Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૧૦. તથસુત્તવણ્ણના

    10. Tathasuttavaṇṇanā

    ૧૦૯૦. સભાવાવિજહનટ્ઠેનાતિ અત્તનો દુક્ખસભાવસ્સ કદાચિપિ અપરિચ્ચજનેન તથસભાવં. તેનાહ ‘‘દુક્ખઞ્હિ દુક્ખમેવ વુત્ત’’ન્તિ. સભાવસ્સાતિ દુક્ખસભાવસ્સ. અમોઘતાયાતિ અવઞ્ઝતાય. અવિતથન્તિ ન વિતથં. તેનાહ ‘‘ન હિ દુક્ખં અદુક્ખં નામ હોતી’’તિ. અઞ્ઞભાવાનુપગમેનાતિ સમુદયાદિસભાવાનુપગમનેન મુસા ન હોતીતિ અઞ્ઞો અઞ્ઞથા ન હોતીતિ અનઞ્ઞથં. તેનાહ ‘‘ન હી’’તિઆદિ.

    1090.Sabhāvāvijahanaṭṭhenāti attano dukkhasabhāvassa kadācipi apariccajanena tathasabhāvaṃ. Tenāha ‘‘dukkhañhi dukkhameva vutta’’nti. Sabhāvassāti dukkhasabhāvassa. Amoghatāyāti avañjhatāya. Avitathanti na vitathaṃ. Tenāha ‘‘na hi dukkhaṃ adukkhaṃ nāma hotī’’ti. Aññabhāvānupagamenāti samudayādisabhāvānupagamanena musā na hotīti añño aññathā na hotīti anaññathaṃ. Tenāha ‘‘na hī’’tiādi.

    ધમ્મચક્કપ્પવત્તનવગ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Dhammacakkappavattanavaggavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૧૦. તથસુત્તં • 10. Tathasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૧૦. તથસુત્તવણ્ણના • 10. Tathasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact