Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    ૬-૭. તણ્હક્ખયસુત્તાદિવણ્ણના

    6-7. Taṇhakkhayasuttādivaṇṇanā

    ૨૦૭-૨૦૮. છટ્ઠે એતદવોચાતિ ‘‘ઇમિસ્સં પરિસતિ નિસિન્નો ઉદાયિત્થેરો નામ અનુસન્ધિકુસલો ભિક્ખુ અત્થિ, સો મં પુચ્છિસ્સતીતિ ભગવતા ઓસાપિતદેસનં ઞત્વા દેસનાનુસન્ધિં ઘટેસ્સામી’’તિ પુચ્છન્તો એતં અવોચ. વિપુલન્તિઆદિ સબ્બં સુભાવિતત્તં સન્ધાય વુત્તં. સુભાવિતો હિ સતિસમ્બોજ્ઝઙ્ગો વિપુલો ચ મહગ્ગતો ચ અપ્પમાણો ચ અબ્યાપજ્જો ચ નામ હોતિ. સો હિ પત્થટત્તા વિપુલો, મહન્તભાવં ગતત્તા મહગ્ગતો, વડ્ઢિપમાણત્તા અપ્પમાણો, નીવરણાનં દૂરીભાવેન બ્યાપાદરહિતત્તા અબ્યાપજ્ઝો નામ હોતિ. તણ્હાય પહાના કમ્મં પહીયતીતિ યં તણ્હામૂલકં કમ્મં ઉપ્પજ્જેય્ય, તં તણ્હાપહાનેન પહીયતિ. કમ્મસ્સ પહાના દુક્ખન્તિ યમ્પિ કમ્મમૂલકં વટ્ટદુક્ખં ઉપ્પજ્જેય્ય, તં કમ્મપહાનેન પહીયતિ. તણ્હક્ખયાદયો તણ્હાદીનંયેવ ખયા, અત્થતો પનેતેહિ નિબ્બાનં કથિતન્તિ વેદિતબ્બં. સત્તમં ઉત્તાનમેવ.

    207-208. Chaṭṭhe etadavocāti ‘‘imissaṃ parisati nisinno udāyitthero nāma anusandhikusalo bhikkhu atthi, so maṃ pucchissatīti bhagavatā osāpitadesanaṃ ñatvā desanānusandhiṃ ghaṭessāmī’’ti pucchanto etaṃ avoca. Vipulantiādi sabbaṃ subhāvitattaṃ sandhāya vuttaṃ. Subhāvito hi satisambojjhaṅgo vipulo ca mahaggato ca appamāṇo ca abyāpajjo ca nāma hoti. So hi patthaṭattā vipulo, mahantabhāvaṃ gatattā mahaggato, vaḍḍhipamāṇattā appamāṇo, nīvaraṇānaṃ dūrībhāvena byāpādarahitattā abyāpajjho nāma hoti. Taṇhāya pahānā kammaṃ pahīyatīti yaṃ taṇhāmūlakaṃ kammaṃ uppajjeyya, taṃ taṇhāpahānena pahīyati. Kammassa pahānā dukkhanti yampi kammamūlakaṃ vaṭṭadukkhaṃ uppajjeyya, taṃ kammapahānena pahīyati. Taṇhakkhayādayo taṇhādīnaṃyeva khayā, atthato panetehi nibbānaṃ kathitanti veditabbaṃ. Sattamaṃ uttānameva.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya
    ૬. તણ્હક્ખયસુત્તં • 6. Taṇhakkhayasuttaṃ
    ૭. તણ્હાનિરોધસુત્તં • 7. Taṇhānirodhasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૬-૭. તણ્હક્ખયસુત્તાદિવણ્ણના • 6-7. Taṇhakkhayasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact