Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / થેરગાથા-અટ્ઠકથા • Theragāthā-aṭṭhakathā

    ૧૯. પઞ્ઞાસનિપાતો

    19. Paññāsanipāto

    ૧. તાલપુટત્થેરગાથાવણ્ણના

    1. Tālapuṭattheragāthāvaṇṇanā

    પઞ્ઞાસનિપાતે કદા નુહન્તિઆદિકા આયસ્મતો તાલપુટત્થેરસ્સ ગાથા. કા ઉપ્પત્તિ? અયમ્પિ પુરિમબુદ્ધેસુ કતાધિકારો તત્થ તત્થ ભવે વિવટ્ટૂપનિસ્સયં કુસલં ઉપચિનિત્વા ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે રાજગહે અઞ્ઞતરસ્મિં નટકુલે નિબ્બત્તિત્વા વિઞ્ઞુતં પત્તો કુલાનુરૂપેસુ નચ્ચટ્ઠાનેસુ નિપ્ફત્તિં ગન્ત્વા સકલજમ્બુદીપે પાકટો નટગામણિ અહોસિ. સો પઞ્ચસતમાતુગામપરિવારો મહતા નટવિભવેન ગામનિગમરાજધાનીસુ સમજ્જં દસ્સેત્વા, મહન્તં પૂજાસક્કારં લભિત્વા, વિચરન્તો રાજગહં આગન્ત્વા, નગરવાસીનં સમજ્જં દસ્સેત્વા, લદ્ધસમ્માનસક્કારો ઞાણસ્સ પરિપાકં ગતત્તા સત્થુ સન્તિકં ગન્ત્વા, વન્દિત્વા એકમન્તં નિસિન્નો ભગવન્તં એતદવોચ – ‘‘સુતમેતં, ભન્તે, પુબ્બકાનં આચરિયપાચરિયાનં નટાનં ભાસમાનાનં ‘યો સો નટો રઙ્ગમજ્ઝે સમજ્જમજ્ઝે સચ્ચાલિકેન જનં હાસેતિ રમેતિ, સો કાયસ્સ ભેદા પરં મરણા પહાસાનં દેવાનં સહબ્યતં ઉપપજ્જતી’તિ, ઇધ ભગવા કિમાહા’’તિ. અથ નં ભગવા તિક્ખત્તું પટિક્ખિપિ ‘‘મા મં એતં પુચ્છી’’તિ. ચતુત્થવારં પુટ્ઠો આહ – ‘‘ગામણિ, ઇમે સત્તા પકતિયાપિ રાગબન્ધનબદ્ધા દોસબન્ધનબદ્ધા મોહબન્ધનબદ્ધા તેસં ભિય્યોપિ રજનીયે દોસનીયે મોહનીયે ધમ્મે ઉપસંહરન્તો પમાદેત્વા કાયસ્સ ભેદા પરં મરણા નિરયે ઉપપજ્જતિ. સચે પનસ્સ એવંદિટ્ઠિ હોતિ ‘યો સો નટો રઙ્ગમજ્ઝે સમજ્જમજ્ઝે સચ્ચાલિકેન જનં હાસેતિ રમેતિ, સો કાયસ્સ ભેદા પરં મરણા પહાસાનં દેવાનં સહબ્યતં ઉપપજ્જતી’’’તિ સાસ્સ હોતિ મિચ્છાદિટ્ઠિ. મિચ્છાદિટ્ઠિસ્સ ચ દ્વિન્નં ગતીનં અઞ્ઞતરા ગતિ ઇચ્છિતબ્બા, નિરયસ્સ વા તિરચ્છાનયોનિયા વાતિ. તં સુત્વા તાલપુટો ગામણિ પરોદિ. નનુ ગામણિ પગેવ મયા પટિક્ખિત્તો ‘‘મા મં એતં પુચ્છી’’તિ (સં॰ નિ॰ ૪.૩૫૪)? ‘‘નાહં, ભન્તે, એતં રોદામિ, યં મં ભગવા નટાનં અભિસમ્પરાયં એવમાહા’’તિ. અપિ ચાહં, ભન્તે, પુબ્બકેહિ આચરિયપાચરિયેહિ નટેહિ વઞ્ચિતો ‘‘નટો મહાજનસ્સ નટસમજ્જં દસ્સેત્વા સુગતિં ઉપપજ્જતી’’તિ. સો સત્થુ સન્તિકે ધમ્મં સુત્વા પટિલદ્ધસદ્ધો પબ્બજિત્વા લદ્ધૂપસમ્પન્નો વિપસ્સનાય કમ્મં કરોન્તો નચિરસ્સેવ અરહત્તં પાપુણિ, અધિગતારહત્તો પન અરહત્તપ્પત્તિતો પુબ્બે યેનાકારેન અત્તનો ચિત્તં નિગ્ગણ્હનવસેન યોનિસોમનસિકારો ઉદપાદિ, તં અનેકધા વિભજિત્વા દસ્સેતું –

    Paññāsanipāte kadā nuhantiādikā āyasmato tālapuṭattherassa gāthā. Kā uppatti? Ayampi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayaṃ kusalaṃ upacinitvā imasmiṃ buddhuppāde rājagahe aññatarasmiṃ naṭakule nibbattitvā viññutaṃ patto kulānurūpesu naccaṭṭhānesu nipphattiṃ gantvā sakalajambudīpe pākaṭo naṭagāmaṇi ahosi. So pañcasatamātugāmaparivāro mahatā naṭavibhavena gāmanigamarājadhānīsu samajjaṃ dassetvā, mahantaṃ pūjāsakkāraṃ labhitvā, vicaranto rājagahaṃ āgantvā, nagaravāsīnaṃ samajjaṃ dassetvā, laddhasammānasakkāro ñāṇassa paripākaṃ gatattā satthu santikaṃ gantvā, vanditvā ekamantaṃ nisinno bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘sutametaṃ, bhante, pubbakānaṃ ācariyapācariyānaṃ naṭānaṃ bhāsamānānaṃ ‘yo so naṭo raṅgamajjhe samajjamajjhe saccālikena janaṃ hāseti rameti, so kāyassa bhedā paraṃ maraṇā pahāsānaṃ devānaṃ sahabyataṃ upapajjatī’ti, idha bhagavā kimāhā’’ti. Atha naṃ bhagavā tikkhattuṃ paṭikkhipi ‘‘mā maṃ etaṃ pucchī’’ti. Catutthavāraṃ puṭṭho āha – ‘‘gāmaṇi, ime sattā pakatiyāpi rāgabandhanabaddhā dosabandhanabaddhā mohabandhanabaddhā tesaṃ bhiyyopi rajanīye dosanīye mohanīye dhamme upasaṃharanto pamādetvā kāyassa bhedā paraṃ maraṇā niraye upapajjati. Sace panassa evaṃdiṭṭhi hoti ‘yo so naṭo raṅgamajjhe samajjamajjhe saccālikena janaṃ hāseti rameti, so kāyassa bhedā paraṃ maraṇā pahāsānaṃ devānaṃ sahabyataṃ upapajjatī’’’ti sāssa hoti micchādiṭṭhi. Micchādiṭṭhissa ca dvinnaṃ gatīnaṃ aññatarā gati icchitabbā, nirayassa vā tiracchānayoniyā vāti. Taṃ sutvā tālapuṭo gāmaṇi parodi. Nanu gāmaṇi pageva mayā paṭikkhitto ‘‘mā maṃ etaṃ pucchī’’ti (saṃ. ni. 4.354)? ‘‘Nāhaṃ, bhante, etaṃ rodāmi, yaṃ maṃ bhagavā naṭānaṃ abhisamparāyaṃ evamāhā’’ti. Api cāhaṃ, bhante, pubbakehi ācariyapācariyehi naṭehi vañcito ‘‘naṭo mahājanassa naṭasamajjaṃ dassetvā sugatiṃ upapajjatī’’ti. So satthu santike dhammaṃ sutvā paṭiladdhasaddho pabbajitvā laddhūpasampanno vipassanāya kammaṃ karonto nacirasseva arahattaṃ pāpuṇi, adhigatārahatto pana arahattappattito pubbe yenākārena attano cittaṃ niggaṇhanavasena yonisomanasikāro udapādi, taṃ anekadhā vibhajitvā dassetuṃ –

    ૧૦૯૪.

    1094.

    ‘‘કદા નુહં પબ્બતકન્દરાસુ, એકાકિયો અદ્દુતિયો વિહસ્સં;

    ‘‘Kadā nuhaṃ pabbatakandarāsu, ekākiyo addutiyo vihassaṃ;

    અનિચ્ચતો સબ્બભવં વિપસ્સં, તં મે ઇદં તં નુ કદા ભવિસ્સતિ.

    Aniccato sabbabhavaṃ vipassaṃ, taṃ me idaṃ taṃ nu kadā bhavissati.

    ૧૦૯૫.

    1095.

    ‘‘કદા નુહં ભિન્નપટન્ધરો મુનિ, કાસાવવત્થો અમમો નિરાસો;

    ‘‘Kadā nuhaṃ bhinnapaṭandharo muni, kāsāvavattho amamo nirāso;

    રાગઞ્ચ દોસઞ્ચ તથેવ મોહં, હન્ત્વા સુખી પવનગતો વિહસ્સં.

    Rāgañca dosañca tatheva mohaṃ, hantvā sukhī pavanagato vihassaṃ.

    ૧૦૯૬.

    1096.

    ‘‘કદા અનિચ્ચં વધરોગનીળં, કાયં ઇમં મચ્ચુજરાયુપદ્દુતં;

    ‘‘Kadā aniccaṃ vadharoganīḷaṃ, kāyaṃ imaṃ maccujarāyupaddutaṃ;

    વિપસ્સમાનો વીતભયો વિહસ્સં, એકો વને તં નુ કદા ભવિસ્સતિ.

    Vipassamāno vītabhayo vihassaṃ, eko vane taṃ nu kadā bhavissati.

    ૧૦૯૭.

    1097.

    ‘‘કદા નુહં ભયજનનિં દુખાવહં, તણ્હાલતં બહુવિધાનુવત્તનિં;

    ‘‘Kadā nuhaṃ bhayajananiṃ dukhāvahaṃ, taṇhālataṃ bahuvidhānuvattaniṃ;

    પઞ્ઞામયં તિખિણમસિં ગહેત્વા, છેત્વા વસે તમ્પિ કદા ભવિસ્સતિ.

    Paññāmayaṃ tikhiṇamasiṃ gahetvā, chetvā vase tampi kadā bhavissati.

    ૧૦૯૮.

    1098.

    ‘‘કદા નુ પઞ્ઞામયમુગ્ગતેજં, સત્થં ઇસીનં સહસાદિયિત્વા;

    ‘‘Kadā nu paññāmayamuggatejaṃ, satthaṃ isīnaṃ sahasādiyitvā;

    મારં સસેનં સહસા ભઞ્જિસ્સં, સીહાસને તં નુ કદા ભવિસ્સતિ.

    Māraṃ sasenaṃ sahasā bhañjissaṃ, sīhāsane taṃ nu kadā bhavissati.

    ૧૦૯૯.

    1099.

    ‘‘કદા નુહં સબ્ભિ સમાગમેસુ, દિટ્ઠો ભવે ધમ્મગરૂહિ તાદિભિ;

    ‘‘Kadā nuhaṃ sabbhi samāgamesu, diṭṭho bhave dhammagarūhi tādibhi;

    યાથાવદસ્સીહિ જિતિન્દ્રિયેહિ, પધાનિયો તં નુ કદા ભવિસ્સતિ.

    Yāthāvadassīhi jitindriyehi, padhāniyo taṃ nu kadā bhavissati.

    ૧૧૦૦.

    1100.

    ‘‘કદા નુ મં તન્દિ ખુદા પિપાસા, વાતાતપા કીટસરીસપા વા;

    ‘‘Kadā nu maṃ tandi khudā pipāsā, vātātapā kīṭasarīsapā vā;

    ન બાધયિસ્સન્તિ ન તં ગિરિબ્બજે, અત્થત્થિયં તં નુ કદા ભવિસ્સતિ.

    Na bādhayissanti na taṃ giribbaje, atthatthiyaṃ taṃ nu kadā bhavissati.

    ૧૧૦૧.

    1101.

    ‘‘કદા નુ ખો યં વિદિતં મહેસિના, ચત્તારિ સચ્ચાનિ સુદુદ્દસાનિ;

    ‘‘Kadā nu kho yaṃ viditaṃ mahesinā, cattāri saccāni sududdasāni;

    સમાહિતત્તો સતિમા અગચ્છં, પઞ્ઞાય તં તં નુ કદા ભવિસ્સતિ.

    Samāhitatto satimā agacchaṃ, paññāya taṃ taṃ nu kadā bhavissati.

    ૧૧૦૨.

    1102.

    ‘‘કદા નુ રૂપે અમિતે ચ સદ્દે, ગન્ધે રસે ફુસિતબ્બે ચ ધમ્મે;

    ‘‘Kadā nu rūpe amite ca sadde, gandhe rase phusitabbe ca dhamme;

    આદિત્તતોહં સમથેહિ યુત્તો, પઞ્ઞાય દચ્છં તદિદં કદા મે.

    Ādittatohaṃ samathehi yutto, paññāya dacchaṃ tadidaṃ kadā me.

    ૧૧૦૩.

    1103.

    ‘‘કદા નુહં દુબ્બચનેન વુત્તો, તતો નિમિત્તં વિમનો ન હેસ્સં;

    ‘‘Kadā nuhaṃ dubbacanena vutto, tato nimittaṃ vimano na hessaṃ;

    અથો પસત્થોપિ તતો નિમિત્તં, તુટ્ઠો ન હેસ્સં તદિદં કદા મે.

    Atho pasatthopi tato nimittaṃ, tuṭṭho na hessaṃ tadidaṃ kadā me.

    ૧૧૦૪.

    1104.

    ‘‘કદા નુ કટ્ઠે ચ તિણે લતા ચ, ખન્ધે ઇમેહં અમિતે ચ ધમ્મે;

    ‘‘Kadā nu kaṭṭhe ca tiṇe latā ca, khandhe imehaṃ amite ca dhamme;

    અજ્ઝત્તિકાનેવ ચ બાહિરાનિ ચ, સમં તુલેય્યં તદિદં કદા મે.

    Ajjhattikāneva ca bāhirāni ca, samaṃ tuleyyaṃ tadidaṃ kadā me.

    ૧૧૦૫.

    1105.

    ‘‘કદા નુ મં પાવુસકાલમેઘો, નવેન તોયેન સચીવરં વને;

    ‘‘Kadā nu maṃ pāvusakālamegho, navena toyena sacīvaraṃ vane;

    ઇસિપ્પયાતમ્હિ પથે વજન્તં, ઓવસ્સતે તં નુ કદા ભવિસ્સતિ.

    Isippayātamhi pathe vajantaṃ, ovassate taṃ nu kadā bhavissati.

    ૧૧૦૬.

    1106.

    ‘‘કદા મયૂરસ્સ સિખણ્ડિનો વને, દિજસ્સ સુત્વા ગિરિગબ્ભરે રુતં;

    ‘‘Kadā mayūrassa sikhaṇḍino vane, dijassa sutvā girigabbhare rutaṃ;

    પચ્ચુટ્ઠહિત્વા અમતસ્સ પત્તિયા, સંચિન્તયે તં નુ કદા ભવિસ્સતિ.

    Paccuṭṭhahitvā amatassa pattiyā, saṃcintaye taṃ nu kadā bhavissati.

    ૧૧૦૭.

    1107.

    ‘‘કદા નુ ગઙ્ગં યમુનં સરસ્સતિં, પાતાલખિત્તં વળવામુખઞ્ચ;

    ‘‘Kadā nu gaṅgaṃ yamunaṃ sarassatiṃ, pātālakhittaṃ vaḷavāmukhañca;

    અસજ્જમાનો પતરેય્યમિદ્ધિયા, વિભિંસનં તં નુ કદા ભવિસ્સતિ.

    Asajjamāno patareyyamiddhiyā, vibhiṃsanaṃ taṃ nu kadā bhavissati.

    ૧૧૦૮.

    1108.

    ‘‘કદા નુ નાગોવ અસઙ્ગચારી, પદાલયે કામગુણેસુ છન્દં;

    ‘‘Kadā nu nāgova asaṅgacārī, padālaye kāmaguṇesu chandaṃ;

    નિબ્બજ્જયં સબ્બસુભં નિમિત્તં, ઝાને યુતો તં નુ કદા ભવિસ્સતિ.

    Nibbajjayaṃ sabbasubhaṃ nimittaṃ, jhāne yuto taṃ nu kadā bhavissati.

    ૧૧૦૯.

    1109.

    ‘‘કદા ઇણટ્ટોવ દલિદ્દકો નિધિં, આરાધયિત્વા ધનિકેહિ પીળિતો;

    ‘‘Kadā iṇaṭṭova daliddako nidhiṃ, ārādhayitvā dhanikehi pīḷito;

    તુટ્ઠો ભવિસ્સં અધિગમ્મ સાસનં, મહેસિનો તં નુ કદા ભવિસ્સતિ.

    Tuṭṭho bhavissaṃ adhigamma sāsanaṃ, mahesino taṃ nu kadā bhavissati.

    ૧૧૧૦.

    1110.

    ‘‘બહૂનિ વસ્સાનિ તયામ્હિ યાચિતો, અગારવાસેન અલં નુ તે ઇદં;

    ‘‘Bahūni vassāni tayāmhi yācito, agāravāsena alaṃ nu te idaṃ;

    તં દાનિ મં પબ્બજિતં સમાનં, કિંકારણા ચિત્ત તુવં ન યુઞ્જસિ.

    Taṃ dāni maṃ pabbajitaṃ samānaṃ, kiṃkāraṇā citta tuvaṃ na yuñjasi.

    ૧૧૧૧.

    1111.

    ‘‘નનુ અહં ચિત્ત તયામ્હિ યાચિતો, ગિરિબ્બજે ચિત્રછદા વિહઙ્ગમા;

    ‘‘Nanu ahaṃ citta tayāmhi yācito, giribbaje citrachadā vihaṅgamā;

    મહિન્દઘોસત્થનિતાભિગજ્જિનો, તે તં રમેસ્સન્તિ વનમ્હિ ઝાયિનં.

    Mahindaghosatthanitābhigajjino, te taṃ ramessanti vanamhi jhāyinaṃ.

    ૧૧૧૨.

    1112.

    ‘‘કુલમ્હિ મિત્તે ચ પિયે ચ ઞાતકે, ખિડ્ડારતિં કામગુણઞ્ચ લોકે;

    ‘‘Kulamhi mitte ca piye ca ñātake, khiḍḍāratiṃ kāmaguṇañca loke;

    સબ્બં પહાય ઇમમજ્ઝુપાગતો, અથોપિ ત્વં ચિત્ત ન મય્હ તુસ્સસિ.

    Sabbaṃ pahāya imamajjhupāgato, athopi tvaṃ citta na mayha tussasi.

    ૧૧૧૩.

    1113.

    ‘‘મમેવ એતં ન હિ ત્વં પરેસં, સન્નાહકાલે પરિદેવિતેન કિં;

    ‘‘Mameva etaṃ na hi tvaṃ paresaṃ, sannāhakāle paridevitena kiṃ;

    સબ્બં ઇદં ચલમિતિ પેક્ખમાનો, અભિનિક્ખમિં અમતપદં જિગીસં.

    Sabbaṃ idaṃ calamiti pekkhamāno, abhinikkhamiṃ amatapadaṃ jigīsaṃ.

    ૧૧૧૪.

    1114.

    ‘‘સુયુત્તવાદી દ્વિપદાનમુત્તમો, મહાભિસક્કો નરદમ્મસારથિ;

    ‘‘Suyuttavādī dvipadānamuttamo, mahābhisakko naradammasārathi;

    ચિત્તં ચલં મક્કટસન્નિભં ઇતિ, અવીતરાગેન સુદુન્નિવારયં.

    Cittaṃ calaṃ makkaṭasannibhaṃ iti, avītarāgena sudunnivārayaṃ.

    ૧૧૧૫.

    1115.

    ‘‘કામા હિ ચિત્રા મધુરા મનોરમા, અવિદ્દસૂ યત્થ સિતા પુથુજ્જના;

    ‘‘Kāmā hi citrā madhurā manoramā, aviddasū yattha sitā puthujjanā;

    તે દુક્ખમિચ્છન્તિ પુનબ્ભવેસિનો, ચિત્તેન નીતા નિરયે નિરાકતા.

    Te dukkhamicchanti punabbhavesino, cittena nītā niraye nirākatā.

    ૧૧૧૬.

    1116.

    ‘‘મયૂરકોઞ્ચાભિરુતમ્હિ કાનને, દીપીહિ બ્યગ્ઘેહિ પુરક્ખતો વસં;

    ‘‘Mayūrakoñcābhirutamhi kānane, dīpīhi byagghehi purakkhato vasaṃ;

    કાયે અપેક્ખં જહ મા વિરાધય, ઇતિસ્સુ મં ચિત્ત પુરે નિયુઞ્જસિ.

    Kāye apekkhaṃ jaha mā virādhaya, itissu maṃ citta pure niyuñjasi.

    ૧૧૧૭.

    1117.

    ‘‘ભાવેહિ ઝાનાનિ ચ ઇન્દ્રિયાનિ ચ, બલાનિ બોજ્ઝઙ્ગસમાધિભાવના;

    ‘‘Bhāvehi jhānāni ca indriyāni ca, balāni bojjhaṅgasamādhibhāvanā;

    તિસ્સો ચ વિજ્જા ફુસ બુદ્ધસાસને, ઇતિસ્સુ મં ચિત્ત પુરે નિયુઞ્જસિ.

    Tisso ca vijjā phusa buddhasāsane, itissu maṃ citta pure niyuñjasi.

    ૧૧૧૮.

    1118.

    ‘‘ભાવેહિ મગ્ગં અમતસ્સ પત્તિયા, નિય્યાનિકં સબ્બદુખક્ખયોગધં;

    ‘‘Bhāvehi maggaṃ amatassa pattiyā, niyyānikaṃ sabbadukhakkhayogadhaṃ;

    અટ્ઠઙ્ગિકં સબ્બકિલેસસોધનં, ઇતિસ્સુ મં ચિત્ત પુરે નિયુઞ્જસિ.

    Aṭṭhaṅgikaṃ sabbakilesasodhanaṃ, itissu maṃ citta pure niyuñjasi.

    ૧૧૧૯.

    1119.

    ‘‘દુક્ખન્તિ ખન્ધે પટિપસ્સ યોનિસો, યતો ચ દુક્ખં સમુદેતિ તં જહ;

    ‘‘Dukkhanti khandhe paṭipassa yoniso, yato ca dukkhaṃ samudeti taṃ jaha;

    ઇધેવ દુક્ખસ્સ કરોહિ અન્તં, ઇતિસ્સુ મં ચિત્ત પુરે નિયુઞ્જસિ.

    Idheva dukkhassa karohi antaṃ, itissu maṃ citta pure niyuñjasi.

    ૧૧૨૦.

    1120.

    ‘‘અનિચ્ચં દુક્ખન્તિ વિપસ્સ યોનિસો, સુઞ્ઞં અનત્તાતિ અઘં વધન્તિ ચ;

    ‘‘Aniccaṃ dukkhanti vipassa yoniso, suññaṃ anattāti aghaṃ vadhanti ca;

    મનોવિચારે ઉપરુન્ધ ચેતસો, ઇતિસ્સુ મં ચિત્ત પુરે નિયુઞ્જસિ.

    Manovicāre uparundha cetaso, itissu maṃ citta pure niyuñjasi.

    ૧૧૨૧.

    1121.

    ‘‘મુણ્ડો વિરૂપો અભિસાપમાગતો, કપાલહત્થોવ કુલેસુ ભિક્ખસુ;

    ‘‘Muṇḍo virūpo abhisāpamāgato, kapālahatthova kulesu bhikkhasu;

    યુઞ્જસ્સુ સત્થુવચને મહેસિનો, ઇતિસ્સુ મં ચિત્ત પુરે નિયુઞ્જસિ.

    Yuñjassu satthuvacane mahesino, itissu maṃ citta pure niyuñjasi.

    ૧૧૨૨.

    1122.

    ‘‘સુસંવુતત્તો વિસિખન્તરે ચરં, કુલેસુ કામેસુ અસઙ્ગમાનસો;

    ‘‘Susaṃvutatto visikhantare caraṃ, kulesu kāmesu asaṅgamānaso;

    ચન્દો યથા દોસિનપુણ્ણમાસિયા, ઇતિસ્સુ મં ચિત્ત પુરે નિયુઞ્જસિ.

    Cando yathā dosinapuṇṇamāsiyā, itissu maṃ citta pure niyuñjasi.

    ૧૧૨૩.

    1123.

    ‘‘આરઞ્ઞિકો હોહિ ચ પિણ્ડપાતિકો, સોસાનિકો હોહિ ચ પંસુકૂલિકો;

    ‘‘Āraññiko hohi ca piṇḍapātiko, sosāniko hohi ca paṃsukūliko;

    નેસજ્જિકો હોહિ સદા ધુતે રતો, ઇતિસ્સુ મં ચિત્ત પુરે નિયુઞ્જસિ.

    Nesajjiko hohi sadā dhute rato, itissu maṃ citta pure niyuñjasi.

    ૧૧૨૪.

    1124.

    ‘‘રોપેત્વ રુક્ખાનિ યથા ફલેસી, મૂલે તરું છેત્તુ તમેવ ઇચ્છસિ;

    ‘‘Ropetva rukkhāni yathā phalesī, mūle taruṃ chettu tameva icchasi;

    તથૂપમં ચિત્તમિદં કરોસિ, યં મં અનિચ્ચમ્હિ ચલે નિયુઞ્જસિ.

    Tathūpamaṃ cittamidaṃ karosi, yaṃ maṃ aniccamhi cale niyuñjasi.

    ૧૧૨૫.

    1125.

    ‘‘અરૂપ દૂરઙ્ગમ એકચારિ, ન તે કરિસ્સં વચનં ઇદાનિહં;

    ‘‘Arūpa dūraṅgama ekacāri, na te karissaṃ vacanaṃ idānihaṃ;

    દુક્ખા હિ કામા કટુકા મહબ્ભયા, નિબ્બાનમેવાભિમનો ચરિસ્સં.

    Dukkhā hi kāmā kaṭukā mahabbhayā, nibbānamevābhimano carissaṃ.

    ૧૧૨૬.

    1126.

    ‘‘નાહં અલક્ખ્યા અહિરિક્કતાય વા,

    ‘‘Nāhaṃ alakkhyā ahirikkatāya vā,

    ન ચિત્તહેતૂ ન ચ દૂરકન્તના;

    Na cittahetū na ca dūrakantanā;

    આજીવહેતૂ ચ અહં ન નિક્ખમિં,

    Ājīvahetū ca ahaṃ na nikkhamiṃ,

    કતો ચ તે ચિત્ત પટિસ્સવો મયા.

    Kato ca te citta paṭissavo mayā.

    ૧૧૨૭.

    1127.

    ‘‘અપ્પિચ્છતા સપ્પુરિસેહિ વણ્ણિતા, મક્ખપ્પહાનં વૂપસમો દુખસ્સ;

    ‘‘Appicchatā sappurisehi vaṇṇitā, makkhappahānaṃ vūpasamo dukhassa;

    ઇતિસ્સુ મં ચિત્ત તદા નિયુઞ્જસિ, ઇદાનિ ત્વં ગચ્છસિ પુબ્બચિણ્ણં.

    Itissu maṃ citta tadā niyuñjasi, idāni tvaṃ gacchasi pubbaciṇṇaṃ.

    ૧૧૨૮.

    1128.

    ‘‘તણ્હા અવિજ્જા ચ પિયાપિયઞ્ચ, સુભાનિ રૂપાનિ સુખા ચ વેદના;

    ‘‘Taṇhā avijjā ca piyāpiyañca, subhāni rūpāni sukhā ca vedanā;

    મનાપિયા કામગુણા ચ વન્તા, વન્તે અહં આવમિતું ન ઉસ્સહે.

    Manāpiyā kāmaguṇā ca vantā, vante ahaṃ āvamituṃ na ussahe.

    ૧૧૨૯.

    1129.

    ‘‘સબ્બત્થ તે ચિત્ત વચો કતં મયા, બહૂસુ જાતીસુ નમેસિ કોપિતો;

    ‘‘Sabbattha te citta vaco kataṃ mayā, bahūsu jātīsu namesi kopito;

    અજ્ઝત્તસમ્ભવો કતઞ્ઞુતાય તે, દુક્ખે ચિરં સંસરિતં તયા કતે.

    Ajjhattasambhavo kataññutāya te, dukkhe ciraṃ saṃsaritaṃ tayā kate.

    ૧૧૩૦.

    1130.

    ‘‘ત્વઞ્ઞેવ નો ચિત્ત કરોસિ બ્રાહ્મણો, ત્વં ખત્તિયો રાજદસી કરોસિ;

    ‘‘Tvaññeva no citta karosi brāhmaṇo, tvaṃ khattiyo rājadasī karosi;

    વેસ્સા ચ સુદ્દા ચ ભવામ એકદા, દેવત્તનં વાપિ તવેવ વાહસા.

    Vessā ca suddā ca bhavāma ekadā, devattanaṃ vāpi taveva vāhasā.

    ૧૧૩૧.

    1131.

    ‘‘તવેવ હેતૂ અસુરા ભવામસે, ત્વંમૂલકં નેરયિકા ભવામસે;

    ‘‘Taveva hetū asurā bhavāmase, tvaṃmūlakaṃ nerayikā bhavāmase;

    અથો તિરચ્છાનગતાપિ એકદા, પેતત્તનં વાપિ તવેવ વાહસા.

    Atho tiracchānagatāpi ekadā, petattanaṃ vāpi taveva vāhasā.

    ૧૧૩૨.

    1132.

    ‘‘નનુ દુબ્ભિસ્સસિ મં પુનપ્પુનં, મુહું મુહું ચારણિકંવ દસ્સયં;

    ‘‘Nanu dubbhissasi maṃ punappunaṃ, muhuṃ muhuṃ cāraṇikaṃva dassayaṃ;

    ઉમ્મત્તકેનેવ મયા પલોભસિ, કિઞ્ચાપિ તે ચિત્ત વિરાધિતં મયા.

    Ummattakeneva mayā palobhasi, kiñcāpi te citta virādhitaṃ mayā.

    ૧૧૩૩.

    1133.

    ‘‘ઇદં પુરે ચિત્તમચારિ ચારિકં, યેનિચ્છકં યત્થકામં યથાસુખં;

    ‘‘Idaṃ pure cittamacāri cārikaṃ, yenicchakaṃ yatthakāmaṃ yathāsukhaṃ;

    તદજ્જહં નિગ્ગહેસ્સામિ યોનિસો, હત્થિપ્પભિન્નં વિય અઙ્ગુસગ્ગહો.

    Tadajjahaṃ niggahessāmi yoniso, hatthippabhinnaṃ viya aṅgusaggaho.

    ૧૧૩૪.

    1134.

    ‘‘સત્થા ચ મે લોકમિમં અધિટ્ઠહિ, અનિચ્ચતો અદ્ધુવતો અસારતો;

    ‘‘Satthā ca me lokamimaṃ adhiṭṭhahi, aniccato addhuvato asārato;

    પક્ખન્દ મં ચિત્ત જિનસ્સ સાસને, તારેહિ ઓઘા મહતા સુદુત્તરા.

    Pakkhanda maṃ citta jinassa sāsane, tārehi oghā mahatā suduttarā.

    ૧૧૩૫.

    1135.

    ‘‘ન તે ઇદં ચિત્ત યથા પુરાણકં, નાહં અલં તુય્હ વસે નિવત્તિતું;

    ‘‘Na te idaṃ citta yathā purāṇakaṃ, nāhaṃ alaṃ tuyha vase nivattituṃ;

    મહેસિનો પબ્બજિતોમ્હિ સાસને, ન માદિસા હોન્તિ વિનાસધારિનો.

    Mahesino pabbajitomhi sāsane, na mādisā honti vināsadhārino.

    ૧૧૩૬.

    1136.

    ‘‘નગા સમુદ્દા સરિતા વસુન્ધરા, દિસા ચતસ્સો વિદિસા અધો દિવા;

    ‘‘Nagā samuddā saritā vasundharā, disā catasso vidisā adho divā;

    સબ્બે અનિચ્ચા તિભવા ઉપદ્દુતા, કુહિં ગતો ચિત્ત સુખં રમિસ્સસિ.

    Sabbe aniccā tibhavā upaddutā, kuhiṃ gato citta sukhaṃ ramissasi.

    ૧૧૩૭.

    1137.

    ‘‘ધિતિપ્પરં કિં મમ ચિત્ત કાહિસિ, ન તે અલં ચિત્ત વસાનુવત્તકો;

    ‘‘Dhitipparaṃ kiṃ mama citta kāhisi, na te alaṃ citta vasānuvattako;

    ન જાતુ ભસ્તં ઉભતોમુખં છુપે, ધિરત્થુ પૂરં નવસોતસન્દનિં.

    Na jātu bhastaṃ ubhatomukhaṃ chupe, dhiratthu pūraṃ navasotasandaniṃ.

    ૧૧૩૮.

    1138.

    ‘‘વરાહએણેય્યવિગાળ્હસેવિતે, પબ્ભારકુટ્ટે પકતેવ સુન્દરે;

    ‘‘Varāhaeṇeyyavigāḷhasevite, pabbhārakuṭṭe pakateva sundare;

    નવમ્બુના પાવુસસિત્તકાનને, તહિં ગુહાગેહગતો રમિસ્સસિ.

    Navambunā pāvusasittakānane, tahiṃ guhāgehagato ramissasi.

    ૧૧૩૯.

    1139.

    ‘‘સુનીલગીવા સુસિખા સુપેખુના, સુચિત્તપત્તચ્છદના વિહઙ્ગમા;

    ‘‘Sunīlagīvā susikhā supekhunā, sucittapattacchadanā vihaṅgamā;

    સુમઞ્જુઘોસત્થનિતાભિગજ્જિનો, તે તં રમેસ્સન્તિ વનમ્હિ ઝાયિનં.

    Sumañjughosatthanitābhigajjino, te taṃ ramessanti vanamhi jhāyinaṃ.

    ૧૧૪૦.

    1140.

    ‘‘વુટ્ઠમ્હિ દેવે ચતુરઙ્ગુલે તિણે, સંપુપ્ફિતે મેઘનિભમ્હિ કાનને;

    ‘‘Vuṭṭhamhi deve caturaṅgule tiṇe, saṃpupphite meghanibhamhi kānane;

    નગન્તરે વિટપિસમો સયિસ્સં, તં મે મુદૂ હેહિતિ તૂલસન્નિભં.

    Nagantare viṭapisamo sayissaṃ, taṃ me mudū hehiti tūlasannibhaṃ.

    ૧૧૪૧.

    1141.

    ‘‘તથા તુ કસ્સામિ યથાપિ ઇસ્સરો, યં લબ્ભતિ તેનપિ હોતુ મે અલં;

    ‘‘Tathā tu kassāmi yathāpi issaro, yaṃ labbhati tenapi hotu me alaṃ;

    ન તાહં કસ્સામિ યથા અતન્દિતો, બિળારભસ્તંવ યથા સુમદ્દિતં.

    Na tāhaṃ kassāmi yathā atandito, biḷārabhastaṃva yathā sumadditaṃ.

    ૧૧૪૨.

    1142.

    ‘‘તથા તુ કસ્સામિ યથાપિ ઇસ્સરો, યં લબ્ભતિ તેનપિ હોતુ મે અલં;

    ‘‘Tathā tu kassāmi yathāpi issaro, yaṃ labbhati tenapi hotu me alaṃ;

    વિરિયેન તં મય્હ વસાનયિસ્સં, ગજંવ મત્તં કુસલઙ્કુસગ્ગહો.

    Viriyena taṃ mayha vasānayissaṃ, gajaṃva mattaṃ kusalaṅkusaggaho.

    ૧૧૪૩.

    1143.

    ‘‘તયા સુદન્તેન અવટ્ઠિતેન હિ, હયેન યોગ્ગાચરિયોવ ઉજ્જુના;

    ‘‘Tayā sudantena avaṭṭhitena hi, hayena yoggācariyova ujjunā;

    પહોમિ મગ્ગં પટિપજ્જિતું સિવં, ચિત્તાનુરક્ખીહિ સદા નિસેવિતં.

    Pahomi maggaṃ paṭipajjituṃ sivaṃ, cittānurakkhīhi sadā nisevitaṃ.

    ૧૧૪૪.

    1144.

    ‘‘આરમ્મણે તં બલસા નિબન્ધિસં, નાગંવ થમ્ભમ્હિ દળ્હાય રજ્જુયા;

    ‘‘Ārammaṇe taṃ balasā nibandhisaṃ, nāgaṃva thambhamhi daḷhāya rajjuyā;

    તં મે સુગુત્તં સતિયા સુભાવિતં, અનિસ્સિતં સબ્બભવેસુ હેહિસિ.

    Taṃ me suguttaṃ satiyā subhāvitaṃ, anissitaṃ sabbabhavesu hehisi.

    ૧૧૪૫.

    1145.

    ‘‘પઞ્ઞાય છેત્વા વિપથાનુસારિનં, યોગેન નિગ્ગય્હ પથે નિવેસિય;

    ‘‘Paññāya chetvā vipathānusārinaṃ, yogena niggayha pathe nivesiya;

    દિસ્વા સમુદયં વિભવઞ્ચ સમ્ભવં, દાયાદકો હેહિસિ અગ્ગવાદિનો.

    Disvā samudayaṃ vibhavañca sambhavaṃ, dāyādako hehisi aggavādino.

    ૧૧૪૬.

    1146.

    ‘‘ચતુબ્બિપલ્લાસવસં અધિટ્ઠિતં, ગામણ્ડલંવ પરિનેસિ ચિત્ત મં;

    ‘‘Catubbipallāsavasaṃ adhiṭṭhitaṃ, gāmaṇḍalaṃva parinesi citta maṃ;

    નનુ સંયોજનબન્ધનચ્છિદં, સંસેવસે કારુણિકં મહામુનિં.

    Nanu saṃyojanabandhanacchidaṃ, saṃsevase kāruṇikaṃ mahāmuniṃ.

    ૧૧૪૭.

    1147.

    ‘‘મિગો યથા સેરિ સુચિત્તકાનને, રમ્મં ગિરિં પાવુસઅબ્ભમાલિનિં;

    ‘‘Migo yathā seri sucittakānane, rammaṃ giriṃ pāvusaabbhamāliniṃ;

    અનાકુલે તત્થ નગે રમિસ્સં, અસંસયં ચિત્ત પરા ભવિસ્સસિ.

    Anākule tattha nage ramissaṃ, asaṃsayaṃ citta parā bhavissasi.

    ૧૧૪૮.

    1148.

    ‘‘યે તુય્હ છન્દેન વસેન વત્તિનો,

    ‘‘Ye tuyha chandena vasena vattino,

    નરા ચ નારી ચ અનુભોન્તિ યં સુખં;

    Narā ca nārī ca anubhonti yaṃ sukhaṃ;

    અવિદ્દસૂ મારવસાનુવત્તિનો,

    Aviddasū māravasānuvattino,

    ભવાભિનન્દી તવ ચિત્ત સાવકા’’તિ.

    Bhavābhinandī tava citta sāvakā’’ti.

    તત્થ કદા નુહન્તિ કદા નુ અહં. પબ્બતકન્દરાસૂતિ પબ્બતેસુ ચ કન્દરેસુ ચ, પબ્બતસ્સ વા કન્દરાસુ. એકાકિયોતિ એકકો. અદ્દુતિયોતિ નિત્તણ્હો. તણ્હા હિ પુરિસસ્સ દુતિયા નામ. વિહસ્સન્તિ વિહરિસ્સામિ. અનિચ્ચતો સબ્બભવં વિપસ્સન્તિ કામભવાદિભેદં સબ્બમ્પિ ભવં ‘‘હુત્વા અભાવટ્ઠેન અનિચ્ચ’’ન્તિ વિપસ્સન્તો કદા નુ વિહરિસ્સન્તિ યોજના. નિદસ્સનમત્તઞ્ચેતં, ‘‘યદનિચ્ચં તં દુક્ખં, યં દુક્ખં તદનત્તા’’તિ વચનતો (સં॰ નિ॰ ૩.૧૫) ઇતરમ્પિ લક્ખણદ્વયં વુત્તમેવાતિ દટ્ઠબ્બં. તં મે ઇદં તં નુ કદા ભવિસ્સતીતિ તં ઇદં મે પરિવિતક્કિતં કદા નુ ભવિસ્સતિ, કદા નુ ખો મત્થકં પાપુણિસ્સતીતિ અત્થો. તં નૂતિ ચેત્થ ન્તિ નિપાતમત્તં. અયઞ્હેત્થ સઙ્ખેપત્થો – કદા નુ ખો અહં મહાગજો વિય સઙ્ખલિકબન્ધનં, ગિહિબન્ધનં છિન્દિત્વા પબ્બજિત્વા કાયવિવેકં પરિબ્રૂહયન્તો એકાકી પબ્બતકન્દરાસુ અદુતિયો સબ્બત્થ નિરપેક્ખો સબ્બસઙ્ખારગતં અનિચ્ચાદિતો વિપસ્સન્તો વિહરિસ્સામીતિ.

    Tattha kadā nuhanti kadā nu ahaṃ. Pabbatakandarāsūti pabbatesu ca kandaresu ca, pabbatassa vā kandarāsu. Ekākiyoti ekako. Addutiyoti nittaṇho. Taṇhā hi purisassa dutiyā nāma. Vihassanti viharissāmi. Aniccato sabbabhavaṃ vipassanti kāmabhavādibhedaṃ sabbampi bhavaṃ ‘‘hutvā abhāvaṭṭhena anicca’’nti vipassanto kadā nu viharissanti yojanā. Nidassanamattañcetaṃ, ‘‘yadaniccaṃ taṃ dukkhaṃ, yaṃ dukkhaṃ tadanattā’’ti vacanato (saṃ. ni. 3.15) itarampi lakkhaṇadvayaṃ vuttamevāti daṭṭhabbaṃ. Taṃ me idaṃ taṃ nu kadā bhavissatīti taṃ idaṃ me parivitakkitaṃ kadā nu bhavissati, kadā nu kho matthakaṃ pāpuṇissatīti attho. Taṃ nūti cettha tanti nipātamattaṃ. Ayañhettha saṅkhepattho – kadā nu kho ahaṃ mahāgajo viya saṅkhalikabandhanaṃ, gihibandhanaṃ chinditvā pabbajitvā kāyavivekaṃ paribrūhayanto ekākī pabbatakandarāsu adutiyo sabbattha nirapekkho sabbasaṅkhāragataṃ aniccādito vipassanto viharissāmīti.

    ભિન્નપટન્ધરોતિ ભિન્નવત્થધરો, ગાથાસુખત્થં નકારાગમં કત્વા વુત્તં. સત્થકચ્છિન્નઅગ્ઘફસ્સવણ્ણભિન્નં પટચીવરં ધારેન્તોતિ અત્થો. મુનીતિ પબ્બજિતો. અમમોતિ કુલે વા ગણે વા મમત્તાભાવેન અમમો. કત્થચિપિ આરમ્મણે આસીસનાય અભાવેન નિરાસો. હન્ત્વા સુખી પવનગતો વિહસ્સન્તિ રાગાદિકે કિલેસે અરિયમગ્ગેન સમુચ્છિન્દિત્વા મગ્ગસુખેન ફલસુખેન સુખી મહાવનગતો કદા નુ ખો અહં વિહરિસ્સામિ.

    Bhinnapaṭandharoti bhinnavatthadharo, gāthāsukhatthaṃ nakārāgamaṃ katvā vuttaṃ. Satthakacchinnaagghaphassavaṇṇabhinnaṃ paṭacīvaraṃ dhārentoti attho. Munīti pabbajito. Amamoti kule vā gaṇe vā mamattābhāvena amamo. Katthacipi ārammaṇe āsīsanāya abhāvena nirāso. Hantvā sukhī pavanagato vihassanti rāgādike kilese ariyamaggena samucchinditvā maggasukhena phalasukhena sukhī mahāvanagato kadā nu kho ahaṃ viharissāmi.

    વધરોગનીળન્તિ મરણસ્સ ચ રોગસ્સ ચ કુલાવકભૂતં. કાયં ઇમન્તિ ઇમં ખન્ધપઞ્ચકસઙ્ખાતં કાયં. ખન્ધપઞ્ચકોપિ હિ ‘‘અવિજ્જાગતસ્સ, ભિક્ખવે, પુરિસપુગ્ગલસ્સ તણ્હાનુગતસ્સ અયમેવ કાયો બહિદ્ધા નામરૂપ’’ન્તિઆદીસુ કાયો વુચ્ચતિ. મચ્ચુજરાયુપદ્દુતન્તિ મરણેન ચેવ જરાય ચ પીળિતં, વિપસ્સમાનો અહં ભયહેતુપહાનેન વીતભયો, તં નુ કદા ભવિસ્સતીતિ અત્થો.

    Vadharoganīḷanti maraṇassa ca rogassa ca kulāvakabhūtaṃ. Kāyaṃ imanti imaṃ khandhapañcakasaṅkhātaṃ kāyaṃ. Khandhapañcakopi hi ‘‘avijjāgatassa, bhikkhave, purisapuggalassa taṇhānugatassa ayameva kāyo bahiddhā nāmarūpa’’ntiādīsu kāyo vuccati. Maccujarāyupaddutanti maraṇena ceva jarāya ca pīḷitaṃ, vipassamāno ahaṃ bhayahetupahānena vītabhayo, taṃ nu kadā bhavissatīti attho.

    ભયજનનિન્તિ પઞ્ચવીસતિયા મહાભયાનં ઉપ્પાદકારણભૂતં કાયિકસ્સ ચ ચેતસિકસ્સ ચ સકલસ્સપિ વટ્ટદુક્ખસ્સ આવહનતો દુખાવહં. તણ્હાલતં બહુવિધાનુવત્તનિન્તિ બહુવિધઞ્ચ આરમ્મણં ભવમેવ વા અનુવત્તતિ સન્તનોતીતિ બહુવિધાનુવત્તનિં, તણ્હાસઙ્ખાતલતં. પઞ્ઞામયન્તિ મગ્ગપઞ્ઞામયં સુનિસિતં અસિખગ્ગં વીરિયપગ્ગહિતેન સદ્ધાહત્થેન ગહેત્વા સમુચ્છિન્દિત્વા ‘‘કદા નુહં વસે’’તિ યં પરિવિતક્કિતં, તમ્પિ કદા ભવિસ્સતીતિ યોજના.

    Bhayajananinti pañcavīsatiyā mahābhayānaṃ uppādakāraṇabhūtaṃ kāyikassa ca cetasikassa ca sakalassapi vaṭṭadukkhassa āvahanato dukhāvahaṃ. Taṇhālataṃ bahuvidhānuvattaninti bahuvidhañca ārammaṇaṃ bhavameva vā anuvattati santanotīti bahuvidhānuvattaniṃ, taṇhāsaṅkhātalataṃ. Paññāmayanti maggapaññāmayaṃ sunisitaṃ asikhaggaṃ vīriyapaggahitena saddhāhatthena gahetvā samucchinditvā ‘‘kadā nuhaṃ vase’’ti yaṃ parivitakkitaṃ, tampi kadā bhavissatīti yojanā.

    ઉગ્ગતેજન્તિ સમથવિપસ્સનાવસેન નિસિતતાય તિક્ખતેજં. સત્થં ઇસીનન્તિ બુદ્ધપચ્ચેકબુદ્ધઅરિયસાવકઇસીનં સત્થભૂતં . મારં સસેનં સહસા ભઞ્જિસ્સન્તિ કિલેસસેનાય સસેનં અભિસઙ્ખારાદિમારં સહસા સીઘમેવ ભઞ્જિસ્સામિ. સીહાસનેતિ થિરાસને, અપરાજિતપલ્લઙ્કેતિ અત્થો.

    Uggatejanti samathavipassanāvasena nisitatāya tikkhatejaṃ. Satthaṃ isīnanti buddhapaccekabuddhaariyasāvakaisīnaṃ satthabhūtaṃ . Māraṃ sasenaṃ sahasā bhañjissanti kilesasenāya sasenaṃ abhisaṅkhārādimāraṃ sahasā sīghameva bhañjissāmi. Sīhāsaneti thirāsane, aparājitapallaṅketi attho.

    સબ્ભિ સમાગમેસુ દિટ્ઠો ભવેતિ ધમ્મગારવયુત્તતાય ધમ્મગરૂહિ તાદિલક્ખણપ્પત્તિયા તાદીહિ અવિપરીતદસ્સિતાય યાથાવદસ્સીહિ અરિયમગ્ગેનેવ પાપજિતિન્દ્રિયતાય જિતિન્દ્રિયેહિ બુદ્ધાદીહિ સાધૂહિ સમાગમેસુ ‘‘કદા નુ અહં પધાનિયોતિ દિટ્ઠો ભવેય્ય’’ન્તિ યં મે પરિવિતક્કિતં, તં નુ કદા ભવિસ્સતીતિ યોજના. ઇમિના નયેન સબ્બત્થ પદયોજના વેદિતબ્બા, પદત્થમત્તમેવ વણ્ણયિસ્સામ.

    Sabbhi samāgamesu diṭṭho bhaveti dhammagāravayuttatāya dhammagarūhi tādilakkhaṇappattiyā tādīhi aviparītadassitāya yāthāvadassīhi ariyamaggeneva pāpajitindriyatāya jitindriyehi buddhādīhi sādhūhi samāgamesu ‘‘kadā nu ahaṃ padhāniyoti diṭṭho bhaveyya’’nti yaṃ me parivitakkitaṃ, taṃ nu kadā bhavissatīti yojanā. Iminā nayena sabbattha padayojanā veditabbā, padatthamattameva vaṇṇayissāma.

    તન્દીતિ આલસિયં. ખુદાતિ જિઘચ્છા. કીટસરીસપાતિ કીટઞ્ચેવ સરીસપા ચ. ન બાધયિસ્સન્તીતિ મં ન બ્યાધયિસ્સન્તિ સુખદુક્ખસોમનસ્સદોમનસ્સાનં ઝાનેહિ પટિબાહિતત્તાતિ અધિપ્પાયો. ગિરિબ્બજેતિ પબ્બતકન્દરાય. અત્થત્થિયન્તિ સદત્થસઙ્ખાતેન અત્થેન અત્થિકં.

    Tandīti ālasiyaṃ. Khudāti jighacchā. Kīṭasarīsapāti kīṭañceva sarīsapā ca. Na bādhayissantīti maṃ na byādhayissanti sukhadukkhasomanassadomanassānaṃ jhānehi paṭibāhitattāti adhippāyo. Giribbajeti pabbatakandarāya. Atthatthiyanti sadatthasaṅkhātena atthena atthikaṃ.

    યં વિદિતં મહેસિનાતિ યં ચતુસચ્ચં મહેસિના સમ્માસમ્બુદ્ધેન સયમ્ભૂઞાણેન ઞાતં પટિવિદ્ધં, તાનિ ચત્તારિ સચ્ચાનિ અનુપચિતકુસલસમ્ભારેહિ સુટ્ઠુ દુદ્દસાનિ મગ્ગસમાધિના સમાહિતત્તો, સમ્માસતિયા સતિમા, અરિયમગ્ગપઞ્ઞાય અહં અગચ્છં પટિવિજ્ઝિસ્સં અધિગમિસ્સન્તિ અત્થો.

    Yaṃ viditaṃ mahesināti yaṃ catusaccaṃ mahesinā sammāsambuddhena sayambhūñāṇena ñātaṃ paṭividdhaṃ, tāni cattāri saccāni anupacitakusalasambhārehi suṭṭhu duddasāni maggasamādhinā samāhitatto, sammāsatiyā satimā, ariyamaggapaññāya ahaṃ agacchaṃ paṭivijjhissaṃ adhigamissanti attho.

    રૂપેતિ ચક્ખુવિઞ્ઞેય્યરૂપે. અમિતેતિ ઞાણેન અમિતે, અપરિચ્છિન્ને અપરિઞ્ઞાતેતિ અત્થો. ફુસિતબ્બેતિ, ફોટ્ઠબ્બે. ધમ્મેતિ મનોવિઞ્ઞેય્યધમ્મે. અમિતેતિ વા અપરિમાણે નીલાદિવસેન અનેકભેદભિન્ને રૂપે ભેરિસદ્દાદિવસેન, મૂલરસાદિવસેન, કક્ખળમુદુતાદિવસેન, સુખદુક્ખાદિવસેન ચ, અનેકભેદસદ્દાદિકે ચાતિ અત્થો. આદિત્તતોતિ એકાદસહિ અગ્ગીહિ આદિત્તભાવતો. સમથેહિ યુત્તોતિ ઝાનવિપસ્સનામગ્ગસમાધીહિ સમન્નાગતો. પઞ્ઞાય દચ્છન્તિ વિપસ્સનાપઞ્ઞાસહિતાય મગ્ગપઞ્ઞાય દક્ખિસ્સં.

    Rūpeti cakkhuviññeyyarūpe. Amiteti ñāṇena amite, aparicchinne apariññāteti attho. Phusitabbeti, phoṭṭhabbe. Dhammeti manoviññeyyadhamme. Amiteti vā aparimāṇe nīlādivasena anekabhedabhinne rūpe bherisaddādivasena, mūlarasādivasena, kakkhaḷamudutādivasena, sukhadukkhādivasena ca, anekabhedasaddādike cāti attho. Ādittatoti ekādasahi aggīhi ādittabhāvato. Samathehi yuttoti jhānavipassanāmaggasamādhīhi samannāgato. Paññāya dacchanti vipassanāpaññāsahitāya maggapaññāya dakkhissaṃ.

    દુબ્બચનેન વુત્તોતિ દુરુત્તવચનેન ઘટ્ટિતો. તતો નિમિત્તન્તિ ફરુસવાચાહેતુ. વિમનો ન હેસ્સન્તિ દોમનસ્સિતો ન ભવેય્યં. અથોતિ અથ. પસત્થોતિ કેનચિ પસંસિતો.

    Dubbacanena vuttoti duruttavacanena ghaṭṭito. Tato nimittanti pharusavācāhetu. Vimano na hessanti domanassito na bhaveyyaṃ. Athoti atha. Pasatthoti kenaci pasaṃsito.

    કટ્ઠેતિ દારુક્ખન્ધે. તિણેતિ તિણાનં ખન્ધે. ઇમેતિ ઇમે મમ સન્તતિપરિયાપન્ને પઞ્ચ ખન્ધે . અમિતે ચ ધમ્મેતિ તતો અઞ્ઞેન ઇન્દ્રિયક્ખન્ધેન અમિતે રૂપધમ્મે. તેનાહ – ‘‘અજ્ઝત્તિકાનેવ ચ બાહિરાનિ ચા’’તિ. સમં તુલેય્યન્તિ અનિચ્ચાદિવસેન ચેવ અસારાદિઉપમાવસેન ચ સબ્બં સમમેવ કત્વા તીરેય્યં.

    Kaṭṭheti dārukkhandhe. Tiṇeti tiṇānaṃ khandhe. Imeti ime mama santatipariyāpanne pañca khandhe . Amite ca dhammeti tato aññena indriyakkhandhena amite rūpadhamme. Tenāha – ‘‘ajjhattikāneva ca bāhirāni cā’’ti. Samaṃ tuleyyanti aniccādivasena ceva asārādiupamāvasena ca sabbaṃ samameva katvā tīreyyaṃ.

    ઇસિપ્પયાતમ્હિ પથે વજન્તન્તિ બુદ્ધાદીહિ મહેસીહિ સમ્મદેવ પયાતે સમથવિપસ્સનામગ્ગે વજન્તં પટિપજ્જન્તં. પાવુસસમયે કાલમેઘો નવેન તોયેન વસ્સોદકેન સચીવરં પવને કદા નુ ઓવસ્સતિ, તેમેતીતિ અત્તનો અબ્ભોકાસિકભાવપરિવિતક્કિતં દસ્સેતિ.

    Isippayātamhipathe vajantanti buddhādīhi mahesīhi sammadeva payāte samathavipassanāmagge vajantaṃ paṭipajjantaṃ. Pāvusasamaye kālamegho navena toyena vassodakena sacīvaraṃ pavane kadā nu ovassati, temetīti attano abbhokāsikabhāvaparivitakkitaṃ dasseti.

    મયૂરસ્સ સિખણ્ડિનો વને દિજસ્સાતિ માતુકુચ્છિતો અણ્ડકોસતો ચાતિ દ્વિક્ખત્તું જાયનવસેન દિજસ્સ, સિખાસમ્ભવેન સિખણ્ડિનો ચ મયૂરસ્સ વને કદા પન ગિરિગબ્ભરે રુતં કેકારવં સુત્વા વેલં સલ્લક્ખિત્વા સયનતો વુટ્ઠહિત્વા અમતસ્સ પત્તિયા નિબ્બાનાધિગમાય. સંચિન્તયેતિ વુચ્ચમાને ભવે અનિચ્ચાદિતો મનસિ કરેય્યં વિપસ્સેય્યન્તિ અત્થો.

    Mayūrassa sikhaṇḍino vane dijassāti mātukucchito aṇḍakosato cāti dvikkhattuṃ jāyanavasena dijassa, sikhāsambhavena sikhaṇḍino ca mayūrassa vane kadā pana girigabbhare rutaṃ kekāravaṃ sutvā velaṃ sallakkhitvā sayanato vuṭṭhahitvā amatassa pattiyā nibbānādhigamāya. Saṃcintayeti vuccamāne bhave aniccādito manasi kareyyaṃ vipasseyyanti attho.
