Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પુગ્ગલપઞ્ઞત્તિપાળિ • Puggalapaññattipāḷi

    ૩. તિકઉદ્દેસો

    3. Tikauddeso

    . તયો પુગ્ગલા –

    9. Tayopuggalā –

    (૧) નિરાસો, આસંસો, વિગતાસો.

    (1) Nirāso, āsaṃso, vigatāso.

    (૨) તયો ગિલાનૂપમા પુગ્ગલા.

    (2) Tayo gilānūpamā puggalā.

    (૩) કાયસક્ખી, દિટ્ઠિપ્પત્તો, સદ્ધાવિમુત્તો.

    (3) Kāyasakkhī, diṭṭhippatto, saddhāvimutto.

    (૪) ગૂથભાણી, પુપ્ફભાણી, મધુભાણી.

    (4) Gūthabhāṇī, pupphabhāṇī, madhubhāṇī.

    (૫) અરુકૂપમચિત્તો પુગ્ગલો, વિજ્જૂપમચિત્તો પુગ્ગલો , વજિરૂપમચિત્તો પુગ્ગલો.

    (5) Arukūpamacitto puggalo, vijjūpamacitto puggalo , vajirūpamacitto puggalo.

    (૬) અન્ધો, એકચક્ખુ, દ્વિચક્ખુ.

    (6) Andho, ekacakkhu, dvicakkhu.

    (૭) અવકુજ્જપઞ્ઞો પુગ્ગલો, ઉચ્છઙ્ગપઞ્ઞો 1 પુગ્ગલો, પુથુપઞ્ઞો પુગ્ગલો.

    (7) Avakujjapañño puggalo, ucchaṅgapañño 2 puggalo, puthupañño puggalo.

    (૮) અત્થેકચ્ચો પુગ્ગલો કામેસુ ચ ભવેસુ ચ અવીતરાગો, અત્થેકચ્ચો પુગ્ગલો કામેસુ વીતરાગો ભવેસુ અવીતરાગો, અત્થેકચ્ચો પુગ્ગલો કામેસુ ચ ભવેસુ ચ વીતરાગો.

    (8) Atthekacco puggalo kāmesu ca bhavesu ca avītarāgo, atthekacco puggalo kāmesu vītarāgo bhavesu avītarāgo, atthekacco puggalo kāmesu ca bhavesu ca vītarāgo.

    (૯) પાસાણલેખૂપમો પુગ્ગલો, પથવિલેખૂપમો પુગ્ગલો, ઉદકલેખૂપમો પુગ્ગલો.

    (9) Pāsāṇalekhūpamo puggalo, pathavilekhūpamo puggalo, udakalekhūpamo puggalo.

    (૧૦) તયો પોત્થકૂપમા પુગ્ગલા.

    (10) Tayo potthakūpamā puggalā.

    (૧૧) તયો કાસિકવત્થૂપમા પુગ્ગલા.

    (11) Tayo kāsikavatthūpamā puggalā.

    (૧૨) સુપ્પમેય્યો, દુપ્પમેય્યો, અપ્પમેય્યો.

    (12) Suppameyyo, duppameyyo, appameyyo.

    (૧૩) અત્થેકચ્ચો પુગ્ગલો ન સેવિતબ્બો ન ભજિતબ્બો ન પયિરુપાસિતબ્બો, અત્થેકચ્ચો પુગ્ગલો સેવિતબ્બો ભજિતબ્બો પયિરુપાસિતબ્બો, અત્થેકચ્ચો પુગ્ગલો સક્કત્વા ગરું કત્વા 3 સેવિતબ્બો ભજિતબ્બો પયિરુપાસિતબ્બો.

    (13) Atthekacco puggalo na sevitabbo na bhajitabbo na payirupāsitabbo, atthekacco puggalo sevitabbo bhajitabbo payirupāsitabbo, atthekacco puggalo sakkatvā garuṃ katvā 4 sevitabbo bhajitabbo payirupāsitabbo.

    (૧૪) અત્થેકચ્ચો પુગ્ગલો જિગુચ્છિતબ્બો ન સેવિતબ્બો ન ભજિતબ્બો ન પયિરુપાસિતબ્બો, અત્થેકચ્ચો પુગ્ગલો અજ્ઝુપેક્ખિતબ્બો ન સેવિતબ્બો ન ભજિતબ્બો ન પયિરુપાસિતબ્બો; અત્થેકચ્ચો પુગ્ગલો સેવિતબ્બો ભજિતબ્બો પયિરુપાસિતબ્બો.

    (14) Atthekacco puggalo jigucchitabbo na sevitabbo na bhajitabbo na payirupāsitabbo, atthekacco puggalo ajjhupekkhitabbo na sevitabbo na bhajitabbo na payirupāsitabbo; atthekacco puggalo sevitabbo bhajitabbo payirupāsitabbo.

    (૧૫) અત્થેકચ્ચો પુગ્ગલો સીલેસુ પરિપૂરકારી 5, સમાધિસ્મિં મત્તસો કારી, પઞ્ઞાય મત્તસો કારી; અત્થેકચ્ચો પુગ્ગલો સીલેસુ ચ પરિપૂરકારી, સમાધિસ્મિઞ્ચ પરિપૂરકારી, પઞ્ઞાય મત્તસો કારી; અત્થેકચ્ચો પુગ્ગલો સીલેસુ ચ પરિપૂરકારી, સમાધિસ્મિઞ્ચ પરિપૂરકારી, પઞ્ઞાય ચ પરિપૂરકારી.

    (15) Atthekacco puggalo sīlesu paripūrakārī 6, samādhismiṃ mattaso kārī, paññāya mattaso kārī; atthekacco puggalo sīlesu ca paripūrakārī, samādhismiñca paripūrakārī, paññāya mattaso kārī; atthekacco puggalo sīlesu ca paripūrakārī, samādhismiñca paripūrakārī, paññāya ca paripūrakārī.

    (૧૬) તયો સત્થારો.

    (16) Tayo satthāro.

    (૧૭) અપરેપિ તયો સત્થારો.

    (17) Aparepi tayo satthāro.

    તિકં.

    Tikaṃ.







    Footnotes:
    1. ઉચ્ચઙ્ગુપઞ્ઞો (સ્યા॰)
    2. uccaṅgupañño (syā.)
    3. ગરુકત્વા (સી॰)
    4. garukatvā (sī.)
    5. પરિપૂરીકારી (સ્યા॰)
    6. paripūrīkārī (syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૧. માતિકાવણ્ણના • 1. Mātikāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact