Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    நமோ தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ அரஹதோ ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ

    Namo tassa bhagavato arahato sammāsambuddhassa

    கு²த்³த³கனிகாயே

    Khuddakanikāye

    ஜாதகபாளி

    Jātakapāḷi

    (து³தியோ பா⁴கோ³)

    (Dutiyo bhāgo)

    17. சத்தாலீஸனிபாதோ

    17. Cattālīsanipāto

    521. தேஸகுணஜாதகங் (1)

    521. Tesakuṇajātakaṃ (1)

    1.

    1.

    ‘‘வெஸ்ஸந்தரங் தங் புச்சா²மி, ஸகுண ப⁴த்³த³மத்து² தே;

    ‘‘Vessantaraṃ taṃ pucchāmi, sakuṇa bhaddamatthu te;

    ரஜ்ஜங் காரேதுகாமேன, கிங் ஸு கிச்சங் கதங் வரங்’’.

    Rajjaṃ kāretukāmena, kiṃ su kiccaṃ kataṃ varaṃ’’.

    2.

    2.

    ‘‘சிரஸ்ஸங் வத மங் தாதோ, கங்ஸோ பா³ராணஸிக்³க³ஹோ;

    ‘‘Cirassaṃ vata maṃ tāto, kaṃso bārāṇasiggaho;

    பமத்தோ அப்பமத்தங் மங், பிதா புத்தங் அசோத³யி.

    Pamatto appamattaṃ maṃ, pitā puttaṃ acodayi.

    3.

    3.

    ‘‘பட²மேனேவ விதத²ங், கோத⁴ங் ஹாஸங் நிவாரயே;

    ‘‘Paṭhameneva vitathaṃ, kodhaṃ hāsaṃ nivāraye;

    ததோ கிச்சானி காரெய்ய, தங் வதங் ஆஹு க²த்திய.

    Tato kiccāni kāreyya, taṃ vataṃ āhu khattiya.

    4.

    4.

    ‘‘யங் த்வங் தாத தபோகம்மங் 1, புப்³பே³ கதமஸங்ஸயங்;

    ‘‘Yaṃ tvaṃ tāta tapokammaṃ 2, pubbe katamasaṃsayaṃ;

    ரத்தோ து³ட்டோ² ச யங் கயிரா, ந தங் கயிரா ததோ புன 3.

    Ratto duṭṭho ca yaṃ kayirā, na taṃ kayirā tato puna 4.

    5.

    5.

    ‘‘க²த்தியஸ்ஸ பமத்தஸ்ஸ, ரட்ட²ஸ்மிங் ரட்ட²வட்³ட⁴ன;

    ‘‘Khattiyassa pamattassa, raṭṭhasmiṃ raṭṭhavaḍḍhana;

    ஸப்³பே³ போ⁴கா³ வினஸ்ஸந்தி, ரஞ்ஞோ தங் வுச்சதே அக⁴ங்.

    Sabbe bhogā vinassanti, rañño taṃ vuccate aghaṃ.

    6.

    6.

    ‘‘ஸிரீ தாத அலக்கீ² ச 5, புச்சி²தா ஏதத³ப்³ரவுங்;

    ‘‘Sirī tāta alakkhī ca 6, pucchitā etadabravuṃ;

    உட்டா²ன 7 வீரியே போஸே, ரமாஹங் அனுஸூயகே.

    Uṭṭhāna 8 vīriye pose, ramāhaṃ anusūyake.

    7.

    7.

    ‘‘உஸூயகே து³ஹத³யே, புரிஸே கம்மது³ஸ்ஸகே;

    ‘‘Usūyake duhadaye, purise kammadussake;

    காலகண்ணீ மஹாராஜ, ரமதி 9 சக்கப⁴ஞ்ஜனீ.

    Kālakaṇṇī mahārāja, ramati 10 cakkabhañjanī.

    8.

    8.

    ‘‘ஸோ த்வங் ஸப்³பே³ஸு ஸுஹத³யோ 11, ஸப்³பே³ஸங் ரக்கி²தோ ப⁴வ;

    ‘‘So tvaṃ sabbesu suhadayo 12, sabbesaṃ rakkhito bhava;

    அலக்கி²ங் நுத³ மஹாராஜ, லக்க்²யா ப⁴வ நிவேஸனங்.

    Alakkhiṃ nuda mahārāja, lakkhyā bhava nivesanaṃ.

    9.

    9.

    ‘‘ஸ லக்கீ²தி⁴திஸம்பன்னோ, புரிஸோ ஹி மஹக்³க³தோ;

    ‘‘Sa lakkhīdhitisampanno, puriso hi mahaggato;

    அமித்தானங் காஸிபதி, மூலங் அக்³க³ஞ்ச சி²ந்த³தி.

    Amittānaṃ kāsipati, mūlaṃ aggañca chindati.

    10.

    10.

    ‘‘ஸக்கோபி ஹி பூ⁴தபதி, உட்டா²னே நப்பமஜ்ஜதி;

    ‘‘Sakkopi hi bhūtapati, uṭṭhāne nappamajjati;

    ஸ கல்யாணே தி⁴திங் கத்வா, உட்டா²னே குருதே மனோ.

    Sa kalyāṇe dhitiṃ katvā, uṭṭhāne kurute mano.

    11.

    11.

    ‘‘க³ந்த⁴ப்³பா³ பிதரோ தே³வா, ஸாஜீவா 13 ஹொந்தி தாதி³னோ;

    ‘‘Gandhabbā pitaro devā, sājīvā 14 honti tādino;

    உட்டா²ஹதோ 15 அப்பமஜ்ஜதோ 16, அனுதிட்ட²ந்தி தே³வதா.

    Uṭṭhāhato 17 appamajjato 18, anutiṭṭhanti devatā.

    12.

    12.

    ‘‘ஸோ அப்பமத்தோ அக்குத்³தோ⁴ 19, தாத கிச்சானி காரய;

    ‘‘So appamatto akkuddho 20, tāta kiccāni kāraya;

    வாயமஸ்ஸு ச கிச்சேஸு, நாலஸோ விந்த³தே ஸுக²ங்.

    Vāyamassu ca kiccesu, nālaso vindate sukhaṃ.

    13.

    13.

    ‘‘தத்தே²வ தே வத்தபதா³, ஏஸாவ 21 அனுஸாஸனீ;

    ‘‘Tattheva te vattapadā, esāva 22 anusāsanī;

    அலங் மித்தே ஸுகா²பேதுங், அமித்தானங் து³கா²ய 23 ச’’.

    Alaṃ mitte sukhāpetuṃ, amittānaṃ dukhāya 24 ca’’.

    14.

    14.

    ‘‘ஸக்கி²ஸி த்வங் 25 குண்ட³லினி, மஞ்ஞஸி க²த்தப³ந்து⁴னி 26;

    ‘‘Sakkhisi tvaṃ 27 kuṇḍalini, maññasi khattabandhuni 28;

    ரஜ்ஜங் காரேதுகாமேன, கிங் ஸு கிச்சங் கதங் வரங்’’.

    Rajjaṃ kāretukāmena, kiṃ su kiccaṃ kataṃ varaṃ’’.

    15.

    15.

    ‘‘த்³வேவ தாத பத³கானி, யத்த² 29 ஸப்³ப³ங் பதிட்டி²தங்;

    ‘‘Dveva tāta padakāni, yattha 30 sabbaṃ patiṭṭhitaṃ;

    அலத்³த⁴ஸ்ஸ ச யோ லாபோ⁴, லத்³த⁴ஸ்ஸ சானுரக்க²ணா.

    Aladdhassa ca yo lābho, laddhassa cānurakkhaṇā.

    16.

    16.

    ‘‘அமச்சே தாத ஜானாஹி, தீ⁴ரே அத்த²ஸ்ஸ கோவிதே³;

    ‘‘Amacce tāta jānāhi, dhīre atthassa kovide;

    அனக்கா² கிதவே தாத, அஸொண்டே³ அவினாஸகே.

    Anakkhā kitave tāta, asoṇḍe avināsake.

    17.

    17.

    ‘‘யோ ச தங் தாத ரக்கெ²ய்ய, த⁴னங் யஞ்சேவ தே ஸியா;

    ‘‘Yo ca taṃ tāta rakkheyya, dhanaṃ yañceva te siyā;

    ஸூதோவ ரத²ங் ஸங்க³ண்ஹே, ஸோ தே கிச்சானி காரயே.

    Sūtova rathaṃ saṅgaṇhe, so te kiccāni kāraye.

    18.

    18.

    ‘‘ஸுஸங்க³ஹிதந்தஜனோ, ஸயங் வித்தங் அவெக்கி²ய;

    ‘‘Susaṅgahitantajano, sayaṃ vittaṃ avekkhiya;

    நிதி⁴ஞ்ச இணதா³னஞ்ச, ந கரே பரபத்தியா.

    Nidhiñca iṇadānañca, na kare parapattiyā.

    19.

    19.

    ‘‘ஸயங் ஆயங் வயங் 31 ஜஞ்ஞா, ஸயங் ஜஞ்ஞா கதாகதங்;

    ‘‘Sayaṃ āyaṃ vayaṃ 32 jaññā, sayaṃ jaññā katākataṃ;

    நிக்³க³ண்ஹே நிக்³க³ஹாரஹங், பக்³க³ண்ஹே பக்³க³ஹாரஹங்.

    Niggaṇhe niggahārahaṃ, paggaṇhe paggahārahaṃ.

    20.

    20.

    ‘‘ஸயங் ஜானபத³ங் அத்த²ங், அனுஸாஸ ரதே²ஸப⁴;

    ‘‘Sayaṃ jānapadaṃ atthaṃ, anusāsa rathesabha;

    மா தே அத⁴ம்மிகா யுத்தா, த⁴னங் ரட்ட²ஞ்ச நாஸயுங்.

    Mā te adhammikā yuttā, dhanaṃ raṭṭhañca nāsayuṃ.

    21.

    21.

    ‘‘மா ச வேகே³ன கிச்சானி, கரோஸி 33 காரயேஸி வா;

    ‘‘Mā ca vegena kiccāni, karosi 34 kārayesi vā;

    வேக³ஸா ஹி கதங் கம்மங், மந்தோ³ பச்சா²னுதப்பதி.

    Vegasā hi kataṃ kammaṃ, mando pacchānutappati.

    22.

    22.

    ‘‘மா தே அதி⁴ஸரே முஞ்ச, ஸுபா³ள்ஹமதி⁴கோதி⁴தங் 35;

    ‘‘Mā te adhisare muñca, subāḷhamadhikodhitaṃ 36;

    கோத⁴ஸா ஹி ப³ஹூ பீ²தா, குலா அகுலதங் க³தா.

    Kodhasā hi bahū phītā, kulā akulataṃ gatā.

    23.

    23.

    ‘‘மா தாத இஸ்ஸரொம்ஹீதி, அனத்தா²ய பதாரயி;

    ‘‘Mā tāta issaromhīti, anatthāya patārayi;

    இத்தீ²னங் புரிஸானஞ்ச, மா தே ஆஸி து³கு²த்³ரயோ.

    Itthīnaṃ purisānañca, mā te āsi dukhudrayo.

    24.

    24.

    ‘‘அபேதலோமஹங்ஸஸ்ஸ, ரஞ்ஞோ காமானுஸாரினோ;

    ‘‘Apetalomahaṃsassa, rañño kāmānusārino;

    ஸப்³பே³ போ⁴கா³ வினஸ்ஸந்தி, ரஞ்ஞோ தங் வுச்சதே அக⁴ங்.

    Sabbe bhogā vinassanti, rañño taṃ vuccate aghaṃ.

    25.

    25.

    ‘‘தத்தே²வ தே வத்தபதா³, ஏஸாவ அனுஸாஸனீ;

    ‘‘Tattheva te vattapadā, esāva anusāsanī;

    த³க்க²ஸ்ஸுதா³னி புஞ்ஞகரோ, அஸொண்டோ³ அவினாஸகோ;

    Dakkhassudāni puññakaro, asoṇḍo avināsako;

    ஸீலவாஸ்ஸு 37 மஹாராஜ, து³ஸ்ஸீலோ வினிபாதிகோ’’ 38.

    Sīlavāssu 39 mahārāja, dussīlo vinipātiko’’ 40.

    26.

    26.

    ‘‘அபுச்சி²ம்ஹ கோஸியகொ³த்தங் 41, குண்ட³லினிங் ததே²வ ச;

    ‘‘Apucchimha kosiyagottaṃ 42, kuṇḍaliniṃ tatheva ca;

    த்வங் தா³னி வதே³ஹி ஜம்பு³க 43, ப³லானங் ப³லமுத்தமங்’’.

    Tvaṃ dāni vadehi jambuka 44, balānaṃ balamuttamaṃ’’.

    27.

    27.

    ‘‘ப³லங் பஞ்சவித⁴ங் லோகே, புரிஸஸ்மிங் மஹக்³க³தே;

    ‘‘Balaṃ pañcavidhaṃ loke, purisasmiṃ mahaggate;

    தத்த² பா³ஹுப³லங் நாம, சரிமங் வுச்சதே ப³லங்.

    Tattha bāhubalaṃ nāma, carimaṃ vuccate balaṃ.

    28.

    28.

    ‘‘போ⁴க³ப³லஞ்ச தீ³கா⁴வு, து³தியங் வுச்சதே ப³லங்;

    ‘‘Bhogabalañca dīghāvu, dutiyaṃ vuccate balaṃ;

    அமச்சப³லஞ்ச தீ³கா⁴வு, ததியங் வுச்சதே ப³லங்.

    Amaccabalañca dīghāvu, tatiyaṃ vuccate balaṃ.

    29.

    29.

    ‘‘அபி⁴ஜச்சப³லங் சேவ, தங் சதுத்த²ங் அஸங்ஸயங்;

    ‘‘Abhijaccabalaṃ ceva, taṃ catutthaṃ asaṃsayaṃ;

    யானி சேதானி ஸப்³பா³னி, அதி⁴க³ண்ஹாதி பண்டி³தோ.

    Yāni cetāni sabbāni, adhigaṇhāti paṇḍito.

    30.

    30.

    ‘‘தங் ப³லானங் ப³லங் ஸெட்ட²ங், அக்³க³ங் பஞ்ஞாப³ங் ப³லங் 45;

    ‘‘Taṃ balānaṃ balaṃ seṭṭhaṃ, aggaṃ paññābaṃ balaṃ 46;

    பஞ்ஞாப³லேனுபத்த²த்³தோ⁴, அத்த²ங் விந்த³தி பண்டி³தோ.

    Paññābalenupatthaddho, atthaṃ vindati paṇḍito.

    31.

    31.

    ‘‘அபி சே லப⁴தி மந்தோ³, பீ²தங் த⁴ரணிமுத்தமங்;

    ‘‘Api ce labhati mando, phītaṃ dharaṇimuttamaṃ;

    அகாமஸ்ஸ பஸய்ஹங் வா, அஞ்ஞோ தங் படிபஜ்ஜதி.

    Akāmassa pasayhaṃ vā, añño taṃ paṭipajjati.

    32.

    32.

    ‘‘அபி⁴ஜாதோபி சே ஹோதி, ரஜ்ஜங் லத்³தா⁴ன க²த்தியோ;

    ‘‘Abhijātopi ce hoti, rajjaṃ laddhāna khattiyo;

    து³ப்பஞ்ஞோ ஹி காஸிபதி, ஸப்³பே³னபி ந ஜீவதி.

    Duppañño hi kāsipati, sabbenapi na jīvati.

    33.

    33.

    ‘‘பஞ்ஞாவ ஸுதங் வினிச்சி²னீ 47, பஞ்ஞா கித்தி ஸிலோகவட்³ட⁴னீ 48;

    ‘‘Paññāva sutaṃ vinicchinī 49, paññā kitti silokavaḍḍhanī 50;

    பஞ்ஞாஸஹிதோ நரோ இத⁴, அபி து³க்கே² ஸுகா²னி விந்த³தி.

    Paññāsahito naro idha, api dukkhe sukhāni vindati.

    34.

    34.

    ‘‘பஞ்ஞஞ்ச கோ² அஸுஸ்ஸூஸங், ந கோசி அதி⁴க³ச்ச²தி;

    ‘‘Paññañca kho asussūsaṃ, na koci adhigacchati;

    ப³ஹுஸ்ஸுதங் அனாக³ம்ம, த⁴ம்மட்ட²ங் அவினிப்³பு⁴ஜங்.

    Bahussutaṃ anāgamma, dhammaṭṭhaṃ avinibbhujaṃ.

    35.

    35.

    ‘‘யோ ச த⁴ம்மவிப⁴ங்க³ஞ்ஞூ 51, காலுட்டா²யீ மதந்தி³தோ;

    ‘‘Yo ca dhammavibhaṅgaññū 52, kāluṭṭhāyī matandito;

    அனுட்ட²ஹதி காலேன, கம்மப²லங் தஸ்ஸ இஜ்ஜ²தி 53.

    Anuṭṭhahati kālena, kammaphalaṃ tassa ijjhati 54.

    36.

    36.

    ‘‘அனாயதன 55 ஸீலஸ்ஸ, அனாயதன 56 ஸேவினோ;

    ‘‘Anāyatana 57 sīlassa, anāyatana 58 sevino;

    ந நிப்³பி³ந்தி³யகாரிஸ்ஸ, ஸம்மத³த்தோ² விபச்சதி.

    Na nibbindiyakārissa, sammadattho vipaccati.

    37.

    37.

    ‘‘அஜ்ஜ²த்தஞ்ச பயுத்தஸ்ஸ, ததா²யதனஸேவினோ;

    ‘‘Ajjhattañca payuttassa, tathāyatanasevino;

    அனிப்³பி³ந்தி³யகாரிஸ்ஸ, ஸம்மத³த்தோ² விபச்சதி.

    Anibbindiyakārissa, sammadattho vipaccati.

    38.

    38.

    ‘‘யோக³ப்பயோக³ஸங்கா²தங், ஸம்ப⁴தஸ்ஸானுரக்க²ணங்;

    ‘‘Yogappayogasaṅkhātaṃ, sambhatassānurakkhaṇaṃ;

    தானி த்வங் தாத ஸேவஸ்ஸு, மா அகம்மாய ரந்த⁴யி;

    Tāni tvaṃ tāta sevassu, mā akammāya randhayi;

    அகம்முனா ஹி து³ம்மேதோ⁴, நளாகா³ரங்வ ஸீத³தி’’.

    Akammunā hi dummedho, naḷāgāraṃva sīdati’’.

    39.

    39.

    ‘‘த⁴ம்மங் சர மஹாராஜ, மாதாபிதூஸு க²த்திய;

    ‘‘Dhammaṃ cara mahārāja, mātāpitūsu khattiya;

    இத⁴ த⁴ம்மங் சரித்வான, ராஜ ஸக்³க³ங் க³மிஸ்ஸஸி.

    Idha dhammaṃ caritvāna, rāja saggaṃ gamissasi.

    40.

    40.

    ‘‘த⁴ம்மங் சர மஹாராஜ, புத்ததா³ரேஸு க²த்திய;

    ‘‘Dhammaṃ cara mahārāja, puttadāresu khattiya;

    இத⁴ த⁴ம்மங் சரித்வான, ராஜ ஸக்³க³ங் க³மிஸ்ஸஸி.

    Idha dhammaṃ caritvāna, rāja saggaṃ gamissasi.

    41.

    41.

    ‘‘த⁴ம்மங் சர மஹாராஜ, மித்தாமச்சேஸு க²த்திய;

    ‘‘Dhammaṃ cara mahārāja, mittāmaccesu khattiya;

    இத⁴ த⁴ம்மங் சரித்வான, ராஜ ஸக்³க³ங் க³மிஸ்ஸஸி.

    Idha dhammaṃ caritvāna, rāja saggaṃ gamissasi.

    42.

    42.

    ‘‘த⁴ம்மங் சர மஹாராஜ, வாஹனேஸு ப³லேஸு ச;

    ‘‘Dhammaṃ cara mahārāja, vāhanesu balesu ca;

    இத⁴ த⁴ம்மங் சரித்வான, ராஜ ஸக்³க³ங் க³மிஸ்ஸஸி.

    Idha dhammaṃ caritvāna, rāja saggaṃ gamissasi.

    43.

    43.

    ‘‘த⁴ம்மங் சர மஹாராஜ, கா³மேஸு நிக³மேஸு ச…பே॰….

    ‘‘Dhammaṃ cara mahārāja, gāmesu nigamesu ca…pe….

    44.

    44.

    ‘‘த⁴ம்மங் சர மஹாராஜ, ரட்டே²ஸு 59 ஜனபதே³ஸு ச…பே॰….

    ‘‘Dhammaṃ cara mahārāja, raṭṭhesu 60 janapadesu ca…pe….

    45.

    45.

    ‘‘த⁴ம்மங் சர மஹாராஜ, ஸமண 61 ப்³ராஹ்மணேஸு ச…பே॰….

    ‘‘Dhammaṃ cara mahārāja, samaṇa 62 brāhmaṇesu ca…pe….

    46.

    46.

    ‘‘த⁴ம்மங் சர மஹாராஜ, மிக³பக்கீ²ஸு க²த்திய;

    ‘‘Dhammaṃ cara mahārāja, migapakkhīsu khattiya;

    இத⁴ த⁴ம்மங் சரித்வான, ராஜ ஸக்³க³ங் க³மிஸ்ஸஸி.

    Idha dhammaṃ caritvāna, rāja saggaṃ gamissasi.

    47.

    47.

    ‘‘த⁴ம்மங் சர மஹாராஜ, த⁴ம்மோ சிண்ணோ ஸுகா²வஹோ 63;

    ‘‘Dhammaṃ cara mahārāja, dhammo ciṇṇo sukhāvaho 64;

    இத⁴ த⁴ம்மங் சரித்வான, ராஜ ஸக்³க³ங் க³மிஸ்ஸஸி.

    Idha dhammaṃ caritvāna, rāja saggaṃ gamissasi.

    48.

    48.

    ‘‘த⁴ம்மங் சர மஹாராஜ, ஸஇந்தா³ 65 தே³வா ஸப்³ரஹ்மகா;

    ‘‘Dhammaṃ cara mahārāja, saindā 66 devā sabrahmakā;

    ஸுசிண்ணேன தி³வங் பத்தா, மா த⁴ம்மங் ராஜ பாமதோ³ 67.

    Suciṇṇena divaṃ pattā, mā dhammaṃ rāja pāmado 68.

    49.

    49.

    ‘‘தத்தே²வ தே 69 வத்தபதா³, ஏஸாவ 70 அனுஸாஸனீ;

    ‘‘Tattheva te 71 vattapadā, esāva 72 anusāsanī;

    ஸப்பஞ்ஞஸேவீ கல்யாணீ, ஸமத்தங் ஸாம 73 தங் விதூ³’’தி.

    Sappaññasevī kalyāṇī, samattaṃ sāma 74 taṃ vidū’’ti.

    தேஸகுணஜாதகங் பட²மங்.

    Tesakuṇajātakaṃ paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. தபே கம்மங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    2. tape kammaṃ (sī. syā. pī.)
    3. புனங் (பீ॰)
    4. punaṃ (pī.)
    5. ஸிரீ ச தாத லக்கீ² ச (ஸ்யா॰ பீ॰)
    6. sirī ca tāta lakkhī ca (syā. pī.)
    7. உட்டா²னே (ஸ்யா॰)
    8. uṭṭhāne (syā.)
    9. ரமாதி (க॰)
    10. ramāti (ka.)
    11. ஸோ த்வங் ஸப்³பே³ஸங் ஸுஹத³யோ (ஸ்யா॰ பீ॰), ஸோ த்வங் ஸப்³பே³ ஸுஹத³யோ (க॰)
    12. so tvaṃ sabbesaṃ suhadayo (syā. pī.), so tvaṃ sabbe suhadayo (ka.)
    13. ஸஞ்ஜீவா (பீ॰)
    14. sañjīvā (pī.)
    15. உட்ட²ஹதோ (ஸ்யா॰ பீ॰)
    16. மப்பமஜ்ஜதோ (க॰)
    17. uṭṭhahato (syā. pī.)
    18. mappamajjato (ka.)
    19. அக்குட்டோ² (பீ॰)
    20. akkuṭṭho (pī.)
    21. ஏஸா ச (பீ॰)
    22. esā ca (pī.)
    23. து³க்கா²ய (பீ॰)
    24. dukkhāya (pī.)
    25. ஸக்கீ² துவங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    26. க²த்தியப³ந்து⁴னீ (பீ॰)
    27. sakkhī tuvaṃ (sī. syā. pī.)
    28. khattiyabandhunī (pī.)
    29. யேஸு (பீ॰)
    30. yesu (pī.)
    31. ஆயவயங் (பீ॰)
    32. āyavayaṃ (pī.)
    33. காரேஸி (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    34. kāresi (sī. syā. pī.)
    35. கோபிதங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    36. kopitaṃ (sī. syā.)
    37. ஸீலவாஸ்ஸ (டீகா)
    38. வினிபாதகோ (பீ॰)
    39. sīlavāssa (ṭīkā)
    40. vinipātako (pī.)
    41. அபுச்சி²ம்ஹா கோஸியகொ³த்தங் (ஸ்யா॰), அபுச்ச²ம்ஹாபி கோஸிகங் (பீ॰)
    42. apucchimhā kosiyagottaṃ (syā.), apucchamhāpi kosikaṃ (pī.)
    43. ஜம்பு³க த்வங் தா³னி வதே³ஹி (ஸ்யா॰ பீ॰)
    44. jambuka tvaṃ dāni vadehi (syā. pī.)
    45. வரங் (ஸீ॰)
    46. varaṃ (sī.)
    47. பஞ்ஞா ஸுதவினிச்சி²னீ (ஸ்யா॰ பீ॰)
    48. வத்³த⁴னீ (பீ॰)
    49. paññā sutavinicchinī (syā. pī.)
    50. vaddhanī (pī.)
    51. யோ த⁴ம்மஞ்ச விபா⁴க³ஞ்ஞூ (பீ॰)
    52. yo dhammañca vibhāgaññū (pī.)
    53. கம்மப²லங் தஸ்ஸிஜ்ஜ²தி, ப²லங் தஸ்ஸ ஸமிஜ்ஜ²தி (க॰)
    54. kammaphalaṃ tassijjhati, phalaṃ tassa samijjhati (ka.)
    55. நா’நாயதன (பீ॰)
    56. நா’நாயதன (பீ॰)
    57. nā’nāyatana (pī.)
    58. nā’nāyatana (pī.)
    59. ரட்டே² (பீ॰)
    60. raṭṭhe (pī.)
    61. ஸமணே (ஸ்யா॰ க॰)
    62. samaṇe (syā. ka.)
    63. த⁴ம்மோ ஸுசிண்ணோ ஸுக²மாவஹதி (க॰)
    64. dhammo suciṇṇo sukhamāvahati (ka.)
    65. இந்தோ³ (பீ॰), ஸிந்தா³ (க॰)
    66. indo (pī.), sindā (ka.)
    67. பமாதோ³ (பீ॰ க॰)
    68. pamādo (pī. ka.)
    69. வேதே (பீ॰)
    70. ஏஸா ச (பீ॰)
    71. vete (pī.)
    72. esā ca (pī.)
    73. ஸாமங் (க॰)
    74. sāmaṃ (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [521] 1. தேஸகுணஜாதகவண்ணனா • [521] 1. Tesakuṇajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact