Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) |
૪. અનમતગ્ગસંયુત્તં
4. Anamataggasaṃyuttaṃ
૧. પઠમવગ્ગો
1. Paṭhamavaggo
૧. તિણકટ્ઠસુત્તવણ્ણના
1. Tiṇakaṭṭhasuttavaṇṇanā
૧૨૪. અનમતગ્ગસંયુત્તસ્સ પઠમે અનમતગ્ગોતિ અનુ અમતગ્ગો, વસ્સસતં વસ્સસહસ્સં ઞાણેન અનુગન્ત્વાપિ અમતગ્ગો અવિદિતગ્ગો, નાસ્સ સક્કા ઇતો વા એત્તો વા અગ્ગં જાનિતું, અપરિચ્છિન્નપુબ્બાપરકોટિકોતિ અત્થો. સંસારોતિ ખન્ધાદીનં અવિચ્છિન્નપ્પવત્તા પટિપાટિ. પુબ્બા કોટિ ન પઞ્ઞાયતીતિ પુરિમમરિયાદા ન દિસ્સતિ. યદગ્ગેન ચસ્સ પુરિમા કોટિ ન પઞ્ઞાયતિ, પચ્છિમાપિ તદગ્ગેનેવ ન પઞ્ઞાયતિ, વેમજ્ઝેયેવ પન સત્તા સંસરન્તિ. પરિયાદાનં ગચ્છેય્યાતિ ઇદં ઉપમાય ખુદ્દકત્તા વુત્તં. બાહિરસમયસ્મિઞ્હિ અત્થો પરિત્તો હોતિ, ઉપમા મહતી. ‘‘હત્થી વિય અયં ગોણો, ગોણો વિય સૂકરો, સમુદ્દો વિય તળાક’’ન્તિ હિ વુત્તે ન તેસં તાદિસં પમાણં હોતિ. બુદ્ધસમયે પન ઉપમા પરિત્તા, અત્થો મહા. પાળિયઞ્હિ એકો જમ્બુદીપો ગહિતો, એવરૂપાનં પન જમ્બુદીપાનં સતેપિ સહસ્સેપિ સતસહસ્સેપિ તિણાદીનિ તેન ઉપક્કમેન પરિયાદાનં ગચ્છેય્યું, ન ત્વેવ પુરિસસ્સ માતુ માતરોતિ. દુક્ખં પચ્ચનુભૂતન્તિ તુમ્હેહિ દુક્ખં અનુભૂતં. તિબ્બન્તિ તસ્સેવ વેવચનં. બ્યસનન્તિ ઞાતિબ્યસનાદિઅનેકવિધં. કટસીતિ સુસાનં, પથવીયેવ વા. સા હિ પુનપ્પુનં મરન્તેહિ સરીરનિક્ખેપેન વડ્ઢિતા. અલમેવાતિ યુત્તમેવ. પઠમં.
124. Anamataggasaṃyuttassa paṭhame anamataggoti anu amataggo, vassasataṃ vassasahassaṃ ñāṇena anugantvāpi amataggo aviditaggo, nāssa sakkā ito vā etto vā aggaṃ jānituṃ, aparicchinnapubbāparakoṭikoti attho. Saṃsāroti khandhādīnaṃ avicchinnappavattā paṭipāṭi. Pubbā koṭi na paññāyatīti purimamariyādā na dissati. Yadaggena cassa purimā koṭi na paññāyati, pacchimāpi tadaggeneva na paññāyati, vemajjheyeva pana sattā saṃsaranti. Pariyādānaṃ gaccheyyāti idaṃ upamāya khuddakattā vuttaṃ. Bāhirasamayasmiñhi attho paritto hoti, upamā mahatī. ‘‘Hatthī viya ayaṃ goṇo, goṇo viya sūkaro, samuddo viya taḷāka’’nti hi vutte na tesaṃ tādisaṃ pamāṇaṃ hoti. Buddhasamaye pana upamā parittā, attho mahā. Pāḷiyañhi eko jambudīpo gahito, evarūpānaṃ pana jambudīpānaṃ satepi sahassepi satasahassepi tiṇādīni tena upakkamena pariyādānaṃ gaccheyyuṃ, na tveva purisassa mātu mātaroti. Dukkhaṃ paccanubhūtanti tumhehi dukkhaṃ anubhūtaṃ. Tibbanti tasseva vevacanaṃ. Byasananti ñātibyasanādianekavidhaṃ. Kaṭasīti susānaṃ, pathavīyeva vā. Sā hi punappunaṃ marantehi sarīranikkhepena vaḍḍhitā. Alamevāti yuttameva. Paṭhamaṃ.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૧. તિણકટ્ઠસુત્તં • 1. Tiṇakaṭṭhasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૧. તિણકટ્ઠસુત્તવણ્ણના • 1. Tiṇakaṭṭhasuttavaṇṇanā