Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૭. તિણકુટિદાયકત્થેરઅપદાનં

    7. Tiṇakuṭidāyakattheraapadānaṃ

    ૭૪.

    74.

    ‘‘નગરે બન્ધુમતિયા, અહોસિં પરકમ્મિકો;

    ‘‘Nagare bandhumatiyā, ahosiṃ parakammiko;

    પરકમ્માયને યુત્તો, પરભત્તં અપસ્સિતો.

    Parakammāyane yutto, parabhattaṃ apassito.

    ૭૫.

    75.

    ‘‘રહોગતો નિસીદિત્વા, એવં ચિન્તેસહં તદા;

    ‘‘Rahogato nisīditvā, evaṃ cintesahaṃ tadā;

    બુદ્ધો લોકે સમુપ્પન્નો, અધિકારો ચ નત્થિ મે.

    Buddho loke samuppanno, adhikāro ca natthi me.

    ૭૬.

    76.

    ‘‘કાલો મે ગતિં 1 સોધેતું, ખણો મે પટિપાદિતો;

    ‘‘Kālo me gatiṃ 2 sodhetuṃ, khaṇo me paṭipādito;

    દુક્ખો નિરયસમ્ફસ્સો, અપુઞ્ઞાનઞ્હિ પાણિનં.

    Dukkho nirayasamphasso, apuññānañhi pāṇinaṃ.

    ૭૭.

    77.

    ‘‘એવાહં ચિન્તયિત્વાન, કમ્મસામિં ઉપાગમિં;

    ‘‘Evāhaṃ cintayitvāna, kammasāmiṃ upāgamiṃ;

    એકાહં કમ્મં યાચિત્વા, વિપિનં પાવિસિં અહં.

    Ekāhaṃ kammaṃ yācitvā, vipinaṃ pāvisiṃ ahaṃ.

    ૭૮.

    78.

    ‘‘તિણકટ્ઠઞ્ચ વલ્લિઞ્ચ, આહરિત્વાનહં તદા;

    ‘‘Tiṇakaṭṭhañca valliñca, āharitvānahaṃ tadā;

    તિદણ્ડકે ઠપેત્વાન, અકં તિણકુટિં અહં.

    Tidaṇḍake ṭhapetvāna, akaṃ tiṇakuṭiṃ ahaṃ.

    ૭૯.

    79.

    ‘‘સઙ્ઘસ્સત્થાય કુટિકં, નિય્યાદેત્વાન 3 તં અહં;

    ‘‘Saṅghassatthāya kuṭikaṃ, niyyādetvāna 4 taṃ ahaṃ;

    તદહેયેવ આગન્ત્વા, કમ્મસામિં ઉપાગમિં.

    Tadaheyeva āgantvā, kammasāmiṃ upāgamiṃ.

    ૮૦.

    80.

    ‘‘તેન કમ્મેન સુકતેન, તાવતિંસમગચ્છહં;

    ‘‘Tena kammena sukatena, tāvatiṃsamagacchahaṃ;

    તત્થ મે સુકતં બ્યમ્હં, કુટિકાય સુનિમ્મિતં 5.

    Tattha me sukataṃ byamhaṃ, kuṭikāya sunimmitaṃ 6.

    ૮૧.

    81.

    ‘‘સહસ્સકણ્ડં સતભેણ્ડુ, ધજાલુ હરિતામયં;

    ‘‘Sahassakaṇḍaṃ satabheṇḍu, dhajālu haritāmayaṃ;

    સતસહસ્સનિય્યૂહા, બ્યમ્હે પાતુભવિંસુ મે.

    Satasahassaniyyūhā, byamhe pātubhaviṃsu me.

    ૮૨.

    82.

    ‘‘યં યં યોનુપપજ્જામિ, દેવત્તં અથ માનુસં;

    ‘‘Yaṃ yaṃ yonupapajjāmi, devattaṃ atha mānusaṃ;

    મમ સઙ્કપ્પમઞ્ઞાય, પાસાદો ઉપતિટ્ઠતિ.

    Mama saṅkappamaññāya, pāsādo upatiṭṭhati.

    ૮૩.

    83.

    ‘‘ભયં વા છમ્ભિતત્તં વા, લોમહંસો ન વિજ્જતિ;

    ‘‘Bhayaṃ vā chambhitattaṃ vā, lomahaṃso na vijjati;

    તાસં મમ ન જાનામિ, તિણકુટિકાયિદં 7 ફલં.

    Tāsaṃ mama na jānāmi, tiṇakuṭikāyidaṃ 8 phalaṃ.

    ૮૪.

    84.

    ‘‘સીહબ્યગ્ઘા ચ દીપી ચ, અચ્છકોકતરચ્છકા 9;

    ‘‘Sīhabyagghā ca dīpī ca, acchakokataracchakā 10;

    સબ્બે મં પરિવજ્જેન્તિ, તિણકુટિકાયિદં ફલં.

    Sabbe maṃ parivajjenti, tiṇakuṭikāyidaṃ phalaṃ.

    ૮૫.

    85.

    ‘‘સરીસપા 11 ચ ભૂતા ચ, અહી કુમ્ભણ્ડરક્ખસા;

    ‘‘Sarīsapā 12 ca bhūtā ca, ahī kumbhaṇḍarakkhasā;

    તેપિ મં પરિવજ્જેન્તિ, તિણકુટિકાયિદં ફલં.

    Tepi maṃ parivajjenti, tiṇakuṭikāyidaṃ phalaṃ.

    ૮૬.

    86.

    ‘‘ન પાપસુપિનસ્સાપિ, સરામિ દસ્સનં મમ;

    ‘‘Na pāpasupinassāpi, sarāmi dassanaṃ mama;

    ઉપટ્ઠિતા સતિ મય્હં, તિણકુટિકાયિદં ફલં.

    Upaṭṭhitā sati mayhaṃ, tiṇakuṭikāyidaṃ phalaṃ.

    ૮૭.

    87.

    ‘‘તાયેવ તિણકુટિકાય, અનુભોત્વાન સમ્પદા;

    ‘‘Tāyeva tiṇakuṭikāya, anubhotvāna sampadā;

    ગોતમસ્સ ભગવતો, ધમ્મં સચ્છિકરિં અહં.

    Gotamassa bhagavato, dhammaṃ sacchikariṃ ahaṃ.

    ૮૮.

    88.

    ‘‘એકનવુતિતો કપ્પે, યં કમ્મમકરિં તદા;

    ‘‘Ekanavutito kappe, yaṃ kammamakariṃ tadā;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, તિણકુટિકાયિદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, tiṇakuṭikāyidaṃ phalaṃ.

    ૮૯.

    89.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા તિણકુટિદાયકો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā tiṇakuṭidāyako thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    તિણકુટિદાયકત્થેરસ્સાપદાનં સત્તમં.

    Tiṇakuṭidāyakattherassāpadānaṃ sattamaṃ.







    Footnotes:
    1. કાલો ગતિં મે (સી॰ સ્યા॰)
    2. kālo gatiṃ me (sī. syā.)
    3. નિય્યાતેત્વાન (સી॰)
    4. niyyātetvāna (sī.)
    5. તિણકુટિકાય નિમ્મિતં (સી॰)
    6. tiṇakuṭikāya nimmitaṃ (sī.)
    7. તિણકુટિયિદં (ક॰)
    8. tiṇakuṭiyidaṃ (ka.)
    9. તરચ્છયો (સ્યા॰ ક॰)
    10. taracchayo (syā. ka.)
    11. સિરિંસપા (સી॰ સ્યા॰), સરિંસપા (ક॰)
    12. siriṃsapā (sī. syā.), sariṃsapā (ka.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact