Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    ૧૦. તતિયચેતનાસુત્તવણ્ણના

    10. Tatiyacetanāsuttavaṇṇanā

    ૪૦. દસમે નતીતિ તણ્હા. સા હિ પિયરૂપેસુ રૂપાદીસુ નમનટ્ઠેન ‘‘નતી’’તિ વુચ્ચતિ. આગતિ ગતિ હોતીતિ આગતિમ્હિ ગતિ હોતિ, આગતે પચ્ચુપટ્ઠિતે કમ્મે વા કમ્મનિમિત્તે વા ગહિનિમિત્તે વા પટિસન્ધિવસેન વિઞ્ઞાણસ્સ ગતિ હોતિ. ચુતૂપપાતોતિ એવં વિઞ્ઞાણસ્સ આગતે પટિસન્ધિવિસયે ગતિયા સતિ ઇતો ચવનસઙ્ખાતા ચુતિ, તત્થૂપપત્તિસઙ્ખાતો ઉપપાતોતિ અયં ચુતૂપપાતો નામ હોતિ. એવં ઇમસ્મિં સુત્તે નતિયા ચ આગતિગતિયા ચ અન્તરે એકોવ સન્ધિ કથિતોતિ. દસમં.

    40. Dasame natīti taṇhā. Sā hi piyarūpesu rūpādīsu namanaṭṭhena ‘‘natī’’ti vuccati. Āgati gati hotīti āgatimhi gati hoti, āgate paccupaṭṭhite kamme vā kammanimitte vā gahinimitte vā paṭisandhivasena viññāṇassa gati hoti. Cutūpapātoti evaṃ viññāṇassa āgate paṭisandhivisaye gatiyā sati ito cavanasaṅkhātā cuti, tatthūpapattisaṅkhāto upapātoti ayaṃ cutūpapāto nāma hoti. Evaṃ imasmiṃ sutte natiyā ca āgatigatiyā ca antare ekova sandhi kathitoti. Dasamaṃ.

    કળારખત્તિયવગ્ગો ચતુત્થો.

    Kaḷārakhattiyavaggo catuttho.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૧૦. તતિયચેતનાસુત્તં • 10. Tatiyacetanāsuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૧૦. તતિયચેતનાસુત્તવણ્ણના • 10. Tatiyacetanāsuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact