Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / இதிவுத்தக-அட்ட²கதா² • Itivuttaka-aṭṭhakathā |
10. தேவிஜ்ஜஸுத்தவண்ணனா
10. Tevijjasuttavaṇṇanā
99. த³ஸமே த⁴ம்மேனாதி ஞாயேன, ஸம்மாபடிபத்திஸங்கா²தேன ஹேதுனா காரணேன. யாய ஹி படிபதா³ய தேவிஜ்ஜோ ஹோதி, ஸா படிபதா³ இத⁴ த⁴ம்மோதி வேதி³தப்³பா³. கா பன ஸா படிபதா³தி? சரணஸம்பதா³ ச விஜ்ஜாஸம்பதா³ ச. தேவிஜ்ஜந்தி புப்³பே³னிவாஸானுஸ்ஸதிஞாணாதீ³ஹி தீஹி விஜ்ஜாஹி ஸமன்னாக³தங். ப்³ராஹ்மணந்தி பா³ஹிதபாபப்³ராஹ்மணங். பஞ்ஞாபேமீதி ‘‘ப்³ராஹ்மணோ’’தி ஜானாபேமி பதிட்ட²பேமி. நாஞ்ஞங் லபிதலாபனமத்தேனாதி அஞ்ஞங் ஜாதிமத்தப்³ராஹ்மணங் அட்ட²காதீ³ஹி லபிதமத்தவிப்பலபனமத்தேன ப்³ராஹ்மணங் ந பஞ்ஞாபேமீதி. அத² வா லபிதலாபனமத்தேனாதி மந்தானங் அஜ்ஜே²னஅஜ்ஜா²பனமத்தேன. உப⁴யதா²பி யங் பன ப்³ராஹ்மணா ஸாமவேதா³தி³வேத³த்தயஅஜ்ஜே²னேன தேவிஜ்ஜங் ப்³ராஹ்மணங் வத³ந்தி, தங் படிக்கி²பதி. ப⁴க³வதா ஹி ‘‘பரமத்த²தோ அதேவிஜ்ஜங் ப்³ராஹ்மணங்யேவ சேதே போ⁴வாதி³னோ அவிஜ்ஜானிவுதா ‘தேவிஜ்ஜோ ப்³ராஹ்மணோ’தி வத³ந்தி, ஏவங் பன தேவிஜ்ஜோ ப்³ராஹ்மணோ ஹோதீ’’தி த³ஸ்ஸனத்த²ங் ததா² பு³ஜ்ஜ²னகானங் புக்³க³லானங் அஜ்ஜா²ஸயேன அயங் தே³ஸனா ஆரத்³தா⁴.
99. Dasame dhammenāti ñāyena, sammāpaṭipattisaṅkhātena hetunā kāraṇena. Yāya hi paṭipadāya tevijjo hoti, sā paṭipadā idha dhammoti veditabbā. Kā pana sā paṭipadāti? Caraṇasampadā ca vijjāsampadā ca. Tevijjanti pubbenivāsānussatiñāṇādīhi tīhi vijjāhi samannāgataṃ. Brāhmaṇanti bāhitapāpabrāhmaṇaṃ. Paññāpemīti ‘‘brāhmaṇo’’ti jānāpemi patiṭṭhapemi. Nāññaṃ lapitalāpanamattenāti aññaṃ jātimattabrāhmaṇaṃ aṭṭhakādīhi lapitamattavippalapanamattena brāhmaṇaṃ na paññāpemīti. Atha vā lapitalāpanamattenāti mantānaṃ ajjhenaajjhāpanamattena. Ubhayathāpi yaṃ pana brāhmaṇā sāmavedādivedattayaajjhenena tevijjaṃ brāhmaṇaṃ vadanti, taṃ paṭikkhipati. Bhagavatā hi ‘‘paramatthato atevijjaṃ brāhmaṇaṃyeva cete bhovādino avijjānivutā ‘tevijjo brāhmaṇo’ti vadanti, evaṃ pana tevijjo brāhmaṇo hotī’’ti dassanatthaṃ tathā bujjhanakānaṃ puggalānaṃ ajjhāsayena ayaṃ desanā āraddhā.
தத்த² யஸ்மா விஜ்ஜாஸம்பன்னோ சரணஸம்பன்னோயேவ ஹோதி சரணஸம்பதா³ய வினா விஜ்ஜாஸம்பத்தியா அபா⁴வதோ, தஸ்மா சரணஸம்பத³ங் அந்தோக³த⁴ங் கத்வா விஜ்ஜாஸீஸேனேவ ப்³ராஹ்மணங் பஞ்ஞாபேதுகாமோ ‘‘த⁴ம்மேனாஹங், பி⁴க்க²வே, தேவிஜ்ஜங் ப்³ராஹ்மணங் பஞ்ஞாபேமீ’’தி தே³ஸனங் ஸமுட்டா²பெத்வா ‘‘கத²ஞ்சாஹங், பி⁴க்க²வே, த⁴ம்மேன தேவிஜ்ஜங் ப்³ராஹ்மணங் பஞ்ஞாபேமீ’’தி கதே²துகம்யதாய புச்ச²ங் கத்வா புக்³க³லாதி⁴ட்டா²னாய தே³ஸனாய விஜ்ஜத்தயங் விப⁴ஜந்தோ ‘‘இத⁴, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கூ²’’திஆதி³மாஹ.
Tattha yasmā vijjāsampanno caraṇasampannoyeva hoti caraṇasampadāya vinā vijjāsampattiyā abhāvato, tasmā caraṇasampadaṃ antogadhaṃ katvā vijjāsīseneva brāhmaṇaṃ paññāpetukāmo ‘‘dhammenāhaṃ, bhikkhave, tevijjaṃ brāhmaṇaṃ paññāpemī’’ti desanaṃ samuṭṭhāpetvā ‘‘kathañcāhaṃ, bhikkhave, dhammena tevijjaṃ brāhmaṇaṃ paññāpemī’’ti kathetukamyatāya pucchaṃ katvā puggalādhiṭṭhānāya desanāya vijjattayaṃ vibhajanto ‘‘idha, bhikkhave, bhikkhū’’tiādimāha.
தத்த² அனேகவிஹிதந்தி அனேகவித⁴ங், அனேகேஹி வா பகாரேஹி பவத்திதங், ஸங்வண்ணிதந்தி அத்தோ². புப்³பே³னிவாஸந்தி ஸமனந்தராதீதப⁴வங் ஆதி³ங் கத்வா தத்த² தத்த² நிவுத்த²க்க²ந்த⁴ஸந்தானங். நிவுத்த²ந்தி அஜ்ஜா²வுத்த²ங் அனுபூ⁴தங், அத்தனோ ஸந்தானே உப்பஜ்ஜித்வா நிருத்³த⁴ங், நிவுத்த²த⁴ம்மங் வா நிவுத்த²ங், கோ³சரனிவாஸேன நிவுத்த²ங், அத்தனோ விஞ்ஞாணேன விஞ்ஞாதங் பரவிஞ்ஞாணவிஞ்ஞாதம்பி வா சி²ன்னவடுமகானுஸ்ஸரணாதீ³ஸு. அனுஸ்ஸரதீதி ‘‘ஏகம்பி ஜாதிங் த்³வேபி ஜாதியோ’’தி ஏவங் ஜாதிபடிபாடிவஸேன அனுக³ந்த்வா ஸரதி, அனுதே³வ வா ஸரதி, சித்தே அபி⁴னின்னாமிதே பரிகம்மஸமனந்தரங் ஸரதி.
Tattha anekavihitanti anekavidhaṃ, anekehi vā pakārehi pavattitaṃ, saṃvaṇṇitanti attho. Pubbenivāsanti samanantarātītabhavaṃ ādiṃ katvā tattha tattha nivutthakkhandhasantānaṃ. Nivutthanti ajjhāvutthaṃ anubhūtaṃ, attano santāne uppajjitvā niruddhaṃ, nivutthadhammaṃ vā nivutthaṃ, gocaranivāsena nivutthaṃ, attano viññāṇena viññātaṃ paraviññāṇaviññātampi vā chinnavaṭumakānussaraṇādīsu. Anussaratīti ‘‘ekampi jātiṃ dvepi jātiyo’’ti evaṃ jātipaṭipāṭivasena anugantvā sarati, anudeva vā sarati, citte abhininnāmite parikammasamanantaraṃ sarati.
ஸெய்யதி²த³ந்தி ஆரத்³த⁴ப்பகாரத³ஸ்ஸனத்தே² நிபாதோ. தேனேவ ய்வாயங் புப்³பே³னிவாஸோ ஆரத்³தோ⁴ ஹோதி, தஸ்ஸ பகாரங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘ஏகம்பி ஜாதி’’ந்திஆதி³மாஹ. தத்த² ஏகம்பி ஜாதிந்தி ஏகம்பி படிஸந்தி⁴மூலகங் சுதிபரியோஸானங் ஏகப⁴வபரியாபன்னங் க²ந்த⁴ஸந்தானங். ஏஸ நயோ த்³வேபி ஜாதியோதிஆதீ³ஸு. அனேகேபி ஸங்வட்டகப்பேதிஆதீ³ஸு பன பரிஹாயமானோ கப்போ ஸங்வட்டகப்போ , வட்³ட⁴மானோ விவட்டகப்போ. தத்த² ஸங்வட்டேன ஸங்வட்டட்டா²யீ க³ஹிதோ ஹோதி தம்மூலகத்தா, விவட்டேன ச விவட்டட்டா²யீ. ஏவஞ்ஹி ஸதி யானி தானி ‘‘சத்தாரிமானி, பி⁴க்க²வே, கப்பஸ்ஸ அஸங்க்²யெய்யானி. கதமானி சத்தாரி? ஸங்வட்டோ, ஸங்வட்டட்டா²யீ, விவட்டோ, விவட்டட்டா²யீ’’தி (அ॰ நி॰ 4.156) வுத்தானி சத்தாரி அஸங்க்²யெய்யானி, தானி பரிக்³க³ஹிதானி ஹொந்தி.
Seyyathidanti āraddhappakāradassanatthe nipāto. Teneva yvāyaṃ pubbenivāso āraddho hoti, tassa pakāraṃ dassento ‘‘ekampi jāti’’ntiādimāha. Tattha ekampi jātinti ekampi paṭisandhimūlakaṃ cutipariyosānaṃ ekabhavapariyāpannaṃ khandhasantānaṃ. Esa nayo dvepi jātiyotiādīsu. Anekepi saṃvaṭṭakappetiādīsu pana parihāyamāno kappo saṃvaṭṭakappo , vaḍḍhamāno vivaṭṭakappo. Tattha saṃvaṭṭena saṃvaṭṭaṭṭhāyī gahito hoti tammūlakattā, vivaṭṭena ca vivaṭṭaṭṭhāyī. Evañhi sati yāni tāni ‘‘cattārimāni, bhikkhave, kappassa asaṅkhyeyyāni. Katamāni cattāri? Saṃvaṭṭo, saṃvaṭṭaṭṭhāyī, vivaṭṭo, vivaṭṭaṭṭhāyī’’ti (a. ni. 4.156) vuttāni cattāri asaṅkhyeyyāni, tāni pariggahitāni honti.
தத்த² தயோ ஸங்வட்டா – தேஜோஸங்வட்டோ, ஆபோஸங்வட்டோ, வாயோஸங்வட்டோதி. திஸ்ஸோ ஸங்வட்டஸீமா – ஆப⁴ஸ்ஸரா, ஸுப⁴கிண்ஹா, வேஹப்ப²லாதி. யதா³ கப்போ தேஜேன ஸங்வட்டதி, ஆப⁴ஸ்ஸரதோ ஹெட்டா² அக்³கி³னா ட³ய்ஹதி. யதா³ உத³கேன ஸங்வட்டதி, ஸுப⁴கிண்ஹதோ ஹெட்டா² உத³கேன விலீயதி. யதா³ வாதேன ஸங்வட்டதி, வேஹப்ப²லதோ ஹெட்டா² வாதேன வித்³த⁴ங்ஸியதி. வித்தா²ரதோ பன கோடிஸதஸஹஸ்ஸசக்கவாளங் ஏகதோ வினஸ்ஸதி. இதி ஏவரூபோ அயங் புப்³பே³னிவாஸங் அனுஸ்ஸரந்தோ பி⁴க்கு² அனேகேபி ஸங்வட்டகப்பே அனேகேபி விவட்டகப்பே அனேகேபி ஸங்வட்டவிவட்டகப்பே அனுஸ்ஸரதி. கத²ங்? அமுத்ராஸிந்திஆதி³னா நயேன.
Tattha tayo saṃvaṭṭā – tejosaṃvaṭṭo, āposaṃvaṭṭo, vāyosaṃvaṭṭoti. Tisso saṃvaṭṭasīmā – ābhassarā, subhakiṇhā, vehapphalāti. Yadā kappo tejena saṃvaṭṭati, ābhassarato heṭṭhā agginā ḍayhati. Yadā udakena saṃvaṭṭati, subhakiṇhato heṭṭhā udakena vilīyati. Yadā vātena saṃvaṭṭati, vehapphalato heṭṭhā vātena viddhaṃsiyati. Vitthārato pana koṭisatasahassacakkavāḷaṃ ekato vinassati. Iti evarūpo ayaṃ pubbenivāsaṃ anussaranto bhikkhu anekepi saṃvaṭṭakappe anekepi vivaṭṭakappe anekepi saṃvaṭṭavivaṭṭakappe anussarati. Kathaṃ? Amutrāsintiādinā nayena.
தத்த² அமுத்ராஸிந்தி அமும்ஹி ஸங்வட்டகப்பே அமும்ஹி ப⁴வே வா யோனியா வா க³தியா வா விஞ்ஞாணட்டி²தியா வா ஸத்தாவாஸே வா ஸத்தனிகாயே வா அஹமஹோஸிங். ஏவங்னாமோதி திஸ்ஸோ வா பு²ஸ்ஸோ வா. ஏவங்கொ³த்தோதி கோ³தமோ வா கஸ்ஸபோ வா. ஏவங்வண்ணோதி ஓதா³தோ வா ஸாமோ வா. ஏவமாஹாரோதி ஸாலிமங்ஸோத³னாஹாரோ வா பவத்தப²லபோ⁴ஜனோ வா. ஏவங்ஸுக²து³க்க²ப்படிஸங்வேதீ³தி அனேகப்பகாரானங் காயிகசேதஸிகானங் ஸாமிஸனிராமிஸாதி³ப்பபே⁴தா³னங் வா ஸுக²து³க்கா²னங் படிஸங்வேதீ³. ஏவமாயுபரியந்தோதி ஏவங் வஸ்ஸஸதபரிமாணாயுபரியந்தோ வா சதுராஸீதிகப்பஸதஸஹஸ்ஸபரிமாணாயுபரியந்தோ வா. ஸோ ததோ சுதோ அமுத்ர உத³பாதி³ந்தி ஸோஹங் ததோ ப⁴வதோ யோனிதோ க³திதோ விஞ்ஞாணட்டி²திதோ ஸத்தாவாஸதோ ஸத்தனிகாயதோ வா சுதோ புன அமுகஸ்மிங் நாம ப⁴வே யோனியா க³தியா விஞ்ஞாணட்டி²தியா ஸத்தாவாஸே ஸத்தனிகாயே வா உத³பாதி³ங். தத்ராபாஸிந்தி அத² தத்ரபி ப⁴வே யோனியா க³தியா விஞ்ஞாணட்டி²தியா ஸத்தாவாஸே ஸத்தனிகாயே வா புன அஹோஸிங். ஏவங்னாமோதிஆதி³ வுத்தனயமேவ.
Tattha amutrāsinti amumhi saṃvaṭṭakappe amumhi bhave vā yoniyā vā gatiyā vā viññāṇaṭṭhitiyā vā sattāvāse vā sattanikāye vā ahamahosiṃ. Evaṃnāmoti tisso vā phusso vā. Evaṃgottoti gotamo vā kassapo vā. Evaṃvaṇṇoti odāto vā sāmo vā. Evamāhāroti sālimaṃsodanāhāro vā pavattaphalabhojano vā. Evaṃsukhadukkhappaṭisaṃvedīti anekappakārānaṃ kāyikacetasikānaṃ sāmisanirāmisādippabhedānaṃ vā sukhadukkhānaṃ paṭisaṃvedī. Evamāyupariyantoti evaṃ vassasataparimāṇāyupariyanto vā caturāsītikappasatasahassaparimāṇāyupariyanto vā. So tato cuto amutra udapādinti sohaṃ tato bhavato yonito gatito viññāṇaṭṭhitito sattāvāsato sattanikāyato vā cuto puna amukasmiṃ nāma bhave yoniyā gatiyā viññāṇaṭṭhitiyā sattāvāse sattanikāye vā udapādiṃ. Tatrāpāsinti atha tatrapi bhave yoniyā gatiyā viññāṇaṭṭhitiyā sattāvāse sattanikāye vā puna ahosiṃ. Evaṃnāmotiādi vuttanayameva.
