Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā

    ૩. તતિયસઙ્ઘાદિસેસસિક્ખાપદવણ્ણના

    3. Tatiyasaṅghādisesasikkhāpadavaṇṇanā

    ૬૯૨. તતિયે પરિક્ખેપં અતિક્કામેન્તિયાતિ ગામન્તરસ્સ પરિક્ખેપં અતિક્કામેન્તિયા. ‘‘ગામન્તરં ગચ્છેય્યા’’તિ હિ વુત્તં. વિકાલગામપ્પવેસનસિક્ખાપદે વિય ‘‘અપરિક્ખિત્તસ્સ ઉપચારં ઓક્કમન્તિયા’’તિ અવત્વા ‘‘અતિક્કામેન્તિયા’’તિ પાળિયં વુત્તત્તા ગામં પવિસન્તિયા ઘરૂપચારે ઠિતસ્સ દુતિયલેડ્ડુપાતસઙ્ખાતસ્સ ઉપચારસ્સ અતિક્કમો નામ પઠમલેડ્ડુપાતટ્ઠાનસઙ્ખાતસ્સ પરિક્ખેપારહટ્ઠાનસ્સ અતિક્કમો એવાતિ આહ ‘‘પરિક્ખેપારહટ્ઠાનં એકેન પાદેન અતિક્કમતી’’તિ.

    692. Tatiye parikkhepaṃ atikkāmentiyāti gāmantarassa parikkhepaṃ atikkāmentiyā. ‘‘Gāmantaraṃ gaccheyyā’’ti hi vuttaṃ. Vikālagāmappavesanasikkhāpade viya ‘‘aparikkhittassa upacāraṃ okkamantiyā’’ti avatvā ‘‘atikkāmentiyā’’ti pāḷiyaṃ vuttattā gāmaṃ pavisantiyā gharūpacāre ṭhitassa dutiyaleḍḍupātasaṅkhātassa upacārassa atikkamo nāma paṭhamaleḍḍupātaṭṭhānasaṅkhātassa parikkhepārahaṭṭhānassa atikkamo evāti āha ‘‘parikkhepārahaṭṭhānaṃ ekena pādena atikkamatī’’ti.

    મજ્ઝેતિ ગામમજ્ઝે. પચ્છાતિ અપરકાલે. ‘‘ચતુગામસાધારણત્તા’’તિ ઇમિના વિહારતો ચતૂસુ ગામેસુ યત્થ કત્થચિ પવિસિતું વટ્ટતીતિ એત્થ કારણમાહ.

    Majjheti gāmamajjhe. Pacchāti aparakāle. ‘‘Catugāmasādhāraṇattā’’ti iminā vihārato catūsu gāmesu yattha katthaci pavisituṃ vaṭṭatīti ettha kāraṇamāha.

    પરતીરમેવ અક્કમન્તિયાતિ નદિં અનોતરિત્વા ઓરિમતીરતો લઙ્ઘિત્વા વા આકાસાદિના વા પરતીરમેવ અતિક્કામેન્તિયા. ઓરિમતીરમેવ આગચ્છતિ, આપત્તીતિ પારગમનાય ઓતિણ્ણત્તા વુત્તં.

    Paratīrameva akkamantiyāti nadiṃ anotaritvā orimatīrato laṅghitvā vā ākāsādinā vā paratīrameva atikkāmentiyā. Orimatīrameva āgacchati, āpattīti pāragamanāya otiṇṇattā vuttaṃ.

    તાદિસે અરઞ્ઞેતિ ઇન્દખીલતો બહિભાવલક્ખણે અરઞ્ઞે. ‘‘તેનેવા’’તિઆદિના દસ્સનૂપચારે વિરહિતે સવનૂપચારસ્સ વિજ્જમાનત્તેપિ આપત્તિ હોતીતિ દસ્સેતિ. અઞ્ઞં મગ્ગં ગણ્હાતીતિ મગ્ગમૂળ્હત્તા ગણ્હાતિ, ન દુતિયિકં ઓહિયિતું. તસ્મા અનાપત્તિ. અનન્તરાયેન એકભાવો, અનાપદાય ગામન્તરગમનાદીસુ એકન્તિ દ્વે અઙ્ગાનિ.

    Tādise araññeti indakhīlato bahibhāvalakkhaṇe araññe. ‘‘Tenevā’’tiādinā dassanūpacāre virahite savanūpacārassa vijjamānattepi āpatti hotīti dasseti. Aññaṃ maggaṃ gaṇhātīti maggamūḷhattā gaṇhāti, na dutiyikaṃ ohiyituṃ. Tasmā anāpatti. Anantarāyena ekabhāvo, anāpadāya gāmantaragamanādīsu ekanti dve aṅgāni.

    તતિયસઙ્ઘાદિસેસસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Tatiyasaṅghādisesasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / ભિક્ખુનીવિભઙ્ગ • Bhikkhunīvibhaṅga / ૩. તતિયસઙ્ઘાદિસેસસિક્ખાપદં • 3. Tatiyasaṅghādisesasikkhāpadaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / ભિક્ખુનીવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Bhikkhunīvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૩. તતિયસઙ્ઘાદિસેસસિક્ખાપદવણ્ણના • 3. Tatiyasaṅghādisesasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૩. તતિયસઙ્ઘાદિસેસસિક્ખાપદવણ્ણના • 3. Tatiyasaṅghādisesasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ૩. તતિયસઙ્ઘાદિસેસસિક્ખાપદવણ્ણના • 3. Tatiyasaṅghādisesasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૩. તતિયસઙ્ઘાદિસેસસિક્ખાપદં • 3. Tatiyasaṅghādisesasikkhāpadaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact