Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) |
૮. તાયનસુત્તવણ્ણના
8. Tāyanasuttavaṇṇanā
૮૯. અતીતજાતિયં સયંકારવસેન તાય દિટ્ઠિયા ઉપ્પાદિતત્તા પુબ્બે તિત્થકરો. તેનાહ ‘‘દિટ્ઠિ ઉપ્પાદેત્વા’’તિ. અપરે આહુ ‘‘અયં મે સત્થાતિ ગહણવસેન તિત્થકરો અસ્સ અત્થીતિ પુબ્બે તિત્થકરો, અતીતત્તભાવે તિત્થકરસાવકો’’તિ. તે ‘‘દિટ્ઠિં ઉપ્પાદેત્વાતિ તસ્સ સત્થુનો દિટ્ઠિં આદાય ગહેત્વાતિ અત્થો’’તિ વદન્તિ. તિત્થં નામ દ્વાસટ્ઠિ દિટ્ઠિયો તબ્બિનિમુત્તસ્સ મિચ્છાવાદસ્સ અભાવતો. તિત્થે નિયુત્તાતિ તિત્થિકા, તે એવ તિત્થિયાતિ વુત્તા ક-કારસ્સ ય-કારં કત્વા. તસ્સાતિ યથાવુત્તસ્સ કલ્યાણકમ્મસ્સ. નિસ્સન્દેનાતિ ફલભાવેન. વીરિયપ્પટિસંયુત્તાતિ વીરિયદીપનાતિ અત્થો.
89. Atītajātiyaṃ sayaṃkāravasena tāya diṭṭhiyā uppāditattā pubbe titthakaro. Tenāha ‘‘diṭṭhi uppādetvā’’ti. Apare āhu ‘‘ayaṃ me satthāti gahaṇavasena titthakaro assa atthīti pubbe titthakaro, atītattabhāve titthakarasāvako’’ti. Te ‘‘diṭṭhiṃ uppādetvāti tassa satthuno diṭṭhiṃ ādāya gahetvāti attho’’ti vadanti. Titthaṃ nāma dvāsaṭṭhi diṭṭhiyo tabbinimuttassa micchāvādassa abhāvato. Titthe niyuttāti titthikā, te eva titthiyāti vuttā ka-kārassa ya-kāraṃ katvā. Tassāti yathāvuttassa kalyāṇakammassa. Nissandenāti phalabhāvena. Vīriyappaṭisaṃyuttāti vīriyadīpanāti attho.
અનિયમિતઆણત્તીતિ અનિયમવિધાનં અનિયમવસેન વિધિવચનં. તણ્હાસોતન્તિ તણ્હાપ્પબન્ધનં. નીહરાતિ સમેહિ પજહ. એકત્તન્તિ એકગ્ગં. તેનાહ ‘‘ઝાન’’ન્તિ. ઉપપજ્જતીતિ ન ઉપ્પજ્જતિ ન પાપુણાતીતિ આહ ‘‘ન પટિલભતી’’તિ. ન ઓસક્કેય્યાતિ ન સઙ્કોચં આપજ્જેય્ય. ઘરાવાસતો પરિબ્બજનં પરિતો અપગમોતિ પરિબ્બજો. પબ્બજિતવતસમાદાનસ્સ અદળ્હતાય ચ તત્થ ચ અસક્કચ્ચકિરિયાય સિથિલગહિતા. અતિરેકન્તિ પબ્બજ્જાય પુરિમકાલતોપિ અધિકં. ઉપરીતિ ઉપરૂપરિ. દુક્કટં અકતમેવ સેય્યોતિ દુચ્ચરિતં નામ સબ્બેન સબ્બં અકતમેવ હિતાવહં.
Aniyamitaāṇattīti aniyamavidhānaṃ aniyamavasena vidhivacanaṃ. Taṇhāsotanti taṇhāppabandhanaṃ. Nīharāti samehi pajaha. Ekattanti ekaggaṃ. Tenāha ‘‘jhāna’’nti. Upapajjatīti na uppajjati na pāpuṇātīti āha ‘‘na paṭilabhatī’’ti. Na osakkeyyāti na saṅkocaṃ āpajjeyya. Gharāvāsato paribbajanaṃ parito apagamoti paribbajo. Pabbajitavatasamādānassa adaḷhatāya ca tattha ca asakkaccakiriyāya sithilagahitā. Atirekanti pabbajjāya purimakālatopi adhikaṃ. Uparīti uparūpari. Dukkaṭaṃ akatameva seyyoti duccaritaṃ nāma sabbena sabbaṃ akatameva hitāvahaṃ.
યં કિઞ્ચીતિ યં કિઞ્ચિ કમ્મં. સિથિલં કતન્તિ અસક્કચ્ચકારિતાય સિથિલં કત્વા પવત્તિતં. એવરૂપમેવાતિ એવરૂપં પરામટ્ઠસામઞ્ઞસદિસમેવ પચ્છાનુતાપચરિયાદિપટિભાગતો. સંકિલિટ્ઠમેવ તણ્હાસંકિલેસઉપક્કિલિટ્ઠત્તા. આસઙ્કિતપરિસઙ્કિતન્તિઆદિતો સમન્તતોપિ પરેહિ સઙ્કિતં. બ્રહ્મચરિયસ્સ આદિ આદિબ્રહ્મચરિયં, તત્થ નિયુત્તાતિ આદિબ્રહ્મચરિયિકા, મગ્ગબ્રહ્મચરિયસ્સ પુબ્બભાગપટિપદાતિ અત્થો. તેનાહ ‘‘મગ્ગબ્રહ્મચરિયસ્સ આદિભૂતા’’તિ. પુબ્બપધાનભૂતાતિ પઠમારમ્ભભૂતા.
Yaṃ kiñcīti yaṃ kiñci kammaṃ. Sithilaṃ katanti asakkaccakāritāya sithilaṃ katvā pavattitaṃ. Evarūpamevāti evarūpaṃ parāmaṭṭhasāmaññasadisameva pacchānutāpacariyādipaṭibhāgato. Saṃkiliṭṭhameva taṇhāsaṃkilesaupakkiliṭṭhattā. Āsaṅkitaparisaṅkitantiādito samantatopi parehi saṅkitaṃ. Brahmacariyassa ādi ādibrahmacariyaṃ, tattha niyuttāti ādibrahmacariyikā, maggabrahmacariyassa pubbabhāgapaṭipadāti attho. Tenāha ‘‘maggabrahmacariyassa ādibhūtā’’ti. Pubbapadhānabhūtāti paṭhamārambhabhūtā.
તાયનસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Tāyanasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૮. તાયનસુત્તં • 8. Tāyanasuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૮. તાયનસુત્તવણ્ણના • 8. Tāyanasuttavaṇṇanā