Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૮. તતિયઓવાદસુત્તવણ્ણના

    8. Tatiyaovādasuttavaṇṇanā

    ૧૫૧. પુબ્બેતિ પઠમબોધિયં. એતરહીતિ તતો પચ્છિમે કાલે. કારણપટ્ઠપનેતિ કારણારમ્ભે. તેસુ વુત્તગુણયુત્તેસુ થેરેસુ. તસ્મિન્તિ તસ્મિં યથાવુત્તગુણયુત્તે પુગ્ગલે. એવં સક્કારે કયિરમાનેતિ ‘‘ભદ્દકો વતાયં ભિક્ખૂ’’તિ આદરજાતેહિ ભિક્ખૂહિ સક્કારે કયિરમાને. ઇમે સબ્રહ્મચારી. ‘‘એહિ ભિક્ખૂ’’તિ તં ભિક્ખું અત્તનો મુખાભિમુખં કરોન્તા વદન્તિ. યઞ્હિ તન્તિ એત્થ ન્તિ નિપાતમત્તં ઉપદ્દવોતિ વુચ્ચતિ અનત્થજનનતો. પત્થયતિ ભજતિ બજ્ઝતીતિ પત્થના, અભિસઙ્ગોતિ આહ ‘‘અભિપત્થનાતિ અધિમત્તપત્થના’’તિ.

    151.Pubbeti paṭhamabodhiyaṃ. Etarahīti tato pacchime kāle. Kāraṇapaṭṭhapaneti kāraṇārambhe. Tesu vuttaguṇayuttesu theresu. Tasminti tasmiṃ yathāvuttaguṇayutte puggale. Evaṃ sakkāre kayiramāneti ‘‘bhaddako vatāyaṃ bhikkhū’’ti ādarajātehi bhikkhūhi sakkāre kayiramāne. Ime sabrahmacārī. ‘‘Ehi bhikkhū’’ti taṃ bhikkhuṃ attano mukhābhimukhaṃ karontā vadanti. Yañhi tanti ettha tanti nipātamattaṃ upaddavoti vuccati anatthajananato. Patthayati bhajati bajjhatīti patthanā, abhisaṅgoti āha ‘‘abhipatthanāti adhimattapatthanā’’ti.

    તતિયઓવાદસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Tatiyaovādasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૮. તતિયઓવાદસુત્તં • 8. Tatiyaovādasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૮. તતિયઓવાદસુત્તવણ્ણના • 8. Tatiyaovādasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact