Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā

    તતિયસઙ્ગીતિકથાવણ્ણના

    Tatiyasaṅgītikathāvaṇṇanā

    સત્ત વસ્સાનીતિ અચ્ચન્તસંયોગે ઉપયોગવચનં. અતિચ્છથાતિ અતિક્કમિત્વા ઇચ્છથ, ઇતો અઞ્ઞત્થ ગન્ત્વા ભિક્ખં પરિયેસથાતિ અત્થો. ભત્તવિસ્સગ્ગકરણત્થાયાતિ ભત્તસ્સ અજ્ઝોહરણકિચ્ચત્થાય, ભુઞ્જનત્થાયાતિ અત્થો. ‘‘સોળસવસ્સો’’તિ ઉદ્દેસો કથનં અસ્સ અત્થીતિ સોળસવસ્સુદ્દેસિકો, ‘‘સોળસવસ્સિકો’’તિ અત્થો.

    Sattavassānīti accantasaṃyoge upayogavacanaṃ. Aticchathāti atikkamitvā icchatha, ito aññattha gantvā bhikkhaṃ pariyesathāti attho. Bhattavissaggakaraṇatthāyāti bhattassa ajjhoharaṇakiccatthāya, bhuñjanatthāyāti attho. ‘‘Soḷasavasso’’ti uddeso kathanaṃ assa atthīti soḷasavassuddesiko, ‘‘soḷasavassiko’’ti attho.

    તીસુ વેદેસૂતિઆદીસુ ઇરુવેદયજુવેદસામવેદસઙ્ખાતેસુ તીસુ વેદેસુ. તયો એવ કિર વેદા અટ્ઠકાદીહિ ધમ્મિકેહિ ઇસીહિ લોકસ્સ સગ્ગમગ્ગવિભાવનત્થાય કતા. તેનેવ હિ તે તેહિ વુચ્ચન્તિ. આથબ્બણવેદો પન પચ્છા અધમ્મિકેહિ બ્રાહ્મણેહિ પાણવધાદિઅત્થાય કતો. પુરિમેસુ ચ તીસુ વેદેસુ તેહેવ ધમ્મિકસાખાયો અપનેત્વા યાગવધાદિદીપિકા અધમ્મિકસાખા પક્ખિત્તાતિ વેદિતબ્બા. નિઘણ્ડૂતિ રુક્ખાદીનં વેવચનપ્પકાસકં પરિયાયનામાનુરૂપં સત્થં. તઞ્હિ લોકે ‘‘નિઘણ્ડૂ’’તિ વુચ્ચતિ. કેટુભન્તિ કિટતિ ગમેતિ કિરિયાદિવિભાગન્તિ કેટુભં, કિરિયાકપ્પવિકપ્પો કવીનં ઉપકારસત્થં. એત્થ ચ કિરિયાકપ્પવિકપ્પોતિ વચીભેદાદિલક્ખણા કિરિયા કપ્પીયતિ વિકપ્પીયતિ એતેનાતિ કિરિયાકપ્પો, સો પન વણ્ણપદબન્ધપદત્થાદિવિભાગતો બહુવિકપ્પોતિ ‘‘કિરિયાકપ્પવિકપ્પો’’તિ વુચ્ચતિ. ઇદઞ્ચ મૂલકિરિયાકપ્પગન્થં સન્ધાય વુત્તં. સહ નિઘણ્ડુના કેટુભેન ચ સનિઘણ્ડુકેટુભા, તયો વેદા, તેસુ સનિઘણ્ડુકેટુભેસુ. ઠાનકરણાદિવિભાગતો ચ નિબ્બચનવિભાગતો ચ અક્ખરા પભેદીયન્તિ એતેનાતિ અક્ખરપ્પભેદો, સિક્ખા ચ નિરુત્તિ ચ. સહ અક્ખરપ્પભેદેનાતિ સાક્ખરપ્પભેદા, તેસુ સાક્ખરપ્પભેદેસુ. આથબ્બણવેદં ચતુત્થં કત્વા ‘‘ઇતિહ આસ ઇતિહ આસા’’તિ ઈદિસવચનપટિસંયુત્તો પોરાણકથાસઙ્ખાતો ઇતિહાસો પઞ્ચમો એતેસન્તિ ઇતિહાસપઞ્ચમા, તયો વેદા, તેસુ ઇતિહાસપઞ્ચમેસુ.

    Tīsu vedesūtiādīsu iruvedayajuvedasāmavedasaṅkhātesu tīsu vedesu. Tayo eva kira vedā aṭṭhakādīhi dhammikehi isīhi lokassa saggamaggavibhāvanatthāya katā. Teneva hi te tehi vuccanti. Āthabbaṇavedo pana pacchā adhammikehi brāhmaṇehi pāṇavadhādiatthāya kato. Purimesu ca tīsu vedesu teheva dhammikasākhāyo apanetvā yāgavadhādidīpikā adhammikasākhā pakkhittāti veditabbā. Nighaṇḍūti rukkhādīnaṃ vevacanappakāsakaṃ pariyāyanāmānurūpaṃ satthaṃ. Tañhi loke ‘‘nighaṇḍū’’ti vuccati. Keṭubhanti kiṭati gameti kiriyādivibhāganti keṭubhaṃ, kiriyākappavikappo kavīnaṃ upakārasatthaṃ. Ettha ca kiriyākappavikappoti vacībhedādilakkhaṇā kiriyā kappīyati vikappīyati etenāti kiriyākappo, so pana vaṇṇapadabandhapadatthādivibhāgato bahuvikappoti ‘‘kiriyākappavikappo’’ti vuccati. Idañca mūlakiriyākappaganthaṃ sandhāya vuttaṃ. Saha nighaṇḍunā keṭubhena ca sanighaṇḍukeṭubhā, tayo vedā, tesu sanighaṇḍukeṭubhesu. Ṭhānakaraṇādivibhāgato ca nibbacanavibhāgato ca akkharā pabhedīyanti etenāti akkharappabhedo, sikkhā ca nirutti ca. Saha akkharappabhedenāti sākkharappabhedā, tesu sākkharappabhedesu. Āthabbaṇavedaṃ catutthaṃ katvā ‘‘itiha āsa itiha āsā’’ti īdisavacanapaṭisaṃyutto porāṇakathāsaṅkhāto itihāso pañcamo etesanti itihāsapañcamā, tayo vedā, tesu itihāsapañcamesu.

    યસ્સ ચિત્તન્તિઆદિ પઞ્હદ્વયં ખીણાસવાનં ચુતિચિત્તસ્સ ઉપ્પાદક્ખણં સન્ધાય વુત્તં. તત્થ પઠમપઞ્હે ઉપ્પજ્જતીતિ ઉપ્પાદક્ખણસમઙ્ગિતાય ઉપ્પજ્જતિ. ન નિરુજ્ઝતીતિ નિરોધક્ખણં અપ્પત્તતાય ન નિરુજ્ઝતિ. તસ્સ ચિત્તન્તિ તસ્સ પુગ્ગલસ્સ તં ચિત્તં કિં નિરુજ્ઝિસ્સતિ આયતિઞ્ચ નુપ્પજ્જિસ્સતીતિ પુચ્છા, તસ્સા ચ વિભજ્જબ્યાકરણીયતાય એવમેત્થ વિસ્સજ્જનં વેદિતબ્બં. અરહતો પચ્છિમચિત્તસ્સ ઉપ્પાદક્ખણે તસ્સ ચિત્તં ઉપ્પજ્જતિ, ન નિરુજ્ઝતિ, આયતિઞ્ચ નુપ્પજ્જિસ્સતિ, અવસ્સમેવ નિરોધક્ખણં પત્વા નિરુજ્ઝિસ્સતિ, તતો અપ્પટિસન્ધિકત્તા અઞ્ઞં નુપ્પજ્જિસ્સતિ. ઠપેત્વા પન પચ્છિમચિત્તસમઙ્ગિં ખીણાસવં ઇતરેસં ઉપ્પાદક્ખણસમઙ્ગિચિત્તં ઉપ્પાદક્ખણસમઙ્ગિતાય ઉપ્પજ્જતિ ભઙ્ગં અપ્પત્તતાય ન નિરુજ્ઝતિ, ભઙ્ગં પન પત્વા નિરુજ્ઝિસ્સતેવ, અઞ્ઞં પન તસ્મિં વા અઞ્ઞસ્મિં વા અત્તભાવે ઉપ્પજ્જિસ્સતિ ચેવ નિરુજ્ઝિસ્સતિ ચાતિ. યસ્સ વા પનાતિઆદિ દુતિયપઞ્હે પન નિરુજ્ઝિસ્સતિ નુપ્પજ્જિસ્સતીતિ યસ્સ ચિત્તં ઉપ્પાદક્ખણસમઙ્ગિતાય ભઙ્ગક્ખણં પત્વા નિરુજ્ઝિસ્સતિ અપ્પટિસન્ધિકતાય નુપ્પજ્જિસ્સતિ, તસ્સ ખીણાસવસ્સ તં ચિત્તં કિં ઉપ્પજ્જતિ ન નિરુજ્ઝતીતિ પુચ્છા, તસ્સા એકંસબ્યાકરણીયતાય ‘‘આમન્તા’’તિ વિસ્સજ્જનં વેદિતબ્બં. ઉદ્ધં વા અધો વા હરિતું અસક્કોન્તોતિ ઉપરિમપદે વા હેટ્ઠિમપદં હેટ્ઠિમપદે વા ઉપરિમપદં અત્થતો સમન્નાહરિતું ઘટેતું પુબ્બેનાપરં યોજેત્વા અત્થં પરિચ્છિન્દિતું અસક્કોન્તોતિ અત્થો.

    Yassa cittantiādi pañhadvayaṃ khīṇāsavānaṃ cuticittassa uppādakkhaṇaṃ sandhāya vuttaṃ. Tattha paṭhamapañhe uppajjatīti uppādakkhaṇasamaṅgitāya uppajjati. Na nirujjhatīti nirodhakkhaṇaṃ appattatāya na nirujjhati. Tassa cittanti tassa puggalassa taṃ cittaṃ kiṃ nirujjhissati āyatiñca nuppajjissatīti pucchā, tassā ca vibhajjabyākaraṇīyatāya evamettha vissajjanaṃ veditabbaṃ. Arahato pacchimacittassa uppādakkhaṇe tassa cittaṃ uppajjati, na nirujjhati, āyatiñca nuppajjissati, avassameva nirodhakkhaṇaṃ patvā nirujjhissati, tato appaṭisandhikattā aññaṃ nuppajjissati. Ṭhapetvā pana pacchimacittasamaṅgiṃ khīṇāsavaṃ itaresaṃ uppādakkhaṇasamaṅgicittaṃ uppādakkhaṇasamaṅgitāya uppajjati bhaṅgaṃ appattatāya na nirujjhati, bhaṅgaṃ pana patvā nirujjhissateva, aññaṃ pana tasmiṃ vā aññasmiṃ vā attabhāve uppajjissati ceva nirujjhissati cāti. Yassa vā panātiādi dutiyapañhe pana nirujjhissati nuppajjissatīti yassa cittaṃ uppādakkhaṇasamaṅgitāya bhaṅgakkhaṇaṃ patvā nirujjhissati appaṭisandhikatāya nuppajjissati, tassa khīṇāsavassa taṃ cittaṃ kiṃ uppajjati na nirujjhatīti pucchā, tassā ekaṃsabyākaraṇīyatāya ‘‘āmantā’’ti vissajjanaṃ veditabbaṃ. Uddhaṃ vā adho vā harituṃ asakkontoti uparimapade vā heṭṭhimapadaṃ heṭṭhimapade vā uparimapadaṃ atthato samannāharituṃ ghaṭetuṃ pubbenāparaṃ yojetvā atthaṃ paricchindituṃ asakkontoti attho.

    સોતાપન્નાનં સીલેસુ પરિપૂરકારિતાય સમાદિન્નસીલતો નત્થિ પરિહાનીતિ આહ ‘‘અભબ્બો દાનિ સાસનતો નિવત્તિતુ’’ન્તિ. વડ્ઢેત્વાતિ ઉપરિમગ્ગત્થાય કમ્મટ્ઠાનં વડ્ઢેત્વા. દન્તે પુનન્તિ વિસોધેન્તિ એતેનાતિ દન્તપોનં વુચ્ચતિ દન્તકટ્ઠં. અભિનવાનં આગન્તુકાનં લજ્જીસભાવં ખન્તિમેત્તાદિગુણસમઙ્ગિતઞ્ચ કતિપાહં સુટ્ઠુ વીમંસિત્વાવ હત્થકમ્માદિસમ્પટિચ્છનં સઙ્ગહકરણઞ્ચ યુત્તન્તિ સામણેરસ્સ ચેવ અઞ્ઞેસઞ્ચ ભિક્ખૂનં દિટ્ઠાનુગતિં આપજ્જન્તાનં ઞાપનત્થં થેરો તસ્સ ભબ્બરૂપતં અભિઞ્ઞાય ઞત્વાપિ પુન સમ્મજ્જનાદિં અકાસિ. ‘‘તસ્સ ચિત્તદમનત્થ’’ન્તિપિ વદન્તિ. બુદ્ધવચનં પટ્ઠપેસીતિ બુદ્ધવચનં ઉગ્ગણ્હાપેતું આરભિ. સકલવિનયાચારપટિપત્તિ ઉપસમ્પન્નાનમેવ વિહિતાતિ તપ્પરિયાપુણનમપિ તેસઞ્ઞેવ અનુરૂપન્તિ આહ ‘‘ઠપેત્વા વિનયપિટક’’ન્તિ. તસ્સ ચિત્તે ઠપિતમ્પિ બુદ્ધવચનં સઙ્ગોપનત્થાય નિય્યાતિતભાવં દસ્સેતું ‘‘હત્થે પતિટ્ઠાપેત્વા’’તિ વુત્તં.

    Sotāpannānaṃ sīlesu paripūrakāritāya samādinnasīlato natthi parihānīti āha ‘‘abhabbo dāni sāsanato nivattitu’’nti. Vaḍḍhetvāti uparimaggatthāya kammaṭṭhānaṃ vaḍḍhetvā. Dante punanti visodhenti etenāti dantaponaṃ vuccati dantakaṭṭhaṃ. Abhinavānaṃ āgantukānaṃ lajjīsabhāvaṃ khantimettādiguṇasamaṅgitañca katipāhaṃ suṭṭhu vīmaṃsitvāva hatthakammādisampaṭicchanaṃ saṅgahakaraṇañca yuttanti sāmaṇerassa ceva aññesañca bhikkhūnaṃ diṭṭhānugatiṃ āpajjantānaṃ ñāpanatthaṃ thero tassa bhabbarūpataṃ abhiññāya ñatvāpi puna sammajjanādiṃ akāsi. ‘‘Tassa cittadamanattha’’ntipi vadanti. Buddhavacanaṃ paṭṭhapesīti buddhavacanaṃ uggaṇhāpetuṃ ārabhi. Sakalavinayācārapaṭipatti upasampannānameva vihitāti tappariyāpuṇanamapi tesaññeva anurūpanti āha ‘‘ṭhapetvā vinayapiṭaka’’nti. Tassa citte ṭhapitampi buddhavacanaṃ saṅgopanatthāya niyyātitabhāvaṃ dassetuṃ ‘‘hatthe patiṭṭhāpetvā’’ti vuttaṃ.

    એકરજ્જાભિસેકન્તિ સકલજમ્બુદીપે એકાધિપચ્ચવસેન કરિયમાનં અભિસેકં. રાજિદ્ધિયોતિ રાજાનુભાવાનુગતપ્પભાવા. યતોતિ યતો સોળસઘટતો. દેવતા એવ દિવસે દિવસે આહરન્તીતિ સમ્બન્ધો. દેવસિકન્તિ દિવસે દિવસે. અગદામલકન્તિ અપ્પકેનેવ સરીરસોધનાદિસમત્થં સબ્બદોસહરં ઓસધામલકં. છદ્દન્તદહતોતિ છદ્દન્તદહસમીપે ઠિતદેવવિમાનતો, કપ્પરુક્ખતો વા, તત્થ તાદિસા કપ્પરુક્ખવિસેસા સન્તિ, તતો વા આહરન્તીતિ અત્થો. અસુત્તમયિકન્તિ સુત્તેહિ અબદ્ધં દિબ્બસુમનપુપ્ફેહેવ કતં સુમનપુપ્ફપટં. ઉટ્ઠિતસ્સ સાલિનોતિ સયંજાતસાલિનો, સમુદાયાપેક્ખઞ્ચેત્થ એકવચનં, સાલીનન્તિ અત્થો. નવ વાહસહસ્સાનીતિ એત્થ ચતસ્સો મુટ્ઠિયો એકો કુડુવો, ચત્તારો કુડુવા એકો પત્થો, ચત્તારો પત્થા એકો આળ્હકો, ચત્તારો આળ્હકા એકં દોણં, ચત્તારિ દોણાનિ એકા માનિકા , ચતસ્સો માનિકા એકા ખારી, વીસતિ ખારિકા એકો વાહો, તદેવ ‘‘એકં સકટ’’ન્તિ સુત્તનિપાતટ્ઠકથાદીસુ (સુ॰ નિ॰ અટ્ઠ॰ ૨.કોકાલિકસુત્તવણ્ણના) વુત્તં. નિત્થુસકણે કરોન્તીતિ થુસકુણ્ડકરહિતે કરોન્તિ. તેન નિમ્મિતં બુદ્ધરૂપં પસ્સન્તોતિ સમ્બન્ધો. પુઞ્ઞપ્પભાવનિબ્બત્તગ્ગહણં નાગરાજનિમ્મિતાનં પુઞ્ઞપ્પભાવનિબ્બત્તેહિ સદિસતાય કતં. વિમલકેતુમાલાતિ એત્થ કેતુમાલા નામ સીસતો નિક્ખમિત્વા ઉપરિમુદ્ધનિ પુઞ્જો હુત્વા દિસ્સમાનરસ્મિરાસીતિ વદન્તિ.

    Ekarajjābhisekanti sakalajambudīpe ekādhipaccavasena kariyamānaṃ abhisekaṃ. Rājiddhiyoti rājānubhāvānugatappabhāvā. Yatoti yato soḷasaghaṭato. Devatā eva divase divase āharantīti sambandho. Devasikanti divase divase. Agadāmalakanti appakeneva sarīrasodhanādisamatthaṃ sabbadosaharaṃ osadhāmalakaṃ. Chaddantadahatoti chaddantadahasamīpe ṭhitadevavimānato, kapparukkhato vā, tattha tādisā kapparukkhavisesā santi, tato vā āharantīti attho. Asuttamayikanti suttehi abaddhaṃ dibbasumanapuppheheva kataṃ sumanapupphapaṭaṃ. Uṭṭhitassa sālinoti sayaṃjātasālino, samudāyāpekkhañcettha ekavacanaṃ, sālīnanti attho. Nava vāhasahassānīti ettha catasso muṭṭhiyo eko kuḍuvo, cattāro kuḍuvā eko pattho, cattāro patthā eko āḷhako, cattāro āḷhakā ekaṃ doṇaṃ, cattāri doṇāni ekā mānikā , catasso mānikā ekā khārī, vīsati khārikā eko vāho, tadeva ‘‘ekaṃ sakaṭa’’nti suttanipātaṭṭhakathādīsu (su. ni. aṭṭha. 2.kokālikasuttavaṇṇanā) vuttaṃ. Nitthusakaṇe karontīti thusakuṇḍakarahite karonti. Tena nimmitaṃ buddharūpaṃ passantoti sambandho. Puññappabhāvanibbattaggahaṇaṃ nāgarājanimmitānaṃ puññappabhāvanibbattehi sadisatāya kataṃ. Vimalaketumālāti ettha ketumālā nāma sīsato nikkhamitvā uparimuddhani puñjo hutvā dissamānarasmirāsīti vadanti.

    બાહિરકપાસણ્ડન્તિ બાહિરકપ્પવેદિતં સમયવાદં. પરિગ્ગણ્હીતિ વીમંસમાનો પરિગ્ગહેસિ. ભદ્દપીઠકેસૂતિ વેત્તમયપીઠેસુ. સારોતિ ગુણસારો. સીહપઞ્જરેતિ મહાવાતપાનસમીપે. કિલેસવિપ્ફન્દરહિતચિત્તતાય દન્તં. નિચ્ચં પચ્ચુપટ્ઠિતસતારક્ખતાય ગુત્તં. ખુરગ્ગેયેવાતિ કેસોરોપનાવસાને. અતિવિય સોભતીતિ સમ્બન્ધો. વાણિજકો અહોસીતિ મધુવાણિજકો અહોસિ.

    Bāhirakapāsaṇḍanti bāhirakappaveditaṃ samayavādaṃ. Pariggaṇhīti vīmaṃsamāno pariggahesi. Bhaddapīṭhakesūti vettamayapīṭhesu. Sāroti guṇasāro. Sīhapañjareti mahāvātapānasamīpe. Kilesavipphandarahitacittatāya dantaṃ. Niccaṃ paccupaṭṭhitasatārakkhatāya guttaṃ. Khuraggeyevāti kesoropanāvasāne. Ativiya sobhatīti sambandho. Vāṇijako ahosīti madhuvāṇijako ahosi.

    પુબ્બે વ સન્નિવાસેનાતિ પુબ્બે વા પુબ્બજાતિયં વા સહવાસેનાતિ અત્થો. પચ્ચુપ્પન્નહિતેન વાતિ વત્તમાનભવે હિતચરણેન વા. એવં ઇમેહિ દ્વીહિ કારણેહિ તં સિનેહસઙ્ખાતં પેમં જાયતે. કિં વિયાતિ? આહ ‘‘ઉપ્પલં વ યથોદકે’’તિ. ઉપ્પલં વાતિ રસ્સકતો વા-સદ્દો અવુત્તસમ્પિણ્ડનત્થો. યથા-સદ્દો ઉપમાયં. ઇદં વુત્તં હોતિ – યથા ઉપ્પલઞ્ચ સેસઞ્ચ પદુમાદિ ઉદકે જાયમાનં દ્વે કારણાનિ નિસ્સાય જાયતિ ઉદકઞ્ચેવ કલલઞ્ચ, એવં પેમમ્પીતિ (જા॰ અટ્ઠ॰ ૨.૨.૧૭૪).

    Pubbe va sannivāsenāti pubbe vā pubbajātiyaṃ vā sahavāsenāti attho. Paccuppannahitena vāti vattamānabhave hitacaraṇena vā. Evaṃ imehi dvīhi kāraṇehi taṃ sinehasaṅkhātaṃ pemaṃ jāyate. Kiṃ viyāti? Āha ‘‘uppalaṃ va yathodake’’ti. Uppalaṃ vāti rassakato -saddo avuttasampiṇḍanattho. Yathā-saddo upamāyaṃ. Idaṃ vuttaṃ hoti – yathā uppalañca sesañca padumādi udake jāyamānaṃ dve kāraṇāni nissāya jāyati udakañceva kalalañca, evaṃ pemampīti (jā. aṭṭha. 2.2.174).

    ધુવભત્તાનીતિ નિચ્ચભત્તાનિ. વજ્જાવજ્જન્તિ ખુદ્દકં મહન્તઞ્ચ વજ્જં. મોગ્ગલિપુત્તતિસ્સત્થેરસ્સ ભારમકાસીતિ થેરસ્સ મહાનુભાવતં, તદા સાસનકિચ્ચસ્સ નાયકભાવેન સઙ્ઘપરિણાયકતઞ્ચ રઞ્ઞો ઞાપેતું સઙ્ઘો તસ્સ ભારમકાસીતિ વેદિતબ્બં, ન અઞ્ઞેસં અજાનનતાય. સાસનસ્સ દાયાદોતિ સાસનસ્સ અબ્ભન્તરો ઞાતકો હોમિ ન હોમીતિ અત્થો. યે સાસને પબ્બજિતું પુત્તધીતરો પરિચ્ચજન્તિ, તે બુદ્ધસાસને સાલોહિતઞાતકા નામ હોન્તિ, સકલસાસનધારણે સમત્થાનં અત્તનો ઓરસપુત્તાનં પરિચ્ચત્તત્તા ન પચ્ચયમત્તદાયકાતિ ઇમમત્થં સન્ધાય થેરો ‘‘ન ખો, મહારાજ, એત્તાવતા સાસનસ્સ દાયાદો હોતી’’તિ આહ. કથઞ્ચરહીતિ એત્થ ચરહીતિ નિપાતો અક્ખન્તિં દીપેતિ. તિસ્સકુમારસ્સાતિ રઞ્ઞો એકમાતુકસ્સ કનિટ્ઠસ્સ. સક્ખસીતિ સક્ખિસ્સસિ. સિક્ખાય પતિટ્ઠાપેસુન્તિ પાણાતિપાતા વેરમણિઆદીસુ વિકાલભોજના વેરમણિપરિયોસાનાસુ છસુ સિક્ખાસુ પાણાતિપાતા વેરમણિં દ્વે વસ્સાનિ અવીતિક્કમ્મ સમાદાનં સમાદિયામીતિઆદિના (પાચિ॰ ૧૦૭૯) સમાદાનવસેન સિક્ખાસમ્મુતિદાનાનન્તરં સિક્ખાય પતિટ્ઠાપેસું. છ વસ્સાનિ અભિસેકસ્સ અસ્સાતિ છવસ્સાભિસેકો.

    Dhuvabhattānīti niccabhattāni. Vajjāvajjanti khuddakaṃ mahantañca vajjaṃ. Moggaliputtatissattherassa bhāramakāsīti therassa mahānubhāvataṃ, tadā sāsanakiccassa nāyakabhāvena saṅghapariṇāyakatañca rañño ñāpetuṃ saṅgho tassa bhāramakāsīti veditabbaṃ, na aññesaṃ ajānanatāya. Sāsanassa dāyādoti sāsanassa abbhantaro ñātako homi na homīti attho. Ye sāsane pabbajituṃ puttadhītaro pariccajanti, te buddhasāsane sālohitañātakā nāma honti, sakalasāsanadhāraṇe samatthānaṃ attano orasaputtānaṃ pariccattattā na paccayamattadāyakāti imamatthaṃ sandhāya thero ‘‘na kho, mahārāja, ettāvatā sāsanassa dāyādo hotī’’ti āha. Kathañcarahīti ettha carahīti nipāto akkhantiṃ dīpeti. Tissakumārassāti rañño ekamātukassa kaniṭṭhassa. Sakkhasīti sakkhissasi. Sikkhāya patiṭṭhāpesunti pāṇātipātā veramaṇiādīsu vikālabhojanā veramaṇipariyosānāsu chasu sikkhāsu pāṇātipātā veramaṇiṃ dve vassāni avītikkamma samādānaṃ samādiyāmītiādinā (pāci. 1079) samādānavasena sikkhāsammutidānānantaraṃ sikkhāya patiṭṭhāpesuṃ. Cha vassāni abhisekassa assāti chavassābhiseko.

    સબ્બં થેરવાદન્તિ દ્વે સઙ્ગીતિયો આરુળ્હા પાળિ. સા હિ મહાસઙ્ઘિકાદિભિન્નલદ્ધિકાહિ વિવેચેતું ‘‘થેરવાદો’’તિ વુત્તા. અયઞ્હિ વિભજ્જવાદો મહાકસ્સપત્થેરાદીહિ અસઙ્કરતો રક્ખિતો આનીતો ચાતિ ‘‘થેરવાદો’’તિ વુચ્ચતિ, ‘‘સથેરવાદ’’ન્તિપિ લિખન્તિ. તત્થ ‘‘અટ્ઠકથાસુ આગતથેરવાદસહિતં સાટ્ઠકથં તિપિટકસઙ્ગહિતં બુદ્ધવચન’’ન્તિ આનેત્વા યોજેતબ્બં. તેજોધાતું સમાપજ્જિત્વાતિ તેજોકસિણારમ્મણં ઝાનં સમાપજ્જિત્વા.

    Sabbaṃtheravādanti dve saṅgītiyo āruḷhā pāḷi. Sā hi mahāsaṅghikādibhinnaladdhikāhi vivecetuṃ ‘‘theravādo’’ti vuttā. Ayañhi vibhajjavādo mahākassapattherādīhi asaṅkarato rakkhito ānīto cāti ‘‘theravādo’’ti vuccati, ‘‘satheravāda’’ntipi likhanti. Tattha ‘‘aṭṭhakathāsu āgatatheravādasahitaṃ sāṭṭhakathaṃ tipiṭakasaṅgahitaṃ buddhavacana’’nti ānetvā yojetabbaṃ. Tejodhātuṃ samāpajjitvāti tejokasiṇārammaṇaṃ jhānaṃ samāpajjitvā.

    સભાયન્તિ નગરમજ્ઝે વિનિચ્છયસાલાયં. દિટ્ઠિગતાનીતિ દિટ્ઠિયોવ. ન ખો પનેતં સક્કા ઇમેસં મજ્ઝે વસન્તેન વૂપસમેતુન્તિ તેસઞ્હિ મજ્ઝે વસન્તો તેસુયેવ અન્તોગધત્તા આદેય્યવચનો ન હોતિ, તસ્મા એવં ચિન્તેસિ. અહોગઙ્ગપબ્બતન્તિ એવંનામકં પબ્બતં. ‘‘અધોગઙ્ગાપબ્બત’’ન્તિપિ લિખન્તિ, તં ન સુન્દરં. પઞ્ચાતપેન તપ્પેન્તીતિ ચતૂસુ ઠાનેસુ અગ્ગિં જાલેત્વા મજ્ઝે ઠત્વા સૂરિયમણ્ડલં ઉલ્લોકેન્તા સૂરિયાતપેન તપ્પેન્તિ. આદિચ્ચં અનુપરિવત્તન્તીતિ ઉદયકાલતો પભુતિ સૂરિયં ઓલોકયમાના યાવ અત્થઙ્ગમના સૂરિયાભિમુખાવ પરિવત્તન્તિ. વોભિન્દિસ્સામાતિ પગ્ગણ્હિંસૂતિ વિનાસેસ્સામાતિ ઉસ્સાહમકંસુ.

    Sabhāyanti nagaramajjhe vinicchayasālāyaṃ. Diṭṭhigatānīti diṭṭhiyova. Na kho panetaṃ sakkā imesaṃ majjhe vasantena vūpasametunti tesañhi majjhe vasanto tesuyeva antogadhattā ādeyyavacano na hoti, tasmā evaṃ cintesi. Ahogaṅgapabbatanti evaṃnāmakaṃ pabbataṃ. ‘‘Adhogaṅgāpabbata’’ntipi likhanti, taṃ na sundaraṃ. Pañcātapena tappentīti catūsu ṭhānesu aggiṃ jāletvā majjhe ṭhatvā sūriyamaṇḍalaṃ ullokentā sūriyātapena tappenti. Ādiccaṃ anuparivattantīti udayakālato pabhuti sūriyaṃ olokayamānā yāva atthaṅgamanā sūriyābhimukhāva parivattanti. Vobhindissāmāti paggaṇhiṃsūti vināsessāmāti ussāhamakaṃsu.

    વિસ્સટ્ઠોતિ મરણસઙ્કારહિતો, નિબ્ભયોતિ અત્થો. મિગવં નિક્ખમિત્વાતિ અરઞ્ઞે વિચરિત્વા મિગમારણકીળા મિગવં, તં ઉદ્દિસ્સ નિક્ખમિત્વા મિગવધત્થં નિક્ખમિત્વાતિ અત્થો. અહિનાગાદિતો વિસેસનત્થં ‘‘હત્થિનાગેના’’તિ વુત્તં. તસ્સ પસ્સન્તસ્સેવાતિ અનાદરે સામિવચનં, તસ્મિં પસ્સન્તેયેવાતિ અત્થો. આકાસે ઉપ્પતિત્વાતિ એત્થ અયં વિકુબ્બનિદ્ધિ ન હોતીતિ ગિહિસ્સાપિ ઇમં ઇદ્ધિં દસ્સેસિ અધિટ્ઠાનિદ્ધિયા અપ્પટિક્ખિત્તત્તા. પકતિવણ્ણઞ્હિ વિજહિત્વા નાગવણ્ણાદિદસ્સનં વિકુબ્બનિદ્ધિ. છણવેસન્તિ ઉસ્સવવેસં. પધાનઘરન્તિ ભાવનાનુયોગવસેન વીરિયારમ્ભસ્સ અનુરૂપં વિવિત્તસેનાસનં. સોપીતિ રઞ્ઞો ભાગિનેય્યં સન્ધાય વુત્તં.

    Vissaṭṭhoti maraṇasaṅkārahito, nibbhayoti attho. Migavaṃ nikkhamitvāti araññe vicaritvā migamāraṇakīḷā migavaṃ, taṃ uddissa nikkhamitvā migavadhatthaṃ nikkhamitvāti attho. Ahināgādito visesanatthaṃ ‘‘hatthināgenā’’ti vuttaṃ. Tassa passantassevāti anādare sāmivacanaṃ, tasmiṃ passanteyevāti attho. Ākāse uppatitvāti ettha ayaṃ vikubbaniddhi na hotīti gihissāpi imaṃ iddhiṃ dassesi adhiṭṭhāniddhiyā appaṭikkhittattā. Pakativaṇṇañhi vijahitvā nāgavaṇṇādidassanaṃ vikubbaniddhi. Chaṇavesanti ussavavesaṃ. Padhānagharanti bhāvanānuyogavasena vīriyārambhassa anurūpaṃ vivittasenāsanaṃ. Sopīti rañño bhāgineyyaṃ sandhāya vuttaṃ.

    કુસલાધિપ્પાયોતિ મનાપજ્ઝાસયો. દ્વેળ્હકજાતોતિ સંસયમાપન્નો. એકેકં ભિક્ખુસહસ્સપરિવારન્તિ એત્થ ‘‘ગણ્હિત્વા આગચ્છથા’’તિ આણાકારેન વુત્તેપિ થેરા ભિક્ખૂ સાસનહિતત્તા ગતા. કપ્પિયસાસનઞ્હેતં, ન ગિહીનં ગિહિકમ્મપટિસંયુત્તં. થેરો નાગચ્છીતિ કિઞ્ચાપિ ‘‘રાજા પક્કોસતી’’તિ વુત્તેપિ ધમ્મકમ્મત્થાય આગન્તું વટ્ટતિ, દ્વિક્ખત્તું પન પેસિતેપિ ‘‘અનનુરૂપા યાચના’’તિ નાગતો, ‘‘મહાનુભાવો થેરો યથાનુસિટ્ઠં પટિપત્તિકો પમાણભૂતો’’તિ રઞ્ઞો ચેવ ઉભયપક્ખિકાનઞ્ચ અત્તનિ બહુમાનુપ્પાદનવસેન ઉદ્ધં કત્તબ્બકમ્મસિદ્ધિં આકઙ્ખન્તો અસારુપ્પવચનલેસેન નાગચ્છિ. એકતો સઙ્ઘટિતા નાવા નાવાસઙ્ઘાટં. સાસનપચ્ચત્થિકાનં બહુભાવતો આહ ‘‘આરક્ખં સંવિધાયા’’તિ. ન્તિ યસ્મા. અબ્બાહિંસૂતિ આકડ્ઢિંસુ. બાહિરતોતિ ઉય્યાનસ્સ બાહિરતો. પસ્સન્તાનં અતિદુક્કરભાવેન ઉપટ્ઠાનં સન્ધાય ‘‘પદેસપથવીકમ્પનં દુક્કર’’ન્તિ આહ. અધિટ્ઠાને પનેત્થ વિસું દુક્કરતા નામ નત્થિ.

    Kusalādhippāyoti manāpajjhāsayo. Dveḷhakajātoti saṃsayamāpanno. Ekekaṃ bhikkhusahassaparivāranti ettha ‘‘gaṇhitvā āgacchathā’’ti āṇākārena vuttepi therā bhikkhū sāsanahitattā gatā. Kappiyasāsanañhetaṃ, na gihīnaṃ gihikammapaṭisaṃyuttaṃ. Thero nāgacchīti kiñcāpi ‘‘rājā pakkosatī’’ti vuttepi dhammakammatthāya āgantuṃ vaṭṭati, dvikkhattuṃ pana pesitepi ‘‘ananurūpā yācanā’’ti nāgato, ‘‘mahānubhāvo thero yathānusiṭṭhaṃ paṭipattiko pamāṇabhūto’’ti rañño ceva ubhayapakkhikānañca attani bahumānuppādanavasena uddhaṃ kattabbakammasiddhiṃ ākaṅkhanto asāruppavacanalesena nāgacchi. Ekato saṅghaṭitā nāvā nāvāsaṅghāṭaṃ. Sāsanapaccatthikānaṃ bahubhāvato āha ‘‘ārakkhaṃ saṃvidhāyā’’ti. Yanti yasmā. Abbāhiṃsūti ākaḍḍhiṃsu. Bāhiratoti uyyānassa bāhirato. Passantānaṃ atidukkarabhāvena upaṭṭhānaṃ sandhāya ‘‘padesapathavīkampanaṃ dukkara’’nti āha. Adhiṭṭhāne panettha visuṃ dukkaratā nāma natthi.

    દીપકતિત્તિરોતિ સાકુણિકેહિ સમજાતિકાનં ગહણત્થાય પોસેત્વા સિક્ખેત્વા પાસટ્ઠાને ઠપનકતિત્તિરો. ન પટિચ્ચ કમ્મં ફુસતીતિ ગાથાય યદિ તવ પાપકિરિયાય મનો નપ્પદુસ્સતિ, લુદ્દેન તં નિસ્સાય કતમ્પિ પાપકમ્મં તં ન ફુસતિ. પાપકિરિયાય હિ અપ્પોસ્સુક્કસ્સ નિરાલયસ્સ ભદ્રસ્સ સતો તવ તં પાપં ન ઉપલિમ્પતિ, તવ ચિત્તં ન અલ્લીયતીતિ અત્થો.

    Dīpakatittiroti sākuṇikehi samajātikānaṃ gahaṇatthāya posetvā sikkhetvā pāsaṭṭhāne ṭhapanakatittiro. Na paṭicca kammaṃ phusatīti gāthāya yadi tava pāpakiriyāya mano nappadussati, luddena taṃ nissāya katampi pāpakammaṃ taṃ na phusati. Pāpakiriyāya hi appossukkassa nirālayassa bhadrassa sato tava taṃ pāpaṃ na upalimpati, tava cittaṃ na allīyatīti attho.

    કિં વદતિ સીલેનાતિ કિંવાદી. અથ વા કો કતમો વાદો કિંવાદો, સો એતસ્સ અત્થીતિ કિંવાદી. અત્તાનઞ્ચ લોકઞ્ચ સસ્સતોતિ વાદો એતેસન્તિ સસ્સતવાદિનો. સત્તેસુ સઙ્ખારેસુ વા એકચ્ચં સસ્સતન્તિ પવત્તો વાદો એકચ્ચસસ્સતો, તસ્મિં નિયુત્તા એકચ્ચસસ્સતિકા. ‘‘અન્તો, અનન્તો, અન્તાનન્તો, નેવન્તો નાનન્તો’’તિ એવં અન્તાનન્તં આરબ્ભ પવત્તા ચત્તારો વાદા અન્તાનન્તા, તેસુ નિયુત્તા અન્તાનન્તિકા. ન મરતિ ન ઉપચ્છિજ્જતીતિ અમરા, એવન્તિપિ મે નો, તથાતિપિ મે નોતિઆદિના (દી॰ નિ॰ ૧.૬૨) પવત્તા દિટ્ઠિ ચેવ વાચા ચ, તસ્સા વિક્ખેપો એતેસન્તિ અમરાવિક્ખેપિકા. અથ વા અમરા નામ મચ્છજાતિ દુગ્ગહા હોતિ, તસ્સા અમરાય વિય વિક્ખેપો એતેસન્તિ અમરાવિક્ખેપિકા. અધિચ્ચ યદિચ્છકં યં કિઞ્ચિ કારણં અનપેક્ખિત્વા સમુપ્પન્નો અત્તા ચ લોકો ચાતિ વાદે નિયુત્તા અધિચ્ચસમુપ્પન્નિકા. સઞ્ઞી અત્તાતિ વાદો યેસન્તે સઞ્ઞીવાદા. એવં અસઞ્ઞીવાદા નેવસઞ્ઞીનાસઞ્ઞીવાદાતિ એત્થાપિ. ‘‘કાયસ્સ ભેદા સત્તો ઉચ્છિજ્જતી’’તિ (દી॰ નિ॰ ૧.૮૫-૮૬) એવં ઉચ્છેદં વદન્તીતિ ઉચ્છેદવાદા. દિટ્ઠધમ્મોતિ પચ્ચક્ખો યથાસકં અત્તભાવો, તસ્મિંયેવ યથાકામં પઞ્ચકામગુણપરિભોગેન નિબ્બાનં દુક્ખૂપસમં વદન્તીતિ દિટ્ઠધમ્મનિબ્બાનવાદા. વિભજિત્વા વાદો એતસ્સાતિ વિભજ્જવાદી, ભગવા. સબ્બં એકરૂપેન અવત્વા યથાધમ્મં વિભજિત્વા નિજ્જટં નિગુમ્બં કત્વા યથા દિટ્ઠિસન્દેહાદયો વિગચ્છન્તિ, સમ્મુતિપરમત્થા ચ ધમ્મા અસઙ્કરા પટિભન્તિ, એવં એકન્તવિભજનસીલોતિ વુત્તં હોતિ. પરપ્પવાદં મદ્દમાનોતિ તસ્મિં કાલે ઉપ્પન્નં, આયતિં ઉપ્પજ્જનકઞ્ચ સબ્બં પરવાદં કથાવત્થુમાતિકાવિવરણમુખેન નિમ્મદ્દનં કરોન્તોતિ અત્થો.

    Kiṃ vadati sīlenāti kiṃvādī. Atha vā ko katamo vādo kiṃvādo, so etassa atthīti kiṃvādī. Attānañca lokañca sassatoti vādo etesanti sassatavādino. Sattesu saṅkhāresu vā ekaccaṃ sassatanti pavatto vādo ekaccasassato, tasmiṃ niyuttā ekaccasassatikā. ‘‘Anto, ananto, antānanto, nevanto nānanto’’ti evaṃ antānantaṃ ārabbha pavattā cattāro vādā antānantā, tesu niyuttā antānantikā. Na marati na upacchijjatīti amarā, evantipi me no, tathātipi me notiādinā (dī. ni. 1.62) pavattā diṭṭhi ceva vācā ca, tassā vikkhepo etesanti amarāvikkhepikā. Atha vā amarā nāma macchajāti duggahā hoti, tassā amarāya viya vikkhepo etesanti amarāvikkhepikā. Adhicca yadicchakaṃ yaṃ kiñci kāraṇaṃ anapekkhitvā samuppanno attā ca loko cāti vāde niyuttā adhiccasamuppannikā. Saññī attāti vādo yesante saññīvādā. Evaṃ asaññīvādā nevasaññīnāsaññīvādāti etthāpi. ‘‘Kāyassa bhedā satto ucchijjatī’’ti (dī. ni. 1.85-86) evaṃ ucchedaṃ vadantīti ucchedavādā. Diṭṭhadhammoti paccakkho yathāsakaṃ attabhāvo, tasmiṃyeva yathākāmaṃ pañcakāmaguṇaparibhogena nibbānaṃ dukkhūpasamaṃ vadantīti diṭṭhadhammanibbānavādā. Vibhajitvā vādo etassāti vibhajjavādī, bhagavā. Sabbaṃ ekarūpena avatvā yathādhammaṃ vibhajitvā nijjaṭaṃ nigumbaṃ katvā yathā diṭṭhisandehādayo vigacchanti, sammutiparamatthā ca dhammā asaṅkarā paṭibhanti, evaṃ ekantavibhajanasīloti vuttaṃ hoti. Parappavādaṃ maddamānoti tasmiṃ kāle uppannaṃ, āyatiṃ uppajjanakañca sabbaṃ paravādaṃ kathāvatthumātikāvivaraṇamukhena nimmaddanaṃ karontoti attho.

    તતિયસઙ્ગીતિકથાવણ્ણનાનયો નિટ્ઠિતો.

    Tatiyasaṅgītikathāvaṇṇanānayo niṭṭhito.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact