Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā

    થેય્યસંવાસકવત્થુકથાવણ્ણના

    Theyyasaṃvāsakavatthukathāvaṇṇanā

    ૧૧૦. થેય્યસંવાસકોતિ એત્થ કિઞ્ચાપિ બ્યઞ્જનત્થવસેન સંવાસત્થેનકોવ થેય્યસંવાસકોતિ પઞ્ઞાયતિ, અથ ખો તયો થેય્યસંવાસકા. સંવાસોતિ ચેત્થ ન એકકમ્માદિકો સંવાસો, કિન્તુ ભિક્ખુવસ્સગણનાદિકો કિરિયભેદો ઇધ સંવાસો નામ. ઇમઞ્હિ સક્કા થેય્યાય કાતું, નેતરન્તિ અટ્ઠકથાય અધિપ્પાયો. વિદેસં ગન્ત્વા પબ્બજિતેહિ પુચ્છિતે ‘‘દસવસ્સો’’તિઆદિં ભણન્તસ્સ દોસો. ગિહીનં વુત્તે દોસો નત્થીતિ કેચિ. રાજભયાદીહિ ગહિતલિઙ્ગાનં ‘‘ગિહી મં સમણોતિ જાનાતૂ’’તિ વઞ્ચનચિત્તે સતિપિ ભિક્ખૂનં વઞ્ચેતુકામતાય, તેહિ સંવસિતુકામતાય ચ અભાવા દોસો ન જાતો. ‘‘સબ્બપાસણ્ડિયભત્તાનીતિ વિહારં આગન્ત્વા સઙ્ઘિકં ગણ્હન્તસ્સ સંવાસં પરિહરિતું દુક્કરં, તસ્મા વુત્ત’’ન્તિ ચ લિખિતં. ‘‘સૂપસમ્પન્નો’’તિ વુત્તત્તા ગહટ્ઠમ્પિ સચે ઉપસમ્પાદેન્તિ, સૂપસમ્પન્નોતિ આપન્નં, ‘‘અનુપસમ્પન્નકાલેયેવા’’તિ ઇમિના સચે ઉપસમ્પન્નકાલે સુણાતિ, સૂપસમ્પન્નો એવ અનારોચેન્તોપીતિ દસ્સેતિ. અન્ધકટ્ઠકથાયં, પોરાણગણ્ઠિપદેસુ ચ દુસ્સીલભિક્ખુ ‘‘થેય્યસંવાસકો’’તિ વુત્તો ‘‘થેય્યાય વો, ભિક્ખવે, રટ્ઠપિણ્ડો ભુત્તો’’તિ (પારા॰ ૧૯૫) ઇમિના કિર પરિયાયેનાતિ વેદિતબ્બં. તેનેવાહ ‘‘તં ન ગહેતબ્બ’’ન્તિ. ‘‘મહાપેળાદીસૂ’’તિ એતેન ગિહિસન્તકં દસ્સિતં.

    110.Theyyasaṃvāsakoti ettha kiñcāpi byañjanatthavasena saṃvāsatthenakova theyyasaṃvāsakoti paññāyati, atha kho tayo theyyasaṃvāsakā. Saṃvāsoti cettha na ekakammādiko saṃvāso, kintu bhikkhuvassagaṇanādiko kiriyabhedo idha saṃvāso nāma. Imañhi sakkā theyyāya kātuṃ, netaranti aṭṭhakathāya adhippāyo. Videsaṃ gantvā pabbajitehi pucchite ‘‘dasavasso’’tiādiṃ bhaṇantassa doso. Gihīnaṃ vutte doso natthīti keci. Rājabhayādīhi gahitaliṅgānaṃ ‘‘gihī maṃ samaṇoti jānātū’’ti vañcanacitte satipi bhikkhūnaṃ vañcetukāmatāya, tehi saṃvasitukāmatāya ca abhāvā doso na jāto. ‘‘Sabbapāsaṇḍiyabhattānīti vihāraṃ āgantvā saṅghikaṃ gaṇhantassa saṃvāsaṃ pariharituṃ dukkaraṃ, tasmā vutta’’nti ca likhitaṃ. ‘‘Sūpasampanno’’ti vuttattā gahaṭṭhampi sace upasampādenti, sūpasampannoti āpannaṃ, ‘‘anupasampannakāleyevā’’ti iminā sace upasampannakāle suṇāti, sūpasampanno eva anārocentopīti dasseti. Andhakaṭṭhakathāyaṃ, porāṇagaṇṭhipadesu ca dussīlabhikkhu ‘‘theyyasaṃvāsako’’ti vutto ‘‘theyyāya vo, bhikkhave, raṭṭhapiṇḍo bhutto’’ti (pārā. 195) iminā kira pariyāyenāti veditabbaṃ. Tenevāha ‘‘taṃ na gahetabba’’nti. ‘‘Mahāpeḷādīsū’’ti etena gihisantakaṃ dassitaṃ.

    સયં સામણેરોવ કૂટવસ્સાનિ ગણેત્વા ગણ્હન્તો પારાજિકો હોતિ, થેય્યસંવાસકો પન ન હોતિ, તથા ભિક્ખુપિ, સો પન ભણ્ડગ્ઘેન કારેતબ્બોતિ ઇમિના અધિપ્પાયેન ‘‘સયં સામણેરોવા’’તિઆદિ વુત્તં. અયં પન થેય્યસંવાસકો નામ યસ્મા પબ્બજિતોવ હોતિ, નાપબ્બજિતો, તસ્મા ‘‘થેય્યસંવાસકો, ભિક્ખવે, અપબ્બજિતો ન પબ્બાજેતબ્બો, પબ્બજિતો નાસેતબ્બો’’તિ વત્તું ન સક્કાતિ કત્વા ઇમસ્સ વસેન પણ્ડકતો પટ્ઠાય ‘‘અનુપસમ્પન્નો ન ઉપસમ્પાદેતબ્બો’’તિઆદિના પાળિ ઠપિતા, ન ઉપસમ્પદામત્તસ્સેવ અભબ્બત્તા એકાદસન્નમ્પિ નેસં પબ્બજ્જારહભાવપ્પસઙ્ગતો. અપિચ અનિટ્ઠદોસપ્પસઙ્ગતો તથા એવ પાળિ ઠપિતા. યસ્મા તિત્થિયપક્કમનં, સઙ્ઘભેદનઞ્ચ ઉપસમ્પન્નસ્સેવ હોતિ, નાનુપસમ્પન્નસ્સ, સો દુવિધોપિ પબ્બજિતોવ હોતિ, નાપબ્બજિતો, તસ્મા ‘‘તિત્થિયપક્કન્તકો, ભિક્ખવે, અપબ્બજિતો ન પબ્બાજેતબ્બો’’તિઆદિપાળિયા સતિ તે ઉભોપિ અપબ્બાજેતબ્બા હોન્તીતિ અનિટ્ઠપ્પસઙ્ગો આપજ્જતીતિ. તીસુ પન થેય્યસંવાસકેસુ સામણેરાલયં કરોન્તો લિઙ્ગત્થેનકો, ઉપસમ્પન્નાલયં કરોન્તો સંવાસત્થેનકો, ઉભયત્થેનકો ચ. ન હિ સામણેરસંવાસો ઇધ સંવાસો નામ, તેનેવ અટ્ઠકથાયં ‘‘ભિક્ખુવસ્સગણનાદિકો હિ સબ્બોપિ કિરિયભેદો ઇમસ્મિં અત્થે સંવાસો’’તિ વુત્તન્તિ એકે. યથાવુડ્ઢં વન્દનસાદિયનાસનપટિબાહનાનં સામણેરસંવાસસામઞ્ઞતો નેવાતિ આચરિયો.

    Sayaṃ sāmaṇerova kūṭavassāni gaṇetvā gaṇhanto pārājiko hoti, theyyasaṃvāsako pana na hoti, tathā bhikkhupi, so pana bhaṇḍagghena kāretabboti iminā adhippāyena ‘‘sayaṃ sāmaṇerovā’’tiādi vuttaṃ. Ayaṃ pana theyyasaṃvāsako nāma yasmā pabbajitova hoti, nāpabbajito, tasmā ‘‘theyyasaṃvāsako, bhikkhave, apabbajito na pabbājetabbo, pabbajito nāsetabbo’’ti vattuṃ na sakkāti katvā imassa vasena paṇḍakato paṭṭhāya ‘‘anupasampanno na upasampādetabbo’’tiādinā pāḷi ṭhapitā, na upasampadāmattasseva abhabbattā ekādasannampi nesaṃ pabbajjārahabhāvappasaṅgato. Apica aniṭṭhadosappasaṅgato tathā eva pāḷi ṭhapitā. Yasmā titthiyapakkamanaṃ, saṅghabhedanañca upasampannasseva hoti, nānupasampannassa, so duvidhopi pabbajitova hoti, nāpabbajito, tasmā ‘‘titthiyapakkantako, bhikkhave, apabbajito na pabbājetabbo’’tiādipāḷiyā sati te ubhopi apabbājetabbā hontīti aniṭṭhappasaṅgo āpajjatīti. Tīsu pana theyyasaṃvāsakesu sāmaṇerālayaṃ karonto liṅgatthenako, upasampannālayaṃ karonto saṃvāsatthenako, ubhayatthenako ca. Na hi sāmaṇerasaṃvāso idha saṃvāso nāma, teneva aṭṭhakathāyaṃ ‘‘bhikkhuvassagaṇanādiko hi sabbopi kiriyabhedo imasmiṃ atthe saṃvāso’’ti vuttanti eke. Yathāvuḍḍhaṃ vandanasādiyanāsanapaṭibāhanānaṃ sāmaṇerasaṃvāsasāmaññato nevāti ācariyo.

    થેય્યસંવાસકવત્થુકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Theyyasaṃvāsakavatthukathāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi / ૪૮. થેય્યસંવાસકવત્થુ • 48. Theyyasaṃvāsakavatthu

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / થેય્યસંવાસકવત્થુકથા • Theyyasaṃvāsakavatthukathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / થેય્યસંવાસકવત્થુકથાવણ્ણના • Theyyasaṃvāsakavatthukathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / થેય્યસંવાસકવત્થુકથાવણ્ણના • Theyyasaṃvāsakavatthukathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૪૮. તિત્થિયપક્કન્તકકથા • 48. Titthiyapakkantakakathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact