Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૪. તરણિયત્થેરઅપદાનં

    4. Taraṇiyattheraapadānaṃ

    ૧૫.

    15.

    ‘‘અત્થદસ્સી તુ ભગવા, દ્વિપદિન્દો નરાસભો;

    ‘‘Atthadassī tu bhagavā, dvipadindo narāsabho;

    પુરક્ખતો સાવકેહિ, ગઙ્ગાતીરમુપાગમિ.

    Purakkhato sāvakehi, gaṅgātīramupāgami.

    ૧૬.

    16.

    ‘‘સમતિત્તિ કાકપેય્યા, ગઙ્ગા આસિ દુરુત્તરા;

    ‘‘Samatitti kākapeyyā, gaṅgā āsi duruttarā;

    ઉત્તારયિં ભિક્ખુસઙ્ઘં, બુદ્ધઞ્ચ દ્વિપદુત્તમં.

    Uttārayiṃ bhikkhusaṅghaṃ, buddhañca dvipaduttamaṃ.

    ૧૭.

    17.

    ‘‘અટ્ઠારસે કપ્પસતે, યં કમ્મમકરિં તદા;

    ‘‘Aṭṭhārase kappasate, yaṃ kammamakariṃ tadā;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, તરણાય ઇદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, taraṇāya idaṃ phalaṃ.

    ૧૮.

    18.

    ‘‘તેરસેતો કપ્પસતે, પઞ્ચ સબ્બોભવા 1 અહું;

    ‘‘Teraseto kappasate, pañca sabbobhavā 2 ahuṃ;

    સત્તરતનસમ્પન્ના, ચક્કવત્તી મહબ્બલા.

    Sattaratanasampannā, cakkavattī mahabbalā.

    ૧૯.

    19.

    ‘‘પચ્છિમે ચ ભવે અસ્મિં, જાતોહં બ્રાહ્મણે કુલે;

    ‘‘Pacchime ca bhave asmiṃ, jātohaṃ brāhmaṇe kule;

    સદ્ધિં તીહિ સહાયેહિ, પબ્બજિં સત્થુ સાસને.

    Saddhiṃ tīhi sahāyehi, pabbajiṃ satthu sāsane.

    ૨૦.

    20.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા તરણિયો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ;

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā taraṇiyo thero imā gāthāyo abhāsitthāti;

    તરણિયત્થેરસ્સાપદાનં ચતુત્થં.

    Taraṇiyattherassāpadānaṃ catutthaṃ.







    Footnotes:
    1. સબ્ભોગવા (સી॰)
    2. sabbhogavā (sī.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact