Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā

    [૬૩] ૩. તક્કપણ્ડિતજાતકવણ્ણના

    [63] 3. Takkapaṇḍitajātakavaṇṇanā

    કોધના અકતઞ્ઞૂ ચાતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો ઉક્કણ્ઠિતભિક્ખુઞ્ઞેવારબ્ભ કથેસિ. તઞ્હિ સત્થા ‘‘સચ્ચં કિર ત્વં ભિક્ખુ ઉક્કણ્ઠિતોસી’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘સચ્ચ’’ન્તિ વુત્તે ‘‘ઇત્થિયો નામ ભિક્ખુ અકતઞ્ઞૂ મિત્તદુબ્ભા, કસ્મા તા નિસ્સાય ઉક્કણ્ઠિતોસી’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.

    Kodhanā akataññū cāti idaṃ satthā jetavane viharanto ukkaṇṭhitabhikkhuññevārabbha kathesi. Tañhi satthā ‘‘saccaṃ kira tvaṃ bhikkhu ukkaṇṭhitosī’’ti pucchitvā ‘‘sacca’’nti vutte ‘‘itthiyo nāma bhikkhu akataññū mittadubbhā, kasmā tā nissāya ukkaṇṭhitosī’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો ઇસિપબ્બજ્જં પબ્બજિત્વા ગઙ્ગાતીરે અસ્સમં માપેત્વા સમાપત્તિયો ચેવ અભિઞ્ઞાયો ચ નિબ્બત્તેત્વા ઝાનસુખેન વિહરતિ. તસ્મિં સમયે બારાણસિસેટ્ઠિનો ધીતા દુટ્ઠકુમારી નામ ચણ્ડા અહોસિ ફરુસા, દાસકમ્મકરે અક્કોસતિ પરિભાસતિ પહરતિ. અથ નં એકદિવસં પરિવારમનુસ્સા ગહેત્વા ‘‘ગઙ્ગાય કીળિસ્સામા’’તિ અગમંસુ. તેસં કીળન્તાનઞ્ઞેવ સૂરિયત્થઙ્ગમનવેલા જાતા, મેઘો ઉટ્ઠહિ, મનુસ્સા મેઘં દિસ્વા ઇતો ચિતો ચ વેગેન પલાયિંસુ. સેટ્ઠિધીતાયપિ દાસકમ્મકરા ‘‘અજ્જ અમ્હેહિ એતિસ્સા પિટ્ઠિં પસ્સિતું વટ્ટતી’’તિ તં અન્તોઉદકસ્મિંયેવ છડ્ડેત્વા ઉત્તરિંસુ. દેવો પાવસ્સિ, સૂરિયોપિ અત્થઙ્ગતો, અન્ધકારો જાતો. તે તાય વિનાવ ગેહં ગન્ત્વા ‘‘કહં સા’’તિ વુત્તે ‘‘ગઙ્ગાતો તાવ ઉત્તિણ્ણા, અથ નં ન જાનામ કહં ગતા’’તિ. ઞાતકા વિચિનિત્વાપિ ન પસ્સિંસુ.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto isipabbajjaṃ pabbajitvā gaṅgātīre assamaṃ māpetvā samāpattiyo ceva abhiññāyo ca nibbattetvā jhānasukhena viharati. Tasmiṃ samaye bārāṇasiseṭṭhino dhītā duṭṭhakumārī nāma caṇḍā ahosi pharusā, dāsakammakare akkosati paribhāsati paharati. Atha naṃ ekadivasaṃ parivāramanussā gahetvā ‘‘gaṅgāya kīḷissāmā’’ti agamaṃsu. Tesaṃ kīḷantānaññeva sūriyatthaṅgamanavelā jātā, megho uṭṭhahi, manussā meghaṃ disvā ito cito ca vegena palāyiṃsu. Seṭṭhidhītāyapi dāsakammakarā ‘‘ajja amhehi etissā piṭṭhiṃ passituṃ vaṭṭatī’’ti taṃ antoudakasmiṃyeva chaḍḍetvā uttariṃsu. Devo pāvassi, sūriyopi atthaṅgato, andhakāro jāto. Te tāya vināva gehaṃ gantvā ‘‘kahaṃ sā’’ti vutte ‘‘gaṅgāto tāva uttiṇṇā, atha naṃ na jānāma kahaṃ gatā’’ti. Ñātakā vicinitvāpi na passiṃsu.

    સા મહાવિરવં વિરવન્તી ઉદકેન વુય્હમાના અડ્ઢરત્તસમયે બોધિસત્તસ્સ પણ્ણસાલાસમીપં પાપુણિ. સો તસ્સા સદ્દં સુત્વા ‘‘માતુગામસ્સ સદ્દો એસો, પરિત્તાણમસ્સા કરિસ્સામી’’તિ તિણુક્કં આદાય નદીતીરં ગન્ત્વા તં દિસ્વા ‘‘મા ભાયિ, મા ભાયી’’તિ અસ્સાસેત્વા નાગબલો થામસમ્પન્નો બોધિસત્તો નદિં તરમાનો ગન્ત્વા તં ઉક્ખિપિત્વા અસ્સમપદં આનેત્વા અગ્ગિં કત્વા અદાસિ. સીતે વિગતે મધુરાનિ ફલાફલાનિ ઉપનામેસિ. તાનિ ખાદિત્વા ઠિતં ‘‘કત્થ વાસિકાસિ, કથઞ્ચ ગઙ્ગાય પતિતાસી’’તિ પુચ્છિ. સા તં પવત્તિં આરોચેસિ. અથ નં ‘‘ત્વં ઇધેવ વસા’’તિ પણ્ણસાલાય વસાપેન્તો દ્વીહતીહં સયં અબ્ભોકાસે વસિત્વા ‘‘ઇદાનિ ગચ્છા’’તિ આહ. સા ‘‘ઇમં તાપસં સીલભેદં પાપેત્વા ગહેત્વા ગમિસ્સામી’’તિ ન ગચ્છતિ. અથ ગચ્છન્તે કાલે ઇત્થિકુત્તં ઇત્થિલીલં દસ્સેત્વા તસ્સ સીલભેદં કત્વા ઝાનં અન્તરધાપેસિ. સો તં ગહેત્વા અરઞ્ઞેયેવ વસતિ. અથ નં સા આહ ‘‘અય્ય, કિં નો અરઞ્ઞવાસેન, મનુસ્સપથં ગમિસ્સામા’’તિ? સો તં આદાય એકં પચ્ચન્તગામકં ગન્ત્વા તક્કભતિયા જીવિકં કપ્પેત્વા તં પોસેતિ. તસ્સ તક્કં વિક્કિણિત્વા જીવતીતિ ‘‘તક્કપણ્ડિતો’’તિ નામં અકંસુ. અથસ્સ ગામવાસિનો પરિબ્બયં દત્વા ‘‘અમ્હાકં સુયુત્તદુયુત્તકં આચિક્ખન્તો એત્થ વસા’’તિ ગામદ્વારે કુટિયં વાસેસું.

    Sā mahāviravaṃ viravantī udakena vuyhamānā aḍḍharattasamaye bodhisattassa paṇṇasālāsamīpaṃ pāpuṇi. So tassā saddaṃ sutvā ‘‘mātugāmassa saddo eso, parittāṇamassā karissāmī’’ti tiṇukkaṃ ādāya nadītīraṃ gantvā taṃ disvā ‘‘mā bhāyi, mā bhāyī’’ti assāsetvā nāgabalo thāmasampanno bodhisatto nadiṃ taramāno gantvā taṃ ukkhipitvā assamapadaṃ ānetvā aggiṃ katvā adāsi. Sīte vigate madhurāni phalāphalāni upanāmesi. Tāni khāditvā ṭhitaṃ ‘‘kattha vāsikāsi, kathañca gaṅgāya patitāsī’’ti pucchi. Sā taṃ pavattiṃ ārocesi. Atha naṃ ‘‘tvaṃ idheva vasā’’ti paṇṇasālāya vasāpento dvīhatīhaṃ sayaṃ abbhokāse vasitvā ‘‘idāni gacchā’’ti āha. Sā ‘‘imaṃ tāpasaṃ sīlabhedaṃ pāpetvā gahetvā gamissāmī’’ti na gacchati. Atha gacchante kāle itthikuttaṃ itthilīlaṃ dassetvā tassa sīlabhedaṃ katvā jhānaṃ antaradhāpesi. So taṃ gahetvā araññeyeva vasati. Atha naṃ sā āha ‘‘ayya, kiṃ no araññavāsena, manussapathaṃ gamissāmā’’ti? So taṃ ādāya ekaṃ paccantagāmakaṃ gantvā takkabhatiyā jīvikaṃ kappetvā taṃ poseti. Tassa takkaṃ vikkiṇitvā jīvatīti ‘‘takkapaṇḍito’’ti nāmaṃ akaṃsu. Athassa gāmavāsino paribbayaṃ datvā ‘‘amhākaṃ suyuttaduyuttakaṃ ācikkhanto ettha vasā’’ti gāmadvāre kuṭiyaṃ vāsesuṃ.

    તેન ચ સમયેન ચોરા પબ્બતા ઓરુય્હ પચ્ચન્તં પહરન્તિ. તે એકદિવસં તં ગામં પહરિત્વા ગામવાસિકેહિયેવ ભણ્ડિકા ઉક્ખિપાપેત્વા ગચ્છન્તા તમ્પિ સેટ્ઠિધીતરં ગહેત્વા અત્તનો વસનટ્ઠાનં ગન્ત્વા સેસજને વિસ્સજ્જેસું. ચોરજેટ્ઠકો પન તસ્સા રૂપે બજ્ઝિત્વા તં અત્તનો ભરિયં અકાસિ. બોધિસત્તો ‘‘ઇત્થન્નામા કહ’’ન્તિ પુચ્છિ. ‘‘ચોરજેટ્ઠકેન ગહેત્વા અત્તનો ભરિયા કતા’’તિ ચ સુત્વાપિ ‘‘ન સા તત્થ મયા વિના વસિસ્સતિ, પલાયિત્વા આગચ્છિસ્સતી’’તિ તસ્સા આગમનં ઓલોકેન્તો તત્થેવ વસિ.

    Tena ca samayena corā pabbatā oruyha paccantaṃ paharanti. Te ekadivasaṃ taṃ gāmaṃ paharitvā gāmavāsikehiyeva bhaṇḍikā ukkhipāpetvā gacchantā tampi seṭṭhidhītaraṃ gahetvā attano vasanaṭṭhānaṃ gantvā sesajane vissajjesuṃ. Corajeṭṭhako pana tassā rūpe bajjhitvā taṃ attano bhariyaṃ akāsi. Bodhisatto ‘‘itthannāmā kaha’’nti pucchi. ‘‘Corajeṭṭhakena gahetvā attano bhariyā katā’’ti ca sutvāpi ‘‘na sā tattha mayā vinā vasissati, palāyitvā āgacchissatī’’ti tassā āgamanaṃ olokento tattheva vasi.

    સેટ્ઠિધીતાપિ ચિન્તેસિ ‘‘અહં ઇધ સુખં વસામિ, કદાચિ મં તક્કપણ્ડિતો કિઞ્ચિદેવ નિસ્સાય આગન્ત્વા ઇતો આદાય ગચ્છેય્ય, અથ એતસ્મા સુખા પરિહાયિસ્સામિ, યન્નૂનાહં સમ્પિયાયમાના વિય તં પક્કોસાપેત્વા ઘાતાપેય્ય’’ન્તિ. સા એકં મનુસ્સં પક્કોસિત્વા ‘‘અહં ઇધ દુક્ખં જીવામિ, તક્કપણ્ડિતો આગન્ત્વા મં આદાય ગચ્છતૂ’’તિ સાસનં પેસેસિ. સો તં સાસનં સુત્વા સદ્દહિત્વા તત્થ ગન્ત્વા ગામદ્વારે ઠત્વા સાસનં પેસેસિ. સા નિક્ખમિત્વા તં દિસ્વા ‘‘અય્ય, સચે મયં ઇદાનિ ગચ્છિસ્સામ, ચોરજેટ્ઠકો અનુબન્ધિત્વા ઉભોપિ અમ્હે ઘાતેસ્સતિ, રત્તિભાગે ગચ્છિસ્સામા’’તિ તં આનેત્વા ભોજેત્વા કોટ્ઠકે નિસીદાપેત્વા સાયં ચોરજેટ્ઠકસ્સ આગન્ત્વા સુરં પિવિત્વા મત્તકાલે ‘‘સામિ, સચે ઇમાય વેલાય તવ સત્તું પસ્સેય્યાસિ, કિન્તિ નં કરેય્યાસી’’તિ આહ. ‘‘ઇદઞ્ચિદઞ્ચ કરિસ્સામીતિ’’. ‘‘કિં પન સો દૂરે, નનુ કોટ્ઠકે નિસિન્નો’’તિ? ચોરજેટ્ઠકો ઉક્કં આદાય તત્થ ગન્ત્વા તં દિસ્વા ગહેત્વા ગેહમજ્ઝે પાતેત્વા કપ્પરાદીહિ યથારુચિં પોથેસિ. સો પોથિયમાનોપિ અઞ્ઞં કિઞ્ચિ અવત્વા ‘‘કોધના અકતઞ્ઞૂ ચ, પિસુણા મિત્તભેદિકા’’તિ એત્તકમેવ વદતિ. ચોરો તં પોથેત્વા બન્ધિત્વા નિપજ્જાપેત્વા સાયમાસં ભુઞ્જિત્વા સયિ. પબુદ્ધો જિણ્ણાય સુરાય પુન તં પોથેતું આરભિ, સોપિ તાનેવ ચત્તારિ પદાનિ વદતિ.

    Seṭṭhidhītāpi cintesi ‘‘ahaṃ idha sukhaṃ vasāmi, kadāci maṃ takkapaṇḍito kiñcideva nissāya āgantvā ito ādāya gaccheyya, atha etasmā sukhā parihāyissāmi, yannūnāhaṃ sampiyāyamānā viya taṃ pakkosāpetvā ghātāpeyya’’nti. Sā ekaṃ manussaṃ pakkositvā ‘‘ahaṃ idha dukkhaṃ jīvāmi, takkapaṇḍito āgantvā maṃ ādāya gacchatū’’ti sāsanaṃ pesesi. So taṃ sāsanaṃ sutvā saddahitvā tattha gantvā gāmadvāre ṭhatvā sāsanaṃ pesesi. Sā nikkhamitvā taṃ disvā ‘‘ayya, sace mayaṃ idāni gacchissāma, corajeṭṭhako anubandhitvā ubhopi amhe ghātessati, rattibhāge gacchissāmā’’ti taṃ ānetvā bhojetvā koṭṭhake nisīdāpetvā sāyaṃ corajeṭṭhakassa āgantvā suraṃ pivitvā mattakāle ‘‘sāmi, sace imāya velāya tava sattuṃ passeyyāsi, kinti naṃ kareyyāsī’’ti āha. ‘‘Idañcidañca karissāmīti’’. ‘‘Kiṃ pana so dūre, nanu koṭṭhake nisinno’’ti? Corajeṭṭhako ukkaṃ ādāya tattha gantvā taṃ disvā gahetvā gehamajjhe pātetvā kapparādīhi yathāruciṃ pothesi. So pothiyamānopi aññaṃ kiñci avatvā ‘‘kodhanā akataññū ca, pisuṇā mittabhedikā’’ti ettakameva vadati. Coro taṃ pothetvā bandhitvā nipajjāpetvā sāyamāsaṃ bhuñjitvā sayi. Pabuddho jiṇṇāya surāya puna taṃ pothetuṃ ārabhi, sopi tāneva cattāri padāni vadati.

    ચોરો ચિન્તેસિ ‘‘અયં એવં પોથિયમાનોપિ અઞ્ઞં કિઞ્ચિ અવત્વા ઇમાનેવ ચત્તારિ પદાનિ વદતિ, પુચ્છિસ્સામિ ન’’ન્તિ તસ્સા સુત્તભાવં ઞત્વા તં પુચ્છિ ‘‘અમ્ભો ત્વં એવં પોથિયમાનોપિ કસ્મા એતાનેવ પદાનિ વદસી’’તિ? તક્કપણ્ડિતો ‘‘તેન હિ સુણાહી’’તિ તં કારણં આદિતો પટ્ઠાય કથેસિ. ‘‘અહં પુબ્બે અરઞ્ઞવાસિકો એકો તાપસો ઝાનલાભી, સ્વાહં એતં ગઙ્ગાય વુય્હમાનં ઉત્તારેત્વા પટિજગ્ગિં. અથ મં એસા પલોભેત્વા ઝાના પરિહાપેસિ, સ્વાહં અરઞ્ઞં પહાય એતં પોસેન્તો પચ્ચન્તગામકે વસામિ, અથેસા ચોરેહિ ઇધાનીતા ‘અહં દુક્ખં વસામિ, આગન્ત્વા મં નેતૂ’તિ મય્હં સાસનં પેસેત્વા ઇદાનિ તવ હત્થે પાતેસિ, ઇમિના કારણેનાહં એવં કથેમી’’તિ. ચોરો ચિન્તેસિ ‘‘યા એસા એવરૂપે ગુણસમ્પન્ને ઉપકારકે એવં વિપ્પટિપજ્જિ, સા મય્હં કતરં નામ ઉપદ્દવં ન કરેય્ય, મારેતબ્બા એસા’’તિ સો તક્કપણ્ડિતં અસ્સાસેત્વા તં પબોધેત્વા ખગ્ગં આદાય નિક્ખમ્મ ‘‘એતં પુરિસં ગામદ્વારે ઘાતેસ્સામી’’તિ વત્વા તાય સદ્ધિં બહિગામં ગન્ત્વા ‘‘એતં હત્થે ગણ્હા’’તિ તં તાય હત્થે ગાહાપેત્વા ખગ્ગં આદાય તક્કપણ્ડિતં પહરન્તો વિય તં દ્વિધા છિન્દિત્વા સસીસં ન્હાપેત્વા તક્કપણ્ડિતં કતિપાહં પણીતેન ભોજનેન સન્તપ્પેત્વા ઇદાનિ કહં ગમિસ્સસી’’તિ આહ. તક્કપણ્ડિતો ‘‘ઘરાવાસેન મે કિચ્ચં નત્થિ, ઇસિપબ્બજ્જં પબ્બજિત્વા તત્થેવ અરઞ્ઞે વસિસ્સામી’’તિ આહ. ‘‘તેન હિ અહમ્પિ પબ્બજિસ્સામી’’તિ ઉભોપિ પબ્બજિત્વા તં અરઞ્ઞાયતનં ગન્ત્વા પઞ્ચ અભિઞ્ઞા અટ્ઠ ચ સમાપત્તિયો નિબ્બત્તેત્વા જીવિતપરિયોસાને બ્રહ્મલોકૂપગા અહેસું.

    Coro cintesi ‘‘ayaṃ evaṃ pothiyamānopi aññaṃ kiñci avatvā imāneva cattāri padāni vadati, pucchissāmi na’’nti tassā suttabhāvaṃ ñatvā taṃ pucchi ‘‘ambho tvaṃ evaṃ pothiyamānopi kasmā etāneva padāni vadasī’’ti? Takkapaṇḍito ‘‘tena hi suṇāhī’’ti taṃ kāraṇaṃ ādito paṭṭhāya kathesi. ‘‘Ahaṃ pubbe araññavāsiko eko tāpaso jhānalābhī, svāhaṃ etaṃ gaṅgāya vuyhamānaṃ uttāretvā paṭijaggiṃ. Atha maṃ esā palobhetvā jhānā parihāpesi, svāhaṃ araññaṃ pahāya etaṃ posento paccantagāmake vasāmi, athesā corehi idhānītā ‘ahaṃ dukkhaṃ vasāmi, āgantvā maṃ netū’ti mayhaṃ sāsanaṃ pesetvā idāni tava hatthe pātesi, iminā kāraṇenāhaṃ evaṃ kathemī’’ti. Coro cintesi ‘‘yā esā evarūpe guṇasampanne upakārake evaṃ vippaṭipajji, sā mayhaṃ kataraṃ nāma upaddavaṃ na kareyya, māretabbā esā’’ti so takkapaṇḍitaṃ assāsetvā taṃ pabodhetvā khaggaṃ ādāya nikkhamma ‘‘etaṃ purisaṃ gāmadvāre ghātessāmī’’ti vatvā tāya saddhiṃ bahigāmaṃ gantvā ‘‘etaṃ hatthe gaṇhā’’ti taṃ tāya hatthe gāhāpetvā khaggaṃ ādāya takkapaṇḍitaṃ paharanto viya taṃ dvidhā chinditvā sasīsaṃ nhāpetvā takkapaṇḍitaṃ katipāhaṃ paṇītena bhojanena santappetvā idāni kahaṃ gamissasī’’ti āha. Takkapaṇḍito ‘‘gharāvāsena me kiccaṃ natthi, isipabbajjaṃ pabbajitvā tattheva araññe vasissāmī’’ti āha. ‘‘Tena hi ahampi pabbajissāmī’’ti ubhopi pabbajitvā taṃ araññāyatanaṃ gantvā pañca abhiññā aṭṭha ca samāpattiyo nibbattetvā jīvitapariyosāne brahmalokūpagā ahesuṃ.

    સત્થા ઇમાનિ દ્વે વત્થૂનિ કથેત્વા અનુસન્ધિં ઘટેત્વા અભિસમ્બુદ્ધો હુત્વા ઇમં ગાથમાહ –

    Satthā imāni dve vatthūni kathetvā anusandhiṃ ghaṭetvā abhisambuddho hutvā imaṃ gāthamāha –

    ૬૩.

    63.

    ‘‘કોધના અકતઞ્ઞૂ ચ, પિસુણા મિત્તભેદિકા;

    ‘‘Kodhanā akataññū ca, pisuṇā mittabhedikā;

    બ્રહ્મચરિયં ચર ભિક્ખુ, સો સુખં ન વિહાહિસી’’તિ.

    Brahmacariyaṃ cara bhikkhu, so sukhaṃ na vihāhisī’’ti.

    તત્રાયં પિણ્ડત્થો – ભિક્ખુ ઇત્થિયો નામેતા કોધના, ઉપ્પન્નં કોધં નિવારેતું ન સક્કોન્તિ. અકતઞ્ઞૂ ચ, અતિમહન્તમ્પિ ઉપકારં ન જાનન્તિ. પિસુણા ચ, પિયસુઞ્ઞભાવકરણમેવ કથં કથેન્તિ. મિત્તભેદિકા, મિત્તે ભિન્દન્તિ, મિત્તભેદનકથં કથનસીલાયેવ , એવરૂપેહિ પાપધમ્મેહિ સમન્નાગતા એતા. કિં તે એતાહિ, બ્રહ્મચરિયં ચર ભિક્ખુ, અયઞ્હિ મેથુનવિરતિ પરિસુદ્ધટ્ઠેન બ્રહ્મચરિયં નામ, તં ચર. સો સુખં ન વિહાહિસીતિ સો ત્વં એતં બ્રહ્મચરિયવાસં વસન્તો ઝાનસુખં મગ્ગસુખં ફલસુખઞ્ચ ન વિહાહિસિ, એતં સુખં ન વિજહિસ્સતિ, એતસ્મા સુખા ન પરિહાયિસ્સસીતિ અત્થો. ‘‘ન પરિહાહિસી’’તિપિ પાઠો, અયમેવત્થો.

    Tatrāyaṃ piṇḍattho – bhikkhu itthiyo nāmetā kodhanā, uppannaṃ kodhaṃ nivāretuṃ na sakkonti. Akataññū ca, atimahantampi upakāraṃ na jānanti. Pisuṇā ca, piyasuññabhāvakaraṇameva kathaṃ kathenti. Mittabhedikā, mitte bhindanti, mittabhedanakathaṃ kathanasīlāyeva , evarūpehi pāpadhammehi samannāgatā etā. Kiṃ te etāhi, brahmacariyaṃ cara bhikkhu, ayañhi methunavirati parisuddhaṭṭhena brahmacariyaṃ nāma, taṃ cara. So sukhaṃ na vihāhisīti so tvaṃ etaṃ brahmacariyavāsaṃ vasanto jhānasukhaṃ maggasukhaṃ phalasukhañca na vihāhisi, etaṃ sukhaṃ na vijahissati, etasmā sukhā na parihāyissasīti attho. ‘‘Na parihāhisī’’tipi pāṭho, ayamevattho.

    સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા સચ્ચાનિ પકાસેસિ, સચ્ચપરિયોસાને ઉક્કણ્ઠિતભિક્ખુ સોતાપત્તિફલે પતિટ્ઠહિ. સત્થા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા ચોરજેટ્ઠકો આનન્દો અહોસિ, તક્કપણ્ડિતો પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsesi, saccapariyosāne ukkaṇṭhitabhikkhu sotāpattiphale patiṭṭhahi. Satthā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā corajeṭṭhako ānando ahosi, takkapaṇḍito pana ahameva ahosi’’nti.

    તક્કપણ્ડિતજાતકવણ્ણના તતિયા.

    Takkapaṇḍitajātakavaṇṇanā tatiyā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૬૩. તક્કપણ્ડિતજાતકં • 63. Takkapaṇḍitajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact