Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā |
૨૦. તમાલપુપ્ફિયવગ્ગો
20. Tamālapupphiyavaggo
૧-૧૦. તમાલપુપ્ફિયત્થેરઅપદાનાદિવણ્ણના
1-10. Tamālapupphiyattheraapadānādivaṇṇanā
વીસતિમે વગ્ગે પઠમત્થેરાપદાનં ઉત્તાનમેવ.
Vīsatime vagge paṭhamattherāpadānaṃ uttānameva.
૬. દુતિયત્થેરાપદાને યં દાયવાસિકો ઇસીતિ ઇસિપબ્બજ્જં પબ્બજિત્વા વને વસનભાવેન દાયવાસિકો ઇસીતિ સઙ્ખં ગતો, અત્તનો અનુકમ્પાય તં વનં ઉપગતસ્સ સિદ્ધત્થસ્સ સત્થુનો વસનમણ્ડપચ્છાદનત્થાય યં તિણં, તં લાયતિ છિન્દતીતિ અત્થો. દબ્બછદનં કત્વા અનેકેહિ ખુદ્દકદણ્ડકેહિ મણ્ડપં કત્વા તં તિણેન છાદેત્વા સિદ્ધત્થસ્સ ભગવતો અહં અદાસિં પૂજેસિન્તિ અત્થો.
6. Dutiyattherāpadāne yaṃ dāyavāsiko isīti isipabbajjaṃ pabbajitvā vane vasanabhāvena dāyavāsiko isīti saṅkhaṃ gato, attano anukampāya taṃ vanaṃ upagatassa siddhatthassa satthuno vasanamaṇḍapacchādanatthāya yaṃ tiṇaṃ, taṃ lāyati chindatīti attho. Dabbachadanaṃ katvā anekehi khuddakadaṇḍakehi maṇḍapaṃ katvā taṃ tiṇena chādetvā siddhatthassa bhagavato ahaṃ adāsiṃ pūjesinti attho.
૮. સત્તાહં ધારયું તત્થાતિ તં મણ્ડપં તત્થ ઠિતા દેવમનુસ્સા સત્તાહં નિરોધસમાપત્તિં સમાપજ્જિત્વા નિસિન્નસ્સ સત્થુનો ધારયું ધારેસુન્તિ અત્થો. સેસં ઉત્તાનત્થમેવાતિ.
8.Sattāhaṃ dhārayuṃ tatthāti taṃ maṇḍapaṃ tattha ṭhitā devamanussā sattāhaṃ nirodhasamāpattiṃ samāpajjitvā nisinnassa satthuno dhārayuṃ dhāresunti attho. Sesaṃ uttānatthamevāti.
તતિયત્થેરસ્સ અપદાને ખણ્ડફુલ્લિયત્થેરોતિ એત્થ ખણ્ડન્તિ કટ્ઠાનં જિણ્ણત્તા છિન્નભિન્નટ્ઠાનં, ફુલ્લન્તિ કટ્ઠાનં જિણ્ણટ્ઠાને કણ્ણકિતમહિચ્છત્તકાદિપુપ્ફનં, ખણ્ડઞ્ચ ફુલ્લઞ્ચ ખણ્ડફુલ્લાનિ, ખણ્ડફુલ્લાનં પટિસઙ્ખરણં પુનપ્પુનં થિરકરણન્તિ ખણ્ડફુલ્લપટિસઙ્ખરણં. ઇમસ્સ પન થેરસ્સ સમ્ભારપૂરણકાલે ફુસ્સસ્સ ભગવતો ચેતિયે છિન્નભિન્નટ્ઠાને સુધાપિણ્ડં મક્ખેત્વા થિરકરણં ખણ્ડફુલ્લપટિસઙ્ખરણં નામ. તસ્મા સો ખણ્ડફુલ્લિયો થેરોતિ પાકટો અહોસિ. તતિયં.
Tatiyattherassa apadāne khaṇḍaphulliyattheroti ettha khaṇḍanti kaṭṭhānaṃ jiṇṇattā chinnabhinnaṭṭhānaṃ, phullanti kaṭṭhānaṃ jiṇṇaṭṭhāne kaṇṇakitamahicchattakādipupphanaṃ, khaṇḍañca phullañca khaṇḍaphullāni, khaṇḍaphullānaṃ paṭisaṅkharaṇaṃ punappunaṃ thirakaraṇanti khaṇḍaphullapaṭisaṅkharaṇaṃ. Imassa pana therassa sambhārapūraṇakāle phussassa bhagavato cetiye chinnabhinnaṭṭhāne sudhāpiṇḍaṃ makkhetvā thirakaraṇaṃ khaṇḍaphullapaṭisaṅkharaṇaṃ nāma. Tasmā so khaṇḍaphulliyo theroti pākaṭo ahosi. Tatiyaṃ.
૧૭. ચતુત્થત્થેરસ્સાપદાને રઞ્ઞો બદ્ધચરો અહન્તિ રઞ્ઞો પરિચારકો કમ્મકારકો અહોસિન્તિ અત્થો.
17. Catutthattherassāpadāne rañño baddhacaro ahanti rañño paricārako kammakārako ahosinti attho.
૧૯. જલજુત્તમનામિનોતિ જલે ઉદકે જાતં જલજં, કિં તં પદુમં, પદુમેન સમાનનામત્તા પદુમુત્તરસ્સ ભગવતોતિ અત્થો. ઉત્તમપદુમનામસ્સ ભગવતોતિ વા અત્થો. ચતુત્થં.
19.Jalajuttamanāminoti jale udake jātaṃ jalajaṃ, kiṃ taṃ padumaṃ, padumena samānanāmattā padumuttarassa bhagavatoti attho. Uttamapadumanāmassa bhagavatoti vā attho. Catutthaṃ.
પઞ્ચમં ઉત્તાનત્થમેવ.
Pañcamaṃ uttānatthameva.
૨૮. છટ્ઠે નગરે દ્વારવતિયાતિ મહાદ્વારવાતપાનકવાટફલકાહિ વતિપાકારટ્ટાલગોપુરકદ્દમોદકપરિખાહિ ચ સમ્પન્નં નગરન્તિ દ્વારવતીનગરં, દ્વારં વતિઞ્ચ પધાનં કત્વા નગરસ્સ ઉપલક્ખિતત્તા ‘‘દ્વારવતી નગર’’ન્તિ વોહરન્તીતિ નગરે દ્વારવતિયાતિ વુત્તં. માલાવચ્છો પુપ્ફારામો મમ અહોસીતિ અત્થો.
28. Chaṭṭhe nagare dvāravatiyāti mahādvāravātapānakavāṭaphalakāhi vatipākāraṭṭālagopurakaddamodakaparikhāhi ca sampannaṃ nagaranti dvāravatīnagaraṃ, dvāraṃ vatiñca padhānaṃ katvā nagarassa upalakkhitattā ‘‘dvāravatī nagara’’nti voharantīti nagare dvāravatiyāti vuttaṃ. Mālāvaccho pupphārāmo mama ahosīti attho.
૩૧. તે કિસલયાતિ તે અસોકપલ્લવા. છટ્ઠં.
31.Te kisalayāti te asokapallavā. Chaṭṭhaṃ.
સત્તમટ્ઠમનવમાનિ ઉત્તાનત્થાનેવ. દસમેપિ અપુબ્બં નત્થીતિ.
Sattamaṭṭhamanavamāni uttānatthāneva. Dasamepi apubbaṃ natthīti.
વીસતિમવણ્ણના સમત્તા.
Vīsatimavaṇṇanā samattā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi
૨. તિણસન્થારકત્થેરઅપદાનં • 2. Tiṇasanthārakattheraapadānaṃ
૪. અસોકપૂજકત્થેરઅપદાનં • 4. Asokapūjakattheraapadānaṃ
૬. કિસલયપૂજકત્થેરઅપદાનં • 6. Kisalayapūjakattheraapadānaṃ