Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૯. તિમિરવગ્ગો

    9. Timiravaggo

    ૧. તિમિરપુપ્ફિયત્થેરઅપદાનં

    1. Timirapupphiyattheraapadānaṃ

    .

    1.

    ‘‘ચન્દભાગાનદીતીરે , અનુસોતં વજામહં;

    ‘‘Candabhāgānadītīre , anusotaṃ vajāmahaṃ;

    નિસિન્નં સમણં દિસ્વા, વિપ્પસન્નમનાવિલં.

    Nisinnaṃ samaṇaṃ disvā, vippasannamanāvilaṃ.

    .

    2.

    ‘‘તત્થ ચિત્તં પસાદેત્વા 1, એવં ચિન્તેસહં તદા;

    ‘‘Tattha cittaṃ pasādetvā 2, evaṃ cintesahaṃ tadā;

    તારયિસ્સતિ તિણ્ણોયં, દન્તોયં દમયિસ્સતિ.

    Tārayissati tiṇṇoyaṃ, dantoyaṃ damayissati.

    .

    3.

    ‘‘અસ્સાસિસ્સતિ અસ્સત્થો, સન્તો ચ સમયિસ્સતિ;

    ‘‘Assāsissati assattho, santo ca samayissati;

    મોચયિસ્સતિ મુત્તો ચ, નિબ્બાપેસ્સતિ નિબ્બુતો.

    Mocayissati mutto ca, nibbāpessati nibbuto.

    .

    4.

    ‘‘એવાહં ચિન્તયિત્વાન, સિદ્ધત્થસ્સ મહેસિનો;

    ‘‘Evāhaṃ cintayitvāna, siddhatthassa mahesino;

    ગહેત્વા તિમિરપુપ્ફં, મત્થકે ઓકિરિં અહં 3.

    Gahetvā timirapupphaṃ, matthake okiriṃ ahaṃ 4.

    .

    5.

    ‘‘અઞ્જલિં પગ્ગહેત્વાન, કત્વા ચ નં પદક્ખિણં;

    ‘‘Añjaliṃ paggahetvāna, katvā ca naṃ padakkhiṇaṃ;

    વન્દિત્વા સત્થુનો પાદે, પક્કામિં અપરં દિસં.

    Vanditvā satthuno pāde, pakkāmiṃ aparaṃ disaṃ.

    .

    6.

    ‘‘અચિરં ગતમત્તં મં, મિગરાજા વિહેઠયિ;

    ‘‘Aciraṃ gatamattaṃ maṃ, migarājā viheṭhayi;

    પપાતમનુગચ્છન્તો, તત્થેવ પપતિં અહં.

    Papātamanugacchanto, tattheva papatiṃ ahaṃ.

    .

    7.

    ‘‘ચતુન્નવુતિતો કપ્પે, યં પુપ્ફમભિરોપયિં;

    ‘‘Catunnavutito kappe, yaṃ pupphamabhiropayiṃ;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, પુપ્ફપૂજાયિદં 5 ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, pupphapūjāyidaṃ 6 phalaṃ.

    .

    8.

    ‘‘છપ્પઞ્ઞાસમ્હિ કપ્પમ્હિ, સત્તેવાસું મહાયસા 7;

    ‘‘Chappaññāsamhi kappamhi, sattevāsuṃ mahāyasā 8;

    સત્તરતનસમ્પન્ના, ચક્કવત્તી મહબ્બલા.

    Sattaratanasampannā, cakkavattī mahabbalā.

    .

    9.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો, વિમોક્ખાપિ ચ અટ્ઠિમે;

    ‘‘Paṭisambhidā catasso, vimokkhāpi ca aṭṭhime;

    છળભિઞ્ઞા સચ્છિકતા, કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    Chaḷabhiññā sacchikatā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા તિમિરપુપ્ફિયો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā timirapupphiyo thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    તિમિરપુપ્ફિયત્થેરસ્સાપદાનં પઠમં.

    Timirapupphiyattherassāpadānaṃ paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. પસાદેસિં (સ્યા॰)
    2. pasādesiṃ (syā.)
    3. તદા (સ્યા॰)
    4. tadā (syā.)
    5. બુદ્ધપૂજાયિદં (સી॰ સ્યા॰)
    6. buddhapūjāyidaṃ (sī. syā.)
    7. મહારહા (સ્યા॰ ક॰)
    8. mahārahā (syā. ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૧. તિમિરપુપ્ફિયત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 1. Timirapupphiyattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact