Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૮. તરણિયત્થેરઅપદાનં

    8. Taraṇiyattheraapadānaṃ

    ૧૪૮.

    148.

    ‘‘અત્થદસ્સી તુ ભગવા, સયમ્ભૂ લોકનાયકો;

    ‘‘Atthadassī tu bhagavā, sayambhū lokanāyako;

    વિનતા નદિયા તીરં 1, ઉપાગચ્છિ તથાગતો.

    Vinatā nadiyā tīraṃ 2, upāgacchi tathāgato.

    ૧૪૯.

    149.

    ‘‘ઉદકા અભિનિક્ખમ્મ, કચ્છપો વારિગોચરો;

    ‘‘Udakā abhinikkhamma, kacchapo vārigocaro;

    બુદ્ધં તારેતુકામોહં, ઉપેસિં લોકનાયકં.

    Buddhaṃ tāretukāmohaṃ, upesiṃ lokanāyakaṃ.

    ૧૫૦.

    150.

    ‘‘‘અભિરૂહતુ મં બુદ્ધો, અત્થદસ્સી મહામુનિ;

    ‘‘‘Abhirūhatu maṃ buddho, atthadassī mahāmuni;

    અહં તં તારયિસ્સામિ, દુક્ખસ્સન્તકરો તુવં’.

    Ahaṃ taṃ tārayissāmi, dukkhassantakaro tuvaṃ’.

    ૧૫૧.

    151.

    ‘‘મમ સઙ્કપ્પમઞ્ઞાય, અત્થદસ્સી મહાયસો;

    ‘‘Mama saṅkappamaññāya, atthadassī mahāyaso;

    અભિરૂહિત્વા મે પિટ્ઠિં, અટ્ઠાસિ લોકનાયકો.

    Abhirūhitvā me piṭṭhiṃ, aṭṭhāsi lokanāyako.

    ૧૫૨.

    152.

    ‘‘યતો સરામિ અત્તાનં, યતો પત્તોસ્મિ વિઞ્ઞુતં;

    ‘‘Yato sarāmi attānaṃ, yato pattosmi viññutaṃ;

    સુખં મે તાદિસં નત્થિ, ફુટ્ઠે પાદતલે યથા.

    Sukhaṃ me tādisaṃ natthi, phuṭṭhe pādatale yathā.

    ૧૫૩.

    153.

    ‘‘ઉત્તરિત્વાન સમ્બુદ્ધો, અત્થદસ્સી મહાયસો;

    ‘‘Uttaritvāna sambuddho, atthadassī mahāyaso;

    નદીતીરમ્હિ ઠત્વાન, ઇમા ગાથા અભાસથ.

    Nadītīramhi ṭhatvāna, imā gāthā abhāsatha.

    ૧૫૪.

    154.

    ‘‘‘યાવતા વત્તતે ચિત્તં, ગઙ્ગાસોતં તરામહં;

    ‘‘‘Yāvatā vattate cittaṃ, gaṅgāsotaṃ tarāmahaṃ;

    અયઞ્ચ કચ્છપો રાજા, તારેસિ મમ પઞ્ઞવા.

    Ayañca kacchapo rājā, tāresi mama paññavā.

    ૧૫૫.

    155.

    ‘‘‘ઇમિના બુદ્ધતરણેન, મેત્તચિત્તવતાય ચ;

    ‘‘‘Iminā buddhataraṇena, mettacittavatāya ca;

    અટ્ઠારસે કપ્પસતે, દેવલોકે રમિસ્સતિ.

    Aṭṭhārase kappasate, devaloke ramissati.

    ૧૫૬.

    156.

    ‘‘‘દેવલોકા ઇધાગન્ત્વા, સુક્કમૂલેન ચોદિતો;

    ‘‘‘Devalokā idhāgantvā, sukkamūlena codito;

    એકાસને નિસીદિત્વા, કઙ્ખાસોતં તરિસ્સતિ.

    Ekāsane nisīditvā, kaṅkhāsotaṃ tarissati.

    ૧૫૭.

    157.

    ‘‘‘યથાપિ ભદ્દકે ખેત્તે, બીજં અપ્પમ્પિ રોપિતં;

    ‘‘‘Yathāpi bhaddake khette, bījaṃ appampi ropitaṃ;

    સમ્માધારે પવચ્છન્તે, ફલં તોસેતિ કસ્સકં 3.

    Sammādhāre pavacchante, phalaṃ toseti kassakaṃ 4.

    ૧૫૮.

    158.

    ‘‘‘તથેવિદં બુદ્ધખેત્તં, સમ્માસમ્બુદ્ધદેસિતં;

    ‘‘‘Tathevidaṃ buddhakhettaṃ, sammāsambuddhadesitaṃ;

    સમ્માધારે પવચ્છન્તે, ફલં મં તોસયિસ્સતિ’.

    Sammādhāre pavacchante, phalaṃ maṃ tosayissati’.

    ૧૫૯.

    159.

    ‘‘પધાનપહિતત્તોમ્હિ, ઉપસન્તો નિરૂપધિ;

    ‘‘Padhānapahitattomhi, upasanto nirūpadhi;

    સબ્બાસવે પરિઞ્ઞાય, વિહરામિ અનાસવો.

    Sabbāsave pariññāya, viharāmi anāsavo.

    ૧૬૦.

    160.

    ‘‘અટ્ઠારસે કપ્પસતે, યં કમ્મમકરિં તદા;

    ‘‘Aṭṭhārase kappasate, yaṃ kammamakariṃ tadā;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, તરણાય ઇદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, taraṇāya idaṃ phalaṃ.

    ૧૬૧.

    161.

    ‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં…પે॰… વિહરામિ અનાસવો.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.

    ૧૬૨.

    162.

    ‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ૧૬૩.

    163.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા તરણિયો થેરો ઇમા ગાથાયો

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā taraṇiyo thero imā gāthāyo

    અભાસિત્થાતિ.

    Abhāsitthāti.

    તરણિયત્થેરસ્સાપદાનં અટ્ઠમં.

    Taraṇiyattherassāpadānaṃ aṭṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. તીરે (સ્યા॰ પી॰ ક॰)
    2. tīre (syā. pī. ka.)
    3. કસ્સકે (સ્યા॰)
    4. kassake (syā.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact