Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya

    5. ததியஉபனிஸாஸுத்தங்

    5. Tatiyaupanisāsuttaṃ

    5. 1 தத்ர கோ² ஆயஸ்மா ஆனந்தோ³ பி⁴க்கூ² ஆமந்தேஸி…பே॰… ‘‘து³ஸ்ஸீலஸ்ஸ, ஆவுஸோ, ஸீலவிபன்னஸ்ஸ ஹதூபனிஸோ ஹோதி அவிப்படிஸாரோ, அவிப்படிஸாரே அஸதி அவிப்படிஸாரவிபன்னஸ்ஸ ஹதூபனிஸங் ஹோதி பாமோஜ்ஜங், பாமோஜ்ஜே அஸதி பாமோஜ்ஜவிபன்னஸ்ஸ ஹதூபனிஸா ஹோதி பீதி, பீதியா அஸதி பீதிவிபன்னஸ்ஸ ஹதூபனிஸா ஹோதி பஸ்ஸத்³தி⁴, பஸ்ஸத்³தி⁴யா அஸதி பஸ்ஸத்³தி⁴விபன்னஸ்ஸ ஹதூபனிஸங் ஹோதி ஸுக²ங், ஸுகே² அஸதி ஸுக²விபன்னஸ்ஸ ஹதூபனிஸோ ஹோதி ஸம்மாஸமாதி⁴, ஸம்மாஸமாதி⁴ம்ஹி அஸதி ஸம்மாஸமாதி⁴விபன்னஸ்ஸ ஹதூபனிஸங் ஹோதி யதா²பூ⁴தஞாணத³ஸ்ஸனங், யதா²பூ⁴தஞாணத³ஸ்ஸனே அஸதி யதா²பூ⁴தஞாணத³ஸ்ஸனவிபன்னஸ்ஸ ஹதூபனிஸா ஹோதி நிப்³பி³தா³, நிப்³பி³தா³ய அஸதி நிப்³பி³தா³விபன்னஸ்ஸ ஹதூபனிஸோ ஹோதி விராகோ³, விராகே³ அஸதி விராக³விபன்னஸ்ஸ ஹதூபனிஸங் ஹோதி விமுத்திஞாணத³ஸ்ஸனங்.

    5.2 Tatra kho āyasmā ānando bhikkhū āmantesi…pe… ‘‘dussīlassa, āvuso, sīlavipannassa hatūpaniso hoti avippaṭisāro, avippaṭisāre asati avippaṭisāravipannassa hatūpanisaṃ hoti pāmojjaṃ, pāmojje asati pāmojjavipannassa hatūpanisā hoti pīti, pītiyā asati pītivipannassa hatūpanisā hoti passaddhi, passaddhiyā asati passaddhivipannassa hatūpanisaṃ hoti sukhaṃ, sukhe asati sukhavipannassa hatūpaniso hoti sammāsamādhi, sammāsamādhimhi asati sammāsamādhivipannassa hatūpanisaṃ hoti yathābhūtañāṇadassanaṃ, yathābhūtañāṇadassane asati yathābhūtañāṇadassanavipannassa hatūpanisā hoti nibbidā, nibbidāya asati nibbidāvipannassa hatūpaniso hoti virāgo, virāge asati virāgavipannassa hatūpanisaṃ hoti vimuttiñāṇadassanaṃ.

    ‘‘ஸெய்யதா²பி, ஆவுஸோ, ருக்கோ² ஸாகா²பலாஸவிபன்னோ. தஸ்ஸ பபடிகாபி ந பாரிபூரிங் க³ச்ச²தி, தசோபி… பெ²க்³கு³பி… ஸாரோபி ந பாரிபூரிங் க³ச்ச²தி. ஏவமேவங் கோ², ஆவுஸோ, து³ஸ்ஸீலஸ்ஸ ஸீலவிபன்னஸ்ஸ ஹதூபனிஸோ ஹோதி அவிப்படிஸாரோ, அவிப்படிஸாரே அஸதி அவிப்படிஸாரவிபன்னஸ்ஸ ஹதூபனிஸங் ஹோதி பாமோஜ்ஜங்…பே॰… விமுத்திஞாணத³ஸ்ஸனங்.

    ‘‘Seyyathāpi, āvuso, rukkho sākhāpalāsavipanno. Tassa papaṭikāpi na pāripūriṃ gacchati, tacopi… pheggupi… sāropi na pāripūriṃ gacchati. Evamevaṃ kho, āvuso, dussīlassa sīlavipannassa hatūpaniso hoti avippaṭisāro, avippaṭisāre asati avippaṭisāravipannassa hatūpanisaṃ hoti pāmojjaṃ…pe… vimuttiñāṇadassanaṃ.

    ‘‘ஸீலவதோ, ஆவுஸோ, ஸீலஸம்பன்னஸ்ஸ உபனிஸஸம்பன்னோ ஹோதி அவிப்படிஸாரோ, அவிப்படிஸாரே ஸதி அவிப்படிஸாரஸம்பன்னஸ்ஸ உபனிஸஸம்பன்னங் ஹோதி பாமோஜ்ஜங், பாமோஜ்ஜே ஸதி பாமோஜ்ஜஸம்பன்னஸ்ஸ உபனிஸஸம்பன்னா ஹோதி பீதி, பீதியா ஸதி பீதிஸம்பன்னஸ்ஸ உபனிஸஸம்பன்னா ஹோதி பஸ்ஸத்³தி⁴, பஸ்ஸத்³தி⁴யா ஸதி பஸ்ஸத்³தி⁴ஸம்பன்னஸ்ஸ உபனிஸஸம்பன்னங் ஹோதி ஸுக²ங், ஸுகே² ஸதி ஸுக²ஸம்பன்னஸ்ஸ உபனிஸஸம்பன்னோ ஹோதி ஸம்மாஸமாதி⁴, ஸம்மாஸமாதி⁴ம்ஹி ஸதி ஸம்மாஸமாதி⁴ஸம்பன்னஸ்ஸ உபனிஸஸம்பன்னங் ஹோதி யதா²பூ⁴தஞாணத³ஸ்ஸனங், யதா²பூ⁴தஞாணத³ஸ்ஸனே ஸதி யதா²பூ⁴தஞாணத³ஸ்ஸனஸம்பன்னஸ்ஸ உபனிஸஸம்பன்னா ஹோதி நிப்³பி³தா³, நிப்³பி³தா³ய ஸதி நிப்³பி³தா³ஸம்பன்னஸ்ஸ உபனிஸஸம்பன்னோ ஹோதி விராகோ³, விராகே³ ஸதி விராக³ஸம்பன்னஸ்ஸ உபனிஸஸம்பன்னங் ஹோதி விமுத்திஞாணத³ஸ்ஸனங்.

    ‘‘Sīlavato, āvuso, sīlasampannassa upanisasampanno hoti avippaṭisāro, avippaṭisāre sati avippaṭisārasampannassa upanisasampannaṃ hoti pāmojjaṃ, pāmojje sati pāmojjasampannassa upanisasampannā hoti pīti, pītiyā sati pītisampannassa upanisasampannā hoti passaddhi, passaddhiyā sati passaddhisampannassa upanisasampannaṃ hoti sukhaṃ, sukhe sati sukhasampannassa upanisasampanno hoti sammāsamādhi, sammāsamādhimhi sati sammāsamādhisampannassa upanisasampannaṃ hoti yathābhūtañāṇadassanaṃ, yathābhūtañāṇadassane sati yathābhūtañāṇadassanasampannassa upanisasampannā hoti nibbidā, nibbidāya sati nibbidāsampannassa upanisasampanno hoti virāgo, virāge sati virāgasampannassa upanisasampannaṃ hoti vimuttiñāṇadassanaṃ.

    ‘‘ஸெய்யதா²பி, ஆவுஸோ, ருக்கோ² ஸாகா²பலாஸஸம்பன்னோ. தஸ்ஸ பபடிகாபி பாரிபூரிங் க³ச்ச²தி , தசோபி… பெ²க்³கு³பி… ஸாரோபி பாரிபூரிங் க³ச்ச²தி. ஏவமேவங் கோ², ஆவுஸோ, ஸீலவதோ ஸீலஸம்பன்னஸ்ஸ உபனிஸஸம்பன்னோ ஹோதி அவிப்படிஸாரோ, அவிப்படிஸாரே ஸதி அவிப்படிஸாரஸம்பன்னஸ்ஸ உபனிஸஸம்பன்னங் ஹோதி பாமோஜ்ஜங்…பே॰… விமுத்திஞாணத³ஸ்ஸன’’ந்தி. பஞ்சமங்.

    ‘‘Seyyathāpi, āvuso, rukkho sākhāpalāsasampanno. Tassa papaṭikāpi pāripūriṃ gacchati , tacopi… pheggupi… sāropi pāripūriṃ gacchati. Evamevaṃ kho, āvuso, sīlavato sīlasampannassa upanisasampanno hoti avippaṭisāro, avippaṭisāre sati avippaṭisārasampannassa upanisasampannaṃ hoti pāmojjaṃ…pe… vimuttiñāṇadassana’’nti. Pañcamaṃ.







    Footnotes:
    1. அ॰ நி॰ 10.5
    2. a. ni. 10.5



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 1-6. கிமத்தி²யஸுத்தாதி³வண்ணனா • 1-6. Kimatthiyasuttādivaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 1-10. கிமத்தி²யஸுத்தாதி³வண்ணனா • 1-10. Kimatthiyasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact