Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    492. தச்ச²ஸூகரஜாதகங் (9)

    492. Tacchasūkarajātakaṃ (9)

    160.

    160.

    யதே³ஸமானா விசரிம்ஹ, பப்³ப³தானி வனானி ச;

    Yadesamānā vicarimha, pabbatāni vanāni ca;

    அன்வேஸங் விசரிங் 1 ஞாதீ, தேமே அதி⁴க³தா மயா.

    Anvesaṃ vicariṃ 2 ñātī, teme adhigatā mayā.

    161.

    161.

    ப³ஹுஞ்சித³ங் மூலப²லங், ப⁴க்கோ² சாயங் அனப்பகோ;

    Bahuñcidaṃ mūlaphalaṃ, bhakkho cāyaṃ anappako;

    ரம்மா சிமா கி³ரீனஜ்ஜோ 3, பா²ஸுவாஸோ ப⁴விஸ்ஸதி.

    Rammā cimā girīnajjo 4, phāsuvāso bhavissati.

    162.

    162.

    இதே⁴வாஹங் வஸிஸ்ஸாமி, ஸஹ ஸப்³பே³ஹி ஞாதிபி⁴;

    Idhevāhaṃ vasissāmi, saha sabbehi ñātibhi;

    அப்பொஸ்ஸுக்கோ நிராஸங்கீ, அஸோகோ அகுதோப⁴யோ.

    Appossukko nirāsaṅkī, asoko akutobhayo.

    163.

    163.

    அஞ்ஞம்பி 5 லேணங் பரியேஸ, ஸத்து நோ இத⁴ விஜ்ஜதி;

    Aññampi 6 leṇaṃ pariyesa, sattu no idha vijjati;

    ஸோ தச்ச² ஸூகரே ஹந்தி, இதா⁴க³ந்த்வா வரங் வரங்.

    So taccha sūkare hanti, idhāgantvā varaṃ varaṃ.

    164.

    164.

    கோ நும்ஹாகங் 7 இத⁴ ஸத்து, கோ ஞாதீ ஸுஸமாக³தே;

    Ko numhākaṃ 8 idha sattu, ko ñātī susamāgate;

    து³ப்பத⁴ங்ஸே 9 பத⁴ங்ஸேதி, தங் மே அக்கா²த² புச்சி²தா.

    Duppadhaṃse 10 padhaṃseti, taṃ me akkhātha pucchitā.

    165.

    165.

    உத்³த⁴க்³க³ராஜீ மிக³ராஜா, ப³லீ தா³டா²வுதோ⁴ மிகோ³;

    Uddhaggarājī migarājā, balī dāṭhāvudho migo;

    ஸோ தச்ச² ஸூகரே ஹந்தி, இதா⁴க³ந்த்வா வரங் வரங்.

    So taccha sūkare hanti, idhāgantvā varaṃ varaṃ.

    166.

    166.

    ந நோ தா³டா² ந விஜ்ஜந்தி 11, ப³லங் காயே ஸமோஹிதங்;

    Na no dāṭhā na vijjanti 12, balaṃ kāye samohitaṃ;

    ஸப்³பே³ ஸமக்³கா³ ஹுத்வான, வஸங் காஹாம ஏககங்.

    Sabbe samaggā hutvāna, vasaṃ kāhāma ekakaṃ.

    167.

    167.

    ஹத³யங்க³மங் கண்ணஸுக²ங், வாசங் பா⁴ஸஸி தச்ச²க;

    Hadayaṅgamaṃ kaṇṇasukhaṃ, vācaṃ bhāsasi tacchaka;

    யோபி யுத்³தே⁴ பலாயெய்ய, தம்பி பச்சா² ஹனாமஸே.

    Yopi yuddhe palāyeyya, tampi pacchā hanāmase.

    168.

    168.

    பாணாதிபாதா விரதோ நு அஜ்ஜ, அப⁴யங் நு தே ஸப்³ப³பூ⁴தேஸு தி³ன்னங்;

    Pāṇātipātā virato nu ajja, abhayaṃ nu te sabbabhūtesu dinnaṃ;

    தா³டா² நு தே மிக³வதா⁴ய 13 ந ஸந்தி, யோ ஸங்க⁴பத்தோ கபணோவ ஜா²யஸி.

    Dāṭhā nu te migavadhāya 14 na santi, yo saṅghapatto kapaṇova jhāyasi.

    169.

    169.

    ந மே தா³டா² ந விஜ்ஜந்தி, ப³லங் காயே ஸமோஹிதங்;

    Na me dāṭhā na vijjanti, balaṃ kāye samohitaṃ;

    ஞாதீ ச தி³ஸ்வான ஸாமக்³கீ³ ஏகதோ, தஸ்மா ச ஜா²யாமி வனம்ஹி ஏககோ.

    Ñātī ca disvāna sāmaggī ekato, tasmā ca jhāyāmi vanamhi ekako.

    170.

    170.

    இமஸ்ஸுத³ங் யந்தி தி³ஸோதி³ஸங் புரே, ப⁴யட்டிதா லேணக³வேஸினோ புது²;

    Imassudaṃ yanti disodisaṃ pure, bhayaṭṭitā leṇagavesino puthu;

    தே தா³னி ஸங்க³ம்ம வஸந்தி ஏகதோ, யத்த²ட்டி²தா து³ப்பஸஹஜ்ஜ தே மயா.

    Te dāni saṅgamma vasanti ekato, yatthaṭṭhitā duppasahajja te mayā.

    171.

    171.