அத² வா யஸ்மா ‘‘அமுத்ராஸி’’ந்தி இத³ங் அனுபுப்³பே³ன ஆரோஹந்தஸ்ஸ அத்தனோ அபி⁴னீஹாரானுரூபங் யதா²ப³லங் ஸரணங், ‘‘ஸோ ததோ சுதோ’’தி படினிவத்தந்தஸ்ஸ பச்சவெக்க²ணங், தஸ்மா ‘‘இதூ⁴பபன்னோ’’தி இமிஸ்ஸா இதூ⁴பபத்தியா அனந்தரங் ‘‘அமுத்ர உத³பாதி³’’ந்தி வுத்தங். தத்ராபாஸிந்தி தத்ரபி ப⁴வே…பே॰… ஸத்தனிகாயே வா ஆஸிங். ஏவங்னாமோதி த³த்தோ வா மித்தோ வா, ஏவங்கொ³த்தோதி வாஸெட்டோ² வா கஸ்ஸபோ வா. ஏவங்வண்ணோதி காளோ வா ஓதா³தோ வா. ஏவமாஹாரோதி ஸுதா⁴ஹாரோ வா ஸாலிஓத³னாதி³ஆஹாரோ வா. ஏவங்ஸுக²து³க்க²ப்படிஸங்வேதீ³தி தி³ப்³ப³ஸுக²ப்படிஸங்வேதீ³ வா மானுஸஸுக²து³க்க²ப்படிஸங்வேதீ³ வா. ஏவமாயுபரியந்தோதி ஏவங் தங்தங்பரமாயுபரியந்தோ. ஸோ ததோ சுதோதி ஸோஹங் ததோ ப⁴வாதி³தோ சுதோ. இதூ⁴பபன்னோதி இத⁴ இமஸ்மிங் சரிமப⁴வே மனுஸ்ஸோ ஹுத்வா உபபன்னோ நிப்³ப³த்தோ.
Atha vā yasmā ‘‘amutrāsi’’nti idaṃ anupubbena ārohantassa attano abhinīhārānurūpaṃ yathābalaṃ saraṇaṃ, ‘‘so tato cuto’’ti paṭinivattantassa paccavekkhaṇaṃ, tasmā ‘‘idhūpapanno’’ti imissā idhūpapattiyā anantaraṃ ‘‘amutra udapādi’’nti vuttaṃ. Tatrāpāsinti tatrapi bhave…pe… sattanikāye vā āsiṃ. Evaṃnāmoti datto vā mitto vā, evaṃgottoti vāseṭṭho vā kassapo vā. Evaṃvaṇṇoti kāḷo vā odāto vā. Evamāhāroti sudhāhāro vā sāliodanādiāhāro vā. Evaṃsukhadukkhappaṭisaṃvedīti dibbasukhappaṭisaṃvedī vā mānusasukhadukkhappaṭisaṃvedī vā. Evamāyupariyantoti evaṃ taṃtaṃparamāyupariyanto. So tato cutoti sohaṃ tato bhavādito cuto. Idhūpapannoti idha imasmiṃ carimabhave manusso hutvā upapanno nibbatto.
இதீதி ஏவங். ஸாகாரங் ஸஉத்³தே³ஸந்தி நாமகொ³த்தாதி³வஸேன ஸஉத்³தே³ஸங், வண்ணாதி³வஸேன ஸாகாரங். நாமகொ³த்தேன ஹி ஸத்தா ‘‘திஸ்ஸோ கோ³தமோ’’தி உத்³தி³ஸீயந்தி, வண்ணாதீ³ஹி ‘‘ஸாமோ ஓதா³தோ’’தி நானத்ததோ பஞ்ஞாயந்தி. தஸ்மா நாமகொ³த்தங் உத்³தே³ஸோ, இதரே ஆகாரா. அயமஸ்ஸ பட²மா விஜ்ஜா அதி⁴க³தாதி அயங் இமினா பி⁴க்கு²னா பட²மங் அதி⁴க³மவஸேன பட²மா, விதி³தகரணட்டே²ன விஜ்ஜா அதி⁴க³தா ஸச்சி²கதா ஹோதி. கிங் பனாயங் விதி³தங் கரோதி? புப்³பே³னிவாஸங். அவிஜ்ஜாதி தஸ்ஸேவ புப்³பே³னிவாஸஸ்ஸ அவிதி³தகரணட்டே²ன தஸ்ஸ படிச்சா²த³கமோஹோ வுச்சதி. தமோதி ஸ்வேவ மோஹோ படிச்சா²த³கட்டே²ன தமோதி வுச்சதி. ஆலோகோதி ஸா ஏவ விஜ்ஜா ஓபா⁴ஸகரணட்டே²ன ஆலோகோ. எத்த² ச விஜ்ஜா அதி⁴க³தாதி அயங் அத்தோ², ஸேஸங் பஸங்ஸாவசனங். யோஜனா பனெத்த² – அயங் கோ² தேன பி⁴க்கு²னா விஜ்ஜா அதி⁴க³தா, தஸ்ஸ அதி⁴க³தவிஜ்ஜஸ்ஸ அவிஜ்ஜா விஹதா, வினட்டா²தி அத்தோ². கஸ்மா? யஸ்மா விஜ்ஜா உப்பன்னாதி. ஸேஸபத³த்³வயேபி ஏஸேவ நயோ.
Itīti evaṃ. Sākāraṃ sauddesanti nāmagottādivasena sauddesaṃ, vaṇṇādivasena sākāraṃ. Nāmagottena hi sattā ‘‘tisso gotamo’’ti uddisīyanti, vaṇṇādīhi ‘‘sāmo odāto’’ti nānattato paññāyanti. Tasmā nāmagottaṃ uddeso, itare ākārā. Ayamassa paṭhamā vijjā adhigatāti ayaṃ iminā bhikkhunā paṭhamaṃ adhigamavasena paṭhamā, viditakaraṇaṭṭhena vijjā adhigatā sacchikatā hoti. Kiṃ panāyaṃ viditaṃ karoti? Pubbenivāsaṃ. Avijjāti tasseva pubbenivāsassa aviditakaraṇaṭṭhena tassa paṭicchādakamoho vuccati. Tamoti sveva moho paṭicchādakaṭṭhena tamoti vuccati. Ālokoti sā eva vijjā obhāsakaraṇaṭṭhena āloko. Ettha ca vijjā adhigatāti ayaṃ attho, sesaṃ pasaṃsāvacanaṃ. Yojanā panettha – ayaṃ kho tena bhikkhunā vijjā adhigatā, tassa adhigatavijjassa avijjā vihatā, vinaṭṭhāti attho. Kasmā? Yasmā vijjā uppannāti. Sesapadadvayepi eseva nayo.
யதா² தந்தி எத்த² யதா²தி ஓபம்மத்தே², தந்தி நிபாதமத்தங். ஸதியா அவிப்பவாஸேன அப்பமத்தஸ்ஸ. வீரியாதாபேன ஆதாபினோ. காயே ச ஜீவிதே ச அனபெக்க²தாய பஹிதத்தஸ்ஸ பேஸிதசித்தஸ்ஸாதி அத்தோ². இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – யதா² அப்பமத்தஸ்ஸ ஆதாபினோ பஹிதத்தஸ்ஸ விஹரதோ அவிஜ்ஜா விஹஞ்ஞெய்ய, விஜ்ஜா உப்பஜ்ஜெய்ய, தமோ விஹஞ்ஞெய்ய, ஆலோகோ உப்பஜ்ஜெய்ய; ஏவமேவ தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ அவிஜ்ஜா விஹதா, விஜ்ஜா உப்பன்னா , தமோ விஹதோ, ஆலோகோ உப்பன்னோ, தஸ்ஸ பதா⁴னானுயோக³ஸ்ஸ அனுரூபமேவ ப²லங் லபி⁴த்வா விஹரதீதி.
Yathā tanti ettha yathāti opammatthe, tanti nipātamattaṃ. Satiyā avippavāsena appamattassa. Vīriyātāpena ātāpino. Kāye ca jīvite ca anapekkhatāya pahitattassa pesitacittassāti attho. Idaṃ vuttaṃ hoti – yathā appamattassa ātāpino pahitattassa viharato avijjā vihaññeyya, vijjā uppajjeyya, tamo vihaññeyya, āloko uppajjeyya; evameva tassa bhikkhuno avijjā vihatā, vijjā uppannā , tamo vihato, āloko uppanno, tassa padhānānuyogassa anurūpameva phalaṃ labhitvā viharatīti.
தி³ப்³பே³ன சக்கு²னாதி எத்த² யங் வத்தப்³ப³ங், தங் ஹெட்டா² வுத்தமேவ. விஸுத்³தே⁴னாதி சுதூபபாதத³ஸ்ஸனேன தி³ட்டி²விஸுத்³தி⁴ஹேதுபா⁴வதோ விஸுத்³த⁴ங். யோ ஹி சுதிமத்தமேவ பஸ்ஸதி ந உபபாதங், ஸோ உச்சே²த³தி³ட்டி²ங் க³ண்ஹாதி. யோ உபபாதமத்தமேவ பஸ்ஸதி ந சுதிங், ஸோ நவஸத்தபாதுபா⁴வதி³ட்டி²ங் க³ண்ஹாதி. யோ பன தது³ப⁴யங் பஸ்ஸதி, ஸோ யஸ்மா து³வித⁴ம்பி தங் தி³ட்டி²க³தங் அதிவத்ததி, தஸ்மாஸ்ஸ தங் த³ஸ்ஸனங் தி³ட்டி²விஸுத்³தி⁴ஹேது ஹோதி, தது³ப⁴யம்பாயங் பு³த்³த⁴புத்தோ பஸ்ஸதி. தேன வுத்தங் ‘‘சுதூபபாதத³ஸ்ஸனேன தி³ட்டி²விஸுத்³தி⁴ஹேதுபா⁴வதோ விஸுத்³த⁴’’ந்தி. ஏகாத³ஸஉபக்கிலேஸவிரஹதோ வா விஸுத்³த⁴ங். யதா²ஹ ‘‘விசிகிச்சா² சித்தஸ்ஸ உபக்கிலேஸோதி – இதி விதி³த்வா விசிகிச்ச²ங் சித்தஸ்ஸ உபக்கிலேஸங் பஜஹிங், அமனஸிகாரோ…பே॰… தி²னமித்³த⁴ங், ச²ம்பி⁴தத்தங், உப்பில்லங், து³ட்டு²ல்லங், அச்சாரத்³த⁴வீரியங், அதிலீனவீரியங், அபி⁴ஜப்பா, நானத்தஸஞ்ஞா, அதினிஜ்ஜா²யிதத்தங் ரூபானங் சித்தஸ்ஸ உபக்கிலேஸோ’’தி (ம॰ நி॰ 3.242) ஏவங் வுத்தேஹி ஏகாத³ஸஹி உபக்கிலேஸேஹி அனுபக்கிலிட்ட²த்தா விஸுத்³த⁴ங். மனுஸ்ஸூபசாரங் அதிக்கமித்வா ரூபத³ஸ்ஸனேன அதிக்கந்தமானுஸகங், மங்ஸசக்கு²ங் வா அதிக்கந்தத்தா அதிக்கந்தமானுஸகங். தேன தி³ப்³பே³ன சக்கு²னா விஸுத்³தே⁴ன அதிக்கந்தமானுஸகேன. ஸத்தே பஸ்ஸதீதி மனுஸ்ஸமங்ஸசக்கு²னா விய ஸத்தே பஸ்ஸதி த³க்க²தி ஆலோகேதி.
Dibbenacakkhunāti ettha yaṃ vattabbaṃ, taṃ heṭṭhā vuttameva. Visuddhenāti cutūpapātadassanena diṭṭhivisuddhihetubhāvato visuddhaṃ. Yo hi cutimattameva passati na upapātaṃ, so ucchedadiṭṭhiṃ gaṇhāti. Yo upapātamattameva passati na cutiṃ, so navasattapātubhāvadiṭṭhiṃ gaṇhāti. Yo pana tadubhayaṃ passati, so yasmā duvidhampi taṃ diṭṭhigataṃ ativattati, tasmāssa taṃ dassanaṃ diṭṭhivisuddhihetu hoti, tadubhayampāyaṃ buddhaputto passati. Tena vuttaṃ ‘‘cutūpapātadassanena diṭṭhivisuddhihetubhāvato visuddha’’nti. Ekādasaupakkilesavirahato vā visuddhaṃ. Yathāha ‘‘vicikicchā cittassa upakkilesoti – iti viditvā vicikicchaṃ cittassa upakkilesaṃ pajahiṃ, amanasikāro…pe… thinamiddhaṃ, chambhitattaṃ, uppillaṃ, duṭṭhullaṃ, accāraddhavīriyaṃ, atilīnavīriyaṃ, abhijappā, nānattasaññā, atinijjhāyitattaṃ rūpānaṃ cittassa upakkileso’’ti (ma. ni. 3.242) evaṃ vuttehi ekādasahi upakkilesehi anupakkiliṭṭhattā visuddhaṃ. Manussūpacāraṃ atikkamitvā rūpadassanena atikkantamānusakaṃ, maṃsacakkhuṃ vā atikkantattā atikkantamānusakaṃ. Tena dibbena cakkhunā visuddhena atikkantamānusakena. Satte passatīti manussamaṃsacakkhunā viya satte passati dakkhati āloketi.
சவமானே உபபஜ்ஜமானேதி எத்த² சுதிக்க²ணே உபபத்திக்க²ணே வா தி³ப்³ப³சக்கு²னாபி த³ட்டு²ங் ந ஸக்கா. யே பன ஆஸன்னசுதிகா இதா³னி சவிஸ்ஸந்தி, தே சவமானா. யே ச க³ஹிதபடிஸந்தி⁴கா ஸம்பதினிப்³ப³த்தா வா, தே உபபஜ்ஜமானாதி அதி⁴ப்பேதா. தே ஏவரூபே சவமானே உபபஜ்ஜமானே ச பஸ்ஸதீதி த³ஸ்ஸேதி. ஹீனேதி மோஹனிஸ்ஸந்த³யுத்தத்தா ஹீனானங் ஜாதிகுலபோ⁴கா³தீ³னங் வஸேன ஹீளிதே பரிபூ⁴தே. பணீதேதி அமோஹனிஸ்ஸந்த³யுத்தத்தா தப்³பி³பரீதே. ஸுவண்ணேதி அதோ³ஸனிஸ்ஸந்த³யுத்தத்தா இட்ட²கந்தமனாபவண்ணயுத்தே. து³ப்³ப³ண்ணேதி தோ³ஸனிஸ்ஸந்த³யுத்தத்தா அனிட்ட²அகந்தாமனாபவண்ணயுத்தே. அபி⁴ரூபே விரூபேதிபி அத்தோ². ஸுக³தேதி ஸுக³திக³தே, அலோப⁴னிஸ்ஸந்த³யுத்தத்தா வா அட்³டே⁴ மஹத்³த⁴னே. து³க்³க³தேதி து³க்³க³திக³தே, லோப⁴னிஸ்ஸந்த³யுத்தத்தா வா த³லித்³தே³ அப்பன்னபானபோ⁴ஜனே. யதா²கம்மூபகே³தி யங் யங் கம்மங் உபசிதங், தேன தேன உபக³தே . தத்த² புரிமேஹி ‘‘சவமானே’’திஆதீ³ஹி தி³ப்³ப³சக்கு²கிச்சங் வுத்தங், இமினா பன பதே³ன யதா²கம்மூபக³ஞாணகிச்சங்.
Cavamāne upapajjamāneti ettha cutikkhaṇe upapattikkhaṇe vā dibbacakkhunāpi daṭṭhuṃ na sakkā. Ye pana āsannacutikā idāni cavissanti, te cavamānā. Ye ca gahitapaṭisandhikā sampatinibbattā vā, te upapajjamānāti adhippetā. Te evarūpe cavamāne upapajjamāne ca passatīti dasseti. Hīneti mohanissandayuttattā hīnānaṃ jātikulabhogādīnaṃ vasena hīḷite paribhūte. Paṇīteti amohanissandayuttattā tabbiparīte. Suvaṇṇeti adosanissandayuttattā iṭṭhakantamanāpavaṇṇayutte. Dubbaṇṇeti dosanissandayuttattā aniṭṭhaakantāmanāpavaṇṇayutte. Abhirūpe virūpetipi attho. Sugateti sugatigate, alobhanissandayuttattā vā aḍḍhe mahaddhane. Duggateti duggatigate, lobhanissandayuttattā vā dalidde appannapānabhojane. Yathākammūpageti yaṃ yaṃ kammaṃ upacitaṃ, tena tena upagate . Tattha purimehi ‘‘cavamāne’’tiādīhi dibbacakkhukiccaṃ vuttaṃ, iminā pana padena yathākammūpagañāṇakiccaṃ.
தஸ்ஸ ச ஞாணஸ்ஸ அயங் உப்பத்திக்கமோ – இத⁴ பி⁴க்கு² ஹெட்டா² நிரயாபி⁴முக²ங் ஆலோகங் வட்³டெ⁴த்வா நேரயிகே ஸத்தே பஸ்ஸதி மஹந்தங் து³க்க²ங் அனுப⁴வமானே, இத³ங் த³ஸ்ஸனங் தி³ப்³ப³சக்கு²ஞாணகிச்சமேவ. ஸோ ச ஏவங் மனஸி கரோதி ‘‘கிங் நு கோ² கம்மங் கத்வா இமே ஸத்தா ஏதங் து³க்க²ங் அனுப⁴வந்தீ’’தி, அத²ஸ்ஸ ‘‘இத³ங் நாம கத்வா’’தி தங்கம்மாரம்மணங் ஞாணங் உப்பஜ்ஜதி. ததா² உபரி தே³வலோகாபி⁴முக²ங் ஆலோகங் வட்³டெ⁴த்வா நந்த³னவனமிஸ்ஸகவனபா²ருஸகவனாதீ³ஸு ஸத்தே பஸ்ஸதி தி³ப்³ப³ஸம்பத்திங் அனுப⁴வமானே, இத³ம்பி த³ஸ்ஸனங் தி³ப்³ப³சக்கு²ஞாணகிச்சமேவ. ஸோ ஏவங் மனஸி கரோதி ‘‘கிங் நு கோ² கம்மங் கத்வா இமே ஸத்தா ஏதங் ஸம்பத்திங் அனுப⁴வந்தீ’’தி? அத²ஸ்ஸ ‘‘இத³ங் நாம கத்வா’’தி தங்கம்மாரம்மணங் ஞாணங் உப்பஜ்ஜதி, இத³ங் யதா²கம்மூபக³ஞாணங் நாம. இமஸ்ஸ விஸுங் பரிகம்மங் நாம நத்தி². யதா² சிமஸ்ஸ, ஏவங் அனாக³தங்ஸஞாணஸ்ஸபி. தி³ப்³ப³சக்கு²பாத³கானேவ ஹி இமானி தி³ப்³ப³சக்கு²னா ஸஹேவ இஜ்ஜ²ந்தி. காயது³ச்சரிதேனாதிஆதீ³ஸு யங் வத்தப்³ப³ங், தங் ஹெட்டா² வுத்தனயமேவ. இத⁴ விஜ்ஜாதி தி³ப்³ப³சக்கு²ஞாணவிஜ்ஜா. அவிஜ்ஜாதி ஸத்தானங் சுதிபடிஸந்தி⁴ச்சா²தி³கா அவிஜ்ஜா. ஸேஸங் வுத்தனயமேவ.
Tassa ca ñāṇassa ayaṃ uppattikkamo – idha bhikkhu heṭṭhā nirayābhimukhaṃ ālokaṃ vaḍḍhetvā nerayike satte passati mahantaṃ dukkhaṃ anubhavamāne, idaṃ dassanaṃ dibbacakkhuñāṇakiccameva. So ca evaṃ manasi karoti ‘‘kiṃ nu kho kammaṃ katvā ime sattā etaṃ dukkhaṃ anubhavantī’’ti, athassa ‘‘idaṃ nāma katvā’’ti taṃkammārammaṇaṃ ñāṇaṃ uppajjati. Tathā upari devalokābhimukhaṃ ālokaṃ vaḍḍhetvā nandanavanamissakavanaphārusakavanādīsu satte passati dibbasampattiṃ anubhavamāne, idampi dassanaṃ dibbacakkhuñāṇakiccameva. So evaṃ manasi karoti ‘‘kiṃ nu kho kammaṃ katvā ime sattā etaṃ sampattiṃ anubhavantī’’ti? Athassa ‘‘idaṃ nāma katvā’’ti taṃkammārammaṇaṃ ñāṇaṃ uppajjati, idaṃ yathākammūpagañāṇaṃ nāma. Imassa visuṃ parikammaṃ nāma natthi. Yathā cimassa, evaṃ anāgataṃsañāṇassapi. Dibbacakkhupādakāneva hi imāni dibbacakkhunā saheva ijjhanti. Kāyaduccaritenātiādīsu yaṃ vattabbaṃ, taṃ heṭṭhā vuttanayameva. Idha vijjāti dibbacakkhuñāṇavijjā. Avijjāti sattānaṃ cutipaṭisandhicchādikā avijjā. Sesaṃ vuttanayameva.
ததியவாரே விஜ்ஜாதி அரஹத்தமக்³க³ஞாணவிஜ்ஜா. அவிஜ்ஜாதி சதுஸச்சப்படிச்சா²தி³கா அவிஜ்ஜா. ஸேஸங் ஹெட்டா² வுத்தனயத்தா ஸுவிஞ்ஞெய்யமேவ. ஏவங் கோ²திஆதி³ நிக³மனங்.
Tatiyavāre vijjāti arahattamaggañāṇavijjā. Avijjāti catusaccappaṭicchādikā avijjā. Sesaṃ heṭṭhā vuttanayattā suviññeyyameva. Evaṃ khotiādi nigamanaṃ.
கா³தா²ஸு அயங் ஸங்கே²பத்தோ² – யோ யதா²வுத்தங் புப்³பே³னிவாஸங் அவேதி அவக³ச்ச²தி, வுத்தனயேன பாகடங் கத்வா ஜானாதி. ‘‘யோவேதீ³’’திபி பாடோ², யோ அவேதி³ விதி³தங் கத்வா டி²தோதி அத்தோ². ச²ப்³பீ³ஸதிதே³வலோகஸங்கா²தங் ஸக்³க³ங் சதுப்³பி³த⁴ங் அபாயஞ்ச வுத்தனயேனேவ தி³ப்³ப³சக்கு²னா பஸ்ஸதி. அதோ²தி ததோ பரங் ஜாதிக்க²யஸங்கா²தங் அரஹத்தங் நிப்³பா³னமேவ வா பத்தோ அதி⁴க³தோ. ததோ ஏவ அபி⁴ஞ்ஞா அபி⁴விஸிட்டா²ய மக்³க³பஞ்ஞாய ஜானிதப்³ப³ங் சதுஸச்சத⁴ம்மங் ஜானித்வா கிச்சவோஸானேன வோஸிதோ நிட்டா²னப்பத்தோ. மோனெய்யத⁴ம்மஸமன்னாக³மேன முனி, கீ²ணாஸவோ யஸ்மா ஏதாஹி யதா²வுத்தாஹி தீஹி விஜ்ஜாஹி ஸமன்னாக³தத்தா ததோ ததியவிஜ்ஜாய ஸப்³ப³தா² பா³ஹிதபாபத்தா ச தேவிஜ்ஜோ ப்³ராஹ்மணோ நாம ஹோதி. தஸ்மா தமேவ அஹங் தேவிஜ்ஜங் ப்³ராஹ்மணங் வதா³மி, அஞ்ஞங் பன லபிதலாபனங் யஜுஆதி³மந்தபதா³னங் அஜ்ஜா²பனபரங் தேவிஜ்ஜங் ப்³ராஹ்மணங் ந வதா³மி, தேவிஜ்ஜோதி தங் ந கதே²மீதி.
Gāthāsu ayaṃ saṅkhepattho – yo yathāvuttaṃ pubbenivāsaṃ aveti avagacchati, vuttanayena pākaṭaṃ katvā jānāti. ‘‘Yovedī’’tipi pāṭho, yo avedi viditaṃ katvā ṭhitoti attho. Chabbīsatidevalokasaṅkhātaṃ saggaṃ catubbidhaṃ apāyañca vuttanayeneva dibbacakkhunā passati. Athoti tato paraṃ jātikkhayasaṅkhātaṃ arahattaṃ nibbānameva vā patto adhigato. Tato eva abhiññā abhivisiṭṭhāya maggapaññāya jānitabbaṃ catusaccadhammaṃ jānitvā kiccavosānena vosito niṭṭhānappatto. Moneyyadhammasamannāgamena muni, khīṇāsavo yasmā etāhi yathāvuttāhi tīhi vijjāhi samannāgatattā tato tatiyavijjāya sabbathā bāhitapāpattā ca tevijjo brāhmaṇo nāma hoti. Tasmā tameva ahaṃ tevijjaṃ brāhmaṇaṃ vadāmi, aññaṃ pana lapitalāpanaṃ yajuādimantapadānaṃ ajjhāpanaparaṃ tevijjaṃ brāhmaṇaṃ na vadāmi, tevijjoti taṃ na kathemīti.
இதி இமஸ்மிங் வக்³கே³ து³தியஸுத்தே வட்டங் கதி²தங், பஞ்சமஅட்ட²மத³ஸமஸுத்தேஸு விவட்டங் கதி²தங், இதரேஸு வட்டவிவட்டங் கதி²தந்தி வேதி³தப்³ப³ங்.
Iti imasmiṃ vagge dutiyasutte vaṭṭaṃ kathitaṃ, pañcamaaṭṭhamadasamasuttesu vivaṭṭaṃ kathitaṃ, itaresu vaṭṭavivaṭṭaṃ kathitanti veditabbaṃ.
த³ஸமஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.
Dasamasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
பஞ்சமவக்³க³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Pañcamavaggavaṇṇanā niṭṭhitā.
பரமத்த²தீ³பனியா கு²த்³த³கனிகாய-அட்ட²கதா²ய
Paramatthadīpaniyā khuddakanikāya-aṭṭhakathāya
இதிவுத்தகஸ்ஸ திகனிபாதவண்ணனா நிட்டி²தா.
Itivuttakassa tikanipātavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / இதிவுத்தகபாளி • Itivuttakapāḷi / 10. தேவிஜ்ஜஸுத்தங் • 10. Tevijjasuttaṃ