Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā |
[૯૬] ૬. તેલપત્તજાતકવણ્ણના
[96] 6. Telapattajātakavaṇṇanā
સમતિત્તિકં અનવસેસકન્તિ ઇદં સત્થા સુમ્ભરટ્ઠે સેદકં નામ નિગમં ઉપનિસ્સાય અઞ્ઞતરસ્મિં વનસણ્ડે વિહરન્તો જનપદકલ્યાણિસુત્તં આરબ્ભ કથેસિ. તત્ર હિ ભગવા –
Samatittikaṃ anavasesakanti idaṃ satthā sumbharaṭṭhe sedakaṃ nāma nigamaṃ upanissāya aññatarasmiṃ vanasaṇḍe viharanto janapadakalyāṇisuttaṃ ārabbha kathesi. Tatra hi bhagavā –
‘‘સેય્યથાપિ, ભિક્ખવે, ‘જનપદકલ્યાણી જનપદકલ્યાણી’તિ ખો, ભિક્ખવે, મહાજનકાયો સન્નિપતેય્ય, સા ખો પનસ્સ જનપદકલ્યાણી પરમપાસાવિની નચ્ચે, પરમપાસાવિની ગીતે. ‘જનપદકલ્યાણી નચ્ચતિ ગાયતી’તિ ખો, ભિક્ખવે, ભિય્યોસોમત્તાય મહાજનકાયો સન્નિપતેય્ય. અથ પુરિસો આગચ્છેય્ય જીવિતુકામો અમરિતુકામો સુખકામો દુક્ખપટિકૂલો. તમેનં એવં વદેય્ય ‘‘અયં તે, અમ્ભો પુરિસ, સમતિત્તિકો તેલપત્તો અન્તરેન ચ મહાજનકાયસ્સ અન્તરેન ચ જનપદકલ્યાણિયા પરિહરિતબ્બો, પુરિસો ચ તં ઉક્ખિત્તાસિકો પિટ્ઠિતો પિટ્ઠિતો અનુબન્ધિસ્સતિ ‘યત્થેવ નં થોકમ્પિ છડ્ડેસ્સસિ, તત્થેવ તે સીસં પાતેસ્સામી’’’તિ. ‘‘તં કિં મઞ્ઞથ, ભિક્ખવે, અપિ નુ સો પુરિસો અમું તેલપત્તં અમનસિકરિત્વા બહિદ્ધા પમાદં આહરેય્યા’’તિ? ‘‘નો હેતં, ભન્તે’’. ઉપમા ખો મ્યાયં, ભિક્ખવે, કતા અત્થસ્સ વિઞ્ઞાપનાય. અયમેવેત્થ અત્થો – ‘સમતિત્તિકો તેલપત્તો’તિ ખો, ભિક્ખવે, કાયગતાયેતં સતિયા અધિવચનં. તસ્માતિહ , ભિક્ખવે, એવં સિક્ખિતબ્બં ‘કાયગતા નો સતિ ભાવિતા ભવિસ્સતિ સુસમારદ્ધા’તિ એવઞ્હિ વો, ભિક્ખવે, સિક્ખિતબ્બ’’ન્તિ (સં॰ નિ॰ ૫.૩૮૬) –
‘‘Seyyathāpi, bhikkhave, ‘janapadakalyāṇī janapadakalyāṇī’ti kho, bhikkhave, mahājanakāyo sannipateyya, sā kho panassa janapadakalyāṇī paramapāsāvinī nacce, paramapāsāvinī gīte. ‘Janapadakalyāṇī naccati gāyatī’ti kho, bhikkhave, bhiyyosomattāya mahājanakāyo sannipateyya. Atha puriso āgaccheyya jīvitukāmo amaritukāmo sukhakāmo dukkhapaṭikūlo. Tamenaṃ evaṃ vadeyya ‘‘ayaṃ te, ambho purisa, samatittiko telapatto antarena ca mahājanakāyassa antarena ca janapadakalyāṇiyā pariharitabbo, puriso ca taṃ ukkhittāsiko piṭṭhito piṭṭhito anubandhissati ‘yattheva naṃ thokampi chaḍḍessasi, tattheva te sīsaṃ pātessāmī’’’ti. ‘‘Taṃ kiṃ maññatha, bhikkhave, api nu so puriso amuṃ telapattaṃ amanasikaritvā bahiddhā pamādaṃ āhareyyā’’ti? ‘‘No hetaṃ, bhante’’. Upamā kho myāyaṃ, bhikkhave, katā atthassa viññāpanāya. Ayamevettha attho – ‘samatittiko telapatto’ti kho, bhikkhave, kāyagatāyetaṃ satiyā adhivacanaṃ. Tasmātiha , bhikkhave, evaṃ sikkhitabbaṃ ‘kāyagatā no sati bhāvitā bhavissati susamāraddhā’ti evañhi vo, bhikkhave, sikkhitabba’’nti (saṃ. ni. 5.386) –
ઇદં જનપદકલ્યાણિસુત્તં સાત્થં સબ્યઞ્જનં કથેસિ.
Idaṃ janapadakalyāṇisuttaṃ sātthaṃ sabyañjanaṃ kathesi.
તત્રાયં સઙ્ખેપત્થો – જનપદકલ્યાણીતિ જનપદમ્હિ કલ્યાણી ઉત્તમા છસરીરદોસરહિતા પઞ્ચકલ્યાણસમન્નાગતા. સા હિ યસ્મા નાતિદીઘા, નાતિરસ્સા, નાતિકિસા, નાતિથૂલા, નાતિકાળા, નાચ્ચોદાતા, અતિક્કન્તા માનુસકવણ્ણં, અપત્તા દિબ્બવણ્ણં, તસ્મા છસરીરદોસરહિતા. છવિકલ્યાણં, મંસકલ્યાણં, ન્હારુકલ્યાણં, અટ્ઠિકલ્યાણં, વયોકલ્યાણન્તિ ઇમેહિ પન પઞ્ચહિ કલ્યાણેહિ સમન્નાગતત્તા પઞ્ચકલ્યાણસમન્નાગતા નામ. તસ્સા હિ આગન્તુકોભાસકિચ્ચં નામ નત્થિ, અત્તનો સરીરોભાસેનેવ દ્વાદસહત્થે ઠાને આલોકં કરોતિ, પિયઙ્ગુસામા વા હોતિ સુવણ્ણસામા વા. અયમસ્સા છવિકલ્યાણતા. ચત્તારો પનસ્સા હત્થપાદા મુખપરિયોસાનઞ્ચ લાખારસપરિકમ્મકતં વિય રત્તપવાળરત્તકમ્બલસદિસં હોતિ. અયમસ્સા મંસકલ્યાણતા. વીસતિ નખપત્તાનિ મંસતો અમુત્તટ્ઠાને લાખારસપૂરિતાનિ વિય, મુત્તટ્ઠાને ખીરધારાસદિસાનિ. અયમસ્સા ન્હારુકલ્યાણતા. દ્વત્તિંસ દન્તા સુફુસિતા સુધોતવજિરપન્તિ વિય ખાયન્તિ. અયમસ્સા અટ્ઠિકલ્યાણતા. વીસતિવસ્સસતિકાપિ પન સમાના સોળસવસ્સુદ્દેસિકા વિય હોતિ નિબ્બલિપલિતા. અયમસ્સા વયોકલ્યાણતા.
Tatrāyaṃ saṅkhepattho – janapadakalyāṇīti janapadamhi kalyāṇī uttamā chasarīradosarahitā pañcakalyāṇasamannāgatā. Sā hi yasmā nātidīghā, nātirassā, nātikisā, nātithūlā, nātikāḷā, nāccodātā, atikkantā mānusakavaṇṇaṃ, apattā dibbavaṇṇaṃ, tasmā chasarīradosarahitā. Chavikalyāṇaṃ, maṃsakalyāṇaṃ, nhārukalyāṇaṃ, aṭṭhikalyāṇaṃ, vayokalyāṇanti imehi pana pañcahi kalyāṇehi samannāgatattā pañcakalyāṇasamannāgatā nāma. Tassā hi āgantukobhāsakiccaṃ nāma natthi, attano sarīrobhāseneva dvādasahatthe ṭhāne ālokaṃ karoti, piyaṅgusāmā vā hoti suvaṇṇasāmā vā. Ayamassā chavikalyāṇatā. Cattāro panassā hatthapādā mukhapariyosānañca lākhārasaparikammakataṃ viya rattapavāḷarattakambalasadisaṃ hoti. Ayamassā maṃsakalyāṇatā. Vīsati nakhapattāni maṃsato amuttaṭṭhāne lākhārasapūritāni viya, muttaṭṭhāne khīradhārāsadisāni. Ayamassā nhārukalyāṇatā. Dvattiṃsa dantā suphusitā sudhotavajirapanti viya khāyanti. Ayamassā aṭṭhikalyāṇatā. Vīsativassasatikāpi pana samānā soḷasavassuddesikā viya hoti nibbalipalitā. Ayamassā vayokalyāṇatā.
પરમપાસાવિનીતિ એત્થ પન પસવનં પસવો, પવત્તીતિ અત્થો. પસવો એવ પાસાવો, પરમો પાસાવો પરમપાસાવો, સો અસ્સા અત્થીતિ પરમપાસાવિની. નચ્ચે ચ ગીતે ચ ઉત્તમપ્પવત્તિ સેટ્ઠકિરિયા. ઉત્તમમેવ નચ્ચં નચ્ચતિ, ગીતઞ્ચ ગાયતીતિ વુત્તં હોતિ.
Paramapāsāvinīti ettha pana pasavanaṃ pasavo, pavattīti attho. Pasavo eva pāsāvo, paramo pāsāvo paramapāsāvo, so assā atthīti paramapāsāvinī. Nacce ca gīte ca uttamappavatti seṭṭhakiriyā. Uttamameva naccaṃ naccati, gītañca gāyatīti vuttaṃ hoti.
અથ પુરિસો આગચ્છેય્યાતિ ન અત્તનો રુચિયા આગચ્છેય્ય, અયં પનેત્થ અધિપ્પાયો – અથેવં મહાજનમજ્ઝે જનપદકલ્યાણિયા નચ્ચમાનાય ‘‘સાધુ સાધૂ’’તિ સાધુકારેસુ અઙ્ગુલિફોટનેસુ ચેલુક્ખેપેસુ ચ પવત્તમાનેસુ તં પવત્તિં સુત્વા રાજા બન્ધનાગારતો એકં ચોરપુરિસં પક્કોસાપેત્વા નિગળાનિ છિન્દિત્વા સમતિત્તિકં સુપરિપુણ્ણં તેલપત્તં તસ્સ હત્થે દત્વા ઉભોહિ હત્થેહિ દળ્હં ગાહાપેત્વા એકં અસિહત્થં પુરિસં આણાપેસિ ‘‘એતં ગહેત્વા જનપદકલ્યાણિયા સમજ્જટ્ઠાનં ગચ્છ. યત્થેવ ચેસ પમાદં આગમ્મ એકમ્પિ તેલબિન્દું છડ્ડેતિ, તત્થેવસ્સ સીસં છિન્દા’’તિ. સો પુરિસો અસિં ઉક્ખિપિત્વા તં તજ્જેન્તો તત્થ નેસિ. સો મરણભયતજ્જિતો જીવિતુકામતાય પમાદવસેન તં અમનસિકરિત્વા સકિમ્પિ અક્ખીનિ ઉમ્મીલેત્વા તં જનપદકલ્યાણિં ન ઓલોકેસિ. એવં ભૂતપુબ્બમેવેતં વત્થુ, સુત્તે પન પરિકપ્પવસેનેતં વુત્તન્તિ વેદિતબ્બં.
Atha puriso āgaccheyyāti na attano ruciyā āgaccheyya, ayaṃ panettha adhippāyo – athevaṃ mahājanamajjhe janapadakalyāṇiyā naccamānāya ‘‘sādhu sādhū’’ti sādhukāresu aṅguliphoṭanesu celukkhepesu ca pavattamānesu taṃ pavattiṃ sutvā rājā bandhanāgārato ekaṃ corapurisaṃ pakkosāpetvā nigaḷāni chinditvā samatittikaṃ suparipuṇṇaṃ telapattaṃ tassa hatthe datvā ubhohi hatthehi daḷhaṃ gāhāpetvā ekaṃ asihatthaṃ purisaṃ āṇāpesi ‘‘etaṃ gahetvā janapadakalyāṇiyā samajjaṭṭhānaṃ gaccha. Yattheva cesa pamādaṃ āgamma ekampi telabinduṃ chaḍḍeti, tatthevassa sīsaṃ chindā’’ti. So puriso asiṃ ukkhipitvā taṃ tajjento tattha nesi. So maraṇabhayatajjito jīvitukāmatāya pamādavasena taṃ amanasikaritvā sakimpi akkhīni ummīletvā taṃ janapadakalyāṇiṃ na olokesi. Evaṃ bhūtapubbamevetaṃ vatthu, sutte pana parikappavasenetaṃ vuttanti veditabbaṃ.
ઉપમા ખો મ્યાયન્તિ એત્થ પન તેલપત્તસ્સ તાવ કાયગતાસતિયા ઓપમ્મસંસન્દનં કતમેવ. એત્થ પન રાજા વિય કમ્મં દટ્ઠબ્બં, અસિ વિય કિલેસા, ઉક્ખિત્તાસિકપુરિસો વિય મારો, તેલપત્તહત્થો પુરિસો વિય કાયગતાસતિભાવકો વિપસ્સકયોગાવચરો. ઇતિ ભગવા ‘‘કાયગતાસતિં ભાવેતુકામેન ભિક્ખુના તેલપત્તહત્થેન તેન પુરિસેન વિય સતિં અવિસ્સજ્જેત્વા અપ્પમત્તેન કાયગતાસતિ ભાવેતબ્બા’’તિ ઇમં સુત્તં આહરિત્વા દસ્સેસિ.
Upamākho myāyanti ettha pana telapattassa tāva kāyagatāsatiyā opammasaṃsandanaṃ katameva. Ettha pana rājā viya kammaṃ daṭṭhabbaṃ, asi viya kilesā, ukkhittāsikapuriso viya māro, telapattahattho puriso viya kāyagatāsatibhāvako vipassakayogāvacaro. Iti bhagavā ‘‘kāyagatāsatiṃ bhāvetukāmena bhikkhunā telapattahatthena tena purisena viya satiṃ avissajjetvā appamattena kāyagatāsati bhāvetabbā’’ti imaṃ suttaṃ āharitvā dassesi.
ભિક્ખૂ ઇમં સુત્તઞ્ચ અત્થઞ્ચ સુત્વા એવમાહંસુ – ‘‘દુક્કરં, ભન્તે, તેન પુરિસેન કતં તથારૂપિં જનપદકલ્યાણિં અનોલોકેત્વા તેલપત્તં આદાય ગચ્છન્તેના’’તિ. સત્થા ‘‘ન, ભિક્ખવે, તેન દુક્કરં કતં, સુકરમેવેતં. કસ્મા? ઉક્ખિત્તાસિકેન પુરિસેન સન્તજ્જેત્વા નીયમાનતાય. યં પન પુબ્બે પણ્ડિતા અપ્પમાદેન સતિં અવિસ્સજ્જેત્વા અભિસઙ્ખતં દિબ્બરૂપમ્પિ ઇન્દ્રિયાનિ ભિન્દિત્વા અનોલોકેત્વાવ ગન્ત્વા રજ્જં પાપુણિંસુ, એતં દુક્કર’’ન્તિ વત્વા અતીતં આહરિ.
Bhikkhū imaṃ suttañca atthañca sutvā evamāhaṃsu – ‘‘dukkaraṃ, bhante, tena purisena kataṃ tathārūpiṃ janapadakalyāṇiṃ anoloketvā telapattaṃ ādāya gacchantenā’’ti. Satthā ‘‘na, bhikkhave, tena dukkaraṃ kataṃ, sukaramevetaṃ. Kasmā? Ukkhittāsikena purisena santajjetvā nīyamānatāya. Yaṃ pana pubbe paṇḍitā appamādena satiṃ avissajjetvā abhisaṅkhataṃ dibbarūpampi indriyāni bhinditvā anoloketvāva gantvā rajjaṃ pāpuṇiṃsu, etaṃ dukkara’’nti vatvā atītaṃ āhari.
અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો તસ્સ રઞ્ઞો પુત્તસતસ્સ સબ્બકનિટ્ઠો હુત્વા નિબ્બત્તિ, સો અનુપુબ્બેન વિઞ્ઞુતં પાપુણિ. તદા ચ રઞ્ઞો ગેહે પચ્ચેકબુદ્ધા ભુઞ્જન્તિ, બોધિસત્તો તેસં વેય્યાવચ્ચં કરોતિ. સો એકદિવસં ચિન્તેસિ ‘‘મમ બહૂ ભાતરો, લચ્છામિ નુ ખો અહં ઇમસ્મિં નગરે કુલસન્તકં રજ્જં, ઉદાહુ નો’’તિ? અથસ્સ એતદહોસિ ‘‘પચ્ચેકબુદ્ધે પુચ્છિત્વા જાનિસ્સામી’’તિ. સો દુતિયદિવસે પચ્ચેકબુદ્ધેસુ આગતેસુ ધમકરણં આદાય પાનીયં પરિસ્સાવેત્વા પાદે ધોવિત્વા તેલેન મક્ખેત્વા તેસં અન્તરખજ્જકં ખાદિત્વા નિસિન્નકાલે વન્દિત્વા એકમન્તં નિસિન્નો તમત્થં પુચ્છિ. અથ નં તે અવોચું – કુમાર, ન ત્વં ઇમસ્મિં નગરે રજ્જં લભિસ્સસિ, ઇતો પન વીસયોજનસતમત્થકે ગન્ધારરટ્ઠે તક્કસિલાનગરં નામ અત્થિ, તત્થ ગન્તું સક્કોન્તો ઇતો સત્તમે દિવસે રજ્જં લચ્છસિ. અન્તરામગ્ગે પન મહાવત્તનિઅટવિયં પરિપન્થો અત્થિ, તં અટવિં પરિહરિત્વા ગચ્છન્તસ્સ યોજનસતિકો મગ્ગો હોતિ, ઉજુકં ગચ્છન્તસ્સ પઞ્ઞાસ યોજનાનિ હોન્તિ. સો હિ અમનુસ્સકન્તારો નામ. તત્થ યક્ખિનિયો અન્તરામગ્ગે ગામે ચ સાલાયો ચ માપેત્વા ઉપરિ સુવણ્ણતારકવિચિત્તવિતાનં મહારહસેય્યં પઞ્ઞાપેત્વા નાનાવિરાગપટસાણિયો પરિક્ખિપિત્વા દિબ્બાલઙ્કારેહિ અત્તભાવં મણ્ડેત્વા સાલાસુ નિસીદિત્વા આગચ્છન્તે પુરિસે મધુરાહિ વાચાહિ સઙ્ગણ્હિત્વા ‘‘કિલન્તરૂપા વિય પઞ્ઞાયથ, ઇધાગન્ત્વા નિસીદિત્વા પાનીયં પિવિત્વા ગચ્છથા’’તિ પક્કોસિત્વા આગતાગતાનં આસનાનિ દત્વા અત્તનો રૂપલીલાવિલાસેહિ પલોભેત્વા કિલેસવસિકે કત્વા અત્તના સદ્ધિં અજ્ઝાચારે કતે તત્થેવ ને લોહિતેન પગ્ઘરન્તેન ખાદિત્વા જીવિતક્ખયં પાપેન્તિ. રૂપગોચરં સત્તં રૂપેનેવ ગણ્હન્તિ, સદ્દગોચરં મધુરેન ગીતવાદિતસદ્દેન, ગન્ધગોચરં દિબ્બગન્ધેહિ, રસગોચરં દિબ્બેન નાનગ્ગરસભોજનેન, ફોટ્ઠબ્બગોચરં ઉભતોલોહિતકૂપધાનેહિ દિબ્બસયનેહિ ગણ્હન્તિ. સચે ઇન્દ્રિયાનિ ભિન્દિત્વા તા અનોલોકેત્વા સતિં પચ્ચુપટ્ઠાપેત્વા ગમિસ્સસિ, સત્તમે દિવસે તત્થ રજ્જં લચ્છસીતિ.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto tassa rañño puttasatassa sabbakaniṭṭho hutvā nibbatti, so anupubbena viññutaṃ pāpuṇi. Tadā ca rañño gehe paccekabuddhā bhuñjanti, bodhisatto tesaṃ veyyāvaccaṃ karoti. So ekadivasaṃ cintesi ‘‘mama bahū bhātaro, lacchāmi nu kho ahaṃ imasmiṃ nagare kulasantakaṃ rajjaṃ, udāhu no’’ti? Athassa etadahosi ‘‘paccekabuddhe pucchitvā jānissāmī’’ti. So dutiyadivase paccekabuddhesu āgatesu dhamakaraṇaṃ ādāya pānīyaṃ parissāvetvā pāde dhovitvā telena makkhetvā tesaṃ antarakhajjakaṃ khāditvā nisinnakāle vanditvā ekamantaṃ nisinno tamatthaṃ pucchi. Atha naṃ te avocuṃ – kumāra, na tvaṃ imasmiṃ nagare rajjaṃ labhissasi, ito pana vīsayojanasatamatthake gandhāraraṭṭhe takkasilānagaraṃ nāma atthi, tattha gantuṃ sakkonto ito sattame divase rajjaṃ lacchasi. Antarāmagge pana mahāvattaniaṭaviyaṃ paripantho atthi, taṃ aṭaviṃ pariharitvā gacchantassa yojanasatiko maggo hoti, ujukaṃ gacchantassa paññāsa yojanāni honti. So hi amanussakantāro nāma. Tattha yakkhiniyo antarāmagge gāme ca sālāyo ca māpetvā upari suvaṇṇatārakavicittavitānaṃ mahārahaseyyaṃ paññāpetvā nānāvirāgapaṭasāṇiyo parikkhipitvā dibbālaṅkārehi attabhāvaṃ maṇḍetvā sālāsu nisīditvā āgacchante purise madhurāhi vācāhi saṅgaṇhitvā ‘‘kilantarūpā viya paññāyatha, idhāgantvā nisīditvā pānīyaṃ pivitvā gacchathā’’ti pakkositvā āgatāgatānaṃ āsanāni datvā attano rūpalīlāvilāsehi palobhetvā kilesavasike katvā attanā saddhiṃ ajjhācāre kate tattheva ne lohitena paggharantena khāditvā jīvitakkhayaṃ pāpenti. Rūpagocaraṃ sattaṃ rūpeneva gaṇhanti, saddagocaraṃ madhurena gītavāditasaddena, gandhagocaraṃ dibbagandhehi, rasagocaraṃ dibbena nānaggarasabhojanena, phoṭṭhabbagocaraṃ ubhatolohitakūpadhānehi dibbasayanehi gaṇhanti. Sace indriyāni bhinditvā tā anoloketvā satiṃ paccupaṭṭhāpetvā gamissasi, sattame divase tattha rajjaṃ lacchasīti.
બોધિસત્તો ‘‘હોતુ, ભન્તે, તુમ્હાકં ઓવાદં ગહેત્વા કિં તા ઓલોકેસ્સામી’’તિ પચ્ચેકબુદ્ધેહિ પરિત્તં કારાપેત્વા પરિત્તવાલુકઞ્ચેવ પરિત્તસુત્તઞ્ચ આદાય પચ્ચેકબુદ્ધે ચ માતાપિતરો ચ વન્દિત્વા નિવેસનં ગન્ત્વા અત્તનો પુરિસે આહ – ‘‘અહં તક્કસિલાયં રજ્જં ગહેતું ગચ્છામિ, તુમ્હે ઇધેવ તિટ્ઠથા’’તિ. અથ નં પઞ્ચ જના આહંસુ ‘‘મયમ્પિ અનુગચ્છામા’’તિ. ‘‘ન સક્કા તુમ્હેહિ અનુગન્તું, અન્તરામગ્ગે કિર યક્ખિનિયો રૂપાદિગોચરે મનુસ્સે એવઞ્ચેવઞ્ચ રૂપાદીહિ પલોભેત્વા ગણ્હન્તિ, મહા પરિપન્થો, અહં પન અત્તાનં તક્કેત્વા ગચ્છામી’’તિ. ‘‘કિં પન, દેવ, મયં તુમ્હેહિ સદ્ધિં ગચ્છન્તા અત્તનો પિયાનિ રૂપાદીનિ ઓલોકેસ્સામ, મયમ્પિ તથેવ ગમિસ્સામા’’તિ. બોધિસત્તો ‘‘તેન હિ અપ્પમત્તા હોથા’’તિ તે પઞ્ચ જને આદાય મગ્ગં પટિપજ્જિ.
Bodhisatto ‘‘hotu, bhante, tumhākaṃ ovādaṃ gahetvā kiṃ tā olokessāmī’’ti paccekabuddhehi parittaṃ kārāpetvā parittavālukañceva parittasuttañca ādāya paccekabuddhe ca mātāpitaro ca vanditvā nivesanaṃ gantvā attano purise āha – ‘‘ahaṃ takkasilāyaṃ rajjaṃ gahetuṃ gacchāmi, tumhe idheva tiṭṭhathā’’ti. Atha naṃ pañca janā āhaṃsu ‘‘mayampi anugacchāmā’’ti. ‘‘Na sakkā tumhehi anugantuṃ, antarāmagge kira yakkhiniyo rūpādigocare manusse evañcevañca rūpādīhi palobhetvā gaṇhanti, mahā paripantho, ahaṃ pana attānaṃ takketvā gacchāmī’’ti. ‘‘Kiṃ pana, deva, mayaṃ tumhehi saddhiṃ gacchantā attano piyāni rūpādīni olokessāma, mayampi tatheva gamissāmā’’ti. Bodhisatto ‘‘tena hi appamattā hothā’’ti te pañca jane ādāya maggaṃ paṭipajji.
યક્ખિનિયો ગામાદીનિ માપેત્વા નિસીદિંસુ. તેસુ રૂપગોચરો પુરિસો તા યક્ખિનિયો ઓલોકેત્વા રૂપારમ્મણે પટિબદ્ધચિત્તો થોકં ઓહીયિ. બોધિસત્તો ‘‘કિં ભો, થોકં ઓહીયસી’’તિ આહ. ‘‘દેવ, પાદા મે રુજ્જન્તિ, થોકં સાલાયં નિસીદિત્વા આગચ્છામી’’તિ. ‘‘અમ્ભો, એતા યક્ખિનિયો, મા ખો પત્થેસી’’તિ. ‘‘યં હોતિ, તં હોતુ, ન સક્કોમિ, દેવા’’તિ. ‘‘તેન હિ પઞ્ઞાયિસ્સસી’’તિ ઇતરે ચત્તારો આદાય અગમાસિ. સોપિ રૂપગોચરકો તાસં સન્તિકં અગમાસિ. તા અત્તના સદ્ધિં અજ્ઝાચારે કતે તં તત્થેવ જીવિતક્ખયં પાપેત્વા પુરતો ગન્ત્વા અઞ્ઞં સાલં માપેત્વા નાનાતૂરિયાનિ ગહેત્વા ગાયમાના નિસીદિંસુ, તત્થ સદ્દગોચરકો ઓહીયિ. પુરિમનયેનેવ તમ્પિ ખાદિત્વા પુરતો ગન્ત્વા નાનપ્પકારે ગન્ધકરણ્ડકે પૂરેત્વા આપણં પસારેત્વા નિસીદિંસુ, તત્થ ગન્ધગોચરકો ઓહીયિ. તમ્પિ ખાદિત્વા પુરતો ગન્ત્વા નાનગ્ગરસાનં દિબ્બભોજનાનં ભાજનાનિ પૂરેત્વા ઓદનિકાપણં પસારેત્વા નિસીદિંસુ, તત્થ રસગોચરકો ઓહીયિ. તમ્પિ ખાદિત્વા પુરતો ગન્ત્વા દિબ્બસયનાનિ પઞ્ઞાપેત્વા નિસીદિંસુ, તત્થ ફોટ્ઠબ્બગોચરકો ઓહીયિ. તમ્પિ ખાદિંસુ, બોધિસત્તો એકકોવ અહોસિ.
Yakkhiniyo gāmādīni māpetvā nisīdiṃsu. Tesu rūpagocaro puriso tā yakkhiniyo oloketvā rūpārammaṇe paṭibaddhacitto thokaṃ ohīyi. Bodhisatto ‘‘kiṃ bho, thokaṃ ohīyasī’’ti āha. ‘‘Deva, pādā me rujjanti, thokaṃ sālāyaṃ nisīditvā āgacchāmī’’ti. ‘‘Ambho, etā yakkhiniyo, mā kho patthesī’’ti. ‘‘Yaṃ hoti, taṃ hotu, na sakkomi, devā’’ti. ‘‘Tena hi paññāyissasī’’ti itare cattāro ādāya agamāsi. Sopi rūpagocarako tāsaṃ santikaṃ agamāsi. Tā attanā saddhiṃ ajjhācāre kate taṃ tattheva jīvitakkhayaṃ pāpetvā purato gantvā aññaṃ sālaṃ māpetvā nānātūriyāni gahetvā gāyamānā nisīdiṃsu, tattha saddagocarako ohīyi. Purimanayeneva tampi khāditvā purato gantvā nānappakāre gandhakaraṇḍake pūretvā āpaṇaṃ pasāretvā nisīdiṃsu, tattha gandhagocarako ohīyi. Tampi khāditvā purato gantvā nānaggarasānaṃ dibbabhojanānaṃ bhājanāni pūretvā odanikāpaṇaṃ pasāretvā nisīdiṃsu, tattha rasagocarako ohīyi. Tampi khāditvā purato gantvā dibbasayanāni paññāpetvā nisīdiṃsu, tattha phoṭṭhabbagocarako ohīyi. Tampi khādiṃsu, bodhisatto ekakova ahosi.
અથેકા યક્ખિની ‘‘અતિખરમન્તો વતાયં, અહં તં ખાદિત્વાવ નિવત્તિસ્સામી’’તિ બોધિસત્તસ્સ પચ્છતો પચ્છતો અગમાસિ. અટવિયા પરભાગે વનકમ્મિકાદયો યક્ખિનિં દિસ્વા ‘‘અયં તે પુરતો ગચ્છન્તો પુરિસો કિં હોતી’’તિ પુચ્છિંસુ. ‘‘કોમારસામિકો મે, અય્યા’’તિ. ‘‘અમ્ભો, અયં એવં સુકુમાલા પુપ્ફદામસદિસા સુવણ્ણવણ્ણા કુમારિકા અત્તનો કુલં છડ્ડેત્વા ભવન્તં તક્કેત્વા નિક્ખન્તા, કસ્મા એતં અકિલમેત્વા આદાય ન ગચ્છસી’’તિ? ‘‘નેસા, અય્યા, મય્હં પજાપતિ, યક્ખિની એસા, એતાય મે પઞ્ચ મનુસ્સા ખાદિતા’’તિ. ‘‘અય્યા, પુરિસા નામ કુદ્ધકાલે અત્તનો પજાપતિયો યક્ખિનિયોપિ કરોન્તિ પેતિનિયોપી’’તિ. સા ગચ્છમાના ગબ્ભિનિવણ્ણં દસ્સેત્વા પુન સકિં વિજાતવણ્ણં કત્વા પુત્તં અઙ્કેન આદાય બોધિસત્તં અનુબન્ધિ, દિટ્ઠદિટ્ઠા પુરિમનયેનેવ પુચ્છન્તિ. બોધિસત્તોપિ તથેવ વત્વા ગચ્છન્તો તક્કસિલં પાપુણિ. સા પુત્તં અન્તરધાપેત્વા એકિકાવ અનુબન્ધિ. બોધિસત્તો નગરદ્વારં ગન્ત્વા એકિસ્સા સાલાય નિસીદિ. સા બોધિસત્તસ્સ તેજેન પવિસિતું અસક્કોન્તી દિબ્બરૂપં માપેત્વા સાલાદ્વારે અટ્ઠાસિ.
Athekā yakkhinī ‘‘atikharamanto vatāyaṃ, ahaṃ taṃ khāditvāva nivattissāmī’’ti bodhisattassa pacchato pacchato agamāsi. Aṭaviyā parabhāge vanakammikādayo yakkhiniṃ disvā ‘‘ayaṃ te purato gacchanto puriso kiṃ hotī’’ti pucchiṃsu. ‘‘Komārasāmiko me, ayyā’’ti. ‘‘Ambho, ayaṃ evaṃ sukumālā pupphadāmasadisā suvaṇṇavaṇṇā kumārikā attano kulaṃ chaḍḍetvā bhavantaṃ takketvā nikkhantā, kasmā etaṃ akilametvā ādāya na gacchasī’’ti? ‘‘Nesā, ayyā, mayhaṃ pajāpati, yakkhinī esā, etāya me pañca manussā khāditā’’ti. ‘‘Ayyā, purisā nāma kuddhakāle attano pajāpatiyo yakkhiniyopi karonti petiniyopī’’ti. Sā gacchamānā gabbhinivaṇṇaṃ dassetvā puna sakiṃ vijātavaṇṇaṃ katvā puttaṃ aṅkena ādāya bodhisattaṃ anubandhi, diṭṭhadiṭṭhā purimanayeneva pucchanti. Bodhisattopi tatheva vatvā gacchanto takkasilaṃ pāpuṇi. Sā puttaṃ antaradhāpetvā ekikāva anubandhi. Bodhisatto nagaradvāraṃ gantvā ekissā sālāya nisīdi. Sā bodhisattassa tejena pavisituṃ asakkontī dibbarūpaṃ māpetvā sālādvāre aṭṭhāsi.
તસ્મિં સમયે તક્કસિલરાજા ઉય્યાનં ગચ્છન્તો તં દિસ્વા પટિબદ્ધચિત્તો હુત્વા ‘‘ગચ્છ, ઇમિસ્સા સસ્સામિકઅસ્સામિકભાવં જાનાહી’’તિ મનુસ્સં પેસેસિ. સો તં ઉપસઙ્કમિત્વા ‘‘સસ્સામિકાસી’’તિ પુચ્છિ. ‘‘આમ, અય્ય, અયં મે સાલાય નિસિન્નો સામિકો’’તિ. બોધિસત્તો ‘‘નેસા મય્હં પજાપતિ, યક્ખિની એસા, એતાય મે પઞ્ચ મનુસ્સા ખાદિતા’’તિ આહ. સાપિ ‘‘પુરિસા નામ અય્યા કુદ્ધકાલે યં ઇચ્છન્તિ, તં વદન્તી’’તિ આહ. સો ઉભિન્નમ્પિ વચનં રઞ્ઞો આરોચેસિ. રાજા ‘‘અસ્સામિકભણ્ડં નામ રાજસન્તકં હોતી’’તિ યક્ખિનિં પક્કોસાપેત્વા એકહત્થિપિટ્ઠે નિસીદાપેત્વા નગરં પદક્ખિણં કત્વા પાસાદં અભિરુય્હ તં અગ્ગમહેસિટ્ઠાને ઠપેસિ.
Tasmiṃ samaye takkasilarājā uyyānaṃ gacchanto taṃ disvā paṭibaddhacitto hutvā ‘‘gaccha, imissā sassāmikaassāmikabhāvaṃ jānāhī’’ti manussaṃ pesesi. So taṃ upasaṅkamitvā ‘‘sassāmikāsī’’ti pucchi. ‘‘Āma, ayya, ayaṃ me sālāya nisinno sāmiko’’ti. Bodhisatto ‘‘nesā mayhaṃ pajāpati, yakkhinī esā, etāya me pañca manussā khāditā’’ti āha. Sāpi ‘‘purisā nāma ayyā kuddhakāle yaṃ icchanti, taṃ vadantī’’ti āha. So ubhinnampi vacanaṃ rañño ārocesi. Rājā ‘‘assāmikabhaṇḍaṃ nāma rājasantakaṃ hotī’’ti yakkhiniṃ pakkosāpetvā ekahatthipiṭṭhe nisīdāpetvā nagaraṃ padakkhiṇaṃ katvā pāsādaṃ abhiruyha taṃ aggamahesiṭṭhāne ṭhapesi.
સો ન્હાતવિલિત્તો સાયમાસં ભુઞ્જિત્વા સિરીસયનં અભિરુહિ. સાપિ યક્ખિની અત્તનો ઉપકપ્પનકં આહારં આહરિત્વા અલઙ્કતપટિયત્તા સિરિસયને રઞ્ઞા સદ્ધિં નિપજ્જિત્વા રઞ્ઞો રતિવસેન સુખં સમપ્પિતસ્સ નિપન્નકાલે એકેન પસ્સેન પરિવત્તિત્વા પરોદિ. અથ નં રાજા ‘‘કિં, ભદ્દે, રોદસી’’તિ પુચ્છિ. ‘‘દેવ, અહં તુમ્હેહિ મગ્ગે દિસ્વા આનીતા, તુમ્હાકઞ્ચ ગેહે બહૂ ઇત્થિયો, અહં સપત્તીનં અન્તરે વસમાના કથાય ઉપ્પન્નાય ‘કો તુય્હં માતરં વા પિતરં વા ગોત્તં વા જાતિં વા જાનાતિ, ત્વં અન્તરામગ્ગે દિસ્વા આનીતા નામા’તિ સીસે ગહેત્વા નિપ્પીળિયમાના વિય મઙ્કુ ભવિસ્સામિ. સચે તુમ્હે સકલરજ્જે ઇસ્સરિયઞ્ચ આણઞ્ચ મય્હં દદેય્યાથ, કોચિ મય્હં ચિત્તં કોપેત્વા કથેતું ન સક્ખિસ્સતી’’તિ . ‘‘ભદ્દે, મય્હં સકલરટ્ઠવાસિનો ન કિઞ્ચિ હોન્તિ, નાહં એતેસં સામિકો. યે પન રાજાણં કોપેત્વા અકત્તબ્બં કરોન્તિ, તેસઞ્ઞેવાહં સામિકો. ઇમિના કારણેન ન સક્કા તુય્હં સકલરટ્ઠે વા નગરે વા ઇસ્સરિયઞ્ચ આણઞ્ચ દાતુ’’ન્તિ. ‘‘તેન હિ, દેવ, સચે રટ્ઠે વા નગરે વા આણં દાતું ન સક્કોથ, અન્તોનિવેસને અન્તોવળઞ્જનકાનં ઉપરિ મમ વસં વત્તનત્થાય આણં દેથા’’તિ. રાજા દિબ્બફોટ્ઠબ્બેન બદ્ધો તસ્સા વચનં અતિક્કમિતું અસક્કોન્તો ‘‘સાધુ, ભદ્દે, અન્તોવળઞ્જનકેસુ તુય્હં આણં દમ્મિ, ત્વં એતે અત્તનો વસે વત્તાપેહી’’તિ આહ. સા ‘‘સાધૂ’’તિ સમ્પટિચ્છિત્વા રઞ્ઞો નિદ્દં ઓક્કન્તકાલે યક્ખનગરં ગન્ત્વા યક્ખે પક્કોસિત્વા અત્તના રાજાનં જીવિતક્ખયં પાપેત્વા અટ્ઠિમત્તં સેસેત્વા સબ્બં ન્હારુચમ્મમંસલોહિતં ખાદિ, અવસેસા યક્ખા મહાદ્વારતો પટ્ઠાય અન્તોનિવેસને કુક્કુટકુક્કુરે આદિં કત્વા સબ્બે ખાદિત્વા અટ્ઠિમત્તસેસે અકંસુ.
So nhātavilitto sāyamāsaṃ bhuñjitvā sirīsayanaṃ abhiruhi. Sāpi yakkhinī attano upakappanakaṃ āhāraṃ āharitvā alaṅkatapaṭiyattā sirisayane raññā saddhiṃ nipajjitvā rañño rativasena sukhaṃ samappitassa nipannakāle ekena passena parivattitvā parodi. Atha naṃ rājā ‘‘kiṃ, bhadde, rodasī’’ti pucchi. ‘‘Deva, ahaṃ tumhehi magge disvā ānītā, tumhākañca gehe bahū itthiyo, ahaṃ sapattīnaṃ antare vasamānā kathāya uppannāya ‘ko tuyhaṃ mātaraṃ vā pitaraṃ vā gottaṃ vā jātiṃ vā jānāti, tvaṃ antarāmagge disvā ānītā nāmā’ti sīse gahetvā nippīḷiyamānā viya maṅku bhavissāmi. Sace tumhe sakalarajje issariyañca āṇañca mayhaṃ dadeyyātha, koci mayhaṃ cittaṃ kopetvā kathetuṃ na sakkhissatī’’ti . ‘‘Bhadde, mayhaṃ sakalaraṭṭhavāsino na kiñci honti, nāhaṃ etesaṃ sāmiko. Ye pana rājāṇaṃ kopetvā akattabbaṃ karonti, tesaññevāhaṃ sāmiko. Iminā kāraṇena na sakkā tuyhaṃ sakalaraṭṭhe vā nagare vā issariyañca āṇañca dātu’’nti. ‘‘Tena hi, deva, sace raṭṭhe vā nagare vā āṇaṃ dātuṃ na sakkotha, antonivesane antovaḷañjanakānaṃ upari mama vasaṃ vattanatthāya āṇaṃ dethā’’ti. Rājā dibbaphoṭṭhabbena baddho tassā vacanaṃ atikkamituṃ asakkonto ‘‘sādhu, bhadde, antovaḷañjanakesu tuyhaṃ āṇaṃ dammi, tvaṃ ete attano vase vattāpehī’’ti āha. Sā ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā rañño niddaṃ okkantakāle yakkhanagaraṃ gantvā yakkhe pakkositvā attanā rājānaṃ jīvitakkhayaṃ pāpetvā aṭṭhimattaṃ sesetvā sabbaṃ nhārucammamaṃsalohitaṃ khādi, avasesā yakkhā mahādvārato paṭṭhāya antonivesane kukkuṭakukkure ādiṃ katvā sabbe khāditvā aṭṭhimattasese akaṃsu.
પુનદિવસે દ્વારં યથાપિહિતમેવ દિસ્વા મનુસ્સા ફરસૂહિ કવાટાનિ કોટ્ટેત્વા અન્તો પવિસિત્વા સબ્બં નિવેસનં અટ્ઠિકપરિકિણ્ણં દિસ્વા ‘‘સચ્ચં વત સો પુરિસો આહ ‘નાયં મય્હં પજાપતિ, યક્ખિની એસા’તિ. રાજા પન કિઞ્ચિ અજાનિત્વા તં ગહેત્વા અત્તનો ભરિયં અકાસિ, સા યક્ખે પક્કોસિત્વા સબ્બં જનં ખાદિત્વા ગતા ભવિસ્સતી’’તિ આહંસુ. બોધિસત્તોપિ તં દિવસં તસ્સાયેવ સાલાયં પરિત્તવાલુકં સીસે કત્વા પરિત્તસુત્તઞ્ચ પરિક્ખિપિત્વા ખગ્ગં ગહેત્વા ઠિતકોવ અરુણં ઉટ્ઠાપેસિ. મનુસ્સા સકલરાજનિવેસનં સોધેત્વા હરિતૂપલિત્તં કત્વા ઉપરિ ગન્ધેહિ વિલિમ્પિત્વા પુપ્ફાનિ વિકિરિત્વા પુપ્ફદામાનિ ઓસારેત્વા ધૂમં દત્વા નવમાલા બન્ધિત્વા સમ્મન્તયિંસુ ‘‘અમ્ભો, યો પુરિસો દિબ્બરૂપં માપેત્વા પચ્છતો આગચ્છન્તિં યક્ખિનિં ઇન્દ્રિયાનિ ભિન્દિત્વા ઓલોકનમત્તમ્પિ ન અકાસિ, સો અતિવિય ઉળારસત્તો ધિતિમા ઞાણસમ્પન્નો, તાદિસે પુરિસે રજ્જં અનુસાસન્તે સબ્બરટ્ઠં સુખિતં ભવિસ્સતિ, તં રાજાનં કરોમા’’તિ. અથ સબ્બે અમચ્ચા ચ નાગરા ચ એકચ્છન્દા હુત્વા બોધિસત્તં ઉપસઙ્કમિત્વા ‘‘દેવ, તુમ્હે ઇમં રજ્જં કારેથા’’તિ નગરં પવેસેત્વા રતનરાસિમ્હિ ઠપેત્વા અભિસિઞ્ચિત્વા તક્કસિલરાજાનં અકંસુ. સો ચત્તારિ અગતિગમનાનિ વજ્જેત્વા દસ રાજધમ્મે અકોપેત્વા ધમ્મેન રજ્જં કારેન્તો દાનાદીનિ પુઞ્ઞાનિ કત્વા યથાકમ્મં ગતો.
Punadivase dvāraṃ yathāpihitameva disvā manussā pharasūhi kavāṭāni koṭṭetvā anto pavisitvā sabbaṃ nivesanaṃ aṭṭhikaparikiṇṇaṃ disvā ‘‘saccaṃ vata so puriso āha ‘nāyaṃ mayhaṃ pajāpati, yakkhinī esā’ti. Rājā pana kiñci ajānitvā taṃ gahetvā attano bhariyaṃ akāsi, sā yakkhe pakkositvā sabbaṃ janaṃ khāditvā gatā bhavissatī’’ti āhaṃsu. Bodhisattopi taṃ divasaṃ tassāyeva sālāyaṃ parittavālukaṃ sīse katvā parittasuttañca parikkhipitvā khaggaṃ gahetvā ṭhitakova aruṇaṃ uṭṭhāpesi. Manussā sakalarājanivesanaṃ sodhetvā haritūpalittaṃ katvā upari gandhehi vilimpitvā pupphāni vikiritvā pupphadāmāni osāretvā dhūmaṃ datvā navamālā bandhitvā sammantayiṃsu ‘‘ambho, yo puriso dibbarūpaṃ māpetvā pacchato āgacchantiṃ yakkhiniṃ indriyāni bhinditvā olokanamattampi na akāsi, so ativiya uḷārasatto dhitimā ñāṇasampanno, tādise purise rajjaṃ anusāsante sabbaraṭṭhaṃ sukhitaṃ bhavissati, taṃ rājānaṃ karomā’’ti. Atha sabbe amaccā ca nāgarā ca ekacchandā hutvā bodhisattaṃ upasaṅkamitvā ‘‘deva, tumhe imaṃ rajjaṃ kārethā’’ti nagaraṃ pavesetvā ratanarāsimhi ṭhapetvā abhisiñcitvā takkasilarājānaṃ akaṃsu. So cattāri agatigamanāni vajjetvā dasa rājadhamme akopetvā dhammena rajjaṃ kārento dānādīni puññāni katvā yathākammaṃ gato.
સત્થા ઇમં અતીતં આહરિત્વા અભિસમ્બુદ્ધો હુત્વા ઇમં ગાથમાહ –
Satthā imaṃ atītaṃ āharitvā abhisambuddho hutvā imaṃ gāthamāha –
૯૬.
96.
‘‘સમતિત્તિકં અનવસેસકં, તેલપત્તં યથા પરિહરેય્ય;
‘‘Samatittikaṃ anavasesakaṃ, telapattaṃ yathā parihareyya;
એવં સચિત્તમનુરક્ખે, પત્થયાનો દિસં અગતપુબ્બ’’ન્તિ.
Evaṃ sacittamanurakkhe, patthayāno disaṃ agatapubba’’nti.
તત્થ સમતિત્તિકન્તિ અન્તોમુખવટ્ટિલેખં પાપેત્વા સમભરિતં. અનવસેસકન્તિ અનવસિઞ્ચનકં અપરિસ્સાવનકં કત્વા. તેલપત્તન્તિ પક્ખિત્તતિલતેલપત્તં. પરિહરેય્યાતિ હરેય્ય, આદાય ગચ્છેય્ય. એવં સચિત્તમનુરક્ખેતિ તં તેલભરિતં પત્તં વિય અત્તનો ચિત્તં કાયગતાસતિયા ગોચરે ચેવ સમ્પયુત્તસતિયા ચાતિ ઉભિન્નં અન્તરે પક્ખિપિત્વા યથા મુહુત્તમ્પિ બહિદ્ધા ગોચરે ન વિક્ખિપતિ, તથા પણ્ડિતો યોગાવચરો રક્ખેય્ય ગોપેય્ય. કિંકારણા? એતસ્સ હિ –
Tattha samatittikanti antomukhavaṭṭilekhaṃ pāpetvā samabharitaṃ. Anavasesakanti anavasiñcanakaṃ aparissāvanakaṃ katvā. Telapattanti pakkhittatilatelapattaṃ. Parihareyyāti hareyya, ādāya gaccheyya. Evaṃ sacittamanurakkheti taṃ telabharitaṃ pattaṃ viya attano cittaṃ kāyagatāsatiyā gocare ceva sampayuttasatiyā cāti ubhinnaṃ antare pakkhipitvā yathā muhuttampi bahiddhā gocare na vikkhipati, tathā paṇḍito yogāvacaro rakkheyya gopeyya. Kiṃkāraṇā? Etassa hi –
‘‘દુન્નિગ્ગહસ્સ લહુનો, યત્થકામનિપાતિનો;
‘‘Dunniggahassa lahuno, yatthakāmanipātino;
ચિત્તસ્સ દમથો સાધુ, ચિત્તં દન્તં સુખાવહ’’ન્તિ. (ધ॰ પ॰ ૩૫);
Cittassa damatho sādhu, cittaṃ dantaṃ sukhāvaha’’nti. (dha. pa. 35);
તસ્મા –
Tasmā –
‘‘સુદુદ્દસં સુનિપુણં, યત્થકામનિપાતિનં;
‘‘Sududdasaṃ sunipuṇaṃ, yatthakāmanipātinaṃ;
ચિત્તં રક્ખેથ મેધાવી, ચિત્તં ગુત્તં સુખાવહં’’. (ધ॰ પ॰ ૩૬);
Cittaṃ rakkhetha medhāvī, cittaṃ guttaṃ sukhāvahaṃ’’. (dha. pa. 36);
ઇદઞ્હિ –
Idañhi –
‘‘દૂરઙ્ગમં એકચરં, અસરીરં ગુહાસયં;
‘‘Dūraṅgamaṃ ekacaraṃ, asarīraṃ guhāsayaṃ;
યે ચિત્તં સંયમેસ્સન્તિ, મોક્ખન્તિ મારબન્ધના’’. (ધ॰ પ॰ ૩૭);
Ye cittaṃ saṃyamessanti, mokkhanti mārabandhanā’’. (dha. pa. 37);
ઇતરસ્સ પન –
Itarassa pana –
‘‘અનવટ્ઠિતચિત્તસ્સ, સદ્ધમ્મં અવિજાનતો;
‘‘Anavaṭṭhitacittassa, saddhammaṃ avijānato;
પરિપ્લવપસાદસ્સ, પઞ્ઞા ન પરિપૂરતિ’’. (ધ॰ પ॰ ૩૮);
Pariplavapasādassa, paññā na paripūrati’’. (dha. pa. 38);
થિરકમ્મટ્ઠાનસહાયસ્સ પન –
Thirakammaṭṭhānasahāyassa pana –
‘‘અનવસ્સુતચિત્તસ્સ , અનન્વાહતચેતસો;
‘‘Anavassutacittassa , ananvāhatacetaso;
પુઞ્ઞપાપપહીનસ્સ, નત્થિ જાગરતો ભયં’’. (ધ॰ પ॰ ૩૯);
Puññapāpapahīnassa, natthi jāgarato bhayaṃ’’. (dha. pa. 39);
તસ્મા એતં –
Tasmā etaṃ –
‘‘ફન્દનં ચપલં ચિત્તં, દૂરક્ખં દુન્નિવારયં;
‘‘Phandanaṃ capalaṃ cittaṃ, dūrakkhaṃ dunnivārayaṃ;
ઉજું કરોતિ મેધાવી, ઉસુકારોવ તેજનં’’. (ધ॰ પ॰ ૩૩);
Ujuṃ karoti medhāvī, usukārova tejanaṃ’’. (dha. pa. 33);
એવં ઉજું કરોન્તો સચિત્તમનુરક્ખે.
Evaṃ ujuṃ karonto sacittamanurakkhe.
પત્થયાનો દિસં અગતપુબ્બન્તિ ઇમસ્મિં કાયગતાસતિકમ્મટ્ઠાને કમ્મં આરભિત્વા અનમતગ્ગે સંસારે અગતપુબ્બં દિસં પત્થેન્તો પિહેન્તો વુત્તનયેન સકં ચિત્તં રક્ખેય્યાતિ અત્થો. કા પનેસા દિસા નામ? –
Patthayānodisaṃ agatapubbanti imasmiṃ kāyagatāsatikammaṭṭhāne kammaṃ ārabhitvā anamatagge saṃsāre agatapubbaṃ disaṃ patthento pihento vuttanayena sakaṃ cittaṃ rakkheyyāti attho. Kā panesā disā nāma? –
‘‘માતાપિતા દિસા પુબ્બા, આચરિયા દક્ખિણા દિસા;
‘‘Mātāpitā disā pubbā, ācariyā dakkhiṇā disā;
પુત્તદારા દિસા પચ્છા, મિત્તામચ્ચા ચ ઉત્તરા.
Puttadārā disā pacchā, mittāmaccā ca uttarā.
‘‘દાસકમ્મકરા હેટ્ઠા, ઉદ્ધં સમણબ્રાહ્મણા;
‘‘Dāsakammakarā heṭṭhā, uddhaṃ samaṇabrāhmaṇā;
એતા દિસા નમસ્સેય્ય, અલમત્તો કુલે ગિહી’’તિ. (દી॰ નિ॰ ૩.૨૭૩) –
Etā disā namasseyya, alamatto kule gihī’’ti. (dī. ni. 3.273) –
એત્થ તાવ પુત્તદારાદયો ‘‘દિસા’’તિ વુત્તા.
Ettha tāva puttadārādayo ‘‘disā’’ti vuttā.
‘‘દિસા ચતસ્સો વિદિસા ચતસ્સો, ઉદ્ધં અધો દસ દિસા ઇમાયો;
‘‘Disā catasso vidisā catasso, uddhaṃ adho dasa disā imāyo;
કતમં દિસં તિટ્ઠતિ નાગરાજા, યમદ્દસા સુપિને છબ્બિસાણ’’ન્તિ. (જા॰ ૧.૧૬.૧૦૪) –
Katamaṃ disaṃ tiṭṭhati nāgarājā, yamaddasā supine chabbisāṇa’’nti. (jā. 1.16.104) –
એત્થ પુરત્થિમાદિભેદા દિસાવ ‘‘દિસા’’તિ વુત્તા.
Ettha puratthimādibhedā disāva ‘‘disā’’ti vuttā.
‘‘અગારિનો અન્નદપાનવત્થદા, અવ્હાયિકા તમ્પિ દિસં વદન્તિ;
‘‘Agārino annadapānavatthadā, avhāyikā tampi disaṃ vadanti;
એસા દિસા પરમા સેતકેતુ, યં પત્વા દુક્ખી સુખિનો ભવન્તી’’તિ. (જા॰ ૧.૬.૯) –
Esā disā paramā setaketu, yaṃ patvā dukkhī sukhino bhavantī’’ti. (jā. 1.6.9) –
એત્થ પન નિબ્બાનં ‘‘દિસા’’તિ વુત્તં. ઇધાપિ તદેવ અધિપ્પેતં. તઞ્હિ ‘‘ખયં વિરાગ’’ન્તિઆદીહિ દિસ્સતિ અપદિસ્સતિ, તસ્મા ‘‘દિસા’’તિ વુચ્ચતિ. અનમતગ્ગે પન સંસારે કેનચિ બાલપુથુજ્જનેન સુપિનેનપિ અગતપુબ્બતાય અગતપુબ્બા દિસા નામાતિ વુત્તં. તં પત્થયન્તેન કાયગતાસતિયા યોગો કરણીયોતિ.
Ettha pana nibbānaṃ ‘‘disā’’ti vuttaṃ. Idhāpi tadeva adhippetaṃ. Tañhi ‘‘khayaṃ virāga’’ntiādīhi dissati apadissati, tasmā ‘‘disā’’ti vuccati. Anamatagge pana saṃsāre kenaci bālaputhujjanena supinenapi agatapubbatāya agatapubbā disā nāmāti vuttaṃ. Taṃ patthayantena kāyagatāsatiyā yogo karaṇīyoti.
એવં સત્થા નિબ્બાનેન દેસનાય કૂટં ગહેત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા રાજપરિસા બુદ્ધપરિસા અહોસિ, રજ્જપ્પત્તકુમારો પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.
Evaṃ satthā nibbānena desanāya kūṭaṃ gahetvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā rājaparisā buddhaparisā ahosi, rajjappattakumāro pana ahameva ahosi’’nti.
તેલપત્તજાતકવણ્ણના છટ્ઠા.
Telapattajātakavaṇṇanā chaṭṭhā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૯૬. તેલપત્તજાતકં • 96. Telapattajātakaṃ