Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    ૮. તાયનસુત્તવણ્ણના

    8. Tāyanasuttavaṇṇanā

    ૮૯. અટ્ઠમે પુરાણતિત્થકરોતિ પુબ્બે તિત્થકરો. એત્થ ચ તિત્થં નામ દ્વાસટ્ઠિ દિટ્ઠિયો, તિત્થકરો નામ તાસં ઉપ્પાદકો સત્થા. સેય્યથિદં નન્દો, વચ્છો, કિસો, સંકિચ્ચો. પુરાણાદયો પન તિત્થિયા નામ. અયં પન દિટ્ઠિં ઉપ્પાદેત્વા કથં સગ્ગે નિબ્બત્તોતિ? કમ્મવાદિતાય. એસ કિર ઉપોસથભત્તાદીનિ અદાસિ, અનાથાનં વત્તં પટ્ઠપેસિ, પતિસ્સયે અકાસિ, પોક્ખરણિયો ખણાપેસિ, અઞ્ઞમ્પિ બહું કલ્યાણં અકાસિ. સો તસ્સ નિસ્સન્દેન સગ્ગે નિબ્બત્તો, સાસનસ્સ પન નિય્યાનિકભાવં જાનાતિ. સો તથાગતસ્સ સન્તિકં ગન્ત્વા સાસનાનુચ્છવિકા વીરિયપ્પટિસંયુત્તા ગાથા વક્ખામીતિ આગન્ત્વા છિન્દ સોતન્તિઆદિમાહ.

    89. Aṭṭhame purāṇatitthakaroti pubbe titthakaro. Ettha ca titthaṃ nāma dvāsaṭṭhi diṭṭhiyo, titthakaro nāma tāsaṃ uppādako satthā. Seyyathidaṃ nando, vaccho, kiso, saṃkicco. Purāṇādayo pana titthiyā nāma. Ayaṃ pana diṭṭhiṃ uppādetvā kathaṃ sagge nibbattoti? Kammavāditāya. Esa kira uposathabhattādīni adāsi, anāthānaṃ vattaṃ paṭṭhapesi, patissaye akāsi, pokkharaṇiyo khaṇāpesi, aññampi bahuṃ kalyāṇaṃ akāsi. So tassa nissandena sagge nibbatto, sāsanassa pana niyyānikabhāvaṃ jānāti. So tathāgatassa santikaṃ gantvā sāsanānucchavikā vīriyappaṭisaṃyuttā gāthā vakkhāmīti āgantvā chinda sotantiādimāha.

    તત્થ છિન્દાતિ અનિયમિતઆણત્તિ. સોતન્તિ તણ્હાસોતં. પરક્કમ્માતિ પરક્કમિત્વા વીરિયં કત્વા. કામેતિ કિલેસકામેપિ વત્થુકામેપિ. પનુદાતિ નીહર. એકત્તન્તિ ઝાનં. ઇદં વુત્તં હોતિ – કામે અજહિત્વા મુનિ ઝાનં ન ઉપપજ્જતિ, ન પટિલભતીતિ અત્થો. કયિરા ચે કયિરાથેનન્તિ યદિ વીરિયં કરેય્ય, કરેય્યાથ, તં વીરિયં ન ઓસક્કેય્ય. દળ્હમેનં પરક્કમેતિ દળ્હં એનં કરેય્ય. સિથિલો હિ પરિબ્બાજોતિ સિથિલગહિતા પબ્બજ્જા. ભિય્યો આકિરતે રજન્તિ અતિરેકં ઉપરિ કિલેસરજં આકિરતિ. અકતં દુક્કટં સેય્યોતિ દુક્કટં અકતમેવ સેય્યો. યં કિઞ્ચીતિ ન કેવલં દુક્કટં કત્વા કતસામઞ્ઞમેવ, અઞ્ઞમ્પિ યં કિઞ્ચિ સિથિલં કતં એવરૂપમેવ હોતિ. સંકિલિટ્ઠન્તિ દુક્કરકારિકવતં. ઇમસ્મિં હિ સાસને પચ્ચયહેતુ સમાદિન્નધુતઙ્ગવતં સંકિલિટ્ઠમેવ. સઙ્કસ્સરન્તિ સઙ્કાય સરિતં, ‘‘ઇદમ્પિ ઇમિના કતં ભવિસ્સતિ, ઇદમ્પિ ઇમિના’’તિ એવં આસઙ્કિતપરિસઙ્કિતં. આદિબ્રહ્મચરિયિકાતિ મગ્ગબ્રહ્મચરિયસ્સ આદિભૂતા પુબ્બપધાનભૂતા. અટ્ઠમં.

    Tattha chindāti aniyamitaāṇatti. Sotanti taṇhāsotaṃ. Parakkammāti parakkamitvā vīriyaṃ katvā. Kāmeti kilesakāmepi vatthukāmepi. Panudāti nīhara. Ekattanti jhānaṃ. Idaṃ vuttaṃ hoti – kāme ajahitvā muni jhānaṃ na upapajjati, na paṭilabhatīti attho. Kayirā ce kayirāthenanti yadi vīriyaṃ kareyya, kareyyātha, taṃ vīriyaṃ na osakkeyya. Daḷhamenaṃ parakkameti daḷhaṃ enaṃ kareyya. Sithilo hi paribbājoti sithilagahitā pabbajjā. Bhiyyo ākirate rajanti atirekaṃ upari kilesarajaṃ ākirati. Akataṃ dukkaṭaṃ seyyoti dukkaṭaṃ akatameva seyyo. Yaṃ kiñcīti na kevalaṃ dukkaṭaṃ katvā katasāmaññameva, aññampi yaṃ kiñci sithilaṃ kataṃ evarūpameva hoti. Saṃkiliṭṭhanti dukkarakārikavataṃ. Imasmiṃ hi sāsane paccayahetu samādinnadhutaṅgavataṃ saṃkiliṭṭhameva. Saṅkassaranti saṅkāya saritaṃ, ‘‘idampi iminā kataṃ bhavissati, idampi iminā’’ti evaṃ āsaṅkitaparisaṅkitaṃ. Ādibrahmacariyikāti maggabrahmacariyassa ādibhūtā pubbapadhānabhūtā. Aṭṭhamaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૮. તાયનસુત્તં • 8. Tāyanasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૮. તાયનસુત્તવણ્ણના • 8. Tāyanasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact