Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / இதிவுத்தக-அட்ட²கதா² • Itivuttaka-aṭṭhakathā

    9. தண்ஹாஸுத்தவண்ணனா

    9. Taṇhāsuttavaṇṇanā

    58. நவமே தண்ஹாயனட்டே²ன தண்ஹா, ரூபாதி³விஸயங் தஸதீதி வா தண்ஹா. இதா³னி தங் விப⁴ஜித்வா த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘காமதண்ஹா’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² பஞ்சகாமகு³ணிகோ ராகோ³ காமதண்ஹா. ரூபாரூபப⁴வேஸு ச²ந்த³ராகோ³ ஜா²னநிகந்தி ஸஸ்ஸததி³ட்டி²ஸஹக³தோ ராகோ³ ப⁴வவஸேன பத்த²னா ச ப⁴வதண்ஹா. உச்சே²த³தி³ட்டி²ஸஹக³தோ ராகோ³ விப⁴வதண்ஹா. அபிச பச்சி²மதண்ஹாத்³வயங் ட²பெத்வா ஸேஸா ஸப்³பா³பி தண்ஹா காமதண்ஹா ஏவ. யதா²ஹ –

    58. Navame taṇhāyanaṭṭhena taṇhā, rūpādivisayaṃ tasatīti vā taṇhā. Idāni taṃ vibhajitvā dassetuṃ ‘‘kāmataṇhā’’tiādi vuttaṃ. Tattha pañcakāmaguṇiko rāgo kāmataṇhā. Rūpārūpabhavesu chandarāgo jhānanikanti sassatadiṭṭhisahagato rāgo bhavavasena patthanā ca bhavataṇhā. Ucchedadiṭṭhisahagato rāgo vibhavataṇhā. Apica pacchimataṇhādvayaṃ ṭhapetvā sesā sabbāpi taṇhā kāmataṇhā eva. Yathāha –

    ‘‘தத்த² கதமா ப⁴வதண்ஹா? ஸஸ்ஸததி³ட்டி²ஸஹக³தோ ராகோ³ ஸாராகோ³ சித்தஸ்ஸ ஸாராகோ³ – அயங் வுச்சதி ப⁴வதண்ஹா. தத்த² கதமா விப⁴வதண்ஹா? உச்சே²த³தி³ட்டி²ஸஹக³தோ ராகோ³ ஸாராகோ³ சித்தஸ்ஸ ஸாராகோ³, அயங் வுச்சதி விப⁴வதண்ஹா . அவஸேஸா தண்ஹா காமதண்ஹா’’தி (விப⁴॰ 916).

    ‘‘Tattha katamā bhavataṇhā? Sassatadiṭṭhisahagato rāgo sārāgo cittassa sārāgo – ayaṃ vuccati bhavataṇhā. Tattha katamā vibhavataṇhā? Ucchedadiṭṭhisahagato rāgo sārāgo cittassa sārāgo, ayaṃ vuccati vibhavataṇhā . Avasesā taṇhā kāmataṇhā’’ti (vibha. 916).

    இமா ச திஸ்ஸோ தண்ஹா ரூபதண்ஹா…பே॰… த⁴ம்மதண்ஹாதி விஸயபே⁴த³தோ பச்சேகங் ச²ப்³பி³தா⁴தி கத்வா அட்டா²ரஸ ஹொந்தி. தா அஜ்ஜ²த்தரூபாதீ³ஸு அட்டா²ரஸ, ப³ஹித்³தா⁴ரூபாதீ³ஸு அட்டா²ரஸாதி ச²த்திங்ஸ, இதி அதீதா ச²த்திங்ஸ, அனாக³தா ச²த்திங்ஸ, பச்சுப்பன்னா ச²த்திங்ஸாதி விபா⁴க³தோ அட்ட²ஸதங் ஹொந்தி. புன ஸங்க³ஹே கரியமானே காலபே⁴த³ங் அனாமஸித்வா க³ய்ஹமானா ச²த்திங்ஸேவ ஹொந்தி, ரூபாதீ³னங் அஜ்ஜ²த்திகபா³ஹிரவிபா⁴கே³ அகரியமானே அட்டா²ரஸேவ, ரூபாதி³ஆரம்மணவிபா⁴க³மத்தே க³ய்ஹமானே ச²ளேவ, ஆரம்மணவிபா⁴க³ம்பி அகத்வா க³ய்ஹமானா திஸ்ஸோயேவ ஹொந்தீதி.

    Imā ca tisso taṇhā rūpataṇhā…pe… dhammataṇhāti visayabhedato paccekaṃ chabbidhāti katvā aṭṭhārasa honti. Tā ajjhattarūpādīsu aṭṭhārasa, bahiddhārūpādīsu aṭṭhārasāti chattiṃsa, iti atītā chattiṃsa, anāgatā chattiṃsa, paccuppannā chattiṃsāti vibhāgato aṭṭhasataṃ honti. Puna saṅgahe kariyamāne kālabhedaṃ anāmasitvā gayhamānā chattiṃseva honti, rūpādīnaṃ ajjhattikabāhiravibhāge akariyamāne aṭṭhāraseva, rūpādiārammaṇavibhāgamatte gayhamāne chaḷeva, ārammaṇavibhāgampi akatvā gayhamānā tissoyeva hontīti.

    கா³தா²ஸு தண்ஹாயோகே³னாதி தண்ஹாஸங்கா²தேன யோகே³ன, காமயோகே³ன, ப⁴வயோகே³ன ச. ஸங்யுத்தாதி ஸம்ப³ந்தா⁴, ப⁴வாதீ³ஸு ஸங்யோஜிதா வா. தேனேவாஹ ‘‘ரத்தசித்தா ப⁴வாப⁴வே’’தி. கு²த்³த³கே சேவ மஹந்தே ச ப⁴வே லக்³க³சித்தாதி அத்தோ². அத² வா ப⁴வோதி ஸஸ்ஸததி³ட்டி², அப⁴வோதி உச்சே²த³தி³ட்டி². தஸ்மா ப⁴வாப⁴வே ஸஸ்ஸதுச்சே²த³தி³ட்டீ²ஸு ஸத்தவிஸத்தசித்தாதி. ஏதேன ப⁴வதண்ஹா, விப⁴வதண்ஹா ச த³ஸ்ஸிதா. இமஸ்மிங் பக்கே² ‘‘தண்ஹாயோகே³னா’’தி இமினா காமதண்ஹாவ த³ஸ்ஸிதாதி வேதி³தப்³பா³. தே யோக³யுத்தா மாரஸ்ஸாதி தே ஏவங்பூ⁴தா புக்³க³லா மாரஸ்ஸ பாஸஸங்கா²தேன யோகே³ன யுத்தா ப³த்³தா⁴. ராகோ³ ஹி மாரயோகோ³ மாரபாஸோதி வுச்சதி. யதா²ஹ –

    Gāthāsu taṇhāyogenāti taṇhāsaṅkhātena yogena, kāmayogena, bhavayogena ca. Saṃyuttāti sambandhā, bhavādīsu saṃyojitā vā. Tenevāha ‘‘rattacittā bhavābhave’’ti. Khuddake ceva mahante ca bhave laggacittāti attho. Atha vā bhavoti sassatadiṭṭhi, abhavoti ucchedadiṭṭhi. Tasmā bhavābhave sassatucchedadiṭṭhīsu sattavisattacittāti. Etena bhavataṇhā, vibhavataṇhā ca dassitā. Imasmiṃ pakkhe ‘‘taṇhāyogenā’’ti iminā kāmataṇhāva dassitāti veditabbā. Te yogayuttā mārassāti te evaṃbhūtā puggalā mārassa pāsasaṅkhātena yogena yuttā baddhā. Rāgo hi mārayogo mārapāsoti vuccati. Yathāha –

    ‘‘அந்தலிக்க²சரோ பாஸோ, ய்வாயங் சரதி மானஸோ;

    ‘‘Antalikkhacaro pāso, yvāyaṃ carati mānaso;

    தேன தங் பா³த⁴யிஸ்ஸாமி, ந மே ஸமண மொக்க²ஸீ’’தி. (ஸங்॰ நி॰ 1.151; மஹாவ॰ 33);

    Tena taṃ bādhayissāmi, na me samaṇa mokkhasī’’ti. (saṃ. ni. 1.151; mahāva. 33);

    சதூஹி யோகே³ஹி அனுபத்³து³தத்தா யோக³க்கே²மங், நிப்³பா³னங் அரஹத்தஞ்ச, தஸ்ஸ அனதி⁴க³மேன அயோக³க்கே²மினோ. உபரூபரி கிலேஸாபி⁴ஸங்கா²ரானங் ஜனநதோ ஜனா, பாணினோ. ரூபாதீ³ஸு ஸத்தா விஸத்தாதி ஸத்தா.

    Catūhi yogehi anupaddutattā yogakkhemaṃ, nibbānaṃ arahattañca, tassa anadhigamena ayogakkhemino. Uparūpari kilesābhisaṅkhārānaṃ jananato janā, pāṇino. Rūpādīsu sattā visattāti sattā.

    ‘‘க²ந்தா⁴னஞ்ச படிபாடி, தா⁴துஆயதனான ச;

    ‘‘Khandhānañca paṭipāṭi, dhātuāyatanāna ca;

    அப்³பொ³ச்சி²ன்னங் வத்தமானா, ஸங்ஸாரோதி பவுச்சதீ’’தி. –

    Abbocchinnaṃ vattamānā, saṃsāroti pavuccatī’’ti. –

    ஏவங் வுத்தங் க²ந்தா⁴தீ³னங் அபராபருப்பத்திஸங்கா²தங் ஸங்ஸாரங் க³ச்ச²ந்தி, ததோ ந முச்சந்தி. கஸ்மா? தண்ஹாயோக³யுத்தத்தா . ஜாதிமரணகா³மினோ புனப்புனங் ஜனநமரணஸ்ஸேவ உபக³மனஸீலாதி. எத்தாவதா வட்டங் த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி விவட்டங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘யே ச தண்ஹங் பஹந்த்வானா’’தி கா³த²மாஹ. ஸா ஹெட்டா² வுத்தனயத்தா ஸுவிஞ்ஞெய்யாவ.

    Evaṃ vuttaṃ khandhādīnaṃ aparāparuppattisaṅkhātaṃ saṃsāraṃ gacchanti, tato na muccanti. Kasmā? Taṇhāyogayuttattā . Jātimaraṇagāmino punappunaṃ jananamaraṇasseva upagamanasīlāti. Ettāvatā vaṭṭaṃ dassetvā idāni vivaṭṭaṃ dassetuṃ ‘‘ye ca taṇhaṃ pahantvānā’’ti gāthamāha. Sā heṭṭhā vuttanayattā suviññeyyāva.

    நவமஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Navamasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / இதிவுத்தகபாளி • Itivuttakapāḷi / 9. தண்ஹாஸுத்தங் • 9. Taṇhāsuttaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact