Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi |
૨. તમ્બપુપ્ફિયત્થેરઅપદાનં
2. Tambapupphiyattheraapadānaṃ
૭.
7.
‘‘પરકમ્માયને યુત્તો, અપરાધં અકાસહં;
‘‘Parakammāyane yutto, aparādhaṃ akāsahaṃ;
વનન્તં અભિધાવિસ્સં, ભયવેરસમપ્પિતો.
Vanantaṃ abhidhāvissaṃ, bhayaverasamappito.
૮.
8.
‘‘પુપ્ફિતં પાદપં દિસ્વા, પિણ્ડિબન્ધં સુનિમ્મિતં;
‘‘Pupphitaṃ pādapaṃ disvā, piṇḍibandhaṃ sunimmitaṃ;
તમ્બપુપ્ફં ગહેત્વાન, બોધિયં ઓકિરિં અહં.
Tambapupphaṃ gahetvāna, bodhiyaṃ okiriṃ ahaṃ.
૯.
9.
‘‘સમ્મજ્જિત્વાન તં બોધિં, પાટલિં પાદપુત્તમં;
‘‘Sammajjitvāna taṃ bodhiṃ, pāṭaliṃ pādaputtamaṃ;
પલ્લઙ્કં આભુજિત્વાન, બોધિમૂલે ઉપાવિસિં.
Pallaṅkaṃ ābhujitvāna, bodhimūle upāvisiṃ.
૧૦.
10.
‘‘ગતમગ્ગં ગવેસન્તા, આગચ્છું મમ સન્તિકં;
‘‘Gatamaggaṃ gavesantā, āgacchuṃ mama santikaṃ;
તે ચ દિસ્વાનહં તત્થ, આવજ્જિં બોધિમુત્તમં.
Te ca disvānahaṃ tattha, āvajjiṃ bodhimuttamaṃ.
૧૧.
11.
‘‘વન્દિત્વાન અહં બોધિં, વિપ્પસન્નેન ચેતસા;
‘‘Vanditvāna ahaṃ bodhiṃ, vippasannena cetasā;
અનેકતાલે પપતિં, ગિરિદુગ્ગે ભયાનકે.
Anekatāle papatiṃ, giridugge bhayānake.
૧૨.
12.
‘‘એકનવુતિતો કપ્પે, યં પુપ્ફમભિરોપયિં;
‘‘Ekanavutito kappe, yaṃ pupphamabhiropayiṃ;
દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, બોધિપૂજાયિદં ફલં.
Duggatiṃ nābhijānāmi, bodhipūjāyidaṃ phalaṃ.
૧૩.
13.
સત્તરતનસમ્પન્નો, ચક્કવત્તી મહબ્બલો.
Sattaratanasampanno, cakkavattī mahabbalo.
૧૪.
14.
‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.
‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.
ઇત્થં સુદં આયસ્મા તમ્બપુપ્ફિયો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.
Itthaṃ sudaṃ āyasmā tambapupphiyo thero imā gāthāyo abhāsitthāti.
તમ્બપુપ્ફિયત્થેરસ્સાપદાનં દુતિયં.
Tambapupphiyattherassāpadānaṃ dutiyaṃ.
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૨. તમ્બપુપ્ફિયત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 2. Tambapupphiyattheraapadānavaṇṇanā