત્થા’’તિ વત્વા યાવતતિયં વુચ્ચમાનોપિ ન ઇચ્છિયેવ. પારિકાપિ માતાપિતૂહિ ‘‘અમ્મ, અમ્હાકં સહાયકસ્સ પુત્તો અત્થિ, સો અભિરૂપો સુવણ્ણવણ્ણો, તસ્સ તં દસ્સામા’’તિ વુત્તા તથેવ વત્વા ઉભો કણ્ણે પિદહિ. સાપિ બ્રાહ્મલોકતો આગતા ઘરાવાસં ન ઇચ્છિ. દુકૂલકુમારો પન તસ્સા રહસ્સેન સાસનં પહિણિ ‘‘સચે પારિકે મેથુનધમ્મેન અત્થિકા, અઞ્ઞસ્સ ગેહં ગચ્છતુ, મય્હં મેથુનધમ્મે છન્દો નત્થી’’તિ. સાપિ તસ્સ તથેવ સાસનં પેસેસિ.
Aparabhāge soḷasavassuddesikaṃ dukūlakumāraṃ mātāpitaro āhaṃsu ‘‘putta, kumārikaṃ te ānayissāmā’’ti. So pana brahmalokato āgato suddhasatto ubho kaṇṇe pidhāya ‘‘na me gharāvāsenattho ammatātā, mā evarūpaṃ avacutthā’’ti vatvā yāvatatiyaṃ vuccamānopi na icchiyeva. Pārikāpi mātāpitūhi ‘‘amma, amhākaṃ sahāyakassa putto atthi, so abhirūpo suvaṇṇavaṇṇo, tassa taṃ dassāmā’’ti vuttā tatheva vatvā ubho kaṇṇe pidahi. Sāpi brāhmalokato āgatā gharāvāsaṃ na icchi. Dukūlakumāro pana tassā rahassena sāsanaṃ pahiṇi ‘‘sace pārike methunadhammena atthikā, aññassa gehaṃ gacchatu, mayhaṃ methunadhamme chando natthī’’ti. Sāpi tassa tatheva sāsanaṃ pesesi.
અથ માતાપિતરો તેસં અનિચ્છમાનાનઞ્ઞેવ આવાહવિવાહં કરિંસુ. તે ઉભોપિ કિલેસસમુદ્દં અનોતરિત્વા દ્વે મહાબ્રહ્માનો વિય એકતોવ વસિંસુ. દુકૂલકુમારો પન મચ્છં વા મિગં વા ન મારેતિ, અન્તમસો આહટમંસમ્પિ ન વિક્કિણાતિ. અથ નં માતાપિતરો વદિંસુ ‘‘તાત, ત્વં નેસાદકુલે નિબ્બત્તિત્વાપિ નેવ ઘરાવાસં ઇચ્છસિ, ન પાણવધં કરોસિ, કિં નામ કમ્મં કરિસ્સસી’’તિ? ‘‘અમ્મતાતા, તુમ્હેસુ અનુજાનન્તેસુ મયં પબ્બજિસ્સામા’’તિ. તં સુત્વા માતાપિતરો ‘‘તેન હિ પબ્બજથા’’તિ દ્વે જને અનુજાનિંસુ. તે તુટ્ઠહટ્ઠા માતાપિતરો વન્દિત્વા ગામતો નિક્ખમિત્વા અનુપુબ્બેન ગઙ્ગાતીરેન હિમવન્તં પવિસિત્વા યસ્મિં ઠાને મિગસમ્મતા નામ નદી હિમવન્તતો ઓતરિત્વા ગઙ્ગં પત્તા, તં ઠાનં ગન્ત્વા ગઙ્ગં પહાય મિગસમ્મતાભિમુખા અભિરુહિંસુ.
Atha mātāpitaro tesaṃ anicchamānānaññeva āvāhavivāhaṃ kariṃsu. Te ubhopi kilesasamuddaṃ anotaritvā dve mahābrahmāno viya ekatova vasiṃsu. Dukūlakumāro pana macchaṃ vā migaṃ vā na māreti, antamaso āhaṭamaṃsampi na vikkiṇāti. Atha naṃ mātāpitaro vadiṃsu ‘‘tāta, tvaṃ nesādakule nibbattitvāpi neva gharāvāsaṃ icchasi, na pāṇavadhaṃ karosi, kiṃ nāma kammaṃ karissasī’’ti? ‘‘Ammatātā, tumhesu anujānantesu mayaṃ pabbajissāmā’’ti. Taṃ sutvā mātāpitaro ‘‘tena hi pabbajathā’’ti dve jane anujāniṃsu. Te tuṭṭhahaṭṭhā mātāpitaro vanditvā gāmato nikkhamitvā anupubbena gaṅgātīrena himavantaṃ pavisitvā yasmiṃ ṭhāne migasammatā nāma nadī himavantato otaritvā gaṅgaṃ pattā, taṃ ṭhānaṃ gantvā gaṅgaṃ pahāya migasammatābhimukhā abhiruhiṃsu.
તસ્મિં ખણે સક્કસ્સ ભવનં ઉણ્હાકારં દસ્સેસિ. સક્કો ઓલોકેન્તો તં કારણં ઞત્વા વિસ્સકમ્મં આમન્તેત્વા ‘‘તાત વિસ્સકમ્મ, દ્વે મહાપુરિસા ગામા નિક્ખમિત્વા હિમવન્તં પવિટ્ઠા, તેસં નિવાસટ્ઠાનં લદ્ધું વટ્ટતિ, મિગસમ્મતાનદિયા અડ્ઢકોસન્તરે એતેસં પણ્ણસાલઞ્ચ પબ્બજિતપરિક્ખારે ચ માપેત્વા એહી’’તિ આહ. સો ‘‘સાધૂ’’તિ સમ્પટિચ્છિત્વા મૂગપક્ખજાતકે (જા॰ ૨.૨૨.૧ આદયો) વુત્તનયેનેવ સબ્બં સંવિદહિત્વા અમનાપસદ્દે મિગપક્ખિનો પલાપેત્વા એકપદિકં જઙ્ઘમગ્ગં માપેત્વા સકટ્ઠાનમેવ ગતો. તેપિ તં મગ્ગં દિસ્વા તેન મગ્ગેન ગન્ત્વા તં અસ્સમપદં પાપુણિંસુ. દુકૂલપણ્ડિતો પણ્ણસાલં પવિસિત્વા પબ્બજિતપરિક્ખારે દિસ્વા ‘‘સક્કેન મય્હં દિન્ના’’તિ સક્કદત્તિયભાવં ઞત્વા સાટકં ઓમુઞ્ચિત્વા રત્તવાકચીરં નિવાસેત્વા એકં પારુપિત્વા અજિનચમ્મં અંસે કત્વા જટામણ્ડલં બન્ધિત્વા ઇસિવેસં ગહેત્વા પારિકાયપિ પબ્બજ્જં અદાસિ. ઉભોપિ કામાવચરમેત્તં ભાવેત્વા તત્થ વસિંસુ. તેસં મેત્તાનુભાવેન સબ્બેપિ મિગપક્ખિનો અઞ્ઞમઞ્ઞં મેત્તચિત્તમેવ પટિલભિંસુ, ન કોચિ કઞ્ચિ વિહેઠેસિ. પારિકા તતો પટ્ઠાય પાનીયં પરિભોજનીયં આહરતિ, અસ્સમપદં સમ્મજ્જતિ, સબ્બકિચ્ચાનિ કરોતિ. ઉભોપિ ફલાફલાનિ આહરિત્વા પરિભુઞ્જિત્વા અત્તનો અત્તનો પણ્ણસાલં પવિસિત્વા સમણધમ્મં કરોન્તા તત્થ વાસં કપ્પયિંસુ.
Tasmiṃ khaṇe sakkassa bhavanaṃ uṇhākāraṃ dassesi. Sakko olokento taṃ kāraṇaṃ ñatvā vissakammaṃ āmantetvā ‘‘tāta vissakamma, dve mahāpurisā gāmā nikkhamitvā himavantaṃ paviṭṭhā, tesaṃ nivāsaṭṭhānaṃ laddhuṃ vaṭṭati, migasammatānadiyā aḍḍhakosantare etesaṃ paṇṇasālañca pabbajitaparikkhāre ca māpetvā ehī’’ti āha. So ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā mūgapakkhajātake (jā. 2.22.1 ādayo) vuttanayeneva sabbaṃ saṃvidahitvā amanāpasadde migapakkhino palāpetvā ekapadikaṃ jaṅghamaggaṃ māpetvā sakaṭṭhānameva gato. Tepi taṃ maggaṃ disvā tena maggena gantvā taṃ assamapadaṃ pāpuṇiṃsu. Dukūlapaṇḍito paṇṇasālaṃ pavisitvā pabbajitaparikkhāre disvā ‘‘sakkena mayhaṃ dinnā’’ti sakkadattiyabhāvaṃ ñatvā sāṭakaṃ omuñcitvā rattavākacīraṃ nivāsetvā ekaṃ pārupitvā ajinacammaṃ aṃse katvā jaṭāmaṇḍalaṃ bandhitvā isivesaṃ gahetvā pārikāyapi pabbajjaṃ adāsi. Ubhopi kāmāvacaramettaṃ bhāvetvā tattha vasiṃsu. Tesaṃ mettānubhāvena sabbepi migapakkhino aññamaññaṃ mettacittameva paṭilabhiṃsu, na koci kañci viheṭhesi. Pārikā tato paṭṭhāya pānīyaṃ paribhojanīyaṃ āharati, assamapadaṃ sammajjati, sabbakiccāni karoti. Ubhopi phalāphalāni āharitvā paribhuñjitvā attano attano paṇṇasālaṃ pavisitvā samaṇadhammaṃ karontā tattha vāsaṃ kappayiṃsu.
સક્કો તેસં ઉપટ્ઠાનં આગચ્છતિ. સો એકદિવસં અનુઓલોકેન્તો ‘‘ઇમેસં ચક્ખૂનિ પરિહાયિસ્સન્તી’’તિ અન્તરાયં દિસ્વા દુકૂલપણ્ડિતં ઉપસઙ્કમિત્વા વન્દિત્વા એકમન્તં નિસીદિત્વા એવમાહ – ‘‘ભન્તે, તુમ્હાકં અન્તરાયો પઞ્ઞાયતિ, પટિજગ્ગનકં પુત્તં લદ્ધું વટ્ટતિ, લોકધમ્મં પટિસેવથા’’તિ. અથ નં દુકૂલપણ્ડિતો આહ – ‘‘સક્ક, કિન્નામેતં કથેસિ, મયં અગારમજ્ઝે વસન્તાપિ એતં લોકધમ્મં પુળવકગૂથરાસિં વિય જિગુચ્છિમ્હા, ઇદાનિ પન અરઞ્ઞં પવિસિત્વા ઇસિપબ્બજ્જં પબ્બજિત્વા કથં એવરૂપં કરિસ્સામા’’તિ. અથ સક્કો તં આહ – ‘‘ભન્તે, સચે એવં ન કરોથ, પારિકાય તાપસિયા ઉતુનિકાલે નાભિં હત્થેન પરામસેય્યાથા’’તિ. દુકૂલપણ્ડિતો ‘‘ઇદં સક્કા કાતુ’’ન્તિ સમ્પટિચ્છિ. સક્કો તં વન્દિત્વા સકટ્ઠાનમેવ ગતો.
Sakko tesaṃ upaṭṭhānaṃ āgacchati. So ekadivasaṃ anuolokento ‘‘imesaṃ cakkhūni parihāyissantī’’ti antarāyaṃ disvā dukūlapaṇḍitaṃ upasaṅkamitvā vanditvā ekamantaṃ nisīditvā evamāha – ‘‘bhante, tumhākaṃ antarāyo paññāyati, paṭijagganakaṃ puttaṃ laddhuṃ vaṭṭati, lokadhammaṃ paṭisevathā’’ti. Atha naṃ dukūlapaṇḍito āha – ‘‘sakka, kinnāmetaṃ kathesi, mayaṃ agāramajjhe vasantāpi etaṃ lokadhammaṃ puḷavakagūtharāsiṃ viya jigucchimhā, idāni pana araññaṃ pavisitvā isipabbajjaṃ pabbajitvā kathaṃ evarūpaṃ karissāmā’’ti. Atha sakko taṃ āha – ‘‘bhante, sace evaṃ na karotha, pārikāya tāpasiyā utunikāle nābhiṃ hatthena parāmaseyyāthā’’ti. Dukūlapaṇḍito ‘‘idaṃ sakkā kātu’’nti sampaṭicchi. Sakko taṃ vanditvā sakaṭṭhānameva gato.
દુકૂલપણ્ડિતોપિ તં કારણં પારિકાય આચિક્ખિત્વા અસ્સા ઉતુનિકાલે નાભિં હત્થેન પરામસિ. તદા બોધિસત્તો દેવલોકતો ચવિત્વા તસ્સા કુચ્છિમ્હિ પટિસન્ધિં ગણ્હિ. સા દસમાસચ્ચયેન સુવણ્ણવણ્ણં પુત્તં વિજાયિ, તેનેવસ્સ ‘‘સુવણ્ણસામો’’તિ નામં કરિંસુ. પારિકાય ફલાફલત્થાય વનં ગતકાલે પબ્બતન્તરે કિન્નરિયો ધાતિકિચ્ચં કરિંસુ. તે ઉભોપિ બોધિસત્તં ન્હાપેત્વા પણ્ણસાલાયં નિપજ્જાપેત્વા ફલાફલત્થાય અરઞ્ઞં ગચ્છન્તિ. તસ્મિં ખણે કિન્નરા કુમારં ગહેત્વા ગિરિકન્દરાદીસુ ન્હાપેત્વા પબ્બતમત્થકં આરુય્હ નાનાપુપ્ફેહિ અલઙ્કરિત્વા હરિતાલમનોસિલાદીનિ સિલાયં ઘંસિત્વા નલાટે તિલકે કત્વા પુન આનેત્વા પણ્ણસાલાયં નિપજ્જાપેસું. પારિકાપિ આગન્ત્વા પુત્તં થઞ્ઞં પાયેસિ. તં અપરભાગે વડ્ઢિત્વા સોળસવસ્સુદ્દેસિકમ્પિ અનુરક્ખન્તા માતાપિતરો પણ્ણસાલાયં નિસીદાપેત્વા સયમેવ વનમૂલફલાફલત્થાય વનં ગચ્છન્તિ. મહાસત્તો ‘‘મમ માતાપિતૂનં કદાચિ કોચિદેવ અન્તરાયો ભવેય્યા’’તિ ચિન્તેત્વા તેસં ગતમગ્ગં સલ્લક્ખેસિ.
Dukūlapaṇḍitopi taṃ kāraṇaṃ pārikāya ācikkhitvā assā utunikāle nābhiṃ hatthena parāmasi. Tadā bodhisatto devalokato cavitvā tassā kucchimhi paṭisandhiṃ gaṇhi. Sā dasamāsaccayena suvaṇṇavaṇṇaṃ puttaṃ vijāyi, tenevassa ‘‘suvaṇṇasāmo’’ti nāmaṃ kariṃsu. Pārikāya phalāphalatthāya vanaṃ gatakāle pabbatantare kinnariyo dhātikiccaṃ kariṃsu. Te ubhopi bodhisattaṃ nhāpetvā paṇṇasālāyaṃ nipajjāpetvā phalāphalatthāya araññaṃ gacchanti. Tasmiṃ khaṇe kinnarā kumāraṃ gahetvā girikandarādīsu nhāpetvā pabbatamatthakaṃ āruyha nānāpupphehi alaṅkaritvā haritālamanosilādīni silāyaṃ ghaṃsitvā nalāṭe tilake katvā puna ānetvā paṇṇasālāyaṃ nipajjāpesuṃ. Pārikāpi āgantvā puttaṃ thaññaṃ pāyesi. Taṃ aparabhāge vaḍḍhitvā soḷasavassuddesikampi anurakkhantā mātāpitaro paṇṇasālāyaṃ nisīdāpetvā sayameva vanamūlaphalāphalatthāya vanaṃ gacchanti. Mahāsatto ‘‘mama mātāpitūnaṃ kadāci kocideva antarāyo bhaveyyā’’ti cintetvā tesaṃ gatamaggaṃ sallakkhesi.
અથેકદિવસં તેસં વનમૂલફલાફલં આદાય સાયન્હસમયે નિવત્તન્તાનં અસ્સમપદતો અવિદૂરે મહામેઘો ઉટ્ઠહિ. તે એકં રુક્ખમૂલં પવિસિત્વા વમ્મિકમત્થકે અટ્ઠંસુ. તસ્સ ચ અબ્ભન્તરે આસીવિસો અત્થિ. તેસં સરીરતો સેદગન્ધમિસ્સકં ઉદકં ઓતરિત્વા તસ્સ નાસાપુટં પાવિસિ. સો કુજ્ઝિત્વા નાસાવાતેન પહરિ. દ્વેપિ અન્ધા હુત્વા અઞ્ઞમઞ્ઞં ન પસ્સિંસુ. દુકૂલપણ્ડિતો પારિકં આમન્તેત્વા ‘‘પારિકે મમ ચક્ખૂનિ પરિહીનાનિ, અહં તં ન પસ્સામી’’તિ આહ. સાપિ તથેવ આહ. તે ‘‘નત્થિ નો ઇદાનિ જીવિત’’ન્તિ મગ્ગં અપસ્સન્તા પરિદેવમાના અટ્ઠંસુ. ‘‘કિં પન તેસં પુબ્બકમ્મ’’ન્તિ? તે કિર પુબ્બે વેજ્જકુલે અહેસું. અથ સો વેજ્જો એકસ્સ મહાધનસ્સ પુરિસસ્સ અક્ખિરોગં પટિજગ્ગિ. સો તસ્સ કિઞ્ચિ ધનં ન અદાસિ. અથ વેજ્જો કુજ્ઝિત્વા અત્તનો ગેહં ગન્ત્વા ભરિયાય આરોચેત્વા ‘‘ભદ્દે, અહં તસ્સ અક્ખિરોગં પટિજગ્ગામિ, ઇદાનિ મય્હં ધનં ન દેતિ, કિં કરોમા’’તિ આહ . સાપિ કુજ્ઝિત્વા ‘‘ન નો તસ્સ સન્તકેનત્થો, ભેસજ્જં તસ્સ એકયોગં દત્વા અક્ખીનિ કાણાનિ કરોહી’’તિ આહ. સો ‘‘સાધૂ’’તિ સમ્પટિચ્છિત્વા તસ્સ સન્તિકં ગન્ત્વા તથા અકાસિ. સો નચિરસ્સેવ અન્ધો હોતિ. તેસં ઉભિન્નમ્પિ ઇમિના કમ્મેન ચક્ખૂનિ અન્ધાનિ જાયિંસુ.
Athekadivasaṃ tesaṃ vanamūlaphalāphalaṃ ādāya sāyanhasamaye nivattantānaṃ assamapadato avidūre mahāmegho uṭṭhahi. Te ekaṃ rukkhamūlaṃ pavisitvā vammikamatthake aṭṭhaṃsu. Tassa ca abbhantare āsīviso atthi. Tesaṃ sarīrato sedagandhamissakaṃ udakaṃ otaritvā tassa nāsāpuṭaṃ pāvisi. So kujjhitvā nāsāvātena pahari. Dvepi andhā hutvā aññamaññaṃ na passiṃsu. Dukūlapaṇḍito pārikaṃ āmantetvā ‘‘pārike mama cakkhūni parihīnāni, ahaṃ taṃ na passāmī’’ti āha. Sāpi tatheva āha. Te ‘‘natthi no idāni jīvita’’nti maggaṃ apassantā paridevamānā aṭṭhaṃsu. ‘‘Kiṃ pana tesaṃ pubbakamma’’nti? Te kira pubbe vejjakule ahesuṃ. Atha so vejjo ekassa mahādhanassa purisassa akkhirogaṃ paṭijaggi. So tassa kiñci dhanaṃ na adāsi. Atha vejjo kujjhitvā attano gehaṃ gantvā bhariyāya ārocetvā ‘‘bhadde, ahaṃ tassa akkhirogaṃ paṭijaggāmi, idāni mayhaṃ dhanaṃ na deti, kiṃ karomā’’ti āha . Sāpi kujjhitvā ‘‘na no tassa santakenattho, bhesajjaṃ tassa ekayogaṃ datvā akkhīni kāṇāni karohī’’ti āha. So ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā tassa santikaṃ gantvā tathā akāsi. So nacirasseva andho hoti. Tesaṃ ubhinnampi iminā kammena cakkhūni andhāni jāyiṃsu.
અથ મહાસત્તો ‘‘મમ માતાપિતરો અઞ્ઞેસુ દિવસેસુ ઇમાય વેલાય આગચ્છન્તિ, ઇદાનિ તેસં પવત્તિં ન જાનામિ, પટિમગ્ગં ગમિસ્સામી’’તિ ચિન્તેત્વા મગ્ગં ગન્ત્વા સદ્દમકાસિ. તે તસ્સ સદ્દં સઞ્જાનિત્વા પટિસદ્દં કરિત્વા પુત્તસિનેહેન ‘‘તાત સુવણ્ણસામ, ઇધ પરિપન્થો અત્થિ, મા આગમી’’તિ વદિંસુ. અથ નેસં ‘‘તેન હિ ઇમં લટ્ઠિકોટિં ગહેત્વા મમ સન્તિકં એથા’’તિ દીઘલટ્ઠિં અદાસિ. તે લટ્ઠિકોટિં ગહેત્વા તસ્સ સન્તિકં આગમિંસુ. અથ ને ‘‘કેન કારણેન વો ચક્ખૂનિ વિનટ્ઠાની’’તિ પુચ્છિ. અથ નં માતાપિતરો આહંસુ ‘‘તાત, મયં દેવે વસ્સન્તે ઇધ રુક્ખમૂલે વમ્મિકમત્થકે ઠિતા, તેન કારણેના’’તિ. સો માતાપિતૂનં કથં સુત્વાવ અઞ્ઞાસિ ‘‘તત્થ આસીવિસેન ભવિતબ્બં, તેન કુદ્ધેન નાસાવાતો વિસ્સટ્ઠો ભવિસ્સતી’’તિ. સો માતાપિતરો દિસ્વા રોદિ ચેવ હસિ ચ. અથ નં તે પુચ્છિંસુ ‘‘કસ્મા, તાત, રોદસિ ચેવ હસસિ ચા’’તિ? અમ્મતાતા, ‘‘તુમ્હાકં દહરકાલેયેવ એવં ચક્ખૂનિ વિનટ્ઠાની’’તિ રોદિં, ‘‘ઇદાનિ પટિજગ્ગિતું લભિસ્સામી’’તિ હસિં. અમ્મતાતા, તુમ્હે મા ચિન્તયિત્થ, અહં વો પટિજગ્ગિસ્સામીતિ.
Atha mahāsatto ‘‘mama mātāpitaro aññesu divasesu imāya velāya āgacchanti, idāni tesaṃ pavattiṃ na jānāmi, paṭimaggaṃ gamissāmī’’ti cintetvā maggaṃ gantvā saddamakāsi. Te tassa saddaṃ sañjānitvā paṭisaddaṃ karitvā puttasinehena ‘‘tāta suvaṇṇasāma, idha paripantho atthi, mā āgamī’’ti vadiṃsu. Atha nesaṃ ‘‘tena hi imaṃ laṭṭhikoṭiṃ gahetvā mama santikaṃ ethā’’ti dīghalaṭṭhiṃ adāsi. Te laṭṭhikoṭiṃ gahetvā tassa santikaṃ āgamiṃsu. Atha ne ‘‘kena kāraṇena vo cakkhūni vinaṭṭhānī’’ti pucchi. Atha naṃ mātāpitaro āhaṃsu ‘‘tāta, mayaṃ deve vassante idha rukkhamūle vammikamatthake ṭhitā, tena kāraṇenā’’ti. So mātāpitūnaṃ kathaṃ sutvāva aññāsi ‘‘tattha āsīvisena bhavitabbaṃ, tena kuddhena nāsāvāto vissaṭṭho bhavissatī’’ti. So mātāpitaro disvā rodi ceva hasi ca. Atha naṃ te pucchiṃsu ‘‘kasmā, tāta, rodasi ceva hasasi cā’’ti? Ammatātā, ‘‘tumhākaṃ daharakāleyeva evaṃ cakkhūni vinaṭṭhānī’’ti rodiṃ, ‘‘idāni paṭijaggituṃ labhissāmī’’ti hasiṃ. Ammatātā, tumhe mā cintayittha, ahaṃ vo paṭijaggissāmīti.
સો માતાપિતરો અસ્સાસેત્વા અસ્સમપદં આનેત્વા તેસં રત્તિટ્ઠાનદિવાટ્ઠાનેસુ ચઙ્કમે પણ્ણસાલાયં વચ્ચટ્ઠાને પસ્સાવટ્ઠાને ચાતિ સબ્બટ્ઠાનેસુ રજ્જુકે બન્ધિ, તતો પટ્ઠાય તે અસ્સમપદે ઠપેત્વા સયં વનમૂલફલાદીનિ આહરિત્વા પણ્ણસાલાયં ઠપેત્વા પાતોવ તેસં વસનટ્ઠાનં સમ્મજ્જિત્વા માતાપિતરો વન્દિત્વા ઘટં આદાય મિગસમ્મતાનદિં ગન્ત્વા પાનીયપરિભોજનીયં આહરિત્વા ઉપટ્ઠાપેતિ, દન્તકટ્ઠમુખોદકાદીનિ દત્વા મધુરફલાફલં દેતિ, તેહિ ભુઞ્જિત્વા મુખે વિક્ખાલિતે સયં ખાદિત્વા માતાપિતરો વન્દિત્વા મિગગણપરિવુતો ફલાફલત્થાય અરઞ્ઞં પાવિસિ. પબ્બતપાદે કિન્નરપરિવારો ફલાફલં ગહેત્વા સાયન્હસમયે આગન્ત્વા ઘટેન ઉદકં આહરિત્વા ઉણ્હોદકેન તેસં યથારુચિ ન્હાપનં પાદધોવનં વા કત્વા અઙ્ગારકપલ્લં ઉપનેત્વા હત્થપાદે સેદેત્વા તેસં નિસિન્નાનં ફલાફલં દત્વા ખાદાપેત્વા પરિયોસાને સયં ખાદિત્વા સેસકં ઠપેસિ. ઇમિના નિયામેનેવ માતાપિતરો પટિજગ્ગિ.