    பரிணாயகஸம்பன்னா, ஸஹிதா ஏகவாதி³னோ;

    Pariṇāyakasampannā, sahitā ekavādino;

    தே மங் ஸமக்³கா³ ஹிங்ஸெய்யுங், தஸ்மா நேஸங் ந பத்த²யே 15.

    Te maṃ samaggā hiṃseyyuṃ, tasmā nesaṃ na patthaye 16.

    172.

    172.

    ஏகோவ இந்தோ³ அஸுரே ஜினாதி, ஏகோவ ஸேனோ ஹந்தி தி³ஜே பஸய்ஹ;

    Ekova indo asure jināti, ekova seno hanti dije pasayha;

    ஏகோவ ப்³யக்³கோ⁴ மிக³ஸங்க⁴பத்தோ, வரங் வரங் ஹந்தி ப³லஞ்ஹி தாதி³ஸங்.

    Ekova byaggho migasaṅghapatto, varaṃ varaṃ hanti balañhi tādisaṃ.

    173.

    173.

    ந ஹேவ இந்தோ³ ந ஸேனோ, நபி ப்³யக்³கோ⁴ மிகா³தி⁴போ;

    Na heva indo na seno, napi byaggho migādhipo;

    ஸமக்³கே³ ஸஹிதே ஞாதீ, ந ப்³யக்³கே⁴ 17 குருதே வஸே.

    Samagge sahite ñātī, na byagghe 18 kurute vase.

    174.

    174.

    கும்பீ⁴லகா ஸகுணகா, ஸங்கி⁴னோ க³ணசாரினோ;

    Kumbhīlakā sakuṇakā, saṅghino gaṇacārino;

    ஸம்மோத³மானா ஏகஜ்ஜ²ங், உப்பதந்தி ட³யந்தி ச.

    Sammodamānā ekajjhaṃ, uppatanti ḍayanti ca.

    175.

    175.

    தேஸஞ்ச ட³யமானானங், ஏகெத்த² அபஸக்கதி 19;

    Tesañca ḍayamānānaṃ, ekettha apasakkati 20;

    தஞ்ச ஸேனோ நிதாளேதி, வெய்யக்³கி⁴யேவ ஸா க³தி.

    Tañca seno nitāḷeti, veyyagghiyeva sā gati.

    176.

    176.

    உஸ்ஸாஹிதோ ஜடிலேன, லுத்³தே³னாமிஸசக்கு²னா;

    Ussāhito jaṭilena, luddenāmisacakkhunā;

    தா³டீ² தா³டீ²ஸு பக்க²ந்தி³, மஞ்ஞமானோ யதா² புரே.

    Dāṭhī dāṭhīsu pakkhandi, maññamāno yathā pure.

    177.

    177.

    ஸாது⁴ ஸம்ப³ஹுலா ஞாதீ, அபி ருக்கா² அரஞ்ஞஜா;

    Sādhu sambahulā ñātī, api rukkhā araññajā;

    ஸூகரேஹி ஸமக்³கே³ஹி, ப்³யக்³கோ⁴ ஏகாயனே ஹதோ.

    Sūkarehi samaggehi, byaggho ekāyane hato.

    178.

    178.

    ப்³ராஹ்மணஞ்சேவ ப்³யக்³க⁴ஞ்ச, உபோ⁴ ஹந்த்வான ஸூகரா.

    Brāhmaṇañceva byagghañca, ubho hantvāna sūkarā.

    ஆனந்தி³னோ பமுதி³தா, மஹானாத³ங் பனாதி³ஸுங்.

    Ānandino pamuditā, mahānādaṃ panādisuṃ.

    179.

    179.

    தே ஸு உது³ம்ப³ரமூலஸ்மிங், ஸூகரா ஸுஸமாக³தா;

    Te su udumbaramūlasmiṃ, sūkarā susamāgatā;

    தச்ச²கங் அபி⁴ஸிஞ்சிங்ஸு, ‘‘த்வங் நோ ராஜாஸி இஸ்ஸரோ’’தி.

    Tacchakaṃ abhisiñciṃsu, ‘‘tvaṃ no rājāsi issaro’’ti.

    தச்ச²ஸூகரஜாதகங் நவமங்.

    Tacchasūkarajātakaṃ navamaṃ.







    Footnotes:
    1. விபுலே (ஸ்யா॰ க॰)
    2. vipule (syā. ka.)
    3. கி³ரினதி³யோ (ஸீ॰ பீ॰)
    4. girinadiyo (sī. pī.)
    5. அஞ்ஞங் ஹி (ஸீ॰ பீ॰)
    6. aññaṃ hi (sī. pī.)
    7. கோ நம்ஹாகங் (ஸீ॰ பீ॰)
    8. ko namhākaṃ (sī. pī.)
    9. அப்பத⁴ங்ஸே (ஸீ॰ பீ॰)
    10. appadhaṃse (sī. pī.)
    11. நு விஜ்ஜந்தி (க॰)
    12. nu vijjanti (ka.)
    13. மிக³ விரியங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    14. miga viriyaṃ (sī. syā. pī.)
    15. அபத்த²வே (பீ॰)
    16. apatthave (pī.)
    17. ப்³யக்³கே⁴ ச (ஸீ॰ பீ॰), ப்³யக்³கோ⁴ ந (ஸ்யா॰)
    18. byagghe ca (sī. pī.), byaggho na (syā.)
    19. அபவத்ததி (ஸீ॰ பீ॰)
    20. apavattati (sī. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [492] 9. தச்ச²ஸூகரஜாதகவண்ணனா • [492] 9. Tacchasūkarajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact