Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / થેરીગાથાપાળિ • Therīgāthāpāḷi

    ૧૧. તિંસમત્તાથેરીગાથા

    11. Tiṃsamattātherīgāthā

    ૧૧૭.

    117.

    ‘‘‘મુસલાનિ ગહેત્વાન, ધઞ્ઞં કોટ્ટેન્તિ માણવા 1;

    ‘‘‘Musalāni gahetvāna, dhaññaṃ koṭṭenti māṇavā 2;

    પુત્તદારાનિ પોસેન્તા, ધનં વિન્દન્તિ માણવા.

    Puttadārāni posentā, dhanaṃ vindanti māṇavā.

    ૧૧૮.

    118.

    ‘‘‘કરોથ બુદ્ધસાસનં, યં કત્વા નાનુતપ્પતિ;

    ‘‘‘Karotha buddhasāsanaṃ, yaṃ katvā nānutappati;

    ખિપ્પં પાદાનિ ધોવિત્વા, એકમન્તે નિસીદથ;

    Khippaṃ pādāni dhovitvā, ekamante nisīdatha;

    ચેતોસમથમનુયુત્તા, કરોથ બુદ્ધસાસનં’.

    Cetosamathamanuyuttā, karotha buddhasāsanaṃ’.

    ૧૧૯.

    119.

    ‘‘તસ્સા તા 3 વચનં સુત્વા, પટાચારાય સાસનં;

    ‘‘Tassā tā 4 vacanaṃ sutvā, paṭācārāya sāsanaṃ;

    પાદે પક્ખાલયિત્વાન, એકમન્તં ઉપાવિસું;

    Pāde pakkhālayitvāna, ekamantaṃ upāvisuṃ;

    ચેતોસમથમનુયુત્તા, અકંસુ બુદ્ધસાસનં.

    Cetosamathamanuyuttā, akaṃsu buddhasāsanaṃ.

    ૧૨૦.

    120.

    ‘‘રત્તિયા પુરિમે યામે, પુબ્બજાતિમનુસ્સરું;

    ‘‘Rattiyā purime yāme, pubbajātimanussaruṃ;

    રત્તિયા મજ્ઝિમે યામે, દિબ્બચક્ખું વિસોધયું;

    Rattiyā majjhime yāme, dibbacakkhuṃ visodhayuṃ;

    રત્તિયા પચ્છિમે યામે, તમોખન્ધં પદાલયું.

    Rattiyā pacchime yāme, tamokhandhaṃ padālayuṃ.

    ૧૨૧.

    121.

    ‘‘ઉટ્ઠાય પાદે વન્દિંસુ, ‘કતા તે અનુસાસની;

    ‘‘Uṭṭhāya pāde vandiṃsu, ‘katā te anusāsanī;

    ઇન્દંવ દેવા તિદસા, સઙ્ગામે અપરાજિતં;

    Indaṃva devā tidasā, saṅgāme aparājitaṃ;

    પુરક્ખત્વા વિહસ્સામ 5, તેવિજ્જામ્હ અનાસવા’’’તિ.

    Purakkhatvā vihassāma 6, tevijjāmha anāsavā’’’ti.

    ઇત્થં સુદં તિંસમત્તા થેરી ભિક્ખુનિયો પટાચારાય સન્તિકે અઞ્ઞં બ્યાકરિંસૂતિ.

    Itthaṃ sudaṃ tiṃsamattā therī bhikkhuniyo paṭācārāya santike aññaṃ byākariṃsūti.







    Footnotes:
    1. માનવા (સી॰)
    2. mānavā (sī.)
    3. તં (સી॰)
    4. taṃ (sī.)
    5. વિહરામ (સી॰), વિહરિસ્સામ (સ્યા॰)
    6. viharāma (sī.), viharissāma (syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / થેરીગાથા-અટ્ઠકથા • Therīgāthā-aṭṭhakathā / ૧૧. તિંસમત્તાથેરીગાથાવણ્ણના • 11. Tiṃsamattātherīgāthāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact