Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā |
નમો તસ્સ ભગવતો અરહતો સમ્માસમ્બુદ્ધસ્સ
Namo tassa bhagavato arahato sammāsambuddhassa
૧૭. ચત્તાલીસનિપાતો
17. Cattālīsanipāto
[૫૨૧] ૧. તેસકુણજાતકવણ્ણના
[521] 1. Tesakuṇajātakavaṇṇanā
વેસ્સન્તરં તં પુચ્છામીતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો કોસલરઞ્ઞો ઓવાદવસેન કથેસિ. તઞ્હિ રાજાનં ધમ્મસ્સવનત્થાય આગતં સત્થા આમન્તેત્વા ‘‘મહારાજ, રઞ્ઞા નામ ધમ્મેન રજ્જં કારેતબ્બં, યસ્મિઞ્હિ સમયે રાજાનો અધમ્મિકા હોન્તિ, રાજયુત્તાપિ તસ્મિં સમયે અધમ્મિકા હોન્તી’’તિ ચતુક્કનિપાતે (અ॰ નિ॰ ૪.૭૦) આગતસુત્તનયેન ઓવદિત્વા અગતિગમને અગતિઅગમને ચ આદીનવઞ્ચ આનિસંસઞ્ચ કથેત્વા ‘‘સુપિનકૂપમા કામા’’તિઆદિના નયેન કામેસુ આદીનવં વિત્થારેત્વા, ‘‘મહારાજ, ઇમેસઞ્હિ સત્તાનં –
Vessantaraṃtaṃ pucchāmīti idaṃ satthā jetavane viharanto kosalarañño ovādavasena kathesi. Tañhi rājānaṃ dhammassavanatthāya āgataṃ satthā āmantetvā ‘‘mahārāja, raññā nāma dhammena rajjaṃ kāretabbaṃ, yasmiñhi samaye rājāno adhammikā honti, rājayuttāpi tasmiṃ samaye adhammikā hontī’’ti catukkanipāte (a. ni. 4.70) āgatasuttanayena ovaditvā agatigamane agatiagamane ca ādīnavañca ānisaṃsañca kathetvā ‘‘supinakūpamā kāmā’’tiādinā nayena kāmesu ādīnavaṃ vitthāretvā, ‘‘mahārāja, imesañhi sattānaṃ –
‘મચ્ચુના સઙ્ગરો નત્થિ, લઞ્જગ્ગાહો ન વિજ્જતિ;
‘Maccunā saṅgaro natthi, lañjaggāho na vijjati;
યુદ્ધં નત્થિ જયો નત્થિ, સબ્બે મચ્ચુપરાયણા’.
Yuddhaṃ natthi jayo natthi, sabbe maccuparāyaṇā’.
તેસં પરલોકં ગચ્છન્તાનં ઠપેત્વા અત્તના કતં કલ્યાણકમ્મં અઞ્ઞા પતિટ્ઠા નામ નત્થિ. એવં ઇત્તરપચ્ચુપટ્ઠાનં અવસ્સં પહાતબ્બં, ન યસં નિસ્સાય પમાદં કાતું વટ્ટતિ, અપ્પમત્તેનેવ હુત્વા ધમ્મેન રજ્જં કારેતું વટ્ટતિ. પોરાણકરાજાનો અનુપ્પન્નેપિ બુદ્ધે પણ્ડિતાનં ઓવાદે ઠત્વા ધમ્મેન રજ્જં કારેત્વા દેવનગરં પૂરયમાના ગમિંસૂ’’તિ વત્વા તેન યાચિતો અતીતં આહરિ.
Tesaṃ paralokaṃ gacchantānaṃ ṭhapetvā attanā kataṃ kalyāṇakammaṃ aññā patiṭṭhā nāma natthi. Evaṃ ittarapaccupaṭṭhānaṃ avassaṃ pahātabbaṃ, na yasaṃ nissāya pamādaṃ kātuṃ vaṭṭati, appamatteneva hutvā dhammena rajjaṃ kāretuṃ vaṭṭati. Porāṇakarājāno anuppannepi buddhe paṇḍitānaṃ ovāde ṭhatvā dhammena rajjaṃ kāretvā devanagaraṃ pūrayamānā gamiṃsū’’ti vatvā tena yācito atītaṃ āhari.
અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તો રજ્જં કારેન્તો અપુત્તકો અહોસિ, પત્થેન્તોપિ પુત્તં વા ધીતરં વા ન લભિ. સો એકદિવસં મહન્તેન પરિવારેન ઉય્યાનં ગન્ત્વા દિવસભાગં ઉય્યાને કીળિત્વા મઙ્ગલસાલરુક્ખમૂલે સયનં અત્થરાપેત્વા થોકં નિદ્દાયિત્વા પબુદ્ધો સાલરુક્ખં ઓલોકેત્વા તત્થ સકુણકુલાવકં પસ્સિ, સહ દસ્સનેનેવસ્સ સિનેહો ઉપ્પજ્જિ. સો એકં પુરિસં પક્કોસાપેત્વા ‘‘ઇમં રુક્ખં અભિરુહિત્વા એતસ્મિં કુલાવકે કસ્સચિ અત્થિતં વા નત્થિતં વા જાનાહી’’તિ આહ. સો ‘‘સાધુ, દેવા’’તિ વત્વા અભિરુહિત્વા તત્થ તીણિ અણ્ડકાનિ દિસ્વા રઞ્ઞો આરોચેસિ. રાજા ‘‘તેન હિ એતેસં ઉપરિ નાસવાતં મા વિસ્સજ્જેસી’’તિ વત્વા ‘‘ચઙ્કોટકે કપ્પાસપિચું અત્થરિત્વા તત્થેવ તાનિ અણ્ડકાનિ ઠપેત્વા સણિકં ઓતરાહી’’તિ ઓતારાપેત્વા ચઙ્કોટકં હત્થેન ગહેત્વા ‘‘કતરસકુણણ્ડકાનિ નામેતાની’’તિ અમચ્ચે પુચ્છિ. તે ‘‘મયં ન જાનામ, નેસાદા જાનિસ્સન્તી’’તિ વદિંસુ. રાજા નેસાદે પક્કોસાપેત્વા પુચ્છિ. નેસાદા, ‘‘મહારાજ, તેસુ એકં ઉલૂકઅણ્ડં, એકં સાલિકાઅણ્ડં, એકં સુવકઅણ્ડ’’ન્તિ કથયિંસુ. કિં પન એકસ્મિં કુલાવકે તિણ્ણં સકુણિકાનં અણ્ડાનિ હોન્તીતિ. આમ, દેવ, પરિપન્થે અસતિ સુનિક્ખિત્તાનિ ન નસ્સન્તીતિ. રાજા તુસ્સિત્વા ‘‘ઇમે મમ પુત્તા ભવિસ્સન્તી’’તિ તાનિ તીણિ અણ્ડાનિ તયો અમચ્ચે પટિચ્છાપેત્વા ‘‘ઇમે મય્હં પુત્તા ભવિસ્સન્તિ, તુમ્હે સાધુકં પટિજગ્ગિત્વા અણ્ડકોસતો નિક્ખન્તકાલે મમારોચેય્યાથા’’તિ આહ. તે તાનિ સાધુકં રક્ખિંસુ.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatto rajjaṃ kārento aputtako ahosi, patthentopi puttaṃ vā dhītaraṃ vā na labhi. So ekadivasaṃ mahantena parivārena uyyānaṃ gantvā divasabhāgaṃ uyyāne kīḷitvā maṅgalasālarukkhamūle sayanaṃ attharāpetvā thokaṃ niddāyitvā pabuddho sālarukkhaṃ oloketvā tattha sakuṇakulāvakaṃ passi, saha dassanenevassa sineho uppajji. So ekaṃ purisaṃ pakkosāpetvā ‘‘imaṃ rukkhaṃ abhiruhitvā etasmiṃ kulāvake kassaci atthitaṃ vā natthitaṃ vā jānāhī’’ti āha. So ‘‘sādhu, devā’’ti vatvā abhiruhitvā tattha tīṇi aṇḍakāni disvā rañño ārocesi. Rājā ‘‘tena hi etesaṃ upari nāsavātaṃ mā vissajjesī’’ti vatvā ‘‘caṅkoṭake kappāsapicuṃ attharitvā tattheva tāni aṇḍakāni ṭhapetvā saṇikaṃ otarāhī’’ti otārāpetvā caṅkoṭakaṃ hatthena gahetvā ‘‘katarasakuṇaṇḍakāni nāmetānī’’ti amacce pucchi. Te ‘‘mayaṃ na jānāma, nesādā jānissantī’’ti vadiṃsu. Rājā nesāde pakkosāpetvā pucchi. Nesādā, ‘‘mahārāja, tesu ekaṃ ulūkaaṇḍaṃ, ekaṃ sālikāaṇḍaṃ, ekaṃ suvakaaṇḍa’’nti kathayiṃsu. Kiṃ pana ekasmiṃ kulāvake tiṇṇaṃ sakuṇikānaṃ aṇḍāni hontīti. Āma, deva, paripanthe asati sunikkhittāni na nassantīti. Rājā tussitvā ‘‘ime mama puttā bhavissantī’’ti tāni tīṇi aṇḍāni tayo amacce paṭicchāpetvā ‘‘ime mayhaṃ puttā bhavissanti, tumhe sādhukaṃ paṭijaggitvā aṇḍakosato nikkhantakāle mamāroceyyāthā’’ti āha. Te tāni sādhukaṃ rakkhiṃsu.
તેસુ પઠમં ઉલૂકઅણ્ડં ભિજ્જિ. અમચ્ચો એકં નેસાદં પક્કોસાપેત્વા ‘‘ત્વં ઇત્થિભાવં વા પુરિસભાવં વા જાનાહી’’તિ વત્વા તેન તં વીમંસિત્વા ‘‘પુરિસો’’તિ વુત્તે રાજાનં ઉપસઙ્કમિત્વા ‘‘પુત્તો તે, દેવ, જાતો’’તિ આહ. રાજા તુટ્ઠો તસ્સ બહું ધનં દત્વા ‘‘પુત્તકં મે સાધુકં પટિજગ્ગ, ‘વેસ્સન્તરો’તિ ચસ્સ નામં કરોહી’’તિ વત્વા ઉય્યોજેસિ. સો તથા અકાસિ. તતો કતિપાહચ્ચયેન સાલિકાઅણ્ડં ભિજ્જિ. સોપિ અમચ્ચો તં નેસાદેન વીમંસાપેત્વા ‘‘ઇત્થી’’તિ સુત્વા રઞ્ઞો સન્તિકં ગન્ત્વા ‘‘ધીતા તે, દેવ, જાતા’’તિ આહ. રાજા તુટ્ઠો તસ્સપિ બહું ધનં દત્વા ‘‘ધીતરં મે સાધુકં પટિજગ્ગ, ‘કુણ્ડલિની’તિ ચસ્સા નામં કરોહી’’તિ વત્વા ઉય્યોજેસિ. સોપિ તથા અકાસિ. પુન કતિપાહચ્ચયેન સુવકઅણ્ડં ભિજ્જિ. સોપિ અમચ્ચો નેસાદેન તં વીમંસિત્વા ‘‘પુરિસો’’તિ વુત્તે રઞ્ઞો સન્તિકં ગન્ત્વા ‘‘પુત્તો તે, દેવ, જાતો’’તિ આહ. રાજા તુટ્ઠો તસ્સપિ બહું ધનં દત્વા ‘‘પુત્તસ્સ મે મહન્તેન પરિવારેન મઙ્ગલં કત્વા ‘જમ્બુકો’તિસ્સ નામં કરોહી’’તિ વત્વા ઉય્યોજેસિ. સોપિ તથા અકાસિ. તે તયોપિ સકુણા તિણ્ણં અમચ્ચાનં ગેહેસુ રાજકુમારપરિહારેનેવ વડ્ઢન્તિ. રાજા ‘‘મમ પુત્તો, મમ ધીતા’’તિ વોહરતિ. અથસ્સ અમચ્ચા અઞ્ઞમઞ્ઞં અવહસન્તિ ‘‘પસ્સથ, ભો, રઞ્ઞો કિરિયં, તિરચ્છાનગતેપિ ‘પુત્તો મે, ધીતા મે’તિ વદન્તો વિચરતી’’તિ.
Tesu paṭhamaṃ ulūkaaṇḍaṃ bhijji. Amacco ekaṃ nesādaṃ pakkosāpetvā ‘‘tvaṃ itthibhāvaṃ vā purisabhāvaṃ vā jānāhī’’ti vatvā tena taṃ vīmaṃsitvā ‘‘puriso’’ti vutte rājānaṃ upasaṅkamitvā ‘‘putto te, deva, jāto’’ti āha. Rājā tuṭṭho tassa bahuṃ dhanaṃ datvā ‘‘puttakaṃ me sādhukaṃ paṭijagga, ‘vessantaro’ti cassa nāmaṃ karohī’’ti vatvā uyyojesi. So tathā akāsi. Tato katipāhaccayena sālikāaṇḍaṃ bhijji. Sopi amacco taṃ nesādena vīmaṃsāpetvā ‘‘itthī’’ti sutvā rañño santikaṃ gantvā ‘‘dhītā te, deva, jātā’’ti āha. Rājā tuṭṭho tassapi bahuṃ dhanaṃ datvā ‘‘dhītaraṃ me sādhukaṃ paṭijagga, ‘kuṇḍalinī’ti cassā nāmaṃ karohī’’ti vatvā uyyojesi. Sopi tathā akāsi. Puna katipāhaccayena suvakaaṇḍaṃ bhijji. Sopi amacco nesādena taṃ vīmaṃsitvā ‘‘puriso’’ti vutte rañño santikaṃ gantvā ‘‘putto te, deva, jāto’’ti āha. Rājā tuṭṭho tassapi bahuṃ dhanaṃ datvā ‘‘puttassa me mahantena parivārena maṅgalaṃ katvā ‘jambuko’tissa nāmaṃ karohī’’ti vatvā uyyojesi. Sopi tathā akāsi. Te tayopi sakuṇā tiṇṇaṃ amaccānaṃ gehesu rājakumāraparihāreneva vaḍḍhanti. Rājā ‘‘mama putto, mama dhītā’’ti voharati. Athassa amaccā aññamaññaṃ avahasanti ‘‘passatha, bho, rañño kiriyaṃ, tiracchānagatepi ‘putto me, dhītā me’ti vadanto vicaratī’’ti.
તં સુત્વા રાજા ચિન્તેસિ – ‘‘ઇમે અમચ્ચા એતેસં મમ પુત્તાનં પઞ્ઞાસમ્પદં ન જાનન્તિ, પાકટં નેસં કરિસ્સામી’’તિ. અથેકં અમચ્ચં વેસ્સન્તરસ્સ સન્તિકં પેસેસિ – ‘‘તુમ્હાકં પિતા પઞ્હં પુચ્છિતુકામો, કદા કિર આગન્ત્વા પુચ્છતૂ’’તિ. સો અમચ્ચો ગન્ત્વા વેસ્સન્તરં વન્દિત્વા તં સાસનં આરોચેસિ. તં સુત્વા વેસ્સન્તરો અત્તનો પટિજગ્ગકં અમચ્ચં પક્કોસિત્વા ‘‘મય્હં કિર પિતા મં પઞ્હં પુચ્છિતુકામો, તસ્સ ઇધાગતસ્સ સક્કારં કાતું વટ્ટતિ, કદા આગચ્છતૂ’’તિ પુચ્છિ. અમચ્ચો ‘‘ઇતો સત્તમે દિવસે તવ પિતા આગચ્છતૂ’’તિ આહ. તં સુત્વા વેસ્સન્તરો ‘‘પિતા મે ઇતો સત્તમે દિવસે આગચ્છતૂ’’તિ વત્વા ઉય્યોજેસિ. સો આગન્ત્વા રઞ્ઞો આચિક્ખિ. રાજા સત્તમે દિવસે નગરે ભેરિં ચરાપેત્વા પુત્તસ્સ નિવેસનં અગમાસિ. વેસ્સન્તરો રઞ્ઞો મહન્તં સક્કારં કારેસિ, અન્તમસો દાસકમ્મકારાનમ્પિ સક્કારં કારેસિ. રાજા વેસ્સન્તરસકુણસ્સ ગેહે ભુઞ્જિત્વા મહન્તં યસં અનુભવિત્વા સકં નિવેસનં આગન્ત્વા રાજઙ્ગણે મહન્તં મણ્ડપં કારાપેત્વા નગરે ભેરિં ચરાપેત્વા અલઙ્કતમણ્ડપમજ્ઝે મહાજનપરિવારો નિસીદિત્વા ‘‘વેસ્સન્તરં આનેતૂ’’તિ અમચ્ચસ્સ સન્તિકં પેસેસિ. અમચ્ચો વેસ્સન્તરં સુવણ્ણપીઠે નિસીદાપેત્વા આનેસિ. વેસ્સન્તરસકુણો પિતુ અઙ્કે નિસીદિત્વા પિતરા સહ કીળિત્વા ગન્ત્વા તત્થેવ સુવણ્ણપીઠે નિસીદિ. અથ નં રાજા મહાજનમજ્ઝે રાજધમ્મં પુચ્છન્તો પઠમં ગાથમાહ –
Taṃ sutvā rājā cintesi – ‘‘ime amaccā etesaṃ mama puttānaṃ paññāsampadaṃ na jānanti, pākaṭaṃ nesaṃ karissāmī’’ti. Athekaṃ amaccaṃ vessantarassa santikaṃ pesesi – ‘‘tumhākaṃ pitā pañhaṃ pucchitukāmo, kadā kira āgantvā pucchatū’’ti. So amacco gantvā vessantaraṃ vanditvā taṃ sāsanaṃ ārocesi. Taṃ sutvā vessantaro attano paṭijaggakaṃ amaccaṃ pakkositvā ‘‘mayhaṃ kira pitā maṃ pañhaṃ pucchitukāmo, tassa idhāgatassa sakkāraṃ kātuṃ vaṭṭati, kadā āgacchatū’’ti pucchi. Amacco ‘‘ito sattame divase tava pitā āgacchatū’’ti āha. Taṃ sutvā vessantaro ‘‘pitā me ito sattame divase āgacchatū’’ti vatvā uyyojesi. So āgantvā rañño ācikkhi. Rājā sattame divase nagare bheriṃ carāpetvā puttassa nivesanaṃ agamāsi. Vessantaro rañño mahantaṃ sakkāraṃ kāresi, antamaso dāsakammakārānampi sakkāraṃ kāresi. Rājā vessantarasakuṇassa gehe bhuñjitvā mahantaṃ yasaṃ anubhavitvā sakaṃ nivesanaṃ āgantvā rājaṅgaṇe mahantaṃ maṇḍapaṃ kārāpetvā nagare bheriṃ carāpetvā alaṅkatamaṇḍapamajjhe mahājanaparivāro nisīditvā ‘‘vessantaraṃ ānetū’’ti amaccassa santikaṃ pesesi. Amacco vessantaraṃ suvaṇṇapīṭhe nisīdāpetvā ānesi. Vessantarasakuṇo pitu aṅke nisīditvā pitarā saha kīḷitvā gantvā tattheva suvaṇṇapīṭhe nisīdi. Atha naṃ rājā mahājanamajjhe rājadhammaṃ pucchanto paṭhamaṃ gāthamāha –
૧.
1.
‘‘વેસ્સન્તરં તં પુચ્છામિ, સકુણ ભદ્દમત્થુ તે;
‘‘Vessantaraṃ taṃ pucchāmi, sakuṇa bhaddamatthu te;
રજ્જં કારેતુકામેન, કિં સુ કિચ્ચં કતં વર’’ન્તિ.
Rajjaṃ kāretukāmena, kiṃ su kiccaṃ kataṃ vara’’nti.
તત્થ સકુણાતિ તં આલપતિ. કિં સૂતિ કતરં કિચ્ચં કતં વરં ઉત્તમં હોતિ, કથેહિ મે, તાત, સકલં રાજધમ્મન્તિ એવં કિર તં સો પુચ્છિ.
Tattha sakuṇāti taṃ ālapati. Kiṃ sūti kataraṃ kiccaṃ kataṃ varaṃ uttamaṃ hoti, kathehi me, tāta, sakalaṃ rājadhammanti evaṃ kira taṃ so pucchi.
તં સુત્વા વેસ્સન્તરો પઞ્હં અકથેત્વાવ રાજાનં તાવ પમાદેન ચોદેન્તો દુતિયં ગાથમાહ –
Taṃ sutvā vessantaro pañhaṃ akathetvāva rājānaṃ tāva pamādena codento dutiyaṃ gāthamāha –
૨.
2.
‘‘ચિરસ્સં વત મં તાતો, કંસો બારાણસિગ્ગહો;
‘‘Cirassaṃ vata maṃ tāto, kaṃso bārāṇasiggaho;
પમત્તો અપ્પમત્તં મં, પિતા પુત્તં અચોદયી’’તિ.
Pamatto appamattaṃ maṃ, pitā puttaṃ acodayī’’ti.
તત્થ તાતોતિ પિતા. કંસોતિ ઇદં તસ્સ નામં. બારાણસિગ્ગહોતિ ચતૂહિ સઙ્ગહવત્થૂહિ બારાણસિં સઙ્ગહેત્વા વત્તન્તો. પમત્તોતિ એવરૂપાનં પણ્ડિતાનં સન્તિકે વસન્તો પઞ્હસ્સ અપુચ્છનેન પમત્તો. અપ્પમત્તં મન્તિ સીલાદિગુણયોગેન મં અપ્પમત્તં. પિતાતિ પોસકપિતા. અચોદયીતિ અમચ્ચેહિ ‘‘તિરચ્છાનગતે પુત્તે કત્વા વોહરતી’’તિ અવહસિયમાનો પમાદં આપજ્જિત્વા ચિરસ્સં અજ્જ ચોદેસિ, પઞ્હં પુચ્છીતિ વદતિ.
Tattha tātoti pitā. Kaṃsoti idaṃ tassa nāmaṃ. Bārāṇasiggahoti catūhi saṅgahavatthūhi bārāṇasiṃ saṅgahetvā vattanto. Pamattoti evarūpānaṃ paṇḍitānaṃ santike vasanto pañhassa apucchanena pamatto. Appamattaṃ manti sīlādiguṇayogena maṃ appamattaṃ. Pitāti posakapitā. Acodayīti amaccehi ‘‘tiracchānagate putte katvā voharatī’’ti avahasiyamāno pamādaṃ āpajjitvā cirassaṃ ajja codesi, pañhaṃ pucchīti vadati.
એવં સો ઇમાય ગાથાય ચોદેત્વા ‘‘મહારાજ, રઞ્ઞા નામ તીસુ ધમ્મેસુ ઠત્વા ધમ્મેન રજ્જં કારેતબ્બ’’ન્તિ વત્વા રાજધમ્મં કથેન્તો ઇમા ગાથાયો આહ –
Evaṃ so imāya gāthāya codetvā ‘‘mahārāja, raññā nāma tīsu dhammesu ṭhatvā dhammena rajjaṃ kāretabba’’nti vatvā rājadhammaṃ kathento imā gāthāyo āha –
૩.
3.
‘‘પઠમેનેવ વિતથં, કોધં હાસં નિવારયે;
‘‘Paṭhameneva vitathaṃ, kodhaṃ hāsaṃ nivāraye;
તતો કિચ્ચાનિ કારેય્ય, તં વતં આહુ ખત્તિય.
Tato kiccāni kāreyya, taṃ vataṃ āhu khattiya.
૪.
4.
‘‘યં ત્વં તાત તપોકમ્મં, પુબ્બે કતમસંસયં;
‘‘Yaṃ tvaṃ tāta tapokammaṃ, pubbe katamasaṃsayaṃ;
રત્તો દુટ્ઠો ચ યં કયિરા, ન તં કયિરા તતો પુન.
Ratto duṭṭho ca yaṃ kayirā, na taṃ kayirā tato puna.
૫.
5.
‘‘ખત્તિયસ્સ પમત્તસ્સ, રટ્ઠસ્મિં રટ્ઠવડ્ઢન;
‘‘Khattiyassa pamattassa, raṭṭhasmiṃ raṭṭhavaḍḍhana;
સબ્બે ભોગા વિનસ્સન્તિ, રઞ્ઞો તં વુચ્ચતે અઘં.
Sabbe bhogā vinassanti, rañño taṃ vuccate aghaṃ.
૬.
6.
‘‘સિરી તાત અલક્ખી ચ, પુચ્છિતા એતદબ્રવું;
‘‘Sirī tāta alakkhī ca, pucchitā etadabravuṃ;
ઉટ્ઠાનવીરિયે પોસે, રમાહં અનુસૂયકે.
Uṭṭhānavīriye pose, ramāhaṃ anusūyake.
૭.
7.
‘‘ઉસૂયકે દુહદયે, પુરિસે કમ્મદુસ્સકે;
‘‘Usūyake duhadaye, purise kammadussake;
કાળકણ્ણી મહારાજ, રમતિ ચક્કભઞ્જની.
Kāḷakaṇṇī mahārāja, ramati cakkabhañjanī.
૮.
8.
‘‘સો ત્વં સબ્બે સુહદયો, સબ્બેસં રક્ખિતો ભવ;
‘‘So tvaṃ sabbe suhadayo, sabbesaṃ rakkhito bhava;
અલક્ખિં નુદ મહારાજ, લક્ખ્યા ભવ નિવેસનં.
Alakkhiṃ nuda mahārāja, lakkhyā bhava nivesanaṃ.
૯.
9.
‘‘સ લક્ખીધિતિસમ્પન્નો, પુરિસો હિ મહગ્ગતો;
‘‘Sa lakkhīdhitisampanno, puriso hi mahaggato;
અમિત્તાનં કાસિપતિ, મૂલં અગ્ગઞ્ચ છિન્દતિ.
Amittānaṃ kāsipati, mūlaṃ aggañca chindati.
૧૦.
10.
‘‘સક્કોપિ હિ ભૂતપતિ, ઉટ્ઠાને નપ્પમજ્જતિ;
‘‘Sakkopi hi bhūtapati, uṭṭhāne nappamajjati;
સ કલ્યાણે ધિતિં કત્વા, ઉટ્ઠાને કુરુતે મનો.
Sa kalyāṇe dhitiṃ katvā, uṭṭhāne kurute mano.
૧૧.
11.
‘‘ગન્ધબ્બા પિતરો દેવા, સાજીવા હોન્તિ તાદિનો;
‘‘Gandhabbā pitaro devā, sājīvā honti tādino;
ઉટ્ઠાહતો અપ્પમજ્જતો, અનુતિટ્ઠન્તિ દેવતા.
Uṭṭhāhato appamajjato, anutiṭṭhanti devatā.
૧૨.
12.
‘‘સો અપ્પમત્તો અક્કુદ્ધો, તાત કિચ્ચાનિ કારય;
‘‘So appamatto akkuddho, tāta kiccāni kāraya;
વાયમસ્સુ ચ કિચ્ચેસુ, નાલસો વિન્દતે સુખં.
Vāyamassu ca kiccesu, nālaso vindate sukhaṃ.
૧૩.
13.
‘‘તત્થેવ તે વત્તપદા, એસાવ અનુસાસની;
‘‘Tattheva te vattapadā, esāva anusāsanī;
અલં મિત્તે સુખાપેતું, અમિત્તાનં દુખાય ચા’’તિ.
Alaṃ mitte sukhāpetuṃ, amittānaṃ dukhāya cā’’ti.
તત્થ પઠમેનેવ વિતથન્તિ, તાત, રાજા નામ આદિતોવ મુસાવાદં નિવારયે. મુસાવાદિનો હિ રઞ્ઞો રટ્ઠં નિરોજં હોતિ, પથવિયા ઓજા કમ્મકરણટ્ઠાનતો સત્તરતનમત્તં હેટ્ઠા ભસ્સતિ, તતો આહારે વા તેલમધુફાણિતાદીસુ વા ઓસધેસુ ઓજા ન હોતિ. નિરોજાહારભોજના મનુસ્સા બહ્વાબાધા હોન્તિ, રટ્ઠે થલજલપથેસુ આયો નુપ્પજ્જતિ, તસ્મિં અનુપ્પજ્જન્તે રાજાનો દુગ્ગતા હોન્તિ. તે સેવકે સઙ્ગણ્હિતું ન સક્કોન્તિ, અસઙ્ગહિતા સેવકા રાજાનં ગરુચિત્તેન ન ઓલોકેન્તિ. એવં, તાત, મુસાવાદો નામેસ નિરોજો, ન સો જીવિતહેતુપિ કાતબ્બો, સચ્ચં પન સાદુતરં રસાનન્તિ તદેવ પટિગ્ગહેતબ્બં. અપિચ મુસાવાદો નામ ગુણપરિધંસકો વિપત્તિપરિયોસાનો, દુતિયચિત્તવારે અવીચિપરાયણં કરોતિ. ઇમસ્મિં પનત્થે ‘‘ધમ્મો હવે હતો હન્તી’’તિ ચેતિયજાતકં (જા॰ ૧.૮.૪૫ આદયો) કથેતબ્બં.
Tattha paṭhameneva vitathanti, tāta, rājā nāma āditova musāvādaṃ nivāraye. Musāvādino hi rañño raṭṭhaṃ nirojaṃ hoti, pathaviyā ojā kammakaraṇaṭṭhānato sattaratanamattaṃ heṭṭhā bhassati, tato āhāre vā telamadhuphāṇitādīsu vā osadhesu ojā na hoti. Nirojāhārabhojanā manussā bahvābādhā honti, raṭṭhe thalajalapathesu āyo nuppajjati, tasmiṃ anuppajjante rājāno duggatā honti. Te sevake saṅgaṇhituṃ na sakkonti, asaṅgahitā sevakā rājānaṃ garucittena na olokenti. Evaṃ, tāta, musāvādo nāmesa nirojo, na so jīvitahetupi kātabbo, saccaṃ pana sādutaraṃ rasānanti tadeva paṭiggahetabbaṃ. Apica musāvādo nāma guṇaparidhaṃsako vipattipariyosāno, dutiyacittavāre avīciparāyaṇaṃ karoti. Imasmiṃ panatthe ‘‘dhammo have hato hantī’’ti cetiyajātakaṃ (jā. 1.8.45 ādayo) kathetabbaṃ.
કોધન્તિ, તાત, રાજા નામ પઠમમેવ કુજ્ઝનલક્ખણં કોધમ્પિ નિવારેય્ય. તાત, અઞ્ઞેસઞ્હિ કોધો ખિપ્પં મત્થકં ન પાપુણાતિ, રાજૂનં પાપુણાતિ. રાજાનો નામ વાચાવુધા કુજ્ઝિત્વા ઓલોકિતમત્તેનાપિ પરં વિનાસેન્તિ, તસ્મા રઞ્ઞા અઞ્ઞેહિ મનુસ્સેહિ અતિરેકતરં નિક્કોધેન ભવિતબ્બં, ખન્તિમેત્તાનુદ્દયાસમ્પન્નેન અત્તનો પિયપુત્તં વિય લોકં વોલોકેન્તેન ભવિતબ્બં. તાત, અતિકોધનો નામ રાજા ઉપ્પન્નં યસં રક્ખિતું ન સક્કોતિ. ઇમસ્સ પનત્થસ્સ દીપનત્થં ખન્તિવાદિજાતક- (જા॰ ૧.૪.૪૯ આદયો) ચૂળધમ્મપાલજાતકાનિ (જા॰ ૧.૫.૪૪ આદયો) કથેતબ્બાનિ. ચૂળધમ્મપાલજાતકસ્મિઞ્હિ મહાપતાપનો નામ રાજા પુત્તં ઘાતેત્વા પુત્તસોકેન હદયેન ફલિતેન મતાય દેવિયા સયમ્પિ દેવિં અનુસોચન્તો હદયેન ફલિતેનેવ મરિ. અથ તે તયોપિ એકઆળાહનેવ ઝાપેસું. તસ્મા રઞ્ઞા પઠમમેવ મુસાવાદં વજ્જેત્વા દુતિયં કોધો વજ્જેતબ્બો.
Kodhanti, tāta, rājā nāma paṭhamameva kujjhanalakkhaṇaṃ kodhampi nivāreyya. Tāta, aññesañhi kodho khippaṃ matthakaṃ na pāpuṇāti, rājūnaṃ pāpuṇāti. Rājāno nāma vācāvudhā kujjhitvā olokitamattenāpi paraṃ vināsenti, tasmā raññā aññehi manussehi atirekataraṃ nikkodhena bhavitabbaṃ, khantimettānuddayāsampannena attano piyaputtaṃ viya lokaṃ volokentena bhavitabbaṃ. Tāta, atikodhano nāma rājā uppannaṃ yasaṃ rakkhituṃ na sakkoti. Imassa panatthassa dīpanatthaṃ khantivādijātaka- (jā. 1.4.49 ādayo) cūḷadhammapālajātakāni (jā. 1.5.44 ādayo) kathetabbāni. Cūḷadhammapālajātakasmiñhi mahāpatāpano nāma rājā puttaṃ ghātetvā puttasokena hadayena phalitena matāya deviyā sayampi deviṃ anusocanto hadayena phaliteneva mari. Atha te tayopi ekaāḷāhaneva jhāpesuṃ. Tasmā raññā paṭhamameva musāvādaṃ vajjetvā dutiyaṃ kodho vajjetabbo.
હાસન્તિ હસ્સં, અયમેવ વા પાઠો. તેસુ તેસુ કિચ્ચેસુ ઉપ્પિલાવિતચિત્તતાય કેળિસીલતં પરિહાસં નિવારેય્ય. તાત, રઞ્ઞા નામ કેળિસીલેન ન ભવિતબ્બં, અપરપત્તિયેન હુત્વા સબ્બાનિ કિચ્ચાનિ અત્તપચ્ચક્ખેનેવ કાતબ્બાનિ. ઉપ્પિલાવિતચિત્તો હિ રાજા અતુલેત્વા કમ્માનિ કરોન્તો લદ્ધં યસં વિનાસેતિ. ઇમસ્મિં પનત્થે સરભઙ્ગજાતકે (જા॰ ૨.૧૭.૫૦ આદયો) પુરોહિતસ્સ વચનં ગહેત્વા દણ્ડકિરઞ્ઞો કિસવચ્છે અપરજ્ઝિત્વા સહ રટ્ઠેન ઉચ્છિજ્જિત્વા કુક્કુળનિરયે નિબ્બત્તભાવો ચ માતઙ્ગજાતકે (જા॰ ૧.૧૫.૧ આદયો) મજ્ઝરઞ્ઞો બ્રાહ્મણાનં કથં ગહેત્વા માતઙ્ગતાપસે અપરજ્ઝિત્વા સહ રટ્ઠેન ઉચ્છિજ્જિત્વા નિરયે નિબ્બત્તભાવો ચ ઘટપણ્ડિતજાતકે (જા॰ ૧.૧૦.૧૬૫ આદયો) દસભાતિકરાજદારકાનં મોહમૂળ્હાનં વચનં ગહેત્વા કણ્હદીપાયને અપરજ્ઝિત્વા વાસુદેવકુલસ્સ નાસિતભાવો ચ કથેતબ્બો.
Hāsanti hassaṃ, ayameva vā pāṭho. Tesu tesu kiccesu uppilāvitacittatāya keḷisīlataṃ parihāsaṃ nivāreyya. Tāta, raññā nāma keḷisīlena na bhavitabbaṃ, aparapattiyena hutvā sabbāni kiccāni attapaccakkheneva kātabbāni. Uppilāvitacitto hi rājā atuletvā kammāni karonto laddhaṃ yasaṃ vināseti. Imasmiṃ panatthe sarabhaṅgajātake (jā. 2.17.50 ādayo) purohitassa vacanaṃ gahetvā daṇḍakirañño kisavacche aparajjhitvā saha raṭṭhena ucchijjitvā kukkuḷaniraye nibbattabhāvo ca mātaṅgajātake (jā. 1.15.1 ādayo) majjharañño brāhmaṇānaṃ kathaṃ gahetvā mātaṅgatāpase aparajjhitvā saha raṭṭhena ucchijjitvā niraye nibbattabhāvo ca ghaṭapaṇḍitajātake (jā. 1.10.165 ādayo) dasabhātikarājadārakānaṃ mohamūḷhānaṃ vacanaṃ gahetvā kaṇhadīpāyane aparajjhitvā vāsudevakulassa nāsitabhāvo ca kathetabbo.
તતો કિચ્ચાનિ કારેય્યાતિ એવં, તાત, પઠમં મુસાવાદં દુતિયં કોધં તતિયં અધમ્મહાસં વજ્જેત્વા તતો પચ્છા રાજા રટ્ઠવાસીનં કત્તબ્બકિચ્ચાનિ કારેય્ય. તં વતં આહુ ખત્તિયાતિ, ખત્તિયમહારાજ, યં મયા વુત્તં, એતં રઞ્ઞો વતસમાદાનન્તિ પોરાણકપણ્ડિતા કથયિંસુ.
Tato kiccāni kāreyyāti evaṃ, tāta, paṭhamaṃ musāvādaṃ dutiyaṃ kodhaṃ tatiyaṃ adhammahāsaṃ vajjetvā tato pacchā rājā raṭṭhavāsīnaṃ kattabbakiccāni kāreyya. Taṃ vataṃ āhu khattiyāti, khattiyamahārāja, yaṃ mayā vuttaṃ, etaṃ rañño vatasamādānanti porāṇakapaṇḍitā kathayiṃsu.
ન તં કયિરાતિ યં તયા રાગાદિવસેન પચ્છા તાપકરં કમ્મં કતં હોતિ, તતો પુબ્બે કતતો પુન તાદિસં કમ્મં ન કયિરા, મા કરેય્યાસિ, તાતાતિ. વુચ્ચતેતિ તં રઞ્ઞો અઘન્તિ વુચ્ચતિ, એવં પોરાણકપણ્ડિતા કથયિંસુ. સિરીતિ ઇદં વેસ્સન્તરસકુણો પુબ્બે બારાણસિયં પવત્તિતકારણં આહરિત્વા દસ્સેન્તો આહ. તત્થ અબ્રવુન્તિ સુચિપરિવારસેટ્ઠિના પુચ્છિતા કથયિંસુ. ઉટ્ઠાનવીરિયેતિ યો પોસો ઉટ્ઠાને વીરિયે ચ પતિટ્ઠિતો, ન ચ પરેસં સમ્પત્તિં દિસ્વા ઉસૂયતિ, તસ્મિં અહં અભિરમામીતિ આહ. એવં તાવ તાત સિરી કથેસિ. ઉસૂયકેતિ અલક્ખી પન, તાત, પુચ્છિતા અહં પરસમ્પત્તિઉસૂયકે દુહદયે દુચિત્તે કલ્યાણકમ્મદૂસકે યો કલ્યાણકમ્મં દુસ્સન્તો અપ્પિયાયન્તો અટ્ટીયન્તો ન કરોતિ, તસ્મિં અભિરમામીતિ આહ. એવં સા કાળકણ્ણી, મહારાજ, રમતિ પતિરૂપદેસવાસાદિનો કુસલચક્કસ્સ ભઞ્જની.
Na taṃ kayirāti yaṃ tayā rāgādivasena pacchā tāpakaraṃ kammaṃ kataṃ hoti, tato pubbe katato puna tādisaṃ kammaṃ na kayirā, mā kareyyāsi, tātāti. Vuccateti taṃ rañño aghanti vuccati, evaṃ porāṇakapaṇḍitā kathayiṃsu. Sirīti idaṃ vessantarasakuṇo pubbe bārāṇasiyaṃ pavattitakāraṇaṃ āharitvā dassento āha. Tattha abravunti suciparivāraseṭṭhinā pucchitā kathayiṃsu. Uṭṭhānavīriyeti yo poso uṭṭhāne vīriye ca patiṭṭhito, na ca paresaṃ sampattiṃ disvā usūyati, tasmiṃ ahaṃ abhiramāmīti āha. Evaṃ tāva tāta sirī kathesi. Usūyaketi alakkhī pana, tāta, pucchitā ahaṃ parasampattiusūyake duhadaye ducitte kalyāṇakammadūsake yo kalyāṇakammaṃ dussanto appiyāyanto aṭṭīyanto na karoti, tasmiṃ abhiramāmīti āha. Evaṃ sā kāḷakaṇṇī, mahārāja, ramati patirūpadesavāsādino kusalacakkassa bhañjanī.
સુહદયોતિ સુન્દરચિત્તો હિતચિત્તકો. નુદાતિ નીહર. નિવેસનન્તિ લક્ખિયા પન નિવેસનં ભવ પતિટ્ઠા હોહિ. સ લક્ખીધિતિસમ્પન્નોતિ, મહારાજ, કાસિપતિ સો પુરિસો પઞ્ઞાય ચેવ વીરિયેન ચ સમ્પન્નો. મહગ્ગતોતિ મહજ્ઝાસયો ચોરાનં પચ્ચયભૂતે ગણ્હન્તો અમિત્તાનં મૂલં ચોરે ગણ્હન્તો અમિત્તાનં અગ્ગં છિન્દતીતિ વદતિ. સક્કોતિ ઇન્દો. ભૂતપતીતિ રાજાનં આલપતિ. ઉટ્ઠાનેતિ ઉટ્ઠાનવીરિયે. નપ્પમજ્જતીતિ ન પમજ્જતિ, સબ્બકિચ્ચાનિ કરોતિ. સ કલ્યાણેતિ સો દેવરાજા ઉટ્ઠાનવીરિયે મનં કરોન્તો પાપકમ્મં અકત્વા કલ્યાણે પુઞ્ઞકમ્મસ્મિઞ્ઞેવ ધિતિં કત્વા અપ્પમત્તો ઉટ્ઠાને મનં કરોતિ, તસ્સ પન કલ્યાણકમ્મે વીરિયકરણભાવદસ્સનત્થં સરભઙ્ગજાતકે દ્વીસુ દેવલોકેસુ દેવતાહિ સદ્ધિં કપિટ્ઠારામં આગન્ત્વા પઞ્હં પુચ્છિત્વા ધમ્મસ્સ સુતભાવો, મહાકણ્હજાતકે (જા॰ ૧.૧૨.૬૧ આદયો) અત્તનો આનુભાવેન જનં તાસેત્વા ઓસક્કન્તસ્સ સાસનસ્સ પવત્તિતભાવો ચાતિ એવમાદીનિ વત્થૂનિ કથેતબ્બાનિ.
Suhadayoti sundaracitto hitacittako. Nudāti nīhara. Nivesananti lakkhiyā pana nivesanaṃ bhava patiṭṭhā hohi. Sa lakkhīdhitisampannoti, mahārāja, kāsipati so puriso paññāya ceva vīriyena ca sampanno. Mahaggatoti mahajjhāsayo corānaṃ paccayabhūte gaṇhanto amittānaṃ mūlaṃ core gaṇhanto amittānaṃ aggaṃ chindatīti vadati. Sakkoti indo. Bhūtapatīti rājānaṃ ālapati. Uṭṭhāneti uṭṭhānavīriye. Nappamajjatīti na pamajjati, sabbakiccāni karoti. Sa kalyāṇeti so devarājā uṭṭhānavīriye manaṃ karonto pāpakammaṃ akatvā kalyāṇe puññakammasmiññeva dhitiṃ katvā appamatto uṭṭhāne manaṃ karoti, tassa pana kalyāṇakamme vīriyakaraṇabhāvadassanatthaṃ sarabhaṅgajātake dvīsu devalokesu devatāhi saddhiṃ kapiṭṭhārāmaṃ āgantvā pañhaṃ pucchitvā dhammassa sutabhāvo, mahākaṇhajātake (jā. 1.12.61 ādayo) attano ānubhāvena janaṃ tāsetvā osakkantassa sāsanassa pavattitabhāvo cāti evamādīni vatthūni kathetabbāni.
ગન્ધબ્બાતિ ચાતુમહારાજિકાનં હેટ્ઠા ચતુયોનિકા દેવા, ચતુયોનિકત્તાયેવ કિર તે ગન્ધબ્બા નામ જાતા. પિતરોતિ બ્રહ્માનો. દેવાતિ ઉપપત્તિદેવવસેન છ કામાવચરદેવા. તાદિનોતિ તથાવિધસ્સ કુસલાભિરતસ્સ રઞ્ઞો. સાજીવા હોન્તીતિ સમાનજીવિકા ઉપજીવિતબ્બા. તાદિસા હિ રાજાનો દાનાદીનિ પુઞ્ઞાનિ કરોન્તા દેવતાનં પત્તિં દેન્તિ, તા તં પત્તિં અનુમોદિત્વા સમ્પટિચ્છિત્વા દિબ્બયસેન વડ્ઢન્તિ. અનુતિટ્ઠન્તીતિ તાદિસસ્સ રઞ્ઞો વીરિયં કરોન્તસ્સ અપ્પમાદં આપજ્જન્તસ્સ દેવતા અનુતિટ્ઠન્તિ અનુગચ્છન્તિ, ધમ્મિકં રક્ખં સંવિદહન્તીતિ અત્થો.
Gandhabbāti cātumahārājikānaṃ heṭṭhā catuyonikā devā, catuyonikattāyeva kira te gandhabbā nāma jātā. Pitaroti brahmāno. Devāti upapattidevavasena cha kāmāvacaradevā. Tādinoti tathāvidhassa kusalābhiratassa rañño. Sājīvā hontīti samānajīvikā upajīvitabbā. Tādisā hi rājāno dānādīni puññāni karontā devatānaṃ pattiṃ denti, tā taṃ pattiṃ anumoditvā sampaṭicchitvā dibbayasena vaḍḍhanti. Anutiṭṭhantīti tādisassa rañño vīriyaṃ karontassa appamādaṃ āpajjantassa devatā anutiṭṭhanti anugacchanti, dhammikaṃ rakkhaṃ saṃvidahantīti attho.
સોતિ સો ત્વં. વાયમસ્સૂતિ તાનિ રટ્ઠકિચ્ચાનિ કરોન્તો તુલનવસેન તીરણવસેન પચ્ચક્ખકમ્મવસેન તેસુ તેસુ કિચ્ચેસુ વીરિયં કરસ્સુ. તત્થેવ તે વત્તપદાતિ, તાત, યં મં ત્વં કિંસુ કિચ્ચં કતં વરન્તિ પુચ્છિ, તત્થ તવ પઞ્હેયેવ એતે મયા ‘‘પઠમેનેવ વિતથ’’ન્તિઆદયો વુત્તા, એતે વત્તપદા વત્તકોટ્ઠાસા, એવં તત્થ વત્તસ્સુ. એસાતિ યા તે મયા કથિતા, એસાવ તવ અનુસાસની. અલન્તિ એવં વત્તમાનો હિ રાજા અત્તનો મિત્તે સુખાપેતું, અમિત્તાનઞ્ચ દુક્ખાય અલં પરિયત્તો સમત્થોતિ.
Soti so tvaṃ. Vāyamassūti tāni raṭṭhakiccāni karonto tulanavasena tīraṇavasena paccakkhakammavasena tesu tesu kiccesu vīriyaṃ karassu. Tattheva te vattapadāti, tāta, yaṃ maṃ tvaṃ kiṃsu kiccaṃ kataṃ varanti pucchi, tattha tava pañheyeva ete mayā ‘‘paṭhameneva vitatha’’ntiādayo vuttā, ete vattapadā vattakoṭṭhāsā, evaṃ tattha vattassu. Esāti yā te mayā kathitā, esāva tava anusāsanī. Alanti evaṃ vattamāno hi rājā attano mitte sukhāpetuṃ, amittānañca dukkhāya alaṃ pariyatto samatthoti.
એવં વેસ્સન્તરસકુણેન એકાય ગાથાય રઞ્ઞો પમાદં ચોદેત્વા એકાદસહિ ગાથાહિ ધમ્મે કથિતે ‘‘બુદ્ધલીળાય પઞ્હો કથિતો’’તિ મહાજનો અચ્છરિયબ્ભુતચિત્તજાતો સાધુકારસતાનિ પવત્તેસિ. રાજા સોમનસ્સપ્પત્તો અમચ્ચે આમન્તેત્વા પુચ્છિ – ‘‘ભોન્તો! અમચ્ચા મમ પુત્તેન વેસ્સન્તરેન એવં કથેન્તેન કેન કત્તબ્બં કિચ્ચં કત’’ન્તિ. મહાસેનગુત્તેન, દેવાતિ. ‘‘તેન હિસ્સ મહાસેનગુત્તટ્ઠાનં દમ્મી’’તિ વેસ્સન્તરં ઠાનન્તરે ઠપેસિ. સો તતો પટ્ઠાય મહાસેનગુત્તટ્ઠાને ઠિતો પિતુ કમ્મં અકાસીતિ.
Evaṃ vessantarasakuṇena ekāya gāthāya rañño pamādaṃ codetvā ekādasahi gāthāhi dhamme kathite ‘‘buddhalīḷāya pañho kathito’’ti mahājano acchariyabbhutacittajāto sādhukārasatāni pavattesi. Rājā somanassappatto amacce āmantetvā pucchi – ‘‘bhonto! Amaccā mama puttena vessantarena evaṃ kathentena kena kattabbaṃ kiccaṃ kata’’nti. Mahāsenaguttena, devāti. ‘‘Tena hissa mahāsenaguttaṭṭhānaṃ dammī’’ti vessantaraṃ ṭhānantare ṭhapesi. So tato paṭṭhāya mahāsenaguttaṭṭhāne ṭhito pitu kammaṃ akāsīti.
વેસ્સન્તરપઞ્હો નિટ્ઠિતો.
Vessantarapañho niṭṭhito.
પુન રાજા કતિપાહચ્ચયેન પુરિમનયેનેવ કુણ્ડલિનિયા સન્તિકં દૂતં પેસેત્વા સત્તમે દિવસે તત્થ ગન્ત્વા પચ્ચાગન્ત્વા તત્થેવ મણ્ડપમજ્ઝે નિસીદિત્વા કુણ્ડલિનિં આહરાપેત્વા સુવણ્ણપીઠે નિસિન્નં રાજધમ્મં પુચ્છન્તો ગાથમાહ –
Puna rājā katipāhaccayena purimanayeneva kuṇḍaliniyā santikaṃ dūtaṃ pesetvā sattame divase tattha gantvā paccāgantvā tattheva maṇḍapamajjhe nisīditvā kuṇḍaliniṃ āharāpetvā suvaṇṇapīṭhe nisinnaṃ rājadhammaṃ pucchanto gāthamāha –
૧૪.
14.
‘‘સક્ખિસિ ત્વં કુણ્ડલિનિ, મઞ્ઞસિ ખત્તબન્ધુનિ;
‘‘Sakkhisi tvaṃ kuṇḍalini, maññasi khattabandhuni;
રજ્જં કારેતુકામેન, કિં સુ કિચ્ચં કતં વર’’ન્તિ.
Rajjaṃ kāretukāmena, kiṃ su kiccaṃ kataṃ vara’’nti.
તત્થ સક્ખિસીતિ મયા પુટ્ઠપઞ્હં કથેતું સક્ખિસ્સસીતિ પુચ્છતિ. કુણ્ડલિનીતિ તસ્સા સલિઙ્ગતો આગતનામેનાલપતિ. તસ્સા કિર દ્વીસુ કણ્ણપિટ્ઠેસુ કુણ્ડલસણ્ઠાના દ્વે લેખા અહેસું, તેનસ્સા ‘‘કુણ્ડલિની’’તિ નામં કારેસિ. મઞ્ઞસીતિ જાનિસ્સસિ મયા પુટ્ઠપઞ્હસ્સ અત્થન્તિ. ખત્તબન્ધુનીતિ ખત્તસ્સ મહાસેનગુત્તસ્સ ભગિનિભાવેન નં એવં આલપતિ. કસ્મા પનેસ વેસ્સન્તરસકુણં એવં અપુચ્છિત્વા ઇમમેવ પુચ્છતીતિ? ઇત્થિભાવેન. ઇત્થિયો હિ પરિત્તપઞ્ઞા, તસ્મા ‘‘સચે સક્કોતિ, પુચ્છિસ્સામિ, નો ચે, ન પુચ્છિસ્સામી’’તિ વીમંસનવસેન એવં પુચ્છિત્વા તઞ્ઞેવ પઞ્હં પુચ્છિ.
Tattha sakkhisīti mayā puṭṭhapañhaṃ kathetuṃ sakkhissasīti pucchati. Kuṇḍalinīti tassā saliṅgato āgatanāmenālapati. Tassā kira dvīsu kaṇṇapiṭṭhesu kuṇḍalasaṇṭhānā dve lekhā ahesuṃ, tenassā ‘‘kuṇḍalinī’’ti nāmaṃ kāresi. Maññasīti jānissasi mayā puṭṭhapañhassa atthanti. Khattabandhunīti khattassa mahāsenaguttassa bhaginibhāvena naṃ evaṃ ālapati. Kasmā panesa vessantarasakuṇaṃ evaṃ apucchitvā imameva pucchatīti? Itthibhāvena. Itthiyo hi parittapaññā, tasmā ‘‘sace sakkoti, pucchissāmi, no ce, na pucchissāmī’’ti vīmaṃsanavasena evaṃ pucchitvā taññeva pañhaṃ pucchi.
સા એવં રઞ્ઞા રાજધમ્મે પુચ્છિતે, ‘‘તાત, ત્વં મં ‘ઇત્થિકા નામ કિં કથેસ્સતી’તિ વીમંસસિ મઞ્ઞે, સકલં તે રાજધમ્મં દ્વીસુયેવ પદેસુ પક્ખિપિત્વા કથેસ્સામી’’તિ વત્વા આહ –
Sā evaṃ raññā rājadhamme pucchite, ‘‘tāta, tvaṃ maṃ ‘itthikā nāma kiṃ kathessatī’ti vīmaṃsasi maññe, sakalaṃ te rājadhammaṃ dvīsuyeva padesu pakkhipitvā kathessāmī’’ti vatvā āha –
૧૫.
15.
‘‘દ્વેવ તાત પદકાનિ, યત્થ સબ્બં પતિટ્ઠિતં;
‘‘Dveva tāta padakāni, yattha sabbaṃ patiṭṭhitaṃ;
અલદ્ધસ્સ ચ યો લાભો, લદ્ધસ્સ ચાનુરક્ખણા.
Aladdhassa ca yo lābho, laddhassa cānurakkhaṇā.
૧૬.
16.
‘‘અમચ્ચે તાત જાનાહિ, ધીરે અત્થસ્સ કોવિદે;
‘‘Amacce tāta jānāhi, dhīre atthassa kovide;
અનક્ખાકિતવે તાત, અસોણ્ડે અવિનાસકે.
Anakkhākitave tāta, asoṇḍe avināsake.
૧૭.
17.
‘‘યો ચ તં તાત રક્ખેય્ય, ધનં યઞ્ચેવ તે સિયા;
‘‘Yo ca taṃ tāta rakkheyya, dhanaṃ yañceva te siyā;
સૂતોવ રથં સઙ્ગણ્હે, સો તે કિચ્ચાનિ કારયે.
Sūtova rathaṃ saṅgaṇhe, so te kiccāni kāraye.
૧૮.
18.
‘‘સુસઙ્ગહિતન્તજનો, સયં વિત્તં અવેક્ખિય;
‘‘Susaṅgahitantajano, sayaṃ vittaṃ avekkhiya;
નિધિઞ્ચ ઇણદાનઞ્ચ, ન કરે પરપત્તિયા.
Nidhiñca iṇadānañca, na kare parapattiyā.
૧૯.
19.
‘‘સયં આયં વયં જઞ્ઞા, સયં જઞ્ઞા કતાકતં;
‘‘Sayaṃ āyaṃ vayaṃ jaññā, sayaṃ jaññā katākataṃ;
નિગ્ગણ્હે નિગ્ગહારહં, પગ્ગણ્હે પગ્ગહારહં.
Niggaṇhe niggahārahaṃ, paggaṇhe paggahārahaṃ.
૨૦.
20.
‘‘સયં જાનપદં અત્થં, અનુસાસ રથેસભ;
‘‘Sayaṃ jānapadaṃ atthaṃ, anusāsa rathesabha;
મા તે અધમ્મિકા યુત્તા, ધનં રટ્ઠઞ્ચ નાસયું.
Mā te adhammikā yuttā, dhanaṃ raṭṭhañca nāsayuṃ.
૨૧.
21.
‘‘મા ચ વેગેન કિચ્ચાનિ, કરોસિ કારયેસિ વા;
‘‘Mā ca vegena kiccāni, karosi kārayesi vā;
વેગસા હિ કતં કમ્મં, મન્દો પચ્છાનુતપ્પતિ.
Vegasā hi kataṃ kammaṃ, mando pacchānutappati.
૨૨.
22.
‘‘મા તે અધિસરે મુઞ્ચ, સુબાળ્હમધિકોપિતં;
‘‘Mā te adhisare muñca, subāḷhamadhikopitaṃ;
કોધસા હિ બહૂ ફીતા, કુલા અકુલતં ગતા.
Kodhasā hi bahū phītā, kulā akulataṃ gatā.
૨૩.
23.
‘‘‘મા તાત ઇસ્સરોમ્હી’તિ, અનત્થાય પતારયિ;
‘‘‘Mā tāta issaromhī’ti, anatthāya patārayi;
ઇત્થીનં પુરિસાનઞ્ચ, મા તે આસિ દુખુદ્રયો.
Itthīnaṃ purisānañca, mā te āsi dukhudrayo.
૨૪.
24.
‘‘અપેતલોમહંસસ્સ, રઞ્ઞો કામાનુસારિનો;
‘‘Apetalomahaṃsassa, rañño kāmānusārino;
સબ્બે ભોગા વિનસ્સન્તિ, રઞ્ઞો તં વુચ્ચતે અઘં.
Sabbe bhogā vinassanti, rañño taṃ vuccate aghaṃ.
૨૫.
25.
‘‘તત્થેવ તે વત્તપદા, એસાવ અનુસાસની;
‘‘Tattheva te vattapadā, esāva anusāsanī;
દક્ખસ્સુદાનિ પુઞ્ઞકરો, અસોણ્ડો અવિનાસકો;
Dakkhassudāni puññakaro, asoṇḍo avināsako;
સીલવાસ્સુ મહારાજ, દુસ્સીલો વિનિપાતિકો’’તિ.
Sīlavāssu mahārāja, dussīlo vinipātiko’’ti.
તત્થ પદકાનીતિ કારણપદાનિ. યત્થાતિ યેસુ દ્વીસુ પદેસુ સબ્બં અત્થજાતં હિતસુખં પતિટ્ઠિતં. અલદ્ધસ્સાતિ યો ચ પુબ્બે અલદ્ધસ્સ લાભસ્સ લાભો, યા ચ લદ્ધસ્સ અનુરક્ખણા. તાત, અનુપ્પન્નસ્સ હિ લાભસ્સ ઉપ્પાદનં નામ ન ભારો, ઉપ્પન્નસ્સ પન અનુરક્ખણમેવ ભારો. એકચ્ચો હિ યસં ઉપ્પાદેત્વાપિ યસે પમત્તો પમાદં ઉપ્પાદેત્વા પાણાતિપાતાદીનિ કરોતિ, મહાચોરો હુત્વા રટ્ઠં વિલુમ્પમાનો ચરતિ. અથ નં રાજાનો ગાહાપેત્વા મહાવિનાસં પાપેન્તિ. અથ વા ઉપ્પન્નરૂપાદીસુ કામગુણેસુ પમત્તો અયોનિસો ધનં નાસેન્તો સબ્બસાપતેય્યે ખીણે કપણો હુત્વા ચીરકવસનો કપાલમાદાય ચરતિ. પબ્બજિતો વા પન ગન્થધુરાદિવસેન લાભસક્કારં નિબ્બત્તેત્વા પમત્તો હીનાયાવત્તતિ. અપરો પઠમઝાનાદીનિ નિબ્બત્તેત્વાપિ મુટ્ઠસ્સતિતાય તથારૂપે આરમ્મણે બજ્ઝિત્વા ઝાના પરિહાયતિ. એવં ઉપ્પન્નસ્સ યસસ્સ વા ઝાનાદિલાભસ્સ વા રક્ખણમેવ દુક્કરં. તદત્થદીપનત્થં પન દેવદત્તસ્સ વત્થુ ચ, મુદુલક્ખણ- (જા॰ ૧.૧.૬૬) લોમસકસ્સપ- (જા॰ ૧.૯.૬૦ આદયો) હરિતચજાતક- (જા॰ ૧.૯.૪૦ આદયો) સઙ્કપ્પજાતકાદીનિ (જા॰ ૧.૩.૧ આદયો) ચ કથેતબ્બાનિ. એકો પન લાભસક્કારં ઉપ્પાદેત્વા અપ્પમાદે ઠત્વા કલ્યાણકમ્મં કરોતિ, તસ્સ સો યસો સુક્કપક્ખે ચન્દો વિય વડ્ઢતિ, તસ્મા ત્વં, મહારાજ, અપ્પમત્તો પયોગસમ્પત્તિયા ઠત્વા ધમ્મેન રજ્જં કારેન્તો તવ ઉપ્પન્નં યસં અનુરક્ખાહીતિ.