Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) |
૬-૭. તણ્હક્ખયસુત્તાદિવણ્ણના
6-7. Taṇhakkhayasuttādivaṇṇanā
૨૦૭-૨૦૮. ‘‘સો મં પુચ્છિસ્સતી’’તિ અધિપ્પાયેન ભગવતા ઓસાપિતદેસનં. પત્થટત્તા ભાવનાપારિપૂરિયા વિત્થારિતં ગતત્તા. મહન્તભાવન્તિ ભાવનાવસેનેવ મહત્તં ગતત્તા. તતો એવ વડ્ઢિપ્પમાણા. નીવરણવિગમે સમ્ભવતો પચ્ચયતો બ્યાપાદો વિગતો હોતીતિ આહ – ‘‘નીવરણાનં દૂરીભાવેન બ્યાપાદવિરહિતત્તા’’તિ. તણ્હામૂલકન્તિ તણ્હાપચ્ચયં. યઞ્હિ તણ્હાસહગતં અસહગતમ્પિ તણ્હં ઉપનિસ્સાય નિપ્ફન્નં, સબ્બં તં તણ્હામૂલકં. પહીયતિ અનુપ્પાદપ્પહાનેન. તણ્હાદીનંયેવ ખયા, ન તેસં સઙ્ખારાનં ખયા. એતેહિ તણ્હક્ખયાદિપદેહિ.
207-208.‘‘So maṃ pucchissatī’’ti adhippāyena bhagavatā osāpitadesanaṃ. Patthaṭattā bhāvanāpāripūriyā vitthāritaṃ gatattā. Mahantabhāvanti bhāvanāvaseneva mahattaṃ gatattā. Tato eva vaḍḍhippamāṇā. Nīvaraṇavigame sambhavato paccayato byāpādo vigato hotīti āha – ‘‘nīvaraṇānaṃ dūrībhāvena byāpādavirahitattā’’ti. Taṇhāmūlakanti taṇhāpaccayaṃ. Yañhi taṇhāsahagataṃ asahagatampi taṇhaṃ upanissāya nipphannaṃ, sabbaṃ taṃ taṇhāmūlakaṃ. Pahīyati anuppādappahānena. Taṇhādīnaṃyeva khayā, na tesaṃ saṅkhārānaṃ khayā. Etehi taṇhakkhayādipadehi.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya
૬. તણ્હક્ખયસુત્તં • 6. Taṇhakkhayasuttaṃ
૭. તણ્હાનિરોધસુત્તં • 7. Taṇhānirodhasuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૬-૭. તણ્હક્ખયસુત્તાદિવણ્ણના • 6-7. Taṇhakkhayasuttādivaṇṇanā